- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Just_Reboot #7960 üzenetére
Na várj, akkor előbb azt írd le milyen gyártmányú wifid van, gondolom intel vagy ilyesmi.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Just_Reboot #7958 üzenetére
non-free repo-t engedélyezd, ott kell legyen benne a neked kellő firmware.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
herdsman12 #7938 üzenetére
Ez megvolt? [link]
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz
mefistofeles #7912 üzenetére
Az LMDE nem biztos hogy pont neked való lenne... (Vagy úgy egyáltalán bárkinek) Akkor már inkább rendes Debian, vagy rendes Mint.
Ha frissen telepített a rendszer, akkor valószínűleg tényleg csak azzal tudnád gyorsítani a dolgot, ha beszereznél egy gyorsabb merevlemezt, vagy ssd-t.
5400-as winyóról anno a KDE-s Debian nekem is kb ennyi idő volt grubbal mindennel együtt, pedig ott nincs splash screen és az effektek is teljesen ki voltak kapcsolva. -
Apollyon
Korrektor
Itt meg nem tudtam megoldani a perfomance problémát. Iceweasel még teljesen hibátlan volt, a Firefox viszont szaggat görgetés közben. A 38-ról a 45-ös között eltelt 7 verzióval sok minden nem történt, csak még nagyobb bloatware lett a Firefox. Na és nem a Debian fordítás hibája, mert lekaptam egy esr FF verziót a mozilla oldaláról is, és pontosan ugyanaz...
Azt nem értem, hogy a FF szinte extrém módon testreszabható, miért kell teleszemetelni mindenféle felesleges és haszontalan funkciókkal. Vagy kiadhatnának mellé egy lightweight verziót is, amibe majd én belelegózom ami nekem kell.
De mindegy is, FF-ot kidobtam, jött helyette Pale Moon. Sajnos nincs benne a repókban, és kicsit ezt is testre kell szabni de teljesen korrekt böngésző, és a FF kiegek is mennek vele. Illetve ott van még az Icecat is alternatívának.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
csakany2001 #7852 üzenetére
Az a "konvertáló" nem véletlenül az ffmpeg volt? Nálam is szerepelt egy ideig egy külsős multimedia tároló, mert egy ideig valamilyen érthetetlen okból nem volt az alap debian repókban az ffmpeg, de most már benne van.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
csakany2001 #7846 üzenetére
dist-upgrade csak akkor kell ha főverzió váltás van, jó esetben 2 évente.
Egy
apt-get update
utániapt-get upgrade
bőven elég lett volna. Mi a hibaüzenet, miért nem frissít? -
Apollyon
Korrektor
Frissítettem az iceweaselt, most már hivatalosan is firefox. Korábban volt vele problémám, ez most már nincs, minden oké. Ez is bizonyítja hogy jobb a stabil ág.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
sergiooo #7819 üzenetére
Szia!
Ha a Skype feltelepítése sem ment, akkor rootként
apt-get -f install
utána elindul.Csomagok böngészéséhez rakd fel a
synaptic
nevű programot, ott kategóriákra lebontva is tudsz keresni, mindenhez tartozik legalább egy rövid leírás, egy csomó programhoz még képernyőkép is van, magyarul is tud. -
Apollyon
Korrektor
Debian repóban amúgy van egy csomó más wm is az i3 mellett, rakd fel nyugodtan a kde mellé, semmilyen hatással nem lesz a meglévő DE-edre (de szép megfogalmazás
), ha gond van csak visszamész. Előtte azért érdemes tájékozódni hogy tudsz adott wm-ből kijelentkezni hogy visszatérjen a KDM-be – vagy amit használsz bejelentkezéshez.
-
Apollyon
Korrektor
Ha kicseréli, kde meg egyből off, akkor az mélyvíz lehet. KDE-n friss telepítés után minden ootb működik, beállít és kezel mindent (=szinte kiveszi a felhasználó kezéből=kényelmes) itt meg össze kell legózni.
Vagy nem erre gondoltál?(#7809) tlac: Kinek mi jön be. Nekem ami a legjobban tetszik hogy billentyűzettel lehet kezelni az egészet sokkal gyorsabban, nem pedig egérrel kell bogarászni meg pakolgatni az ablakokat. Sokkal testreszabhatóbb mint az összes DE együttvéve. Másrészt, a user kontrollálja a rendszert nem pedig a DE. Egyszer kell beállítani mindent, utána többet nem szükséges foglalkozni vele.
A gépigény is elenyésző, bár ma már ez egyre kevesebbeket érint amikor ~fillérekért van 4GB RAM. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Damateo #7804 üzenetére
Cinnamont nem használtam, így a touchpades rész passz. Esetleg az xserver-xorg-input-synaptics csomag fent van? - Ha van olyan a notebookon, touchpad görgetés megy?
(#7805) Penty: i3wm. Kezdőknek teljesen jó. Viszont kiált egy clean install után mert a KDE-s dolgok még beleszólnak. Pl. be akarsz zárni egy rootos ablakot, és felugrik egy figyelmeztető kde ablak
Ezt leszámítva amúgy nem vész, ha te is wm-ezni szeretnél simán felrakhatod a KDE mellé, és váltogathatsz közöttük, még én is így csinálom. Tele van tutorral a net, az egyik legtámogatottabb wm. Amúgy ezek után elég puritán, de pont ez a jó benne.
-
Apollyon
Korrektor
Az nem baj ha friss, az már igen ha bugzik. Ha nem, akkor nem szóltam.
Bár mostanában nincs időm, de szép lassan térek át wm-re. KDE-t még nekem is le kell szedni, de ebből minimal reinstall lesz majd, úgy tutira nem marad fent semmi felesleges. Szerencsére megszabadulok ezektől a DE problémáktól...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Damateo #7800 üzenetére
Ha jól rémlik, testinget használsz. Még valamikor tavaly én is kipróbáltam benne a KDE-t, de nem jött be mert lassú, tele volt buggal. Persze ugye <testing> szóval ez ezzel is jár. Gondolom azóta kiforrottabb már. Mi indokolja amúgy a testing használatát? Lehet jobban járnál backports repóval.
-
Apollyon
Korrektor
Akkor ez most 32bites debianra van, nem?
Mert nekem 64-es van.Amúgy én így szoktam telepíteni:
dpkg --add-architecture i386
Majd felteszem a wine:i386 csomagot. Ez kell ahhoz, hogy tudjak pl UT99-ezni, ami egy 32bites játék, és nem lehet telepíteni natívan 64bites rendszerre.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Damateo #7739 üzenetére
Ugye a dpkg -vel raktad fel a vibert, csak nem indul el?
Ha fel sem tetted, akkor a következő terminálban: dpkg -i a/hely/ahol/van/a/viber.deb
Ha ez megvolt, de még nem indul, akkor hiányzik neki egy vagy több függőség. Rakd fel a puddletag -et (repóban van), az húzza magával azokat amihez a viber kell. Nem zongoráztam végig őket pontosan melyek, de így a legegyszerűbb.
(#7740) bob.zxr: Tapasztalataim szerint a többség elégedett volt mindig is a Debiannal, főleg akik nem high power multimédiás szuper-szórakoztató központként szerették volna használni azt.
Igen előfordulnak bugok, Friczy kommentjében írta is: "Ennek van előnye is (pont a stabilitás, csak disztribúció-frissítéskor kell meglepetésekre számítani), és hátránya is (ha bugos volt az upstream, akkor bizony évekig az marad a kiadásban)."
Bár lehet hogy a kérdéses csomag még mindig nem tökéletes, de az említett security issue javítva lett januárban: [link]
Most hogy mindezeket tisztáztuk, meg felelevenítettük a régmúlt, már nem támogatott 6-os Debian emlékét, ezt meg az xscreensaver-rel kapcsolatos témát ezennel most már zárjuk le
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #7733 üzenetére
Az a szűk 1 év hamar elröppen már
–––––––––––
Egyébként ez az xsreensaver miatti hiszti elég nagy röhej. Ha igaza is van, akkor is diplomatikusan igyekszem a disztró fejlesztői tudtára adni a problémát, nem pedig a weboldalamon sértődött posztokat címezni mint egy amatőr. Just sayin.. -
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #7731 üzenetére
Így a Debian 9 küszöbén mennyit fogsz még bosszankodni a lassan hárommal korábbi kiadás DE bugjain? Azért ne felejtsük el, hogy ugyanígy vannak hasonló problémák egyéb disztrók esetén is.
Ahogy meg már említették korábban, a Debian alapvetően nem desktop oprendszer. Van aki mégis tudja annak használni, és van, aki nem
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Damateo #7699 üzenetére
Te most még mindig Gnome-on vagy, ugye? Amúgy ha le is törölné a VLC-vel együtt a krusadert, akkor fogod, és utóbbit újra felteszed a --no-install-recommends kapcsolóval, amit az apt-get install után írsz.
Bár nincs ott a függőségek és az ajánlott csomagok között sem. Amúgy meg szinte bármit törölsz programot, bármikor vissza tudod tenni.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Damateo #7645 üzenetére
"nonfree tárolókat utólag hozzá lehet adni, vagy érdemes lett volna azzal telepíteni alapból?"
A nonfree tárolót csak expert install-lal lehet beálítani telepítéskor ha jól tévedek. Utólag viszont úgy tudod, hogy mindenhol a "main" szó után odaírod hogy contrib non-free ahogy már írták.
"Milyen paranccsal tudom megnézni a használt drivereket, és hogy mi hiányzik?"
Alapjáraton a debian csak nyílt driverekkel települ. Hogy mi hiányzik azt vagy kírja bootoláskor, vagy utólag a dmesg paranccsal tudod kiíratni ami történt bootkor (jó hosszú lesz).
Driverekkel kapcs. meg az lsmod ami kiírja mi van használatban.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #7631 üzenetére
Szerintem ide nem feltétlenül kell TG, elég megírni egy összefoglalót és évekig jó lesz.
A debiannál nem szokott sok dolog történni, 2-3 évente (vagy amikor elkészül) jön ki egy verzió és kész. Verzión belül meg nincsenek nagy váltások/változások amik az összefoglaló folyamatos frissítését igényelné. Sőt, a verziók között sincs talán annyira nagy szakadék, oké mondjuk most volt systemd váltás, de itt nem akkora érvágás egy dist-upgrade.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #7627 üzenetére
"úgy, hogy váltogattam a repokat"
Ezt csak körültekintéssel szabad, mert ha telepítesz valamit mondjuk testingből és húzza a testinges függőségeket magával, aztán visszaváltasz stable-re és ott mahinálsz, akkor keletkeznek a jó kis törött és visszatartott csomagok amikkel nem mindig lehet bármit is kezdeni és szétcsicskítja az egész rendszert.
"Ez mitől lehet?"
Ez érdekes, tudnád reprodukálni a dolgot?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #7624 üzenetére
Yip Man a Wing Chu kungfu mestere volt, amiről nem sokat tudok, de azt hiszem az jobb mint a shaolin.
"Ez még nem jutott eszembe, egyedi gépnél van jelentősége egy felhasználó esetén?"
Mármint a sudo-nak? Nincs
Pont az lenne a lényege hogy be lehessen állítani különböző jogosultságokat. Amire a userek 99%-a használja otthon a sudo-t arra a root tökéletesen megfelelne. (A root ellen csak annyi szól hogy azt könnyebb támadni ha elérhető mintha még ki is kellene találni a usernevet. De ha már ilyen szinten támadás ér, akkor már nem ezen múlik a dolog.) Már leírtam párszor gondolom unjátok is
de szerintem sokkal optimalizáltabb root-ot használni adminisztrációra mint minden egyes parancs előtt sudo-zni ami egyébként be sincs állítva és így értelme sincs.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #7622 üzenetére
Attól függ telepítéskor mit adsz meg. A fórumtárs valszeg nemre nyomott amikor kérdezte a rendszer az emelt jogosultságokat (és a root engedélyezve volt), bár ha utóbbit tiltjuk akkor alapból lesz sudo. Legalábbis így rémlik, nem telepítek sokszor debiant.)
Egyébként illik (ajánlott) lekorlátozni a usert ha valaki sudozik. (Amúgy is inkább a kungfu híve vagyok
)
BTW,
Iceweasel-ről stabil ágon még nem váltottak amúgy firefox brandre, ott még mindig ESR van, bár már nem sokáig. (Tudom testingről van szó.) Néznem is kell valami másik böngészőt :/ -
Apollyon
Korrektor
válasz
Damateo #7579 üzenetére
Azt te fogod tudni hogy neked milyen DE a jó. Rakd fel az összeset és próbáld ki. Aztán ami tetszik, azt meghagyod. DE-k közül nekem a KDE jött be a legjobban, az leginkább az out-of-the-box. A 4-es. Az 5-ös már kezd kicsit overkill lenni. Ezért szép lassan ugyan, de én is biztosan elhagyom ezt a de-zést.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Damateo #7576 üzenetére
A KDE régebbi, de teljesen jól használható. Ajánlani tudom.
Mate-en problémás lehet a tearing, vagyis meg lehet oldani, de nálam vagy az asztal tearingelt, vagy a videó (bár ez már régen volt). Xfce-t még wheezy-vel használtam az sem volt rossz. A gnome borzalmas, csomó mindent nem vagy nehezen lehet rajta állítani bár ez ízlés kérdése. De egyébként mindegyikhez van live-cd...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Damateo #7548 üzenetére
Az előttem #7552-ben írt felhasználó teljes tévedésben van a Debiannal kapcsolatban, ignoráld.
Az ubuntu a linuxok apple-je, kezdésnek jó lehet de idővel érdemes váltani róla.
Igen, debianban a csomagok régiek és a stabilitással sincs probléma abszolút. Amennyiben egy program újabb verziója kell az is elérhető backportsból, esetleg testing vagy unstable repóból.
Debianban nem kell kényszerűen sudózni sem, illetve jó a wikije és a neten található általános leírások többsége debianra szól. Egyes programok csak root-tal futnak alatta (legalábbis nekem régen sudoval nem ment) pl. fdisk míg máshol igen.
Itt van a legtöbb csomag, igaz előfordulhat hogy nincs esetleg 1-1 grafikus kezdőknek szánt program, ami mondjuk ubuntuban igen. Viszont terminálos program garantáltan lesz.
Ajánlom az Expert installt ha a minimal iso-t szeded le, sokkal kényelmesebben testre lehet szabni még telepítés előtt.
-
Apollyon
Korrektor
Bocs, a késői válaszért.
Köszi, de nekem intel kari van a gépben, meg régi ati, amit nem használok. Azóta már rég töröltem a FF-ot, nem fogom visszatenni, marad iceweasel. Majd ha kötelező lesz váltani szórakozok vele, egyelőre nem.Amúgy KDE és automatikusra van állítva a v-sync.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Kipróbáltam ezt a 45-ös, már firefoxot. Egyszerűen borzalmas. A fórum hasábjain szaggat a görgetés. Ez, így ebben a formában egy vicc. Szerintem lementem a 38-as esr verziót, és ha látom hogy firefoxra akar majd frissíteni, letiltom. A 38-as még egész használható, de az újabbak már tiszta bloatware. Nem is értem hogy fér ez a debianba. Lehet át fogok térni Icecatre.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #7497 üzenetére
Nekem érdekes mód nincs gondom a wine-nal, egyelőre még KDE-n vagyok és ott nem állította át internet explorerre egyes fileok társítását (sem), még az exe-t is nekem kellett betallózni.
Egy gondom volt csak: natívan nem tudom futtatni az UT99-t a 32 vs 64 bit miatt de a wine ezt remekül megoldja. Másra amúgy nem látom értelmét nagyon a wine-nak, amikor kb bármi más program (nem játék) van linuxra és azon belül főleg debianra.
Az alap funkciók működése nem a wine. A debian meg azért "univerzális operációs rendszer" mert ez fut el a legtöbb architektúrán.
-
Apollyon
Korrektor
Szerintem meg egyik disztró sem tökéletes, ennyi erővel minden topikba be lehetne menni, keresni a hibát, jót röhögni rajta, ezzel egyetemben meg lehülyézni a usereket, mert van merszük ezt vagy azt használni. Kb. ezt csinálod most.
A debian is olyan amilyen, alapvetően nem desktop rendszer, és nem az a legfontosabb hogy menjen rajta a wine. Igen, régiek a csomagok de itt pont ez a lényeg.
Ha akarsz válaszolni a továbbiakban, akkor az off topikba.
-
Apollyon
Korrektor
Szerintem meg pont hogy minél többet frissítik, annál rosszabb lesz. Pl. az alsa => pulseaudio váltás is teljesen értelmetlen volt, de legalább jól kiszúrtak a userekkel. Amióta nem frissítik, azóta legalább nem lett rosszabb, legalábbis nálam.
Ezt a problémát amit írtál én csak 1x tapasztaltam, amikor egy másik gépemre is feltettem a skype-ot, és az egyik beszélgetőpartneremtől áthúzta az addig vele beszélgetett üzenetek egy részét. Amúgy más gondom nem volt vele. -
Apollyon
Korrektor
Még állítgatják, 2 hónapra lett módosítva ez a logout-os dolog. Tehát 2 hónapnál régebbi blogbejegyzés után tűnik el a név alól a logout felirat, de az adatlapon látszik továbbra is. Ez mondjuk a szakmai írások miatt hátrány lehet, de ilyen esetben meg ott van a topik összefoglaló.
A p5sméregetést meg azért ne már, ha lehetne választani, akkor én semmiképp nem járulnék hozzá hogy látszódjon. Pont emiatt a téveszme miatt amit ide leírtál. Személy szerint itt lógok már lassan 10 éve az oldalon, elég sokat okosodtam itt, ezért támogattam az oldalt. Debiant is támogattam már korábban néhány euróval... Gáz?
-
Apollyon
Korrektor
3 éve én is chakráztam, de akkor még eléggé kesze-kusza rendszer volt, és ahogy olvasom a topikot, elég sokat kell foglalkozni vele, utánaolvasni.
Mármint ahhoz képest hogy a debiant egyszer fel kellett tenni, aztán többet nem kell vele törődni, néha 1-1 sec. update jön azt szevasz.
Ezt a lengvidzs dolgot még megnézem otthon ha hazaértem, de ha jól emlékszem debianon csak terminálból lehet rendesen nyelvet váltani.
-
Apollyon
Korrektor
Így legyen ötösöm a lottón hogy ezt tudtam meg fogod kérdezni
A gtk-s programok esztétikusabb megjelenítéséhez kell a következő pár csomag:
gtk2-engines-oxygen
gtk3-engines-oxygenmeg ha nincs fent, akkor a kde-config-gtk-style is.
Ha automatikusan nem váltana át, akkor a rendszerbeállítások alatt az alkalmazások megjelenítésében (asszem így van magyarul) lehet váltogatni a style-t.
-
Apollyon
Korrektor
Simán fel lehet, és igen, elég sok csomag van.
Installhoz, ha nincs feltéve akkor előbb fel kell rakni az aptitude és a tasksel csomagokat.
Utána:
aptitude install ~t^desktop$ ~t^kde-desktop$
Le fog rántani egy jó fél gigát, el lesz vele amíg felrakja. Utána loginnál lehet választani a de-k között.
Ez amúgy azt a pakkot rakja fel, amit akkor rakna fel ha debian installkor választanád a kde-t.
Ja és igen, meg fogja kérdezni, hogy lecseréled-e a jelenlegi login managert KDM-re, mert az kell a kde-nek de nem vagyok benne biztos hogy kötelező, de szerintem ajánlott.
-
Apollyon
Korrektor
A KDE-t én sem szerettem, de most már nagyon. Ezzel a DE-vel kell a legkevesebbet szöszölni, és könnyen testre lehet szabni egyéni kinézetűre. A MATE-et is könnyen be tudod állítani, a színeket is úgy ahogy akarod, szóval ilyen téren nagyon jó az is. Csak nálam a tearinggel volt gond mate alatt. (Ki-be kellett kapcsolgatni a hw-es videogyorsítást.)
Kali linux alatt amúgy jó a gnóm, legalábbis amikor utoljára próbáltam. Ott egy kicsit módosítva van, sokkal használhatóbb. De a kali meg nem otthoni desktopnak való, az állandó root fiókkal meg nem is biztonságos.
A 4-es KDE egyébként már a end of life, az új Debianban már 5-ös lesz. Viszont az még bugos mint a szemét. Ezért is egyre jobban hajlok a WM-ek felé, na ott abszolút korlátlanok a lehetőségek (rendszertől függően), ha nem vesszük a fancy animációkat.
-
Apollyon
Korrektor
Minden sor végére kell a contrib non-free.
Mivel még nincs egy éve hogy kijött a stabil 8-as debian, annyira nem régiek a szoftverek, de az újabb verziók bekerülnek a backports repóba, szükség esetén azt is érdemes lehet bekapcsolni. Csak vigyázz, mert könnyen össze lehet kuszálni szegény debiant
-
Apollyon
Korrektor
A sources.list fileban, van egy sor, amit ki kell kommentelni. Debian cd vagy mi van benne, most nincs előttem. Na ahol ez van írva, annak a sornak az elejére egy # -t kell biggyeszteni.
Nyitsz egy terminált, emelt jogosultság kell, ha sudózol akkor az, vagy root és beütöd:
nano /etc/apt/sources.list
Bebiggyeszted # ahová kell, majd Ctrl-O -val mentesz, Ctrl-X kilép, utána nyomsz egy apt-get update-t. Aztán nem lesz többet ez a cd hiba.
-
Apollyon
Korrektor
...és tényleg. Amikor utoljára használtam akkor már (még) nem volt benne, el is dobtam az agyam.(#7295) Friczy: Már fel is raktam, kösz neked is. Amúgy pont off topikban írtam, hogy valszeg lehet nem fogok már 9-re váltani mert ezeréves a gépem, nem látom értelmét. Teljesen optimális a rendszer, minden tökéletesen működik. Ahogy láttam a 8-as Debian egészen 2020-ig lesz támogatott (LTS) így nem is kell miatta izgulnom. Továbbá úgy tudom 7-es debianra is lehet rakni 8-as backportsból programokat, gondolom 8-9-nél is így lesz.
-
Apollyon
Korrektor
Egyetértek, amikor keresek valami common dolgot, és jön egy ubuntus megoldás valami idegen sources.list-be repóval, égnek áll a hajam
Két esetben viszont én is éltem ezzel a külső repó dologgal: Tox nevű chat kliensnél viszonylag sokszor van frissítés, ahhoz jól jön a beépített repó, bár nem is hiszem hogy máshogy meg lehetne oldani.
A másik: multimedia tároló az ffmpeg miatt. Arra sem találtam egyéb megoldást hogy lehetne normálisan felhegeszteni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
gilfoyle #7253 üzenetére
A wifi driver a non-free tárolóban van, azt pedig külön be kell kapcsolni telepítéskor vagy után. Telepítéshez ha kell akkor spec. olyan iso-t kell letölteni hozzá (most nem tudok linkelni de hamar megtalálod), vagy utólag is fel tudod tenni.
Ha telepíted, akkor ajánlom az expert installt (live cd-s isonál nincs ilyen lehetőség) ami csak pár lépéssel több, de cserébe nem kell szöszölni utólag a tárolókkal.
Hangerő problémával nem tudom mi lehet, nekem ez mindig működött, kivéve ha bekavart a pulseaudio.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
feketegergo #7222 üzenetére
Menni fog, nem lesz gond, de ki kell próbálni.
A videokártya nem tudom, elvileg annak is működnie kellene. -
Apollyon
Korrektor
Nemrég megjelent a jessire kiadott könyv, amit a következő linkeken lehet letölteni:
Epub: https://debian-handbook.info/download/jessie/debian-handbook.epub
Mobipocket: https://debian-handbook.info/download/jessie/debian-handbook.mobi
PDF: https://debian-handbook.info/download/jessie/debian-handbook.pdf -
Apollyon
Korrektor
Hát jah, csak nem ez az általános, itt a fórumon is a többség sudozik. A kezdőknek meg végképp csak ezt tanítják, ha nem lenne benne akkor mondják rakd be a useredet a sudoers közé de arra már nem tér ki senki hogy le is kéne ezt korlátozni. Aztán a desktopot szinte mindenki a root jogosultságú userével használja, ami már nem sokkal jobb az egy szál wines rendszergazda fióknál.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #7164 üzenetére
Nos az én szubjektív véleményem az, hogy már nincs olyan égető szükség mindig új verzióra frissíteni. Ma már rég nem erről szól a dolog mint régen. Korábban, amikor kb 1-2 év alatt ugrott a firefox verziószám sokkal szignifikánsabb módosulások voltak ilyen alkalmakkor, de amíg nem váltottak addig csak biztonsági frissítések voltak és ilyenkor ugye mindig indokolt volt a legfrissebb verziót használni.
Most viszont verziószámhajhászás megy, és telenyomják mindenféle hülyeséggel is a böngészőt, amit egyébként nem értek, miért nem lehet ezt szükség esetén kiegészítők formájában megoldani?
A releaseben hülyeség van és azt is megjavítják benne ami egyébként már rég jó. A régi metodikát viszont az ESR viszi tovább, bár lehet még ez is túl gyorsan frissül.
Egyébként régen én is használtam még Minefield-et is (ma már nightlynak hívják ugye) de ma már szinte a release-t frissítik ilyen ütemben.Debianra meg szerintem nincs optimalizálva a release, csak simán iceweasel look-alike.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #7162 üzenetére
Ez mondjuk rajtad nem segít, de nekem bugos volt mindig ha nem a beépített iceweaselt használtam. Legtöbbször az volt a gond a különféle verziókkal, hogy el sem indult csak bekerült a processzek közé, amit kétszer kellett kilőni hogy harmadjára már elinduljon.
A plugin container is kettéhalt néha, viszont az ESR-rel soha nincs semmi gond. Van olyan funkció az újban ami az ESR-ben nincs benne és kell? Mert amúgy az is frissül folyamatosan csak ugye lassabban, de a sec. update mindig jön. -
Apollyon
Korrektor
válasz
joecontra #7073 üzenetére
Na ne mondd, azért írtam hogy "egy részét"
Meg azt se mondd már hogy 8 rendszerre van szükség egyszerre ;D Esetleg octa boot!
(#7071) totron: közben láttam másik topikban, hogy T500-ról van szó. Nekem is az van, hibátlannak kellene lennie az USB bootnak, ha valami nem jó akkor a kiírással van probléma. De látom rossz a pendrive, így már tárgytalan.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bandee0817 #7052 üzenetére
Wine/playonlinux alatt nem fog olyan jól futni egy adott játék mint windóz alatt, legalábbis a kevesebb fps garantálható.
Esetleg van rá esély hogy natívan fusson linux alatt egy játék, de ilyen nagyon kevés van. Továbbá, a windózra készült fizetős, professzionális programok legnagyobb része is csak maximum wine alatt fog menni. -
Apollyon
Korrektor
válasz
olivera88 #6956 üzenetére
Na ilyennel még nem találkoztam.
Viszont a conkys problémát egy másik gépen is tapasztaltam már, ahol szintén 8.0 és KDE van.
Remélem ezeket javítják, de pl. az XFCE-es problémát (screensaver) sem javították anno wheezyben.Szerk: időközben kipróbáltam egy live KDE-s változatot, és meglepődve fogadtam hogy van már splash screen, de még kikapcsolásnál is. Ezek miért nem kerültek be mondjuk a telepített verziómba? Mondjuk én még akkor raktam fel, amikor még bőven testing volt a 8.0.
-
Apollyon
Korrektor
Az LMDE-t nagyon kevesen használják, legalábbis errefelé, főleg a stabilitása miatt, de inkább új topik, mint itt.
--
"nem, de ezt nem értem hogy jön ide"
Te írtad, és úgy csinálsz, mintha direkt nem értenéd...
"mindenesetre több energiát nem pocsékolok el, hogy "cicaharcban" vegyek részt"
Helyes, el sem kellett volna kezdened
-
Apollyon
Korrektor
Engem nem zavart az LMDE link, de szerintem akkor is inkább Mint-es, mint Debianos, hiába testing repót használ. Bár szerintem ha valaki igazán Debianozni akar már ennyi erővel inkább azt kell felrakni ,)
"nem ugyanaz használni, mint üzemeltetni"
Jah, mert szerinted aki sosem foglalkozott ilyesmivel az tud bármilyen más disztrót, vagy akár windózt "üzemeltetni"?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #6865 üzenetére
A szemetet nem távolítja el, én is passzolom hogy miért. Továbbá, ahogy bob is írta, a config fileok is meg szoktak maradni a home/user alatt.
(#6874) Penty: Az mplayer szerintem nem lehet ennyire súlyosan problémás. Szerintem sokkal valószínűbb hogy vagy KDE vagy systemd a probléma. Ha egyéb lett volna, maradna valami nyoma, de én sem találtam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezeskonzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD X 4060 8GB SPIRIT OF GAMER CLONE 3 Chieftec600W
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest