- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Darkness1
aktív tag
Alapvetően három (négy) eszköz kell: váz, objektív, állvány, vaku + egyéb kisebb dolgok. A vaku nem feltétlenül kell. A jó állvány pedig erősen ajánlott, bár szintén el lehet lenni nélküle, de a hibás képek arányát nagyban befolyásolja.
Így első blikkre azt mondanám, hogy 200e Ft kellene egy elég jó, de használt felszerelés összeállításához (váz+objektív+állvány). Ebben már igazi makroobjektív van, ha megelégszel egy makrószerű objektívvel, akkor 150e is elég lenne.
Van cserélhető objektíves gépajánló topic, szerintem folytassuk ott.
-
Darkness1
aktív tag
A felszerelés ügyében akkor tudunk tanácsot adni, ha megmondod, hogy mennyi pénz van rá. Vagy mennyire érdekel a dolog, akarsz e a témába komoly összeget beletenni. Pénztárca és igények függvényében számtalan lehetőség van. Hosszabb távon valószínű, hogy jobban jársz egy cserélhető objektíves géppel.
A makrózásnál a lényeg a kívánt leképezés elérése, pl. életnagyságú (1:1). Ilyenkor a lencse előtti élőlény/tárgy ugyanakkora méretben jelenik meg, mint ő maga, számtalan részletet mutatva. Lehet aztán ezen túlmenni, de ahhoz tényleg komoly gyakorlat kell. Akadnak aztán olyan objektívek is, amikkel 1:2 vagy 1:3 nagyítás lehetséges, ezek nem is olyan drágák, viszont képminőségben kompromisszumot jelentenek.
Tipp: ha biológus vagy, akkor biztosan tudod hogyan kell pl. ízeltlábúakat preparálni. Ebben az állapotban is érdekes képeket lehet csinálni róluk, plusz gyakorlásnak se utolsó.
-
Darkness1
aktív tag
Nem egész alakos portré esetén hol "illik" a nagykönyv szerint egy személyt a fotón elvágni? Van ilyen szokás/szabály?
-
Darkness1
aktív tag
válasz
runner 125 #6546 üzenetére
A ZOOM IN az igen jó könyv, nekem is megvan. Nézd meg a melléklet tartalmát is!
Nekem az alap NG könyvekből is van pár. Nem rosszak, de a technikai/művészeti alapfogalmakat nem magyarázzák eléggé. Hamar túl lehet lépni rajtuk.
Nekem amúgy egy olyan könyv kellene, ami olyan dolgokat magyaráz el, mint pl. perspektíva, színek dolgai, kompozíciós elvek. Az NG könyvek érintik, de nem mennek - ebbe se - bele mélyen. Rémlenek dolgok régi rajzórákról (a perspektíva is, meg a komplementer színek is), de már elfelejtettem őket.
-
Darkness1
aktív tag
Milyen típusú monitort érdemes venni amatőr célokra, ha a fotófeldolgozás komoly szempont? Wide, 1680x1050 vagy nagyobb felbontás, 20-20" kellene. Nézegettem az EIZO oldalát, pl. az S2232W az szimpi, kb. 160e körül van. Tud valaki tanácsot adni?
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Szten Márs #6533 üzenetére
Az ACR ismeri, valamelyik mostani frissítésbe bekerült a K-7 is. Ha még aktuális, akkor tudok belőle nagy jpeg-et csinálni neked.
Engem is érdekelne egy-két raw az új kitobival, mert előbb-utóbb szeretnék K-7-re váltani.
Új hozzászólás Aktív témák
- PayPal
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Gaming notebook topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Napelem
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Nyaralás topik
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / QHD 2K / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 64GB DDR5 500GB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Seasonic 750W
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Új MSI Katana 15 Gamer FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest