Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Shrike7973

senior tag

Megosztanék egy gondolatmenetet, kíváncsi vagyok, milyen reakciókat kapok.

Jómagam elsősorban GNU/Linux rendszereket használok évek óta. Persze mindig ott volt/van a Windows 7 külön partíción... És ott is lesz, amíg 100%-ig nem tudom helyettesíteni. Használtam Ubuntu-t, Fedora-t, OpenSuSe-t, Elementary-t, stb. És természetesen mindenkinek eljön az életében egy pont, amikor úgy dönt, hogy választ egy disztribúciót a sok közül, mert elege van a 'distro hopping'-ból. Szerintem a fenti rendszerek mindegyike alkalmas mindennapi használatra (a maga speciális megoldásai után - pl.: Fedy itt lentebb), úgyhogy én inkább filozófiai úton közelítettem meg ezt a kérdést. Mi az, amiben a GNU/Linux rendszerek nagy hiányt szenvednek? Az átlagfelhasználói kör (~ 1.7%). Ennek okait már többször megírták (pl.: http://www.zdnet.com/article/why-didnt-linux-win-on-the-desktop/). Ha feltesszük azt, hogy számunkra fontos az, hogy a GNU/Linux rendszerek nagyobb részesedéssel bírjanak (kérdés: valóban ezt akarjuk-e, például ezzel együtt búcsút inthetünk a malware szabadságnak), akkor szerintem egy olyan rendszert kell támogatnunk, ami tud ennek érdekében tenni. Támogatás alatt értek használatot, ismerősök közötti hirdetést, vagy fórumokon való megjelenést is, nem csak a pénzbeli, vagy fejlesztési támogatást. A jövő átlag emberének nagyon fontos lesz az, amiért az Ubuntu jelenleg küzd: legyen elérhető a rendszer telefonon, tableten, számítógépen, tévén, stb. Szerintem ebből a szempontból az összes többi disztribúció egy stagnáló ág, vagyis a jelenléte nem fogja hosszútávon megnövelni az 1.7%-os részesedést – viszont lehet, hogy annak az 1.7%-nak egy baromi jó eszközt nyújt. Szóval én jelenleg azért használok Ubuntu-t, mert úgy gondolom, hogy azon túl, hogy nekem elég jó, a jövőbeli elterjedtebb FOSS világának lehetősége szerintem egyértelműen benne rejlik. Persze nem vagyok vak, például Fedora esetében nem igazán ugrott fel 'System Error Detected' ablak, mint néha Ubuntu esetében... szóval lehet jogosak a Canonical-t érő vádak a kódminőséggel kapcsolatban. Én ezekre úgy tekintek, hogy a változással hibák jönnek. Például a Linux Mint elég stabil, de nem mondható el róla, hogy sokat újítana. Emlékezzünk vissza, hogy a Fedora új verziójú anaconda telepítője sem volt valami stabil a kezdetekben. Sőt, a 21-es beta2-ben is voltak benne UI hibák (a végsőt nem néztem meg).

Egyébként engem kiráz a hideg attól, hogy minden Fedora felhasználó az RPM fusion tárolók rendszerhez adásával kezdi a rendszer használatát. Az oké, hogy működik... Persze kérdés megint, hogy van-e különbség aközött, hogy a nem szabad szoftvereket egy külső tárolóból szerzed, amit sokan használnak (megbízható lesz-e ettől? Valóban „sok szem” figyeli ezt a tárolót?), vagy a disztribúció saját feladatának tartja ezen csomagok elérhetővé tételét. Én az utóbbit érzem jobbnak.

Szerk.: közben azt olvastam, hogy az RPM Fusion tárolók karbantartói javarészt Fedora fejlesztők. Ez végül is biztató tény.

Új hozzászólás Aktív témák