Hirdetés
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz bobalazs #87837 üzenetére
Ha az alsóban lenne, akkor max x4 3.0 lenne a sávszélje ennél a lapnál.
így kéne lennie:
#87833brabbitz:
CPU-t kivenni/újravisszatenni volt már ?
Mióta lehet így ?
Milyen CPU hűtő van felszerelve ?[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
szacsee
nagyúr
válasz bobalazs #87822 üzenetére
Bios frissítve lett, mert a gyárival is csinálta, reménykedtem, hogy javít a helyzeten.
Ram a QVL-ben benne van, így nem lehet gond vele, ramteszt is stabil és a Prime 95 is elketyeg vele hiba nélkül. XMP-vel és anélkül is csinálja amúgy (XMP csak pár hete van bekapcsolva)
Valami bios beállításra gyanakszom, de a Ryzenek , AMD chipsetek lelki világát nem ismerem.
Gép az enyém volt, semmi gond nem volt vele kb egy évig használtam egy RX560-al.
Munkatársam megvette és tettünk bele egy RX580-at, amit az apróról vettünk.
GPU 65°C játék alatt (igaz nem tudom, hogy az átlagot, vagy a hotspotot nézték, de gyanítom előbbit). Lap, ram, proci garos még, vga sajnos nem, illetve az ssd sem. -
sanyek2
senior tag
válasz bobalazs #84785 üzenetére
Nem ez volt az első tippem, az biztos.
Órákon át kínlódtam. Újraraktam a gépem, ta-daaa, minden happy. Próbálgattam a kikapcsolást, hogy megint belekeveredik-e a bootloopba, de nem.
Felment egy-két driver, kapott egy újraindítást, aztán paff (a bűvös sárkány) megint megdöglött.
Aztán mikor már kikecmergett a bootloopból, elindítottam egy rendszervisszaállítást, hogy egyesével kiszűrjem melyik driver okozhatta.
Erre rendszevisszaállítás közben csapta le az áramot.
Nnnna.. f@sza mondom... Nyilván már az egész windows bedöglött, elő hát a telepítő USB-vel. Nem látjaaaaa
Mire újra felismerte addigra úgy összegabalyodott mindennel, hogy nem talált illesztőprogramot az USB futtatásához
Még szenvedtem kicsit, gondoltam berakom az SSD-t a laptopbaés ott újratelepítem, de hinnye, M.2-esem van Az nem megy bele a laptopba!
Na akkor döntöttem el, hogy szétkapom.
Egészen a rendszervisszaállítási bakiig azt hittem driver vagy windows hiba.
Mocskosul megszenvedtem, a végén majdnem kettétörtem az alaplapot.
Aztán gondoltam fogom és kicserélem az összes hibás VRM-et és rájöttem, hogy egy kőkorszaki alaplapról, halott konfigról van szó. Kukába vele! -
nagyúr
válasz bobalazs #84670 üzenetére
Szerintem is, a 6600XT 8 pci sávot használ, 3.0-án (B450) alig mérhető a difi a 4.0 (B550) ellenében játékoknál.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Teasüti
nagyúr
válasz bobalazs #84632 üzenetére
Nagyvonalakban? 50K egy új táp.
#84637LuiT
Ez 4x-es slot-ba megy bele éppen, de amúgy korrekt.
Ritka, hogy manapság otthon VGA-n kívül lenne még vmi bővítőkártya a gépben. De azon a lapon a két x16-os port van csak. Ha véletlenül foglalt lenne a második, akkor a kicsi 1x-es slot-ok azok kiesnek.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz bobalazs #84442 üzenetére
Jó kérdés, nálam volt egy már meglévő rendszer.
Volt amúgy boot-nál is képem, csak arra nem emlékszem hogy az IGP-nek ehhez vol-e köze.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz bobalazs #84342 üzenetére
Pont ez az. 3 pinnel, elvileg kizárt a PWM de nem tudom átállítani DC-re.
Gondolom a PWM mód miatt is mutat téves értéket, biztos nem teker 2000-el a CPU hűtő.
Csak ugye így nem tudom mi szabályozza, a fordulatszámot, mert a PWM az biztos nem.
Esteleg az alatta látható manual mód, ha beállítom működhet a PWM ellenére?[ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
-
válasz bobalazs #83893 üzenetére
Oké de akkor végleg nem értem. ha pl. beállítom 5V-ra akkor értelemszerűen nem tudja a teljesítményét kimaxolni, ami terhelés alatt probléma lehet nem?
Egyenlőre nem kutyulok ezzel a windowsos fan controllal, a PWM jónak tűnik.Grave_444: akkor ezzel egy hozzá nem értő akár többet árthat mint használhat nem?
[ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
-
adamcsik
aktív tag
válasz bobalazs #83643 üzenetére
Végigmentem a rajta de semmi változás
https://youtu.be/TbVxfzDqp7Q
Ezt csináltam meg legelőször lehet ezzel van a probléma? -
petymeg
addikt
válasz bobalazs #83206 üzenetére
Ezzel a teljessel még addig se jutottam...
Tököm tele van már ezzel a szarakodással. Nem olcsók ezek az asus cuccok, de egy használható programot nem bírnak összehozni.
Mocskos idők, szeretned kéne, A jövő itt van és sose lesz vége! Mocskos idők a sarokba bújva! A jövő itt van, kezdjük újra!
-
-
PeL
addikt
válasz bobalazs #82216 üzenetére
Azóta kipróbáltam XMP nélkül, a default 2400MHz-en is csinálja. Játékban egyelőre jónak tűnik, nem volt kékhalál vagy crash. Itt írtak hasonló jelenség miatt, azt írták rá hogy ez normális. Mindenesetre fura, hogy épp most kezdte el csinálni, eddig legalábbis nem vettem ezt észre hogy ilyen gyakran felpörög a CPU venti...
[link] <-- Itt is írták többen hogy hasonlóakat tapasztaltak, nem nagyon látom az összefüggést, valakinél csinálja, valakinél nem.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz bobalazs #82208 üzenetére
BIOS-ban semmi lehetőség nincsen hozzá ?
Eddig minden lapomon lehetett a BIOS-ban is túrni az RGB-t, ha mást nem, akkor ki/be kapcsolni, a komolyabb lapokon testreszabni is.Update: bár ez csak a lapra rakott RGB-re igaz, a csatlakoztatottakra nem, ha erre irányul a kérdés akkor nem is szóltam.
[ Szerkesztve ]
-
blp85
aktív tag
-
törölt tag
válasz bobalazs #82190 üzenetére
Működnie kéne alapból (5050 RGB, max 3A, és max 3 méter).
Esetleg annyit megpróbálhatsz, hogy az RGB-vezérlő szoftverben megpróbálod állítgatni, ki-be kapcsolni, hátha "feléled". Járt már nálam olyan processzorhűtő, ami alapból nem világított, viszont az RGB-vezérlő szoftverben történő ki-be kapcsolást követően már igen. -
addikt
válasz bobalazs #82193 üzenetére
Milyen LED szalag? A régi eddig működött? Vagy új az egész?
[ Szerkesztve ]
⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
addikt
válasz bobalazs #82190 üzenetére
Az csak annyi. Megfordítva próbáltad?
Ez az 5-pin es verzió? Alapkérdés, de vele megegyező, 5-pin es LED szalagot kötöttél rá?⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
Santi22
aktív tag
válasz bobalazs #81599 üzenetére
Én úgy gondolkodom, hogy adott a max 16 szál, amit kezelni tud maximálisan a proci, ezt most használja a VGA. Most ha beteszek egy PCIe x4 SSD-t, akkor már 20 szál kellene, de mivel 16-ot tud, ezért az SSD-nek kell valahonnan adni 4 szálat, így gondolom onnan veszi el ahonnan tudja, tehát a VGA kárára. És mivel olyan nincs, hogy x12, ezért a VGA x8-ra fog butulni.
De ez egy józan paraszti ésszel való gondolkodás a részemről, a hozzáértés hiánya végett. Lehet, hogy ez egyáltalán nem így működik és simán menni fog a VGA x16 meg az SSD is x4-en, ezért kérdezem.
-
nagyúr
válasz bobalazs #81496 üzenetére
Az egyik régi retro gépem elindult, kispolta a VGA-t (BIOS beep code alapján), majd hallottam az XP üdvözlő hangját.
Nem, nincs benne IGP.
3-szor egymás után elindítottam, mert nem igazán hittem el mit hallok és nem látok semmit.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz bobalazs #81444 üzenetére
Csak legyen belőle még.
#81448ACE-:
Lehet hogy hülye példa, de ha hozzám hoznak egy elcseszett fejü csavarral valamit, akkor azt nem csinálom meg garanciába, még akkor sem ha előtte én szereltem.
Egy ilyen helyzetben vélelmezhetik az user errort is, mert nem a megfelelő szerszámmal esett neki (kereszthornyú csavar, azaz Phillips kismillió méretezéssel).
De ne legyen igazam.
Volt olyan lapom (új) ami ennek az ellenkezője volt, az M2-es csavarral együtt jött ki a tartó is (erőlködés nélkül).
Satuban széttekertem, azt a tartót meg visszatekertem menetrögzítővel, azóta okés.Amúgy én igazat adok neked, mert első körben tényleg túlhuzhatták (összeszerelési hiba), de ilyen fejjel kétséges hogy a garanciális ügymenet, mivel a csavar abszolút szét van cseszerintve.
[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
válasz bobalazs #81413 üzenetére
Hát, elvileg nem:
"IGPU Multi-Monitor
Select disable to disable the integrated graphics when an external graphics card is installed. Select enable to keep the integrated graphics enabled at all times."Itt megadom, hogy használja-e, igen
"Primary Graphics Adapter
Select a primary VGA."Itt meg AUTO, Integrated, PCIE lehetőségek vannak, kézzel PCIE-re rakva a boot screen és az UEFI marad az igpu-n, és csak windowsnál vált át PCIE-re
Ez a baj, szerintem ha én azt mondom, a PCIE az elsődleges, akkor illene ott megjeleníteni az UEFI-t is. Logika lenne ebben a megoldásban is, hogy ha mégis halott a gpu, akkor még az alaplapon adjon képet, de.... Fene érti
#81417: igen, az igpu multi a PCI mellé aktiválja az igpu-t, amit letiltana élből
[ Szerkesztve ]
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Begbi
csendes tag
válasz bobalazs #81108 üzenetére
Most már kezdek elveszni ebben a történetben. Feltelepítettem a win10et de nyílván az új alkatrészek maitt sok driver nem akar működni a win10el. 11re viszont nem tudok frissíteni mert nyavajog a biztonságos rendszerindítás miatt. Az elképzelésem az volt hogy felteszem a 10et (mert ugye ahhoz van kulcsom) az új gépre és frissitem 11re. Mit balfa*oskodok el?
[ Szerkesztve ]
-
-
Begbi
csendes tag
válasz bobalazs #81100 üzenetére
Csm próbáltam kikapcsolva bekapcsolva, fast bootot szintén, os type próbáltam other os, windows uefi.
A pendrive eredeti windows telepítő, sajnos mint mondtam nem igen vagyok otthon a biosban. Nem tudom hogy gpt e. Mivel eredeti dobozos win usb ezért gondolom felkéne menjen, a régi gépemre gond nélkül felment. Én azt se értem hogy a boot menüre miért nem hoz egy particiót sem...a secure boot-nál standard és custom érték van.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz bobalazs #81025 üzenetére
Eme lapon 4 db M2-es slot van, mindegyik x4-es és 4.0-ás (manualból lestem ki).
AUDIO/USB: az ember mindig tanul valami újat.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz bobalazs #81022 üzenetére
Alapvetően igen, ennél a lapnál - mivel nVME az SSD, igazából mindegy, nem korlátoz semmit.
Én abba tenném, ahol a legjobb a hűtése.Az AUDIO rész érdekes, az UEFI-ben van egy USB AUDIO enabled/disabled opció, ez vajon mit takarhat ?
-
DravenMoral
senior tag
-
nagyúr
válasz bobalazs #80182 üzenetére
Azt hittem, riser kábelt cserélgettél.#80183rasotamas: biztos, hogy ez vadiúj lap ?
Nem így kéne elhelyezkednie annak a hűtőbordának...RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
arcitec
addikt
válasz bobalazs #80067 üzenetére
Nem úgy sem jó, már eleve ha nincs a pc oldalon a kábel csatlakoztatva kiírja a monitor, hogy nem OK. Ha pl a DP kábelt is csatlakoztatom a kártyára máris érzékeli, csak ügye nincs jel.
A dvi-t hiába csatlakoztatom a pc-re, nem érzékeli a monitor, nem hogy jel jönne ki rajta.
Az még lehet szar a kábel, de pedig vadi új.Kereskedőnek akkor se higgy, ha ló legel a sírján!
-
-
nagyúr
válasz bobalazs #79986 üzenetére
A kérdéses lapnál annyi csak a limit, hogy 10.gen CPU val. gen 3 x4 az elérhető sávszél, 11.gen CPU-val tudja a gen 4 x4-et.
Olyan lapoknál, ahol 2-3 db M2-es slot van, létező jelenség hogy az M2_1-es slot úgy van bekötve, hogy csak 11. gen CPU használata esetén aktív, 10. gen CPU használatakor nem elérhető.#79987Czimby: Üdv !
Ez esetben marad a BIOS chip cseréje - sérült lehet a chip, hozzáértő emberkével, látom ezen a lapon forrasztott a 2 BIOS chip.#79988Grave444: 3600CL16/17-es ramot mindig érdemes venni, ha jó az ár. Ha nem kell a közel maximum, akkor bőven jó a 3200CL16 is.
[ Szerkesztve ]
-
dokee78
félisten
-
pete_21
addikt
válasz bobalazs #44917 üzenetére
Köszi!
Akkor ezeket hagyom auto-n, és akkor elvileg minden úgy megy, ahogy kéne.
Én sem tudom, mitől volt az, hogy nem indult a gép. Lehet, hogy BIOS bug, ami az újabban javítva lett.
Azt nem tudod, hogy a Gigabyte oldaláról letölthető gyári programok mire vannak?
Ezekre gondolok:
On/Off Charge
GIGABYTE Firmware Update UtilityA többiről találtam infot, de ezekről nem.
-
pete_21
addikt
válasz bobalazs #44914 üzenetére
Köszi a választ!
Megnéztem a BIOS beállításokat, és ezeket állítottam át legelőször: a CPU beállításainál a C1E, C3, C6/C7, C8, EIST funkciókat engedélyeztem.
És a házventik szabályozását Silent-re tettem. Ezen kívül ezeket állítottam:
Windows 8/10 Features: Windows 8/10
CSM Support: Enabled
Storage Boot Option Control: Legacy OnlyÉs ezek után figyeltem meg, hogy leállítás, majd újra bekapcsolás után nem mindig indul el a gép. Ha áramtalanítottam, és úgy kapcsoltam vissza, akkor már beindult szépen.
BIOS update után már csak a ventiket raktam át Silent-re, máshoz nem nyúltam. Így még nem jött elő ez a gond.
Fogalmam sincs, hogy a BIOS állítása miatt jött elő ez a probléma, vagy a hibás BIOS okozta...Amiket leírtál (CSM Support, LAN PXE Boot Option ROM, Storage Boot Option Control, Other PCI Device ROM Priority), azoknak lehet köze ehhez a problémához? Vagy ezeknek a beállításoknak csak akkor van jelentőségük, ha régebbi oprendszert telepítek, pl. Win7-et?
/Rákeresve, olyanokat is olvastam most, hogy ha a legacy only be van kapcsolva a Storage boot option controlnál, akkor az AHCI nem működik./
Bocsi, ha hülyeségeket kérdezek, de nekem ezek a beállítások totál homályosak.Tehát ha a CPU-mat felismeri (i5-6500), akkor nem kell frissítenem a BIOS-t?
Köszi még egyszer! -
dokee78
félisten
válasz bobalazs #44903 üzenetére
Hívtam egy szervizt ők nem vállalták a javítást.
Kénytelen leszek megpróbálni saját magam.
Szerencse játék is lesz,mert remeg a kezem.Max veszek alaplapot,bár kevés a kínálat gigabyte lapból ami támogatja a Xeon processzort.
jacint78 azért nem indul?
Ilyen miatt a bios sem jön már be?[ Szerkesztve ]
-
T0MEEE
tag
válasz bobalazs #44368 üzenetére
Bios-t frissítettem, de ugyanaz.
Érdekes, mert ahogy írtam a +vga-val simán tudtam telepíteni rá oprendszert. Minden hiba nélkül felment. A végén kikapcsoltam, aztán vissza: na onnantól bekapcs-kikapcs.. és ez megy folyamatosan Holnap kipróbálom egy extreme6-ossal. Eddig nem volt soha problémám az Asrock márkával....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest