- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14357 üzenetére
Teljesen igazad van, DVB-box kimenetére köthető monitor kérdése időnként felmerül a topikban vagy a MinDigTV-s topikban is. Gyakorlatilag a topik tárgyát képező eszközökhöz szorosan kapcsolódik.
Míg egy monitoros topikban adott esetben fogalmuk sincs az ottaniaknak az ALi-chipes DVB-T set top boxoknak erről a nem túl ismert képességéről, ami számomra is csak most derült ki. Lássuk be, hogy a felvetésednek köszönhetően.
Monitoros topikba elmehettél volna, esetleg válasz nélkül maradva.
Csak azt tudom javasolni, hogy akit zavar ez a téma (ami lényegében már ki is lett vesézve), nem tudja átugrani sem, azt feltétlenül kérem, hogy keresse meg a moderátort! Ha törlik a hozzászólásomat, többet nem írok ide, nem probléma.
(Volt már olyan, hogy berágtam a Prohardverre, 3 évig nem írtam az egész fórumra, simán megoldható.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14354 üzenetére
Erről van szó, mert más monitorok általában nem tudnak ilyet:
ftp://ftp.benq.co.uk/monitor/lcd/manuals/gl2240/GL2240_HG.pdf
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14340 üzenetére
Pontosan milyen típusú monitor ez? Adataira kíváncsi lennék.
Az most már kiderült, hogy az ALi-chipes boxoknál az SD-kompozit mellett kiküldik az RGB-kimeneten (RGB-helyett) az YPbPr, HD analóg jelet is. Hogy egyik boxnál ehhez YUV állásba kell kapcsolni, másiknál CVBS, az elvileg csak gyári konfiguráció kérdése.
Viszont szerintem ehhez olyan monitor kell, ami alkalmas az YPbPr feldolgozására, mint ahogy nekem is csak így működött. Később TV-vel is kipróbáltam egyébként.
Másik opció az SD-RGB, amihez persze RGB-re kell állítani. Egyébként ezt régebben az Alcor fórumán sem tudták normálisan elmagyarázni (úgy tűnt, fogalmuk sincs róla, amikor érdeklődtek a fórumozók), hogy pontosan mit is takar a YUV opció, én meg akkoriban nem tudtam ilyet tesztelni.
Mindenesetre ügyesen összekombinálták a tervezők, hogy SCART–SCART kapcsolat esetén a TV vagy SD-kompozit, vagy SD-RGB üzemmódra vált (és ezzel engem is jól megtévesztett), míg egy SCART–YUV átalakító segítségével HD-komponens is kivehető.
Akinek esetleg olyan TV-je van, hogy nincs rajta HDMI, vagy hibás, de van YPbPr bemenet, annak jól jöhet, legfeljebb nem is sejtik sokan, hogy ez ilyen.
-
wassermann
Topikgazda
-
naja
aktív tag
válasz
JEEMBO #14299 üzenetére
@Kernel (#14297):
Köszi szépen! Igazán hasznos és kimerítő választ kaptam.@JEEMBO:
Köszi szépen ezeket. Nem annyira az olcsóságon van a hangsúly. Nekem ezek olyan occó kicsi kínainak tűnnek. Vagy inkább mint amiket az ALDI-ban vagy TESCO-ban lehet csak kapni. Itt leginkább a menüjükre vagy a kezelésükre gondolok. (Mellesleg ettől a kék színtől kifolyik a szemem, és az agyam.)Van esetleg olyan megoldás, hogy inkább valami jól használható, jól kiforrott MediaCenterbe építettek be tunereket is?
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14288 üzenetére
Az lehet ennek a titka – és azért nem lehet ilyenkor RGB-re állítani – mert YUV állásban leadja az SD-kompozitjelet a SCART 19-es pontján, miközben az RGB-kimeneteken YUV jön ki, aminek lehet állítani még a HD felbontását is.
Közben egyébként az SD kompozit is váltakozik, de az csak két állapot között: 25/50 vagy 30/60 Hz függvényében PAL vagy NTSC lesz.
Így kissé ellentmondásosan, de YUV állásba kell váltani a kompozitjel alkalmazásához is.
Ha viszont RGB-re kapcsolunk, akkor az SD RGB veszi át a YUV helyét, valamint a TV részére aktiválódik még egy RGB-kapcsolófeszültség is a 16. lábon.
Már csak az nem világos, hogy a monitorod D-Sub RGB bemenete hogyan tud működni a YUV-jellel, ami elvileg Y Pb Pr komponensekből áll. Ezt szokták YUV-nak is mondani (most mellékes, hogy helytelenül).
Itt van egy SCART-YUV elnevezésű csatlakozó, amit DVD-lejátszó és TV között lehet például alkalmazni:
Fentihez hasonlóan összedobtam egy kábelt, SCART-ra forrasztottam három RCA vezetéket, az RGB-kimenetekre, amivel a Wayteq SCART kimenetéről a monitorom Y Pb Pr bemenetére csatlakoztam. Lőn világosság, működik az analóg HD-kimenet.
Csakhogy ezen a monitoron van Y Pb Pr bemenet. Előzőleg a D-Sub RGB-re csatlakoztam, valamint a H-V szinkronbemeneteket a kompozitra kötöttem, úgy nem működött.
-
repvez
addikt
válasz
JEEMBO #14289 üzenetére
az evolves boxban lévő 500 MHz Realtek 1185DD csipre gondoltam ,mert egyenlőre az tünik befutónak,amig nem találok jobb alternativát ami többet vagy jobban tudja ezeket a tulajdonságokat.
De mivel nem volt alkalmam még tesztelni ilyen eszközöket igy nem tudom mire elég ez az 500mhz netezés és vagy filmekhet. -
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14284 üzenetére
A Wayteq-menüben ugyanúgy szerepel a YUV, de attól még az csak SD-kimenet, méghozzá kompozit állásba teszi a TV-t. RGB-állásban pedig RGB.
Tulajdonképpen az lenne furcsa, ha HD-jelet adna ki, hiszen attól kifeküdne egy képcsöves TV. Miközben az emberek épp TV-hez vásárolják, nem monitorhoz.
Monitort kétfélét is próbáltam rá, az egyik meglehetősen mindenevő: [link]
Kábelt az előzmény szerint kötöttem be. Beállítottam YUV, majd RGB-re is, de semmi. De ez nem is meglepő, csak a biztonság kedvéért ellenőriztem, miután nekem a konyhában erről megy a CRT TV, ami nyilván nem menne, ha HD-jelet adna ki a SCART.
-
repvez
addikt
válasz
JEEMBO #14284 üzenetére
Megnéztem ezt a típust is,de Netre is csak ugy tudnám kötni,ha külön veszek hozzá wifi sticket ami lefogná az egyetlen SB foglalatot ,ihy más eszközt nem tudnám hozzákapcsolni,fájl típusokban se támogatja a flac kiterjesztést ,pedig van néhány albumom abban.
Nekem inkább a netes funkciók számítanak,mint a TV,de az is legyen benne néhány müsor miatt (forma1)Egyéb negativ észrevétel a realtek chipről az elavultságon kívul ami a használhatóság rovására mehetne tud valaki?Mert pénteken lehet megejteném a vásárlást. ha addig nem találok jobb altelnatívát .
-
JEEMBO
aktív tag
válasz
JEEMBO #14283 üzenetére
T650i manual:
http://www.ferguson-digital.eu/en/download/func-startdown/1651/
18. oldal:
"If you are using a SCART connection, then for the majority of older television sets we
recommend setting the video out to YUV. If your television supports RGB, then activate this
option in order to obtain better image quality over the SCART connection."
Szóval ezek szerint (is) tudja a monitor számára ehető "YUV"-ként becézett jelet....
Már csak ócón (max.6500) kéne egy jó, szóval, ha van 5let, várom.Ez (#14263) repvez Úrnak nem felelne meg amúgy (kb. csak böngésző nincs benne...)?
-
JEEMBO
aktív tag
válasz
JEEMBO #14282 üzenetére
Bocsi, van, de 6000 körül jobban tetszene:
http://www.ostelsat.hu/dvb-t_vevokeszulek_ferguson_ariva_t650i_A99312.htm -
JEEMBO
aktív tag
válasz
JEEMBO #14260 üzenetére
Hali!
ALI M3801 chipre melyik FTA vevő épül még?
Ez tetszene olcsón WLAN támogatással, de nem kapható itthon:
http://www.ferguson-digital.eu/en/terrestrial-tv/419-ariva-t650i.html
https://www.youtube.com/watch?v=Dm23F2z-LJEÜdv!
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14241 üzenetére
Ariva egy ritka kivétel lehet szerintem, amelyiken nem tiltották le a SCART-kimenetről a HD YUV lehetőséget, amit a processzor egyébként tud, de a nálunk kapható boxok többségénél csak SD-jelet engednek ki rajta. Miután nálunk gyakorlatilag nincsenek olyan TV-k sem, ami SCART-bemeneten HD-jelet képes lenne feldolgozni.
Külföldön jobban vannak ilyenek állítólag, a franciáknál például, ha jól tudom. A SCART eleve francia, Thomson találmány. Az is ismert, hogy a SCART egyébként szabványosítva lett HD-komponens (Y Pb Pr) jelekre is, csak az már kevéssé terjedt el, mert közben elavult maga a SCART.
http://en.wikipedia.org/wiki/SCART
Monitor D-Sub viszont RGB, tehát ez így eléggé ellentmondásos. Hacsak a monitor bemenete nem kapcsol át automatikusan RGB-ről Y Pb Pr komponensre. Utóbbit egyébként szokták YUV néven is említeni, tévesen.
Szerintem nem lesz egyszerű másik olyan boxot találni, ami analóg HD-kimenetes. Nekem volt például a DPS 80, Y Pb Pr csatlakozókkal, de minek? Dísznek, ugyanis jelet nem adott. Ugyanez a Not Only Tv LV6TMPVR4 csak az előlap más, háta azonos:
A hasonlóságon felbuzdulva a DPS 80-ra felraktam a Not Only firmware-t, de HD-komponens kimenet még azzal sem működött. SCART-ról meg csak SD volt.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14222 üzenetére
Milyen monitor ez és milyen box? Milyen felbontású képet látsz a kijelzőn?
Nem láttam még olyan boxot, ami SCART-on 1080 vagy 720p jelet adott volna le. A SCART analóg SD-csatlakozó, amit ezeknél a boxoknál PAL vagy NTSC-re lehet beállítani. Képcsöves TV például fel sem tudná dolgozni a HD-jelet, mégis működik, hiába van beállítva a boxon látszólag 1080 vagy 720p. Az ugyanis csak a HDMI-kimenetre vonatkozik.
Ne tévesszen meg a YUV-opció, kipróbáltam a Wayteq boxnál is, hogy YUV állásban is csak a szabvány SD-jelet adja le, vagyis RGB + kompozitjelet. RGB-re állítva is ugyanazt.
Annyi a különbség, hogy RGB-állásban lead még egy kapcsolójelet a 16. lábon, amivel a TV-t RGB üzemmódba lépteti.
YUV beállításban viszont csak a 8-as lábon ad ki kapcsolójelet, ezért a TV ilyenkor a kompozitjel feldolgozására áll be.
A kezdeti időkben voltak ugyan elképzelések, illetve egyes gyártók alkalmazták is a SCART-csatlakozót RGB-komponens helyett HD-komponens (Y Pb Pr) átvitelre, de az más téma, a SCART időközben kiment a divatból. Ezeknél a boxoknál RGB-kimenet van, az is csak SD 576i / 480i.
D-Sub monitornál pedig RGB-HV bemenet van. YUV-komponensek feldolgozására a monitor nem alkalmas, akár "rendes" YUV jelet értünk ezalatt, vagy (tévesen) Y Pb Pr komponenseket.
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14208 üzenetére
ALi boxoknál a SCART kimenetnél YUV vagy RGB beállítás választható, vagyis szerintük YUV = kompozit, ami nem igazán helytálló, de ezeknél valamiért így nevezik. Képcsöves TV-hez csatlakoztatva ki is derül egyértelműen, hogy YUV állásban kompozit üzemmódról beszélünk.
Pedig a YUV ugyanúgy három komponens, mint az RGB. Csak az RGB nem tartalmaz szinkronjelet, tehát az még külön továbbítandó, D-Sub VGA esetén két további vezetéken (H, V). A TV pedig a kompozitjelből választja le a szinkront, így a SCART RGB-hez a kompozit is elengedhetetlen.
Viszont adóoldalon YUV jelből készül a kompozit, talán ennyi alapja lehet a dolognak, ha nagyon bele akarom magyarázni.
Az MStar boxoknál kompozit (CVBS) és RGB-kimenet választható, szerintem ez a normális elnevezése a dolgoknak.
-
Kernel
nagyúr
válasz
JEEMBO #14204 üzenetére
Nem tudom, milyen VGA-átalakítót használsz, de a SCART-csatlakozók egyformán szabványos jelet adnak, akár RGB, akár kompozit kimenetről beszélünk. Ha működik az egyikkel, a másikkal is kellene.
Viszont ezek a MediaStar-chipes dobozok hardveresen nem tudják a HE-AAC hangot dekódolni. Csak AAC dekóder van benne, ami elég rossz minőségben adja vissza a némelyik műsort, beleértve a rádiót is.
Idősebb, nagyothalló emberek nem érzékelik a különbséget, főleg egy kacat TV-hangszórón, de igényes használatra alkalmatlan.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
JEEMBO #14204 üzenetére
Ide túl készülékspecifikus a kérdés.Sajnos millió féle eszköz van, emiatt kicsi a valószínűsége, hogy egy épp pont ilyennek a gazdája téved ide. Én a készülék nevére kerseve próbálnék szaktopikot keresni a neten, vagy a forgalmazót/gyártót kérdezném.. - De a remény hal meg utoljára!
-
MaSzKa
senior tag
ez is olcsó MSI DIGIVOX MINI III TV TUNER USB2.0 tuner
alig drágább ennél
MSI DIGIVOX MINI II V3.0 -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest