Új hozzászólás Aktív témák
-
hapakj
őstag
válasz
Schafranek #77 üzenetére
????
-
hapakj
őstag
válasz
Schafranek #72 üzenetére
hát amikor már egy gamenotebookhoz is 300W-os téglát adnak
Azért a ruhásszekrénynek is meg van az előnye
pl hogy jóval nagyobb teljesítmény le tudnak adni stabilan, sokkal kevesebb zajjal. Egy egy gamer laptopnak borzalmas hangja van.
-
Bedepi
tag
válasz
Busterftw #66 üzenetére
Őszinte leszek veled, a 14. generációig követtem az intel-t, utána meguntam. Addig sajnos helytálló volt, ha nem az U-s procikat nézed, hanem amelyikben van lóerő. Kicsit fárasztó volt már, hogy szinte minden hónapra jutott egy sebezhetőség, amit olykor jókora teljesítmény csökkenés árán foltoztak be. Ergo nem azt a teljesítményt kaptad, amiért eredetileg fizettél. A 13. -14. generációbál volt ugye, hogy túl nagy feszt vett fel, aztán mentek szépen tönkre, és hasonlók. Az amd térfelén jóval kevesebb bakiról hallani a mai napig. Előfordult ott is, de intel-nél sajnos állandóan. Nagyon sokáig inteles laptopjaim voltak, de most simán váltanék egy jó amd-s gamer notira. A baj az, hogy a kékeknek még mindig túl nagy a befolyások a piacon, holott a produktum nem feltétlen indokolja. Így a legtöbb gépbe még mindig az ő portékájukat szerelik be. Sajnos a felső szegmensben nem is nagyon találsz amd procit. Pedig jót tenne a versenynek, ha lenne ilyen opció is.
-
Bedepi
tag
Igen, megnéztem a képet amit küldtél.Egy intel procit, egy amd procihoz hasonlítani, nettó baromság. Már évek óta nem egy liga a kettő. Mellesleg az sem titok régóta senki előtt, hogy az intel procik mérföldekkel többet zabálnak az amd-hez képest. Az összehasonlításod akkor lenne helyt álló (de még akkor sem teljesen) ha hasonló konfiggal tesztelnéd ugyan azt. Akkor a laptop sem visítana. Mellesleg a gépházadba nagyobb a légtér, így kb annyi értelme van az összehasonlításodnak mintha egy mercit néznél egy trabanthoz. Nekem is van amd-s laptopom, és képzeld, tök halk, pedig vékony. Nem játszani használom, mert arra van más. Ennek nem az a célja. Nem a laptoppal van a baj, hanem azzal, ha nem érted meg amit írok. Egy 10 liter+-os házat, ne hasonlítsunk már laptophoz. Örülök, hogy neked bejött a desktop élet, te meg fogadd el, hogy van élet azon túl is. Sok más embernek, aki a kompaktságra vágyik.
-
Kansas
addikt
Én 2008 óta az összes munkahelyemen(Avaya, IBM, Unisys, Sapa) kizárólag laptopokat kapok munkagépnek. Nem véletlenül, jól jön, ha utazni kell, ha vegyes irodai/home office munkarendben van, és nem mellesleg a helyi IT-nak se kell annyi hely a raktárban az új belépők gépeinek meg a szervíz/cserealapnak. És adnak mellé 1-2 monitort(tipikusan 22-27" közt), hogy lásd is, min dolgozol, ne a 13-14"-os laptop kijelzőn erőltesd a szemedet...
Akinek mobilitás kell, annak ott az ultrabook/2-in-1, akinek lóerő kell annak ott a böhöm WS... egyfajtát nem tartanak kb. sehol(max. hipster startupoknál, nagyon kis szériában), az pedig a gamer. -
hapakj
őstag
S miért szólod meg azokat akik azért vesznek laptopot mert az a legegyszerűbb? Most akiket baromira nem érdekel a technika és szeretnének egy out of the box működő eszközt már hülyék?
Már a vásárlás is bonyolultabb. Kb hány általános műszaki cikk boltba van összerakott előtelepített PC? Aztán még vegyél monitort, vegyél billentyűzetet, vegyél webkamerát, vegyél egeret, vegyél hangfalat...
A laptopot bedobja a kosárba, esetleg hozzácsap egy egeret és kész. S egyáltalán, miben jár rosszabbul?
-
martonx
veterán
"és azt mondani hogy 90%-uk ostobaságból teszi ezt... az nem más mint ostobaság"
Szögezzük le, nem laptop ellenes vagyok, nekem is van itthon a 3 desktop PC mellett 5 laptop. Tudom extrém soknak hangzik mindkettő, de hát ez van, nagy a család, meg időről időre frissítem a gépparkot, és a régiek is néha velünk maradnak ágyban fekvős, sorozatnézős gépnek.
Én azokat szólom meg, akik nyilvánvalóan nem azért vesznek laptopot mert tudatos döntés volt részükről, mert rendszeresen utaznak, vagy kétlaki életet élnek, hanem mert az volt a legegyszerűbb, meg az a divat, meg az van az XY-nak is.Ez már filozófia. Szerintem alapvetően ugyanarról beszélünk. Az emberek azért hülyék mert lusták? Vagy azért lusták mert hülyék? Egyáltalán van-e összefüggés a kettő között? Szerintem határozottan.
Most éppen laptop vs desktop pc-ről beszélünk, de bármilyen más témára is rá lehet ezt húzni.
Miért vesznek az emberek X autómárkát (hehe, itt hoznám fel az egyik nagy vesszőparipám, mikor terepjárót vesznek, és soha nem mennek vele terepre, mint a laptop, amit soha nem hurcolnak), mikor nyilvánvalóan van jobb opció is adott pénzért.
Vagy miért szavaznak X vagy éppen Y pártra, miért dőlnek be a demagóg propagandának? Én azt mondom mert hülyék. Te meg azt mondod, mert lusták. És tudod mi a vicc? Valószínűleg mindkettőnknek igaza van, mert a kettő párban jár. -
martonx
veterán
Meg is nézted a képet, amit küldtem? Pár wattot fogyaszt a Ryzen 5 9600X. A mostani laptopommal tudom összehasonlítani:
UserBenchmark: AMD Ryzen 5 9600X vs Intel Core i7-1365U
A 9600x drasztikusan gyorsabb (hangsúlyozom leszarom a GPU-t, programozok, SQL szerver, docker image-ek, kód buildek futkároznak a gépen, meg erőforrás igényes IDE-k), szerintem az SSD sebesség lök még rajta.
Miközben a laptop venti folyamatosan nyüszít, a mini desktop gép meg tökéletesen hangtalan. -
Amacs
aktív tag
24 fps, meg mozi... Persze, ha csak egy száj mozog az egész megjelenített képen, akkor nem zavaró.
Minden first person shooter játéknál folyamatosan mozog az egész (kivéve, ha valaki kemper), nem csak a kompetitív online e-sport világában. Akkor ha jól sejtem a szimulátorok sem arról híresek, hogy olyan nyugodt lenne látott tartalom. De nyilván van egy halom ellenpélda is, amikor kis figurák verik egymást a mozdulatlan képernyőn. Oda nem kell 60-nál több. De már csak az, hogy ide legörgettem, teljesen más élmény. Persze van, aki az elmosódást szereti, van aki meg mindent lát.A témához meg csak annyit, hogy ez gyanúsan valamiféle válasz az nvidia-mediatek projektjére, mert eléggé a semmiből jött, és nagyon úgy fest, hogy a zöldek kiszorítására irányul. AMD fronton mostani hír, hogy kifejezetten desktop lesz a most megjelenő next gen gpu család, úgyhogy nekik nem fog fájni. Intel dedikált notebook vga-ról meg nem is nagyon hallottam még, de persze ez nem zár ki semmit.
Ennyire potens dolog lehet ez az nvidia cpu+gpu fejlesztés? -
Lacccca87
addikt
Ez a vita már sokszor és sok helyen lefutott. Akinek rossz a szeme az ne mfogja érzékelni, meg ha a 60 hoz vagy hozzászokva akkor fel sem fog merülni az igény hogy ez lehetne jobb is, addig amíg oda nem ültetnek egy normális min 120 ( igen ahogy írtad egyenletes sebesség) mellé normális monitorral.
A filmes péda meg nem igazán jó, én pl azért sem szívesen járok moziba (amellett hogy lassan 0 az otthoni mozizáshoz képes a hozzáadott értéke + drága is) mert rettentően zavar a homályos életlen és rengetegszer akadozó kép (gyors oldal irányú mozgásoknál pl). Javasolnám hogy nézz meg egy streamet 1080p-n alap beállítás mellett és nyomd le utána 1080p/60fps-el mindjárt észreveszed hogy jobb az élmény, spedig ott is mondták hogy elég a filmes FPS... hát nem.
De amugy mindenki azt csinál amit akar, én meg akkor továbba is inkább ámítom magam a 240hz-en 120fps felett.
-
Bedepi
tag
Igazából te dobálóztál a teljesítménnyel, hogy egy asztali 2x gyorsabb. Én meg arra világítottam rá, hogy 3x-os fogyasztás mellett, nem nehéz gyorsabbnak lenni. Laptopból is létezik olyan aminek jó a hűtése, és pont ezért halk tud maradni, csak érteni kell hozzá. Mellesleg egy igp-s cuccnál szép is lenne ha üvöltene.
Biztos jó a géped, de ezt egy normálisabb noti keresztbe harapja. Mondom, csak arra fel írtam amit mert a teljesítményt hoztad fel. Egyedül a fent említett amd prociban van érdemlegesen használható igp a többi csak dísznek van.
-
Pikari
veterán
-
hapakj
őstag
Hagyjuk már ezt a 60 fps tökéletes élményt ad. Marhára szubjektív.
A filmek teljesen 24Fps-e teljesen más. A filmszalag technikai akadálya volt nagyon régen, s az emberek rá vannak kondicionálva, hogy az A Hollywood Mozifilm. Ha 5 évig 120Fps-es filmet nézetnénk az emberekkel akkor arra szoknának rá.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Persze, átnevezhetik a már letervezett H-s dizájnokat. Akár 2030-ban is eladhatják ugyanazt, amit 2025-ben forgalmaztak, csak öt generációval későbbi néven. Ez járható út. Itt tényleg az a kérdés, hogy ki akar egy több ezer dolláros notinál több éve elavult technológiát venni.
-
Tyrel
őstag
Azért a 90% erős túlzás, szerintem a 75% is... Egy több százezres termék vásárlásakor azért az emberek többsége meggondolja milyenre van szüksége.
Igen, van akinek laptopja van, pedig soha nem viszi sehová, nincs szüksége a mobilitásra. Tudod miért van mégis laptopja? Mert a kompaktságára van szüksége. Mert nincs felesleges helye a lakásában egy számítógépasztalnak.
Aki nem ért hozzá egyáltalán, annak egy laptopot megvenni is sokkal egyszerűbb, így számára ez egy tök észszerű döntés. Nem kell plusz hely, nem kell asztal, szék, monitor, és nem kell szaküzletbe menni hogy épített gépet vehessen. Laptopot kapni bárhol, néha-néha még Lidl-ben is. Igen, az ilyen emberek nem értenek hozzá egyáltalán, de számukra akkor is tök észszerű döntés egy laptop, konkrétan ha téged megkérdeznének ezekkel a paraméterekkel, te is inkább azt ajánlanád nekik.
De maradjunk a hordozhatóságnál... Aki gamer laptopot vesz, nem azért veszi mert ő majd a vonaton fog gamelni rajta. Tök mind1 hogy a nagy teljesítményű hardver gyorsan leszívja az aksit, vonaton amúgy is tök sz*r játszani, nem erre kell. Olyan embereknek kell akik mobilisek, pl. több helyen laknak. Mondjuk hétköznap munka vagy suli miatt egy városban, hétvégente meg 200km-rel arrébb. Nekik kellhet, hogy az az eszköz amin dolgoznak/tanulnak/filmeznek/játszanak, az mindig kéznél lehessen, akárhol is vannak otthon.
Vagy itt vagyok pl. én is, havonta kb. 3 hetet lakok egy helyen, meg 1 hetet egy másikon 260km-re onnan. Először én is ódzkodtam a laptopoktól, konkrétan volt 1-1 épített desktop gépem itt is, ott is, marha sokat költöttem rájuk (pl. Radeon 6800 volt mindkettőben, akkor amikor még új volt és nem lehetett kapni, egyiket scalpertől vettem, a másikkal szerencsém volt)... és kifejezetten szar volt. Folyamat szívtam vele, hogy szinkronizálgassam a dolgaimat a két gép közt, hol ez nem volt meg, hol az nem volt meg mert a másikon maradt... és szívás is volt mindkét lakásban fenntartani nekik egy számítógépasztalt, ami csak a port fogta amikor épp nem voltam ott. Végül eladtam mindkét gépet és vettem egy gamer laptopot... és nagyon jó döntés volt.
Az embereknek 1001 okuk lehet arra, hogy laptopot vesznek desktop helyett, és azt mondani hogy 90%-uk ostobaságból teszi ezt... az nem más mint ostobaság.
-
Tyrel
őstag
válasz
Lacccca87 #39 üzenetére
Nem kell 120 fps, a 60 már tök jó élményt ad, ha nincsenek nagy frame time változások. Értsd ha az "1% low" és "0.1% low" fps-ek is közel vannak a 60-hoz, ha nincsenek beszakadások, mikrolag... Ha szép konzisztens az egész, akkor a 60 fps már tökéletes élményt nyújt, pláne ha FreeSync-el / G-Sync-el a monitor is pontosan követi azt. Vaj sima tud lenni, csak az a kulcs, hogy nagyon egyenletes legyen minden.
A filmek 24 fps-el mennek pl. moziban, és csak akkor zavar ill. akkor tűnik fel amikor a kamera "pásztáz". A 24 fps nagyon kevés, mégis azért jó ennyire, mert 100% konzisztens, egyáltalán nincs frame time ingadozás.
A 120fps célzása valószínűleg szimplán csak elfedi a valódi problémát. Mármint, másodpercenként 120 képkocka annyira sok, hogy ha hullámzó sebességgel, inkonzisztes frame-time-okkal kapod meg, azt már nem veszed észre... Persze erőből így is meg lehet oldani a dolgot, de azt a következtetést levonni belőle, hogy a 60 fps túl kevés, azt nem kéne. Ha akadozónak látod a 60 fps-t, ott van valami mögöttes probléma, mikrolag, v-sync hiba, akármi, és azt érzékeled.
Egyedül a pörgősebb first person shooter játékokat nevezném kivételnek, ott lehet érzékelhető előnye a több fps-nek, de olyanokkal meg egyáltalán nem játszok már.
-
Predatorr
őstag
Hát, akkor majd az nV lefölözi a piaci rést. Csak találja ki az ember, hogy az adott laptop ugyanolyan nevű GPU-ja 45W (rád gondolok, acer) vagy 140W teljesítményt kínál, mert azt sehol nem kötelező feltüntetni.
Sok játéknak kell 8+ GB VRAM, azt honnan veszik el, hogy más ne lassuljon?
Úgy látom, az egész ipar ráállt a szemétgyártásra, mert "parasztnak jó az". Jó ideje nézegetem a laptopokat, és egyszerűen nincs használható darab, még a másfél millások között sem, mert legalább a RAM nem megfelelő sebességű a procihoz. Az első Predatorom fél millába sem került, és még 6 év múlva is játszottam rajta. Most vehetnék 8GB.os VGA-val 1 milláért valami lapost, és máris elavult.Lacccca87: Nem ad jobb élményt a 120FPS. Ha úgy érzed, nem volt 60 sem.
-
-
martonx
veterán
Jaj, ezt a fogyasztás dolgot hagyjuk már. Az Intel valóban képes rohadt sokat fogyasztani, de az Intel a múlt.
Nézd itt van az asztali konfigom fogyasztása deezerrel, csomó böngésző füllel, azaz nem üresjáratban, noha nyilván nincs is csúcsra járatva.
Munkára használaom a gépem, csak iGPU-van benne, teljesen leszarom, hogy mennyit fogyaszt egy csúcs GPU.
Ja, és a gépem egy mini-itx-es mini házban van. Ja, és a laptopokkal ellentétben hangtalan a hűtése.
-
Lacccca87
addikt
Ezt a 60 nál több FPS-re ninc szükség zagyvaságot engedjük már el. Persze ha konzolos vagy játék oldalon elsősorban lehet magad nyugtatni azzal hogy ez jó mert csak ennyit bír a vas, de én maradnék a min 120 FPS és 120hz mellett mert sokkal jobb élményt ad. Arról meg ne is beszéljünk hogy 240hz/fps kellene hogy legyen az optimális élmény szempontjából.
A mobilitással egyébként egyetértek, de oda ahova az kell van bőven választék most is, és a tervek alapján lesz opció a jövőben is.
-
Tyrel
őstag
Na pont ez a bajom velük, ill. ezért van most is Ryzen+RTX laptopom. Papíron léteznek ugyan ilyen dGPU-k, hogy 7900M, de mutass egy olyan - hazánkban ill. magyar billentyűzetkiosztással kapható - laptopot, amiben ez van. Vagy 7800M...
Nincs... És anno amikor ezt a gépet vettem akkor 6800M-es laptop ugyanígy nem volt. Nem létezik, nem kapható. Aztán megy a csodálkozás, hogy minimális a piaci részesedésük... Hát basszki persze hogy minimális, ha nincs termék.
A Strix Halo-nak annyi előnye legalább van, hogy egy tokozáson van a CPU és a GPU, így utóbbi gyártásáról nem tudnak megfeledkezni...
Viszont gyanítom, hogy olyan Strix Halo-s gépet amiben ez a... SoC?... APU?... Szóval amiben a Max+ 395 teljesen "ereszd el a hajamat" módban megy, jó hűtéssel.. sőt még jó, alacsony késleltetésű memória is lesz mellé forrasztva.. olyat elég nehéz lesz találni... Vagy kb. lehetetlen.
Majd jönnek a kis 13-14"-os ultravékony fostalicskák, szar memóriával, szar billentyűzettel, csillagászati áron, aztán meg megint megy a csodálkozás, hogy "de hát mé nem fogy a Strix Halo?"... -
Cassi
őstag
A Steam felmérésben csak az NV 3xxx/4xxx alapú notebookok aránya eléri a 15%-ot, ami komoly mennyiség. Nem niche ez már régóta. Nem csak a sebesség a fontos, hanem a jó támogatottság a driverekben.
-
Chiller
őstag
válasz
SindaNarmo #30 üzenetére
1%, mi?
Biztos azért a top 2. VGA a steam staton az RTX 4060 Laptop GPU 5.04%-os részesedéssel...
Steam decket meg Nintendo switchet is a sok hülye minek vesz, hát ott a desktop meg az emulátor. Innen már csak egy lépés, hogy miért nem vezetékes telefont használnak az emberek? Hát sokkal olcsóbb és tölteni se kell
-
Nekem is elkerülhetetlen a noti. Naponta 3 heyl között ingázok... de igaz két helyen van monitorom is hozzá pluszba. Ha melóba is tudnám a céges rendszerrel hasznalni a céges ősfost be se kapcsolnám.
-
stratova
veterán
Tiszta sor. Nyilván AMD PR anyagot is helyén kell kezelni.
A linkkel egyben arra is akartam utalni, hogy mi az a maximum szint, amit AMD kiválthat ezzel.
Efelett még házon belül is vannak megoldásai egészen RX 7900M-ig.
Viszont modell és eladott darabszámban az AMD dGPU-t kínáló notebookok esélyesen töredékét képezték az Nvidiával szerelt modelleknek, még úgy is, hogy nem ritkán Ryzen mellé került RTX. Innen is szeretnének egy szeletet StriX Halo-val.Amúgy NV főleg ekkora szórás (50-140W TDP) mellett maradhatott volna a Max-Q jelölésnél.
Viszont azzal, hogy RDNA4 nem a felső házban indul, szerintem egy elég nagy sávot tudnak majd lefedni a mobil piacon is, ha az asztali megoldások után később esetleg befut a mobil verzió is.
VS: And do you see prospects for RDNA 4 laptops going ahead? Unfortunately, the number of AMD dGPU-based laptop SKUs have been pretty anemic.
Ben: Our current graphics strategy is focused on the desktop market with RDNA 4. So, I think you'll see those types of products first in the future. Certainly, RDNA 4 and future graphics technologies will make it into mobile, whether they be on APUs or future products.
#20 Abu85:
Ha nem is 3+ éves távlatban, de biztosan van olyan ár egy 2 éves CPU/APU esetében, amikor adott árszegmensben egy notebook-gyártó azt választja. Másrészt éppen a mobil piac híres arról, hogy a következő évi modellek miatt, nem ritkán neveznek át CPU-kat GPU-kat.
Most éppen Intel és AMD is a neveket hozta egy fedél alá (újra), nem az architektúrákat.Például a szóbanforgó RTX 4070 mellé, kb. minden került CPU vonalon:
Intel: i7-13700H ... Ultra 9 185H
(Raptor Lake, Meteor Lake)
AMD: Ryzen 7 7735HS (hello Ryzen 9 6950 HS) ... Ryzen AI 9 HX 370
(Rembrant(-R) Zen3+, Phoenix Zen 4, Strix Point Zen 5) -
SindaNarmo
tag
Ha a többséget nézzük egyetértek martonx-szal.
Szerintem te tagja lehetsz annak az 1%-nak akinél értelme is van a gamer laptop-nak.
De te se ragadj le a kis világodbaSzó mi szó, részemről is gondolkozom hogy "kellene" egy laptop, de semmi komoly, mert max évi 1-2 alkalomra (amikor nem otthon vagyok és gép is kellene) elég lenne az is.
Ami volt céges azt is desktop-ként használtam. folyamatosan hálózaton volt az irodában (sok értelme nem volt. na jó, egy két alkalommal kényelmesebb volt valami megoldani).
-
Pikari
veterán
A processzorba integrált megoldások teljesítménye már beérte a középkategóriás diszkrét chipek teljesítményét az elmúlt években.
Ha ennél valami érezhetően komolyabbat akarsz, akkor több száz wattos diszkrét megoldások kellenek, de annak sok keresnivalója nincs egy laptopban.
-
Bedepi
tag
Az irány mindenképpen jó. Ezzel a szériával nagyot gurítottak most. Ha megoldják a jövőben az fsr 4-et, és kap egy jó hűtést, akkor simán verseny képes lesz, talán még az Nvidia-val szemben is. Legalábbis a közép szegmensben biztosan. Ehhez már csak egy jó ár kéne, de tartok tőle, hogy borsos lesz.
-
Bedepi
tag
Ja a teljesítménye a kétszerese, a fogyasztása meg a 3 szorosa. kb 2007-től vannak minőségi laptopjaim, soha nem térnék már vissza az asztali vonalra. Pedig volt jó pár évig. Mellesleg már az sem sokkal olcsóbb, cserébe kell neki egy fél szoba, meg lassan már egy 800-1000w-os táp, ha használni akarod. Szerintem az is sokat mondó, hogy egy 4090-es laptop hozza egy 3090TI teljesítményét csak amig az 450w-ot eszik, addig a mobil gpu 150-et boost-al 175-öt.
-
hapakj
őstag
Szerintem nem hülyék az emberek, csak nem érdekli őket a technika. Egy laptop esetén bemegyek a boltba, leveszem hazaviszem működik. S még mindig ott, hogy ha kell hordozható. Nem sokkal drágább, mint egy asztali gép, sőt lehet még olcsóbb is.
Aki gamer laptopot vesz (én is vettem), annak valszeg oka van. Tisztába van a gép hátrányaival (súly, rövid akkuidő), de nem feltétlen ez a lényeg, hanem hogy legyen az embernek egy hordozható workstationje.
Személy szerint jelenleg én is asztali gépet és ultrabookot használok, de ezeket a usecaseket is meg tudom érteni.
-
Tyrel
őstag
Abban a ROG Flow Z13-ban 65W-ra korlátozott 4070 van, és esélyes hogy a 13900H is gyengébb mint a Max+ 395 CPU oldala, azon is elveszhet pár FPS.
Persze értem, hogy valószínűleg a 8060S-nek se nagyon fog 65W-nál több jutni egy Strix Halo-ban, és azonos TDP keret mellett kb. azonos teljesítményt tudnak, ez végülis szép... De egy normális gépben a 4070 115W-ig el van engedve, úgy meg tuti nagyon lenyomja a 8060S-t.
A notebook tesztekben jellemzően ilyen "teljes" 4070-ekkel lehet találkozni, és aki az ott látott teljesítményt fogja várni a 8060S-től az csalódni fog...
Engem ettől függetlenül komolyan érdekel a Max+ 395, valószínűleg elég is lenne a teljesítménye számomra... Szerintem inkább az aggasztó, hogy 'csak' RDNA 3.5, így jelen infók szerint az FSR4-et nem fogja tudni... Pedig ha valaminek, hát ennek nagyon kéne.
-
Nekem jól jönne egy ilyen gép. De például a Ryzen 9 AI os notik még horror árban vannak. Bőven drágábban mint néhány alsóbb gamer gép. Mondjuk teljesítményben amit eddig láttam tesztet kb RTX 3050 szintjén vannak. Persze itt már alap a 32GB RAM.
-
Bedepi
tag
Igen, egy 50w-os 4070-el. Persze ez is szép eredmény, csak a azért ezt szem előtt kell tartani, hogy a 4070 mobil gpu 35w-115w-ig skálázható, szóval a dia annyira nem mérvadó. Oda is van írva, hogy Rog flow z13. Amiben azt hiszem 50w körül volt a gpu kalibrálva, vagy még annyira sem. De ettől függetlenül az előre lépés nem kicsi. közel van a 115w-os teljesítményéhez is, de azt azért még nem éri el. Pár generáció, és ezek nagyon jó alternatívák lesznek.
-
martonx
veterán
"Ömm, az úgy feltűnt már, hogy az emberek okkal vesznek laptopot, ill. hordozható gépet?"
Szerintem meg pont, hogy nem okkal vesznek.
Csak simán hülyék, és akkor is laptopot vesznek, ha azt csak szökőévente mozdítják meg, és akkor is csak a portörléskor teszik odébb
Ráadásul a gamer notik pont nem azok a könnyen hurcolászós gépek. Tudom vannak kivételek, arany árban.
Én direkt ezért tartok asztali gépet is, meg egy könnyű hordozható notit. Az asztali gép teljesítménye ugyanannyi pénzből a másfél, kétszerese a laptopnak (pcie-x5 SSD-ről nem is beszélve vs. laptopokba rakott olcsó szemetek).
Cserébe a laptop lehet olcsó is, a lényege úgyis a könnyű hordozhatósága, nem pedig az ereje. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Ami létezik most Fire Range és Arrow Lake-HX már lefejlesztett és kiadott dizájnok. Azt árulhatják még 2027-ben is. Ez a része adott, mert kész van már most a hardver. Kérdés, hogy te miért akarnál 2026-ban 2024-ben fejlesztett hardvereket venni egy új notebookba. De egyébként, ha az NV-nek megfelel, akkor még 2030-ban is használhatnak az éppen aktuális GeForce-ok mellé Fire Range-et vagy Arrow Lake-HX-et.
-
stratova
veterán
Erről volt már szó?
AMD szerint integrált palettája csúcsát jelentő 8060S az RTX 4070 laptop megoldással tud versenyre kelni.
-
Meteorhead
aktív tag
Én meg ezt az érvelést nem szoktam érteni. És majd az asztali gépet viszem egyetemre/munkába/nyaralásra/haverhoz?
Az asztali gép is csak akkor jön ki olcsóbbra, ha már van valamid, amit upgrade-elsz. Ha nulláról építesz és se bill+egér, se monitor, se semmi, akkor nehéz egy RTX 4060/4070-es noti ár/érték arányával versenyezni, még akkor is ha sose akarod mozdítani.
Ha tényleg sose mozdítod, vagy kifejezetten fícsör, hogy nem lehet elvinni (nappaliba konzol helyett és nem akarod, hogy bárki elvigye onnan), és reális esély van életben tartani, upgrade-elni, AKKOR van értelme PC-t építeni. (Mondom ezt úgy, hogy 15 évig volt PC-m, és ugyanúgy 15 éve csak laptopom van és most fogok talán újra egy Strix Halo NUC-ot lőni a nappaliba.)
-
stratova
veterán
Abu gondolod, hogy erről a partnereknek nem szóltak volna?
Véletlenül nem annyi történt, hogy a HX vonalra nem hoznak új architektúrát, mert a jelenlegi gyártástechnológián gyártott processzorok, már nem bírják azt a feszültségszintet, ami az extrém magas gyári boost órajelekhez kell?AMD-nél ott a Fire Range pl. a 9955HX3D mire nem elég?
Szegény NV-nek sem szólhattak erről az egészről, ők meg véletlenül bejelentették az RTX 5090 laptop 24 GB csúcs mobil GPU-t
(amely az asztali RTX 5080-hoz hasonlóan GB203 alapú, csak nem spórolták le róla a 3 GB-os GDDR7 lapkákat, vagyhát majd jól elkérik az árát).
-
Tyrel
őstag
Ömm, az úgy feltűnt már, hogy az emberek okkal vesznek laptopot, ill. hordozható gépet?... Tök mind1 milyen desktop gép jön ki az árából, ha azt csak egy kötött helyen tudod használni.
Meg miért ne lenne laptopon játszadozás? Egy csomó nagyon jó játék van ami röhögve elfut már egy középkategóriás gamer laptopon is, pl. Baldur's Gate 3, Space Marine 2... Sőt igazából kb. keresni kell az olyan játékokat amik nem mennek jól, pl. az új Indiana Jones játék gondolom sz*rul futna, de egyáltalán nem is érdekel, ingyen se kéne...
Amíg nem játszik az ember kompetitív szinten addig nagyjából semmi szükség nincs 60-nál több fps-re... De igazából sok olyan kompetitív / e-sport játék is van, ami csillió fps-t tud egy laptopon is.
-
nubreed
veterán
Én azt nem értem, hogy miért vártak eddig ezzel, szerintem teljesen logikus lépés. Meg amúgy laptopon nincs komoly játszadozás szvsz. Vagy máshogy értve: akinek van annyi pénze, hogy megvegyen egy tényleg komolyan vehető "gamer" laptopot, abból a pénzből simán kijön egy sokkal rugalmasabban konfigurálható és testre szabható asztali gép.
-
S_x96x_S
addikt
> Egy halk kérdés, nv-t ez nem fogja vissza?
A mobil RTX 4060 , 4070 , 5060 , ... nak sokkal kisebb értelme lesz a Halo-s gépek mellett,
úgyhogy ha később az AMD/Intel olcsóbban adja a Halo konfigjait, akkor érinti.Másrészt
az Intel/AMD mobil directGPU - piaci részesedése elenyésző. Legalábbis nem sok ilyen laptop kapható. az nVidia dominál.Valamint:
Az Nvidia is gőzerővel dolgozik a saját ARM - procis APU-ján;
vagyis a Qualcomm mellett hamarosan várhatóaka full Nvidiás notebookok, mini-pc-k
"NVIDIA N1x SoC could be coming to Lenovo laptops" -
-
Busterftw
nagyúr
Jo hat majd lesz mellettuk tobbsegben Nvidia, mint most.
-
lsc
nagyúr
Egy halk kérdés, nv-t ez nem fogja vissza?
-
S_x96x_S
addikt
és fel fognak támadni az eGPU -k is.
-
Meteorhead
aktív tag
Amíg az LPDDR5(X) nem korlátozza a teljesítményt, addig nemigen fogja senki megsiratni a dedikált GPU-kat mobil fronton. Ryzen Max+ 395 több CU-t tartalmaz, mint a korábbi RX 6800S és összemérhető TDP kerettel dolgozik, és már a 6800S is egy bitang jó dGPU volt.
Ha egy OEM pedig nagyon-nagyon akar valami odapörkölőset csinálni, akkor külön dizájnol asztali komponensekből egy DTR notit, mint a GL702ZC is volt.
-
Watchdog
aktív tag
De mi lesz akkor a gamer notebookok rajongóinak hullámzó tömegeivel?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Path of Exile (ARPG)
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- PlayStation 5
- Linux kezdőknek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen videókártyát?
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest