Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz
buci30 #21650 üzenetére
picurpicur-hoz, aki még nem rohangál és nem kell "utánazoomolni" tökéletes az 1.8/50
A rekesz sztem 2-2.8-tól ideális, attól függően, mennyire akarod a hátteret mosni. Amire fókuszálsz, éles lesz mindíg, kérdés, mennyi hátteret veszel bele.
50mm-es obival másfél m távolságból:
f/1.8-on a szemére fókuszálva kb csak az arca lesz éles - a többi szép finoman mosódik (tipikus portréfelállás),f/2.8-al már jóval nagyobb lesz a mélységélesség, nem biztos hogy a kislábujja is benne van, viszont ez az arcát jól kiemeli a mosott háttérből. Ráadásul a lencse is jobban teljesít itt optikailag, mint 1.8-on.
f/5.6-8 környékén az egész ágy éles, amin van...
f/16-22: faltólfalig éles, viszont ezt nemigen használunk, mert nagyon sötét, és itt már romlik a képminőség.
-
t72killer
titán
Tény, hogy az SLog mintájára egy kicsit több "szürkét" hagysz a képben, ha flat-re állítod a szaturációt+kontrasztot, de 8bit az akkor is csak 8bit, nem tudod a teljes adatmennyiséget kihasználni, ami visszaüthet az utómunkában (vártnál több zaj, gyengébb tónusok). Nem véletlen dolgozik a kolléga raw-ban
. Esetleg kisebb bitmélységű RAW-ra nincs lehetőség a gépedben?
Az elmélet amúgy stimmel, kontrasztcsökkentéskor összenyomod a hisztogramot, tudtommal egy sima lineáris mintavétellel, míg a videós SLog profilja az árnyékos részekbe "tuszkolja be" a még átvinni kívánt maradékot vhogy így:
-
t72killer
titán
válasz
pFEFErohni #21628 üzenetére
Jó kijelző (IPS rulz), relatíve erős intel proci, 4GB (esetleg több) RAM, és ha még belefér (drágább, nem széthullós notifélénél nem), egy kisebb SSD.
-
t72killer
titán
válasz
WhiteWalker #21604 üzenetére
Én sem mindíg értem, h egy adott kép miért nyeri halomra a díjakat (őszintén ez egy idő után öngerjesztő, a bizottság látja, h az alkotást vmi rangos helyen már nyert...).
Ránézve van mögötte munka bőven: viselet, fotóalany, világítástechnika - mindenképp érdemes díjazásra.
Igazából az nem világos, hogy a mai világban hogy lesz vkiből ismert, díjnyertes fotós? SzVSz ha ezt a képet nem egy "bejáratott, sok díjat már megnyert" képész készítette volna, bizony max egy szaklap mellékcikkébe, v a 12egytucat fórum vmelyik oldalára fért volna fel.
-
t72killer
titán
válasz
Lassú Víz #21493 üzenetére
Jogos, hülyeséget beszéltem, rövidzár megy, kevertem egy LED-es vakuelsütő alkalmatossággal, amit pár éve fabrikáltam
annak 5V volt a kapocsfeszültsége - így rövidzárkor 5V-os lett a jel. Amúgy a nettó (manuál) kompatibilitás nem akkora probléma, olympus E-PL5-tel simán elsütöttem a régi nikonos Sunpak (nem-ttl) vakumat, még egy picit gyorsabb szinkronra is képes volt, mint a kis oly vaku.
-
t72killer
titán
válasz
DrojDtroll #21482 üzenetére
Egyrészt lehetnek a metrószerelvény saját fényei, másrészt pár vaku
(utóbbinak nemigen látom nyomát sem visszatükröződésekben sem a hölgy arcán)
-
t72killer
titán
válasz
DrojDtroll #21480 üzenetére
A buborékok megvilágítására vagy elhelyezkedésére gondolsz?
-
t72killer
titán
Geotaggelni szokott valaki külső gps-el/telefonnal? régen tök jól működött a geosetter , csak azt már 4 éve nem támogatják és már nem megy a térkép modulja - így nem tudom, h hova teszi helyileg a fotókat.
-
t72killer
titán
Tegnap vettem kézbe az új rx100(4)-amat, két kérdés merült fel:
#1: küső vakut szeretnék használni, amit a beépített segítségével vagy usb-n(??) sütnék el. -> létezik kábeles megoldás? Ha nem, valahogy le lehet vinni a beép vakuteljesítményt 1/8 (a memüben beállítható -3FÉ) alá, h ne pusztítsa feleslegesen az akksit?
#2: van közvetlen geotaggelésre mód? (szimkronizálás gps loggerrel v telefonnal)
Új hozzászólás Aktív témák
- 12 GB-os DDR5 SODIMM laptop memória - garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3018
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3048, 94% Akkumulátor
- Asus ZenBook Duo UX8406 -14" 3K OLED 120Hz Érintő - Ultra 7 155H - 16GB - 1TB - Win11- 3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest