- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
rokefeller
senior tag
Érdekes ötlet, de ha csak ki akarod próbálni, akkor azt is teheted, hogy simán bebootolod a cd-t, és a grub mikor megjelenik, a megfelelő soron nyomsz egy 'e'-t, aztán a kerneles soron megint 'e', ott beírod az rhgb helyére a vga=0x318-at, és nyomsz egy 'b'-t :-)
Vagy, megpróbálhatod azt is hogy eleve az .iso-t bemountolod, ott megeditálod a grub.conf-ot, és utána írod ki az iso-t
-
rokefeller
senior tag
Híj, hát szerintem a diszkhez nem nyúl, szerintem a memóriába próbál valamit bereszelni, de ezt nem pontosan tudom. Ha van egy 2Gb-s pendrive-od, használd inkább azt, mondjuk egy 1280-as overlay-jel, és azon lesz hely a frissítéseknek. Közben ránéztem és a matrox kártyákról van pár fórumbejegyzés, hogy vannak problémák. Nem tudom neked milyen drivert próbál használni, de ha valami mga, vagy rendes matroxot, próbáld ki helyette a vesa-t. system-config-display a terminálban, vagy kikeresed a menüből, ha annyira nézhető a dolog.
-
rokefeller
senior tag
KDE specifikus cuccal állítottad? Fogalmam sincs KDE-ben milyen eszközök vannak erre, meg azt sem tudom milyen grafikus kártyád van, de vedd hozzá hogy a 10-es liveCD-n a régebbi csomagok vannak, a 9.04-es ubuntu viszont most jött ki. Én azt tudom hogy semmilyen problémám nem volt a 10-es sima LiveCD-jével, installálva is 10-es van nálam, és hiba nélkül megy GNOME, Intel videokártyával.
-
Vladi
nagyúr
Minden régi eszköz maradt, csak újabb verzió van. Grubot érdemes telepítéskor újratelepíteni. Így egyszerűbb.
fstabot tett el, jó lesz az alapján könnyen írni újat. Igaz mostanában már minden partíciót behúz atuomatikusan a /media alá, de én inkább a kézi csatolás híve vagyok.pranoiagép.
Jó ha tudod, hogy van egy összetett jogosultság kezelő biztonsági rendszer Fedorában. A SELinux. Ezt viszont nem kérdezi meg a 10 telepítéskor, automatikusan kikényszerítő üzemmódban kapod. Ha használod a régi /home cuccaidat, akkor lehet rinyákolni fog. Nem pánikolni, csak egy egy újracímkézés kell neki:restorecon -R /home
Nekem ennyi gond volt vele. Ha a selinux toubleshooter fenn van és fut, akkor az általában tippeket is ad a megoldásra. Innen kiindulva olvashatsz erről pár dolgot.
Namost a LiveCD és netinstall 2 különböző dolog. Ha van gyors neted és nem zavar a karakteres felületű install (Egyáltalán az van netistallban, vagy van anaconda?
) akkor csinálhatod azzal. Így telepítés után keveset kell frissíteni.
LiveCD meg ugye kényelmesebb, de sokat kell frissíteni. DVD telepítést nem javaslok.Ha kde párti vagy akkor válassz kde live cd-t és kész.
A home-ot át is másolhatod valahová, majd ha ugyan az a felhasználó neved simán vissza és kész. Nekem külön partíción van a /home így telepítéskor core 5 óta csak megmutatom neki, hogy ez lesz a home meg ne formázd léci és mire bebootolok már a régi felhasználó felületem fogad.
Én úgy sejtem, hogy cd-re írva elvésznek a jogosultságok. Érdemes előtte betömöríteni de fixme.
Ami még gond lehet, hogy már nem kérdez a hangkártyára a firstboot. pulseaudio automatikusan letapogat mindent. Ha egyből működik örülsz, ha nem akar megszólalni, erre kezdj el gyanakodni.
Rémlik amúgy, hogy írtam valami telepítés szerű cikket...szívesenelvannézve
-
rokefeller
senior tag
Grub van, Yumex van, fstab meg mtab is van
Paranojagép: SELinux, attól ki fog menni netre, nem rinyálósabb mint a 7-esben volt :-) de jó ha permissive-en van.LiveCD-vel igazából nem tudsz netinstallt csinálni, de nincs is értelme, egyszerűbb feltenni a live-ot, aztán leszedni ami nem kell, és feltenni ami kell
A home könyvtárat nem pontosan tudom, elvileg ha nem formázod meg a meghajtót, akkor marad, de ebben nem vagyok 100 százalékig biztos. Ha van lehetőséged, a legegyszerűbb ha kilistázod az installált csomagokat, elmented egy text file-ba, lemented a /etc meg a home könyvtárad tartalmát, és egy friss installra visszarakod a csomagokat meg a konfigokat ez alapján...talán
-
rokefeller
senior tag
Fedora 10, Vodafone eladó a boltban, mikor bontja ki a cuccot, és mondja hogy ez Vista? Mondom nem, linux, hát ő ahhoz nem ért meg a szoftvert nem tudja hogy fog-e futni... mondom nem kell, mert mire ezt elmondta, felcsatlakozott az NM :-) Nekem E870-em van, a NetworkManager e220-nak ismeri fel, munkatársamnak e220-van, és simán megy. Volt egy elcseszett frissítés, de azóta megy minden szépen, szóval vagy próbálkozol egy újabb NetworkManagerrel, vagy az egész disztrót frissíted. Lehet lesznek problémáid a 10-essel, de szerintem nagyon jól sikerült az, csak az upgrade-et kerülni kell, lehet egyszerűbb ha mented a home könyvtárad meg a csomaglistád, és egy friss installra húzod ez alapján vissza a beállításaid. A pulseaudio meg az X is elég nagy változás
-
fedőre
csendes tag
Kiegészítés. A log file szerint igy száll el:
May 5 18:33:36 localhost kernel: sr2: scsi-1 drive
May 5 18:33:36 localhost kernel: sr 7:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 5
May 5 18:36:52 localhost kernel: usbcore: deregistering interface driver usb-storage
May 5 18:38:44 localhost kernel: PPP generic driver version 2.4.2
May 5 18:38:44 localhost pppd[3297]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0
May 5 18:38:44 localhost pppd[3297]: Using interface ppp0
May 5 18:38:44 localhost pppd[3297]: Connect: ppp0 <--> /dev/ttyUSB1
May 5 18:39:14 localhost pppd[3297]: LCP: timeout sending Config-Requests
May 5 18:39:14 localhost pppd[3297]: Connection terminated.
May 5 18:39:14 localhost pppd[3297]: Receive serial link is not 8-bit clean:
May 5 18:39:14 localhost pppd[3297]: Problem: all had bit 7 set to 0
May 5 18:39:14 localhost pppd[3297]: Modem hangup
May 5 18:39:14 localhost pppd[3297]: Exit.Érdemes felkínlódnom egy 10-es Fedorát esetleg? Kissé rémüldözök, hogy azon meg az se fog működni ami most még igen...
-
fedőre
csendes tag
Szóval az #1028 és #1023 alatt előadott sirámaim (részleges) megoldódása:
A dd az említett paranccsal kiválóan klónozta a lemezt (XP, Fedora7, Extended FAT) a 80 gigát több mint 3 óráig, de önnállóan. Előtte a gparteddel lepucoltam a céllemez partícióit. Azzal volt kis macera, hogy melyik SATA lemez bootoljon, a forráslemezt masterre kellet jumperolni és az alaplap 2 számu csaqtlakozójára dugni végül. A gparted nagyon fejlődőképes: bár se a 7-es se a 8-as fedóra fő partícióját nem ismeri fel (csak a bootot) és kezelni se tudja
viszont a Windoz C: lemezét aminél a Partition Magic csődöt mondott úgy méretezte át, hogy hiba nélkül működött...
A wine - Pegasus mail kérdés is Mr Downgrade segélyével oldódott meg. Egy wine-0.9.8-1.cru.i386.rpm lett a jó verzió (ez az FC4 korai időszakában született de az fc4-es verzió nem ment fel - az xmessage filét kereste rossz helyen és hiába linkeltem oda neki, akkor se...) Így minden jó, kivéve a "selective download" funkciót, a Gmailen (ilyenkor a szerveren lévő mailek from, subject mezőit mutatja meg - a Windózon jó). Ez is menne, egy még régebbi winével (wine-20041201-1fc3winehq.i386.rpm) de ezt a 7-esen nem tudtam életre pofozni...
Ja, a Skypén még mindig nem szól az alaplapi hangkártya (Realtek AC 97) mikrofonja (csak a Windózon). Ha valakinek ötlete van... az Alsamixer GUI és társai piszkálása nem segített.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Project Motor Racing-Straight4 Studios
- Hardcore café
- Autós topik
- Yettel topik
- Robotporszívók
- Battlefield 6
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- PC Game Pass előfizetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Samsung Galaxy A34 5G 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Surface Laptop 4 i7-1185G7 16GB 256GB
- Bomba ár! HP EliteBook 845 G7 - Ryzen 5 4650U I 16GB I 512SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest