Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz
Drakoo #15901 üzenetére
"Szép állapotban van.Nagyon szép képeket tud készíteni."
Mint sok minden más is, ezek is relatív dolgok. Ahogy az is, hogy a Te fotózási igényeidnek mi felel meg: mi lesz ha azt mondjuk, hogy vedd meg, te meg hazaviszed és otthon rájössz, hogy mégsem tetszenek az amúgy nagyon szép képei?
Nekem is ajánlottak már megvételre szép állapotú fotós alkatrészt...Aztán amikor személyesen találkoztunk láttam, hogy szét van ütve és árok mélységű karcok vannak benne, mintha legalábbis egy hektárt ástak volna fel vele. Közöltem is az eladóval, hogy tárgytalan az üzlet. Erre azt hitte alkudni akarok és hirtelen a meghirdetett ár feléért adta volna (gondolom már másnak is megpróbálta elsütni de elhajtották), alig bírtam lerázni, hogy nem kell a hulladéka...
Azt javaslom próbáld ki hogyan áll a kezedre, mennyire logikus számodra a menüjének a kezelése, valamint készíts vele próbaképeket! Akkor vedd meg, ha még ezek után is akarod!
"Tartozékok:
- Kistáska
- USB kábel
- 4db 2400Mah AA akku
- 2Gb memóriakártya"Ezek lényegtelen dolgok (filléres tételek), viszont ami fontos lenne: a doboza és a nyomtatott, magyar nyelvű használati utasítása nincs meg? Ezek nélkül simán lehet lopott is...
-
*Ropi*
félisten
válasz
samugalaxys #15900 üzenetére
Fókusztáv mm-ben.
-
*Ropi*
félisten
válasz
redzsi #15897 üzenetére
Ha a képek ugyanazon a partíción voltak, ahova az operációs rendszert is telepítetted, akkor örülj, hogy egyáltalán ennyit sikerült visszahoznod belőlük, mert az operációs rendszer fájljai beleírtak a képekbe!
Adatmentésnél első számú alapszabály, hogy TILOS arra a meghajtóra írni, amiről menteni akarsz!
-
*Ropi*
félisten
válasz
BigBlackDog #15882 üzenetére
"a.) Így természetes, a mélységélesség tartományán belül is változik az élesség."
A mélységélességi tartományt és az azon kívül eső részeket ne egy szigorúan két állapotú dologként képzeld el, hogy vagy tűéles, vagy teljesen életlen: megvannak az átmenetek jól láthatóan.
-
*Ropi*
félisten
válasz
BigBlackDog #15880 üzenetére
De mi a kérdés?
Kiskornél meg elmondja a másik felét.
Ha még ezek után is van kérdésed, akkor figyelek.
-
*Ropi*
félisten
válasz
takitibi #15826 üzenetére
Van esküvőfotós topic is, miért nem oda linkeled?
"Monitorhoz értelmes driver, és ps-hez a monitor color profile berakva."
Ezzel elérted, hogy kizárólag nálad színhelyesek a képek.
-
*Ropi*
félisten
válasz
wolfman #15813 üzenetére
A TV-den is kék a kép, vagy csak a nyomtatón? A fényképezőn beállítottál valamilyen képstílust? Mondjuk TV-n ellenőrzött képet nem tekintenék megbízható referenciának, mert a TV-kben vannak olyan kikapcsolhatatlan képmódosító feature-ök, amik folyamatosan és ráadásul dinamikusan beleszólnak a képmegjelenítésbe. Az otthoni nyomtatás több ok miatt sem ajánlott: egyrészt, mert drága a laponkénti ára (még ilyen olcsó noname fotópapírokkal is, amiknek a minősége ráadásul eléggé nagy szórást mutat: simán lehet, hogy az húzza kékbe a nyomat fehéregyensúlyát), másrészt meg a monitort és a nyomtatót is kalibrálni kell, hogy színhelyesek legyenek és ez speciális hardver nélkül nem kivitelezhető. A nyomdákban pedig ez a feltétel adott, egyszerűbb velük kiviteleztetni (bár ha színhelyes akarsz lenni, akkor a monitorod kalibrálását nem úszod meg).
Ja és a fényképezőgép kijelzője sem színhelyes, ez egy általános tévhit.
Én pl. mindig úgy fotózok, hogy tudom, hogy a váz kijelzőjén mennyire kell "rosszul" kinéznie az adott képnek, hogy a kalibrált monitorjaimon és rendszeremen jó legyen.
-
*Ropi*
félisten
válasz
JohnyBlue #15779 üzenetére
Nem, a háttérmosás nem azonos a mozgásból (bemozdulásból) adódó elmosódással.
A háttérmosás az objektív optikai tulajdonságai által meghatározott konstans tulajdonság, a mozgási / bemozdulási elmosódás pedig egy dinamikusan változó dolog a fotós és a téma egymáshoz viszonyított mozgásából adódóan.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Rodzser Mór #15776 üzenetére
Nem szar, csak a feladatra alkalmatlan.
Kis áramigényű alkalmazásokhoz, mint falióra, zsebrádió, zseblámpa még használható. Mikromotor és kijelző több amperes csúcsáram-felvételét a kis belső ellenállású Eneloopok jobban kiszolgálják. Az IPC-1L töltő cellánkénti akkukezelése pedig megakadályozza, hogy az akkuk kisütés illetve töltés közben elhúzzák egymást, így nő az élettartamuk.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
Damage #15760 üzenetére
A frontlencse cseréje ~80.000 Ft: kérdés, hogy megéri-e.
Ez csak a Camera Kft.-nél végeztethető el, mert nekik van hozzá alkatrészük, plusz utána újra kell kalibrálni az általános élességét és az autofókuszt is.
Az ERR01 az objektív és a váz közötti kommunikáció hibájára utal, ha nem a csatlakozó tüskesor, akkor az objektívben lévő szalagkábel (jellemzően a blendevezérlés). Rúzsa János megcsinálja neked, ha nem akarod a Camera Kft.-be vinni.
-
*Ropi*
félisten
Volt hasonló 100x100 cm tárgysátram, de eladtam mert nem éreztem szükségét. Sokkal szebb eredményt lehet elérni egy nagy papírlappal és megfelelő bevilágítással (az a két lámpa mennyiségre és minőségre is kevés, mint macisajtban a brummogás).
Mondanám, hogy vegyél softboxot és vakukat, de nem tudom mennyi a keret. Mondjuk 50k-ból már egy 1-2 vakus szettet össze lehet rakni, amivel ugyan nem világítasz be egy komplett szekrénysort, de ekkora méretű mütyűrökhöz használható. Ilyen Matchbox méretű cuccokat 1 vakuval is be lehet világítani, ha elég nagy softbox van rajta és nem akarsz nagyon kreatívkodni. Minél kisebb a fotózandó tárgy, annál jobban kell arra is figyelni, hogy a fények jól elhatárolhatók legyenek egymástól, hogy megfelelően le lehessen szabályozni őket (kis helységben még a 300 Ws vaku is sok lehet, főleg ha több van belőle: számolni kell a környezetből visszaverődő szórt fényekkel is).
(#15746) izee: Konkrétan látni kellene a fotót, de így látatlanban ha ingyenes megoldást szeretnél, akkor nem sok alternatívád van: GIMP. Ha viszont szép megoldást akarsz, akkor Photoshop.
-
*Ropi*
félisten
válasz
viserion #15713 üzenetére
Akkor úgy látom nem érted a Flash Bracket lényegét: azért van a vaku az objektív felett jóval magasabban, hogy az árnyékok lefele vetődjenek (meg softboxot is rá lehessen tenni). A normális Flash Bracketben úgy lehet elfordítani a vázat portréállásba, hogy a vaku közben ugyanott marad fent, tehát nem oldalra fognak esni az árnyékok, hanem a téma mögé.
Amit te linkeltél az szimplán az objektív mellett tartja a vakut, ezáltal az nagyon csúnya árnyékokat vet.
-
*Ropi*
félisten
Igen, vagy itt a Hoya kicsit drágábban.
Nagyon sok paraméter határoz meg egy állványt: az elbírt súly csak az egyik. Pl.: a lábai gyorskioldósak-e vagy sem, hány részből állnak a lábai, milyen magas a középoszlopa, dönthető / elforgatható-e a középoszlopa, van-e vízmértéke (ha van, akkor mennyi), a feje cserélhető-e és gyorscseretalpas-e vagy sem, stb...
Persze minden attól függ, mekkora súlyt akarsz rajta megtartani: ha később veszel egy kicsit is nehezebb optikát amivel 3 kiló körül lesz a szetted súlya, akkor kapásból 8-9 kilót elbíró állványt kell nézned hozzá. Azok pedig már 40-50.000 Ft környékén mozognak használtan (ha szerencséd van valamilyen egyszerűbb fejet is kapsz hozzá).
-
*Ropi*
félisten
FastStone Image Viewer ismeri a 40D cr2-jét és van belőle portable változat is.
(#15691) BiriBum: Jogos, kifelejtettem.
-
*Ropi*
félisten
Erről a szűrőmárkáról még életemben nem hallottam (ez persze nem jelenti azt, hogy feltétlenül rossz minőséget képvisel, de ennyi pénzért ne várjon csodát az ember). CP-ból Kenko-t érdemes venni: az ugyanaz mint a Hoya, csak feleannyiért.
Állványt mindig 3-4x súlyra érdemes tervezni, ha azt akarjuk, hogy stabil is legyen. Ez az állvány inkább mini camcorderek alá való, mert a 3,5 kilós teherbírásával még a kétszeresét sem tudja a váz + üveg párosodnak és mi lesz később, ha veszel egy telét? Gondold újra!
-
*Ropi*
félisten
válasz
BigBlackDog #15681 üzenetére
2 napos vállalási határidővel dolgozik a digilabor.net.
Viszont szerintem sok lesz 300DPI-n ez a felbontás 30*20-hoz: 3602*2398 pixel az ideális.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
Fotós kollégát évekkel ezelőtt egy rendezvényen fejbe akartak csapni pezsgősüveggel de elhajolt, így a nyakában lógó 20D + 24-70/2.8 + 580EX II kombót kapta telibe a találat. A vaku ripityomra tört, a vázból bajonettel együtt szakadt ki az objektív és az objektívből kirobbantak a lencsék...Na ennyire extrém igénybevételt nem bír ki.
-
*Ropi*
félisten
Pont, hogy úgy kell tárolni a tükrös vázakat (vagy az aljukon értelemszerűen), ugyanis bajonettel lefele a tükröt tartó rugó lelazul, ami miatt a tükör lógni fog és az autofókusz elállítódik. Mondjuk a 40D-t már annyira nem érinti mert abban motor mozgatja a tükröt, de azért jobb a békesség.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Andrew31 #15617 üzenetére
Ez így, ebben a formában nem igaz: általában azokhoz szokott saját töltő lenni, amik nem chipesek / dekódoltak, ezért a fényképezőgép töltője nem tölti őket. Tehát pont ezeket nem szabad megvenni, mert a fényképezőgépben sem lesz töltöttség visszajelzés velük: a chip hiányában nem tud az akkuval kommunikálni a váz!
-
*Ropi*
félisten
válasz
BenJoe80 #15563 üzenetére
10-20k körül kapsz DiCaPac szütyőt, az bírja a vizet is.
-
*Ropi*
félisten
válasz
BenJoe80 #15560 üzenetére
"Fontos, hogy a táska jól (pormentesen) záródjon, de gyorsan lehessen nyitni, csukni. Ha esetleg olyat is tudtok ajánlani, egy kis vizet, záport is kibír, az meg jobb."
Ezek a feltételek egyben nem fognak teljesülni.
Vagy gyorsan nyílik de nem véd, vagy időjárásálló, de nehéz kihámozni...Vagy búvártok.
-
*Ropi*
félisten
"...akkor az 5d3-on már nincs sok játék nem?
"
A Magic Lanternben van Tetris, de (még) nem tettem fel...
(#15559) copass: Konkrétan s*ggreültem, amikor ISO 12800-on kevesebb volt a zaj, mint a 40D ISO 1600-án és több részlet van a képben.
ISO 1600-ig nem kell zajt szűrnöm.
-
*Ropi*
félisten
Bevált módszer: tág rekesz (2.8 - 3.2), magas ISO (1600 minimum) hosszabb záridő (1/30 - 1/40) és ami fontos, hogy 2. redőnyre vakuzni! Így a környezeti fények is érvényesülnek, a témát pedig megfogja a vaku. A vakut vissza lehet venni 1/3 Fé-el, hogy ne domináljon nagyon (ha nincs hozzá fóliázva a környezethez).
A 40D-kkel ezt csináltam 6 évig. Most már ISO(m)-ból megoldom az 5D3-on.
-
*Ropi*
félisten
Jó váz az, meg fogod szeretni.
Annyi a trükkje, hogy magas ISO-n (800 felett) érdemes 1 Fé-el fölé exponálni (A "highlight tone priority"-t bekapcsolva, különben kiég!), majd utólag számítógépen visszahúzni az expozíciót. Ezzel sokkal több részlet marad meg a sötét területeken és a zaj nagy része is eltűnik.
A Lightroom a fotók gyors, kötegelt feldolgozására van kihegyezve, a Photoshop pedig az egyénkénti mélyebben belenyúlós, szöszölősebb feladatokra. Egyébként a LR és a PS Camera Raw motorja ugyanaz (ebből következően ismeri a PS is a 40D-t, max frissíteni kell a Camera Raw-ot), csak a LR-ban még köré építettek néhány extrát, ami a teljes munkafolyamat (Katalogizáló, fotókönyv készítő, webgaléria készítő, stb.) kiadja.
-
*Ropi*
félisten
Gratula: jó váz a 40D még ma is, én 3 darabot használtam 6 éven keresztül, egyet meg is tartottam emlékbe nosztalgiából mert szeretem a képi világát.
Persze, meg attól is függ, hogy raw-ban vagy jpg-ben fotózol. A raw-ban sokkal több tartalék van, érdemes azt használni (bár több memóriakártyát és számítógépes tárolókapacitást igényel, viszont évekkel később is bármikor újra ki tudod dolgozni a régebbi képeidet, ha valami változtatás eszedbe jut vagy netán a feldolgozó szoftverek fejlődése valamilyen új lehetőséget kínál). Egyébként amit a vázon állítasz a picture style-okban, az a raw-ra nem vonatkozik, csak a váz jpeg motorja által csinált képekre. A raw egy teljesen más világ, Adobe Lightroom ajánlott a feldolgozásához. Ha kérdésed van, gyere a Lightroom topicba!
-
*Ropi*
félisten
válasz
flash- #15483 üzenetére
A lányok sokkal inkább érzelmi alapon működnek mint a fiúk, így nagyobb eséllyel fognak meg érzelmi pillanatokat, mert jobban azokra vannak hangolódva. Mindenesetre nem egyértelmű, a saját példámból tudom, hogy nem minden fekete vagy fehér: Szalay Monától kaptam életem egyik legnagyobb dicséretét egy közösen fotózott esküvő után: utómunka közben több képről azt hitte, hogy ő fotózta, de aztán az EXIF adatokból látta, hogy én követtem el őket (pl. ez a kép, már az én utómunkámmal).
Voltak olyan párok is, akik azt állították, hogy Jaksa Timivel hasonlít egymásra a stílusunk...Szerintem nem, de mivel többen mondták lehet mégis igaz: megtisztelő lenne...
(#15489) jjeahh: Igaz, hogy sok lány nem fektet nagy hangsúlyt a technikára, de akiket én ismerek és nagyra tartok azok tudják használni amikor kell...Szóval ez sem fekete / fehér.
-
*Ropi*
félisten
válasz
ballington #15485 üzenetére
(#15486) total90: Válaszoltam ott.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Mr.Csizmás #15460 üzenetére
"kerdes: 500-as szabaly mi a szosz?"
Az valójában a 600-as szabály
, ami tiszta csillagos éjszakai égen alkalmazható 35 mm filmen vagy full frame / FX digitális szenzoron, a lencsék effektív fókuszhosszával számolva. Tehát egy 50 mm-es üveg egy 35 mm-es analóg, vagy full frame / FX digitális vázon 50 mm-es effektív értéket képvisel. Ebből következően a maximum expozíciós idő a 600-as szabály szerint 12 másodperc (600/50).
APS-C / DX szenzoron a crop factorral (1.62 / 1.5) felszorozva az 50 mm lencse 81 / 75 mm-es effektív értéket képvisel. Ebből következően a maximum expozíciós idő a 600-as szabály szerint 7.4 / 8 másodperc (600 / 81 ill. 75).
-
*Ropi*
félisten
válasz
#14121216 #15435 üzenetére
Milyen számítógéped van? Ha AMD-re optimalizált kodeket telepítesz, az Intel hardveren nem fog menni...
Elvileg ennek jónak kell lenni, ha nem az AMD-s nevűt választod (akkor is, ha 32 Bites).
-
*Ropi*
félisten
válasz
takitibi #15417 üzenetére
"ND ezrest ajánlok. Aztán abból annyit tekersz fel, amennyi jól esik."
Használtál már ND1000 szűrőt? Abból 1 db-ot feltekersz és már nemhogy autófókuszod nincs, de át sem látsz a keresőn.
"...kokpin szűrők jók!..."
Cokin szűrőt akartál írni.
(#15418) takitibi: "Én azt mondom, hogy csak 2008 előtti gépet vegyen, használtan, ha bridge/kompaktra vágyik, akkor minimum 1/1.7" szenzormérete legyen, minél kevesebb megapixellel!!!!"
Ez, így, ebben a formában nem feltétlenül állja meg a helyét. Való igaz, hogy kevesebb MP ugyanakkora szenzorméreten kevesebb zajt eredményez a nagyobb elemi pixelméret jobb fényhasznosítása miatt, viszont a technológia is fejlődött közben, tehát a nagyobb MP számú szezor képe nem annyival rosszabb, sőt...
Minden gyártónak vannak jobb és rosszabb sorozatai, nyitott szemmel kell vásárolni.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
Cheesy #15374 üzenetére
"..."manuális" végy 3 hdd-t és tárold minden ugyanazt, egyet lehetőleg még földrajzilag is más helyszínen, betörésre, természeti kárra számítván..."
Ez a minimum. Feltéve, hogy érnek annyit a képid / adataid. Amíg nincs egy végzetes adatvesztésed, addig bátor vagy.
"Mi van, nem ér meg annyi pénzt a családi képarchívum? Nem gondolom, hogy a nagy átlag ennyit költene rá."
Aki tényleg komolyan veszi az költ rá.
-
*Ropi*
félisten
válasz
copass #15260 üzenetére
"blende. nagyfényerő 1.8-nál már elég beltérben este az iso1600 is vaku nélkül."
Azért ezt nem merném ilyen magabiztosan kijelenteni: fotóztál már gyertyafény keringőt?
ISO3200 F1.8 1/60-ot ad kevés háttérfénynél, ez még mozdulatlan portréalanyokra is csak hellyel-közzel elég. Főleg, ha APS-C vázad van. Egyrészt nem lesz elég záridőd, másrészt mert a kis mélységélességi síkból könnyen kiesik a célpont.
Tehát a blende és az ISO egyformán számít: előbbi azért, hogy ne papírvékony mélységélességed legyen, utóbbi meg azért, hogy ne mozduljon be a témád, ha nem akarod.
Az 5D3-am ISO 12800-on kevesebb zajt ad, mint a 40D-m 1600-on.
-
*Ropi*
félisten
válasz
csabi94 #15170 üzenetére
Szvsz nem a géped rossz (amiatt maximum lassabban készül el az anyag, de a minősége nem lesz rosszabb), viszont a programok nagyon számítanak, amikkel és ahogyan készíted. Ezen a nyomvonalon keress tovább, mert nagyon nagy terület: kemény fába vágtad ezzel a fejszédet.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Mr.Csizmás #15165 üzenetére
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
"Melyik lenne jobb: polisztirol gyöngyös vagy polisztirol gyöngy és műanyag granulátum keverékével töltött?"
Egykutya, az egyik hajszálnyival könnyebb.
"A méret mennyire számít, nem érdemes sokkal nagyobbat venni, mint maga a gép vagy ez teljesen mindegy (és lehet, hogy a jövőben hosszabb objektívhez is jó lenne)?"
Érdemes nagyobbat venni, mert még rá is tudsz könyökölni vagy az autó ablakán félbehajtva átvetni, stb...
-
*Ropi*
félisten
válasz
kmarci25 #15140 üzenetére
Még egy szavazat az IPC-1L-re. Az árát pedig nagyon is megéri!
-
*Ropi*
félisten
Figyeljétek meg: lesz még 8,75D is...
-
*Ropi*
félisten
"...akkor a 40D-t használtad magas ISO-n?"
Igen, a 40D-t használtam rendszeresen 1600-on és 3200-on, néha virtuálisan 6400-on. Azt nem mondtam, hogy használhatatlan magas ISO-n, csak azt, hogy az 50D jobb nála olyan magas ISO értékeken.
A 40D is használható, csak tudatosan kell hozzá exponálni.
A 350D-t 800-ig mertem használni jó érzéssel, ha jól emlékszem.
-
*Ropi*
félisten
válasz
BigBlue #15086 üzenetére
Kicsit ágyúval verébre
, de azért elmondom: megmaradt egy Canon CA-PS400 + DR-400 párosom a 40D-k után. Ez egy dupla töltő (két akkut tölt) + tápegység is egyben, amivel hálózatról használhatod a gépet (az akku helyére megy be egy akku pótlék, kábel köti össze a táppal). 20.000 Ft-ért a tiéd.
-
*Ropi*
félisten
A 40D alacsony ISO-n jobb, az 50D meg magas ISO-n: 800-nál van a határ, ahol fordul a kocka. A 40D-ket rendszeresen használtam 1600-on, de még 3200-on is: pontosan exponálva és megfelelően utómunkázva használható képet ad. 60x30 cm-es fine art esküvői albumokat csináltattam azokból a képekből, és a párok nem reklamáltak.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Mr.Csizmás #15056 üzenetére
T2 adapterrel általában.
-
*Ropi*
félisten
válasz
lmaresz #15054 üzenetére
Akkor becsillanás, amint már írtam. Milyen gép ez?
-
*Ropi*
félisten
válasz
lmaresz #15052 üzenetére
Akkor az tutira több volt, mint két sör.
Elvileg nem kellene többször látszódnia, bár lehet flare...Érdekes, hogy a keresőben és a képen nem, mert általában a keresőben nem látszik de a képen viszont megjelenik. Más, saját fénnyel rendelkező tárgyak (pl. egy utcai lámpa vagy a nap) is így jelennek meg?
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 2600X 16GB DDR4 500GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB Zalman N5 CM 450W
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 4TH: i7-6GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest