-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pá
addikt
Kicsit fapados módszer, de nincs jobb sajna.
1. Szépen tisztítsd ki a zacctartó tálcát, ne legyen benne zacc meg folyadék.
2. Indíts el egy espressot a kívánt erősségen.
3. Miután megállt a daráló, de még mielőtt beindul a szivattyú áramtalanítsd a gépet.
4. Dugd vissza a konnektorba és indítsd el.
5. Ekkor kiüríti az előzőleg őrölt kávét a zacctartóba.
6. Ezután az így őrölt kávét beöntheted a őrölt kávé rekeszbe és főzhetsz belőle egy rendes kávét, hogy ne vesszen kárba.Elég néhányat próbálni és közben stopperrel mérd, hogy mennyi ideig megy a daráló majd oszd vissza hogy másodpercenként mennyit csinál kb. Ezzel aztán kb +/- 1 gramm pontossággal meg fogod tudni becsülni csak abból, hogy mennyi ideig őröl és nem kell szórakozni az áramtalanítgatással.
-
Pá
addikt
Nekem 81-es van, de ez elvileg a lényegen nem változtat.
A lehető legfinomabbra állítsd az őrlést, ahol még szép egyenletesen folyik le a kávé. Szóval ha meg-megakad, vagy az elején nem nagyon jön, aztán hirtelen megindul, vagy egyik csőrből jóval jobban folyik, mint a másikból, akkor ezek rossz jelek és állítsd 1-gyel durvábbra az őrlést, amíg elmúlnak.
Általában a legfinomabb őrléshez képest kb 2-3 fokozattal kell visszavenni, hogy jó legyen. (fokozat alatt minden kis vonalkát értek, nem csak a számozottakat, szóval összesen 14 fokozat van a skálám szerint).Ha ez megvan, akkor elsőre próbálj belőni egy 4:1-es víz-kávé arányt. Szóval 10g kávéból 40ml espressót főzz le. Ha savanykás, akkor kicsit emelj a víz arányán. Ha kesernyés, akkor csökkents.
Ezen kívül még a hőmérséklettel tudsz játszani, ha savanykás, akkor melegebbre állítsd, ha kesernyés, akkor hidegebbre. Bár én ezt sosem piszkálom, mindig középállásban van.Ha sötétebb pörkölésű kávé, akkor kevesebb víz és kisebb hőmérséklet is elég, világosabb pörkölésnek több idő kell és/vagy magasabb hőmérséklet.
Én is még tesztelgetem az enyémet, úgy vettem észre, hogy 8-10-13g kávét őröl, attól függően, hogy milyen erősségűre állítom. Ha nincs kedved nagyon tesztelgetni, akkor mérd meg mennyi ideig megy a daráló, én úgy vettem észre, hogy olyan 1.4 gramm körül őröl másodpercenként a 3-as finomságú fokozaton.
Nekem úgy lesz a legfinomabb a kávé, ha 3-as erősségűre állítom a kávémennyiséget és dupla adagot kérek. Viszont nem hagyom lefolyni mind, mert úgy nagyon híg. Hanem olyan 50-55ml-nél leállítom a programot. Így kb 28-30mp alatt folyik le a kávé, ami ideálisnak mondható. Ha nem a dupla programmal csinálom ugyanezt, hanem a szimplával, akkor kb 16mp alatt folyik át 40-45ml, ami túl gyors. De ez már egyéni preferencia meg adott kávébab kérdése, csak érdekességképp írtam.
-
Cyberbeni
addikt
Jó lesz az.
A lényeg, hogy ne alsó polcos kávékat vegyél, mint a topik nagyrésze. A másik topikban vannak ajánlások: [link]Én kapuczinertől szoktam rendelni az akciósakból, ott ilyen 100-120 ft-ra jön ki egy adag kávé Delonghi 290.81 géppel 3/3-as erősségen, szóval a ~200 ft-os nespresso kapszulához képest még ez is olcsóbb.
-
mazsi70
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- Noblechairs HERO, 1 hetet használt irodai/gamer szék
- Eladó Honda Forza 125
- Új Ctek D250TS premium 12V/24V auto akkumulátor töltő 10A/200Ah - 5 év bolti garival! -
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Samsung Galaxy A06 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest