Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tbs
addikt
Dobtam nekik egy mélt (futottam, eltört), hogy van egy ilyen gondom (fénykép included), írták hogy küldjem vissza. Megtettem, ~1 hónap múlva küldtek egy tök újat és kértek egy international szlaszámot... Nem nyűkösködtek semmin.
Megjegyzem, hogy pár Pentax cuccommal is volt már ilyesféle dolgom - ott sem szaroztak, pedig azok nagyságrendileg egyel feljebbi árkategóriásak. (Sok éve lejár garanciás kompakt és egy DSLR objektív.)
szerk.: Ja, árgép.
Oda ritkán írok bármit is.
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Pl. -> [link]
De érdemes rákeresni a "kata bag" kifejezésre az ebayen. A Kata cuccokat nekem rendszeresen egy dél-koreai srác küldi, EMS-el 1 hét alatt itt van (+20$), anélkül ~3-4hét.
A linkelt zsák egy kifejezetten jól pakolható cucc. Kedves barátnőmnek van ilyenje, Canon 450D + kis/nagy kitobi + EXvaku + állvány + notebook + kaja + iratok + biztonsági ruházat. 100%-ban repülőtér és repülőcsomagtartó kompatibilis. Lábnál a turistaosztályon is elfér. Akcióban meg kényelmes hurcolni.
Egy hátrányát látom: produkciós hirtelenségben nehéz előkapni a cuccot.
-
tbs
addikt
válasz
Mr.Csizmás #8769 üzenetére
Az a fókusztáv szöveg elég fura... Hiszen tárgytávolságtól és rekesznagyságtól függ...
Szerk.: Szóval, Mókuska
, az a fókusztáv, aminél a mélységélesség a végtelenbe nyúlik. Régebbi manuális obikon ezek a fura jelölések a rekeszgyűrűn. Az objektív optikai lehetőségeihez képest végtelenben lévő tárgyak leképezésekor a fókuszt nem érdemes a "végtelen" állásba rakni, hiszen jóval rövidebbre állítva is tökéletesen éles lesz a tárgy, és megmenekülünk a klasszikus végállások okozta problémáktól is. (Front/back fókusz, hogy a legelemibbeket említsem.)
-
tbs
addikt
Srácok! Kellene nékem 1 napra (1éjszaka + másnap délig) egy igenigen fényerős igenigen hosszú (199mm+) Canon objektív. Természetesen nem ingyen.
Ha valaki esetleg rám merne bízni egy ilyet, akármilyen elvetemült konstrukcióban, keressen privátban.
-
tbs
addikt
válasz
Degeczi #6664 üzenetére
...Azaz valami elb@cás van a környéken.
Színprofil (nem hiszem, hiszen a kolléga most ugrott neki komolyabban a témának), vagy nem azt látjuk, amit vélünk. Amúgy a cnx-ben pont azt nem bírom, hogy nem látszik igazán, hogy mi a tök történik.
Az irfan nem csinál demozaikot (alapból, lehet van hozzá plugin, de ezek (többnyire) dcraw alapú sárgák szoktak lenni, nem nikon hideg-kékek), de a beágyazott jépegeket meg szokta találni. Most még egy kicsit erőltetném a RawTherapee-t, mert az meg alapból sRGB-ben dolgozik és jól látszik, hogy mit csinál. Kezdőnek kifejezetten előnyös, ha megretten a sok állítgatási lehetőségtől, mert rákényszerül az olvasgatásra és a próbálkozásra. -
tbs
addikt
válasz
benedekco #6640 üzenetére
A Pentax K100D vázamban van egy Katz-Eye fullos törőékes mattüveg. A prizmák besötétedése semelyik objektívemnél nem jelentkezik, minimálisan sem. F6.3-as a leggyengébb. A fénymérést nem befolyásolta, a fókuszt sem. Szvsz. Semmi gondom nem volt vele a csere után, még a fókuszsíkot sem kellett trimmelnem. Mrs. Katz cége perfekt terméket állít elő.
-
-
tbs
addikt
válasz
philoxenia #4859 üzenetére
KatzEye, a legtutibb, tegtuningosabb, amit rendelni lehet, eredeti rajzolattal: ~60eFt. (Ha jól emlékszem.
) És nekem kellett kicserélni... (2 perc.)
Ebay nem rossz, de amiket eddig láttam tényleg tizedét érik a KatzEye-nek.
Rachel Katz cége igen megdolgozik az árért. Haoda még jó, bár az is jóval gyengébb látvány.
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
Ha vki batchelni akar, javaslom megtekintésre az ImageMagick nevű zseniális képmanipulátort. Linux/windows/osx/stb. egykutya, megy mind alatt. Liquid Resize-től kezdve, élesít, szaturál, feliratoz, keretez, stb. parancsorban.
Zebu: a GIMP 2.4-ig 8bites színcsatornákat kezel csak..! 2.5 devel-től 16 bitesek a csatornák. A sárgaság effekt lehet színtérprobléma is.
-
tbs
addikt
válasz
philoxenia #4672 üzenetére
Tökjó.
-
tbs
addikt
válasz
philoxenia #4670 üzenetére
Olyan is...
-
tbs
addikt
válasz
philoxenia #4627 üzenetére
Mamyt ne vegyél. Ritkapocsék az elérhető obikupac hozzá. P6-ra is jobbak vannak. Persze kisfilmhez képest nagy lépés, de ugyanazzal a méretel egy Pentax645 vagy 6x6 jobban uralható. Rendes obik vannak azokhoz, még nem Hassi árakon...
Egy 645 szettet akarok megcsípni egyszer, ha sok pénzem lesz...
-
tbs
addikt
Ez elég zilált volt.
Ahol nincs komponálásra lehetőség a hátsó kijelzőn, ott nincs LV. Ott a keresőben kell komponálni. A DSLR-ek többsége ilyen.
A kompaktok jelentős része "natív" LV-s eszköz, jó részüknek nincs is keresője.
Szóval az LV DSLR-nél "nagy" szó, de hidd el, 1-2 exrém helyzettől eltekintve fölösleges. (Állványon hasznos tud lenni azért mindig, már ha látni a Naptól...
)
-
tbs
addikt
Csak a tükröt kell fölcsapni, meg olvasgatni az érzékelőt. Annyi köze van az LVhez, hogy az LV-hez is kellenek ezek. Meg egy csomó más. LV-hez nem kell durván nagy belső sávszélesség, feldolgozó erő, monitoros élőképhez meg bizony igen... LV a bolondok aranya...
Filó: kell oda más is, nem csak kimenet. Monitorfelbontásban fel kell dolgozni az érzékelőképet, áttolni a monitoros gépre... Stb. Kicsit erősebb vasat igényel a mutatvány, mint egy 160x120 pixeles LV a hátsó lcd-n...
-
-
tbs
addikt
Srácok!
Szeretnék valami A5 méretű kis "fotósfüzetet" készíttetni 4-5 példányban. Olyasmit, mint egy prospektus, nem fűzöttet, hanem tényleg mint egy füzet: tűzöttet. ~24-28 lapos lenne.
Nem szívesen szenvedném ki idehaza. Nem házinyomtató-barát a projekt.
Nincs valakinek tippje..?
-
tbs
addikt
Manuális fókusznál DOF kalkulátorral kitalált hiperfokális távolságra állítottad az obit, vagy koppra tekerted, ahogy a váz vezérli..?
Nincs kizárva, hogy ennyit tud az ojjektív. Nem véletlenül nincsenek megelégedve a canon kitobival sokan.
Megvan a következő pénznyelő lépés.
Hál isten, a pentax kitobijaim messze jobb felbontásúak középen. Még az "ellágyuló" (hehe, nem is
) alsó (18mm) és a felső (55mm) fókusztávon is... Különösen a 2. széria.
-
tbs
addikt
-
tbs
addikt
válasz
philoxenia #3770 üzenetére
Kihajítanám a színes tintasugarasom (öreg, nemolcsó egy lap (ténta - papír), stb.), egyedül a fenti tudás hiánya tart vissza. Rossz szokásom, hogy offline szeretek elmélkedni a képek fölött...
-
tbs
addikt
Csúnya, perverz kérdés: Bp.-en, pár órán belül elkészülő, olcsó, de még elfogadható minőségű, a4-es méretű, nem légypiszoknyi képecskékkel rendelkező (mondjuk bélyegnagyság nekem már jó, max. 40 kép), indexkép-gyárat nem ismer valaki..?
-
tbs
addikt
Érdekesség:
Tegnap/ma bekalibráltam a monitoromat (AGNeovo X17AV, DVI-D csati, vmi NVidia kártya) az Argyll CMS és egy Spider2Express segítségével Ubuntu alatt. A profilt beállítottam monitorprofilként a Gimpben és a RawTherapeeban. A különbség ég és föld. Megérte a ~4 óra szütymörgés.
A képeim láthatóan világosabbak és dinamikusabbak lettek.
-
tbs
addikt
Nyugi. Mondom, leesett...
Köszönöm, még egyszer.
-
tbs
addikt
Fotozz.hu, a mai nap profi értékelése:
"...Sajnos ilyen esetekben nagyon erős az árnyékképződés és a DSLR-ek prizmájára szerelt vakuk ilyenkor oldalról világítanak, ami azért rontja a kép vizuális színvonalát. Ezért jobbak a markolatra szerelt vakuk, melyek álló képnél is az objektív felett villannak..."Én ezt nem értem...
-
tbs
addikt
válasz
Monya78 #3585 üzenetére
Pont az utolsó mondatod miatt kellene fokozottabban fogdosni/próbálgatni... Bármi áron. A fórumokon sok marhaságot képesek leírni az emberek. (Nézz rám.
) A külföldi fórumokon pedig ottani obikat véleményeznek. Sajnos mi itt KeletEurópa vagyunk, nekünk pl. csak ilyenolyan obik járnak...
-
tbs
addikt
válasz
Monya78 #3582 üzenetére
Azt tapasztalom, hogy az az igazság, amit az ember a szemével lát, és a kezében lévő géppel készít. Vicces szórásúak az obik/cuccok, a feltöltött képeknél meg ritka az azonos fényfiszony, helyzet. Ha leül az ember 2-3 vázzal, pár obival, és eljátszik velük egy(2) hétvégét, a végére kialakul benne a kép, hogy melyik is a jobb... Számára. Mert azért a fotózás alapvetően szubjektív műfaj.
Fényév: szó, ami az absztrakciós szinttől, asszociációs környezettől függően egyénenként változó jelentésű.
-
tbs
addikt
válasz
Szten Márs #3388 üzenetére
Jaja. Stabival marad a reciprok. Masszívan éles képhez mindenképp állvány kell.
-
tbs
addikt
De. Azt is írtam. Csak a kék jut mélyre, csak az tud visszaverődni -> kéknek látszik a vízmély.
Google, Rayleight szórás. Pár hónapja örvendeztetett meg a lányom a kérdéssel, hogy miért kék az ég? És a víz? Itt a PH!-n is kérdeztem, de google haver volt a legátfogóbb...
-
tbs
addikt
válasz
Hydra SR #3200 üzenetére
Frontlencsét véd, illetve a műanyaglencsék egy része akár át is engedhetik az UV-t. Rühellem az UV szűrőket. "Húzzuk le a (parázós) fotósokat" érzésem van velük kapcsolatban... Nekem van UV szűrőm (10+ éves örökölt darab), és kukaegyforma képeket gyártok vele, és nélküle is. Skylight már csinosabb néha, de az otthoni csavargatós, így nem barát. Cokin átmenetes ND készletre vágyom...
-
tbs
addikt
válasz
Hydra SR #3185 üzenetére
1. Normális körülmények között nem tudod fénnyel tönkretenni a dslr ccd-t... Amelyik körülmény hatására tönkremegy, az nem normális. (Napfoltfotó B záridővel, Cserenkov-sugárzás fényképezése a keletkezési helyen, stb.) Amit megnéztél a szemeddel, és csinos, le akarod fotózni, azt a ccd is bírni fogja arról a helyről, ahonnan a szemed.
2. Többet lát és kevesebbet is. Típusokat nem tudok. IV fotográfia topik a zindexen. UV-ra jobbára érzéketlen, mert a lencsék 99.99999%-ban UV szűrők. Ha meg üveg (nem kvarcüveg), pláne. -
tbs
addikt
válasz
Hydra SR #3172 üzenetére
Most nemazér' de a ccd-k felülete hangyányit más, mint egy napelemé. A napelem kőbalta a ccd-hez képest...
A rajta lévő bevonat is más. Az alatta lévő ragasztó is más. A töltéskiléptető ic (alatta) is más. A töltéskiléptetés, mivel SiO alapú ~115°C-ig működik megbízhatóan. Az izmosabb napelemeket egyébként szokták hűteni... Stb.
Kicsit fura dolgokról vitáztok most.
-
tbs
addikt
válasz
Hydra SR #3130 üzenetére
Szeretek Napot komponálni a képeimbe. Sem filmen, sem digiten nem volt még gondom ezzel. De 1/1 záridőt nem biztos hogy akarnék a Napra fordítani.
Egy Pentacon 50/2.8 gyújtott föl egy kartont ~10 másodperc alatt fedetlen napkép vetítés alatt... Azért az pár száz fokcelziusz. Az obi sértetlen maradt. Oké, hülyültünk, és 1 pontba nyomtuk a fényt.
-
tbs
addikt
Napra milyen erős ND-t javasolsz..?
Napszűrőt szoktak használni, olyan, mint egy tükör. Csillagászos boltokban lehet beszerezni.
Mi a napfogyasztáskor filmes géppel mozogtunk, a kissebbik (50mm vmi fix)obival papírt gyújtottunk. (Vetítettük a napfogyi képét egy kartonra, szűrő nélkül. Belobbant a karton...
Utána rátettük arra is a napszűrőt.)
-
tbs
addikt
válasz
ThufirHawat #3008 üzenetére
Naja. Pull nem is mertem írni... Nekem küzdés egy push jellegű kép összerakása is. Nem vagyok egy nagy képmanipulátor...
-
tbs
addikt
válasz
ThufirHawat #3003 üzenetére
De, 6x6, csak egy ügyeskezű 6x4.5-et csinált belőle...
Mindegy, így is nagy fíling... Lsd. -> [link]
-
tbs
addikt
válasz
ThufirHawat #3001 üzenetére
Ha szereznék egy 67-et, azt hiszem költözhetnék otthonról. 6x4.5 PSix-et abuzálok néha, van jó érzés közben...
-
tbs
addikt
válasz
ThufirHawat #2999 üzenetére
Nekem is volt/van MZ50 a Z1P meg a K100D mellett... Nekem "csak" ennyi a Pentaxos múltam. Viszont M42 obikból generációnyi mennyiség állt rendelkezésre. Sajnos nem az überekből, de azért nem panaszkodtam.
Z1P minden tekintetben kiváló termelőeszköz. Sajnos a motivációm hobbiig tartott...
Sárgatervező-mérnök lettem...
Szerk.: Ha járok Csákváron kölcsibe oda tudom adni... Nincs napi használatban...
Apropó! Nem ismersz Csákváron megbízható fűkaszáló/telekrendbentartó emert? (~1400nm-ról van szó, nem kultúrnövény, gaz.)
-
tbs
addikt
válasz
ThufirHawat #2997 üzenetére
Z1P-t nyomtál egy ideig..?
Mindmáig a legtutibb fényképezőnek tartom. Néha csattogtatok vele, hogy vajon működik-e még... És igen.
-
tbs
addikt
válasz
chungee #2936 üzenetére
Magyarul -> "Ne arra a fizikai lemezre akard másolni a megmentett cuccokat, amiről éppen megmenteni akarsz, kedves júzer!"
És egy tanács tőlem, kedves júzer: NE, ismétlem NE erőltesd a magyar ékezetes fájl és könyvtárneveket a jövőben. A világ még nincs erre felkészülve. A fájlrendszerek is csak részben. A programok meg pláne...
Új hozzászólás Aktív témák
- Fotó állvány eladó
- Bomba ár! HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest