Új hozzászólás Aktív témák
-
-
X2N
őstag
válasz
vezeralmos2 #342 üzenetére
"Régen hagytak benne 10-15% tartalékot." Ivy Bridge procimnál annyit lehetett. Volt olyan jó fej az intel hogy benne hagyta a Sandy Bridge-ben a tartalékot. Ha nekiálltál tudtad hogy meddig lehet elmenni. A 980Ti-ben is baromi sokat hagyott anno az nvidia, 1000/1100MHz-ről lehetett 1500MHz-re tuningolni kis bios flasheléssel. Várható volt hogy a csíkszélesség csökkentéssel lecsökken a processzorok üzemi feszültsége is, az a baj ha nem az optimális feszültség/órajel van beállítva gyárilag amivel a lehető leghatékonyabb a processzor. X86-ami amúgy sem egy hatékony dolog ne fűtsön már gyárilag feleslegesen...
-
X2N
őstag
válasz
hokuszpk #338 üzenetére
Vicces persze, gyárilag ennyire túl van hajtva hogy degradálódik.
Régen hagytak benne 10-15% tartalékot. Ma szénné húzva érkezik. Remélem sokat kell majd gariztatnia Intelnek a következő hónapokban. Olvastam már 1-2 helyen hogy az AMD is hasonlóan ~3évre tervezi már az új processzorokat...ennyit kell kibírjon.
-
X2N
őstag
válasz
hokuszpk #336 üzenetére
Ez tuningnak számít. 6GHz-et tudja 4! szál terhelésig, ami nem hiszem hogy sokat jelentene amikor egy 16szálas P prociról beszélünk. Persze a gyári profil a maradék magot is boostolja 5.7GHz-ig, de megéri ez +200Mhz ennyi plusz fogyasztást,feszültséget??
Mert aki megvételkor szépen beállította annak most biztos jó a processzora. Frame Chasers több száz embernek rakott össze intel gépet, mindet beállította és egyikkel sincs baj... -
X2N
őstag
válasz
vezeralmos2 #333 üzenetére
Tegyük fel hogy veszek egy 14900K-t renderelésre mert akkora kék szemüveges fan vagyok. Feltuningolom 5.5GHz-re, a képen látható feszültséggel:
Ez a gép így fog menni 0-24-be maximális terhelésen 105fokon ~330W fogyasztással.
Meddig fog működni? Degradálódni fog a processzor?
5.4GHz-et all core a jobb 7000-es Ryzenek 1.2V-on tudják. Csak az Intel 330W-ot fogyaszt a ryzen meg 180W-ot... -
X2N
őstag
válasz
hokuszpk #317 üzenetére
Pedig sajnos ez a tapasztalat, ma már nem lehet megbízni egyik gyártóban se hogy normális AUTO feszültségértékeket állítanak be, jobban jár az ember ha inkább maga kiteszteli azt a minimum feszültséget amin stabil az adott processzor, beáldozva a single core boost órajelet, meg utánanéz hogy a TSMC-nél az adott node-ra mik a biztonságos feszültségértékek. Ha valakit érdekel nézzen utána mi az ajánlott feszültségérték a TSMC 5nm-es nodjához amin most a 7000-es ryzeneket gyártják és milyen feszültségen mennek azok most a desktop gépekben...aztán lehet meglepődni ha 1-2 év múlva ez se tudja majd a boost órajelet, vagy elkezd hibázni
-
X2N
őstag
válasz
Dr. Akula #313 üzenetére
Áramerősséget nem lehet növelni
Az a feszültségtől függően veszi fel a processzor. A processzor nem áramgenerátorról működik. Sikerült rájönnöd hogy az a rengeteg vcore láb azért van hogy keresztmetszetet növeljék hogy bírja az áramerősséget? Pont ezért van a több láb az új foglalton mert nagyobb teljesítményűek az új processzorok, Azért van annyi láb ott hogy 200-300W-ot is át tudjon vinni. Senki nem beszélt itt soros bekötésről.
Simán ráadom a kakaót? Feszültséget tudom csak állítani nem a kakaót.
Az meg régen rossz ha áramkorláttal próbálom megfogni a teljesítményfelvételt. Elektrotechnikussal vitatkozol...
-
X2N
őstag
válasz
Dr. Akula #307 üzenetére
Pedig így működik. Ezért van 1700+ csíra madzaggal bekötve a processzor.
A piros az mind a VCore feszültségnek van fenntartva. Elég sok madzaggal be lehet küldeni elég áramot, ha megvan a szükséges keresztmetszet...
Le is égtek azok a 4090-esek az új 12VHPWR kábellel mert kicsi az érintkezési felület az új csatlakozón és melegszik a csatlakozó. Nagyszerű tervezés.
-
X2N
őstag
válasz
Dragon3000 #297 üzenetére
Az hogy mennyi wattot vesz fel a processzor lényegtelen volt eddig is. Ha 1 szálon vesz fel 35W-ot vagy kevesebbet de 1.5-1.6V-ot ad neki a vezérlés ugyanúgy degradálódik. Ha alacsonyabb feszültséget adtak volna neki maximum több áramot vesz fel(akkor semmi baja nem lenne most egyik intel processzornak se) a vrm-ből(ami azt jelenti hogy rosszabb hatásfokkal fog működni a vrm, még többet fogyasztanának az intel processzorok) nem nagy dolog. De így hogy túleszelték gyárilag a mikrokódban degradálódni fog minden intel processzor...
Úgy néz ki nem júl jók a kilátások, nem lesz visszahívás...valahogy sejtettem h ez lesz.
-
X2N
őstag
válasz
vezeralmos2 #281 üzenetére
-
X2N
őstag
válasz
wwenigma #250 üzenetére
A legszebb az egészben hogy a plusz SOC feszültség nélkül is működtek volna 6000MHz-en azok a modulok, nem is értem, nem volt aki ezt letesztelje? Ennyire rosszak voltak az első szériák hogy inkább túlfeszelték hogy biztos működjön? Mi a f@szt csinálnak ezek ott tesztelés címen? Nem fogok neked linkelni semmit hogy hány embernek ment tönkre mert amúgy sem érdekel, nekem is tönkremehetett volna a processzorom, mint sokan másoknak akik megjelenéskor vették, és én is több hónapon keresztül használtan nagy feszültségeken csak szerencsém volt, feleslegesen vergődsz itt egy ilyen alap funkción aminek hiba nélkül kellene működnie ahogy a ram tréningnek is....erre leégnek több százezer Ft-os processzorok, mért nem működik normálisan mint Intelnél régen az XMP? Nem kell válaszolnod, ne fáradj vele, felesleges, látom adatlapodból is hogy nem volt eddig AM5-ös géped, örülj neki, egy csomó felesleges szívástól megkímélted magad, én már láttam többet is nem csak a sajátomat, elég volt.
-
X2N
őstag
válasz
wwenigma #247 üzenetére
Mért nem tudod felfogni hogy mindenki bekapcsolja AMD-n is az EXPO profilt ahogy Intelnél is az XMP-t? Mégis ki az a barom aki 4800MHz-es lassú beállításokon használja a zsír új DDR5-ös gépét?? Nem kis részét érintette azoknak akik a teljesítmény miatt vettek új Ryzen-t. Éppenséggel most szerencséje volt az AMD-nek hogy nem lett ebből nagyobb baj, vagy már korábban, amennyire "készen" adnak mi mindent is lásd legújabb Radeon kártya
...továbbra sem az EXPO RAM-al volt a hiba hanem a nagyobb SOC feszültséggel ami bekapcsolódott az EXPO profilhoz. További jó "szakértést".
-
X2N
őstag
válasz
wwenigma #231 üzenetére
Az lehet hogy GN meg az összes techtube csatorna lehozta az Inteles problémát, csakhogy ezek annyira kis csatornák hogy lényegtelen az Intel szemszögből...1-1 komolyabb játék streamernek(Asmongold) van akkora nézettsége+feliratkozója mint az összes ilyen "tech" csatornának összesen...csak hogy érzékeltessem a mértéket, ettől a részvények értéke nem fog csökkenni, ők meg hivatalosan nem fogják elismerni a hibát,(minek is...) megy majd a ködösítés, és gariztatni sem fognak több millió processzort...oxidációs vagy egyéb degradációs okokból, inkább szépen majd kivárják hogy leteljen a 2-3év aztán így jártak a userek...ugyanis sokkal könnyebb ezt ráfogni a userre mint hinnétek, amikor K-s processzort vesztek simán ráfogható bárkire hogy tuningolás miatt ugrott a gari(nem megfelelő, hűtés, feszültség, hozzáértés hiánya, alaplap gyártó hibája miatt... tudjuk hogy van pár tényező).
-
X2N
őstag
Majd szólok ha elhullajtottam egy könnyet az intel miatt...de tényleg
Bezzeg amikor Linus-éknak megy havonta több ezer dollár Intel Tech Upgrade néven az nem drága...
Igenis cseréljék ki b@sszák meg ha szart gyártottak. Fosnak elismerni, termékvisszahívást bejelenteni, mert akkor elismernék hogy elb.tak valamit mert majd a részvényesek kivennék a pénzüket....így jártak. Helyette inkább rékennék az alaplapgyártókra amit lehet, meg a user-re. Régen az AMD-nek volt rossz reputációja, míg az intel megbízható volt, ma már nem. -
X2N
őstag
Egyszerű fix ha degradálódott az Intel procid...
-
X2N
őstag
válasz
Dr. Akula #116 üzenetére
Majd nézd meg az AMD-s marketinganyagon miért kell 6000MHz-en EXPO profillal használni a 7000-es ryzeneket
. Nem a sávszélesség miatt..
Látom a szövegértelmezés nem az erősséged:
Impacts all motherboard makers and all Ryzen 7000 chips. Az X3D-ket persze érzékenyebben érintette a dolog a vcache miatt. -
X2N
őstag
válasz
Dr. Akula #114 üzenetére
Akkor nézz utána mert azokon is van SOC feszültség. Géniusz.
Ezt az inteles balhét is meglehet oldani egy bios frissítássel csak drága lesz a rengeteg degradált procit gariztatni utólag...
-
X2N
őstag
válasz
#36531588 #73 üzenetére
Nem spórolásból, nekem elhiheted, ezeknek a játék szervereknek brutális 1 szálas teljesítmény kell(mert nem ér semmit több szál ha 1-2 szálon Java-ban lett megírva a szerveroldali kliens mint minecraftnál, pont ezért lettek ezek vásárolva, mert ezek a piacon levő legmagasabb órajelű processzorok(A nagy órajelet szereti a program, az meg intelnél van 6.2GHz...). Linus-ék csináltak erről videót évekkel ezelőtt... Persze nem mind ilyen, de van elég hogy elkezdjenek ilyen processzorokat is vásárolni pl játékszerverekbe.
-
X2N
őstag
Szerintem kicsit túl van lihegve most ez a hiba, nincs más dolga az intelnek mint kiadni egy frissített power/voltage/temp profilt, és az eddig meghibásodott processzorokat meg gariztatni, aztán a hibás prociknál meg lehet letiltani a degradálódott magokat és újra piacra dobni...
-
X2N
őstag
Undervoltoltam, kevesebb mint 5% teljesítményt buktam vele, viszont -50W... De vannak hasonló példák redditen is. Amikor megvettem a procit kicsit megrémültem hogy ilyen 1.4,1.5V-okat vett fel, utánanéztem és a TSMC ezt a node-ot 1.2V fölött nem ajánlja használni degradáció miatt...
Ez a CB pontszám elég beszédes 1.2V-al... -
X2N
őstag
Van erre bizonyíték is? Én kételkedem ebben, ezek a procik ennél sokkal magasabb hőfokon mennek akkora teljesítményeket vesznek fel, és ha 2 mag terhelésnél van nincs 125W limit....A 120W-ot fogyasztó ryzen 7950X megy nálam ilyen hőfokokat D15 szintű léghűtéssel. Annyira jó hűtést meg nem szoktak szerverbe tenni....szóval amíg nincs bemutatva hogy milyen szerver konfigurációval, beállításokkal mennek ezek addig nincs miről beszélni. Csak megy az egymásra mutogatás.
-
X2N
őstag
válasz
Kristof93 #52 üzenetére
Tuningolva vannak ezek is méghozzá gyárilag boostolja fel őket az algoritmus, ugyanis 13900K és 14900K processzorok vannak ezekben a szerver lapokban(bizonyára játék szervert futtatnak(minecraft vagy más hasonló játék pl.) ahol még most is az 1 szálas teljesítmény a király) Ezek nem Xeonok amik szorzózárasak és alacsonyabb órajelen mennek, így úgy működik a szerver lapban mint egy hagyományosban. Lehet hibáztatni az intelt, de lehet hibáztatni azokat is akik csak megvették ezeket a processzorokat és jóhiszeműen azt hitték hogy ez így működni fog hosszútávon 110fok felett mindenféle beállítás nélkül...
-
X2N
őstag
Engem ez a Csernobil-os balesetre emlékeztet, A Reviewerek/Techtuberek voltak az erőmű kezelői, az erőművet az Intel építette, a teszt a stabil 6.2GHz órajel elérése volt, 1.65V-al sikerült is, amit az alaplapgyártók is megtámogattak még egy AI overclock-al is
a Cinebench Single Core Start gomb pedig AZ-5-ös gomb.
-
X2N
őstag
Már tudni mi a hiba oka(nem hivatalosan), csak az intel nem akar lépni semmit.
A tesztelők miatt hibásodnak meg az intel procik mert mindenki hülye tesztelő az 1 szálas teljesítményre veri cinebench-ben. Mit lépnek erre a gyártók hogy a cinebench 1 szálas grafikon tetejére kerüljenek? Túlfeszelik a processzorokat hogy 5.7GHz és 6GHz meglegyen... Újabb inteleknél 1.5-1.6V-al megküldik azt az 1-2 szerencsétlen magot, majd ezek fél év múlva degradálódnak annyira hogy elkezdenek hibázni, mi megoldás? Még több feszültséget kell neki adni hogy stabil legyen...ha már degradálódott nincs mit tenni, eleve nem szabadott volna túlfeszelni és 1 szálas teljesítményért cserébe beáldozni a megbízhatóságot. Arról nem beszélve hogy egy 13900k-14900k-t lehűteni se lehet normálisan delid és folyékony fém nélkül, nem tudja elvinni a hűtés elég gyorsan a hőt és hosszú távon ez sem tesz jót...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen program, ami...?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen légkondit a lakásba?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- További aktív témák...
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Honor Magic 7 Pro - Fekete - Új kipróbált készülék! Karcmentes gyárilag független! 512GB Memória!
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged