Hirdetés
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Beszáll a Vivo a Pro Max csatába
- Xiaomi Watch 5 - kínai időszámítás
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Mobil flották
-
Mobilarena
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.

Új hozzászólás Aktív témák
-
f.lorand
Topikgazda
-
sityak
tag
De rég jártam erre

a legutóbbi túra eredménye
[link] -
VivienR
tag
válasz
f.lorand
üzenetére
Persze, itt van:
https://1drv.ms/u/s!ArbwyQYe_FB7r4wUrhbrtSki_IfRuQ?e=czLRk0
Semmi komoly, az egyetlen célom, az volt, hogy kipróbáljam. Végül csere fejet kaptam. Viszont szörnyű volt látni, hogy a HHH térsége is elveszett a fényszennyezésben. Mikor utoljára arra jártam, vagy 2.5-3 éve még valamennyire használható volt DNy-Ny-É irányon.
-
VivienR
tag
Végre van működő képes SW SA2i-m.
Tegnap este lőttem pár teszt képet hogy kipróbáljam mennyire pontos. 90mm-en 5 perces expó nincs bemozdulva, 200mm-n 2 perc jó, 3 perc már bemozdul. Ezzel így ki is békülök külön guider nélkül. 
-
radi8tor
MODERÁTOR
Napfogyi a Marson
Van videó is: [link]
-
kuyarashi
őstag
Ja...
-
kuyarashi
őstag
https://infostart.hu/tudomany/2022/04/13/36-millio-kmora-sebessegu-hidrogenfelhot-lott-ki-a-nap-a-fold-fele-kell-e-felni
-
f.lorand
Topikgazda
Csillag és galaxis:
A csillagda átalakítás projekt miatt a kis Orion Optics Newton távcsővel tudok dolgozni tavasszal. Az ezzel járó nagy látószög különösen szép kompozíciókra ad lehetőséget a tavaszi galaxismezők között. A Nagy Medve egy kevéssé látogatott csillaga a ragyogó Tania Australis. A mellette található HR 4067 csillaggal az NGC 3184 spirálgalaxis látványos háromszöget zár be. Természetesen ez csak látszólagos együttállás, óriási távolságban találhatóak egymástól. Minderről bővebben írok itt, illetve a felbontás is HD.
Érdemes elnézegetni, rengeteg galaxis és egy nagyobb galaxiscsoport is van a háttérben.
-
kovisoft
őstag
válasz
Csabesz666
üzenetére
Primer fókusz esetén a távcső maga egy teleobjektív.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Csabesz666
üzenetére
Még annyi, hogy mélyég fotózásához nem lesz szükség nagyításra, mert általában elég nagy a kiterjedésük.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Csabesz666
üzenetére
Szia!
A primert jól érted, így a gép nem nagyítja a képet, a fókuszod nagyjából mindig fix, hisz a távcső fókusztávolsága adott.
Okuláron keresztül is tudsz fotózni, ehhez projekciós toldatra van szükség. A legjobb eredmény elérése érdekében, a lehető legjobb minőségű okulárt célszerű választani.A GT betanítás nem bonyolult, de gyakorlati feladat, leírni macerás. Esetleg nézz Youtube videókat. Sok van belőle.
Ha konkrét kérdésed van, azt nagyon szívesen megvitatjuk. -
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok! Tecnikai információra lenne szükségem.... adott egy ilyen refraktor a [link] en látható mechanikával , illetve kiegészítőkkel. Sony A6000 fényképezőgéppel szeretném használni. Van hozzá ilyen [link] adapterem is. Prim fókuszba szeretném, a gépet mély égre használni. Jólértem, hogy a prim fókusz esetében nincs a fényképező gép előtt okulár?..... viszont akkor hogyan nagyítja ki az adott objektumot a gép?..... más... ha valaki tudna segíteni, a goto mechanika beállításában, betanításában, az is jó lenne...
A segítséget előre is köszönöm! -
raymi16
tag
válasz
f.lorand
üzenetére
Igen-igen, meg is csináltam pont így, bár kissé pepecselnem kellett vele, nem is ez piszkál, hanem hogy ennyire keskeny. PS videókat ahogy figyeltem, másoknál sokkal szélesebb ez, illetve kevésbé van ennyire a szélén, emiatt picit szöszölni is kellett vele. Persze nem a világvége, csak bennem van a dolog hogy valami még mindig nem jó, kihagyok fontos lépést vagy bármi!
-
f.lorand
Topikgazda
válasz
raymi16
üzenetére
Ez nem feltétlen hiba. A PS-ben a levels (talán szintek magyarul?) menüben húzd ki, azaz a fehér csúszkát kisebb lépésekben húzd fel a jobb szélére a hisztogramnak, majd a bal oldali stötétet meg a növekvő hisztogram bal széle felé. Ha minden jól megy, ott lesz az adat, csak ki kell így strechelni. Mivel az asztrofotóknál alapvetően sötét a kép, ez normális jelenség.
-
raymi16
tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy csináltam képeket (60*300 sec) illetve dark/flat/bias-t is, majd mindezt DSS-ben össze is állítottam több módon, de azt vettem észre, hogy amikor Photoshopban még dolgoznék rajta, nagyon szűk tartományban van adat a képről:
Darkból csak 20 képet tudtam felhasználni, mert munkába indulás előtt indítottam el és a végén már annyira világos volt hogy a képek rovására ment, illetve 2 szűrő is volt, mégpedig az Optolong Pro és UV/IR, bár az áteresztést elnézve ez is valószínűtlen. Esetleg hosszabb záridő de a 300 sec is már elég kell legyen! (Amúgy egy 200/800 és ASI071)
Ez volt eddig úgymond a leghosszabb expós próbálkozásom szóval 0 tapasztalatom van + még az idő se kedvező most, így iparkodok némi elméletet magamba szívni!
Remélem nem volt túl láma kérdés!
Köszi a válaszokat!
-
VivienR
tag
Ha a Pro pack csomagod van, akkor tudsz rá applikálni 2 gépet is, a finom beállítónak az idoma kell, és lényegében nem kell az ellensúly tengely.
2thletme2day, én is úgy tudom, meg is kell nézzem, vagy most vagy legközelebb meglesz.popey37: próbáltam utána nézni, bár mondtak hibákat, de alapvetően működő képesnek tűnt a dolog. Remélem a következő az lesz. Gondolkoztam valami komolyabban is, de ott meg már a súly és méret kérdés is bejön a képbe.
Persze egy LX3-assal sem tejfel az élet, sikerült ott is megtapasztalni, hogy 3kg az 3 kg. D850 + Sigma 85 Art már eléggé kifeszíti a határokat függően, hogy merre kell állítani, bár csak 2.5 kg közeli a terhelés, már sok tud lenni. Kell némi toldót vegyek (nem túl hosszú, nem túl nehéz), hogy nagyjából tengely középre legyen helyezve, ellenkező esetben nem tud vele megbirkózni. A Rho Ophiuchit akartam fényképezni a hétvégén, de a légkör sem volt a legideálisabb. Remélem orvosolódik az SA problémám, és még lesz április vége felé igazán tiszta idő, az még kb belefér.
-
Matska
senior tag
válasz
2thletme2day
üzenetére
Nálam egy 2D billenőfejen (Sirui L20S) csücsül a SA. Mindenek előtt a fényképezőgépet teszem rá egy ekv. 50mm-es objéktívvel (Fujifilm X-T2 + 35mm F1.4), az élőképen belövöm középre a Polaris-t, majd jön a SA, pólustávcső megvilágítása közel maximumon, így a halványabb csillagok nem zavarnak be, majd belövöm a megfelelő helyre a "Polar Alignment" telefonos app segítségével.
Popey37: Askar FMA180 kistávcsővel gond nélkül viszi a 2 perceket.
Végül egy kérdés tőlem is SA kapcsán. Tudok rá applikálni 2db fényképezőgépet? Mármint van olyan izé hozzá, aminak 2 vége van, amik tudnak fogadni 1-1 gömbfejet?
(Bruttó 2,5 - 3kg menne rá, elméletileg bírnia kell.) -
popey37
addikt
válasz
2thletme2day
üzenetére
különben az SA-val már másnak is volt gondja: nem akart életre kelni az óragép, gyorsabban ment mint kellett volna, stb..
fotozni nem ideális, esetleg kisebb objektívvel, de hosszú expó felejtős. nagyobb volt a füstje mint a lángja amikor behozták. sokan megvették, de mindig van fenn a bazárokban eladó. nem véletlenül. -
2thletme2day
őstag
válasz
VivienR
üzenetére
Este kitelepülök és próbálkozom. Ha nem jön össze max követő nélkül fotózok mint ahogyan eddig is.
Amúgy ha minden igaz van olyan jogszabály, hogy 2 vagy 3 szervizelés után ha még mindig szervizelni kellene akkor kérheted, hogy ne szervizeljék hanem adjanak egy újat helyette. Érdemes lenne megpróbálni hátha egy másik jobb lenne.
Megpróbálom, köszönöm a tippet.
-
VivienR
tag
válasz
2thletme2day
üzenetére
Nagyjából belovod az irányát, ha jól lőtted be az irányt akkor lényegen a Polaris a legfényesebb a keresőben (vagy az egyik legfényesebb). Onnantól kezdve már csak a megfelelő osztásra kell mozgatnod finom állítással.
Eddig számomra a SA 2i-ben az egyetlen jól működő dolog a pólus kereső (éppen ezért csücsül ismét szervizben).... Sokkal világosabb mint az Omehon LX3-hoz adott HX500-as. Igaz abban van segéd a Göncöl jelzésével, de ennyiben ki is merült mert megvilagitani meg szenvedés.Kezdek vele úgy lenni hogy kár volt megvennem az SA2-t. Igaz a következő fokozat meg súlyosabb darab, és hozzá még az energia ellátás is. Az Omegon LX-ek szuper kis cuccok, kár hogy max egy órát bírnak.
-
popey37
addikt
válasz
2thletme2day
üzenetére
én pl. úgy, hogy két szemmel nézek: egyik a polustávcsőbe, a másik meg mellette, igy látom a polarist szabad szemmel és tudom poziciomálni a polustávcsövet is. ha már megvan a polusban, onnan csak egy szemmel a polustávcsövön keresztül.
-
2thletme2day
őstag
Sziasztok.
Tanácsot szeretnék kérni. Van egy Star Adventurer 2i követőm amit használni szeretnék de már a pólusra állás is bajos számomra. Az égen szabad szemmel simán látom a Polarist de ha belenézek a polar scope-ba akkor azt sem tudom ki kivel van. Iránytű (telefonos) segítségével beállítol északra az állványt, amennyire szemre lehet pontosan úgy beállítottam az éken is a magasságot de egyszerűen fogalmam sincs melyik a Polaris ha a polar scope-ba nézek. Van esetleg valamilyen trükk, tippr? Ti hogyan csináljátok a folyamatot pólusra állásnál?
-
ati3x
Topikgazda
Kicsit eltűntem, tudom... De vasárnap éjjel olyat láttam, amit mindenképp meg kell osztanom:
Eddig már kétszer volt alkalmam látni, úgy 5 éve, meg kb 2 hete. De most sokkal sokkal brutálisabb volt. Előző alkalmakkor, kb a tejútnál 2-3-4x fényesebb volt a jelenség. most akár napszemövegben is lehetett volna látni! Eszméletlen volt, nem találok rá szavakat. Ezt egyszer mindenkinek látni kell! -
f.lorand
Topikgazda
-
popey37
addikt
kérdésem lenne:
valaki meg tudja mondani, hogy a canon 600D valójában mennyit nyújt a fokuszon, valamint az ASI 178 mc?
mert én már olvastam mindenfélét
és hogyan lehet kiszámolni? köszi -
f.lorand
Topikgazda
Ok! Aki kedd reggel 9-kor szeretne egy ilyen Teams beszélgetésen részt venni, kérem küldjön privát üzenetet ezekkek:
Név
Emil
Számára fontos kérdésekHa van 4-5 jelentkező, akkor vállalom.
-
szkita
tag
válasz
f.lorand
üzenetére
Köszönöm! Szavazzunk! Nekem jó kedd estéig szinte bármikor -csak fotózni lógok- mert most M.o-n vagyok és tiszta az ég
Javasolj időpontot (csak kéne valami valósidejű kommunikációs felület. Pl. messengeren lehet szobát csinálni neki de ott nekem senki nem ismerősöm. Te sem)
-
popey37
addikt
engem is érdekelne, főként a flatkészítés, mert eddig nem igazán sikerült normálisat lőni.
de a feldolgozásban is jöhet bőven segítség,, ahhoz is szinte láma vagyok. -
f.lorand
Topikgazda
Ha van legalább 5-6 érdeklődő és egy teams szoba, akkor mindenről beszélhetünk. Darkolás, flatelés, fókusz, pólus, vezetés, nyújtás, szűrők, feldolgozás, stb... Ha nincs, akkor természetesen semmi különbség nincsen, itt is válaszolgatok, ahogy épp az időm, meg a beszélgetés ritmusa adja.
-
lesaux
veterán
Előre is megköszönve a lehetőséget, én idegenkedem az ilyesmitől, sajnos telefonálni sem szeretek. Aki ezt érti, érti, aki nem, annak úgysem tudom megmagyarázni.
Az mindenesetre egy közösség összetartó erejét mutatja, ha önként érkezik ilyen jellegű felajánlás, ez a hozzáállás minden tiszteletet megérdemel. És persze nem akarom megtorpedózni a kezdeményezést, de ha lesz is ilyen jellegű meeting, én legfeljebb passzív megfigyelőként veszek rajta részt.
Addig olvasgatok és youtube-on nézek videókat, próbálok okosodni. És néha kérdezek majd itt is.
-
f.lorand
Topikgazda
Ha akarjátok és valaki megszervezi, tarthatunk egy zoom / teams /akármi kérdés-felelek wokrshopot, ahol minden kérdést fel lehet tenni és minden kérdésre válaszolok live. Itt túl széttartó néha és úgy érzem, félremennek az infók, vagy duplikálódnak a kérdések.
-
lesaux
veterán
Az a baj - és ne értsetek félre, rettentő hálás vagyok mindenkinek, aki szóba áll velem -, hogy ha egy kérdésen úgy néz ki, túljutnánk, az generál bennem három másikat: korrektror, halo, további szűrők, egyebek.
Válaszolva a felvetésekre, igen, objektíves észlelésről van szó.
Saját régi DSLR-ben jobban bíznék, mint venni valamit, amihez aztán még esetleg szűrőt is kell szereznem stb. Van egy 250D-m is, úgyhogy ez a 400D tényleg csak tartalék, nagy nyugalommal alakíttatnám át. (Plusz jelenleg 79.990-ért látok 600D-t a hardveraprón.) -
bmxbandita
tag
Én is azt javaslom, hogy a 400d-t már inkább hagy úgy, ahogy van. Azért a pénzért amennyibe a szűrő+csere kerül már kapsz egy jóval modernebb szenzorral szerelt gépet is, igaz nem Baader szűrővel, hanem csak full spektrum moddal, tehát kell valami szűrő amivel az infra tartományt levágod, de szerintem sokkal időtállóbb befektetés, mint a 400d-re rákölteni egy raklap pénzt. Hardveraprót csekkold, most is vannak gépek
-
kuyarashi
őstag
A clip szűrő lehetséges, hogy halót fog okozni a csillagok körül. Kicsit lejjebb Lóránd írta ezt nekem. Ezért ő korrektorba csavarható változatra váltott.
Az átalakításra lehet tudok olcsóbb embert, aki szintén komolyan benne van a témában. -
lesaux
veterán
Sziasztok ismét!
Nézem a gép átalkításának árát, meg ugye hogy milyenre kell cserélni benne a szűrőt, milyet kell elé tenni stb., ám nagyon meg vagyok lőve, annyiféle szűrőt látok. De nem rohanok ennyire előre.
Kezdetnek ha belevágok az átalakításba, itt 44.900-ért szűrőt cserélnek a 400D-mben, illetve a legfelső, a "Baader BCF-1 UV/IR blokk szűrő Canon EOS kamerák számára" című terméket kérem a gépembe, ha jól értem. Az "asztrofotósok számára fontos hidrogén-alfa hullámhosszak"-at emlegeti a leírás.
Az első lépcsőfok ez lesz nálam, igaz? (Aztán beszélgetünk majd a szűrőkről is, ha így van.)
Köszönöm! -
popey37
addikt
válasz
f.lorand
üzenetére
én ezt értem, de ha a darkok nem ugyanabban a pozicióban lévő kamerával készültek mint a light képek akkor nem ugyanott lesznek a hotpixelek.
ha csak 5 fokkal forgatod el az érzékelőt, a light képen lévő pixelhez képest a darkon lévő 5 fokkal arrébb lesz.vagy én tévedek?
-
lesaux
veterán
Hú, srácok! Köszi mindenkinek!
Budapest legszéle az észelési hely, már majdnem Gyál. Tudtam, hogy valamit kihagyok.
És nincs átalakítva a gép. Megnéztem az átalakítás árát, aztán erre még aludni kell egyet.Akkor a tennivalók: könnyebb célpont keresése, flat, több dark, hosszabb expó, többórányi anyag (+fényszennyezésszűrő, átalakítás...)
Köszönöm még egyszer!
-
f.lorand
Topikgazda
A képeidnél valóban sok javítási lehetőség van. Láthatóan erősen fényszennyezett helyről fotózol, átalakított gép kell (főleg a lófej féle képeknél, de még a galaxisoknál sem árt) és valószínűleg fényszennyezés szűrő is. Az M81-es kép alapban is szétesett, ott vmi nagyon nem stimmel, a csillagok különböző irányban nyúlnak. A lófejes képnél az Orion lenne neked megfelelően fényes téma, oda hosszú záridő sem kell. De ott is kell alapos kifotózás, legalább 1-2 órányi expó,, majd megfelelő feldolgozás. Egyébként abban a képedben így is van némi adat (bár nem túl jó a pre-processing, valószínűleg még több lenne, ha az elejétől látnám, de a fényszennyezést levéve kb ennyivel jobb). De látszik, hogy sávosodik így is. Dark több kell, bias sztem neked nem, sokkal inkább flat. Ha van konkrét kérdés, válaszolok.
-
f.lorand
Topikgazda
válasz
popey37
üzenetére
Ez nem így van Popey, a kamera elforgásával a zaj és a hotpixel is forog. Elég a dark adatbázis valóban ha pontosan reprodukálható. A dark nem csak ezeket szedi ki (ati3x, a hotpixel is fontos azért), hanem az egyéb szenzor hibák miatt is, mint pl a glow. Azt semmi más nem szedi ki, csak a dark és nagyon jól is teszi, hogy teszi

Készült új kép is. A Kaptár-halmaz ragyogó önmagában is, de az oldalamon levő nagyfelbontású képen sok kis galaxis bújkál a háttérben.
-
bmxbandita
tag
Szia!
3 dolog ami eszembe jutott, a bűvészkedést a profibbakra bíznám
:
- Az Androméda az egyik legkönnyebb célpont, mert rohadt nagy, és világos. Amiket most próbáltál sokkal kissebbek, és ami még lényegesebb, hogy sokkal halványabbak. Így nehezebb lesz ugyanazt a végeredményt elérni.- Írtad, hogy a kertedből lőtted, de azt nem, hogy a kerted kb. hol helyezkedik el (teljesen vidék/nagyobb várostól nem messze/ agglomeráció/BP). Fontos, hogy fényszennyezés terén mennyire vagy hátrányban.
- 30mp záridő a lófej köd esetében kicsit rövid. Mondjuk nagyban függ a fényszennyezéstől is, de ha küldesz nyers képet akkor kiderül, hogy belefér-e nagyobb záridő. SA a setupoddal kb. 2 perces záridőig jó lehet, pontos pólusra állással.
- Gondolom a 250d-d nincs átalakítva asztrofotózásra, így a Lófej köd még nehezebb célpont, mert a Ha tartományból nagyon sokat "levág" a gép gyári szűrője.
-
ati3x
Topikgazda
válasz
popey37
üzenetére
A darkok nem a hotpixelek miatt kellenek, hanem a zaj miatt. Mivel a zaj hőmérséklet függő is, ezért kell mindig kb azonos hőmérsékletü, vagy szűk hőmérséklettartományból. Elvileg hűvösebb szenzor, mondjuk 5 fokos szenzor hőmérséklet alatt tágabb tartományt is lehet használni. Pl 0 fokos és mondjuk -5 fokos szenzor esetén kevesebb a zaj különbség, mint mondjuk 25 és 30 fokos szenzornál. És azért lell több legalább/minimum 6-8 dark, de több az jobb, mert ez a zaj random. Míg a hotpixelek azok statikusak.
-
lesaux
veterán
Sziasztok!
Tudnátok picit segíteni, miért ilyen rosszak a képeim?
EOS250D-vel, Canon EF 70-300-as obival és Star Adventurerrel dolgozom, 130-150 light, néhány dark és bias a nyersanyag. 30 másodperceseket lövök ISO 3200-on, illetve 1600-on, de az sem lett jobb.
A lófej mondjuk nincs túl magasan ilyenkor, de az M81 igen, és egyik csúnyább, mint a másik. A saját kertemből lövöm őket, ahogy jóval korábban az Andromédát is (ugyanezzel a felszereléssel), és az egész szépre sikerült, bár komolyan nem emlékszem, mit csináltam másképp.
Próbáltam az 50/1.8-as obit is, az több fényt gyűjt, picit lerekeszeltem, ugyanolyan gyatra a végeredmény.Tudom, hogy amit a DSS kiköp, azt még tuningolni kell PS-sel, de úgy veszem észre, annyira kevés képi információ van bennük, hogy hiába tologatom a csúszkákat, szebb nem lesz.
Töltöttem fel egy-egy tif-et. Valaki lenne olyan kedves és megnézné, hogy a tif-ekkel lehet-e bűvészkedni, és csak a PS-es tudásomat kell fejleszteni, vagy maga a nyersanyag gyenge?
M81
Lofej -
popey37
addikt
válasz
bmxbandita
üzenetére
szerintem hibás a megközelités: minden alkalommal máshova esnek a hotpixelek amikor elforditod a kamerát, mivel elforog az érzékelő ezáltal a hotpixel a képen máshova kerül.
de lehet én tudom rosszul. mindenesetre én minden alkalommal csinálok, az a fél óra belefér. sőt általában a fotozás közepe felé szoktam darkot lőni, fele light előtte, a másik fele utána, igy a legkisebb a hőmérséklet eltérés. -
bmxbandita
tag
válasz
popey37
üzenetére
Én úgy tudom, hogy 1-2 évig simán lehet a dark libraryt használni, a hőmérséklet a kritikus. De annyira, hogy ha nagyon sok az eltérés hőmérsékletben a dark és light framek között, akkor inkább nem is érdemes használni, mert csak ront a végeredményen. Simán lehet obi/tubus nélkül is lőni, csak fel kell rakni a vázsapkát. A felrakás-lerakás a flateket befolyásolja, mert porszemek mozoghatnak/kerülhetnek be a szenzorra/lencsére. De hát flateket meg úgyis csinál minden alkalommal az ember
-
popey37
addikt
és az miért jó? minden kamera felrakásnál máshova esnek a hotpixelek, nem fogja kiszedni a progi.
és a képzajosodás is más, minden fotozáskor.
szerintem az a legjobb, ha minden alkalommal van dark és flat csinálva.
és még nem is emlitettem a záridőt, hiába van 2 perces darkod, ha 4 perces expokat lösz. -
szkita
tag
válasz
popey37
üzenetére
Készült asszem vagy 15 dark, annál tovább nem korrigálok (Egyrészt a nívó miatt másrészt múltkor már majdnem verekedés tört ki azon , hogy hogyan lehet korrekt flat képet csinálni. Azt elengedtem...) Igen, középen rajzolnak legszebben az obik. Szerettem volna középre én is de a felszerelés meg a már részletezett 'látási viszonyok' azt mondták, hogy álljak neki így ha már megtaláltam. Készült még pár sorozat addig még nem jutottam el, és a hétvégére is jó időt mutat. Lövök ezerrel csak lassan a Nap fényébe vész... A zeniten fák takarják, utána épület. Mondjuk csak a nyári tejútra gyúrok vele de jobb időben megismerni a hibaforrásokat. Meg nem árt ha van min edzeni a kidolgozást. Túl lelkes vagyok még, és a ló ezen oldalán. Higgadni kéne, szebb lehetne.A nyugodtság viszont talán ezen az egyik legjobb. A meteoblue mindhárom szélértéke 0 volt! Egy másik napit feldolgoztam... Megette a fényszenny.
-
bmxbandita
tag
válasz
popey37
üzenetére
Amiket felsoroltál azon kívül csak a starnet++-t használtam. De csak azért mert nemrég adták ki a V2-t, amiről mindenki ódákat zeng.
Egyébként minden korrekciós kép is készült, írtam is a leírásban.
pontosan nem emlékszem, de talán 15 dark és 20-20 flat/bias egyből a light framek után, mielőtt a szenzor hőmérséklete/fókusz változna. -
popey37
addikt
válasz
bmxbandita
üzenetére
nem kell ennyi progit használni, felesleges, csak elrontja a képet.
DSS majd ps, ebben a két progiban benne van minden.
a korrekciós képek meg kötelezők, mindig akkor kell csinálni amikor fotozól, a fletek pár pillanat alatt megvannak, a darkból sem kell túl sok:20-30 elég. a dark a legfontosabb: nem lesz képzaj és hotpixel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 27% GIGABYTE Z790 AORUS ELITE AX Alaplap bontatlan új !
- 27% - LG UltraGear 32GS75QX-B Monitor! 2560x1440 / 180Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Apple iPhone 14 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 86%
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 16GB 1000GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Tegnap este lőttem pár teszt képet hogy kipróbáljam mennyire pontos. 90mm-en 5 perces expó nincs bemozdulva, 200mm-n 2 perc jó, 3 perc már bemozdul. Ezzel így ki is békülök külön guider nélkül.

Javasolj időpontot (csak kéne valami valósidejű kommunikációs felület. Pl. messengeren lehet szobát csinálni neki de ott nekem senki nem ismerősöm. Te sem)