Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz Viszlát #48991 üzenetére

    Nem érted (vagy nem akarod érteni) amit írok. Egy szóval sem írtam, hogy egy filmet nem lehet szubjektíven értelmezni. Én még mindig arról beszélek, hogy a film a többi művészettel ellentétben jóval konkrétabb mondanivalóval bír, ez által az egyes szubjektív megítélések közelebb vannak egymáshoz. Nincs végtelen mozgástér abban, hogy mire gondolt az író. Főleg, hogy ők még nagyrészt élnek és meg lehet őket kérdezni. :D

    Egy sharknado az egy viszonylag új műfajba tartozik, amit trashmovie-nak hívnak. Ezek a tipikusan szar filmek, amik valamiért mégis jók, az emberre nem lesz befolyással, mert nem veszi komolyan. Ez ellen nehéz érvelni, ahogy a thrillert is Hitchcock találta ki, pont. A primitívség pedig ismeretlenség => befolyásolhatóság. Pont jó példa erre a 300, mert aki tudatlan, nem ismeri a náci (~ übermensch) fasiszta (~ militarizmus) ideológiát és nem ismeri ennek a veszélyeit, arra van a film a legnagyobb veszéllyel. A filmben tökéletesen tud azonosulni a spártaival, mivel nagyon komolyan s pozitívan van beállítva ez az ókori történet. Jól bekajálja ezt a fitness-propagandát, elmegy spártaira gyúrni magát, és számára a kokszosok felsőbbrendű emberek (übermensch), mindenki más nyomi; és a háború az egyetlen út a megoldáshoz a semmirekellő keleti horda (perzsa = irán) megsemmisítésével, a militarista "kultúra" megvédése, ahol nem létezik egyén, csak az egység, ami utóbbit megbonthatnak az Efialtészek. Persze a legtöbben nagyon ellene vannak ennek az egész ideológiának, hisz tudják, hogy ez egy baromság, anno nem vezetett jóra, sőt. De ha nem tudatosul minimálisan a negatív tartalom és nem tud az ember elhatárolódni a film egyes üzeneteitől, befogadva az egész kultuszt, mert hogy milyen faja ez, akkor baj van. Ha nem venné magát olyan vérkomolyan a film, rávilágítana arra is, hogy ez csúnya dolog, akkor nem lenne vele baj.

    Így ha nincs ismereted az adott témában, egy film veszélyes is lehet. Pont hogy nem kell tudnod az ideológia nevét vagy definícióját ahhoz, hogy elsajátítsd. Elég megnézni egy filmet. Ha szerinted ilyen nincs, akkor propagandafilm kategória se létezik. Ez utóbbit azért hozom fel mindig példának, mert ez a legdurvább, ahol az egyén (szubjektivitás) jóval kisebb szerepet kap, mert a film konkrét feladata, hogy befolyásolja a véleményt, és elültesse az egyénben azt, amit szeretne. Persze nem azt mondom, hogy megnézed (vagy tetszik) és ettől náci leszel, mert egyrészt ez nem így működik, másrészt létezik pozitív propaganda is. Minden filmben van egy minimális propaganda, valahol több, valahogy kevesebb. Lehet akár azt is mondani, hogy ez a film mondanivalója. Így már érthető, hogy mire akarok kilyukadni?

    [ Szerkesztve ]

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Új hozzászólás Aktív témák