Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• csendes
    addikt

#3027 Vladi & #3028 rokefeller & Mindenki más

Most akkor szeretjük a Gnome Shellt, vagy sem? Nekem semmi bajom vele igazándiból. Most csak azért kérdem, mert az Unity-t nagyon fikázzák, csak azt nem próbáltam még ki (nyert a Fedora, és azt raktam a gyorsabb gépemre a Debian mellé, a lassabb meg nem viszi a Unity-t). Olvasgattam ilyen összehasonlító teszteket, és igazándiból az jött le belőle, hogy mindkettő nagyot próbál újítani, tehát sokszor szokatlan. Meg hogy az Unity lassabb valamivel.

Én már kb. egy éve nézegetem, próbálgatom a gnome-shell-t, de közben nem elsősorban ezt használtam. Mielőtt valaki hozzákezd a telepítéséhez érdemes elolvasni a rövid használati útmutatót: [link], nagyon megkönnyíti a kezelést. Sokan úgy szidják, hogy nem tudják, hogy amit hiányolnak elérhető: például Alt-0-val vagy Ctrl-bal egérgombbal, stb. Jelenleg még sok minden hiányzik belőle a testreszabáshoz, a kiterjesztések sokszor nem működnek, és van még néhány furcsa bug (például nálam a nautilus időnként szó nélkül elszáll). Ugyanakkor, ha valaki megszokja, nagyon gyorsan lehet vele dolgozni és elég látványos is a felület, bár nem annyira, mint a compiz. Sikerült kicsit testre szabni, néhány kiterjesztést telepíteni, egyre többet használom. Külön vadászat volt például, hogy Ctrl-Enter-re feljöjjön a gnome-terminal, stb.
    A Unity sok tekintetben hasonlít a gnome-shell-hez. Most már van belőle 2D/3D. Az én gépemen egyáltalán nem lassú. Keveset használtam, engem például zavar, hogy utánozza az OSX-et és nem az ablak tetején, hanem a felső panelen jelennek meg az ablakgombok és az ablakmenü. A Unity 3D a Compiz miatt látványosabb dolgokra képes elvileg, de a lényeget a 2D is tudja. Azon kiakadtak néhányan, hogy az Unity fejlesztői nem figyelnek különösebben arra, hogy más disztribúciókon is könnyen telepíthető legyen, így aztán bár van pár próbálkozás például Arch Linux-on (Ayatana [link]), de főleg az Ubuntu-val lehet használni.
    Összességében hasonló a gnome-shell és a Unity, mind a kettő a netbook-ok, tablet-ek és okostelefonok irányába mozdult el a Gnome2-höz képest. A gnome-shell talán egy fokkal jobban az ergonómiára koncentrál, a Unity inkább a látványos OSX-hez hasonló felületre. Jó választás lehet még a Mint 12 [link], ami egyrészt visszahozza a Gnome2-t (mate), másrészt a gnome-shell-hez hozzáad olyan bővítéseket, amikkel jobban hasonlít a Gnome-2-höz (MGSE, Mint gnome-shell extensions).
    És persze van egy rakás másik DE, WM amiből választani lehet. Például a ma megjelenő OpenSuSe 12.1 [link] visszahozta a KDE3-t is (csak csomagból telepíthető, nincs hozzá CD), amellett, hogy természetesen a gnome-shell, KDE4, XFCE, LXDE, stb. is elérhetők.

Új hozzászólás Aktív témák