Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• paatrick

őstag

válasz paatrick #174229 üzenetére

#2025karácsony

Grincsi grincs nekem ez idáig mindig kimaradt, de akkor már gondoltam megnézem az eredeti változatot is.
    Na de egy kis trivia hozzá: Dr Seuss írta az eredeti sztorit 1957-ben, aki amúgy nem volt doktor, csak felvette írói álnévként. Többségében gyerekkönyveket írt és rajzaival illusztrálta, olyanokat amin a gyerekek olvasni tudnak tanulni, így jött a rímes kevés szóval operáló stílus. Ismertebb címei még amit feldolgoztak: Kalapos macska, Lorax, Horton.

Dr Seuss' How the Grinch stole Christmas! (1966)
    imdb: 8,3

Rajzfilm egy más korból, talán így tudnám jellemezni. 25 perc, nagyon faék sztori, elnagyolt mondanivalóval. Ezen tényleg érződik hogy gyerekeknek szánták, a 8,3-tól fényévekre van, de az ilyen régi filmeknél könnyen megfigyelhető hogy a nosztalgia faktor bőven felértékeli azoknál akik ezen nőttek fel.
    Egyszer láttam, soha többet nem fogom.

---

A Grincs / How the Grinch stole Christmas (2000)
    imdb: 6,4

És itt az össznépileg utált és lenézett feldolgozás :D ami amúgy jobb lett mint az eredeti.
    Mikor elkezdődött mondtam is magamban, na ezt biztos Tim Burton csinálta. Ésss nem. Pedig annyira jellemzőnek tűntek a díszletek, a kamerabeállítások, a hangulat.
    A sztorihoz jól nyúltak hozzá, okosan adtak hátteret a karaktereknek, és az eredetiben elnagyolt mondanivaló itt ki tud bontakozni. Persze 1,5 óra volt rá, mégsem éreztem hogy bármikor üresjárat lenne.
    Ez a film egy nagyon jó példa arra mit veszítettünk a CGI erőltetésével. Csodás épített díszletek, ruhák, hajak, sminkek és maszkok, igazi vizuális csoda annak aki szereti ezt a mostanra "régimódi" felépítést.
    Nem tudom hogy újranézném-e de simán tetszett.

Amúgy az évek során folyamatosan kúszott fel az értékelése, 2016-ban pl még csak 6,0-n állt.

Új hozzászólás Aktív témák