- DIGI Mobil
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Lehet, hogy gyorsan, nagyonolcsón kell összedobnom htpc-t.
- valami lenovo egybegép, 775 alapon. ötezer
- némi ram, max 1,5 giga, ezer
- elfekvőben van 1 tera hádéd
- meg 8400 gs low profil passzív. ebban van pure video gen2.Amit tudni kell: 720p, youtube, meg ftp.
Kérdés:
- a youtube videókat mostanában hogy nyomják? Ahhoz elég a pure video 2? Az kitolja magából?
- Milyen os megy most? láttam openelec már nincs, inkább libreelec meg geexbox.
- régen volt androidra app, ami hálózatos távirányító volt. az megvan még?il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz DanielLong #31419 üzenetére
Az, aminek a gpu-ja már rendelkezik valamilyen hardveres gyorsítással. Tipikusan uvd2 és purevideo vp3 és fölfelé.
Brazos igen, atom ha van mellette gpu.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz generic #30564 üzenetére
Nekem az az elvem, hogy keress integrált gpu-t, ami hardveresen elviszi a 1080p-t. Ez nv 8200 ati 3xxx-től fölfelé. A többit összeszeded használtban. Valami jó integrált lap, alacsony fogyasztású cpu. openeccel már 1 giga ram nagyon elég.
Ez olyan 20-30 k-ból már megvan cakkpakk.
il sole non sorge più ad Est!
-
-
Vladi
nagyúr
válasz BullZeye #30399 üzenetére
Szerintem felesleges lázadozni. Egyszerű: htpc vagyis home theatre personal computer. Minden ami személyi számítógép és arra van dedikálva, hogy otthoni mozizást (kvázi videózást) megoldja.
Az én első htpc-m meg egy p3-as alaplapban egy 850 mhz-s cerka volt, 9200-as radeonnal. geexboxszal vitte az sd filmeket. Nagyonelég volt.
-
Vladi
nagyúr
Némi hardveres gyorsítást az a gpu is tud, teszteld le. Szerintem egy olcsó, alacsony fogyasztású procit válassz, ami videót letjászol vele, azt az intel gpu fogja csinálni.
tényleg, intel vonalon mi a technológia neve? amd - uvd, nvidia - purevideo.
-
Vladi
nagyúr
Ha játékról lemondasz, akkor mindkettő megoldható.
torrent: link és link Mindkettőt tudod távolról vezérelni. samba link
Próbáld megcsinálni a leírás alapján és kérdezz, ha valami nem sikerül. Egyszer kell végigküzdened magad, utána működik a dolgok évekig. Nem kell emiatt w8-al kínlódni.
-
Vladi
nagyúr
oh jeh! elvitték a htpc-met, ezennel hivatalosan is kiléptem a klubból.
-
Vladi
nagyúr
"Ha esetleg BD3D-re adnám a fejem, az menne?"
Elvileg megy igen. Jó vonalnak tűnik, mostanában a legjobb alternatíva abból a szempontóbl, hogy hardveresen a legtöbb videót ez viszi (momentán mindet), és az ereje is elég.Szierntem azok a játékok elmennek jó minőségben.
A koax az az optikai hang? Mert az elvileg digitális én úgy tudom, tehát nem kéne különbségnek lennie gép és gép között. Mármint abban amit kiad. Ami a hangfalon kijön za az erősítő dolga.
De amúgy hdmi-n bemegy a hang a tévébe, aztán ki is jön... leglalább is többnyire.
-
Vladi
nagyúr
válasz szabieable #15747 üzenetére
Most vagy a hdd zajong, akkor nem tudsz mit csinálni, vagy a ház rezonál be.
Nem kell feltétlenül macerálni, sima gumi alátét is megszetszi. Olyat is láttam, hogy gumival lett felfűzve és simán lógott.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
A htpc eleve egy nehéz ügy, mivel sok ismeretet követel meg a készítőjétől.
Egyébként nekem asus oplay is van, samsung green hdd-vel semmi hangja. Nem hallom a kerregést, csak ha indul, de film közben szinte sose. A hátránya a htpc-vel szemben, hogy a szofveres része szinte alig módosítható. Ha valami rosszul működik, akkor megőszülsz, mire rend berakod.
Viszont ha minden oké, akkor tényleg ilyen dobozból kiveszed és használod.Úgyhogy nem könnyű a helyzeted. Még esetleg azt megpróbálhatod, hogy ismerősnél megnézed egyiket, meg másik alternatívát is, ha van az ismeretségedben.
Arra viszont ne számíts, hogy összeraksz egy gépet, ami az idők végezetéig kiszolgál. Viszont a másik véglet se igaz, hogy 1 év és vehetsz másikat. Oké, jön egy új kodek. Na és akkor mi van? Az új filmek meglesznek régi kodekkel is és akkor keresel olyat. Majd ha elfogynak a régiek, akkor kell váltani.
Jelzem, hogy aviban még most is minden film megvan, pedig vagy 15 éves technológia.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz Enszuke #15675 üzenetére
"Vagy jobb lenne, ha rank halgatva valaszt es esetleg mar jovore dobhatna ki az uj htpc-t?
"Na épp ez az, hogy ilyeneket nem kéne dobálnod. totál felelőtlenség. Mert miért kéne kidobnia? Mert nem játsza le a 21134001*12133445 felbontású filmeket? Ne fárassz.
Amint lesz időm válaszolok neki.
-
Vladi
nagyúr
Nézgettem ezeket az apukat, végül is elég fix a fogyasztásuk, kevés olyat találsz ami alacsonyabb. Abban van a különbség, hogy játék megy -e vagy sem. Mind uvd 3-at használ a videó gyorsításhoz. Ami filmet ez visz, azt a sorozat minden tagja tudja. Amit nem, azt meg nem.
Most megemlítem, hogy létezik más elképzelés is, mégpedig az, hogy a cpu-t kell használi a kódolásra. Csak megemlítem.
A hangnál se biztos, hogy jól gondolod. Ha már valami hangot ad benne, akkor se mindegy mi van benne zajkeltő még. Nem mindegy hangban, hogy 1-2 vagy 3 ventid van pl.
"Ez a Te esetedben pontosan mit takar?"
Nekem egy integrált nvidia 8200 van a lapon. Ez nagyon régi, de hardveresen dekódol MPEG-2, MPEG-4 AVC (H.264) és VC-1 filmeket. Nagyrészt az 1080p-st is. Eddig még nem tlaáltam olyan filmet, ami nem ment volna rajta, vagy ha mégsem, akkor egy másik változata. De egyéként is hd ready tv-m van, tehát mindent 720p-ben nézek, az meg nem tud kifogni rajta. Mellé egy 35 watt max tdp-s proci került. Filmnézés közben szinte nem is megy, tehát alig fogaszt. HD filnél ilyen 500 mega romat használ. xbmc live rendszert használtam, ami linux alapú. Ezért az 1 giga ram bőven elég, még úgy is, hogy 256-ot az integrált gpu használ.
Ezt is jó ha tudod, amikor építesz. Nagyjából ennyi a ram igénye a dolognak.De egyébként a hd videó lejátszóm (oplay) 256 mega rammal viszi a hd anyagokat.
Amennyire gép építésben képben vagy, annyi passzivitást vállalj fel a csend érdekében. Valószínüleg legalább 1 gépventi kell majd neked, de ha csak annyi van, már nagoyn jól építettél.
ssd nem jöhet szóba?
-
Vladi
nagyúr
A felhasználási cél pontos megfogalmazása sokat segítene rajtad!
htpc esetén az alapelv, hogy a gpu kódolja a videókat. Hardveresen. Amit az tud, annyi a limited. Minden más lehet kicsi, olcsó, halk, alacsony fogyasztású.
A tápnál nem a hdd a lényegi kérdés, mert az az összfogyasztás kis részét teszi ki. A teljes konfigot kell nézni.
Én így építenék htpc-t (így csináltam )
alaplapra integrált gpu, jó videó képességgel. cpu a lehető legkisebb fogyasztású, halk hűtővel. Minimális ram. (1 giga használt lett) Kicsi alaplap, elfogadható ház. Paneltáp az nem lett, de lehetne. Jah és os pendriveról fut, esetleg egy 1 gigiás green hddm van hozzá.A 2 memória szerintem amit mondasz, az a dual channel. Ha tényleg csak multimédia van, játék nuku, akkor nem oszt nem szoroz. Inkább 1 modul legyen, kisebb a fogyasztásod.
Ha meg a játék mindenképpen kell, akkor nehéz dolgod lesz. Ha nem kell, akkor jöhetnek a költség, fogyasztás, zaj csökkentő kompromisszumok.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz Peetry #14578 üzenetére
Ha htpc-t választod, akkor figyelj oda a tervezésre. akkor lehet szívás, ha átgondolatlanul ugrassz neki.
De ilyen szívás lehet asztali lejátszóval is. Ugyan akkor mindkét választás jó lehet.Ami szerintem a htpc erőssége az a szoftver. Mert sokkal tágabb keretek közt mozoghatsz. Egy egész os van alattad, ami több lehetőséget biztosít. Nameg a fejleszthetősége. Ha egy tv kártyával bebuksz, még mindig vehetsz másikat. pl.
-
Vladi
nagyúr
válasz szabieable #14509 üzenetére
ha elég a hatótávolsága, az usb wifi is elég. De gy pci-os is megteszi, a lapon van csatlakozó.
a hd adásnál az a kérdés, hogy a kódolást melyik eszköz végzi. ha hardveresen megy, akkor mindegy milyen gépet teszel alá. Ha szoftveresen, akkor azzal a lap fog dolgozni. Ennyi elméleti tudásom van erről.
Távirányításnak vagy veszel egy kész szettet és használod, vagy veszel vevőt és bármilyen távirányítót. Első eset a drágább de egyszerűbb. Másodiknál olcsóbban jössz ki viszont neked kell a szoftveres oldalát megoldani.
-
Vladi
nagyúr
válasz dabadab #14410 üzenetére
Hol nézted?
Itt azt írják: H.264 extension used on 3D Blu-ray discs
Ez nem azt jelenti, hogy a h264-es kódolású 3d-t már lejátssza?Ez filozófiai kérdés inkább, de csak én mászok a falra ezektől? 3d-s film... most komolyan... úgy kell mint egy falat kenyér. Most akkor adjam el a tv-met, vegyek drágán egy újat, hogy nézzek 8 filmet 3d-ben? Kicsit túlzás ez azért mostmár...
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz odipapa #14173 üzenetére
Ilyen lapnál a gpu-t kell használnod lejátszásra. ahogy néztem, uvd+ van benne. Amit az tud, azt le fogod tudni játszani. Linux alatt nagyon nehézkes azt kell mondanom xp javasolt rá. *
cpu csak a lejátszót és a os-t fogja futtatni, ha rám hallgatsz a legkisebb fogyasztásút választod, bármi is az.tehát ha a videó leátszás csak a cél, és elég, akkor jó lesz neked. 720p-t 100%, hogy ásítozva visz, 1080p az már a gpu limiten múlik, néhányat fog vinni. ha xp és csak htpc, akkor szerintem 1 giga rammal is ellesz, a többi alkatrész ami neked tetszik és van rá pénzed lényegében.
* a kosz a derekamat, hogy ikszpét javaslok.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz Enszuke #13712 üzenetére
A gyakorlat azt mutatja, hogy a gpu inkább az eszköz. Nézd meg az én gépemet. 3 éve használom, eddig 1 filmet nem tudtam kiváló minőségben megnézni. Pedig hol van egy brazostól...
Ami miatt cserélem az a hang és fogyasztás. Asztali lesz belőle.
(#13717) Peak:
Bevallom férfiasan én a mai napig nem tudom, mi ez a 24 mánia. Pedig hd videozók gyakran.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz balage25 #13523 üzenetére
most konkrétan egy ilyen például.
Azt írja chipre, hogy pure video hd. Kösz. Abból van vagy 5 féle.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
Néztem a nvidia chipes alaplapokat. Az nem derül ki nekem, hogy a purevideo hanyadik verzóját tartalmazzák.
(#13385) canniball:
Közben leteszteltem a gépet, végül is kellemes meglepetés. Ami nem megy az a h264. a quictime 1080-ban egy nagyon nagyon picit akad, de alig észrevehető. az mpeg (de az is 264) meg csíkos. MInden más csodásan megy 1080p is. Tehát amit kódolni tud, azt nagyon tudja a kis gépesem. Inkább megtartom.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz madgie #13443 üzenetére
Hát igen. Ráírják, hogy tud nast és ... nemtud. Bele kell nyúlni. Izgi, mikor a telnettel, vi-vel szerkesztem a konfigfájlokat, hogy ugyan már menjen.
Szemben a htpc-vel, ahol egy komplett os van alattam. Nem akarok én vitázni veled, meg meggyőzni. Azt tudom, hogy gondod volt szoftveresen. Azt kellene megoldani.
Egyébként meg egy ilyen célhardver se szoftveresen, se hardveresen nem rúg labdába egy htpc-vel szemben. Mivel pl brazosnál ott az uvd engine, azzal lejátszol, de van még egy 3d engine is meg egy, vagy több cpu. Sokkal erősebb. Igaz méretben, fogyasztásban, hangban sose fog versenyezni egy médialejátszóval.
-
Vladi
nagyúr
válasz Neil Watts #13433 üzenetére
Privátban javasolj nekem egy bd50-et ami combosabb. Asus oplayen jövő héten meg tudom nézni, hogy mit bír.
-
Vladi
nagyúr
válasz Neil Watts #13395 üzenetére
Jó koncepció majdnem olyan jó mint az enyém.
A 2 giga ram még sok is, amit hardveresen gyorsít az a lap, az le lesz játszva, az hózihher.Annak nézz utána, hogy brazoson milyen a linux beüzemelése a gyakorlatban. Erre a kérdésemre nagyon hiteles választ nem kaptam, mióta megnyitottam a klubot.
-
Vladi
nagyúr
Nem tudjátok hol találom a ph-s filmeket? Amivel cikkeknél tesztelni szoktak.
Én is megnézem a gépem vele.Hátha nagyobb lesz az érdeklődés.
-
Vladi
nagyúr
válasz #21719808 #13151 üzenetére
Intel GMA 3150 van benne, 3 dolgot kell megnézni: 1. a chip maga tud -e gyorsítani, 2 van -e ehhez linuxos támogatás, 3 meg tudod -e triviálisan csinálni
Brazossal ugyan ez a helyzet.
(#13152) pandor:
Az asust gondold át, mert szoftveresen elég harmatos., de amúgy visz mindent.
Nézd meg az én gépem, a 4 giga az pazarlás.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz slashing #13110 üzenetére
Ez az. A link simán a fájrendszer egy másik pontjára mutat.
Az ő esetében:
/home/user/.cache ez a cache könyvtár. Belinkeli ide: /mnt/mntfskötet/egyikönyvtár
és kész. Ezután a rendszer az ntfs partícióra teszi a cuccokat. Azt nem látja az xbmc, hogy á tárhely ténylegesen hol van, ő úgy tudja, hogy a /home könyvtárban. A többit az os kezeli.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
Lassan én is megválok szeretett htpc-mtől.
Asus o!play pro tv elragadott.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
A használt p3-asok között nézelődj.
De komolyan. Ha hd nem kell, akkor bármi megteszi, inkább a fogyasztásra menj rá.
(#12315) asound:
Én is így kezdtem. De fogsz nézni hd-t.
Oprendszernek nézd meg az openelecet. szvsz takarékosabbat nem fogsz találni.
Jééé más is írta már. Akkor nem vagyok hülye.
P3-at szerintem haveroktól ingyen is szerezhetsz. Van egy 850-es procim hűtővel ha érdekel.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Az árkülönbözetet számold, az nem biztos, hogy 10k. Csak azt kell ledolgoznia a gépnek. Naés, ha 2-3 év mire megtérül? Számold a zajt is, a villany ára meg 30 forint volt úgy 3-4 éve. Szóval ezt is add hozzá.
Én például a gépeimet mostanában (2-3 éve) már olyan 6-8 de inkább 10-12 éves ciklusra tervezem. Mert tök felesleges pénzkidobás amúgy.
-
Vladi
nagyúr
válasz faresz5 #11595 üzenetére
Integrált intel videó nerces. Azt nézd meg, hogy mennyi hardveres gyorsítást tud. S azt támogatja -e a linux rendesen. Nekem nVidia van, integrált 8200-as, az nagyon jó. Meg az újabbak.
celeron d 420? ezt felejtsd el. Jó keveset fogyaszt, meg erős, de ha gpun akarsz videót gyorsíteni, akkor a cpu 98%-ban malmozik. Akkor meg rendes takarékos cpu-t válassz, ez semmilyen dinamikus szabályozás nem tud. Kvázi 45 wattott eszik, ha esik, ha fúj.
Mások kör: ha már elsőben is gpu mellett vagy, akkor nem kell külön kártya.
-
Vladi
nagyúr
válasz kisgyerek85 #11450 üzenetére
Nem.
van a gépnek egy tipikus fogyasztása. Mondjuk általában 27-42 watt. Olyan tápot kell választanod, ami ebben a tartományban a legjobb hatásfokú.
Pl: egy 120 wattos ebben a tartományban 87%-os tehát konnektorból felvesz 100wattot de a gép csak 87-et használ a többi veszteség.
Egy másik, pl: 600 wattos ,meg 87-et ad a gépnek, de felvesz a konnektorból 110 wattot. Akkor ez csak 79%-os. De lehet 300 watt kiszolgálásához csak 305 wattot vesz fel.Nyilván a kisebb kapacitásút kisebb felvételhez tervezték.
Így válogass, a nagyobb nem biztos, hogy jobb, de nem azért mert nagyobb.A penelek a legjobbak ilyen felhasználásra.
-
Vladi
nagyúr
válasz Dj Sügi #11297 üzenetére
egy 2,5-es teljesen jó. A halk és takarékos üzemmód fontosabb itt, mint a sebesség.
Gondolom ha egy film megy fel rá, akkor az sem fél óra.Nekeme az os pendriveról fut, egy másikra rámásolom a filmet és arról nézem. fullhd-re is elég, és csendes.
-
Vladi
nagyúr
sziasztok!
Arra a problémára keresek megoldást, hogy egy sata hdd-t kellene összekötni egy piciny géppel, aminek csak usb csatlakozója van. Erre csak a külső hdd rack alkalmas? mert nekem arra nincs kifejezetten szükségem, elég lenne elvileg az elektronika. Van ilyen usb-sata beépítő keret?
mod: közben találtam ilyet. Mik a tapasztalatok az ilyesmivel?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Spórolós topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- DIGI Mobil
- Mikrotik routerek