- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Dragon3000 #357 üzenetére
Csak asusnál?
-
válasz
Dragon3000 #301 üzenetére
Minden erintett, ami Raptor Lake, az Alder Lake nem. Az egy erdekes kerdes, mi van azokkal az Alder Lake-ekkel, amik Raptor Lake microcode-dal futnak - ha van ilyen.
-
X2N
őstag
válasz
Dragon3000 #297 üzenetére
Az hogy mennyi wattot vesz fel a processzor lényegtelen volt eddig is. Ha 1 szálon vesz fel 35W-ot vagy kevesebbet de 1.5-1.6V-ot ad neki a vezérlés ugyanúgy degradálódik. Ha alacsonyabb feszültséget adtak volna neki maximum több áramot vesz fel(akkor semmi baja nem lenne most egyik intel processzornak se) a vrm-ből(ami azt jelenti hogy rosszabb hatásfokkal fog működni a vrm, még többet fogyasztanának az intel processzorok) nem nagy dolog. De így hogy túleszelték gyárilag a mikrokódban degradálódni fog minden intel processzor...
Úgy néz ki nem júl jók a kilátások, nem lesz visszahívás...valahogy sejtettem h ez lesz.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Dragon3000 #277 üzenetére
Eleve csak EXPO-val volt gond.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
Dragon3000 #212 üzenetére
Nagyobb feszültség, gyorsabb degradáció.
A fizika nem megkerülhető, ezt már a 65 és 45 nanométeres planáris tranzisztoros technológiánál is pontosan tudták, itt van a 2008-as cikk a processzor degradálódásról.
Az electron migration nem elkerülhető, de minél kisebb feszültségen jár a cpu, ez annál lassabb lesz.
Illetve minél kisebbek maguk a tranzisztorok, annál rövidebb lesz az élettartamuk, nem mellesleg az összes FinFet technológiával készült chip rövidebb élettartamú lesz a Planár tranzisztoros társaiknál, fizikai felépítésükből adódóan.
Éppen ezért én boldogabb lennék ha megálltak volna olyan 32 nanométeres csíkszélességnél, azzal a technológiával még fűteni is biztonságosabban lehet mert bírja a chip.
Pl. van itthon 1998-as 250 nanométeres Pentium 266MHz, 0-24 ellát egy alap háztartási rendszert és semmi baja.Nekem ez gyártási hiba miatti oxidáció is amolyan mondvacsinált takarónak tűnik, így a tömeg kevésbé lesz ideges a gyártóra.
Szerintem csak szimplán akkora feszültséget engedtek meg default az új biosok hogy ennyit bír ki a szilícium. De ugyanez érvényes például a Ryzen 7000-re, az is fénysebességgel öregszik.
És mind2 DDR5-nél problémás, a saját szememmel láttam hogy XMP profillal 1.3 volt System Agent/ Transmitter feszültséget ad a lap a 13900KS-nek, ami nekem brutál soknak hangzik. Meg is volt az 1500fps a másfél millás gépen, cserébe szét mikrolaggolt az egész mert rommá van hajtva a memóriavezérlő.
Ez olyan mint amikor a 1.0 TwinTurbo Ecoboost 170 lóerős motor 100 ezernél szétesik, mert szét van hajtva. De ez teljesen normális jelenség, ha széthajtod akkor hamarabb szétesik. A régi szuszka motor meg hiába csak 50-95 lóerős, cserébe el lehet vele menni fél millió kilométert anélkül hogy belenyúlnál. De láttam már 400+ lóerőre húzott régi 1.6 swift motort, és bírta. Ennyire túl van méretezve gyárilag. Régen más szellemiséggel készítették a dolgokat.Sajnos vagy nem sajnos de én is megvettem ezt a Raptor Lake 13700K-t, jelenleg ilyen feszültségek vannak:
VCORE Offset -0.1 volt, lap szerint 1.2v a plafon@5300MHz. E-Cores off.
System Agent/Transmitter voltage: 1.1v + DDR4-3600MHz memóriákkal.(TridentZ 1.45v)Milyen élettartam várható a processzortól ilyen feszültségek mellett?
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Dragon3000 #265 üzenetére
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Dragon3000 #260 üzenetére
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Dragon3000 #253 üzenetére
Az AMD specben is kicsit fölé lőttek, de a deszkagyártók (többsége) még rátettek egy lapáttal, hogy biztos megfőjön a proci. És egyedül az Asus gondolta hogy Csernobil példáján jó dolog kikapcsolni mindenféle védelmet ha már hazárdíroznak, így náluk az alaplap (socket) is megfőtt a procival együt, míg a Giga legalább a deszkát megfogta. Szóval ezeknek tökmindegy mit ajánlott volna az AMD, akkor is megsütik a procit.
-
Dave567
addikt
válasz
Dragon3000 #240 üzenetére
Intel elismerte Bla bla, jó oké van néhány rossz, és akkor mi van.
Nem kell semmit itt túl gondolni meg eladni, most is sokan vesznek még Intelt, és fognak is.
jött egy kis hiba, le hoztunk ezer cikket 1 hét alatt, hogy legyen min csamcsogni, a idióta jó népnek, mert sajnos ez nem más. LEHET VENNI AMD-t!!!!!!!!! AZ INTEL SZAR!!!
Mindegy, bocsánat, nem is értem minek írtam ide, meg hasonlók, meg hagyom ezt az alja népnek, úgy is azt hisznek amit akarnak.....
Minden jót. -
törölt tag
válasz
Dragon3000 #220 üzenetére
"Szerintem el kellene már felejteni ezt a szemüvegezést, ha épp nem értesz egyet a másik véleményével."
Tökéletesen egyet értek veled, végre.
[link] [link] [link] [link] Szóval, érdekelne miért megint csak velem kapcsolatban jutottál el a szemüvegezésig, már megint?
Láthatóan csak azzal van gondod, amit én mondok, a másik oldalról lehet bármilyen blőd állítás, mint pl az összes proci érintett és társai, nincs vele gondod, de ha én egy vesszőt rossz helyre teszek már megjegyzed. Ennyit a hitelességedről meg az objektivitásodról. Mondjuk eddig sem volt kérdéses.
-
Balazs_
senior tag
válasz
Dragon3000 #220 üzenetére
Hagyd rá, én is elkövettem a hibát, hogy szóba álltam vele, eléggé write-only kékszemüveg módban van Kaszkó úrral. Szerintük minden Intelt bíráló vélemény AMD fantól jön lol.
#218 wwenigma:
Hát igen, nem lennék most 13./14. gen tulaj. Nem jött jókor ez a hiba, sajna az AMD árazása igencsak megszaladt, így nem lesz olcsósodás. -
westlake
félisten
válasz
Dragon3000 #212 üzenetére
Két különboző dolgoról beszélünk. A degradálódás egy folyamat, ami nem visszafordítható. Mitől lenne az megoldás akkor, ha kiadnának egy olyan mikrokódot amiben csökkentik a feszültséget? Lehet az 0 is, ha az adott CPU már hibás. A csökkentet feszültség megoldás lehet azoknál a daraboknál, amik még nem hibásodtak meg, de nem lehet megoldás azoknál, amik már hibásak. Az Intel szerint pedig ez megoldás lesz mindenre. Szépen megvárja a közösség az állítólagosan javított mikrokódot, majd megint tele lesz az internet, hogy még mindig instabil a működés.
-
válasz
Dragon3000 #209 üzenetére
Már ne haragudj, de a téma amihez írunk pont ez.
Azt tudni, hogy van hiba, csak azt nem, hogy mi a hiba ismertetője, azaz mi is a hiba. Az, hogy jól működik?Abu85:
Vásárlás napján, első indításkor kiderült, hogy brutál nagy a fesz.
Le is írtam akkor a megfelelő topikba. Így volt ez az összesnél, így is lesz.
1 percet nem működött a gép a gyári idle 1.56V, Cb load 1.33V-on.
1.27V idle, 1.10V CbR23 load-ra belőve felére csökkent a fogyasztás.
Ezt mindenki megteszi évek óta. Megfelelő helyen mindenki kap, kapott segítséget. Első nap tisztán látszódott, hogy ez sok.
Sokan félreértik, mert olvasni nem tudnak. Lejjebb is, hogy "verik a brét az 1700-be". Az eszébe sem jut, hogy vkinek hasznos is lehet, segítség valakinek. -
westlake
félisten
válasz
Dragon3000 #173 üzenetére
Nem EPYC, mint az AMD szerver CPU családja, hanem mint "epyc fail", mint kifejezés, aminek a magyar megfelelője talán a szarvashiba lehet. Tehát mint igen komoly hiba.
-
westlake
félisten
válasz
Dragon3000 #169 üzenetére
Miért ne tennék? Amikor ilyen epyc fail-ről volt szó a múltban, melyik multi sietett beismerni a hibáját? Mit veszíthetnek azzal, ha kivárnak? Semmit. Megvárhatják például Az Arrow Lake-S megjelenését, hogy sok-sok ember lecserélje a hibás darabokat. Nyilván azok a lecserélt darabok is kerülnek valahová, de az már más kérdés.
#171: De eleve arról (is) van szó, hogy javítható-e a hiba. Ha nem, akkor mire kellene várni? A javításra biztos nem. Sőt, fordítsuk meg a dolgot: ha javítható lenne, akkor pont az lenne a logikus, hogy valóban minél előbb nyilatkozzanak erről, hiszen ezzel megelőz(het)nék például azt, hogy az elégedetlenkedő szolgáltatók lecseréljék a komplett parkjukat AMD-re. De nem nyilatkoznak, tehát az én értelmezésem szerint a hiba nem javítható szoftveresen. De előbb-utóbb ki fog derülni úgy is.
-
tlac
nagyúr
válasz
Dragon3000 #169 üzenetére
jah, de lehet ez a kisebbik rossz
-
westlake
félisten
válasz
Dragon3000 #165 üzenetére
Naivitás lenne bárki részéről azt hinni, hogy az Intel nem tudja pontosan, mi is a helyzet. Tudják. Kérdés, hogy mikor, és hogyan akarják kommunikálni a dolgot.
-
Balazs_
senior tag
válasz
Dragon3000 #163 üzenetére
Ha jól tudom, akkor gyártják a 13 és 14. gen-t is párhuzamosan, a GN videóban volt arról szó, hogy lehet ez egyfajta szennyeződés a gyártósoron, az megmagyarázná, hogy miért jön elő majdnem egyszerre.
#151 KaszkóPalkó
Nagyon remélem, hogy végignézted a topikokat, hogy mikor hova szóltam hozzá és ezzel elcsesztél legalább 20 percet a napodból.Ez a számonkérés egy online fórumon kurva gáz.
Nyilván az AMD eset is elég nagy probléma volt, (ahogy már írtam is pl. 17-én ebben a topikban...) de itt úgy tűnik, hogy néhány nagyságrenddel több proci fog tönkremenni. De ez még mindig az Intel hibáról szól, akik még mindig nem adtak ki közleményt, hogy mi a tök történik. Sajna éppen most intézi el az Intel a "a 8 magos fél millás ryzen"-t. Az lenne a legjobb, ha az Intel kompetensként viselkedne, dehát látod. Mondjuk én ráérek, 1-2 év múlva akarok leghamarabb procit cserélni.
Jó lenne neked és a másik trollkodást kiálltó fórumtársnak megérteni, hogy legtöbbünknek ez nem fanboyság, kinőttünk már ebből. Nekem nem lesz jobb a napom, ha az Intel-nek problémái vannak, de attól se alszok jobban ha az AMD-nek lesz rossz. Mégegyszer: most egy Intel-es hiba alatt vagyunk, ahol az Intel-es hibáról beszélünk és idetoljátok az AMD-s dolgokat, amire itt perpillanat senki sem kíváncsi, mert ettől nem oldódik meg az Intel procik baja, illetve nem is tudunk abból kiindulni, hogy ott mi történt. Meghát elég rossz, hogy a legnagyobb védekezésetek, hogy dEhÁt aZ aMd iS sZaR!!!!! -
westlake
félisten
válasz
Dragon3000 #158 üzenetére
Ezért tart itt a fórumozás, ahol. Visszasírom a 20 évvel ezelőtti szokásokat.
-
westlake
félisten
válasz
Dragon3000 #154 üzenetére
Valamelyikőtök világosítson már fel, hogy a topik témájának mi köze az AMD-hez.
-
törölt tag
válasz
Dragon3000 #152 üzenetére
Azt nagyon nem lehet tudni, egyelőre, mit érint. Amit te mondasz aszerint már az i5 is... grat, látható a motiváció felőled is.
Nem csak asus, de ebből is látszik mennyire nem vagy pártatlan te sem.
És hogy ne terjeszd tovább a hülyeséget, olvasd el szépen a cikket. Még csak véletlen sem a memória feszt állította be az expo beállítás soc feszként, hanem az alaplap gyártók az expo bekapcsolásával megemelték a soc feszt is, az amd által engedélyezett 1.4 voltig.
Tudom szebben hangzik amit te állítasz, csak éppen messze van az igazságtól.https://www.tomshardware.com/news/amd-ryzen-7000-burning-out-root-cause-identified-expo-and-soc-voltages-to-blame
Ugyanitt leírják, hogy a Biostar, Gigabyte, MSI, Asrock alaplapokkal is történtek gondok, ha jóval kevesebb számban is. Láthatóan asus lapból adják el a legtöbbet.
-
törölt tag
válasz
Dragon3000 #91 üzenetére
" na meg az intel új profilja mellett is előjönnek a hibák."
Erre magyarázat a már degradálódott proci, ami x ideig specen túli beállításokkal lett hajtva. Az én 7950X3D procim pl bőven az után szállt el, hogy eladtam. Jan közepén kezdtem használni, valamikor áprilisban jöttek a javított biosok? Addig kaphatott "túlfeszt".
"ahol az alap tdp keretek vannak beállítva"
Nyilván nem fogják elismerni.... azért nézz be az alder / raptor fórumba, mi a véleménye a tulajoknak.
"Vajon mi változott ami egyszerre okozza a hibát mindkét széria esetében?"
Jön a zen5.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Dragon3000 #65 üzenetére
Pontosan, tehát enélkül az adat nélkül kb semmit nem ér a meghibásodási arány.
Úgy lenne érdekes, ha megnéznének 500-500 procit.
Persze azt sem ilyen beállításokkal mert ahogy Albus is linkelni, pont ezt szabályozta az Intel, hogy a lap gyártók ne tolják az egekbe a cuccot. -
törölt tag
válasz
Dragon3000 #65 üzenetére
Az egy kör diagram volt, szintén.
szerkesztetted....
-
lo_jo
senior tag
válasz
Dragon3000 #53 üzenetére
Ennél több matematikai és logikai hibát nehéz lenne véteni egy kommenten belül.
A kördiagram azt mutatja, hogy a fejlesztőnél a hibák hogyan oszlanak meg (70-30), nem azt, hogy adott processzorgyártón belül hogyan alakulnak. Tehát nem 100 intelből 70 szar és 100 amd-ből 30, hanem 100 hibából 70 intel, 30 amd cpu-s rendszeren jött.
Általános iskolai matematika, aránypárok. Pontosan ebből látható és következtethető, mert a százalék is egy arány és a 4x több eladott termék is.
Tehát ha az egyik gyártónak 4x annyi eladott terméke van, mint a másiknak (4:1, azaz 8:2), de a hibaarány nem ezzel egyező (7:3), akkor pontosan így hasonlítható össze a kettő. Persze önmagában ez is kevés, mivel nem tudod, hogy a gyártók eladott típusai és a hiba típusonkénti előfordulásai hogyan viszonyulnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Óvodások homokozója
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Borderlands 4
- Linux kezdőknek
- BMW topik
- Hegesztés topic
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest