- MiLi MiTag, MiLi LiTag bluetooth trackerek
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Milyen GPS-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
X2N
őstag
Engem ez a Csernobil-os balesetre emlékeztet, A Reviewerek/Techtuberek voltak az erőmű kezelői, az erőművet az Intel építette, a teszt a stabil 6.2GHz órajel elérése volt, 1.65V-al sikerült is, amit az alaplapgyártók is megtámogattak még egy AI overclock-al is
a Cinebench Single Core Start gomb pedig AZ-5-ös gomb.
-
törölt tag
Értem, igazad lehet.
Nem, nem szerver alaplapok, hanem workstation. Sehol nem olvastam szerver alaplapokról. A WS lapok, sok esetben hasonló OC potenciállal rendelkeznek. Lásd az enyém.
Nem, nem spekuláció. Olvasd el a diagramhoz tartozó hsz-eket.
"The issue most likely arises from motherboard vendors setting the maximum power for these CPUs to 4096 watts, which the CPU then attempts to draw. Since the motherboard and power supply are both incapable of providing this amount, it can result in instability."
Valamint:
AI Overclock Tuner - AUTO default
Asus Multicore E. - Auto deafultVolt pár asus lapom, Z790 extreme, X670E extreme, az adott fórumokban tettem is fel eredményeket. Ezek mind mind default beállítások.
-
tibaimp
nagyúr
Érdekes! Csak nehogy az Intel beperelje őket hitelrontásért vagy hasonló...
-
válasz
#36531588 #37 üzenetére
Ez csak spekuláció, az alaplapok out-of-the-box legfeljebb a TDP-hez nyúlnak, a gyári feszültségértekekhez nem. Ha mégis, akkor ott nagy baj van. De szerver alaplapoknál is gondok voltak, ott meg nincs semmilyen OC, hisz a stabilitás az első. De majd úgyis kiderül mi a gond, már ha egyáltalán a túl magas feszültség az, de én is ezt tartom legvalószínűbbnek.
-
tsi
tag
Hála istennek a 12900KS egy frankó 360-as vízhűtéssel vígan teszi a dolgát. Anno annyival drágább volt a 13gen hogy már átlépte a fájdalomküszöbömet.... szerencsémre
A másik gépben meg egy még korábbi K-s i7 van, igaz az a DarkRock Pro 4-gyel elmelegszik videó kódoláskor
De atom stabilak mindketten.
-
-
válasz
#36531588 #36 üzenetére
Ja értem hogy érted. Szóval szerinted a diagram azt jelzi, hogy az egyes CPU típusok hány százalékával van hiba. Nem, nem ez van a diagramon, hanem a hiba előfordulási aránya, processzortípus szerint. Tehát a 13900KF-nél nem 12.3%-os hibaarány van, hanem az összes hiba 12.3%-a 13900KF processzorral fordult elő.
-
törölt tag
Nem jól érted. Nem a gyári turbó órajelekhez tartozó gyári magfeszültség a probléma, hanem amit az alaplap gyártók default vagy OC beállításaiban alkalmaztak magfeszültség értékek, és ennek időtávja. Mert a turbo-t is hosszabban engedélyezték, mint amit a gyártó enged. Több nyalánkság mellett. Ehhez jön egy határon levő hűtés, és pár hónap múlva tessék, ez van.
-
Ez érdekes meglátás, habár nem értem miért a tesztelők hibája lenne, hisz azoknál is gond, akik vadonatúj processzort vettek. Na mindegy, a lényeg akkor ha jól értem a gyári turbó órajelekhez tartozó magfeszültség, ami annyira magas hogy már károsítja a processzort, ezért lehet az, hogy újonnan még stabil, de egy idő után instabillá válik. Ez nagy szívás, mert gyakorlatilag csere, nem javítható.
-
NandoXXL
senior tag
-
X2N
őstag
Már tudni mi a hiba oka(nem hivatalosan), csak az intel nem akar lépni semmit.
A tesztelők miatt hibásodnak meg az intel procik mert mindenki hülye tesztelő az 1 szálas teljesítményre veri cinebench-ben. Mit lépnek erre a gyártók hogy a cinebench 1 szálas grafikon tetejére kerüljenek? Túlfeszelik a processzorokat hogy 5.7GHz és 6GHz meglegyen... Újabb inteleknél 1.5-1.6V-al megküldik azt az 1-2 szerencsétlen magot, majd ezek fél év múlva degradálódnak annyira hogy elkezdenek hibázni, mi megoldás? Még több feszültséget kell neki adni hogy stabil legyen...ha már degradálódott nincs mit tenni, eleve nem szabadott volna túlfeszelni és 1 szálas teljesítményért cserébe beáldozni a megbízhatóságot. Arról nem beszélve hogy egy 13900k-14900k-t lehűteni se lehet normálisan delid és folyékony fém nélkül, nem tudja elvinni a hűtés elég gyorsan a hőt és hosszú távon ez sem tesz jót... -
törölt tag
válasz
Acélfarkas #26 üzenetére
Vagyis mosolyogva nézte, hogy az alaplap gyártók "AI overclock" és mindenféle hangzatos bios beállításokkal elengedték minden szinten a procikat.
-
PR0JECTNR56
addikt
válasz
#36531588 #24 üzenetére
Láttam, hogy a gyártási szám és a hozzá társuló hibamegoszlás alapján ez elvileg nem kellene, hogy akkora probléma legyen, csak jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy architektúra szinten nyújtóztak tovább i7-i9 szinten, mint kellett volna, a statisztika meg ritkán vigasztalja az embert egy kékhalál széria után, szerintem ebben egyetértünk.
És ahogyan mondtam: nálam a jövőben várható csak platformcsere és a 10700K-hoz képest ez egy elég gyászos performansz mindkét oldalról jelenleg.
!!!
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Kétlem. Ha megvan a hiba, akkor gyors workaround, és mehet ki BIOS-ba... minél tovább húzzák, annál több vele a szopás, és annál többen mennek majd Zen 5-re, és nem várják meg az Arrow Lake-S-t. Szóval nem, ilyet biztos nem csinálnának. Itt még nincs meg a hiba pontos oka. Lehet, hogy nem is egy hiba, hanem valamilyen egymásra épülő bugsorozat.
-
törölt tag
válasz
PR0JECTNR56 #23 üzenetére
"Számomra átlagos felhasználóként egy jövőbeli platformcserénél simán jelentheti azt, hogy megyek az AMD-hez"
- 4x annyi eladott intel CPU
- 70% - 30% -os hiba-arány???
-
PR0JECTNR56
addikt
válasz
#36531588 #18 üzenetére
Ezek riasztóan magas számok bármelyik gyártó csúcsprocesszorairól legyen is szó.
Én pl. egy 10700K-t hajtok évek óta, a vásárlása idején az általám használt alkalmazások és igények mentén ez volt a legjobb ár/érték arányú CPU. Jelentős érv volt a platform stabilitása, kiszámíthatósága, nem kell bios beállításokkal, firmware frissítésekkel variálni hetente, bedobod egy minőségi lapba, remek a szoftveres támogatottsága és stabilitása, teljesít.
Az Intel még jóval a 10. generáció előtt elkezdte fokozatosan elkártyázni a piaci előnyét és most ott tartunk, hogy a platform stabilitását, mint az egyik alapértékét is sikerült aláaknázni.
Számomra átlagos felhasználóként egy jövőbeli platformcserénél simán jelentheti azt, hogy megyek az AMD-hez, mert random megbízhatósággal üzemelő CPU nem kell és nincsenek arra hónapjaim, hogy a gyártó kitalálja hol meszelték el a komplett architektúrát (fordított esetben ugyanez igaz az AMD-re, mert nem árulok el nagy titkot szerintem, ha azt mondom, hogy mindkét multicég pontosan ugyanakkora cégéres gazember, ha piaci pozíció megtartásáról és profitról van szó).
-
-
törölt tag
Természetesen csak pár darab. Hát hogyne. Minden alaplap minden cpu-nak 1.3 vsoc feletti értéket adott, de csak pár olvadt el. Egyértelmű.
Az összes? Még a te linkeden is 30% a legnagyobb szám.....
Hiába szajkózod, hogy gyárilag, csak mosolygásra adsz okot.#16: Nem szerver alaplap, hanem workstation, legalább néznél utánna..
-
törölt tag
Azért jó látni a vörös szemüvegesek nyüszítését. Hiába no, megvan a lelküknek a gyógyszer az amd 1.4 voltos vsoc ryzen leolvadásokra. Csoda hogy az alaplap megfogta őket, a házat nem égették át.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Mivel nem tudni, hogy mi a hiba oka, így nem tudni azt sem, hogy mikkel van gond. De visszahívás biztos nem lesz, annak a költsége aránytalanul magas lenne. Erre valami szoftveres workaround lesz, amikor kiderül a hiba oka, és jöhet rá egy BIOS.
#9 hokuszla : "Server Migration: We are swapping all our servers to AMD, which experience 100 times fewer crashes compared to Intel CPUs that were found to be defective." - sajnos 100-szor több a hiba. Nem tudni, hogy miért. Nyilván a fagyások egy részét Intel CPU-val sem a bug okozza, de a különbség számottevő.
-
wwenigma
Jómunkásember
Hopp, megjöttek a kékszemüvegesek.
Lehet maszatolni de sajna akkor is ez bukó... -
hokuszla
senior tag
Ez már csak ilyen, ha egy 4x cég négyszer többet ad el, 4x több hiba van.
-
törölt tag
Értem én hogy intelre mutogat, gondolom meg van az "oka"
, de azért a 30%-a sem kevés.
-
Acélfarkas
őstag
válasz
Acélfarkas #5 üzenetére
Szerkesztés félrement kérem törölni. Köszönöm.
-
Acélfarkas
őstag
Végre valaki hivatalosan is állást foglalt amellett, hogy igenis a procikkal van gond, és nem az alaplap gyártók meg a felhasználók a hülyék. Ha már a stabilitásra tervezett szerver és WS lapokban is vacakolnak, az már eléggé valós gond, amit nem lehet már egy leggyintéssel elintézni.
Amúgy nem ez az első ilyen hír. Konkurens oldalakon több is volt az elmúlt hónapban. Más stúdióknál is van gond. -
JohnyX
tag
"A Path of Titans egy MMO dinoszaurusz videojáték, amely jelenleg aktív fejlesztés alatt áll" !!!
Tehát egy fejlesztés alatt álló játéknál valamit elszúrtak és rákenik az Intel CPU-ira a hibát.
"Minden platform képes csatlakozni és játszani ugyanazon a szerveren, így játszhat barátaival, függetlenül attól, hogy hol vannak, vagy milyen játékeszközük lehet!"
A csapat egyszerre fejleszt multiplatform játékot, hány emberrel is dolgoznak?
-
Nem lesz olcsó mulatság vissze hívni az összes 13900/14900 processzort. Persze Intelt erre rávenni sem lesz könnyű, és nem úgy néz ki, hogy egy bios frissítés megoldja majd.
Level1 Techs szerint szerver lapokban, Intel spec alatt is legalább 50% rossz, Tech Jesus is vizsgálódik.
-
wwenigma
Jómunkásember
https://forums.warframe.com/topic/1405008-instability-on-recent-intel-processors/
Hál istennek egy teljesítménycsökkentő BIOS frissítés után ritkábban fordul elő.
Ilyen mikor degradálódik a cucc mert picit túl van hajtva gyárilag hogy tartsa a tempót...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest