- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- De mennyi az annyi?
- Poco M5 - Pocobéli víg napjaim
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Az éj sötét és tele van Xiaomi 14T-vel
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- Fényképen a Poco F7
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bmxbandita
tag
Sziasztok,
Egy kis közvélemény kutatást szeretnék tartani.
Mennyire tartjátok megbízhatónak az időjárás előrejelző oldalakon a 'seeing index'-et?
Többször eszembe jutott már, hogy ha rossz légköri nyugodtságot jeleznek akkor inkább hagyom is az estét hiába derült az égbolt, de eddig soha nem jutottam el odáig, hogy meg is bizonyosodjak ezek helyességéről. Ti (ha szoktátok ezt nézni) mit tapasztaltatok, mennyire találjátok valósnak az előrejelzést?
Az alábbi két oldalt szoktam nézni btw (ha tudtok jobbat/mást akkor ne tartsátok magatokban ):
clearoutside
meteoblue -
f.lorand
Topikgazda
Nekem az utómunka technikám fejlődött nagyon sokat. A régi képeim is jóval több adatot tartalmaznak, mint amennyit anno ki tudtam belőlük szedni. Nem az számít, hányszor fotóztam, hanem hogy mikor dolgozom fel a nyersanyagot.
[ Szerkesztve ]
Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
scream
veterán
válasz f.lorand #7393 üzenetére
Egy-egy mélyeges objektumot (jelen esetben 1-1 galaxist) mennyire kell más-más technikával fotózni? Mármint itt csak arra lennék kiváncsi, hogy írtad, hogy először fotóztad - ha már többször fotóztad volna, akkor azonos utómunkával (amiben igazából, mint látjuk elég erős vagy ) jobb kihozható, azonos nyersanyag mennyiség mellett?
-
Video_rodeo
újonc
Nos, valóban hasonló cipő, a cél kb pont ugyanez nekem is. Viszont az élet közben megadta a választ, mert szembe jött egy anyagilag rendkívül kedvező ajánlat, egy 200/1000 newton tubus és egy NEQ5- pro goto kombó képében, amit nem tudtam otthagyni. Volt mellé egy wifi adapter (kézivezérlő mellé) 7 Ah-s skywatcher power tank is, pár szűrő, és egy plusz okulár, mindez pár évesen de nagyjából zéró használattal. Szóval elhoztam
Értem, hogy egy HEQ5 lenne az igazi, de az nem most lesz :-/Én rendkívül boldog vagyok ettől most, ezzel elkezdem, aztán meglátjuk, hol, mi lesz a szűk keresztmetszet, és hogy azzl együtt tudok-e élni, vagy sem. Szerintem 3 évig ezzel elleszek, vizuális észlelés és asztrofotó alapok. 3 év múlva pedig meglátjuk, ha olyan erős a vágy, és a lehetőségek is adottak, akkor tovább lépek...
Köszönöm mindenkinek a segítséget, infókat!
-
f.lorand
Topikgazda
https://fenyeslorand.hu/ngc2841_tigrisszem-galaxis/
Most fotóztam először.Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
kuyarashi
őstag
válasz t72killer #7388 üzenetére
A clip megoldással közel kerül a szűrő az érzékelőhöz és halót okozhat a fényes csillagok körül, illetve ha valaki OAG-al vezet, számoljon azzal, hogy ez megváltoztatja a fókuszt. Én ezek miatt vettem szűrőmenetbe tekerhető filtert -Lóránd ajánlására.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
kuyarashi
őstag
válasz t72killer #7383 üzenetére
Párszor már volt ez téma. Például az UV nagyon ki tudja nyírni a képet, ezért van szükség szűrőkre. Egyszerűen le kell vágni azt, ami rontja a képet.
A filter meg nem végleges, ha épp nem kell, kitekeri az ember.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
t72killer
titán
IMX991-es (pici) VIS/NIR kamera, 1200nm-en 80% kvantumhatásfokkal a ZWO-tól.
#7382: astro-ra jó, de eszem ágába nem jutna bármilyen blokkoló szűrőt tenni a szenzor elé. Tök jó móka az infra fotózás nappal, azt ezzel totál kinyírja az ember. Illetve ha tükrössel fotózol, van ott még egy pici plusz az éjszakában is.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz t72killer #7377 üzenetére
Nna kipróbáltam a kollimátorlencse-koncepciót: semmi gyakorlati haszna. Ugyan erősíti a jelet minden hullámhosszon, de szétmossa a képet. Egy nagy, fényerős nagyítólencsével kezdtem, az brutál megnövelte a kép fényességét, de nagyon mosott, a kis 80/400-as akromátom ugyan nem barmolta szét a képet, de alig adott hozzá a fénymennyiséghez. Hús-vér spektrométerekben nem tudom, milyen fókusztáv-átmérő kombókkal dolgoznak, de nekem úgy tűnik az itthoni spektrumnézegetéshez bőven elleszek kollimátor nélkül . Főleg, hogy az említett böhömnagy lencséket kihagyva a történetből kb feleakkora méretbe belefér az egész kóceráj, kis szerencsével lehet még valami fotóobjektív orrába csavarható dolgot is sikerül összeütni.
-
popey37
addikt
válasz t72killer #7379 üzenetére
[link] ez egy jo márka, 52k, böven elég.az meg, hogy 30 kilo, tölem akár 50 is lehet a kocsi elbirja. söt a kocsiban még meleg is van télen 40k-ért mát vartát lehet kapni.
a 110k-bol veszek kettö olmost és örök élet meg egy népmese. van egy mozgássérult ismerosom, a tolokocsijában 85ah akku van, 4 naponta kell tölteni, és nyustoli rendesen: naponta jár bevásárolni, a gyerekeihez. az, hogy most 6 kilo vagy 30 csak az árában számit. persze modernebb technologia, de amire nekunk kell oda elég az olmos is.
gondolkodtam már 24 voltos aksin is, az birja az invertert is, csak nehézkes lenne tolteni/ kulon tolto, meg cipelni fel a lakásba, szoval az macerás.[ Szerkesztve ]
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
t72killer
titán
válasz popey37 #7378 üzenetére
"ha 2 évente cserélni kell még akkor is jobban jövök ki anyagilag."
Ezt azért kétlem: LiFePO-ból 100 helyett elég 50Ah, ami rögtön "csak" 110eFt és 15%-ra merítéssel (85%DoD, 42Ah kivétele) 2000 ciklust bír, ha a 100Ah-s AGM-ből kiveszed ugyanezt a 42Ah kapacitást, akkor kb feleannyi ciklust fog bírni, ergo akkor vagy anyagilag ugyanott, ha az ólmos max 60eFt-ba kerül.
A valóságban meg még ehhez hozzáadhatod hogy az ólomakksi közel 30 kilós, a lifepo meg 6 alatt van - nem egészen ugyanaz a kategória, amikor hajnali 4kor vissza kell pakolni a kocsiba, utána otthon meg kirámolni az egészet mert másnap családi nagybevásár van30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
popey37
addikt
válasz t72killer #7375 üzenetére
az általad emlitett LifePo aksi munkaakumulátor: csonakba, rollerbe meg lakokocsihoz ajánlják, persze hogy sokkal többet bir, hiszen erre van tervezve./az ára is: egy 100Ah-ás 200k-ba fájna, annyit nem ér./
elvagyok a sima olmos munkaaksival, ha 2 évente cserélni kell még akkor is jobban jövök ki anyagilag.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
t72killer
titán
Gyors kérdés: régi akromatikus lencsék (flint+koronaüveg) korrekciója" milyen lehet közeli UV-ben és NIR-ben, mondjuk 350-400nm illetve 700-1000nm-es tartományokban? Nem lehetséges, hogy a céltartomány vizuálison kívül annyira elszáll a "korrekció", hogy rosszabb lesz, mint egy sima pl 20dioptriás szemüveglencse? (a jópár poszttal fentebbi gettó-spektrométer pimpelését tervezgetem kollimátor-lencsével )
szerk váá, megvan, a gugli rögtön a barátom lesz ha megtalálom a megfelelő keresőszavakat , sorry az időrablásért . Szóval ahogy gyanítottam, a flint-korona dublet durván elcseszi az UV-t:
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
válasz popey37 #7374 üzenetére
A 9Ah-s egy éjszakát azért kibír, ha csak a mechanikát kell vinnie. Amikor felrakom az ASIAirt és a DSLR-t, akkor már rövidül az éjszaka, csak pár óra erejéig tud kiszolgálni, bár már vagy 2 éves.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
t72killer
titán
válasz popey37 #7374 üzenetére
Ólom, pláne az SLA autós és LiFePO nagyon más állatfaj. Előbbinél égbekiáltó inzultusnak számít 50% alá meríteni, utóbbit gond nélkül 10%-ra ürítheted (ha azt akarod, hogy 5év múlva is közel fullos legyen a teljesítménye - ha nem muszáj, akkor mehet koppra is).
A 60k még istenes, gondolom "munkaakssinál" zselés/AGM ólomra gondoltál, amik kicsit jobban bírják a mélyebb ciklusban zargatást, de a többszöri 20%-ra coppantást már ők is számon tartják: belőlük nyugodt lelkiismerettel 50% környékén vennék ki, azaz a 100Ah-ás AGM sacc/kb egy 50es LiFePO-val egyenértékű.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz t72killer #7373 üzenetére
55ah-s aksim van tartalékban a kocsihoz, azt szoktam cibálni, a HEQ-5 sikitozik, hogy nincs elég power. a szivargyujtos laptop tolto 2 ora alatt leszivja szinte nullára.
az asi air talán elmenne egy 10-15 ah-s aksirol, de a mechanika kizárt.
az autoaksikat arra tervezték, hogy egy rovid ideig max ampert adjon az inditomotornak, kell is mert föleg a dieseleknél nagy a kompresszio, azt le kell tudni kuzdeni, a folyamatos kisebb terheléssel nem tud megbirkozni az autoaksi. erre találták ki a munkaakumulátort, csak hát igen borsos ára van: egy 100 ah köruli cirka 60k-nál kezdodik.
az inverteres megoldás sem jo, a 220-as inverter képes egy 24 voltos aksit 5 ora alatt nullára leszivni/ kamionos vagyok, a pihenoidomben megy a laptopom inverterrol, 5-6 oránként motort kell inditani mert lemerul az aksim./
visszatérve a HEQ-5-hoz, otthon van egy 5A-os hálozati toltom, ha azzal uzemeltetem a mechanikát, foleg gotozásnál villog a mecha piros ledje, ami azt jelenti, hogy kevés a delej.
az vele a baj, hogy 12-15 volt kozé tervezték, / az aksikban sosincs 12 volt terhelésnél, max. 11,5/ elvileg 3A-el, de ha fogy a volt, az amperbol veszi el ami kell. vettem egy 15 V 10A hálozati tápot, ha van 220 voltom, mindig azzal használom, még egyszer sem nyivákolt a kevés delej miatt.
a másik nagy gond az, hogy bekapcsolás után a mecha motorjai folyamatos terhelés alatt vannak, muszály, hogy ne mozduljanak el, és ez zabálja az áramot.
amig nem volt jo aksim, a kocsi akuját használtam egy hosszabbito kábellel, a motort alapjáraton járatva, volt olyan hogy egész éjjel.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz popey37 #7372 üzenetére
Nemrég vettem 7.2Ah-s 12V-os LiFePO4 akksit nem asztro-célokra, pl hűtőtáskát szuperül eteti. Ha csak 4-5óra munka a kitelepülés, akkor egy 30Ah-s darab elég lehet mechanikára-kamerahűtésre, és az még a cipelhető/csomagtartóból emberi erővel kiemelhető kategóriában van, az ára tény, ott van ahol, de a mobilitás mindíg is pénzbe került.
#7371: a laptopakksit érdemes kimaxolni, hogy azzal+kábelekkel ne szenvedjen már az ember... Jól optimalizált szoftverekkel egy pici 11"-os pentium lapos is elballag, tudtommal van Bp-en olyan vállalkozó, aki készít egyedi laptopakksikat: max kövérebb lesz kicsit, de műxik egész éjjel
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
én mindenképpen a 2. verziot választanám:
nagyobb teherbirás, ergo stabilabb
késobb tuningolhato
200/800 newton vagy 120/1000 akromát nem probléma a számára ha kásobb tubust váltasz.ha az 1. variáciot veszed meg x összegbe kerul.
késobb fejlesztéskor max 60%-on tudod eladni és nem fog pillanatok alatt elkelni, amig használod a hozzá valo kiegészitok: EQ ék stb.. legalább mégegyszer annyiba kerulnek hozzá.a 2. variácio alapbol drágább, de örök élet meg egy népmese mire kinövöd, ha kinövöd.
nekem volt 72/432 ED-m HEQ-5 pro goto-n. 60km/h-ás szélben fotoztam vele szolnokon az Uránia csillagvizsgálobol/ tudni kell, hogy a csillagda a 23 emeletes toronyház tetején van, ott nincs olyan, hogy szélcsend./én azt mondom, hogy gyujtsd a lovét és lesd a bazárt a 2 bolt oldalán, szokott lenni, ha nem is surun, elado HEQ-5/ én tavaly 250 körul vettem az enyémet/
-
popey37
addikt
ez igy leirva szép és jo, DE az asi air tápellátása 12 volt 3 amper, egy laptopé meg vagy inverterböl 220volt, vagy nagyon jo akku. a laposom kb. fél éves és kb. 2-4 orát birja szuflával, aksirol 12 voltos töltövel is gond van: hamar leszopja az akuut, mivel az nem erre van kitalálva, a munkaaksik meg horror áron vannak.
az asiair egy 55 amperes aksirol elketyeg egy hétig, egy 55 amperes akuval megtámogatva 3 éjszakát kibir, ugy, hogy megy rola a mechanika is.
a laptopos vonal akkor jo, ha van 220 voltod a közelben. nem beszélve a sok nyugrol ami vele jár, az asit meg csak osszedugod és voálá, megy minden szépen.és a ketto kozotti kulonbség boncolgatását meg most hagyjuk, nem mindenki programozo, aki a civil életben is ezzel foglalkozik annak pofonegyszeru, de pl. nekem lovésem sincs hozzá. de az asit bekapcsolom és minden fján muxik. nem kell telepitgetni, szarakodni a driverekkel, kábelekkel.
fix helyre, pl. csillagdába sem biztos, hogy laptopos verziot csinálnék, kitelepulosként meg pláne nem.
persze, drágább, de a kényelmet meg kell fizetni, nem csak itt, mindenhol/ nem mindegy, hogy egy hokedlin vagy egy masszázsfotelben ulve nézel tv-t./Teló: +36302105384 SW 120/600
-
ati3x
Topikgazda
Nem. Kell. Asiair. Ha van egy laptop akármilyen, azzal már elvagy. Egy apt, nina ami ingyenes, meg ascom és kész. Ja kellm majd egy eqdir kábel. Vezetőkamera, nos az kell. Amugy az sw80 heq5 kombó atombiztos. Én arra szavaznék. Azasiair árából meg bőven kapsz egy jó vezetőkamerát. Pláne használtan.
-
Zyrius
aktív tag
Nekem nincs fotós objektivem, csak a skywatcher 80ED ami 3,3 kg
a kérdés az, hogy
1) star adventurer GTI + asiair mini + zwo120mm kamera + guide scope (ezek melle a Canon m50 és egy flattener) = kicsit több vagy pont 5kg
2) heq5 pro ( melle a Canon m50 es egy flattener) Rowan belt mod nélkül es guiding nélkül asiair nélkül.Az egyes verzió kicsi kompakt, guiding megoldással kényelmes, de talán túlsúlyos es nem fejleszthető csak ha eladom a mechanikat.
A kettes verzió fapados csak a mechanika, ami jó es fejleszthető, cserébe drágább meg így is, nincs guiding nincs asiair.Ti milyen irányba mennétek a helyemben és miért?
https://StellarGear.eu - amatőr csillagászat és asztrofotós bugdácsolások
-
VivienR
tag
Szerk - visszanézve 200-as obival próbáltam, az 500g-al könnyebb, holnap ha lesz időm akkor összeszerelem a 150-600-al is.
Elbírjhatja a GTi. D850 +Tamron 150-600 G270-200 G2 + ASI 120MM-S + Swbony guide scope + mindehez szerelvények és Raspberry Pi 4, még benne van a gyári ellensúlyban. Egyedül annyi bajom volt, mikor legutóbb összeszereltem, hogy nem volt megfelelően összehangolható powerbank kombóm és valami mindig kikapcsolt, így élesben még nem sikerült kipróbálni.
Bár lehet az RPi cserélve lesz egy Mele Quiter 3-ra NINA-val a jövőben. Bár mostanság az időjárás inkább bajom...[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Többször írod a 150-600-ast (gondolom sigma sport), van ezzel jó mélyég eredményed, vagy láttál már valahol? Mert nekem az ilyen ezerlencsés zoomokkal szemben fenntartásaim vannak, egy 70/420-es miniapo esélyesen tisztább-kontrasztosabb képet ad - talán még az olcsóbb dublet-ek is , árban meg kb ugyanott van a sigma obi.
-
.mf
veterán
válasz popey37 #7364 üzenetére
"a gti mecha azzal a cuccal már tul lesz terhelve: tubus, dslr, vezetocso, vezetokamera, flattener"
De ha távcső helyett fotós objektívvel használja, úgy beleférhet. Egy xx-300 biztosan, de akár még egy 150-600 is, ha a vezetőtávcső és kamera könnyű. Yt-on több videó van hasonló setuppal, pl. Peter Zelinka, akit fentebb említettem: SA-n és azonos tudású iOptron SG-n dSLR, 150-600, a ZWO mini keresőtávcsöve és az ASI120, az egész pedig AsiAir-rel vezérelve. A Gti-vel már Go-to, plate solving, sok egyéb extra is lesz. Az a hátránya persze, hogy ez itt már a határa, nagyobb távcsőre nem lehet feljebb lépni, max egy 70/420-as, amit elbír, a reflektorokhoz pedig már valószínűleg nem elég stabil már minimális szellőben sem (én legalábbis nem hallottam még olyanról, hogy valaki Newtonnal használná).
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
kuyarashi
őstag
Ha már spektroról volt szó.
Egy védőszemüveget szeretnék beméretni, amit lézeres jelölőgép (1064 nm) mellé adnak a kínaiak. Csak hát kínaiak... A kérdés, hogy szerintetek hol tudom ellenőriztetni.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
azt a tubust el ne add, baromi jo, akkora látomezöje van, hogy ihaj, nekem a nagytesoja van, örök darab.
a gti mecha azzal a cuccal már tul lesz terhelve: tubus, dslr, vezetocso, vezetokamera, flattener, ellensuly,/ bár ezt nem szokták belevenni, de rajta van a mecha fején és terheli/Teló: +36302105384 SW 120/600
-
Zyrius
aktív tag
Egyébként szerintetek mennyire van értelme egy SW SA GTI mount-hoz egy ASIAIR mini + Guide scope + guide kamera csatlakoztatásnak?
Az a gond, hogy az M50ii egy baromi jó kamera DSLR-ek között van ez a mértékegység quantum efficiency- amiben az egyik legjobb értékeket hozza DSLR kamerák között ez a szenzor, de sajnos az a gond vele, hogy az ASIAIR nem tudja vezérelni, mint mondjuk a 600D / 700D-t.Kérdés, hogy önmagában ahhoz, hogy az állványt + guiding van e értelme felszerelni több súlyt (ezzel elérve a limitet a SW SA GTI állványnál ~5kg) vagy többet árt, mint amit használ a plusz súly miatt.
De ha meg már megveszem az ASIAIR mini-t + kamera + guide scope + GTI , már majdnem ott vagyok hogy a HEQ5 pro is kijön belőle.... nem tudom mi a jó megoldás
-
Zyrius
aktív tag
válasz Video_rodeo #7348 üzenetére
Nem pont ilyen de hasonló cipőben járok.
Vizuális csillagászat magam szórakoztatására családban 6-11 közötti gyerekek szórakoztatása a cél, de az asztrofotózás is érdekel.
SW80ED távcsövet választottam + SW AZ5 állványt, ami nappali és vizuális megfigyelésre nagyon pöpec.
Vettem egy Canon M50ii használt kamerán áron alul ezzel és az AZ állvánnyal csináltam holdfotót napfotót és nappali fotókat is minden szuper.
Jön a következő lépcső, jó lenne mély ég objektumokat is csinálni, de hát ahhoz kellene motoros állvány olyan, ami elbírja a jelenlegi távcsövet (ha nagyon beleszeretek a hobbiba egy Esprit 100 APO-t néztem kis későbbre), de akkor már olyan állvány kell, ami az ASI és egyéb jövőbeni kiegészítőket elbírja majd. Most a távcső 3,3 kg ehhez még jön a kamera (400g) és a field flattener összesen kicsit 4 kg felett a mostani szett guiding nélkül.Vegyek most egy SA GTI-t vagy HEQ5 pro. A HEQ5 pro kevésbé lesz kihasználva így, hogy se guide kamera, se guide scope, se ASIAIR ökoszisztéma, de közben meg tudom, hogy a jövőbeni "vágyott" dolgaimhoz szükség lesz majd rá, a kettő között nem látok én sem értelmes alternatívát. Közben meg majdnem 300 ezerrel drágább a HEQ5 pro és nem látom, hogy most ez adna annyit. Viszont abban jobban hiszek, hogy pontosabb stb a HEQ5 pro.
-
t72killer
titán
válasz popey37 #7359 üzenetére
Használt cuccot kell venni, hacsak nem atombiztos benne az ember, hogy az illető eszközt 20évig megtartja. A mini fornaxom ilyen, bár az elmúlt 2évben csak a port gyűjtötte, ezt kb a gyerekek adják majd el a hagyatékból - a megmunkálása is van olyan, hogy kapni is fognak érte valamit
-
popey37
addikt
válasz t72killer #7357 üzenetére
ebben egyetértek veled, de késöbb ha cserélni kell, a meglévö cuccok bukoval adhatoak el, és a sok csere-bere elöbb utobb megbosszulja magát: kétszer annyiba kerul az uj cucc.
én biztosan gyujtogetnék kicsit és HEQ-5 lenne, az röhögve elbir egy 200/800-as asztrográfot vagy egy 100/1000 lencsést. / én jelenleg egy 100/900-as ED-vel fotozom HEQ-5-ön./
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz popey37 #7356 üzenetére
Ilyen 500+mm fókusztávokkal mindenképpen vastagon zsebbenyúlós, viszont kezdőnek-kedvcsinálónak egy 2,8/200as tele is csodákra képes. Nem tartottam meg, de szemem előtt van még az a meteor-címlap a 90es évekből, amin az észak-amerika és pelikán köd volt, 2,8/135-ös obival fotózva. Természetesen filmre, kézi vezetéssel.
Apropó meteor, most látom fent vannak pdf-ben, le is töltöm őket. Sajnos a papír példányokat nem mentettem át a legutolsó költözéssel
Én fotó téren eleve nem is a kommersz EQxx-ekkel tervezek indulgatni, már itt porosodik egy ideje egy magyar gyártmány Fornax Lighttrack, csak normálisan idő (+normális időjárás ) kéne beüzemelni. Egy dologban legalább előrébb vagyok idén: végre kiköltöztünk a tömény fénymocsok alól. Aki fotózni akar, annak érdemes direkt fotózásra tervezett-kipróbált eszközöket venni
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
a követett mélyégfotozás alapbol igen sokba kerül: egy heq-5 használtan is 300k felett, mellé a vezetés: asi air 160k, kamera és vezetö tubus 150k, dslr legalább 60k, egyszürö legalább kell: duoband 100k. ha newtonnal fotoznál akkor komakorrektor, tubussal vagy 180k, lencséssel meg sima akromáttal nem igazán érdemes, bár én most éppen azzal tolnám, ha lenne ég és otthon lennék, van egy 120/600-as akromátom, elég jo képet lötem vele márciusban, de meg sem közeliti a 100/900-as ED-met.
szoval ez egy zsebbe nyulos hobbi, bár mi nem az?
-
.mf
veterán
Követett és mélyég asztrofotózás terén én is még kezdő vagyok (sima nem-követett, statikus asztrofotózásban nem annyira), de amit másoktól olvastam, hogy az EQ5-öt mire felfejleszted, kijavítod a hibáit, már kb ott vagy, mintha egyből a HEQ5-öt vetted volna meg... Esetleg ha valaki épp ad el egy feljavított EQ5-öst...
Ha vizuális észlelés és asztrofotózás is tervben van, akkor inkább az EQ-vonal, szóval HEQ5... ami, ahogy mondod, elég drága, engem is ez tart vissza. Én egyelőre maradtam a Star Adventurernél és fotó-objektíves asztrofotózásnál. Azért már azzal is elég sokat lehet csinálni (pl. Peter Zelinka Yt-on, 150-600-ast használt vele gyakran 600-on), nem is olyan drágán, főleg, ha már megvan a fotós része - a SA-t használtan mostanában többször láttam 100k körül felbukkanni. A hátránya, hogy a teherbírása korlátos (a max, amit láttam: fgép váz, 150-600, mini vezetőtávcső és kamera), onnan feljebb lépni csak teljes cserével lehet.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
popey37
addikt
válasz Video_rodeo #7352 üzenetére
a GTI objektives fotozáshoz ajánlott kategoria a mérete és teherbirása miatt, de mire megveszel hozzá mindent ott vagy egy EQ áránál.
az EQ mechanikák az EQ3-tol kezdödöen a megmunkálás és összeszerelés tekintetében térnek el egymástol:
az EQ3-ban nincs csapágy, a surlodo feluleteknél vékony muanyag lenezkék vannak, ha azok elkopnak, kotyogni fog kissé.
az EQ5 már egy fokkal jobb, itt az egyik tengely csapágyazott.
mindkét fenit mechanika tartalmaz egy kinai "zsirt" ami inkább valamiféle zsir-ragaszto egyveleg,/ nagyon nehéz eltávolitani, miszlikre kell szedni a mechanikát hozzá/, ennek az a szerepe, hogy az esetleges méretpontatlanságot eltuntesse, lényegében nem nagyon veszed észre vizuálisan a megmunkálás és osszeszerelés hibáit.
A HEQ-5 a fotozás elsö jo mechanikája: minden tengely csapágyazott, a belseje tiszta, a zsirt itt is cserélni kell, de komolyabb fotozáshoz ez a belépö szint. lehel tuningolni: bordásszíj hajtás, csapágyak cseréje, az AZ állitási lehetöség átépitése, stb...
a staradwenturer max. objektivet, esetleg egy kicsi 62mm-es ED-t bir el, a vezetésröl nem tudok nyilatkozni, mert nem volt ilyen mechanikám.a kiszemelt 150/750 tubus nem rossz belépö szint, de komakorrektror kötelezö hozzá, kollimálni kell és elég nagy méret: majd 20 cm átmérö ami egy kis szélben már probléma lehet. az ára verhetetlen, pláne ha használtban sikerul kifogni, nincs szinezés, cserébe kicsit macerásabb hadra fogni mint a lencsés tubusokat. vizuálisan is jo választás lehet.
a GO-TO azért kell, mert ha vezetett fotot akarsz, kellenek a motorok a mechanika fejbe,/ a kétmotoros meghajtás azért nem megoldás, mert azok a motorok 6 voltosak, nem a vezetésre vannak kitalálva ./
a vezetö szoftver a mechanika motorvezérlöin keresztul korrigál ha kell.kamera ugyileg egy sima canon dslr / használt is lehet, söt az joval olcsobb és beleférhet egy átalakitás is/.
sajnos a fotozásra valo asztrokamerák ára jelenleg a csillagos égnél magasabban vannak és ezek másra nem használhatoak, a dslr meg nappali fotozáshoz is jo/ nekem is canon 600D-m van átalakitva/.szoval mindent egybevetve, jol meg kell gondolni, hogy mit veszel, mert egy esetleges késöbbi upgrade sokba kerulhet/ gondolok itt a mechanika és tubus cseréjére/.
még annyit, hogy a GTI kicsi, hordozhato cucc, belefér egy hátizsákba, az asztrotájkép fotosok ezért kedvelik, objektives, rövid expohoz jo választás lehet, de azzal nem fogsz vizuálisan észlelni.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Video_rodeo #7352 üzenetére
"az alap vas, ami a feldolgozáshoz szolgáltatja majd a "képpontokat"."
Moddolt kamera már megvan? Arra ha egy alap fixet felteszel, máris mutat szépeket. Ezzel kezdeném, tejút félpercesek stackelve.
[ Szerkesztve ]
-
Video_rodeo
újonc
válasz gilfoyle #7351 üzenetére
Képfeldolgozás persze, világos, és nem akartam alulbecsülni ennek fontosságát, csak a kérdés most nem ez, hanem az alap vas, ami a feldolgozáshoz szolgáltatja majd a "képpontokat".
Azt szeretném kérdezni, miért jobb erre a célra egy Staradventurer gti, mint egy eq5? Tényleg érdekelne, hogy milyen paraméterei mentén alkalmasabb? Mert szigorúan a teherbírását nézve a staradventurer kevesebbet bír, úgy látom.
A két eszköz precicitását illetően nem tudom megítélni, de akkor nekem az a kérdés, hogy egy árban miért van ekkora különbség a GTI javára, ha amúgy jobb (?) és precízebb ilyen feladatra? Persze lehet, hogy más paraméterei mentén erősebb egy eq5 és ezért kerül többe? Tisztában vagoyk vele, hogy nem feltétlenül mindig a drágább a jobb
-
gilfoyle
őstag
Asztrofotózásnál egy jó felszerelés ami jól van beállítva, valamint a megfelelő képfeldolgozás is fontos.
Szóval nem csak a felszereléstől függ.
Indulásnak jó lehet egy Staradventurer Gti (inkább ez mint egy EQ5, ha ragaszkodsz a nagy mechanikához akkor HEQ5) meg egy DSLR+obi kombináció.
Ha kell majd vezetés akkor mgen de talán még jobb egy Asiair...
Ezzel a cuccal nagyjából el is fog dőlni, hogy szeretnéd-e ezt a hobbit űzni, gondolok itt a képfeldolgozásra...
Aztán az Asiair maradhat ha majd átállsz később asztrokamerára, esetleg nagyobb mechanikára, optikára.
Szerintem... -
Video_rodeo
újonc
válasz t72killer #7349 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Ezt az astrobin oldalt nem ismertem, rá is reülök, hálásan köszönöm! (vannak ilyen kombók, 150/750 + EQ5)
És amit írsz, jogos, és értem, ezért is nem akarok illúziókat kergetni. Tubus, dslr, egyéb minden is elég komoly nyomatékkal mozgatást igényel, főleg, ha mindezt precízen szeretném, márpedig ugye az lenne a lényeg fotózásnál....Azon is gondolkoztam, hogy lehet akkor egy kisebb, 130/650 Newton fér bele indulásnak, az súlyra kisebb, én azt gondolom, a korlátaitól még annak is messze vagyok.
Igyekszem kellő alázattal hozzáállni a történethez, és valami elfogadható ár-érték kompromisszumot találni...
-
t72killer
titán
a vizuál és a gondolom főleg mélyég fotó egy műszerben egy kalap alá vevését el kell engedni, hacsak nincs végtelen büdzsé. A goto előtt is volt élet, nem az a lényeg, hanem a masszív felépítés és a PRECÍZ megmunkálás. Nézegess astrobin és egyéb helyeken képeket, hogy mások mivel dolgoznak: ha több olyan/hasonló kombót találsz, amit terveztél, akkor jó helyen jársz.
szvsz a 750 fókuszú, kamerasúly által oldalról nyúzott Newton tubus nagyon kemény dió egy mechanikának valós körülmények közt. A fotózást én 50-200-400mm teleobjektívvel kezdeném, és távcső helyett kamerában lépnék feljebb mono asztrokamera irányba idővel. Ha ez kevéssé válik, már tudni fogod, milyen távcsövet akarsz majd.
[ Szerkesztve ]
-
Video_rodeo
újonc
Kedves szakértők/járatos fórumozók!
visszaolvastam 2019-es a hozzászólás halmazt, mert alapvetően vizuális észlelésben tovább lépőként szeretnék asztrofotózással is ismekredni, és én is útkeresésben vagyok, mint a 2019-es hozzászólást indító topictárs.
Értem, hogy stabil állvány, goto, vezetés, teherbírás névleges/valós-tapasztalati, kómakorrekció, filterek stb, de én most pusztán az állvány-tubus kombóra fókuszálok úgy, hogy tovább tudjak lépni később.
És az én tudásom még bőven nincs ott, hogy egy irtó nagy tubust vegyek és forgassak egy megfelelő állványon, de most kb egy 150/750 newtonban gondolkodom, mint jó kompromisszum a mindenféle célok között (bolygózás, mélyég is).
Ugyanakkor én a kislánoymmal történő vizuális észlelésre IS gondolok most, és nem tudom egyelőre, hogy mikor, és milyen tempóban fogok eljutni asztrofotózásban a vezetett felvételig, bolygókameráig, stb...
Amiben segítséget szeretnék kérni:
Abszolút kezdő asztofotósként (de tükrös géppel fotózásban jártsaként) jó kompromisszum lehet-e indulásnak egy SW EQ5 goto + SW 150/750 Newton?
(én most egy AZ állványos lencsés távcsőnél járok kezdőként, tehát nekem az eq átállás, pólusraállás, gotoval ismerkedés, newtonnal ismerkedés, kollimálás stb is előttem álló feladat)Ha ezt megtanulom kezelni, akkor továbblépni majd egy átalakított dslr vásárlással, annak rögzítésével, első fotók elkészítésével tudnék, minden mást csak ezután.
Én most naívan azt gondolom, hogy egy ilyen tubussal évekig ellennék, tehát olyan állványt keresek, ami a tubust stabilan elbírja majd akkor is, ha ráteszek egy dslr vázat és esetleg valamilyen vezetést is.
És az árak 2019. óta sajnos az egekbe mentek (kb duplája), őszintén szólva MA boldog lennék ilyen árakkal.
Egy EQ5 goto ma kb 330-370 újonnan, akcióktól függően, használtan kicsit kevesebb, egy HEQ5 viszont 520e körül indul, használtan nem is nagyon láttam, és ez azért óriási, 1,5X különbség. Tubus, stb. A 2019-es árakat nézve egy induló szett fele kb az állvány, arányaiban ez ma sem hiszem, hogy nagyon másképp lenne, de ha én a következő legalább ~3 évben nem fogok nagyobb tubusra váltani, akkor a gyakorlatban ki fog engem szolgálni egy EQ5 a fentiek mentén?
Mert sajnos nekem sincs korlátlan anyagi lehetőségem, és nagyon nem mindegy, hogy az állvány 1,5X indul... De persze értem, hogy minden egyes tételnél a határ a csillagos ég árban, próbálom megtalálni azt, ami még elfogadható. Az világos, hogy ilyen célre eq3, illetve ilyen olyan "félkarú rablók" felejtősek, de még egy sima eq5 goto is?
Megköszönöm, ha orientálnátok, segítenétek egy kicsit!
Szép napot kívánok!
-
t72killer
titán
Van lehetőségem 1db ipari FLIR Blackfly MONO kamerácskát megcsípni mono IMX249-es chippel nagyon mélyen bolti ár alatt.. Fém házikó, hűtés nuku, fenti adatlap azt írja, hogy max expóidő 3,9sec. Vajon meg lehet ezeket hekkelni, hogy legalább 2-3perces expóidőt produkáljanak?
-
t72killer
titán
Nem, a ccd privát eladótól sokéves használt, örül h végre vki megveszi tőle = nem fogja visszavenni. A cmost áruló boltok visszaküldési policyje meg változó.
"Érzésre" a ccd lenne az igazi asztrokamera, viszont kérdéses több év használat után nem örgedett-e el. Tudom, nem autó persze.
-
tvamos
nagyúr
válasz t72killer #7343 üzenetére
Azt nem lehet, hogy mind a kettot megveszed, es a jobbat megtartod, a masikat visszakuldod?
Azert azt is erdemes figyelembe venni, hogy az egyik 6, a masik 20 MPix... mondjuk nem tudom hogy erdemes ezzel szamolni.
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
t72killer
titán
válasz f.lorand #7342 üzenetére
/+egy kis hangos gondolkodás, bárki nyugodtan belevau
Jogos, a házikón, elektronikai körítésen spórolhattak. Még agyalok egy kicsit a fenti használt Starlight Xpress H694 és eközött. A mostanság divatos CMOS-ról leginkább a gyártó reklámait papagálykodó "review"-k között nehéz megtalálni a tényfeltáró jellegű tartalmat, ITT találtam egy kicsi észheztérítőt, ami miatt nem biztos, hogy hanyatt-homlok rohanok CMOS-ért (ok, ha nagyon occó, talán ):
"On the read noise front, it is important to note that these are the per-pixel values. Because the IMX183 has smaller pixels, the read noise in apples-to-apples terms is actually higher than that of the MN34230ALJ. When normalizing the pixel size to 3.8 microns, the IMX183 has an effective max read noise of about 4.5e-/3.8um, and effective minimum read noise of about 2.2e-/3.8um. "
gyorsan ránézve az ICX694-re: az ugyebár 6MP-eles, ergo hiába a cmos reklámozott ~harmadakkora kiolvasási zaja, ebből a szempontból kvázi ugyanott van a kettő.
A dark történetnél meg még el se kell menni a normalizálásig: ICX694: 0,0005, IMX183: 0,003, mindkettő -10fokon.Ránézésre az ICX694 tudja a cmos-oknál reklámozott turbómódot nulla hátránnyal ÉS mellé jól teljesít hosszú expókban, és bár a bitszám nem azonos a dinamikával (a full well inkább), esélyes, hogy abban is jobb lesz. Ami nekem nem egészen világos: a CCD-t milyen gain mellett szokás használni? A CMOS gainjét jellemzően kicsit megemelik, hogy csökkenjen a kiolvasási zaj - ez viszont rontja a dinamikát, nem is kicsit.
[ Szerkesztve ]
-
-
t72killer
titán
válasz t72killer #7340 üzenetére
Esetleg ezt az imx183 mono alapú kamerácskát még bele tudom kalapálni a büdzsébe, viszont se hűtése, se 14+bit dinamikája. DSLR-nél viszont esélyesen még így is jobb. Vajon itt mennyire számít a brand? A cég írja hozzájuk a drivert pl és az "óccó" (ez 375£, a zwo-tól uez a szenzor hűtetlenül másfélszeresébe kerül), tartok tőle, van valami hátulütő: béna összeszerelés, igazi mono helyett kukázott színesből levakarászott szenzor, botladozó driver, mittudomén ?
Olvasok róla visszajelzéseket mindenesetre. A fém ház ha jól össze van kötve a chippel, akkor ad esélyt némi extra, akár egyenest Peltier hűtésnek is.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Biznisz-kérdés: most 500 fontért (kb 230k huf) meg tudnék csípni egy használt Starlight Xpress SXVR-H694 Mono kamerát. Vajon 1-2 éven belül ki lehetne ebből veszteség nélkül szállni? A speckói elég jók, újonnan ez a kategória jóval drágább.
Mennyire romolhatnak el ezek évek során? Mezei dslr simán 10+évet bír...[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
wow, ezek nagyon szépek. Valódi UV-t valószínűleg nem látsz rajta, hanem ahogy a cím is írja, vizuális fluoreszcencia 400nm felett (eteted a virágocskákat 365-380nm-el, válaszolnak valahol 400-600 között). A gépekbe rakott BG39 úgy néz ki meg van bolondítva egy kis extra UV-blokkolással - ha az ember szerezne is UV áteresztő obit. Egy modern nikon gyári állapotban nem lát semmit 400nm alatt:
UV-ben a lencse is komoly kérdés, egy sokbevonatos csodával nem sokra megy az ember.
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
válasz t72killer #7334 üzenetére
UV-fotózás?
Szoktam én is UV-val fotózni, igaz nem átalakított géppel, hanem csak UVIVF. Album Fb-on, igaz rég töltöttem fel oda új anyagot.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
t72killer
titán
válasz popey37 #7336 üzenetére
Van ezeknek némi toleranciája, a szűrőkre azt írják, hogy 1 egész fordulatot meg tud csinálni szorulás nélkül. Viszont máshol látam egy tök jó 5letet: kiveszed a 2"-os szűrő üvegét (vagy spéci villát, vagy extra óvatos csavarhúzós műveletet igényel) és beleteszed egy mezei m52-es fotószűrő keretébe =problem solved. +még olyanra is gondoltam, hogy ki se veszem az eredeti tokjából, hanem simán szigszalag egy nagyobb kínai szűrő keretébe, abba belecsúsztat = örül.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #7334 üzenetére
Bocsánat, link lemaradt.
-
t72killer
titán
válasz popey37 #7333 üzenetére
Igazából nem mélyég-szűrő lenne főműsor (persze azt is kipróbálnám), hanem UV-fotózás: sikerült egy igencsak drágaszág Baader-U szűrőt megcsípnem 3 éve pontom valutáért, eddig a fiókban
poroso, izé, kamatozott, most játszanék vele kicsit - óvatosan persze, mert valódi értéke egy vagyon +2 . Szőrőtlenített gép adott, UV-áteresztő obi tegnaptól adott, úgyhogy kíváncsi vok, milyen rövidhullámon a világ .Ebből úgy tűnik, hogy szeretett Baaderünk saját szűrőmenetet talált ki : M48x0.70! Kérdés, vajon kopik-e/károsodik-e extrán, ha 0.75-ös menetemelkedésű step-down ringbe csavarom ? Mert ha igen, marad a szűrő obi elé szigszalagozása...
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz t72killer #7330 üzenetére
az lehet, de ez nem kereskedelmi termék, boltban nem veszed meg sehol, igy nincs vám és áfa tartalma, sima liba a posta.
kuyarasi barátom olyan bahtinov maszkot csinált a canon 600D-re hogy ihaj./ csak egy volt a baja: átlátszo volt, de lefestettem./
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Kicsit más kérdés: 2"os asztro-szűrők (mélyég pl) belemennek a natúr m48-as fotószűrő-menetbe?
Tudtommal mindkettő m48x0.75... van itthon egy Baader uhc, amit egy step-down gyűrűvel ráapplikálnék a frissen szerzett 50mm-es nikkorra
-
t72killer
titán
válasz popey37 #7329 üzenetére
Jó szimatjuk van a levélben küldött vékony áruhoz. Lett még1 5letem, pont a lézerrel vágásról: borotva helyett japán gyártmány sniccer-pengék: ezekből van itthon két csomaggal is, és bőven elég hosszúak.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #7311 üzenetére
Laassan halad a munka, egyelőre inkább fejben - illetve közben megérkezett a kis nikkor obi, ami a modern kilós bumszli lencsék világában egy aprócska csoda .
Kicsit elcsábultam a cikkben lévő profi összeszerelés láttán és megfordult a fejemben, hogy én is akarok egy ilyen vagány szabályozható rést - aztán az aliexpresses árát (kb 70£) meglátva gyorsan ki is vertem a fejemből . A sniccerrel kartonba bevágott rés valóban nem jó a bentmaradó papírgalacsinok miatt, de van itthon borotvapenge, bár lehet valami hosszabb vékony+egyenes dolgot keresnék, hogy több fényből lehessen gazdálkodni.
-
f.lorand
Topikgazda
Nagyon örülök, ha tetszik, szerintem is jó topic ez. Én azért szeretem, mert alapvetően segítőkész, jó tanácsok vannak, nem egymás felülbírálgatása a jellemző.
Tavaly tettem egy felajánlást egy online nyílt beszélgetésre, de nem volt rá túl nagy érdeklődés.
-
senior tag
válasz f.lorand #7321 üzenetére
Sziasztok! Szia Loránd!
Egyszerűen fantasztikus a topik! Megyek az oldalakon visszafelé és nem tudom abba hagyni...Olyan mint egy jó sorozat. Csak még egy oldalt ...
Loránd! Esetleg nem szoktál "nyílt " napot tartani? Vagy esetleg valami online oktatás.Vagy akár egy beszélgetős délutánt. Csak ámulok . -
f.lorand
Topikgazda
Kiváló nyugodtságom volt. Érdemes nagyban is: https://fenyeslorand.hu/a-tu-galaxis/
-
t72killer
titán
válasz popey37 #7318 üzenetére
Majd magammal fogom kinyomtattatni . Amúgy kartonból+ház körüli mindenféle aprólékból hamarabb megvan a fizikai összerakás, mint a modellezgetés, és akkor már látom is, h működik. A v0.1-et kb bruttó negyed óra volt összerakni + bónuszképp a gyerek is játszhatott vele.
Annyi optikai tudásom-tapasztalatom nincs, h 0ról buktatómentes "spektro-adaptert" tervezzek a fotógép elé, kell a fizikai trial-and-error, lássam hol futok ki a látómezőből, hol szivárog be fény feleslegesen, hova kéne finom mozgatási lehetőség, mechanikailag hol nyaklik szét az egész a saját súlya alatt...
-
t72killer
titán
Lyuk+rács (dvd-ből, annak jobb a felbontása, mint a cd-nek) működik, a fenti dobozkám, amivel a #7308-as képeket csináltam se tartalmaz semmiféle extra lencsét . Tény viszont, hogy elég nyűglődős beügyeskedni a komponenseket ahhoz, h jól látszódjon a spektrum: precízen egy vonalba kell állítani a fényforrást, rést ÉS rácsot plusz(!) látatlanban beállítani a rács dőlésszögét. Ha ezek megvannak, egy CFL égő szépen prezentálja a #7308-as eredményt.
Ma bevásárláskor szereztem egy kicsit nagyobb, erősebb kartondobozt, egy kis tervezgetés és megcsinálom egyenesen a v1.1-et, árnyékolt belsővel, valamiféle "célzóalkalmatossággal" + hevenyészek hozzá kanerarögzítőt.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz t72killer #7314 üzenetére
Az lenne a jo, ha nem kellene semmilyen extra optikai akarmi uveg! Olyat nem talaltal, ahol csak a racs van, meg mondjuk egy lyuk. (Hogy hivjak azt az objektivet, ami csak egy lyuk? Kiesett a fejembol.)
Szetoffoljuk ezt a topicot, es nem erdekel ez senkit. Esetleg folytathatnank masol!
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #7311 üzenetére
Érdekes, itt a rács elé tesz egy kollimátor-lencsét. Ennek vajon mit kell tudnia ? Nem ír paramétereket, a fókusztáv elvileg ahogy a rajzon szerepel, de pl elég-e egy mezei szemüveglencse kicsit hozzáadva a spektrum szétbontásához vagy még az apokromát is sovány...
+azt látom saját +yt példákból is, hogy kollimátor nélkül is műkszik a dolog, max nagyon számít a geometria.
[ Szerkesztve ]
-
-
t72killer
titán
ezen én is gondolkodtam, ma éjjel kipróbálom mi van obi nélkül.
A 78£ maradjon csak a zsebben/menjen hasznosabb dologra, a spektrót megépítem magam*. Pénzt amúgy pont most tettem bele a projektbe, igaz ennél kevesebbet: vettem egy nikkor-E 1.8/50-es obit - úgyh megy a szurkolás, hogy az 50milis lencse látószögébe beleférjen majd a spektrum (elvileg pont belefér).
Csakhogy ez akkor is érték lesz - valszleg a mostani nominál ár többszöröse, amikor az unokák dobra verik az örökséget*Ha egyszer sikerül levakarni a kiccaládot a fejemről, akkor lehet összebarkácsolok egy ilyen csinos dobozkát fából, rendesen csavarozva-fekete textillel bélelve.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #7308 üzenetére
Ezen az oldalon nézek "egészspektrumos" lencsének valót, a soligor cuccok apróért mennek fleabayen, kb az lesz a projekt egyetlen pénzbeni kiadása.
-
t72killer
titán
válasz t72killer #7305 üzenetére
A 105-ös lencsével sikerült szerencsétlenkednem egyet az inframoddolt d5100-al is, határozottan többet mutat: (ultra)ibolyában egy nem elhanyagolható csík és a vörös vég is gazdagabb:
A teljes spektrum így csak 2 képbe fér bele, viszont szuperjó a felbontás+ennyi pixelt lehet mindenféle zajszűréssel pluszban nyúzni.
SzVSz szerzek mellé egy 35-45mm környéki öreg, minél kevesebb bevonatos/lencsetagos obit, ami tűrhetően átengedi az UV-t is.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Lesz logout . Ma a webkamerával szerencsétlenkedtem: win10en nem hajlandó megnyikkanni, úgyh csinálok alá egy usb-linuxot. Jövő hétre várok kisdobozos szállítmányokat ebayről, úgyhogy lesz erősebb kuckó, aminél már a fekete belsőre is odafigyelek majd.
A noir pi kamera tökéletes erre [link]
-
tvamos
nagyúr
válasz t72killer #7300 üzenetére
Mostmar nagyon kivancsi vagyok a vegkimenetelre! Remelem, irsz legalabb egy blogbejegyzest rola, hogy sikerult!
(#7305) t72killer
Hu, de klasz! Van nekem is ir szuro nelkuli raspberry pi kameram. Azzal is mukodhet?[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #7298 üzenetére
Nna, v0.1:
A teló kamerájával szuper, belefér a komplett ibolya-mélyvörös spektrum, a d5100ra kéne egy 18mm körüli, egyelőre 14 és 105mm között nincs rá lencsém (a 14es meg egy óriási dög, macerás lenne ráapplikálni a gettóspektró dobozt
És a lényeg (egyelőre), szobai cfl égő:30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
f.lorand
Topikgazda
válasz kuyarashi #7302 üzenetére
Sajnos így volt. Egy fotóra optimalizált IPS natív sRGB-t megjeleníteni képes monitoron. Helyesebben 3 IPS van, hogy leellenőrizzem a finom eltéréseket is. Na ehhez képest jól rámentettem a saját színterébe a képeket és csiricsáré volt mindegyik
-
-
f.lorand
Topikgazda
Ha már monitor kalibrálás: aki az elmúlt másfél hónapban nagyon szaturált képekkel találkozott a friss képeknél nálam, egy ostoba hiba következtében látta így őket. Egyes kijelzőkön (jellemzően telefonok, egyszerűbb monitorok, notebook kijelzők) nem jelentek meg jól a képek, csak túl erős színekkel. Nem srgb-n mentettem a képeket, hanem véletlenül a monitorom színtartományában. Nálam szép volt persze, csak mindenhol máshol szaturált. Korrigálva. Az oldalamon is cseréltem, de az előzmények törlésével, vagy shift + F5 paranccsal frissül csak (törlődik a régi kép a memóriából).
Elnézést.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- Teljesítményvesztést okoz az új NVIDIA App
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Építő/felújító topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest