- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Fényképek a Honor Magic V5-ről
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Nem, erre gondolok, ahol az amd elismerte a hibát. "We have root caused the issue and have already distributed a new AGESA that puts measures in place on certain power rails on AM5 motherboards to prevent the CPU from operating beyond its specification limits, including a cap on SOC voltage at 1.3V. "
Amit te kiemeltél a szövegkörnyezetből, az csak annyi hogy a lapgyártók emelték a soc feszt az amd által engedélyezettig, az expo bekapcsolásával..
-
törölt tag
válasz
Dragon3000 #357 üzenetére
Csak asusnál?
-
törölt tag
válasz
wwenigma #247 üzenetére
Összefoglalva, intelnél a legrosszabbat feltételezzük, amd-nél pedig a legjobbat, így kapunk egy darabszámot, ami nálad már kiverte a biztosítékot, igy láthatjuk a cirkuszt amit csináltál, míg az amd-nél - feltételzve a legjobbakat - SZERINTED alacsony darabszám miatt nem volt véleményed az esetről.
Minden világos.
További jó mulatást a témában.
-
törölt tag
válasz
wwenigma #242 üzenetére
Azt mondtad 8 milliót érint, a GN-es "hiteles" forrásod alapján, most már az elmúlt 1,5 évben gyártott prociról van szó. Gyorsan változnak az adatok, korrekt.
Az amd-t érintő darabszámról fogalmad sincs, de az évi 50 millió mellett, 2022 szeptembertől 2023 tavaszáig akár 15-16 millió procit is érinthet, amik túlfeszelve mehettek ebben az időszakban. Ajjaj. Akkor a darabszámos sztorid sem vált be.
Nem egyszerűbb lenne beismerni, miért is vagy itt és vered az asztalt a rohadt intel miatt, és miért nem volt véleményed az amd esetében? Szerinted, van akinek nem nyilvánvaló?
Az előkerülő alak nyilván nem a GN-re vonatkozott, hanem az abban szereplő inteles belsős emberre, aki tudni véli a 8 millió hibás procit. De ez megint tiszta egyébként, csak próbálkozol, folyamatosan.
-
törölt tag
válasz
wwenigma #237 üzenetére
Erre gyorsan tudok válaszolni. Egyszer nem láttalak az amd híreknél verve azt asztalt, hogy azonnal mondja meg melyik procikat adta el abban az időszakban, és hívja vissza, amiket x ideig túlfeszelve használtak. Mint az enyémet, a 7950X-et és a 7950X3D-t. Mindkettő megdöglött, és már nem nálam. Még garin belül, de mi van ha kevesebb ideig megy túlfeszelve, és majd garin túl döglik meg? Ez valahogy nem érdekel.
Látod itt a különbség, itt a kettős mérce. Majd ha nem csak az egyik gyártónál nem tudsz elmenni a dolgok mellett, hiteles leszel.
Szóval, fogadd meg a saját tanácsodat, és ne maszatolj.
-
törölt tag
válasz
wwenigma #231 üzenetére
"Igen, GN a reputációját kockáztatja ha nincs mivel alátámasztania"
Egy ilyen éppen előkerülő alakot senki nem fog beperelni, egyik a forrásukat nem kötelesek kiadni, csak meghatározott bűncselekmény esetén pont ezért nem is pereli őket senki. Az intelnek is kisebb gondja annál, hogy ilyen pár napos "szenzáció" után szaladgáljon.
Ezekkel tökéletesen tisztában vagy."A vevők 95%-hoz pedig sajnálatos hogy nem jut el ez a videó és információ mert egy potenciálisan hibás, oxidizáció miatt degradálódó procijuk van vagy pedig egy feszültségprobléma miatt degradálódó procijuk van ami meg fog dögleni frissítés nélkül."
Ez sajnos ugyan úgy igaz, akár az ftpm bugra is, amivel azóta userek milliói is kínlódhatnak, mert nem is tudnak róla hogy frissíteni kellene a biost. Nyilván a vsoc feszültséggel kapcsolatban sincs minden bios frissítve. De volt egy amd radeon is, aminek kiadás előtt emelte a sebességét az amd. A tesztelők a friss biossal tesztelték, a polcokon meg lapultak a kártyák százezrei a régi biossal, aminek nagy részét soha nem frissítették le.
Szóval csinálj minél nagyobb ügyet belőle, aki ide jár pontosan tudja hogy nagy ívben szarsz te az emberek fejére, akik szopnak az intel procikkal, téged csak a műsor érdekel, az intel lejáratása.
Az intel közölte hogy cseréli a procikat. Nyilván ha nem, be fogják perelni. Téged semmiben nem érint a dolog.
"AMD közzétette a hibát vagy maszatolta?"
Egyértelműen maszatolta, ez látszik az első nyilatkozatból, majd amikor a lapgyártók szóltak hogy kitől is jött a vsoc érték, ismerte el. Ugyan úgy, ahogy az ftpm bug is az első évben user error volt, meg reprodukálhatatlan hiba, és társai. 2022 márciusban jött javítás a 2020-ban megjelent procikhoz.
-
törölt tag
válasz
wwenigma #228 üzenetére
Mármint amit oxidációs hiba érint, az a kis mennyiség. Intel is nyilatkozta. Azt is, a korai gyártásban volt gond, ennyit a teljes 2023-ról. Miért kevered ide a többit? Költői volt. Mondtam, értem az igyekezetedet.
Nyilván a GN videóban pont előkerült egy arc, aki benyögte a 8 milliót. Igen ez igy szokott zajlani. Semmilyen mennyiségi infó nem derült ki sosem, a hibás hűtéses radeonokról, a problémás 4090-ről, az elfüstölt ryzenekről, stb stb az évek során, most éppen arra járt valaki az inteltől aki benyögte a 8 millió procit. Természetesen.
Látod te vagy akinek készülnek ezek a youtube videók, megtalálták a célközönséget. Kattints rá jó sokat, és akkor lesz még. Ha majd azt látják kutya nem nézi, elengedik a témát.
A vevők 95%-hoz amúgy sem jut el az infó. Csak a fórumuzó szűk réteg kattog ezen. -
törölt tag
válasz
Dragon3000 #220 üzenetére
"Szerintem el kellene már felejteni ezt a szemüvegezést, ha épp nem értesz egyet a másik véleményével."
Tökéletesen egyet értek veled, végre.
[link] [link] [link] [link] Szóval, érdekelne miért megint csak velem kapcsolatban jutottál el a szemüvegezésig, már megint?
Láthatóan csak azzal van gondod, amit én mondok, a másik oldalról lehet bármilyen blőd állítás, mint pl az összes proci érintett és társai, nincs vele gondod, de ha én egy vesszőt rossz helyre teszek már megjegyzed. Ennyit a hitelességedről meg az objektivitásodról. Mondjuk eddig sem volt kérdéses.
-
törölt tag
válasz
mr_ricsi #130 üzenetére
"Az új alaplap a behelyezett procihoz tartozó gyári Inteles "power limit 2" adattal indul, vagyis nincs túlhajtás, (amíg egy ember kézzel nem piszkál bele)."
Az nem tudható milyen értékkel indul, hiszen csak annyit mond a cpu-tól függ. Nincs értelme enabled-re rakni egyel fentebb, ha intel default értékkel indulna.
-
törölt tag
válasz
wwenigma #104 üzenetére
Már csak a tagadás maradt.
Akkor fussunk neki még 1x.
Alapból enabled a beállítás egy WS lapnál, vagyis default out the box:Enable Asus optimized CPU settings (unlock power limits to increase CPU performance)
de nézzünk egy Asrock WS lapot: [link]
BCLK Aware Adaptive Voltage - Enabled defaultBCLK Aware Adaptive Voltage enable/disable. When enabled, pcode will be aware
of the BCLK frequency when calculating the CPU V/F curves. This is ideal for
BCLK OC to avoid high voltage overridesEzen kívül, bár nincs erről kép, mernék fogadni hogy az alábbi beállítások is default OC-n vannak:
Long Duration Power Limit
Configure Package Power Limit 1 in watts. When the limit is exceeded, the CPU
ratio will be lowered after a period of time. A lower limit can protect the CPU and
save power, while a higher limit may improve performance.
Long Duration Maintained
Configure the period of time until the CPU ratio is lowered when the Long
Duration Power Limit is exceeded.
Short Duration Power Limit
Configure Package Power Limit 2 in watts. When the limit is exceeded, the CPU
ratio will be lowered immediately. A lower limit can protect the CPU and save
power, while a higher limit may improve performance.
CPU Core Unlimited Current Limit
To unlock voltage regulator current limit completely, you can set this option to
Enabled. -
törölt tag
válasz
wwenigma #100 üzenetére
"Az AMD-nek sokkal alacsonyabb az összeomlási aránya"
Na akkor az is omlik, újabb tanulságos link tőled. Van még ilyen frappáns bizonyítékod?
Mondjuk alaplap gyártók nyilatkozata, hogy az intel tudott róla? Az amd-nél egyből szóltak.W680 lap, Asus Performance Enhancement 3.0 - Enabled default - milyen manuálisról beszélsz?
-
törölt tag
"Még mindig consumer alaplap és nem szerver."
Igen, a videódból, amin pompásan látszik hogy alkalmaznak az alaplap gyártók cpu specifikáción kívüli beállíást. Szép öngólt rúgtál. Nem az volt hogy arra hozol bizonyítékot hogy rosszfiú az intel?
Egyébként szerver alaplapnak te nézted a W680 chipsetes alaplapot, sebaj legközelebb jobban figyelj.
Na ez a baj, hogy ilyen helyekről tájkékozódsz. Már nem is csodálkozom rajtad.
-
törölt tag
válasz
Dragon3000 #91 üzenetére
" na meg az intel új profilja mellett is előjönnek a hibák."
Erre magyarázat a már degradálódott proci, ami x ideig specen túli beállításokkal lett hajtva. Az én 7950X3D procim pl bőven az után szállt el, hogy eladtam. Jan közepén kezdtem használni, valamikor áprilisban jöttek a javított biosok? Addig kaphatott "túlfeszt".
"ahol az alap tdp keretek vannak beállítva"
Nyilván nem fogják elismerni.... azért nézz be az alder / raptor fórumba, mi a véleménye a tulajoknak.
"Vajon mi változott ami egyszerre okozza a hibát mindkét széria esetében?"
Jön a zen5.
-
törölt tag
Itt a vakarózáson mit értesz? Olvastál valamelyik gyártótól, vagy a hp, dell esetében nyilatkozatot? Én olyat találtam, hogy adtak ki új bios-t, aztán cső.
Ezt nem nagyon hiszem, hogy többféle képen lehet értelmezni (a cikkből):
Én nem olvastam semelyik alaplap gyártótól nyilatkozatot az ügyben, amiben az intelre mutogatnának, hogy ő engedte ezeket. Persze ez nem jelenti hogy nem volt ilyen. Ellenben a másik gyártó problémája esetén majd minden gyártó nyilatkozott, egyértelműsítve a helyzetet.Persze lehet hogy az intel megfélemlített őket, persze ez lehet a háttérben.
Jöhet a gyanúsítgatás, lejáratás, stb.
-
törölt tag
"Sosem fogom megérteni, hogy miért kell foggal-körömmel védeni egy sok-sok milliárd dolláros céget, akiknek vaj van a füle mögött. Majd pont a GN és az L1T (többek közt) fognak beleállni egy kamu ügybe?"
Na hát akkor nosza, kérdezd meg gyorsan az itt szereplő pár emberke közül miért kell valótlanságokat állítani a témában.
Én meg addig megkérdezem tőled, hogy ezeknek a kiigazítása miért szúrja a szemed. Vagy szerinted rendben van azt állítani, hogy az összes intel 13/14K proci szar, stb stb?
"ha tényleg annyi az egész, hogy ótvar profilokat raktak be az alaplapgyártók - én ez esetben is azt mondom, hogy az Intel, mert ők bólintanak rá a dolgokra."
Erről annyit, hogy a ryzen problémája idején az amd heztilása kapcsán több lapgyártó is azonnal nyilatkozott a vsoc értékről. Jelen esetben nem látok a lapgyártóktól intel-re való mutogatást.... szerinted mi ennek az oka?
-
törölt tag
válasz
powerage76 #75 üzenetére
Legjobb lesz ha megfogadod saját tanácsod, a témához pedig megint nem sikerült hozzászólnod.
-
törölt tag
"mert már több dolgot benéztél a kommentjeiddel ebben a témában"
Erre még reagálnék.
Szóval én benéztem a diagramot.
Más benézte a szerver lapot, pedig mekkora elánnal lett állítva - ketten is ráadásul
Más állítja hogy az összes proci szar, miközben linkjein látszik az ellenkezője. Láthatóan kb a felével van gond, ahogy DadeHun is mondja 76-os hsz.
Láthatóan - kettőt is linkeltem - az alaplap gyártók default, auto beállításon elengedik a procikat. Azért ez mellett ne sétáljunk már el, mert pár amd fanboynak tetszik a téma.De te csak az én benézésemmel foglalkozol - szóval tisztán látszik honnan fúj a szél veled kapcsolatban.
Amit meg összeirkáltál a mondandód első felében, arról egész mást mond pl X2N.
1-1. -
törölt tag
Láthatóan van pár kis game studió, ahol spórolásból desktop procit hajtanak szerverként. Beömlesztve rack-ba.
De becsszó, hogy nem húztuk őket, hogy kevesebb szerver kelljen, és becsszó, hogy -20 fokot tartottunk a szerver helyiségben, hogy jó legyen a hűtés.Azt hiszem, mindenki le tudja vonni a következtetést.
-
törölt tag
válasz
Dragon3000 #65 üzenetére
Az egy kör diagram volt, szintén.
szerkesztetted....
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Kristof93 #52 üzenetére
Szóval desktop procit beraknak rack-be, és szerver lesz. Aha, értem. És még komolyan is gondolod.
Összegezve azt már legalább látjuk, hogy alaposan benézted a szerver vonalat, mert se szerver alaplapról, se szerver prociról nincs szó.
Ellenben desktop procikat használták, ráadásul rack-ban. Persze becsszó, intel specen belül.
És még a hűtése is jó volt, de komolyan. Ugye neked megvan, hogy rack-ben nem fér el normál desktop hűtő?
-
törölt tag
Értem, igazad lehet.
Nem, nem szerver alaplapok, hanem workstation. Sehol nem olvastam szerver alaplapokról. A WS lapok, sok esetben hasonló OC potenciállal rendelkeznek. Lásd az enyém.
Nem, nem spekuláció. Olvasd el a diagramhoz tartozó hsz-eket.
"The issue most likely arises from motherboard vendors setting the maximum power for these CPUs to 4096 watts, which the CPU then attempts to draw. Since the motherboard and power supply are both incapable of providing this amount, it can result in instability."
Valamint:
AI Overclock Tuner - AUTO default
Asus Multicore E. - Auto deafultVolt pár asus lapom, Z790 extreme, X670E extreme, az adott fórumokban tettem is fel eredményeket. Ezek mind mind default beállítások.
-
törölt tag
Nem jól érted. Nem a gyári turbó órajelekhez tartozó gyári magfeszültség a probléma, hanem amit az alaplap gyártók default vagy OC beállításaiban alkalmaztak magfeszültség értékek, és ennek időtávja. Mert a turbo-t is hosszabban engedélyezték, mint amit a gyártó enged. Több nyalánkság mellett. Ehhez jön egy határon levő hűtés, és pár hónap múlva tessék, ez van.
-
törölt tag
válasz
Acélfarkas #26 üzenetére
Vagyis mosolyogva nézte, hogy az alaplap gyártók "AI overclock" és mindenféle hangzatos bios beállításokkal elengedték minden szinten a procikat.
-
törölt tag
válasz
PR0JECTNR56 #23 üzenetére
"Számomra átlagos felhasználóként egy jövőbeli platformcserénél simán jelentheti azt, hogy megyek az AMD-hez"
- 4x annyi eladott intel CPU
- 70% - 30% -os hiba-arány???
-
törölt tag
Természetesen csak pár darab. Hát hogyne. Minden alaplap minden cpu-nak 1.3 vsoc feletti értéket adott, de csak pár olvadt el. Egyértelmű.
Az összes? Még a te linkeden is 30% a legnagyobb szám.....
Hiába szajkózod, hogy gyárilag, csak mosolygásra adsz okot.#16: Nem szerver alaplap, hanem workstation, legalább néznél utánna..
-
törölt tag
Azért jó látni a vörös szemüvegesek nyüszítését. Hiába no, megvan a lelküknek a gyógyszer az amd 1.4 voltos vsoc ryzen leolvadásokra. Csoda hogy az alaplap megfogta őket, a házat nem égették át.
-
törölt tag
Értem én hogy intelre mutogat, gondolom meg van az "oka"
, de azért a 30%-a sem kevés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS routerek
- Lexus, Toyota topik
- AliExpress tapasztalatok
- iPhone topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- MIUI / HyperOS topik
- Hegesztés topic
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest