Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- CES 2026: A Dreame első akciókamerája apró, szétszedhető, 8K-t is rögzít
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- CES 2026: a Lenovónál már akasztják a jövőt
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdk01
addikt
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Oké köszi.

-
Nisida
aktív tag
válasz
kriszpontaz
üzenetére
És milyen a 2014-es a 2013-eshez képest ?
-
mdk01
addikt
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Tehát ha beírod pl. a 2010-es angolba azt hogy vledit akkor neked működik?
-
mdk01
addikt
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Na hát engem az érdekelt. igen.

Nekem nem működik, csak a 2004-bem -
mdk01
addikt
válasz
kriszpontaz
üzenetére
KÖszönöm.
2004-ben meg vledit és nem tudom a 2010-ben mi. -
jhos910
senior tag
Sziasztok!
Van valaki aki rajzolt már kerékpárhoz fogaskereket előre/hátra?
Egysebis bicóhoz szeretnék új fogaskereket lézervágatni és szükségem lenne segítségre.
-
mdk01
addikt
2010-es acad-nál mi a vonallánc parancs?
Köszönöm
-
Kukuri Kriki
csendes tag
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Köszi szépen.
Feltettem, idővel kiderül hogy van változás vagy sem. Van úgy hogy napokig nem fagy le. Így lehet kell egy hét hogy biztosra menjek

-
kriszpontaz
veterán
válasz
Kukuri Kriki
üzenetére
Minden SP fent van? A 10essel voltak gondok az elején. Legalább SP2-ig frissítsd (az a legutolsó).
LINK -
Kukuri Kriki
csendes tag
Üdvözletem!
Van valakinek ötlete mitől fagyhat le az Auto CAD 2010 verzió?
Egyszercsak gondol egyet és fekete képernyő. Maga a gép működik mert a hálózaton lehet látni. Viszont semmire nem reagál. Ezt több konfigon is megcsinálja. (2,6G pentium dual és i5)
Lehet hogy a program nem 100% os? Mik rre a tapasztalatok? -
kriszpontaz
veterán
Szívesen mindenkinek. Remélem mind működött.
-
qwertqwert2
csendes tag
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

-
akarmi03
csendes tag
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!!! SIKERÜLT!

-
kriszpontaz
veterán
válasz
qwertqwert2
üzenetére
-
akarmi03
csendes tag
AutoCad 2013-sal dolgozok és nem tudom hogy elállítottam valamit vagy mi történt, de a DELETE billentyűre nem törli az objektumot és objektumokat nem tudok csak úgy simán áthelyezni másik fóliára, csak tulajdonság másolással. A gépen fent van a 2007-es is. Nem tudom hoyg esetleg az zavar be??? Valaki tud erre valami magyarázatot adni???? előre is köszi
-
qwertqwert2
csendes tag
Valaki tudna nekem segíteni, hogy AutoCAD-ben hogyan tudom egy test és egy vonal metszéspontjait előállítani? Nagyon fontos lenne...

-
pf-prg
csendes tag
Hello!
A programocska az első vonal kiválasztása után felhasználói beavatkozás nélkül járja körbe a vonalhalmazt.
Teszt állomány Debrecen, belterület, I. kerület. Több mint 59 000 földrészlethatár vonalból áll. A kerülethatár 1544 töréspontból. Szöszöléssel, pötyögéssel együtt kb. 3 perc alatt készült el rá a poliline.
-
Nisida
aktív tag
Szerintem ezzel neki macerásabb lesz a dolog mintha megfogná és polyline-al végigmenne a térképen a település határán , és a meglévő vonallánc alapján egy terület objektum kijelöléssel lekérdezné a területet. De ez az én véleményem.
B. megoldás a releváns telekhatár fólia bekapcsolva , átrakva egy újabb fileba csak ez a fólia, és belülről az összes vonal kitörlése, majd egyesítéssel a külső vonal egy vonalba fűzése.
Ezek mind dedós nem igazán automatizált technikák, de ezek tuti biztosak.
C.) FÖMI-nél megrendelni a közig határt az adott településre, az hiszem shp-ban vagy dxf ben tudják adni.
Most már online is lehet 24/7 ben -
pf-prg
csendes tag
válasz
HorCsa1982
üzenetére
Hello!
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9015990&la=78614123
Hozzászólás: 2013.05.06 19:42:26 © (853)
-
Nisida
aktív tag
válasz
HorCsa1982
üzenetére
Ha az a file-d van meg amire gondolok akkor van belterületi határ layer , vagy számozott de most nem jut eszembe a datos file szerkezet szerinti layer kiosztásban mi a neve
ha még sincs akkor kézzel, még egy megyeszékhely is megvan 1 óra alatt. -
HorCsa1982
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni: AutoCAD-ben lehetséges valamilyen automatizált módon (nem kézzel megrajzolva) egy vonalakból álló terület köré a szélső vonalak mentén egy befoglaló kontúrt rajzolni? Jelen esetben megvan nekem egy település a belterületi telekhatáraival és szeretnék a szélső telkek mentén egy kontúrt, ami a belterület határát jelöli.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
zkzk
csendes tag
Sziasztok,
tudnatok ajanlani valakit, aki kezi vazlatrajzok alapjan AutoCAD rajzokat keszitene 2D es 3D-ben es kulonbozo modellezesi feladatokat is elvegezne? (Nem iskolai feladatokat kell megoldani) Elsosorban gepeszeti alkatreszek, rendszerelemek, adott esetben komplett gepegysegek.Elore is koszonom,
Akos -
G@ben
addikt
Autocad 2006-ban van olyan lehetőség, hogy egy gombnyomásra egy meghatározott méretre hozza be a rajzot? Mármint a monitor méretétől függően beállítok egy zoom távolságot, ahol eredeti méretben látom a rajzot és azt elmentem?
-
Caldera
senior tag
Segítséget kérnék az alábbi problémára.
AutoCAD-ben rajzolt alaprajzot kellene beilleszteni egy méretező programba. Az alaprajz pl. 10x10m-es szint, a rajzhatár be van állítva A3 50x-es méretére (21000,14850). Mentés és beillesztés után egy 160mx79m rajzfelületet akar beilleszteni, amin persze a valós rajz egy kis légypiszok.
Mi a megoldás, hogy az alaprajz mentésekor tényleg csak pl. az A3 rajzfelületnek megfelelő terület kerüljön mentésre.
-
válasz
kriszpontaz
üzenetére
pl. megmunkált; kialakított; megtervezett forma ...
itt: a cső áthatásáról van szó -
Sziasztok!
ebből a csodarajzból ti hogy oldanátok meg a fazonolt cső tényleges terítékét? klikk
(hogy azt kivágva majd meghengerítve megkapjuk azt amire a tervező gondolt)
imádom amikor egy tervező gyakorlatias ...

ill. olyan progit tudtok ami a terítékből megmutatja, hogy milyen alakzat lenne ha meghengerelnénk/hajlítanánk?

-
Jazz
veterán
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Egyik sem. Persze próbáltam, és a fólia is aktív. A képet is próbáltam mindenféle léptékkel beilleszteni. Sehogy semmi. Kifogytam az ötletekből. :S
-
Jazz
veterán
Sziasztok!
Van egy olyan gondom (2007-es), hogy beillesztenék háttérnek egy jpg-t, de nem jelenik meg a háttérben. Sem sehol. 2D-s nézet. Beillesztés, raszterkép-referencia, és semmi. Akármilyen méretarányt próbálgatok.
Van tippetek mitől lehet?
Köszi -
Egorov
aktív tag
-
Sziasztok!
Kicsit off leszek, viszont nem találtam SolidEdge-ről topikot, így ide jöttem.
Annyi kérdésem lenen csak, hogy SolidEdge-ben hol tudom megnézni, hogy meddig érvényes a licensz? Gépészmérnök hallgató vagyok, regisztráltam a PLM oldalán és küldtek e-mailben egy education licenszt, amit sikerült is beimportálnom, de nem látom, hogy meddig érvényes. A Solid Edge névjegye menüpontban kerestem, de ott csak annyit ír, hogy licenszelve van...
Esetleg tudja valaki merre keressem?
Előre is köszönöm.
-
Gyufaaa
veterán
válasz
kriszpontaz
üzenetére
"Próbálj nyitni egy teljesen új rajzot."
Ez lett a megoldás! Köszönöm!

-
kriszpontaz
veterán
válasz
Gyufaaa
üzenetére
Próbálj nyitni egy teljesen új rajzot. Az eredetiben lévőt ctrl+a -val jelöld ki, majd az új rajzban szerkesztés - beillesztés eredeti koordinátákkal pakold be. Utána mérj rá mit mutat, ha már az új rajzban dolgozol.
Rajzmértékegységek, rajztulajdonságok rendben vannak?
-
Gyufaaa
veterán
válasz
stupid user
üzenetére
-
Gyufaaa
veterán

-
Gyufaaa
veterán
távolságot szeretnék mérni DIST parancsal. Kaptam egy új térképet, amin (nem akarok hülyeséget mondani) mintha collban mérné a távot. A régi térképen rendesen métert tudok mérni, vagy is abban adja meg a mértéket. Beállításoknál néztem, hogy mindkettőnél mm van megadva. Mit lehet vagy kell átállítanom?
-
Gabesz87
veterán
Persze, az ilyen jellegű kérdéseket már privin inkább, nem ide tartozik.
Hát, nem tudom, hogy bútorok tervezéséhez van-e vmi spéci program, házakhoz biztosan, bár azokat sem ismerem annyira, én csak a gépészeti tervezéshez szükséges szoftvereket ismerem. De igen, mivel 3D-s, nem egy sima 2D rajz, nyilván ahhoz kell dGPU. -
Gabesz87
veterán
Nem fura az. Mint mondtam, én is egy 256Mb-os dedi8kált VGA-val használtam a régi laptopomon, simán ment vele. Az AutoCAD szerintem 3D-s felhasználásra nem igazán kiforrott, arra ott vannak a Catia, Inventor, SolidEdge, SolidWorks stb. Nos igen, ha valóban 3D-hez kell, akkor bizony elkél a külön VGA+min.4Gb (bár ez már alap) memória, de 8-al sokkal jobb.
Meg a gyors futtatáshoz én lehet, hogy már SSD-ben is gondolkodnék. A jelenlegi laptopomon nekem is úgy van, hogy az 500Gb-os HDD mellett van egy 64Gb-os mSATA SSD. Azon van a Win7+a progik. Jobban örülnék mondjuk egy 120Gb körülinek, de nekem ez fért bele a keretbe.Mennyit szánna rá a cimbid, és mik az igényei? Segíthetek laptop választásban, eléggé beleástam magam tavaly év vége felé, mert én is akkor vettem.
-
icons
addikt
válasz
Gabesz87
üzenetére
Köszi!
Ezt néztem is, de az igazat megvallva vannak benne furcsa dolgok
Pl a 128megás GPU.
(ami lehet, hogy igaz, de akko az IGP bőőőőven elég lesz neki)
Azt mondta, hogy 3Ds tervezéshez kellene. A rendszerkövetelmény és a vélemények alapján azt szűröm le, hogy elég lehet hozzá egy HD4000, de nem ártana a későbbi, esetleg komolyabb 3D felhasználás miattt egy dGPU. -
Gabesz87
veterán
Itt fel vannak sorolva a követelmények minden verzióhoz 32 és 64 bitre is. Biztosan elmegy HD4000-el is, de szerintem a későbbi felhasználás szempontjából sokkal jobb egy dedikált GPU. Pl. ha komplettebb, 3D-s programokat is használni szeretne.
Szerintem egy i5 is bőven elég, de ha nem a pénz az elsődleges, akkor nem hátrány az i7!
És nem árt a sok memória, bár az is inkább a 3D-s szoftverekhez kell.Én pl. a régi laptopomon, egy Core2Duo-val, 2Gb RAM-al, 256Mb-os HD3470 VGA-val gond nélkül futtattam a 2010-es ACAD-et.
-
icons
addikt
Üdv!
Egyik ismerősöm szeretne laptopot venni és azon AutoCADet használni. Tudom, hogy ez pontos felhasználástól függ, de általánosságban mire van szüksége az AutoCADnak (nem extrém felhasználás mellett) CPU, GPU terén? Úgy hallottam egy integrált HD4000en már elketyeg valahogy. Tapasztalatok szerint ez valós statisztika, tehát tényleg elég lehet hozzá egy IGP?
Illetve ha valakinek van róla tapasztalata: mennyire skálázódik 2 illetve 4 magos procin? (tehát van-e értelme i7et venni, vagy elég egy i5 is hozzá. Még mindig laptopra gondolok)
-
Gyufaaa
veterán
Vonallánc vonal szakasszá alakítása? (angol CAD)

-
Gyufaaa
veterán
Blokkot, hogyan tudok átalakítani vonalakká?

-
nand
csendes tag
üdv,
hogyan konvertálok sok elemet solid típusból hatch típusba? van ilyen lehetőség?
a hatch jól jelenik meg a solid nem. ha 3d-ben elkezdtem forgatni akkor látszik is, h a solid szétesik.
microstation alatt kezeltem kicsit és valszeg akkor érte a sokk.
a dwgben a két elem rossz, azaz solid típusú, a jobb oldali pedig a jó hatch típusú (már rendbe tettem microstation alatt, de nagyon lassú a folyamat).
https://dl.dropbox.com/u/70485161/minta.dwg
http://prohardver.hu/dl/upc/2013-03/27/428570_sb4vtgtpxqoouopb_minta.jpg
google:
ezt a két lehetőséget nézegetem, de még egyikkel sem értem el sikert...
http://forums.augi.com/showthread.php?88587-Convert-solid-to-hatch-pattern
http://www.cadtutor.net/forum/archive/index.php/t-53044.htmlköszönöm.
-
Gabesz87
veterán
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Ok, köszi, majd próbálkozom. Lehet, hogy telepítésnél nem tettem fel az SP-t. Mert ha jól emlékszem, volt ott ilyen opció, hogy a legfrissebb SP letöltése.
-
hfrankee
senior tag
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Kösz a választ!
-
hfrankee
senior tag
válasz
kraftxld
üzenetére
Egy krva szót sem értek ebből uram....

Egy barátnőm kezdi el az Autocad tanfolyamot,belsőépítészi iskola mellett,mivel majd ezt kell használnia a cégnél.
Az ő laptopjára vonatkozott a kérdés,hogy vegyen e másikat vagy jó az adott.
Nem hiszem,hogy alaprajzokon meg épület belsőkön kívül lesz nagyobb volumenű(galaxis tervezés) feladata.
Ennek fényében?
Kösz -
kriszpontaz
veterán
válasz
Gabesz87
üzenetére
A legutolsó service pack is fent van? Esetleg próbáld meg (notebookon használt nálunk) 1. legfrissebb VGA driver, 2. legutolsó SP az Autocadhez, 3. 3D gyorsítás alatt frissítések keresése, majd 3D gyorsítás ki és visszakapcsolása CAD alatt. Utána nálunk észhez tért. AMD VGA elsőre nem igazán szerette, de utána simán ment.
+ dinamikus FKR kikapcsolása, dinamikus adatbevitel (szövegdoboz a szálkereszt kurzor mellett) kikapcsolása -
Gabesz87
veterán
válasz
kriszpontaz
üzenetére
De hát az asztali gépen is ugyanígy van, és ott nincs semmi gáz, tökéletesen működik. Na mindegy igazából, mert már letöröltem. Megpróbálok majd egy korábbit talán.
Kösz a tippet amúgy!
-
hfrankee
senior tag
UP!
-
hfrankee
senior tag
Sziasztok!
Milyen rendszerigénye van egy 2009-es verziónak.
Gyakorlati tapasztalatokra lennék kíváncsi.
IntelT6600 CPU, 4Gb RAM és HD4500 a laptop hardver összetétele(Dell Latitude).
Lesz ezen futtatásbeli probléma?
Kösz -
Gabesz87
veterán
Üdv!
Most tettem fel a laptopomra az Autocad 2012-t, de olyan problémám van, hogy amikor rajzolok, vonal húzásánál, pozicionálásánál, rettentő lassú, mintha állatira szaggatna. A gép Core i5-ös 4 Gb memóriával, HD4000+GT630M videóval. Ilyet nem nagyon tapasztaltam még, mert a régi gépemen (Core2Duo, 2Gb RAM, HD3470 videó) is simán ment. Mi lehet a gond, tudna vki segíteni? -
pf-prg
csendes tag
válasz
Gyufaaa
üzenetére
Hello!
Rájöttem, hogy kis módosítással transzparens parancsként is használható, más parancsok objektumok kiválasztását kérő promptjainál. Töltsd le újra!
Példa a használatra:
Parancs:
Parancs: TVÁLT
Válasszon objektumokat: 'selpolyline
Válassza ki a vonalláncot <Selection set: 4b>
4 talált
Válasszon objektumokat:
Adja meg a módosítani kívánt tulajdonságot
[Szín/Fólia/vonalTípus/vtLépték/vonalVastagság/vastagsáG/Nyomtstílus]: s
Új szín [Truecolor/SZínkatalógus] <1 (vörös)>: 2
Adja meg a módosítani kívánt tulajdonságot
[Szín/Fólia/vonalTípus/vtLépték/vonalVastagság/vastagsáG/Nyomtstílus]:
Parancs: -
pf-prg
csendes tag
válasz
Gyufaaa
üzenetére
Hello!
Rajzelemek kiválasztása megadott határvonallal:
Ha a Válasszon rajzelemeket promptra adandó válasz közben akarod egyenként megadni egy poligon pontjait, akkor a promptra válaszolj a következők egyikével:
Csak befoglalt objektumok kiválasztásához angol AutoCAD-ben: wp
Csak befoglalt objektumok kiválasztásához magyar AutoCAD-ben: apBefoglalt és metszett objektumok kiválasztásához angol AutoCAD-ben: cp
Befoglalt és metszett objektumok kiválasztásához magyar AutoCAD-ben: mpEzután az AutoCAD bekéri a poligon pontjait.
Ha egy könnyű vonallánc objektum kiválasztásával akarod ugyanezt megoldani:
Töltsd le EZT a fájlt.
Az Eszköz -> Alkalmazás betöltése... menüponttal töltsd be.
Olvasd el a parancstörténetben megjelenő használati útmutatót.
Add ki a parancssorban a selpolyline parancsot, és válaszd ki a vonalláncot.A rajzelem módosító parancsok elemkiválasztása közben válaszolj !halmaz ENTER -rel.
-
Gyufaaa
veterán
válasz
stupid user
üzenetére
Egy kicsit bővebben PLS. Hogy érted a kihúzást?

-
Gyufaaa
veterán
Egy PL-nal körbekerített szakasz tartamát, hogyan tudom törölni egyszerűen?
-
Gyufaaa
veterán
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Közben meglett a delikvens parancs.

-
Gyufaaa
veterán
válasz
kriszpontaz
üzenetére
Egy GEODÉTA által bemért rajzról lenne szó. Amiben optikai gerinc hálózat nyomvonala van telepített "aknákkal". Fejállomásunkról indulva, egy adott városrészen lévő teljes kiépített szakaszhosszt szeretnék egyszerűen megmérni, hogy mennyi az össz szakasz hossza a telepített szekrényekből kiinduló lépcsőházi leágazásokat is beleértve. Komplett rajzon lévő megrajzolt vonalak együttes hosszát szeretném kimérni.
AutoCAD 2013 
-
kriszpontaz
veterán
válasz
Gyufaaa
üzenetére
Ha a nyomvonal tengelye megvan, akkor értelemszerűen a meglévő vonallánc tulajdonságai alatt ott a hossz.
Amennyiben nincs, de tudod a tengelyt, rárajzolsz egy vonalláncot, majd tulajdonságok alatt ott a hossz.
Ha Civil3D-ben van, akkor értelemszerűen feliratozod, vagy a tulajdonságok alatt ott a hossz.Amennyiben félreértettem valamit jelezd, de jó lenne tudni miben is dolgozol.
-
Gyufaaa
veterán
Skacok. Beültem megint CAD-ezni és egy gyors kérdésem lenne. Kiépített nyomvonalhossz teljes hosszát, hogyan tudom kimérni? Egybe az egész nyomvonal hosszat. Nem jut az istenért eszembe és sos kéne.

-
pf-prg
csendes tag
válasz
konyi79
üzenetére
Hello!
Töltsd le EZT a fájlt.
Az Eszköz -> Alkalmazás betöltése... menüponttal töltsd be.
Tedd aktuálissá az attribútumok kívánt fóliáját.
Add ki a parancssorban az attr-actlayer parancsot.
Válaszd ki a blokkreferenciákat. Nem kell szűrőt használnod, a programocska a kiválasztott rajzelemek közül csak a blokkreferenciákat veszi figyelembe.Remélem nem hagytam hibát benne.
-
nand
csendes tag
válasz
kriszpontaz
üzenetére
köszönöm.
a vonaltípusok létrehozása nem volt engedélyezve.
mindkét bajomra ez a gyógyír.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Szólánc.
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen notebookot vegyek?
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen széket vegyek?
- További aktív témák...
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Törött Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- Xiaomi Redmi Note 9 / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Pl a 128megás GPU.
Lehet, hogy megpróbálok majd akkor másik AutoCAD-et.