Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Fuhur

kezdő

Nem nagy varázslat.
    Én ezzel már régóta foglalkozom és valójában most sem a hőmérsékletre meg a párára vagyok kíváncsi hanem más szennyező gázok mennyiségére. Viszont a hőmérséklet meg a pára jól ismert a légkör tekintetében így viszonylag jó referenciának. Mármint arra, hogy a mérésem és a feldolgozásom valójában helyes-e.

Keresek néhány fotót a masináról (szenzorral) és felteszem, csak most bejgli sütésben vagyok :)

A logolást úgy oldottam meg, hogy egy kis processzorkártyát is feltettem a fedélzetre. Szenzortól függően Raspberry-t vagy Arduino-t és az gyűjti az adatokat és írja ki a fedélzeten egy SD-re. Mivel a Mavic GPS adataihoz repülés közben nem férek hozzá egy kis GPS modult is a processzorhoz kötök így van koordinátám minden egyes méréshez.

Az SD adatait végtelen egyszerű módon EXCEL-ben nézegetem kivéve ha spec feldolgozásra van szükségem. Ilyen például a Gamma sugárzásmérés adatainak 3D feldolgozása.

Szenzornak is sokféle létezik. Hőmérséklet és pára a legegyszerűbb. Gáz szenzorok esetében én vagy elektrokémiai vagy atomabszorciós szenzort használok. Az elsők idővel tönkremennek, a második nem de azzal még csak most próbálkozok. Stabil viszonyok közepette nagyon jók, de így mobilban még ismerkedek a lehetőségekkel.

Arra is oda kell figyelni, hogy a szenzor válaszideje mennyi. Sajnos az olcsó és kicsi szenzorok lassúak és ezért a mérés hiszterézise is nagy. Többek közt ezért sem nem "fut" együtt a felfele és a lefele út mérése.

Új hozzászólás Aktív témák