- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic V2 - origami
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
hokuszpk #345 üzenetére
Igen, azt írják róla hogy fos, mert vedd meg a drágábbat.
VRM-je is teljesen korrekt, nem tudom mi vele a problémád.
Ebben a lapban nekem egy normál toronyhűtő bőven elég volt az 5800X3D-re mert normális feszültségeket adott neki, 108w max. nem kellett belenyúlni.
Semmilyen teljesítményveszteségem nem volt drágább laphoz képest, még PBO-zni is lehetett. 1500fps meg ilyenek.Ellenben voltak ismerősök akik ilyen procit vettek és Gigabyte lapot tettek alá, győztük alulfeszelni biosban mert túlfeszelt a lap, és nem értették hogy miért 95 fokos egy 360AIO alatt. Ennyit a nagynevű márkák RGB-vel telenyomott okádékairól.
#348X2N
A 2700k procim a stock órajelét ilyen 1.1 volton tudja.
A Raptor lake meg 1.4-1.5 voltokat használ 10 nanométeren?
Ryzen is 1.3-1.4 voltokat kér single core boosthoz 7 nanométeren?
Hagyjuk már... -
vezeralmos2
senior tag
válasz
hokuszpk #343 üzenetére
Az 5800x3d-m egy asus prime b450 plusban volt képes alap biossal hűvösen működni, ha ilyen proci alá vennék lapot akkor biztos hogy valami hasonlót tennék alá.
Olcsóbb pcie3.0 lapot, mert ezzel folyamatosabb volt az egész rendszer és hűvösebb volt sokkal a proci. Pl. ott a Prime B350-Plus, az is jó lehet. -
vezeralmos2
senior tag
10% tartalék?
[i7-2700k]
Ez a proci 3.9 Ghz jött stock, és egy nagy hűtővel One-click 5Ghz-re húzható volt.
Ez több mint 20% boost. De mondhattam volna a 3770k-t, az is elég jól húzható.
Meg ezek a régi cpu-k a sokkal nagyobb csíkszélesség miatt az extrém feszültséget hőterhelést is jobban bírták mint ezek a mostaniak. -
vezeralmos2
senior tag
A Raptor lake 10 nanométeren 1.5 voltos feszültségekkel nem csoda hogy hamar hullik.
Az intel processzortervező mérnökei viszont pontsan tudják hogy mitől és mennyi idő alatt mennek ezek tönkre.
Szóval levonva a következtetést, szerintem szándékosan csinálták ezt a botrányt.
Már csak az a kérdés, hogy miért?
Vannak még ilyen "kevésbé ismert" CPU gyártók, hogy ARM, Qualcomm, Apple, Samsung. Ezekkel mi a helyzet? -
vezeralmos2
senior tag
Létezik már az intelnél olyan oldal, amely szériaszám alapján kidobja, hogy szériahibás processzor, vagy nem?
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
wwenigma #286 üzenetére
80%-al gyorsabb? Azta... Ez a teljesítmény növekedés együtt jár a gyorsabb degradációval is.
Elmennél egy 100 lóerős Zöldséges Mercivel 1 millió hibamentes kilométert, vagy inkább megveszed az 180 lóerős 1.0 Ecoboostot amelyik garantáltan magától szétesik?
De legalább jobban gyorsul, nem? 80%-al erősebb. -
vezeralmos2
senior tag
Vótmá itt AMD, majdnem 20 évig csak az vót. Legenda kerámia Athlon XP 1.0GHz, aztán volt Athlon XP 2600+, azon szét játszottam az agyam xd
FX korszak is jó volt, meg voltam vele elégedve. FX gépem ráadásul még mai napig megy minden nap csak nem én használom. De ez a Ryzenes dolog annyira nem jött be szóval elköszöntünk. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
Dragon3000 #212 üzenetére
Nagyobb feszültség, gyorsabb degradáció.
A fizika nem megkerülhető, ezt már a 65 és 45 nanométeres planáris tranzisztoros technológiánál is pontosan tudták, itt van a 2008-as cikk a processzor degradálódásról.
Az electron migration nem elkerülhető, de minél kisebb feszültségen jár a cpu, ez annál lassabb lesz.
Illetve minél kisebbek maguk a tranzisztorok, annál rövidebb lesz az élettartamuk, nem mellesleg az összes FinFet technológiával készült chip rövidebb élettartamú lesz a Planár tranzisztoros társaiknál, fizikai felépítésükből adódóan.
Éppen ezért én boldogabb lennék ha megálltak volna olyan 32 nanométeres csíkszélességnél, azzal a technológiával még fűteni is biztonságosabban lehet mert bírja a chip.
Pl. van itthon 1998-as 250 nanométeres Pentium 266MHz, 0-24 ellát egy alap háztartási rendszert és semmi baja.Nekem ez gyártási hiba miatti oxidáció is amolyan mondvacsinált takarónak tűnik, így a tömeg kevésbé lesz ideges a gyártóra.
Szerintem csak szimplán akkora feszültséget engedtek meg default az új biosok hogy ennyit bír ki a szilícium. De ugyanez érvényes például a Ryzen 7000-re, az is fénysebességgel öregszik.
És mind2 DDR5-nél problémás, a saját szememmel láttam hogy XMP profillal 1.3 volt System Agent/ Transmitter feszültséget ad a lap a 13900KS-nek, ami nekem brutál soknak hangzik. Meg is volt az 1500fps a másfél millás gépen, cserébe szét mikrolaggolt az egész mert rommá van hajtva a memóriavezérlő.
Ez olyan mint amikor a 1.0 TwinTurbo Ecoboost 170 lóerős motor 100 ezernél szétesik, mert szét van hajtva. De ez teljesen normális jelenség, ha széthajtod akkor hamarabb szétesik. A régi szuszka motor meg hiába csak 50-95 lóerős, cserébe el lehet vele menni fél millió kilométert anélkül hogy belenyúlnál. De láttam már 400+ lóerőre húzott régi 1.6 swift motort, és bírta. Ennyire túl van méretezve gyárilag. Régen más szellemiséggel készítették a dolgokat.Sajnos vagy nem sajnos de én is megvettem ezt a Raptor Lake 13700K-t, jelenleg ilyen feszültségek vannak:
VCORE Offset -0.1 volt, lap szerint 1.2v a plafon@5300MHz. E-Cores off.
System Agent/Transmitter voltage: 1.1v + DDR4-3600MHz memóriákkal.(TridentZ 1.45v)Milyen élettartam várható a processzortól ilyen feszültségek mellett?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Linux kezdőknek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Hegesztés topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- BestBuy topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest