Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • soma314

    tag

    válasz gadam1 #15632 üzenetére

    szerintem én is hasonlóan gondolom. Csupán arra szerettem volna rámutatni, hogy attól, hogy valaki x évet eltölt üzemeltetésben még nem jelenti azt, hogy széles körű tapasztalata lenne. Azt lehet feltételezni, hogy amit üzemeltetett azt mélységében ismeri, de nem üzemeltethet valaki "mindent".

    Ha nem is leszek népszerű a véleményemmel, de továbbra is kitartok amellett, hogy egy rendszer beüzemelése jelenti a legváltozatosabb tshoot tapasztalatot, mert ott minden lehet: layer 1-től 7-ig. Semmire nem mondhatod azt, hogy ezt feltételezem, hogy jól van konfigurálva, mert eddig ment. Lehet a lefektetett optika is hibás, vagy az újonnan használatba venni kívánt switch/router szoftvere bug-os. Mert egy új rendszernél jellemzően olyan eszközt telepítenek, ami új típusként is, ezért kevés vele a tapasztalat.
    Ha egy üzemelő rendszerben jönnek ki hibák, anélkül, hogy valami elromlana, akkor az az én szememben a hiányos commissioning/testing fázis sara és nem üzemeltetési feladata lenne azt kiegyengetni egy tökéletes világban.

    Abban is igazatok van, hogy van aki úgy üzemeltető, hogy 30 rendszert üzemeltet és akkor foglalkozik egyikkel másikkal, amikor azzal baj van, fejlesztik, migrálnak... Ez utóbbi két kategória nálam (de lehet rossz a fejemben kialakult kép) már nem klasszikus üzemeltetői feladat, hanem pont olyan, amikor egy cég külső szakcéget von be a fejlesztés megtervezésére, levezénylésére.

    A másik végletet írtam le, amikor egy jól megtervezett, jól beüzemelt rendszert üzemeltet valaki. Persze akkor lehet ideje képezni magát, de akkor nem attól lesz később jó tervező, mert üzemeltetett, hanem mert képezte magát.

    A CCIE RS tshoot labor INE video-iban rendszeresen visszatérő motívum, hogy a vizsga nem a "best practice"-ról szól, hanem a workaround-ról. Ahogy sokszor az élet is.
    Nálam viszont a jó tervező olyan, ami törekszik a best practice-ok követésére (akár alkotására) nyilván a rendelkezésre álló keretek között. És apropó keretek: szerintem nem az a jó tervező, aki műszakilag a lehető legjobban tervezi meg, hanem az, aki a rendelkezésre álló anyagi forrásokba beférve tervezi meg a lehető legjobb rendszert.
    Egy tervezőnél szerintem az is fontos, hogy jól (értsd használható módon) dokumentáljon. Ne az üzemeltető személyzetnek kelljen feltérképezni a hálózat topológiáját, hogy mit hova kell dugni.... Ez aprólékos és babra munka, de szerintem a tervezés része az, hogy egy jó LLD-ből bárki (szakma beli) meg tudja építeni a rendszert.

Új hozzászólás Aktív témák