- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beldar
tag
válasz
lugosi #32825 üzenetére
Na De Lugosi Úr! Azért nehogy már a (többnyire hulladék-szintű) kitobival ítéljük meg egy váz képességeit, én sosem foglalkoztam hosszú karrierem során kitobikkal....
Az IBIS valóban hasznos, de inkább csak videóknál, nekem fotózáshoz sosem hiányzott, ahol fontos, ott az obiban is megvan sokszor...
Egy RF váznál valóban szűkös (és brutál drága) a natív obi-választék, de ha hozzávesszük az egyenrangúan jól adapterezhető EF Canon + 3rd party üvegeket, akkor máris többszörös a szám egyből. -
p_adam
addikt
válasz
lugosi #32825 üzenetére
A kompakt Sony kitobi meg 28-ról indul, a Nikon fényereje is alig jobb, IS egyikben sincs, ezeket is magyarázd meg pls. - ugyanebben a kulturált stílusban
(Egyáltalán nem különböznek annyira a gyártók, mint ahogy azt egyesek gondolják, ill. szeretnék gondolni.) -
tvamos
nagyúr
válasz
lugosi #32666 üzenetére
Azert matek nekem azt mondja, hogy egy 10 millios orszagban a 35 millio kep az meg akkor sem mondhato rengetegnek, ha az 5 milliohoz viszonyitjuk. Persze, sokkal tobb.
Ha teszem azt en 2 tekercs filmet elhasznaltam abban az evben, ami 48 kocka, akkor az az egy fore juto 3.5 kepnek a 14 szerese. Szoval keszult nehany kep.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #32666 üzenetére
Elsőre nem a netes cikkek alapján láttam másképp, hanem ezeket 20 évvel később túrtam fel :-D Meg pár hete estek be ilyen régi karácsonyos képek, aztán pont ezért érdekelt, hogy csak rólam volt-e 3 tekercs, vagy máshol is hasonlóképpen nyomták.
"hogy mihez képest érezhették akkor ugrásszerű növekedésnek a dolgot."
Magukhoz képest (:- Persze ha azt mondjuk, hogy trükköztek a számokkal, akkor lehet, de csak nőtt valamiből a Forte gyár, később jöttek a Kodak/Agfa filmek még ide tanyára is. Aztán persze bezuhant, de úgy nőttek a kidolgozások, hogy közben a Főfotó meg kisebb laborok is növekedtek és nem ennyire központosítva kezeltek egy csomó mindent. Akármikor mentél filmet átvenni, ott volt legalább 50 boríték. Persze ezt én most néha magamban elnyomom egy nap alatt, de ez sem általános.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #32663 üzenetére
Én azt lesem, hogy akinek volt használta, hobbisok meg ki tudja, most a DSLR korszakban mindenki fellángolt és 10 éves gépek mennek néha a piacon 1-2ezer expókkal vagy annyival sem, mert abbahagyták. Akkor meg tolták, de egy év? Meg is döglött a színes, egy karácsony több tekercs volt, osztálykirándulások minimum 1-2 tekercsek. A "dőlt a hulladék"-ról meg Fortepanosok meg Mai Manósok is értekeztek, Nekik a bejövő anyagokra is van rálátásuk meg jobban utánatúrtak.
Ez meg idézet a korszak elejéből egy újságból:
"Az amatőr fotósok közül egyre többen és többen kívánják színes képen megörökíteni emlékeiket, a családi élet nevezetes pillanatait. Amíg 1977-ben hazánkban ötmillió színes képet rendeltek meg, addig 1982-ben már 35 milliót. Az ugrásszerű növekedés komoly feladat elé állította az amatőr felvételek kidolgozásával foglalkozó laboratóriumokat. Éveken át volt a sajtó bírálatának célpontja e szolgáltatás. Napjainkra bővült a kapacitás, emelkedett a színvonal és csökkent a reklamációk száma.
A felvételek kidolgozásában a piac nagy részét a FÖFOTÓ uralja, de versenyben van a FORTE-gyár színes laborja és újabban a FÉNYSZÖV is. Sorra alakulnak a vidéki igényeket kielégítő laborok"És 1983ból:
"A FORTE-labor a gyár filmjeinek mintegy 60—70 százalékát dolgazza ki. Az OFOTÉRT- tel kötött megállapodás szerint az ott beadott filmeket a gyár laborjába küldik. Ezenkívül a saját mintaboljukban és egy felvevőhelyükön vállalnak megrendeléseket. Tavaly nyolcnyolc és fél millió amatőr felvételt dolgozott ki a labor."
Ok, ez még kb. egy expó/fő, de ez már papírra ment és innen nőtt az arány, másik cikk kapásból 5szörös szorzót ír. Mondanám, hogy gyors mobilos fotózás Facéra nem mérvadó, de ebben az akkori 8millióban az is benne volt, mellékesen akik komolyan gondolták azok embertelen mennyiséget hívtak maguknak és másoknak, szóval ebben csak a színes kisfilmeket kell számolni.
Passz, hazai menő fotós csoportokba ennek töredékét rakják ki, pedig ott is vannak kemény turisták :-D
-
tvamos
nagyúr
válasz
lugosi #32663 üzenetére
En a '80-as evekre emlekszem valamennyire. Volt az a Fotoipari KTSZ, vagy mi a szosz, egy unott novel, aki szar kepeket csinalt. Es semmi verseny nem volt, hogy mehettel volna mashova. O sem kapott tobb penzt, ha 2x annyi kepet csinalt, szoval probalta elutalni az embereket. Akkor se kapott tobb zstont, ha elegedettek lettek volna az emberek, de az tuti, hogy tobbet mentek volna vissza, szoval az inkabb rossz lett volna neki. Letolta karacsonykor az osszes ovodas csoportot, mert muszaly volt, meg persze a ballagasi tablokat.
Szoval akkor is dolt a szar, meg most is. Lehet, hogy a '90-es evek vege vagy talan a 2000-es evek lehettek a legjobb idoszak. Nem tudom annyira. Masra figyeltem.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #32660 üzenetére
Szinte minden szomszédnak volt valami Zenitje meg Prakticája, osztálykirándulásokon meg itt-ott kis kompakt, Szmena, mint rétegkiváltság ja. Nem tudom, de nem volt olyan jelentéktelen, mint ahogy sejtjük, már csak a fennmaradt képek alapján sem, ahonnan szintén dőlt a hulladék. Nyilván most minden mobil is fotós, de azt azért ne keverjük ide. Most ész nélkül digitálisra ermelünk, nálunk meg folyamatosan mentek a laborok, kb. éjjelnappal.
Majd keresek valami paramétert, csak a filmgyárak orvosi dolgokra meg iparnak is gyártottak és mivel volt 120 és 35 is, nehéz lenne az évi 1-2 millió négyzetmétert visszaszámolni / telkercsre, de megpróbálhatjuk mindkét méretre, hogy mekkora szórás jün ki. Érdekes feladat lenne.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #32648 üzenetére
"és régen csak kevesek rétegkiváltsága volt a költségvonzat miatt, "
Ez meg lehet tévedés. Nehéz volt felmérni, sokan matekoztunk rajta, meg mentek a Fortepannal is a megfejtések, hogy mennyire tudatos meg milyen képek készültek és hát volt tonnaszám turistafotó alatti szint, mert ott meg új volt és másért nyomtak sokat, akkor is, ha "drága" volt. Szerintem most lehet drágább, vagy X.
-
rekid
addikt
válasz
lugosi #32532 üzenetére
Csak azt tudom ami a honlapon van.
Elvileg megadod mid van és milyen állapotban illetve, hogy mit akarsz és milyen állapotban. Ezután kapsz egy ajánlatot, ha tetszik elfogadod majd indul a postázás nekik. Ha megkapták a motyód ellenőrzik a portéka állapotát visszajeleznek, gondolom fizetés és kapod amit kértél helyette.Igazából a forint gyengesége miatt gondolkodtam el rajtuk. Még ha nyomott áron is veszik be, még akkor is lehet jobban járok mintha itthon eladnám (forintért) és ugyan úgy rendelnék pl. E-infinről.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #32407 üzenetére
Áááá, én azoktól most kész vagyok, nem akarok róla hallani. Elfordul, lejön, elhasználódik, bigyó. A tépőzáras zsebeket is úja kellene generálozni, mert szétjönnek, kinyílnak. És újonnan pont nincs akkora táska, amibe éppen beleférek, mert kicsit nőttek a gépek és borult minden.
Régebben McGoat árult, de évek óta nem jártam arra és oldala is szét van esve.
Addig Aliexpress, separator: [link]
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #32332 üzenetére
Volt olyan akinek februárban írtam, néha 1-2 órát elpofáztunk, aztán augusztus felé már meguntam a dolgot. Elmesélt egy csomó felesleges dolgot és küldött referenciákat 120. alkalommal is, amivel mondjuk nem nagyon voltam előbbre, csak időpontot kellett volna találni, pontosabban azt, hogy mik a lehetőségek feltételek. TFCD csoport szerint amúgy meg egy normális megbízható leányzó, gyakorlatilag meg úgy szét volt esve, hogy általában azt sem tudta merrefelé áll arccal előre. Van ez így :-D
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #31853 üzenetére
Nálam alap az ilyen Nextfoto/Fotóbetyár. Eleve a werkeken meglátszott, hogy foglalkoznak a témával, mikor mindenki eladni akart és bevállatak 14 fős csoportot 1 darab manuális kioldóval, akkor Nekik már gépspecifikus kisvakuik voltak és kioldóik, fele akkora csoport és jutott mindenkinek. Nálam ez már egy szint volt, amiért felfigyeltem rájuk. Nem ígérnek túl sokat, jó arcok, tartható a tanrend is.
-
theporcupine
tag
válasz
lugosi #31843 üzenetére
Biztos. Szeptember 1-től változott a törvény és egy csomó szakmában eltörölték (pl. szobafestő, ha jól tudom). Nem az történt, hogy azt mondják, hogy ehhez nem kell, hanem azt a rendeletet, ami kimondja, hogy milyen végzettség kell egyes szakmákhoz, hatályon kívül helyezték. (21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet.) Van egy teljesen más rendelet, ami tartalmaz egyes szakmákat, de elég sok hiányzik belőle. Ez is. Így azok most szakképesítés nélkül végezhetők. Az oka ismeretlen, de sokan örülnek. Én most végeztem, 310 ezresem bánja, hogy szereztem egy értéktelen oklevelet, de úgysem a papír adja a tudást, én meg gazdagabb lettem egy csomó élménnyel.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #31841 üzenetére
Már nem kell végzettség, erről szólnak a hírek pár hónapja.
Nextfoto jó, ott legalább megtanulsz, a többihez akkreditált iskolarendszer kell.
Akit valamennyire is érdekelt, annak ezekbe a dolgokba már bele kellett futnia, ezer+1 videó meg előadás, blog, megmondás, mit adott nekem az OKJ és ezer+1 cikk született ebben a homályzónás témakörben.
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bestbuy játékok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Háztartási gépek
- Társasjáték topic
- Nintendo Switch 2
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3057, 95% Akkumulátor
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 2080 Ti 11GB Zalman M4 FSP 700W
- Samsung Galaxy A12 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest