Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Netfone
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Honor 400 Lite - szegény ember kameragombja
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
Tapétaeltávolító...
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Pürrhosz #68610 üzenetére
A konyha felső szekrényre érdemes gondolni. 12 terítékes porcelán készlet, ugyanennyi pohár üdítőnek, fehér bornak, vörös bornak, rövidnek, pezsgőnek és egy korpuszelem még tele sincs. Másikban liszt, cukor, konzerv, befőtt, rizs, tészta. Olyan nagyon nem is sok, csak a bontott csomagolások mellé még 1-3 darab tartalék.
25 kilót hátizsákba is raktam már, nehogymár szekrénybe ne lehessen...
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Morris #68579 üzenetére
A gép precizitását, kézreállásást más anyagon is kipróbálhatod, vagy eleve a megfelelő koronggal bérled a gépet.
tothjozsi96: igen, akit nem kényeztet el a település, annak nehezebb.
Lehet oinline rendelgetni, magánszemélyként megillet a 14 napos elállás. De szar az, amikor már a harmadik képet "teszteled", mikor már kétszer nekikészültél, elpakoltál, visszakaptad a kifizetett pénzt, stb. -
macilaci78
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #68571 üzenetére
A menj el és nézd meg egy szerszámgépnél kinézhet úgy, hogy bérelj egyet egy napra és próbáld ki... Persze a bérelhető kínálat is szűkebb, mint a megvehető.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
csui83 #68502 üzenetére
Egy pl 6*6 cm hasáb lábat bútorlapból macerás összerakni. Egymásra ragasztasz 3 réteget és egyben élzárod, akkor az egymás melletti oldalak el fognak ütni: élzárás vs laminátum.
Ha bérvágással illesztve csinálsz oszlopot, akkor az éle ha jól is sikerült, sérülékeny lesz. Ha bútorlapban gondolkodsz, a lábnak mást találnék ki.A hátfal egyszerű: élzárt léceket szabatsz le, 4 mm nút teljes hosszon, közte színazonos bútorhátfal.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Winner_hun #68486 üzenetére
Jaja, a mostani helyén a kazántakarás miatt épp, hogy megvan a 90° nyitási szög a fotózott frontnál.
Meg kellett szokni, hogy a középen nyíló frontokat "sarkig" nyissuk, mielőtt kihúzzuk a cipőtartó polcokat, különben a fiókcsúszó hegye belekarmol a frontba. Ugyanígy teljesen be kell tolni az összes polcot, különben megnyomom a frontot. Szerencsére ezek a sérülések belül vannak.
Nekünk nagyon bevált ez a megoldás cipőtárolásra. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Winner_hun #68485 üzenetére
A fehér (meg általában a világos pigmentek) nem fednek olyan jól, mint a sötétek, meg sosem volt cél a hófehér parketta. Ez a legfehérebb tölgy, ami kéznél van.
Viszont kőrisen a fehér egységesebb, világosabb lesz.Sötét irányba könnyű, addig halmozod egymásra a rétegeket, amíg el nem éred a kívánt sötétséget. Világosnál ez nem játszik, mert a pác csak egy tónust ad a fa színéhez. Olyan, mint a színes üveglencse, amit magad elé tartasz. Teszed a barnát, mapsz egy árnyalatot. Sötétebb kell? Még egy barna lencse... De a fehérnél nincs így. Raksz egy savmart üveget, majd mégegyet és mégegyet, a végén teljesen sötét lesz, pedig mindvégig fehéret pakoltál csak.
Ha tökegységes hófehér szín kell, de a fa erezete is megmaradjon, akkor kefélr meg a fát, fesd (ne pácold) telibe, például a fényezőnél, majd mehet rá a lakk a kívánt fényben. Az erezetnek a mélységét a fizikai 3D mélység fogja megadni, nem a színek játéka, de így is mutatós.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
troland26 #68482 üzenetére
Nem én követtem el, hanem Winner_hun. Borovi fenyő cipősszekrény, a korpusz és a front is fa, mert látszó elemek, a duplung fenyő dekoros laminált forgácslap.
Kell a 18 mm, ha a pánt állíthatóságát is meg akarod őrizni.
Én évente egy-két alkalommal megyek körbe a fenyő frontokon a pántokat állítani, ahogy szárad, vagy dagad a front. Van olyan front, ami lúgni kezd és az alsó lapba ér bele, van, hogy nullára összezár a két front, vagy épp a ceruza is átesik a résen. Hm, a fa, fenyő ilyen, én szeretem.A meglévő Claudia bútoraink mellé gyártott egyedi elemeket hasonló stílusban.
-
macilaci78
nagyúr
A korpusz belső oldalán van egy duplung, így keskenyebb a fióktes.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Lucif-R #68464 üzenetére
Bal oldalt amerikai dió pórustömített UV-lakkal, 11-13 gloss.
Középen tölgy fekete páccal, enyhén kefélve, pórusos lakkal átlóban felezve matt és selyemfénnyel.
Jobb oldalt füstölt tölgy pórustömített UV-lakkal, selyemfénnyel.
Kellett a kefélés, hogy az erezet jobban érzékelhető legyen, de a bükk sokkal homogénebb rajzolatú és zárt pórusú fa a tölgyhöz képest, nem láttam feketével. -
macilaci78
nagyúr
válasz
hzsolee #68383 üzenetére
Az az 1 db polc egy alig látható helyen tartja a PC-t. A vágás maga rendben volt: nincs kipattanva a laminátum, a sarok is éles. A 2 mm ABS élzárásból láttam már szebbet, de mindenképpen egységes az OBI-ban is. Csak hát az egyik oldalt mintha pár századdal túllógna a lap síkján és a sarkok eldolgozása sem a legszebb. A teljes képhez hozzátartozik, hogy egy sima fekete bútorlap lett vágatva és 2 mm vastag egyszínű fekete élzárással ellátva, szóval nagyon homogén, minden egyenetlenség látszik rajta.
-
macilaci78
nagyúr
-
macilaci78
nagyúr
válasz
liszi70 #68323 üzenetére
Tölgynél, minden fafajnál számít a földrajzi hely is, ahol nőtt, de a hozzáértők szerint még az sem mindegy, hogy eső előtt, vagy eső után vágták.
Háromsávos tölgy szalagparkettából láttam már "Dark Oak" színűt: sima natúr lakkos készparketa, de sötétebb a megszokottól, mint a tied. Egyszerűen szabványon kívüli a lamellák színe, de olyan mennyiséget ad ki, hogy katalógusterméknek betették gyártásba. Színre olyan, mint a 20 éves Gemini lakkos tölgy, mély, sötétebb színekkel, nem egy sápadt szar. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Borisz76 #68297 üzenetére
8 mm vastag rétegelt lemez 80 cm hosszon nagyon meghajlik 30 kg alatt.
Így elviseli a 8-as anyag, csak én felülről lefúrnám a cseréplécre, nehogy megbillenjen.Ez a kétsoros falsín nekem nagyon bevált már több helyen. Nem vesz el a láb helyet. Kamra, tároló, 105×55 cm, 100×60 cm bútorlapok polcnak, ásványvíz, üdítő zsugorszám.
Volt, ahol 15 mm rétegelt lemez volt, erkély falüregében 60×60 cm, semmi baja nem volt. A rétegelt lemez kezeletlen volt, az éleket lefózoltam. -
macilaci78
nagyúr
-
macilaci78
nagyúr
válasz
kavalkád #68278 üzenetére
Ha keretet használ, akkor ráütődő frontot tesz, de ehhez a korpuszt kb dupla mennyiségű anyagból kell megcsinálnia. Ezt akarja megspórolni.
kicsi kecske: csináld nyugodtan keret nélkül a korpuszt közézáródó fronttal. A középső függőeleges osztásra rázárnak a frontok* és a pántokkal be tudod úgy állítani, hogy front párhuzamos legyen a korpusz éleivel.
*Így a polcok mélysége megfelelő, nem azon fog a front megpihenni.Esetleg megcsinálhatod 1386 mm szélesség helyett 2 db 693 mm széles korpuszokat, a kettőt egymás mellé téve középen dupla anyagvastagságod lenne. Viszont könnyebb vinni egyben, értelmezhetőbb méret. Az egymás mellé kerülő oldalakat rövidebbre veszed 18 mm-rel, hogy a ráütődő front pont a szekrény élébe essen.
Optikailag úgy a szép, ha az alsó, felső vízszintes lapot közre zárják az oldallapok, ahogyan most a kereted. De ha csak ledobod a keretet, akkor pont fordítva lesz.
Érdemes szintezőlábat használni, ekkora felületű bútor már bármin felülhet. Tessauer anyába csavart láb is van, alig pár mm-t áll ki, nem feltétlenül kíván szoklit. -
macilaci78
nagyúr
válasz
kicsi kecske #68271 üzenetére
Nem vagyok asztalos, inkább csak néha összeszögelek ezt-azt magamnak.
Csináltam a garázsba egy salgó-polcba egy polcos korpuszt, hogy az igényesebb dolgok porentes helyen legyenek.
Szemből, fentről-szemben állva és lapméretek nézet.
Közé záródó szekrényajtó és a front ráadásul nem is merőleges a korpuszra, hanem a korpusz is befordul a front síkjába. Pillérpánttal oldottam meg.A közézáródó frontnak nem az a baja, hogy hézagos, mert be nem látsz a sényforrás nélküli korpuszba, hanem hogy nincs mire ráütődjön a front. Én két db 6,5 mm-es furatba tettem le egy-egy fatiplit, amire a frontok ráütődnek. Viszont ha nagy és széles dolgot kell berakjak, a tiplik lazák, így ki tudom venni és nincs útban.
Még egy gondolat: középen felnyíló kétszárnyú bútor esetén a két szárny között is van hézag. Itt sem lehet jobban belátni, mint a közézáródó frontok széleinél.
Viszont az élzárás színére figyelj. Például a fehér korpuszban lévő fehér polc élét a fronthoz való élzárással szokás zárni, mert közel van a réshez és látszhat.
nem lesz olyan rés - Egy fityfenét! Valamennyi rés mindenképpen lesz, mert a pánt nem engedi teljes hosszában felfeküdni a korpuszra. Nem szemből, látható helyen lesz, rés, hanem függőleges síkon a front mögött.
A fenti korpuszom egy teremgarázsszinten van, ahol annyi por van, hogy a kocsit meg se mosom. 1 hét után már szürke fátyolként egyenletesen fedi a por.Na, ebben az elemben semmi por nincs, de nincs is a szekrényben huzat, ami beszívná a port. Pedig néha előkerül egy gérvágó, kompresszor, szalagcsiszoló is...
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Héraklész #68249 üzenetére
A munkalap kivágása igényel némi rutint, kézügyességet, szerszámot, asztalos megoldja.
A mosogatóhoz megveszed a szifont, egyebeket, kell egy fűrész a csövek méretre vágásához, vagy az se egy rugalmas gégecsőhöz.
A csaptelep rögzítéséhez csőkulcs kell, ha csak alulról férsz hozzá. Mivel itt a munkalap nem lesz még feltéve, nagyon könnyen hozzá lehet férni hátulról is. Én egy sima 2" csőfogóval tettem fel a csaptelepet, mert hozzáfértem a két székre tett munkalap esetén. A hideg és melegvíz csöveit is ekkor tettem be a csap aljába.
Miután a munkalap a helyére került a csappal, mosogatóval együtt, ment a sarokszelepekre, csatornakiállásra, ami oda való.Gumigyűrűk, karmantyúk tömítenek már mindent ott a vizes résznél, nem kell teflonzsinór, teflonszalag, ragasztó, akármi.
De ezzel együtt nálam az asztalos tette és kötötte be a mosogatót, csapot.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
ViktorSz #68243 üzenetére
Nem, ezt Winner_hun fórumtárs rakta össze. Nem a szellőzés volt az apropója amúgy az összekötő áthelyezésének.
Az előző konyhabútorban a tartóban az egyik kés kiékelte a fiókot és annyira se nyílt ki, hogy egy pénzérmét be lehessen tolni. Ezt előztem meg és ezt nem oldja a pult alatt egy akármilyen fém összekötő sem. -
macilaci78
nagyúr
De az anyától és a csavartól is, hogy nem szakadt el valamelyik, vagy a menet.
Igen, úgy gondoltam, hogy a korpusz fal felőli oldalára megy. Egy Forstner fúróval lehet neki fészket csinálni, hogy síkban legyen, egy pötty pillanatragasztó pedig megoldja, hogy szemből, a korpusz felszerelése után ne lökje ki szemből a csavarral.
Nekem ez a VESA konzol nagyon bevált, elég lapos, nem kér sok helyet a monitor mögött. Cserébe fix, semmilyen állítási lehetősége nincs. Már nem használom, egy íróasztal felnyíló lapján volt a monitor, de azóta át lett alakítva a bútor, megszűnt ez az opció. -
macilaci78
nagyúr
válasz
pacman_123 #68206 üzenetére
Erre gondoltam körmös anya alatt. Sokkal később szakad ki a lapból, mint a Tessauer.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
NeoPampalini #68203 üzenetére
Ellenlemez helyett körmös anya, arra meg egy filléres lapos konzol.
Tetszőleges gázrugó, a leggyengébb is jó, elvégre a lapot nem a nyomóerő tartja majd nyitva, hanem a gravitáció. Viszont ha megerősíted, például kapupántcsavarral teszed fel a gázrugó talpait, hogy ki ne szakadjon az anyagból, akkor a gázrugó műanyag vége fog letörni. Inkább tennék láncot. -
macilaci78
nagyúr
válasz
pacman_123 #68140 üzenetére
A hosszú oldalra 2-2 db L alakot javaslom a szélekhez közelebb, úgy nem fog ferdén állni.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Soma01 #68123 üzenetére
Pont ma csináltam Anyám hokedlijét, M6 Tessauer. Megjelöltem a közepét, 5*5 cm fenyő láb bütü vége. 3 mm fúró, 6 mm fúró kb 5 cm mélyen, 8 mm fúró anya +2 mm mélyen, reibboltam. Az anya sík alá ment szűk 1 mm-rel, szárazon hajtottam be a kb 35 éves fába, egy nyikkanás nem volt. 150 kg vagyok, 17 mm-t emeltem vele.
A behajtóra ráhajolva nyomtam lefelé.A 2k epoxy kétkomponensű epoxy ragasztó, pl Gorilla. Ügyetlen vagyok, amilyen a szerencsém, a metrikus menetbe is jutna...
-
macilaci78
nagyúr
válasz
tibbike01 #68119 üzenetére
Az ajánlatadás a legtöbb helyen ingyenes. De akkor csak annyi van benne, hogy adott méretű helyre adott anyagból adott darabszámú fiók, stb.
Ha ettől precízebb kell, az már tervezés, azzal azért már munka van, de pontosabb is lesz, viszont nincs ingyen.
Az én esetemben például: L alakú konyha, 2,2*2,3 m fal, 2,65m belmagasság, a rövid száron mennyezetig érő felső szekrény. Beépített sütő pult magasságba emelve, felette nyitott polcon mikró, beépített indukciós főzőlap, kétmedencés mosogató (a sarokelemben, alatta polc. Szagelszívó, mosogatógép nincs. Pult alatt összesen 2 db fiók, a többi állítható magasságú polc, oldalra nyíló frontokkal. Valami famintás laminált forgácslap front, belül fehér. Pult szintén laminált.
Ez már részletesebben megfogalmazott igényt, mint amit első körben szoktak kapni az asztalosok. Aztán az ár még elmászhat, pl egy olcsóbb bútorlap 8 k/m2, egy drágább 20k, de vannak 60k/m2 áron is. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Soma01 #68114 üzenetére
Hát, szerintem lötyögni fog benne, legalábbis az M4 Tessauer anya.
Mindig magátmérővel fúrtam elő és zenköltem. 30 mm-es fenyő karnisrúdban is megállt az M6-os. Mondjuk, azért egy csőbilincset tettem a rúd végére, ha mégis repedne...Ha félsz, hogy elreped, akkor magátmérő +0,5 mm, zenköld és esetleg síkosítsd valamivel az anyát.
Jajj, de perverz vagyok...
-
macilaci78
nagyúr
válasz
kavalkád #68095 üzenetére
Vannak speciális csavarok, mint a bútorösszehúzók, csak lényegesen rövidebb hüvellyel. Meg menetrögzítő bele, ami adott forgatónyomatékig tart. Vagy barkácsol: az egyik lyukat feljebb fúrja a másikba menetet vág és esztergáltat hozzá egy csavart a tövében menet nélkül, esetleg ráhúz egy csapágyat.
De nem, ebben a vasalatban ennyi van. -
macilaci78
nagyúr
válasz
RAiN91 #68058 üzenetére
Milyen méretre (mélység, szélesség) gondoltál?
Lehet kapni konyhai munkapult méretet, párkány méretet, ezek le vannap profilozva, felületkezelésre előkészítve és csak kenni kell.
Olajozhatod, waxolhatod is, nem feltétlenül kell lakkozni.Vehetsz lapszabászatból méretre vágott furnéros forgácslapot körben 2 mm fa élléccel élzárva, élgömbölyítéssel és azt felületkezeled. Lehet, hogy megpróbálják a tábla maradékát is rádsózni. Vagy keresel olyan helyet, ahol maradék anyagból is kijön, amit szeretnél, vagy a bútorban próbálod a táblát gazdaságosan felhasználni.
-
macilaci78
nagyúr
Létezik master-slave kapcsoló 3-fázisra is. Indítod a gyalut és a gyaluval együtt indít bármi mást, amit mellé dugtál, akár 3, akár 1 fázisú fogyasztót.
Az árát tekintve inkább elméleti a dolog. -
macilaci78
nagyúr
válasz
smallmer #68036 üzenetére
A szálas anyag általában véve erősebb, mint a daráltból táblásított. De volt fizikatanárom szerint minden hajlik egy tollpihe súlya alatt is, kérdés, mennyit?
Az a 28 mm vastag táblásított fenyő nyilván többet bír, mint egy 18 mm-es laminált faforgácslap és nyilván kevesebbet, mint egy 40 mm vastag táblásított dió.Az íróasztalom, amit ~7 éves koromban vettek szüleim és az egyetem alatt is használtam, az bükk furnéros laminált forgácslap, akkor még 20 mm vastagság volt a sztenderd. Az asztallap egy réteg teli lap, alatta körbe kb 1 cm visszaállással még egy réteg, csak kb 10 cm léc. Lazán, egy nyikkanás nélkül elbírta, hogy ráfekszek, ráállok, a függönyt azon állva szedtem le, tettem vissza. De azért 15 év alatt kb 1 cm mélyen meghajlott a közepe úgy, hogy 1/5-nél és 4/5-nél volt alátámasztva.
Havernál panellakásban a beépített szekrény és az ajtó másik oldalán lévő fal között egy sima 18 mm-es fehér bútorlap van feltéve a két szélén egy-egy cseréplécre. Társasjátékok, nagy alakú könyvek vannak a 2 polcon, természetesen meghajlott. Felülről alácsavaroztam elöl-hátul 1-1 5 cm-es lécet bútorlapból levágva, élére állítva, semmi meghajlás nem látszik.
A bútoripar ismeri a lapfeszítőket, gyakorlatilag egy hosszú nútban egy menetes szál a két végén egy-egy koronggal bemarva a lap egyik oldalába. A menetes szállal húzva egymáshoz a két korongot lehet a lapon igazítani. Nagy méretű szekrényajtóknál használják, de az csak egy élére állított asztallap.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
philoxenia #67937 üzenetére
10-es tipli tartja a létrát a tárolómban. [kép] Párban egy-egy tányért is rá merek bízni.
Nem kell a tányért teljes hosszon megtámasztani.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
varsam #67935 üzenetére
Az IKEA honlapot végignéztem, aztán az Aliexpressen is bóklásztam.
A bükk előnye, hogy meg tudom csinálni és méretre készül. Tehát nem kell 2,5 boltit összelegóznom, hogy a fiókban kiadja a méretet. A tányérok mérete szerint tudom sűríteni, vagy ritkítani az osztást.3 db nagy méretű pizzázós lapos tányér, 5 db normál méretű lapos tányér, 3 db mélytányér egyféle méretben, 3 db mélytányér másik méretben, 3 db teáscsésze alátét, meg még egy süteményes tányérnál nagyobb, de lapos tányértól kisebb lapos tányér. De a fiókok se készültek még el, szóval annyira nem kapkodós a dolog.
Szóval a nekiállás előnye, hogy pontosan megfelelne (?) az igényeknek, nem a fillérszexualizálás.
-
macilaci78
nagyúr
Sziasztok!
Pult alatti fiókba ajánljatok már valami rendezőt, amiben élére állítva elférnek a tányérok.
Elég vegyes a felhozatal, szedett-vedett maradékok innen-onnan. A 12 terítékes teljes, ép, hiánytalan készletet nem használjuk napi szinten, azt a felső polcon tartjuk.
Egy ilyet meg tudok csinálni méretre bükkfa lécből és szálban vett tipliből, van állványos fúróm... Van-e jobb megoldás? -
macilaci78
nagyúr
válasz
Winner_hun #65250 üzenetére
10 db pótlásnak, de elfér a 30 db is.
Felhívom őket, ha ez az egyetlen lehetőség. Apám egyéni vállalkozó, ha mindegy, milyen adószám kell. -
macilaci78
nagyúr
Sziasztok!
Ilyen bútor fogantyút hol kapok? Webshop, vagy Budapest és pesti, Dél-budai agglomeráció esik útba.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Winner_hun #48366 üzenetére
Szép munka!
Ehhez képest egy telefontartó polc már smafu. -
macilaci78
nagyúr
válasz
vmaxter #39774 üzenetére
Nálam kb 120° és kb 150° sarkok vannak a konyhában. Ha a lapszabász jól dolgozik, akkor nem csak merőlegeset tud pontosan vágni.
A másik lehetőség, hogy maradsz a 90°-os illesztésnél és a munkalap hátulját vágod le szögbe. Ehhez persze a korpusz mélységét is igazítani kell esetleg. Vagy vannak ma már 60 centitől mélyebb munkalapok is. -
macilaci78
nagyúr
válasz
thyeby #39759 üzenetére
CSak a Logouton megjelenő camlapos írásokat látja korrektor, a többit szerkesztők, házigazdák. Sajnos nem vesznek minket igénybe még a megjelenés után sem, pedig szerintem valamennyi cikket legalább egy korrektor érdeklődésképpen is elolvas. Kevesebb idő lenne elgépeléseket, írásjeleket rendbe tenni, mint privit küldözgetni a cikkíróknak.
Én a muszáj-t vétettem el eleinte gépeléskor rendszeresen. Onnan jegyeztem meg, hogy a kevesebb karakterszám miatt a lustaság a helyes.
A
szmájli nem a személyed ellen, sem a helyesírásodnak szólt, csak valahogy éles kontrasztot mutatott az amúgy kiforrott, igényes stílusoddal és tartalommal. Van pár fórumozó, akinél kár ilyeneken precízkedni, örülj, hogy te nem tartozol közéjük!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
thyeby #39749 üzenetére
de melyik az a fafaj? - méretstabil
Van pár eljárás, hogy mivel lehet megkínálni a fát, amitől jelentősen kevésbé lesz hajlamos a méretváltozásra.
A füstölés, égetés, termokezelés például ilyen, de ezek megváltoztatják a fa színét is.
Az a baj, hogy már régen olvastam, így nem emlékszem pontosan, de ha felgőzölöd, majd vákuumszárítod a fát, azzal oly mértékben roncsolod a sejtszerkezetet, hogy a vizet továbbra is felveszi ugyan, de már nem tud a sérült sejtszerkezet méretváltozást elkövetni. Ez az eljárás a fentiekkel szemben nem okoz jelentős színváltozást.És nem feltétlenül kell kemény fában gondolkodni, akinek ilyen bútora van, az akkurátusan, nyugalommal viseltetik, nem repül a kulcscsomó a bejárati ajtóból a szoba sarkában lévő polcra...
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Findzs #39745 üzenetére
Kár, hogy pénz a munkájukra.
jimy_l: Azért meglesném, hogy egy bükkfát, vagy egy jó csomós akácot mennyi idő alatt nyiszatol el.
thyeby: gondolom, közel állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosítanak neki, illetve a felhasznált fafaj sem mindegy. Nem véletlen, hogy nem egy madárháznál, vagy egy konyhában használatos fűszertartónál precízkednek ennyire.
Ne feledjük, hogy például Afrikában a tölgy az egzóta és a teak a filléres mutatvány... -
macilaci78
nagyúr
válasz
Eugene Roe #39727 üzenetére
Nagyon nehezen fogsz kihozni 2" fűrészáruból 50 mm csiszolt anyagot. Táblásítasz, vagy svarnival burkolod.
A dió meg egy külön történet.
Lehet, gömbfával hamarabb célt érsz, de azt felvágatni, szárítani... -
macilaci78
nagyúr
válasz
#16741888 #39539 üzenetére
Nekem ez van otthon. Elő szoktam fúrni, mert a különben képes repeszteni a 20 mm-es fenyőt. Bútorlapot is előfúrom és reibolom. Két akkuval adták, gyorsabban tölti az akkut, mint ahogy meríteni tudom. Kb 2,5-3 éves. A 100×5-ös Reissert is viszi a fenyőbe bütü végről, csak bele kell állni és testtel nyomni.
Ha nem csak hobbira használod, akkor valahol a kettő közt nézzél. Kolléga ezt vette otthonra, szarufákra csavarozta a léceket, lemezeket, kb 400 csavarral nem tudta lemeríteni. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Melack #34417 üzenetére
Én vennék fenyő hajópadlót mondjuk 20-30 mm vastagságban, 2 szál egymás mellett (pl faragasztóval) kiadja a 24-28 cm-t, a fal felől a nút, a szoba felőli csapot legyalulnám, vékony lazúr, lakk és szevasz. Alulról megtámasztod valamilyen háromszög alakú konzollal, vagy esetleg felülre rakod és lóg alatta a polc. (Ekkor válaszfalként, könyvtámaszként működhet a konzol.
40 mm anyagban már elvér ilyen rejtett polctartó is.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
salieri. #34256 üzenetére
Teli lapos ágyam van/volt (használaton kívül), 6 db 80 mm lyuk van a lapba fúrva és penészedett az alja egy Dormeo matracnak.
Én a 9 szál szerintem elég, a mostani ágyam rendes ágyrácsos, ott kb 12 centis deszka van 12 centis közökkel.
A középső alátámasztás nálam egy hosszában rakott stafni függőlegesen alátámasztva a harmadolópontoknál és a fejvég, lábvég felől felrögzítve.
-
macilaci78
nagyúr
A HBZ budapesti kirendeltségét gyakorlatilag lefejezték tavaly, nemigen maradt a régi garnitúrából senki sem. Gondolom, ez az oka annak, hogy folyamatban lévő dolgok elmaradtak.
Gondolom, az sem segít, hogy a jelenlegi gárda sem kifogástalan...
Érdemes a debreceni központot keresni, azok korrektek és felkészültek. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Nerazim #34044 üzenetére
Felújítani akkor van értelme, ha nem mozog, nem nagyon hézagos.
Festésnél a festéknek tapadnia kell a felülethez (esetedben a meglévő tudja fene, milyen lakkhoz), és legyen önmagában elég kemény ahhoz, hogy járj rajta.
Vannak festett fa parketták, de ott a fát direktbe festik meg, hogy jól tapadjon, majd lelakkozzák, hogy tartós legyen. Ezen logika mentén kell a csiszolás.Fát nem csak festékkel lehet színezni, hanem páccal is. A festék elfedi a fa eredeti színét, kellően vastag rétegben még a struktúrát is, olyan homogén felületet kapsz, mint a hűtőajtó. A pác ezzel szemben csak egy tónust ad a fának, ami lehet akár kimondottan fehér is. Itt is kell valami, ami megvédi a felületet a kopástól, szennyeződéstől: lakk, vagy olaj.
Lazúrral is festhetsz, de hogy az mennyire járásálló, mennyire kopik, nem tudom.
Na meg az oldószer: nehogy a rákent festék oldószere megmarja a lakkot, mert nem lesz szép. Olyan helyen próbáld ki, ahol később nem lesz szem előtt: szekrény alatt például.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
thyeby #34034 üzenetére
Én pusztán üzleti, jogi szemmel írtam, amit írtam. Egy meglévő, működő vállalkozást kár felszámolni, mert az a tőkén, gépeken felül olyanokkal is rendelkezik, mint az ismertség, elismertség, klientúra, szakmai hírnév és ezeket nem pénzért osztogatják, ehhez idő és teljesítmény kell.
Ezért írtam, hogy ha a sok örökös nem tud ugyanazon úton járni, mint amit az örökül hagyó járt, akkor szélnek kell ereszteni azt a lovat, amelyik nem húz és támogatni azt, amelyik igen.Én egy vállalkozásba nem rokont vinnék be, hanem alkalmazottat, mert pótolható, terelhető, szankcionálható.
Olyan ez is, mint egy ügyvédnek megörökölni a praxist, vagy háziorvosnak, közjegyzőnek, stb. Senki sem fogja annyiért megvenni, amennyit ér. A valós érték és a vételár közötti különbség a vásárló haszna.
mdk01: igazad van, én csak eladom a szakmát, mint szolgáltatást. Láttam már családi viszályban tönkrement, majd felszámolt és apró pénzért eladott vállalkozást is és olyat is, ahol a családi viszály trónfosztáshoz vezetett és az egyik éhes családtag a család többi részének szájából verte ki a falatot, hogy övé legyen minden. Az a másik fúrása, harácsolás, gátlástalan aljasság, amit Jockey Ewing művelt a Dallasban, az a hazai faiparban is előfordul.
-
macilaci78
nagyúr
Nem azért dolgozik egy életen át, hogy legyen mit a gyereknek tovább vinnie, hanem hogy legyen miből a gyereknek elindulnia az életben. Ha a gyerek nem asztalos lesz, akkor az örökségét eladja a helyett, hogy használná.
A példádban lévő öt gyerek is: aki akar, menjen, aki akar, az maradjon és vásárolja ki az örökségéből azt, aki menni akar. Akár hitelből is, hiszen egy prosperáló vállalkozásnak nem lehet gond. Vagy mondjanak le bizonyos tevékenységi körökről egy időre.
És hol van az megírva, hogy mindent egy műhelyen belül kell megoldani? Álljon rá azokra a tevékenységekre, amikben profi, vagy amik a legnagyobb hozzáadott értéket képviselik, és a többit szervezze ki. Például komoly lapszabászatot kár üzemeltetni, amikor annyi erre szakosodott vállalkozás van. Van ugyan felára, de addig sem kell vele dolgozni (idő, rezsióradíj), raktározni (költség, hely), kezelni a hulladékot, stb.Igen, lehet egy családi ház árán műhelyt építeni, még egyszer ennyiért felszerelni, meg ismerek olyat is, aki garázsból, melléképületből alakított ki műhelyt, és gardróbokat, konyhákat rak össze. Persze, messze van ez az asztalos szakma csúcsától, de megélhetést ez is ad. Ha jön egy kis tőke, bővít: először csak nagyobb műhely, aztán több ember.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
thyeby #33994 üzenetére
Így van, kell az alkotásban megtalálni az örömet és legyen szépérzéke, jó szeme egy asztalosnak.
Ami még nagyon fontos, a biztonsági szabályok betartása. Könnyen lehet visszafordíthatatlan bajt csinálni, ami a megélhetésétől is megfoszthat egy családot.Meg lehet élni akár urasan is. Főleg ha valaki vidéki árszinten tud dolgozni, de pösti árszinten eladni. Meg ne legyen hülye, csinálja 10 évig lelkesen, közben neveljen ki maga mellé, majd maga helyett embert, embereket, és csináljon irodát magának. Amikor már megengedheti magának, hogy nem csak muszájból legyen távol a műhelytől, akkor lesz sikeres.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Red_Bull #33992 üzenetére
Egy jó szakember egyszerűen nem tud éhen halni és várólista van a munkájára. Ez lehet asztalos, villanyszerelő, fogorvos, akárki, aki a két kezével dolgozik.
A hátránya ugyanez: leesik lábról, 2 hét ágyban fekvés és az a jövedelmen is meglátszik, esetleg az ügyfélkör is megcsappan. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Winner_hun #33684 üzenetére
Hajópadló alatt mit értünk? Kétféle megközelítés van a köztudatban:
- fenyő anyagú padló, hosszú, nagy szálak, akár csaphorony nélkül,
- állandó vastagságú, de változó hosszúságú és szélességű anyag, akár csaphorony nélkül.Ha a vastagság mellett a szélesség is állandó, akkor svédpadló, anyaghasználattól függetlenül.
18 cm szélességig nem kell aggódni a teknősödéstől. Egy 30 centis rusztikus tölgy már egy nem megfelelő aljzatolás és ragasztás esetén fel tud jönni. Gyártója válogatja, mit használ be. Van, aki kimondottan a göcsös, repedt anyagokra állt rá.
A beton elég sík. Azt vedd számításba, hogy akár aljzatkiegyenlítő, akár ragasztó esetén 1,2-1,5 kg/m2/mm az anyagszükséglet, de ragasztóval szintezni drága mulatság.
Ha telibe van ragasztva, akkor a parketta és a fogadó között nem lesz mozgás, így nyikorgás sem. De ehhez az OSB-t is faszán, résmentesen kell lerakni. Na, a bő 2 négyzetméteres táblák alá viszont nem öntenek elég egyenes betont.
21 mm parketta
1 mm ragasztó
15 mm OSB
1 mm ragasztó
3 mm aljzatkiegyenlítőHa szalagparkettát használsz, akkor 20 mm OSB.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Winner_hun #33664 üzenetére
A hajópadló, svédpadló jellemzően csapnútos kialakítású, amit telibe kell ragasztani. Az OSB jó ötlet, sima 1K PU ragasztóval ragaszthatod is rá a parkettát. A ragasztót az OSB-n fogazott glettvassal elhúzod egyenletesen és beleülteted a parkettát. Dilatációt, mint a lamináltnál, ragasztó száradási ideje 1 nap.
Ugyanúgy kiegyenlített, sík, száraz aljzat kell és ez vonatkozik az OSB-re is. Az OSB-t illik lefúrni és leragasztani is, úgy a tuti. OSB-ből is csap-nútos.
Olyat akarj lerakni, aminek kész felülete van, ne kelljen helyszínen csiszolni, mert az gyakorlat nélkül nem lesz jó.A szalagparketta klikkes, mint a laminált, 2 réteg fenyőn van rajta 1 réteg kb 3 mm vastag fa kopó, azon pedig a felületkezelés. Lehet úsztatva és ragasztva is rakni.
Arni: Háromrétegű parkettából is van csapnútos, amit még helyszínen kell felületkezelni. Amire te gondolsz, az a klikkes szalag/kész parketta. Megsúgom, hogy hajópadlóból és svédpadlóból is van előre felületkezelet, amit csak lerakni kell.
Soká: Hát igen, a jatoba egy kemény anyag. Egzótafa, természetesen színes, ezt el kellett mondaniuk, amikor megvetted. A szélességben nem eltérés, a hosszban viszont svédpadló esetén természetesen van. A vetemedett szálakat le kell súlyozni, ez alap. 2K ragasztó rendesen odafogja, nem lesz vele bajod.
50-55% páratartalmat szoktak garanciális feltételekben megkövetelni. Azon se kell csodálkozni, hogy a hőtágulás az eltérő aljzathőmérsékletnek megfelelően eltérő. párásíts, szigeteld le a garázst és nem lesz gond. -
macilaci78
nagyúr
Budapesten van szerszámpiac?
Felső maró, gérvágó, állványos fúró, kézi gyalugép, fúrógép, kompresszor, tűlövő, kapocslövő, az érdeklődési kör.
Jó állapotú használt, bevált ipari típusok. -
macilaci78
nagyúr
válasz
generatoros #33404 üzenetére
Kedves Speciali és generatoros, bocsánatot kérek, hogy a kettőtök vélt, vagy valós sérelmét nem kívánom a topikban olvasni.
-
macilaci78
nagyúr
-
macilaci78
nagyúr
válasz
lorcsi #33069 üzenetére
Átmenő hüvelyes csavar? Színben és méretben is van választék, kúpos is van...
-
macilaci78
nagyúr
válasz
nyikszi #33059 üzenetére
A hátsó pánt még önmagában nem jelent jó megoldást, könnyen lebillen hátra. L-vasat használj, ami az asztallap alját fogja össze a felső elem hátuljával. Talán így stabilabb lesz.
A tiplis rögzítésnél a ragasztás helyett az is jó, ha a tipli mellett átfúrod az asztallapot és alulról átmenő csavarral a bútorlap élét húzod hozzá az asztallaphoz. Egy asztalra felmászó gyerek így már nem billenti meg. Persze ez akkor járható út, ha így is, úgyis sérül az asztallap.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ) dokkoló
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - Xeon I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4KDreamColor I Cam I W11 I Gar
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G733QS! 17.3 Col / 300HZ / RTX 3080 16GB / R9 5900HX / 32GB DDR4
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- BESZÁMÍTÁS! Dell Alienware AW2523HF IPS 360Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest