Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Macrodroid
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
sanyek2
senior tag
válasz kalasz83 #84808 üzenetére
Valószínű, hogy túl sok gond adótott vele, ezért vették le a listáról.
Kicsit utánaolvastam és sokaknak akadt hasonló és pont ilyen problémája az általad birtokolt RAM-okkal
Én a helyedben visszakérném a pénzem és vennék egy, a laphoz passzolót, de elég esélytelen ennyi idő elteltével.
Ha(!) folytatnád a felderítést, akkor nevezzük a jónak vélt RAM-ot "A"-nak, a gyanúsat "B"-nek.
Tedd a B-t az 1-es slotba, az A-t a 3-asba, majd futtasd le a memória tesztet.
Ezt ismételd meg a 2-es slottal, abba menjen a B, a 4-esbe pedig az A-t.
Ismét memóriateszt.
Írd meg az eredményt.
BIOS-t frissítetted? -
sanyek2
senior tag
válasz kalasz83 #84791 üzenetére
Rendben, várjuk az eredményt.
Slotok szinkronban 1-es 3-as és 2-es 4-es szoktak menni.
Vannak lapok amik alapból letiltják a slotok párjait, amig az elsőbe nincs behelyezve a RAM. Így nem tudod használni a 3-as slotot ha az 1-esben nincs RAM, szintúgy a 4-est nem tudod használni ha a 2-esben nincs RAM. De ez BIOS-ban (UEFI) állítható de akkor nem fut a két modul dualban.
Aztán nyugodtan javítsatok ki ha hülyeségeket írok!
Lassan elhalad felettem az idő. -
sanyek2
senior tag
válasz kalasz83 #84788 üzenetére
De igen, hamar jelentkezne a probléma, de te pár napot írtál.
Annak ez a feltevés eleget tesz, mert a hőtágulás előidézhet ideiglenes kontaktot a szakadt áramkörnél, vagy éppenhogy nem érintkező lábaknál.
Nem igazán világos milyen teszteket végeztél. A memóriák slotokban való cserélgetése megvolt? A hibásnak hitt helyére a 4-es slotba betetted a jónak vélt memóriát?
Tovább mennék a helyedben, mielőtt visszaküldöm, aida64 hőfokfigyelése mellett futtatnék egy prime95-öt, nem-e számítási vagy melegedési probléma. -
sanyek2
senior tag
válasz bobalazs #84785 üzenetére
Nem ez volt az első tippem, az biztos.
Órákon át kínlódtam. Újraraktam a gépem, ta-daaa, minden happy. Próbálgattam a kikapcsolást, hogy megint belekeveredik-e a bootloopba, de nem.
Felment egy-két driver, kapott egy újraindítást, aztán paff (a bűvös sárkány) megint megdöglött.
Aztán mikor már kikecmergett a bootloopból, elindítottam egy rendszervisszaállítást, hogy egyesével kiszűrjem melyik driver okozhatta.
Erre rendszevisszaállítás közben csapta le az áramot.
Nnnna.. f@sza mondom... Nyilván már az egész windows bedöglött, elő hát a telepítő USB-vel. Nem látjaaaaa
Mire újra felismerte addigra úgy összegabalyodott mindennel, hogy nem talált illesztőprogramot az USB futtatásához
Még szenvedtem kicsit, gondoltam berakom az SSD-t a laptopbaés ott újratelepítem, de hinnye, M.2-esem van Az nem megy bele a laptopba!
Na akkor döntöttem el, hogy szétkapom.
Egészen a rendszervisszaállítási bakiig azt hittem driver vagy windows hiba.
Mocskosul megszenvedtem, a végén majdnem kettétörtem az alaplapot.
Aztán gondoltam fogom és kicserélem az összes hibás VRM-et és rájöttem, hogy egy kőkorszaki alaplapról, halott konfigról van szó. Kukába vele! -
sanyek2
senior tag
válasz kalasz83 #84782 üzenetére
Memóriafoglalatnak forrasztási hibája/sárülése lehet, illetve hogy a belső érintkezők közül egyet vagy többet a memória behelyezésnél letolnak, azaz elgörbítenek.
Ha jó a szemed elég egy erős elemlámpa, ha kevésbé, akkor nagyítóval vagy telefonod kamerájával zoomolj rá és nézd át az összes lábat kívül belül.
Ha a slot nyomtatott áramköre sérült azt nem valószínű hogy megtalálod. -
sanyek2
senior tag
válasz Csorbi #84781 üzenetére
Köszi az útbaigazítást!
Egész eddig ezzel szenvedtem, még a gépet is lebontottam.
Az alaplap VRM hűtését is leszedtem és akkor láttam hogy néhány kondi el van színeződve, az alaplap meg van égve és a VRM-ekre ráégett a hőközlő gél.
Szóval meglett végülis.
Downgrade-eltem még annál a sz@rnál is lejjebb, de most megy.[ Szerkesztve ]
-
sanyek2
senior tag
Sziasztok!
Bootlooppal kínlódok, remélem jó helyen járok.
Asus Z97 Deluxe
i7-4790K
Be Quiet Straight Power 11 650W Platinum
4x HyperX KHX1600C10D3/8G
Samsung M.2 960 Evo 250GBAmire panasz van, hogy a gép leállítást követően ha vissza van kapcsolva fél órán belül, (teljes áramtalanítás után is) akkor egy bootloopba keveredik.
Feláll a windows és pár másodpercen belül mintha lecsapták volna a biztosítékot, elmegy az áram. A gép automatikusan újraindítja magát és ez ismétlődik, amig el nem durran az agyam.
Volt hogy megfigyelésképpen hagytam, hányszor csinálja. Sokadjára a windows öndiagniosztikai oldalára dobott be, de ott nem történt semmi, ahogy a BIOS menüben sem. Úgy értem ezen opcióknál nem volt bootloop.Nyilván próbáltam teljes áramtalanítással is orvosolni, ez semmilyen módon, sorrendben, várakozási idővel nem befolyásolta a bootloopot
Ez egy számomra ismeretlen beállítási hiba lehet BIOS-ban, vagy fizikai kapcsoló át van billentve egy rossz pozícióba az alaplapon vagy windows hiba?
Nem tudom hogy álljak neki.
Kérem szíves segítségeteket ebben!
Csak emiatt előkészültem egy windows újratelepítésre. -
sanyek2
senior tag
Sziasztok!
Mielőtt végleg hulladéknak könyvelem el az alaplapomat, megkérdeznélek titeket hogy nem-e csak beállítás kérdése a "hibajelenség", nem-e csak önvédelmi funkcióról van szó:
Alaplap Asrock Z97 Deluxe
CPU i74790k
RAM Hyper-x 4x8GB 1600Mhz
Be Quiet 650W Platinum
Windows 10 Home x64Mikor váratlan leállást történik (kékhalál, áramkimaradás stb) akkor egy Bootloop szerű újraindítási sorozat veszi kezdetét amit kizárólag egy 10 perces áramtalanítás old meg.
A gép ilyenkor elindul, feláll a rendszer, betölt az asztal, majd szalagszakadás, mintha ismét áramkimaradás lenne. Aztán kezdi újból míg a win önjavító modulja be nem indul, (ez nem szakad félbe, nem ragad bootloopba) lehet indítási javítást kísérelni meg akármi mást, semmi nem segít. A win log fájljából se derül ki semmi.
Aztán újabb kísérlet 1-2 perces kimaradással, ugyan ez történik, esetenként viszont még a win boot-nál is megszakad a metódus.
Viszont ha kivárom a 10 percet lekapcsolt táppal akkor minden tökéletesen fut a következő váratlan leállásig.
Táp hibára nem gyanakszom, több és több fogyasztó érkezett a gépbe, ha megy akkor hibátlanul megy. Amúgyis ha táp hiba lenne, a win indítási javítás lefutása alatt is restartolnia kéne.
BIOS verzió: 3503
Eszközkezelőben sincs telepítetlen egység.
Ti mit gondoltok? -
sanyek2
senior tag
Üdv!
Mi lehet a probléma?
FacebookA VGA driver nem frissítettem csak az alaplapit, azok közül a a Chipsetet telepítettem, a LAN-t és a Smart Connectet.
Asrock Z87 Extreme4Korábban is meggyűlt a gondom már a facebook videóinak lejátszásával, hiába csináltam meg minden létező Flash engedélyezést frissítést, újratelepítést, cookie törlést, meg anyám kínját, akkor se volt hajlandó lejátszani. Első képkockánál befagyott, és ennyi. Se kép se hang.
Most meg megy a hang a fenti képpel és ennyi.
Mit csináljak? -
sanyek2
senior tag
Köszönöm a válaszokat, így már talán menni fog. Az összeset ki fogom próbálni, egyesével, csak most elfogyott az időm Ha jutok valamire, válaszként megírom, ki volt a nyerő. xD
Lehet fogadni egymás között! -
sanyek2
senior tag
Sziasztok!
USB-ről való win telepítéssel szenvedek, a külföldi rendszert raknám újra magyarra.
Előre összerakott gép öntelepülős winnel, és valami blokkolja a pendrive-os felismerést, mert másik gépen hibátlanul felismeri az UEFI.
Állítgattam már mindent a gyér biosban, de nem sokmindent lehet.
Próbáltam biost frissíteni, de nem találtam programot, ami win alól elindítja.
Boot menüben csak a windows rendszerindítót vagy mit lát, már nem emlékszem hogy fogalmaztak, de pendrive-ot egyáltalán nem.
Rufussal próbáltam, simán diskparttal is megcsináltam a telepítőt, de semmi.
Tudnátok segíteni?
Valami gagyi acer alaplappal szerelt gép.
Predatornak van dedikálva, de..khm....
Egy éves gép, UEFI nélkül....
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép] -
sanyek2
senior tag
---
[ Szerkesztve ]
-
sanyek2
senior tag
válasz Balathruin #41165 üzenetére
Köszönöm!
Viszont leírom milyen jelenségek vannak, amik esetleg visszavezethetőek UEFI hibákra, de windows probléma is lehet:
-Alvó módból nem hajlandó visszatérni minden alkalommal. Egyszerűen úgy marad.
-Ez a helyzet a képernyő kikapcsolásával is. Megy a zene, tevékenykedés után visszamegyek a géphez, nem reagál. Restart, és úgy ok.
-Nem fogadja el a rendszergazdai parancsot az autómatikus bejelentkezést alvásból való visszatéréskor. -
sanyek2
senior tag
Sziasztok!
UEFI frissítésben kellene némi help.
lassan egy éves a win8.1-em, és most elkezdett sz@rakodni, ezért újratelepítem. Megnéztem a drivereket, és hát kissé el vagyok maradva az UEFI verzióval.
Asrock Z87 Extreme4 alaplap, P2.30 verziójú UEFI-vel.
Probléma nem igazán van, ami van, azt a rendszer öregségének tulajdonítom.
Mindenesetre 3 új verzió jelent meg több kiadásban és szerintem ideje lenne felzárkózni.
Kérdésem az lenne, hogy:
-Az új driverek nem-e ütköznek ezzel a "régi" verziójú UEFI-vel?
-Frissítsem-e, vagy ne?
-Ha igen, hogyan? Mert az angol instrukciókkal nem megyek sokra, mivel nem tudok angolul. Így aztán elkelne az útmutatás. -
sanyek2
senior tag
Sziasztok!
Kérdésemnek/problémámnak igazából számos más helye is lenne, de szvsz itt legcélszerűbb feltennem a kérdést.
Adott egy:
Q6600 G0 CPU
Gigabyte GA-EP35C-DS3R lap
2x2GB Corsair RAM
2x1GB Kingmax RAM
Alapjáraton no problem a konfig, de ha meghúzom a procit 3.2GHz-re, akkor kezdődnek a bajok. Kapott némi feszt is, pontosan 1,1625-öt kap. Prime 95 futott rajta 8 órát, minden ok.
Előre bocsátom hogy másik procival is csinálta a jelen problémát:
Szünetmentes tápról indul a gép, és BIOS-ban belőttem, hogy ha feszt kap a gép, automatice induljon el. Így mikor bekapcsolom a szünetmentest, a gép is elindul.
Igenám, csakhogy kétszer. Elindul, a világítás mind kigyullad, ventik elindulnak, de mindez 1-2 másodpercig tart, majd puff lekapcsol minden, és újra elindul.
Egyszerűen nem tudom orvosolni a problémát. Adjak feszt az északi hídnak is? Nem merek, mert hátha sok lesz már a lapnak. Mi lehet az oka?
Félek, hogy ha tartósan kapja az ilyen árambombákat, előbb utóbb tönkremegy miatta valami... -
sanyek2
senior tag
válasz Kernel #13755 üzenetére
Ez csak egy nagyi gép.. Azaz ismerős gépe pucolásra, karbantartásra, stb...
Nálam egy Q6600-as teljesít szolgálatot 6GB Corsair ram mellett egy Gigabyte lapban...
A páciens(gép) volt, hogy gondolt egyet és pe puszi se pá, kikapcsolt. HDD teljes ellenőrzés HD sentinel-el, HDtune-al, no problem. CPU fél óra, óra fárasztás után sem mutatott hibát (ilyen régi gépnél ez is elég neki). Maradt ugye az alap tény, hogy táp. még mielőtt költene rá a nagyi, még egy bios flash is megoldhatta volna a problémát...talán.
De egyértelmű hogy táp csere lesz.. Mond valamit az neked hogy Vargáné és társa xD -
sanyek2
senior tag
válasz Kernel #13729 üzenetére
hehe...eddig életemben 2x végeztem bios frissítést, és mindkettő alkalommal a gigabyte programja állt remdelkezésemre, és win alatt megvolt a bios frissítés...
Mivel ezen a régi gépen muszáj megcsinálni a frissítést, ezért valahogy ki kéne viteleznem...
Asrock-hoz nincs efféle progi? -
sanyek2
senior tag
válasz ravail #13692 üzenetére
Sajnos DOS-os ismereteim nincsenek...
A lap támogatja az USB bootot, meglepően "fiatal" darab...
Amit leírtál nekem bonyolult, de mindenesetre, alapos, részletes leírás. Köszönöm!
HDD-m csak egy db TB-os van, ami használatban van, így az igazi probléma a hardver.
A leírásod értelmezése menne is, de csak pendrive, amivel rendelkezem (illetve optikai meghajtó) ilyen folyamatra. -
sanyek2
senior tag
Üdv!
Egy régi gépen kellene BIOS-t frissítenem, de nincs floppy meghajtóm.
Elvileg lehet valahogy pendrive-ról is, és ebben kéne a segítségetek!
Ő volna az áldozat.[ Szerkesztve ]
-
sanyek2
senior tag
válasz DonThomasino #13384 üzenetére
Már leszedtem, de azért köszi!
Megpróbálkozom azzal is.[ Szerkesztve ]
-
sanyek2
senior tag
válasz DonThomasino #13382 üzenetére
Azért nem válaszoltam, mert írtam valahol felljebb, hogy a sima narancs csatiknál nem ismeri fel az ACHI BIOS. Időkorlátot szépen letolja, kb 20 másodpercig szórakozik, majd befejezi a fent idézett szöveggel:
"Sysliunux
Insane primary (MBR) partition
Can't find on the drive I booted from.
boot..."
BIOS frissítéshez viszont kéne egy kis help megint, mert azt még csak egyszer csináltam de már dunsztom sincs hogyan...és nem ennél a lapnál...
Van gép indulásakor is olyan opció hogy bios frissítés. Egyszerűen csak letöltöm az új bios-t és induláskor betöltöm? vagy hogy megy ez? -
sanyek2
senior tag
válasz DonThomasino #13380 üzenetére
A történet itt kezdődik, ezen a fórumon. (természetesen próbáltam más topic-ban is, de ott csak ostobaságokat olvastam.)
A lapnak nincs saját topic-ja.
Görgess feljebb, ott mindent megtalálsz a folyamattal kapcsolatban, míg idáig eljutottunk....
BIOS verzió F3 -
sanyek2
senior tag
válasz DonThomasino #13378 üzenetére
Az a szokásos betöltés folyamata, ami hipp-hopp lefut. a probléma a kék betűs sor még előtte. Kéken kiírja az SSD teljes nevét, méretét, és kér, hogy nyomjak egy billentyűt a folytatáshoz...elszüttyög néhány másodpercig aztán magától folytatja... Kissé zavaró, mikor ez van. Hisz a gyorsasága miatt veszi az ember az SSD-t.
-
sanyek2
senior tag
válasz DonThomasino #13376 üzenetére
Azt hiszem az ACHI vezérlő BIOS-a írja ki.
A sorrend a következő:
Bekapcs gomb megnyomása->harvdverek felsorakoztatása, BIOS-hoz való belépés lehetősége->az érzékelt SSD-t ekkor írja ki kéken->belép a BIOS-ba ha nyomtam egy Del-t, a nem akkor újabb adatvégigfutás(épphogy végigfut, nem tudom elolvasni) ->win indulása -
sanyek2
senior tag
Erre valaki:
"Egy probléma, illetve gubanc még van...
Az a bizonyos kék betűs sor.... Kéken kiírja az eszköz teljes nevét, és kéri hogy nyomjak egy billentyűt.... Anélkül is tovább megy, de csak 4-5 másodperc múlva. Esetleg ezt kiiktatni valahogy nem lehet?" -
sanyek2
senior tag
Végre sikeres volt a beavatkozás! Hálásan köszönöm nektek, és Sk8erPeter-nek, hogy segített az USB-s telepítővel.
Egy probléma, illetve gubanc még van...
Az a bizonyos kék betűs sor.... Kéken kiírja az eszköz teljes nevét, és kéri hogy nyomjak egy billentyűt.... Anélkül is tovább megy, de csak 4-5 másodperc múlva. Esetleg ezt kiiktatni valahogy nem lehet? -
sanyek2
senior tag
Van egy olyan opció, amit nem tudom hogy mit lejent, és be-ki lehet csak kapcsolni:
SATA port 0-3 Native mode -
sanyek2
senior tag
Első körben kiderült, hogy mid a két vezérlő(lila portok, narancs porok) bekapcsolása miatt kellett annyit várnom... spista222-nak igaza van, a timeout hosszabbítja meg a leginkább, és sajnos nem ismeri fel az ssd-t. Kikapcsoltam a narancs portokat, és rátoltam a lila portokra. Ekkor felismerte az ssd-t és még kéken rikított is minimális infók mellett, hogy zsír... a win telepítő viszont nem ismerte fel.
-
sanyek2
senior tag
válasz kjani18 #13332 üzenetére
Kaptam egy ilyen tippet is: "Valószínű a pendrive-od nem megy AHCI-ban."
Értelmét nem látom. Az USB vezérlőnek ehhez semmi köze,
Jut eszembe nem baj ha a progi FAT32-re formázta a pendrive-ot?
Hamarosan megpróbálom a CMOS Cleart. Várok még némi infót, hogy egyben mindet lezavarjam. (10-15 perc és nekizuhanok) -
sanyek2
senior tag
válasz kjani18 #13321 üzenetére
Természetesen nem próbáltam elindítani a telepítést egy alkalommal sem anélkül, hogy BOOTmenüben belőjjem a célhelyet.
Bárcsak ily egyszerű volna eme probléma....
Találtam egy másik opciót is BIOS-ban, amivel az ACHI-t be lehet állítani. (azt hiszem Onboard sata/achi ctrl mode)
Ekkor már két képernyőt hoz fel. Méghozzá BIOS-hoz való belépés és win indulása közt. Ami fura, hogy ha BOIS-ba lépnék be, előbb végigtolja a 2 képernyőt (ami min 20 másodpercig b@szakolódik ott nekem) és csak utána lép be a BIOS-ba.
A telepítésnél meg valami effélét ír ki:
"Sysliunux
Insane primary (MBR) partition
Can't find on the drive I booted from.
boot..." -
sanyek2
senior tag
Sziasztok!
Kéne egy kis HELP egy Samsung 830 (128GB) SSD beüzemeléséhez.
Lehúztam a HDD-t a lapról, rátoltam az SSD-t.
BIOS-ban ACHI-t állítottam.
Pendrive-ról indulna az újratelepítés, de nem megy.
BIOS betöltése, és telepítő elindulása előtt elkezd keresni valamit, de nem talál, aztán ha pl BIOS-ba akarok belépni, csak azután tölti be, miután ez a baromság lefutott.
A win telepítő viszont el sem indul...
Alaplap Gigabíte GA-EP35C-DS3R
Légyszi valaki segítsen, mert felk_rta az agyam... -
sanyek2
senior tag
Sziasztok!
8 SATA2-es csatoló van ezen a lapon: Gigabyte GA-EP35C-DS3R
...és ebből 2 lila színű, míg a többi 6 narancs.
Miért van ez? Mire jó a lila csati? Mikor rátoltam bios módosítás nélkül a hdd-t nem ismerte fel a lap.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen TV-t vegyek?
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Asszociációs játék. :)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- iPhone topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest