- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szaporodik és sokasodik a One UI 8.5
-
4000 - 3901
6397 - 6001 6000 - 5901 5900 - 5801 5800 - 5701 5700 - 5601 5600 - 5501 5500 - 5401 5400 - 5301 5300 - 5201 5200 - 5101 5100 - 5001 5000 - 4901 4900 - 4801 4800 - 4701 4700 - 4601 4600 - 4501 4500 - 4401 4400 - 4301 4300 - 4201 4200 - 4101 4100 - 4001 4000 - 3901 3900 - 3801 3800 - 3701 3700 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2014-04-25 14:12 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
GTK+-hoz is kell OOP szemlélet, és bár nem szeretem, szerintem maga az objektummodell nem olyan rossz.
Persze a kettőből a Qt-ra szavaznék én is, sok más mellett azért is, mert könnyebb megtanulni és intuitívabb; pár extern "C" és mehet is a C-ben írt banzáj.
-
doc
nagyúr
Megfontolom. Lesz munkám vele, mert a kódok nagyobb része C-ben van (ehhez jön még a QT), de nem vagyok a nyelvhez kötve, csak nekem valahogy mindig jobban kézre állt.
a Qt-hez a legfontosabb az OOP gondolkodasmod, es nem art ha van mar tapasztalatod C++ -szal
-
Ereshkigal
őstag
Megfontolom. Lesz munkám vele, mert a kódok nagyobb része C-ben van (ehhez jön még a QT), de nem vagyok a nyelvhez kötve, csak nekem valahogy mindig jobban kézre állt.
-
doc
nagyúr
Köszi. Korábban olvastam már, mennyire szereted.

QT5-tel kapcsolatban olvastam ilyesmit, hogy a natív C++-t kezdi egyre inkább felváltani a QML, és egyesek már temetik is az egész toolkitet.
(Mondjuk nem tudom, mire akarnak váltani. 
Felraknám, de úgy látom, a 5-höz nincs még MinGW-s verzió. :/
A GTK+ miért gáz ennyire? (Azon túl, hogy a Windows port "kicsit" le van maradva.)nem kell qt5, a 4.x tokeletes lesz
temetni nem kell, a qml az teljesen mas, a Qt tokeletes a C++ melle
a GTK-nak mar az alapotlete is borzalmasan elhibazott, a megvalositas meg csak ratesz egy lapattal, raadasul mostanra mar az egesz felulet nagyon elavult -
Ereshkigal
őstag
a GTK+ totalis katasztrofa, mar maga az otlet is borzalom, de ha nem C++ hanem sima C a valasztott nyelv, akkor muszaj lesz...
a wxwidgets idejetmult, onmagaval sem kompatibilis
a Qt sok pluszt hoz be, ami tulmutat a C++-on, cserebe platformfuggetlen, atlathato, remek a doksija, tud OpenGL-t is ha kelltalan nem meglepo hogy en a Qt-t ajanlom

Köszi. Korábban olvastam már, mennyire szereted.

QT5-tel kapcsolatban olvastam ilyesmit, hogy a natív C++-t kezdi egyre inkább felváltani a QML, és egyesek már temetik is az egész toolkitet.
(Mondjuk nem tudom, mire akarnak váltani. 
Felraknám, de úgy látom, a 5-höz nincs még MinGW-s verzió. :/
A GTK+ miért gáz ennyire? (Azon túl, hogy a Windows port "kicsit" le van maradva.) -
doc
nagyúr
Sziasztok!
Viszonylag egyszerű grafikus felületet szeretnék készíteni a szimulációimhoz (c/c++, windows), lehetőleg minél kevesebb kódrészlet át-/újraírásával. Nem akarok nagyon elmerülni a témában, de szükségessé vált, hogy kicsit felhasználóbarátabban lehessen a programjaimat paraméterezni. Tanácsot szeretnék kérni, milyen toolkittel fejlesszek. Ahogy utánanéztem, nagyjából a qt, wxwidgets és a gtk+ jöhet számításba. Mindegyikről olvastam jót és rosszat is.

a GTK+ totalis katasztrofa, mar maga az otlet is borzalom, de ha nem C++ hanem sima C a valasztott nyelv, akkor muszaj lesz...
a wxwidgets idejetmult, onmagaval sem kompatibilis
a Qt sok pluszt hoz be, ami tulmutat a C++-on, cserebe platformfuggetlen, atlathato, remek a doksija, tud OpenGL-t is ha kelltalan nem meglepo hogy en a Qt-t ajanlom

-
Ereshkigal
őstag
Sziasztok!
Viszonylag egyszerű grafikus felületet szeretnék készíteni a szimulációimhoz (c/c++, windows), lehetőleg minél kevesebb kódrészlet át-/újraírásával. Nem akarok nagyon elmerülni a témában, de szükségessé vált, hogy kicsit felhasználóbarátabban lehessen a programjaimat paraméterezni. Tanácsot szeretnék kérni, milyen toolkittel fejlesszek. Ahogy utánanéztem, nagyjából a qt, wxwidgets és a gtk+ jöhet számításba. Mindegyikről olvastam jót és rosszat is.

-
RoyalFlush
őstag
Üdv.! Olyan valakit keresek, aki tudna egy lány ismerősömnek segíteni. Egy C program megírása lenne a feladat. Holnap, vagy holnapután küldi el nekem, de még aznap meg is kellene neki csinálni. Ha valaki ráér és nagyon ért a témához, kérem dobjon egy pü-t! Thx előre is!

-
Retekegér
MODERÁTOR
-
Jester01
veterán
"a field width, or precision, or both, may be indicated by an asterisk. In this case, an int argument supplies the field width or precision."
Tehát: printf("%.*f", 5, i)
-
Retekegér
MODERÁTOR
állítsd össze dinamikusan a formastringet (%.5f).
első nekifutásra strcat és itoa segíthet. sprintf is jó lehet.Köszi, úgy látszik rosszul közelítettem meg a problémát, elvileg ennél egyszerűbb megoldással kellene kiírni a végeredményt. Megpróbálkozok tömbbel...
-
FehérHolló
veterán
állítsd össze dinamikusan a formastringet (%.5f).
első nekifutásra strcat és itoa segíthet. sprintf is jó lehet. -
Retekegér
MODERÁTOR
Van arra mód, hogy lebegőpontos szám esetén a felhasználó adhassa meg a program futása során, hogy hány tizedesig akarja kiírni a számot?
Pl. printf("%.5f",i); --> itt az 5-öt a program futása során kéne megadni -
FehérHolló
veterán
Találkozott esetleg valaki olyan C forráskódokkal, amiket kifejezetten C fordító és preprocesszor tesztelésére lehet használni (C elcseszett szerkezeteit nagyjából lefedi) és ingyen hozzáférhető(ek)?
-
PumpkinSeed
addikt
Végre sikerült a minimumelvű.
A Fésűs már gondot okoz. 
-
PumpkinSeed
addikt
Elkezdtem szerkeszteni a hozzászólást, csak közben spontán meeting lett

Van egy nagyon súlyos hiba: 1-től indexeled a tömböt, nem pedig 0-tól. Ezzel az első elem kimarad az összehasonlításokból, így hülyeség a vége.
A fordított sorrend, amit bizonyára tapasztalsz, az meg azért van, mert a belső ciklusodat nem az első elemtől, hanem i+1-től kell indítani. Enélkül amellett, hogy túl sokszor mész végig a teljes tömbön, még egyszer megfordítod az egészet...
Ha ezt javítod (0-tól kezdeni a külső, i+1-től a belső ciklust), már működő négyzetes lépésszámú (azaz lassú) rendezést kapsz.
De nem lesz ettől még buborékrendezés, mert annak a sajátossága, hogy az összehasonlítások és cserék mindig szomszédos elemek között történnek (pl. J és J+1).
Papírforma szerinti kiválasztásos rendezéssé könnyebb átalakítani, ha nem cserét végzel a belső ciklusban, csak megjegyzed a legkisebb szám indexét, és a belső ciklus után csinálsz egy cserét az i. és a minimumelem között. De annyira nem kritikus.
Köszönöm a segítséget. Egyből meg is értettem egyből, és működik is.

-
De algoritmus alapján így sikerült, és nem tudom, hogy hol a hiba

Elkezdtem szerkeszteni a hozzászólást, csak közben spontán meeting lett

Van egy nagyon súlyos hiba: 1-től indexeled a tömböt, nem pedig 0-tól. Ezzel az első elem kimarad az összehasonlításokból, így hülyeség a vége.
A fordított sorrend, amit bizonyára tapasztalsz, az meg azért van, mert a belső ciklusodat nem az első elemtől, hanem i+1-től kell indítani. Enélkül amellett, hogy túl sokszor mész végig a teljes tömbön, még egyszer megfordítod az egészet...
Ha ezt javítod (0-tól kezdeni a külső, i+1-től a belső ciklust), már működő négyzetes lépésszámú (azaz lassú) rendezést kapsz.
De nem lesz ettől még buborékrendezés, mert annak a sajátossága, hogy az összehasonlítások és cserék mindig szomszédos elemek között történnek (pl. J és J+1).
Papírforma szerinti kiválasztásos rendezéssé könnyebb átalakítani, ha nem cserét végzel a belső ciklusban, csak megjegyzed a legkisebb szám indexét, és a belső ciklus után csinálsz egy cserét az i. és a minimumelem között. De annyira nem kritikus.
-
PumpkinSeed
addikt
-
for (i=1;i<101;i++)
{
for(j=1;j<101;j++)
{
if (a[i]>a[j])
{
csere=a[i];
a[i]=a[j];
a[j]=csere;
}
}
}Ez Buborék rendezés nem?
Nem, akkor lenne buborék rendezés, ha a szomszédos elemeket cserélgetnéd.
Ez most egy sok felesleges kört futó valami
-
PumpkinSeed
addikt
for (i=1;i<101;i++)
{
for(j=1;j<101;j++)
{
if (a[i]>a[j])
{
csere=a[i];
a[i]=a[j];
a[j]=csere;
}
}
}Ez Buborék rendezés nem?
-
Jester01
veterán

(Gondolom az nem jutott eszedbe hogy nem a tökéletesen szép megoldás volt a célom, hanem csak az algoritmus leírása? Eredetileg main-t se akartam írni csak a fgv-t, de a jobb érthetőség miatt beletettem.)
Amúgy mi a gond a printf("%c",c)-vel?#include <stdio.h>
void text_fragmentation(const char* string, int char_num)
{
int i=1;
while (*string != '\0')
{
putchar(*string);
if (i == char_num)
{
putchar('\n');
i=0;
}
i++;
string++;
}
}
int main(int argv, char* argc[])
{
const char* string="cseresznye";
text_fragmentation(string,3);
return 0;
}A megjegyzéseket azért tettem, mert a topikot kezdők is olvassák akiknek esetleg hasznos lehet.
Amúgy mi a gond a printf("%c",c)-vel?
Működni működik, csak fölöslegesen küzd szegény gép a %c formátumstring feldolgozásával és még leírni is hosszabb
Egyébként gcc van annyira okos, hogy kicseréli putchar hívásra, tehát ezesetben futásidőben már nincs hátránya (azon túl, hogy esetleg meglepődsz, hová lett a printf hívás). -
Geresics
addikt
Sziasztok!
Segítségetekre lenne szükségem. Nincs időm megírni valamint nem is tudom hogyan kéne megírni. C-ben ez a házim: 10. Awari
Egymással szemben elhelyezkedő játékosoknak 6-6 tálkája van és 1-1 gyüjtő tálkája. A 6-6 tálka mindegyikében 3 "babszem" foglal helyet. Például:
| 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
0|-----------------------|0
A játékos kiválaszt egy tetszőleges tálkát a hatból, kézbe veszi és elkezd "vetni". Ez annyit jelent, hogy az óramutató járásával ellentétés irányban minden szomszédos tálkába belepottyant egy babot melyet a kiválasztott tálkából vettünk ki. Ha a saját tálkáinak végére ért, akkor egyet a saját gyűjtő tálkába is tesz, majd az ellenfél tálkáinál folytatja. Az ellenfél gyűjtő tálkájába soha nem kell tenni. Ha az utolsó babot a saját gyűjtő tálkánkba dobtuk, akkor még egyszer léphetünk. Minden egyéb esetben az ellenfél következik. Ha az utolsó babot egy üres tálkába tesszük – feltéve hogy az ezzel szemben lévő tálka nem üres – mindkét tálka kiüríthető és a saját gyűjtő tálkába tehető. A játék addig folyik, amíg van bab a 6-6 tálkában.A játék célja hogy több bab legyen a saját gyűjtő tálkánkban mint az ellenfélében. Implementálja ezt a játékot. A számítógép stratégiája lehet véletlenszerű, vagy ha ismeri a nyerő stratégiát akkor azt programozza le.Májkí!
Mondtam Neked! Google 3. találat! Még memóriája is van! (Vedd ki belőle, mert rögtön gyanús lenne
) -
amiklos
csendes tag
Sziasztok!
Segítségetekre lenne szükségem. Nincs időm megírni valamint nem is tudom hogyan kéne megírni. C-ben ez a házim: 10. Awari
Egymással szemben elhelyezkedő játékosoknak 6-6 tálkája van és 1-1 gyüjtő tálkája. A 6-6 tálka mindegyikében 3 "babszem" foglal helyet. Például:
0|-----------------------|0
A játékos kiválaszt egy tetszőleges tálkát a hatból, kézbe veszi és elkezd "vetni". Ez annyit jelent, hogy az óramutató járásával ellentétés irányban minden szomszédos tálkába belepottyant egy babot melyet a kiválasztott tálkából vettünk ki. Ha a saját tálkáinak végére ért, akkor egyet a saját gyűjtő tálkába is tesz, majd az ellenfél tálkáinál folytatja. Az ellenfél gyűjtő tálkájába soha nem kell tenni. Ha az utolsó babot a saját gyűjtő tálkánkba dobtuk, akkor még egyszer léphetünk. Minden egyéb esetben az ellenfél következik. Ha az utolsó babot egy üres tálkába tesszük – feltéve hogy az ezzel szemben lévő tálka nem üres – mindkét tálka kiüríthető és a saját gyűjtő tálkába tehető. A játék addig folyik, amíg van bab a 6-6 tálkában.A játék célja hogy több bab legyen a saját gyűjtő tálkánkban mint az ellenfélében. Implementálja ezt a játékot. A számítógép stratégiája lehet véletlenszerű, vagy ha ismeri a nyerő stratégiát akkor azt programozza le. -
skylaner
senior tag
1. A main visszatérési típusa int.
2. A string literálok típusa const char*.
3. Mivel a függvényed nem módosítja a stringet, oda is const char* ajánlott (különben az előző pont miatt nem tudod beadni a literált).
4. Karakterek kiírására putchar és társai valók.
5. Optimalizációs okokból az osztás általában kerülendő ha máshogy is meg lehet oldani.
6. Nyelveket nem keverjük (a függvényed szoveg_tordelo de a paraméter char_num), lehetőség szerint csak az angolt használjuk.

(Gondolom az nem jutott eszedbe hogy nem a tökéletesen szép megoldás volt a célom, hanem csak az algoritmus leírása? Eredetileg main-t se akartam írni csak a fgv-t, de a jobb érthetőség miatt beletettem.)
Amúgy mi a gond a printf("%c",c)-vel?#include <stdio.h>
void text_fragmentation(const char* string, int char_num)
{
int i=1;
while (*string != '\0')
{
putchar(*string);
if (i == char_num)
{
putchar('\n');
i=0;
}
i++;
string++;
}
}
int main(int argv, char* argc[])
{
const char* string="cseresznye";
text_fragmentation(string,3);
return 0;
} -
Jester01
veterán
A "type" az a teljes prototípus, visszatérési értékkel együtt.
Továbbá:
The effect of program termination in a freestanding environment is implementation-defined.Tulajdonképpen a main ezzel elvesztette a speciális mivoltát. Lehet, hogy nem is ott indul a program, és nem is tudni mit kap és mit ad vissza. Csak egy mezei függvény lett.
-
buherton
őstag
Igen, a C szabvány ezt meg is említi:
"In a freestanding environment (in which C program execution may take place without any benefit of an operating system), the name and type of the function called at program startup are implementation-defined."Például gcc fordítónak van is rá kapcsolója, -ffreestanding. Ha ezt megadod akkor nem is reklamál a void main miatt.
De ez nem csak arra vonatkozik, hogy az induló függvény neve és az argumentum típusa lehet implementáció függő?
-
Jester01
veterán
A szabvány elég egyértelműen fogalmaz:
It shall be defined with a return type of int and and with no parameters...
Vannak esetek, amikor lényegtelen, hogy van-e egyáltalán visszatérési érték, mert már a main függvény véget érése sem megengedett, mert nincs kinek megkapnia az értéket. Vélhetően ezekre az esetekre engedi a fordító, hogy void legyen a típus.
Igen, a C szabvány ezt meg is említi:
"In a freestanding environment (in which C program execution may take place without any benefit of an operating system), the name and type of the function called at program startup are implementation-defined."Például gcc fordítónak van is rá kapcsolója, -ffreestanding. Ha ezt megadod akkor nem is reklamál a void main miatt.
-
buherton
őstag
A szabvány elég egyértelműen fogalmaz:
It shall be defined with a return type of int and and with no parameters...
Vannak esetek, amikor lényegtelen, hogy van-e egyáltalán visszatérési érték, mert már a main függvény véget érése sem megengedett, mert nincs kinek megkapnia az értéket. Vélhetően ezekre az esetekre engedi a fordító, hogy void legyen a típus.
-
Bobrooney
senior tag
köszönöm a bíztatást
nekem is már végezni kéne, de Villamosságtan és Jelek és Rendszerek megkeseríti az életemet 
dabadab: Áh de nem is az, értelmetlen szivatás az egész. Out of date az egész már nálunk. Most indul először Android oktatás rendes tárgy keretében (talán).
-
dabadab
titán
-
doc
nagyúr
-
Bobrooney
senior tag
-
doc
nagyúr
-
Bobrooney
senior tag
-
doc
nagyúr
akkor az a tanar balfek...
a main visszateresi erteke MINDIG int!
olyan nincs hogy egy process nem ad vissza semmit
az egy (sajnalatos) dolog, hogy a forditok (nagy resze) elfogadja a void-ot is... -
Bobrooney
senior tag
3. Mivel a függvényed nem módosítja a stringet, oda is const char* ajánlott (különben az előző pont miatt nem tudod beadni a literált).
5. Optimalizációs okokból az osztás általában kerülendő ha máshogy is meg lehet oldani.
6. Nyelveket nem keverjük (a függvényed szoveg_tordelo de a paraméter char_num), lehetőség szerint csak az angolt használjuk."A main visszatérési típusa int." - Ha nálunk ezt írod prog1-en már eleve megbuktál...
Szigorúan csak void main (void) -
Jester01
veterán
6. Nyelveket nem keverjük (a függvényed szoveg_tordelo de a paraméter char_num), lehetőség szerint csak az angolt használjuk. -
skylaner
senior tag
Nem a teljes kód, de a lényeg benne van.
#include <stdio.h>
void szoveg_tordelo(char* string, int char_num)
{
int i=1;
while (*string != '\0')
{
printf("%c",*string);
if (i%char_num == 0) printf("\n");
i++;
string++;
}
}
void main()
{
char* string="cseresznye";
szoveg_tordelo(string,3);
} -
Jester01
veterán
Megoldásom:
#include <stdio.h>
struct koord
{
float x;
float y;
};
void main()
{
struct koord pont[10];
float tav[10];
int n, i, mem;
float max=0;
/* beolvasas */
printf("\nHany koordinatat szeretne rogziteni?");
scanf("%d",&n);
for (i=0; i<n; i++)
{
printf("\nAdja meg az x%d koordinatat: ", i+1);
scanf("%f",&pont[i].x);
printf("\nAdja meg az y%d koordinatat: ", i+1);
scanf("%f",&pont[i].y);
tav[i]==(sqrt(pont[i].x*pont[i].x)+(pont[i].y*pont[i].y));
}
for (i=0; i<n; i++)
if ((pont[i].x)>max)
{
max=pont[i].x;
mem=i;
}
else if ((pont[i].y)>max)
{
max=pont[i].y;
mem=i;
}
/* kiíratás */
printf("\nA legtavolabbi koordinata az origotol: %f, %f", pont[mem].x, pont[mem].y);
}Ez nem jó, először szépen kiszámolod a távolságot de azután nem abból keresed a maximumot:
for (i=0; i<n; i++)
if ((pont[i].x)>max) {
max=pont[i].x;
mem=i;
} else if ((pont[i].y)>max) {
max=pont[i].y;
mem=i;
}Itt miért az x,y-al varázsolsz?
Helyesebben:for (i=0; i<n; i++)
if (tav[i]>max) {
max=tav[i];
mem=i;
}Egyébként ehhez el sem kellene tárolni a pontokat, a maximum távolságot a hozzá tartozó ponttal együtt a bekérő ciklusban is nyilvántarthatod.
Ja és kellene #include <math.h> az sqrt miatt.
-
Geresics
addikt
2. feladat: (hátha ebben valaki segít):
Írjon programot, mely bekér egy egyjegyű, egész számot és beolvas egy max. 20 karakterből álló szöveget, melyet úgy nyomtat ki, hogy egy sorba annyi karaktert nyomtat, amennyit a felhasználó definiál. Például:
Be: 3
cseresznyeEredmény:
cse
res
zny
e -
Geresics
addikt
Most van épp vizsga, aki tud pls segítsen!
"Írjon programot, mely a következőket teszi!
Beolvassa a pontok számát (n). A pontok x és y koordinátáit struktúrában tároljuk.
Beolvassuk az n db pont koordinátáit. A koordináták valós számok.
Határozzuk meg az origótól legtávolabbi pontot és nyomtassuk ki ennek a pontnak a koordinátáit."Megoldásom:
#include <stdio.h>
struct koord
{
float x;
float y;
};
void main()
{
struct koord pont[10];
float tav[10];
int n, i, mem;
float max=0;
/* beolvasas */
printf("\nHany koordinatat szeretne rogziteni?");
scanf("%d",&n);
for (i=0; i<n; i++)
{
printf("\nAdja meg az x%d koordinatat: ", i+1);
scanf("%f",&pont[i].x);
printf("\nAdja meg az y%d koordinatat: ", i+1);
scanf("%f",&pont[i].y);
tav[i]==(sqrt(pont[i].x*pont[i].x)+(pont[i].y*pont[i].y));
}
for (i=0; i<n; i++)
if ((pont[i].x)>max)
{
max=pont[i].x;
mem=i;
}
else if ((pont[i].y)>max)
{
max=pont[i].y;
mem=i;
}
/* kiíratás */
printf("\nA legtavolabbi koordinata az origotol: %f, %f", pont[mem].x, pont[mem].y);
} -
Geresics
addikt
Most van épp vizsga, aki tud pls segítsen!
"Írjon programot, mely a következőket teszi!
Beolvassa a pontok számát (n). A pontok x és y koordinátáit struktúrában tároljuk.
Beolvassuk az n db pont koordinátáit. A koordináták valós számok.
Határozzuk meg az origótól legtávolabbi pontot és nyomtassuk ki ennek a pontnak a koordinátáit." -
PumpkinSeed
addikt
C-re meg Java-ra akarok rámenni, akkor html, php lényegtelen, ugye?
Ha a C-t megtanulod akkor az már nagyon jó! Szinte egy alap programozási nyelv. A HTML CSS-t 1 hét alatt megtanulod ha tényleg tanulni akarsz. De ha a C-t tudod akkor az már egy erős alap bármihez.

-
dabadab
titán
"Weblap fejlesztéssel is sok helyen el lehet helyezkedni, nagyon jó pénzekkel."
Ez talan tizenot eve igaz volt, ma mar nem, iszonyatosan zsufolt a piac.
Raadasul o C-ben meg Javaban akar megtanulni, ahhoz feleslegesek ezek. -
overclockerr
tag
-
skylaner
senior tag
Miért lenne lényegtelen?
Weblap fejlesztéssel is sok helyen el lehet helyezkedni, nagyon jó pénzekkel. -
dabadab
titán
Lenyegtelenek.
Mondjuk nem tudom, hogy mennyire jo otlet Javat meg C-t parhuzamosan tanulni, mert annyira szogesen eltero nyelvek.
-
overclockerr
tag
Én napi 7-8 órát gyakorlok, és elmondhatom hogy amit eddig tanultam teljes mértékben elsajátítottam.

-
PumpkinSeed
addikt
Jó estét!
Remélem nem veszítek rossz néven, ha némileg eltérő ügyből, de írok, kíváncsi lennék a véleményeitekre ezzel kapcsolatosan.
18 éves vagyok, jövőre tanulok tovább, Elte programozó vagy OE mérnökinformatikus szak az amit megjelölnék. Vonz az informatika, programozni nem tudok, de megszeretném tanulni s elsajátítani a C-t s Java-t, ne adj Isten még a PHP-t ezek mellé. Mennyi időt venne ez igénybe egy-két naponta ha rá szánnék 1 órát, olykor többet? Meglehet ezzel majd pályázni valami jó állást később?
OE mellett tettem le eddig a voksom, mert más a két terület, viszont két ágon lennék valamint ha az időm engedi egy-két Cisco, MS certet is csinálnék...Előre is köszönöm a véleményeteket!
Üdv.
Én napi 7-8 órát gyakorlok, és elmondhatom hogy amit eddig tanultam teljes mértékben elsajátítottam.

-
skylaner
senior tag
Na, most viszont elakadtam: a címet nem kéri be, hanem rögtön a szerzőre ugrik nálam, csak nem értem, hogy miért. Ez a program:
#include <stdio.h>
#include <string.h>
#include <limits.h>
/* struktúra definiálás */
struct adatok
{
char cim[50];
char iro[50];
struct datum
{
int ev;
int ho;
int nap;
}datum;
};
void main()
{
/* deklarálás */
int i, db, azon, min_ev=INT_MAX, min_ho=12, min_nap=31;
struct adatok konyv[10];
/* adatbekérés */
do
{
printf("\nHany konyv adatat szeretne rogziteni? (Max.10!)");
scanf("%d",&db);
}
while (db>10);
for(i=0;i<db;i++)
{
printf("\nA(z) %d konyv cime: ",i+1);
gets(konyv[i].cim);
printf("\nA(z) %d konyv szerzoje: ",i+1);
gets(konyv[i].iro);
printf("\nA(z) %d konyv kiadasi eve: ",i+1);
scanf("%d",&konyv[i].datum.ev);
printf("\nA(z) %d konyv kiadasi honapja (szammal): ",i+1);
scanf("%d",&konyv[i].datum.ho);
printf("\nA(z) %d konyv kiadasi napja: ",i+1);
scanf("%d",&konyv[i].datum.nap);
}
/* legkorábbi könyv keresése */
for (i=0;i<db;i++)
{
if ((konyv[i].datum.ev)<(min_ev))
{
min_ev=konyv[i].datum.ev;
azon=i;
}
if (((konyv[i].datum.ev)==(min_ev)) && ((konyv[i].datum.ho)<(min_ho)))
{
min_ho=konyv[i].datum.ho;
azon=i;
}
if ((konyv[i].datum.ev)==(min_ev) && (konyv[i].datum.ho)==(min_ho) && (konyv[i].datum.nap)<(min_nap))
{
min_nap=konyv[i].datum.nap;
azon=i;
}
}
i=azon;
printf("\nLegregebbi kiadasu konyv: %s",konyv[i].cim);
printf("\nSzerzoje: %s",konyv[i].iro);
printf("\nKiadas datuma: %d.%d.%d\n",konyv[i].datum.ev,konyv[i].datum.ho,konyv[i].datum.nap);
system("pause");
}Scanf miatt.
A scanf("%d",&db) beolvassa a számot amit beírtál, de az input stream bufferen még ott marad az Enter( \n vagy \r\n) amit majd a gets() fog beolvasni. Úgyhogy a konyv.cim egy \n-t fog tartalmazni.scanf() után ki kell üríteni a buffert. Erre van több megoldás is:
- fflush(stdin); (ez nem mindig működik)
- amit én is használtam: while (c != '\n' && c != EOF) { c = getchar(); }
- lehet hogy ez is működne:
char dummy_string[10];
scanf("%d%s",&db,dummy_string)Valamit gets() használata nem javasolt, helyette fgets() használj. / fgets(string,100,stdin) /
-
Geresics
addikt
fgets-et még nem használtam (nem használtunk órán sem), ezért megoldottam, hála a segítségednek:
fflush(stdin);
-
Jester01
veterán
Na, most viszont elakadtam: a címet nem kéri be, hanem rögtön a szerzőre ugrik nálam, csak nem értem, hogy miért. Ez a program:
#include <stdio.h>
#include <string.h>
#include <limits.h>
struct adatok
{
char cim[50];
char iro[50];
struct datum
{
int ev;
int ho;
int nap;
}datum;
};
void main()
{
/* deklarálás */
struct adatok konyv[10];
/* adatbekérés */
do
{
scanf("%d",&db);
}
while (db>10);
for(i=0;i<db;i++)
{
gets(konyv[i].cim);
gets(konyv[i].iro);
}
for (i=0;i<db;i++)
{
{
azon=i;
}
{
azon=i;
}
if ((konyv[i].datum.ev)==(min_ev) && (konyv[i].datum.ho)==(min_ho) && (konyv[i].datum.nap)<(min_nap))
{
azon=i;
}
}
i=azon;
printf("\nKiadas datuma: %d.%d.%d\n",konyv[i].datum.ev,konyv[i].datum.ho,konyv[i].datum.nap);
system("pause");
}A szokásos probléma. A scanf benne hagyja a sorvéget a pufferben a gets meg emiatt üres sort fog olvasni. A gets kapcsán lásd még #3929.
-
Geresics
addikt
#include <stdio.h>
#include <string.h>
#include <limits.h>
struct adatok
{
char cim[50];
char iro[50];
struct datum
{
int ev;
int ho;
int nap;
}datum;
};
void main()
{
/* deklarálás */
struct adatok konyv[10];
/* adatbekérés */
do
{
scanf("%d",&db);
}
while (db>10);
for(i=0;i<db;i++)
{
gets(konyv[i].cim);
gets(konyv[i].iro);
}
for (i=0;i<db;i++)
{
{
azon=i;
}
{
azon=i;
}
{
azon=i;
}
}
i=azon;
system("pause");
} -
skylaner
senior tag
Jó estét!
Remélem nem veszítek rossz néven, ha némileg eltérő ügyből, de írok, kíváncsi lennék a véleményeitekre ezzel kapcsolatosan.
18 éves vagyok, jövőre tanulok tovább, Elte programozó vagy OE mérnökinformatikus szak az amit megjelölnék. Vonz az informatika, programozni nem tudok, de megszeretném tanulni s elsajátítani a C-t s Java-t, ne adj Isten még a PHP-t ezek mellé. Mennyi időt venne ez igénybe egy-két naponta ha rá szánnék 1 órát, olykor többet? Meglehet ezzel majd pályázni valami jó állást később?
OE mellett tettem le eddig a voksom, mert más a két terület, viszont két ágon lennék valamint ha az időm engedi egy-két Cisco, MS certet is csinálnék...Előre is köszönöm a véleményeteket!
Üdv.
Valóban napi 1-2 óra édeskevés.
Én is mérnöki informatikusnak tanultam, ha nem akarsz csak matekkal és programozás elmélettel + kódolással foglalkozni akkor a mérnök info jobb választás.
Vannak itt olyan jó kis tárgyak mint: elektromosságtan, elektronika, digitális technika, digitális rendszerek & számítógép architektúrák, irányítástechnika (mondjuk ez nem valami jó
)Sok mérnököt, programozót keresnek itt Magyarországon is, úgyhogy igen.
Lehet jó állást találni. Külföldön meg még jobbakat is, milliós fizetéssel. -
skylaner
senior tag
Az ilyen vizsgáknak azaz átkuk, hogy csak kis esélye fogsz tudni átmenni úgy mint egyik volt szobatársamnak. Otthon megkapta a feladat megoldást, és megtanulta fejből. Azt nem tudta, hogy működik, de meg lett neki. Én ezt az utat nem javaslom.
Először keress egy C könyvet, és olvasd el kétszer legalább. Amint ez meg van gyere vissza ide.
Szerintem először is az algoritmikus gondolkodást kellene elsajátítani.
Ha ez meg van akkor az már teljesen másodlagos dolog, hogy hogyan, milyen nyelven, milyen szintaktikával írod le a megtervezett, elképzelt kódot.Ezekhez a feladatokhoz nem kell semmi más mint egy kis algoritmikus gondolkodás, ráadásul favágó módszerrel könnyen megoldhatók.
Mondjuk vizsga előtt illő lenne (nem csak akkor) tisztában lenni az alapvető adat struktúrákkal

-
Geresics
addikt
Az ilyen vizsgáknak azaz átkuk, hogy csak kis esélye fogsz tudni átmenni úgy mint egyik volt szobatársamnak. Otthon megkapta a feladat megoldást, és megtanulta fejből. Azt nem tudta, hogy működik, de meg lett neki. Én ezt az utat nem javaslom.
Először keress egy C könyvet, és olvasd el kétszer legalább. Amint ez meg van gyere vissza ide.
Teljesen vakon nem vagyok, holnap vizsga, az előzőből is 40%-ot kaptam, de kell az 50%.
Egyszerűen a struktúrák valahogy kimaradtak ebben a formában.
Ilyen megoldást viszont már láttam:#include <stdio.h>
#include <string.h>
#include <limits.h>struct konyvadatok
{
char cim[50];
char szerzo[50];
struct datum
{
int ev;
int honap;
int nap;
}datum;
};void main()
{
int i,darabszam,azonosito,legkisebb_ev=INT_MAX,legkisebb_honap=12,legkisebb_nap=31;
size_t hossz;
struct konyvadatok konyvek[10];do
{
printf("\nKerem adja meg hany konyv adatat szeretne rogziteni? ");
scanf("%d",&darabszam);
}
while (darabszam>10);for(i=0;i<darabszam;i++)
{
printf("\nKerem adja meg a %d konyv cimet: ",i+1);
gets(konyvek.cim);
printf("\nKerem adja meg a %d konyv szerzojet: ",i+1);
gets(konyvek(i).szerzo);
printf("\nKerem adja meg a %d konyv kiadasanak evet: ",i+1);
scanf("%d",&konyvek(i).datum.ev);
printf("\nKerem adja meg a %d konyv kiadasanak honapjat (szammal): ",i+1);
scanf("%d",&konyvek(i).datum.honap);
printf("\nKerem adja meg a %d konyv kiadasanak napjat: ",i+1);
scanf("%d",&konyvek(i).datum.nap);
}
for (i=0;i<darabszam;i++)
{
if ((konyvek(i).datum.ev)<(legkisebb_ev))
{
legkisebb_ev=konyvek(i).datum.ev;
azonosito=i;}
if (((konyvek(i).datum.ev)==(legkisebb_ev)) && ((konyvek(i).datum.honap)<(legkisebb_honap)))
{
legkisebb_honap=konyvek(i).datum.honap;
azonosito=i;
}
if ((konyvek(i).datum.ev)==(legkisebb_ev) && (konyvek(i).datum.honap)==(legkisebb_honap) && (konyvek(i).datum.nap)<(legkisebb_nap))
{
legkisebb_nap=konyvek(i).datum.nap;
azonosito=i;
}
}
i=azonosito;
printf("\nA legregebbi kiadasu konyv: %s",konyvek(i).cim);
printf("\nA szerzoje: %s",konyvek(i).szerzo);
printf("\nA kiadas datuma: %d.%d.%d\n",konyvek(i).datum.ev,konyvek(i).datum.honap,konyvek(i).datum.nap);
system("pause");
} -
buherton
őstag
Jó estét!
Üdv.
Ha mérnök infó, akkor csak az ÓE. Onnan indult ez a szak és nem véletlenül.
Napi 1 óra semmi. Napi 1 órával egy C megtanulása 1 - 1,5 év. A java-é legalább 2-3 év. Főleg hogy a napi 1 óra se lesz napi 1 óra. Most 7 hónapon keresztül masszívan PERL-ezek (napi 6-7 óra), de még mindig látok új dolgokat.
-
buherton
őstag
-
skylaner
senior tag
Hát pedig a feladathoz nélkülözhetetlen.
Semmit nem csinál. Egyszerűen ezt a nevet adtam a saját változó típusomnak (typedef miatt)
Adhattam volna "papírsárkány" nevet is de annak nem lett volna sok értelme
(Egyébként a "_t" mint type, típus).Lehetne typedef nélkül is de akkor később többet kellene írni.
Pl.struct mydate
{
int year;
int month;
int day;
};
struct mydate published_date; -
overclockerr
tag
Jó estét!
Üdv.
-
Geresics
addikt
Nem tudom, mennyire kell "hülye biztosra" írni a programot, de van benne 1-2 ellenőrzés.
Ha valami nem világos kérdezz nyugodtan.#include <stdio.h>
typedef struct mydate
{
int year;
int month;
int day;
} mydate_t;
typedef struct book
{
char title[30];
char writer[30];
mydate_t published_date;
} Book_t;
void print_book_info(Book_t book)
{
printf("Konyv cime: %s",book.title);
printf("Konyv szerzoje: %s",book.writer);
printf("Konyv kiadasi datuma: %d-%d-%d\n",book.published_date.year,book.published_date.month,book.published_date.day);
}
void input_stream_cleaner()
{
char c;
while (c != '\n' && c != EOF) { c = getchar(); }
}
int main(int argv,char* argc[])
{
Book_t books[10];
int i,books_count,min;
int min_years[10], min_months[10];
int min_years_count,min_months_count,min_day_idx;
printf("Mennyi konyvet akarsz tarolni:");
scanf("%d",&books_count);
input_stream_cleaner();
if ((books_count > 10) || (books_count < 1))
{
printf("Hiba! Minimum 1 es Maximum 10 kony adatait tudom tarolni!\n");
return 0;
}
for(i=0;i<books_count;i++)
{
printf("%d. konyv cime:",i+1);
fgets(books[i].title,30,stdin);
printf("%d. konyv szerzoje:",i+1);
fgets(books[i].writer,30,stdin);
printf("%d. konyv kiadasi datuma (YYYY-MM-DD):",i+1);
if (scanf("%d-%d-%d",&(books[i].published_date.year),&(books[i].published_date.month),&(books[i].published_date.day)) != 3)
{
printf("Hibas datum formatum!\n");
return 0;
}
input_stream_cleaner();
}
/*** Legkisebb ev keresese ***/
min = books[0].published_date.year;
for(i=1;i<books_count;i++)
{
if (books[i].published_date.year < min) min = books[i].published_date.year;
}
/*** Legkisebb evbol van-e tobb ***/
min_years_count=0;
{
if (books[i].published_date.year == min)
{
min_years[min_years_count]=i; //books tomb indexet taroljuk
min_years_count++;
}
}
if (min_years_count < 2) print_book_info(books[min_years[0]]);
else /*** Tobb konyv azonos evvel ***/
{
/*** Legkisebb honap keresese ***/
min = books[min_years[0]].published_date.month;
for(i=1;i<min_years_count;i++)
{
if (books[min_years[i]].published_date.month < min) min = books[min_years[i]].published_date.month;
}
/*** Legkisebb honapbol van-e tobb ***/
min_months_count=0;
for(i=0;i<min_years_count;i++)
{
if (books[min_years[i]].published_date.month == min)
{
min_months[min_months_count]=min_years[i];
min_months_count++;
}
}
if (min_months_count < 2) print_book_info(books[min_months[0]]);
else /*** Tobb konyv azonos evvel es honappal ***/
{
/*** Legkisebb nap keresese ****/
/*** Tobb azonos nap eseten a legeloszor beirt az eredmeny ***/
min = books[min_months[0]].published_date.day;
min_day_idx = 0;
for(i=1;i<min_months_count;i++)
{
if (books[min_months[i]].published_date.day < min)
{
min = books[min_months[i]].published_date.day;
min_day_idx = i;
}
}
print_book_info(books[min_months[min_day_idx]]);
}
}
return 0;
}Elkezdtem átnézni, de én a struktúrákhoz nem értek, még nem is használtam eddig. Rögtön az elején meg is akadtam:
Mi az a "} mydate_t;" rész? Miért kell a "_t", és mit csinál? -
Geresics
addikt
Nem tudom, mennyire kell "hülye biztosra" írni a programot, de van benne 1-2 ellenőrzés.
typedef struct mydate
{
int year;
int month;
int day;
} mydate_t;
typedef struct book
{
char title[30];
char writer[30];
mydate_t published_date;
} Book_t;
{
printf("Konyv kiadasi datuma: %d-%d-%d\n",book.published_date.year,book.published_date.month,book.published_date.day);
}
{
char c;
}
{
Book_t books[10];
int i,books_count,min;
input_stream_cleaner();
{
return 0;
}
{
if (scanf("%d-%d-%d",&(books[i].published_date.year),&(books[i].published_date.month),&(books[i].published_date.day)) != 3)
{
return 0;
}
input_stream_cleaner();
}
{
}
min_years_count=0;
{
{
min_years_count++;
}
}
{
{
if (books[min_years[i]].published_date.month < min) min = books[min_years[i]].published_date.month;
}
min_months_count=0;
{
{
min_months_count++;
}
}
{
min_day_idx = 0;
{
{
min_day_idx = i;
}
}
}
}
return 0;
}A hétvégém kicsit elszállt (vizsga és egyebek), de majd este muszáj lesz beleásnom magam, mert holnap és pénteken újra mennem kell!
Köszönöm szépen a segítséget Neked is, és a többieknek is!
-
skylaner
senior tag
No, megkaptam a pontos feladatkiírást:
1. Szövegbevitel után a program elemezze azt. Szám esetén a számot követő karaktert annyiszor nyomtassa ki, amennyi a szám értéke. Nem szám esetén csak a karaktert nyomtassa ki.
pl.
bemenet: 4A3BC2D
eredmény: AAAABBBCDD2. Könyvtárkezelőt kell csinálni. Nyilván kell tartani egy könyv címét, szerzőjét, kiadási dátumát. Ez utóbbit tovább kell bontani év, hónap, napra. Max. 10 könyvet tárolunk. A program kérdezze meg, hány könyvet akarunk rögzíteni. Utána a bevitt szám alapján kérje be a könyv adatait. Ez után állapítsa meg a legkorábban kiadott könyvet és írja ki az ismertetőit.
Az elsőre eddig küldött megoldásokat köszönöm, este már lesz is időm beleásni magam!

typedef struct mydate
{
int year;
int month;
int day;
} mydate_t;
typedef struct book
{
char title[30];
char writer[30];
mydate_t published_date;
} Book_t;
{
}
{
char c;
}
{
Book_t books[10];
int i,books_count,min;
input_stream_cleaner();
{
return 0;
}
{
{
return 0;
}
input_stream_cleaner();
}
{
}
min_years_count=0;
{
{
min_years_count++;
}
}
{
{
}
min_months_count=0;
{
{
min_months_count++;
}
}
{
min_day_idx = 0;
{
{
min_day_idx = i;
}
}
}
}
return 0;
} -
Geresics
addikt
No, megkaptam a pontos feladatkiírást:
1. Szövegbevitel után a program elemezze azt. Szám esetén a számot követő karaktert annyiszor nyomtassa ki, amennyi a szám értéke. Nem szám esetén csak a karaktert nyomtassa ki.
pl.
bemenet: 4A3BC2D
eredmény: AAAABBBCDD2. Könyvtárkezelőt kell csinálni. Nyilván kell tartani egy könyv címét, szerzőjét, kiadási dátumát. Ez utóbbit tovább kell bontani év, hónap, napra. Max. 10 könyvet tárolunk. A program kérdezze meg, hány könyvet akarunk rögzíteni. Utána a bevitt szám alapján kérje be a könyv adatait. Ez után állapítsa meg a legkorábban kiadott könyvet és írja ki az ismertetőit.
Az elsőre eddig küldött megoldásokat köszönöm, este már lesz is időm beleásni magam!

-
Bobrooney
senior tag
1. feladatra egy megoldás:
#include <stdio.h>
#include <string.h>
int main(void)
{
int i;
char string[10];
printf("Adjon meg egy max 10 karakteres szoveget\n");
gets(string);
for(i = 0; i < 10; i++)
{
if(string[i] == '\0') { printf("\n"); return 0; }
if(string[i] > '0' && string[i] <= '9')
{
int rep;
for(rep = 0; rep < string[i] - '0'; rep++)
{
printf("%c", string[i+1]);
}
i++;
}
else
{
printf("%c", string[i]);
}
}
printf("\n");
return 0;
}és ha while ciklust használsz ez helyett:
for(i = 0; i < 10; i++)
{ if(string [ i ]== '\0') { printf("\n"); return 0; }akkor még szebb

-
buherton
őstag
Kápís! Mondjuk jogos, hiszen a pointernek pontosan kell mutatnia valahova, és hova máshova mutatna, ha nem a tömb első elemére?

-
dabadab
titán
Itt van egy kicsit szebb. Bár a warning okát nem értem
.#include <stdio.h>
#include <string.h>
int main(void)
{
int i;
char string[10];
char* sp = &string;
gets(string);
while(*(sp++))
{
if(*sp > '0' && *sp <= '9')
{
int rep;
for(rep = 0; rep < *sp - '0'; rep++)
{
printf("%c", *(sp + 1));
}
sp++;
}
else
{
printf("%c", *sp);
}
}
printf("\n");
return 0;
}A warningot azert kapod, mert az helyesen:
char* sp = &string[0];gets()-t meg SOHA nem hasznalunk, mert az instant buffer overflow, helyette tessek ott van az fgets, konkretan:
fgets(string,10,stdin); -
buherton
őstag
#include <stdio.h>
#include <string.h>
int main(void)
{
int i;
char string[10];
gets(string);
for(i = 0; i < 10; i++)
{
{
int rep;
{
}
i++;
}
else
{
printf("%c", string[i]);
}
}
printf("\n");
return 0;
}Itt van egy kicsit szebb. Bár a warning okát nem értem
.#include <stdio.h>
#include <string.h>
int main(void)
{
int i;
char string[10];
char* sp = &string;
gets(string);
while(*(sp++))
{
if(*sp > '0' && *sp <= '9')
{
int rep;
for(rep = 0; rep < *sp - '0'; rep++)
{
printf("%c", *(sp + 1));
}
sp++;
}
else
{
printf("%c", *sp);
}
}
printf("\n");
return 0;
} -
buherton
őstag
Halló!
Most volt Prog I. vizsgám, és... hát... szerintem nem sikerült.
Persze a mai vizsga ellátta a fő feladatát: megnéztem, hogy mire kell készülnöm a következő vizsgára!
Az első feladatnak nekiálltam, csak valamiért nem működött. Sajnos most rohannom kell tovább, de nagyon hálás lennék, ha írnátok működő megoldást a következő 2 feladatra, hogy azokat agyilag feldolgozhassam!
1. Be kell olvasni max. 10 karaktert, majd ezeket kiíratni úgy, ha egy karakter szám, akkor az helyett a következő karaktert kell annyiszor kiírni, amekkora a szám. Pl.: AS4DZ3K -> ASDDDDZKKK.
Nem tudom, hogy mi van olyankor, ha két szám van egymás után, mert ezt a feladat nem részletezte. Azt sem tudom pontosan, hogy a 4*D után ki kell-e írni még egyszer következő karakterként a D-t, mert erre nem emlékszem, ezért az egyszerűbb megoldás is elegendő nekem (nem 5-öst akarok, hanem átmenni)!2. Könyvtár kezelő programot kellett írni, ahol struktúrákban vannak a könyvek, a szerzők, és a kiadás dátuma, de a dátum is struktúrákra bomlik (év, hónap, nap).
Ebből a feladatból ennyire emlékszem, mert neki sem álltam, küzdöttem az előzővel.Mindenkinek előre is köszi a segítséget, és küldök egy virtuális ("%s", kinvansag)-ot annak aki segít!

u.i.: megpróbálom a többiektől elkérni a pontos feladatot, és este mikor hazaérek (és ha szükséges) melinkelem, hogy én meddig jutottam a dolgozatban...
#include <stdio.h>
#include <string.h>
int main(void)
{
int i;
char string[10];
gets(string);
for(i = 0; i < 10; i++)
{
{
int rep;
{
}
i++;
}
else
{
printf("%c", string[i]);
}
}
printf("\n");
return 0;
} -
Bobrooney
senior tag
bocs itt vmi gond volt a netemmel
if (szoveg >= '0' && szoveg(i) <= '9'){ szam = szoveg(i)-'0'; }
A kérdésedre a megoldás:
if (szoveg(i) >= 48 && szoveg(i) <= 57){ szam = szoveg(i)-48; }Szerintem édesmind1 hogy csinálod.
-
Geresics
addikt
-
Bobrooney
senior tag
Bocsi, vizsga után rohantam melózni, azért nem gépeltem be, amit csináltam. Valami ilyesmit hoztam össze. Tudom, hogy lehetne szebb is, de hát a görbülés a lényeg, nem az ötös!

Kb. ezt hoztam össze vizsgán (ill. próbálkoztam még egy-két módosítással is), de nem jó.
#include <stdio.h>
#include <string.h>
void main()
{
char szoveg[10];
int i=0;
int szam=0;
printf("Adjon meg egy max. 10 karakter hosszu szoveget, majd usson ENTER-t!\n");
gets(szoveg);
for (i=0; i<10; i++)
{
if (szoveg[i]=='0' ||
szoveg[i]=='1' ||
szoveg[i]=='2' ||
szoveg[i]=='3' ||
szoveg[i]=='4' ||
szoveg[i]=='5' ||
szoveg[i]=='6' ||
szoveg[i]=='7' ||
szoveg[i]=='8' ||
szoveg[i]=='9')
szoveg[i]=szam;
printf("%s", szam*szoveg[i+1]);
else printf("%s", szoveg[i]);
i++;
}
}a sok if helyett írhattad volna akár a
if (szoveg >= '0' && szoveg(i) <= '9'){ szam = szoveg(i)-'0'; } -
Geresics
addikt
Bocsi, vizsga után rohantam melózni, azért nem gépeltem be, amit csináltam. Valami ilyesmit hoztam össze. Tudom, hogy lehetne szebb is, de hát a görbülés a lényeg, nem az ötös!

Kb. ezt hoztam össze vizsgán (ill. próbálkoztam még egy-két módosítással is), de nem jó.
#include <stdio.h>
#include <string.h>
void main()
{
char szoveg[10];
int i=0;
int szam=0;
printf("Adjon meg egy max. 10 karakter hosszu szoveget, majd usson ENTER-t!\n");
gets(szoveg);
for (i=0; i<10; i++)
{
if (szoveg[i]=='0' ||
szoveg[i]=='1' ||
szoveg[i]=='2' ||
szoveg[i]=='3' ||
szoveg[i]=='4' ||
szoveg[i]=='5' ||
szoveg[i]=='6' ||
szoveg[i]=='7' ||
szoveg[i]=='8' ||
szoveg[i]=='9')
szoveg[i]=szam;
printf("%s", szam*szoveg[i+1]);
else printf("%s", szoveg[i]);
i++;
}
} -
kingabo
őstag
Halló!
Persze a mai vizsga ellátta a fő feladatát: megnéztem, hogy mire kell készülnöm a következő vizsgára!
Az első feladatnak nekiálltam, csak valamiért nem működött. Sajnos most rohannom kell tovább, de nagyon hálás lennék, ha írnátok működő megoldást a következő 2 feladatra, hogy azokat agyilag feldolgozhassam!
1. Be kell olvasni max. 10 karaktert, majd ezeket kiíratni úgy, ha egy karakter szám, akkor az helyett a következő karaktert kell annyiszor kiírni, amekkora a szám. Pl.: AS4DZ3K -> ASDDDDZKKK.
Nem tudom, hogy mi van olyankor, ha két szám van egymás után, mert ezt a feladat nem részletezte. Azt sem tudom pontosan, hogy a 4*D után ki kell-e írni még egyszer következő karakterként a D-t, mert erre nem emlékszem, ezért az egyszerűbb megoldás is elegendő nekem (nem 5-öst akarok, hanem átmenni)!2. Könyvtár kezelő programot kellett írni, ahol struktúrákban vannak a könyvek, a szerzők, és a kiadás dátuma, de a dátum is struktúrákra bomlik (év, hónap, nap).
Ebből a feladatból ennyire emlékszem, mert neki sem álltam, küzdöttem az előzővel.Mindenkinek előre is köszi a segítséget, és küldök egy virtuális ("%s", kinvansag)-ot annak aki segít!

u.i.: megpróbálom a többiektől elkérni a pontos feladatot, és este mikor hazaérek (és ha szükséges) melinkelem, hogy én meddig jutottam a dolgozatban...
Szerintem a következőre való készüléssel jobban járnál, ha te magad írnád meg.
Egyébként az algó megvolt a feladatra és nem sikerült implementálni, vagy az se? -
sztanozs
veterán
Halló!

Szerintem ezért nem futott a programod:
("%s", kinvansag)![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Geresics
addikt
Halló!

-
PumpkinSeed
addikt
1, Töltsünk fel egy tömböt egész számokkal, határozzuk ennek a tömbnek a pozitív elemeinek a
számát.2, Töltsünk fel egy tömböt egész számokkal, majd határozzuk meg a tömb értékeinek átlagát.
3, Töltsünk fel egy tömböt egész számokkal, majd határozzuk meg a tömb elemeinek szorzatát.
4, Töltsünk fel egy tömböt egész számokkal, a tömb elemeinek a maximum, minimum és (számtani és
mértani) közép értékét.5, Töltsünk fel egy tömböt egész számokkal, majd írjuk ki a páros elemek pozícióját.
6, Töltsünk fel egy tömböt egész számokkal, csak páros számokat tartalmazhat!
(#3916) buherton
köszönöm, majd próbálgatom.

-
buherton
őstag
-
doc
nagyúr
-
buherton
őstag
Tud valaki egy egyszerű feladatot adni nekem? Ismereteim: Vezérlési szerkezetek, karakteres képernyő design és igazítás. Szeretnék gyakorolni, de semmi nem jut már az eszembe.
Esetleg még tömbbös is szóba jöhet. 
Conio vagy ncurses?
Készíts egy olyan progamot, ahol menüben lehet kiválasztani, hogy egy adatbázissal mit szeretnél csinálni.
Menü:
1. Adatbázis fájl beolvasása
2. Fájl mentése
3. Új adat felvitele
4. Régi adat törlése
(ez eddig 200 sor-ban meg lehet csinálni, tudom, mert már egyszer megírtam)
5. Adatok sorba rendezése -> lehessen választani mely oszlop szerint rendezzen sorba
Opcióként lehet benne csinálni formai ellenőrzést is, mint pl. dátumok helyes formátumban vannak-e megadva, megadott tartományon belül van az adott szám (lásd perc, óra, hónap, nap), névnek helyes-e a formátuma (nagy betűkkel keződik-e, van-e szóköz), stb...Ha ncurses, akkor készíts egy több ablakos UI-t, ahol ablakonként más és mást lehet csinálni, mint pl. egyik ablakban Fibonaccit kiszámoltatni, másikban a prímszámokat, másikban a tökéletes számokat, másikban a faktoriálist, stb...
Amiket írtam, azokat szét is bonthatod kisebb projektekre is.
Ajánlom a mi hamarabbi komolyabb programírását, mert ez a pár soros algoritmusokkal még nem fog az ember megtanulni, hogy hogyan lehet jól felépíteni egy nagyon hosszú programot.
-
Bobrooney
senior tag
Tud valaki egy egyszerű feladatot adni nekem? Ismereteim: Vezérlési szerkezetek, karakteres képernyő design és igazítás. Szeretnék gyakorolni, de semmi nem jut már az eszembe.
1, Töltsünk fel egy tömböt egész számokkal, határozzuk ennek a tömbnek a pozitív elemeinek a
számát.2, Töltsünk fel egy tömböt egész számokkal, majd határozzuk meg a tömb értékeinek átlagát.
3, Töltsünk fel egy tömböt egész számokkal, majd határozzuk meg a tömb elemeinek szorzatát.
4, Töltsünk fel egy tömböt egész számokkal, a tömb elemeinek a maximum, minimum és (számtani és
mértani) közép értékét.5, Töltsünk fel egy tömböt egész számokkal, majd írjuk ki a páros elemek pozícióját.
6, Töltsünk fel egy tömböt egész számokkal, csak páros számokat tartalmazhat!
-
PumpkinSeed
addikt
-
PumpkinSeed
addikt
-
buherton
őstag
Akkor majd ezt kipróbálom, mert eddig bc-n tanulgattam, de most, hogy nem vagyok suliba C-free-n van kedvem.

Miért nem gcc-t, vagy mingw-t használsz? Parancssoros ablakban kiválóan lehet használni a ncurses-t, de ezt csak egy alternatíva
. -
PumpkinSeed
addikt
Akkor majd ezt kipróbálom, mert eddig bc-n tanulgattam, de most, hogy nem vagyok suliba C-free-n van kedvem.

-
(#3908) kispx
Amúgy nem az include -on van most a hangsúly mert kispx jól mondta, hogy nincs benne, nekem az a kérdésem, hogy milyen módon lehet beletenni? Kellene írni egy header-t hozzá?
Egy egyszerű Windows alatti megoldás, ha fogod az econio forrását, és együtt fordítod a programoddal. Nem véletlen, hogy Czirkos is ezt ajánlja

A C Free-t nem ismerem, de biztos van valami egyszerű módja, hogy a projektedhez add.
-
PumpkinSeed
addikt
(#3908) kispx
Amúgy nem az include -on van most a hangsúly mert kispx jól mondta, hogy nincs benne, nekem az a kérdésem, hogy milyen módon lehet beletenni? Kellene írni egy header-t hozzá?
-
kispx
addikt
Nem mindegyik conio.h-ban van meg. Pl.: mingw fordítóhoz kapott könyvtárakban a gotoxy nincs benne. A C-free ahogy láttam ezt a fordítót használja alapértelmezettként, tehát ez nem lesz meg benne. (Mármint a gotoxy fv, a conio.h megvan)
-
bpx
őstag
dos.h-t kell includolni, majd megadom, hogy gotoxy(10,2);
és azt írja, hogy :
error: 'gotoxy' was not declared in this scope
"dos.h-t kell includolni"
biztos?
ez nem standard fuggveny, de en azt latom tobb helyen is (Google), hogy conio.h kell hozza -
PumpkinSeed
addikt
-
kispx
addikt
Nem tudja valaki, hogy a gotoxy-t hogyan tudom c-be beletenni?
Melyik fordítót használod?
-
PumpkinSeed
addikt
-
bpx
őstag
include-olod, amit kell?
vagy mi a kerdes? -
PumpkinSeed
addikt
-
PumpkinSeed
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
4000 - 3901
6397 - 6001 6000 - 5901 5900 - 5801 5800 - 5701 5700 - 5601 5600 - 5501 5500 - 5401 5400 - 5301 5300 - 5201 5200 - 5101 5100 - 5001 5000 - 4901 4900 - 4801 4800 - 4701 4700 - 4601 4600 - 4501 4500 - 4401 4400 - 4301 4300 - 4201 4200 - 4101 4100 - 4001 4000 - 3901 3900 - 3801 3800 - 3701 3700 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
● olvasd el a téma összefoglalót!
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- Fujifilm X
- TV antenna és jelerősítés
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Gyúrósok ide!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Projektor topic
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- HÁZIMOZI / HIFI / TV beárazás
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- 4000GB Gen4x4 NVMe SSD, 1 év gar 4TB!!!
- SZÉP! HP ZBOOK FURY 15 G7 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10850H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- GARANCIÁLIS LEMEZES PLAYSTATION 5 SLIM CFI-2116
- NAGYKER ÁR!Sosemhasznált! HP OmniBook 5 Flip i5-1334U 8GB 512GB 14" FHD+ áthajtós-érintős Gar.: 1 év
- Macbook Pro 14" A2442 2021 M1 Pro 32/1TB Silver
- Logitech G POWERPLAY vezeték nélküli öltő/ egérpad
- Samsung Galaxy S23FE / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GAMER PC! Ryzen 9600X / RX 9700 / 32GB DDR5 / Strix B650e-i / 1TB NVMe / 750W! BeszámítOK
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Egyébként gcc van annyira okos, hogy kicseréli putchar hívásra, tehát ezesetben futásidőben már nincs hátránya (azon túl, hogy esetleg meglepődsz, hová lett a printf hívás).
)
nekem is már végezni kéne, de Villamosságtan és Jelek és Rendszerek megkeseríti az életemet 
Mert ha de, akkor azért akadt ki egyfolytában...
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)