Hirdetés
- MIUI / HyperOS topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Tényleg nem változik semmit a Samsung Galaxy S26+?
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Fele annyit ér az iPhone Air, mint amennyibe pár hete került
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Murphistic
üzenetére
A NICAM egy jó találmány volt, ahogy digitális jelátvitelt, ezzel együtt gyakorlatilag CD-minőséget csempészett be az analóg adásba.
Az RTL Klub zenés műsorait addig legalább élvezni is lehetett, a MinDigTV óta meg hányadék. Mint egy gramofon. Néha azt hiszem, a hangfalaimban csak a középsugárzó szól. De ez nem a technika hibája, ugyanis HD-adón, vagyis nagyobb sávszélességen, volt már kellemes komolyzenei élmény is, térhangzás, finom zörejek, ami kell. Csak néztem, hogy régen a Bartókon hallottam ilyen minőséget, vagy ez talán még jobb is annál.
RTL-nél a térhatás annyiban nyilvánul meg, hogy valami balról vagy jobbról szól. Néha. Térérzet nincs, egyszerűen megöli a sztereót az alacsony sávszél.
NICAM érdekessége volt még az is, ahogy nálunk a lemaradás jobb technikát hozott be. A németek ugyanis előrébb jártak, így nekik csak analóg sztereo (A2) jutott.
Nálunk viszont addig halogatták a földi adás sztereósítását, hogy ezáltal legalább a korszerűbb technika bevezetése mellett tudtak dönteni, hiszen ez volt a logikus lépés, előrelátóan gondolkodva. Csak akkor még azt hitték, ez a döntés tényleg a távoli jövőbe mutat, azóta kicsit felgyorsult a fejlődés. Tehát így a NICAM mindössze 14 év működés után halálra van ítélve, a földi adás lekapcsolásával.
Pillanatra meg is lepődtem most, hogy utána néztem, miszerint 1998-ban fogadták el nálunk a szabványt, és 2000-ben álltak át NICAM-ra. Pedig elvileg követtem a fejlődést, a TV-szervizemben. Mégis valahogy azt hittem, hamarabb történt.
PAL-átállás: 1996. Ezt jobban tudom hová tenni, előtte ugyanis még némi pénzt hozott a konyhára a SECAM-transzkóderek beépítése, a nyugatról behozott TV-kbe.
Képcsöves TV-vel kapcsolatban, az emberek arca nekem még mindig élethűbbnek tűnik azon, de nekem is már csak a konyhában van ilyen készülék.
Új hozzászólás Aktív témák
- Iphone 16 PRO 256GB Titanium BLACK - Garanciás - Akku: 94%
- Esport Gaming PC (Intel i5-9400F, 32GB RAM, RTX 2060, 500GB SSD) Eredeti Windows11 Pro
- Gamer PC - AMD RYZEN 7 7800X3D/RTX 5070 Ti 16GB/32GB RAM/1TB NVMe/850W
- MSI GeForce RTX 4080 SUPRIM X 16GB - Garancia
- SONY FA-WRC1M Vezeték nélküli rádiós vezérlő
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3590, 100% Akkumulátor
- Keresünk dokkolókat
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
wassermann