- Magisk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #7691 üzenetére
Ha van idod olvasd el azt a Microchipes app-note-ot, (tudom, kisse hosszu,) mert nagyon jo, sok okossag van benne. A Wikis nem olyan jo, en azt mondanam, hogy hianyos, ellenben rovid.
Azert, ha nem jo a peak detector, (rosszul meretezett az alulatereszto filter a bemeneten,) es alulmintavetelezel, nagyon meg lehet szivni, arra erdemes odafigyelni! -
tvamos
nagyúr
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #6852 üzenetére
Nem nagyobb a valószínűsége, mint mondjuk, hogy a TV-d, villanykapcsolód, konnektorod, hosszabbítód, mosógéped kigyullad.
Lehet, hogy ez igy van, (bar szerintem ezt igy nem mondanam egy random webshop-bol vasarolt barmire,) de abban biztos vagyok, hogy ha vesz egy akarmit (TV-t, mosogepet, akarmit mondjuk a Tesco-ban,) akkor arra van megfelelosegi nyilatkozat, es van gyartoja, vagy importore, aki felelosseggel tartozik a termekert. Ha kigyullad, es viszi a lakasat, akkor lesz felelos. Ha meg vesz valamit kinabol a Banggoodon, akkor o az importor, es a felelos is, ha mondjuk a tuzolto kideriti, hogy a kiani cucc gyulladt ki. Utana meg mondhatja, hogy "Ja, az a sonoff, de Janos250 azt mondta, nyugodtan hasznaljam!" -
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #6715 üzenetére
Igen, egy kis relet.
Biztosan mukodik ez a kapcsolas.
Nekem nem tetszik, mert ha a kimenet 5V, feltoltodik a kondi 4.3V-ra, es amikor a kimenet 0V-lesz, akkor a tranzisztor bazisa -4.3V, ami nem jo. De mondjuk kibirja, baja nem lesz.
Miert kell ez a hoka-moka? Ha elromlik a kapcsolas, ne vilagitson folyamatosan a feklampa?
-
tvamos
nagyúr
Erdekes, hogy mennyi helyen, es milyen hosszan irkaljak ezt az interneten, de nekem tobb gyarto is ajanlotta ezt a modszert, es bele is terveztem egy elektronikaba ilyet. (El is adtuk par millio peldanyban ezt a megoldast.)
Ergo semmi gond nincs ezzel. oda kell figyelni!
A freewheeling diodat meg nem szabad elhagyni. -
tvamos
nagyúr
Ha bele akarod asni magad a kapcsolok ugyebe, akkor a kapcsolo gyartok tesztriportjait kell olvasgatni, nincs mas hely, ahol tutira a pontos infot kapod. Sok munka nagyon. Es meg akkor is eleg nehez, mert nagyon sok helyen meg sem adnak pl. minimum aramot, pedig fontos lenne. (Mondjuk sok kinai gyarto maga is visszakerdez, amikor megkerdem tole, hogy oke, hogy 100mA a max. arama a limit switch-nek, de mennyi aminimum, amin stabilan mukodik?)
-
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #6567 üzenetére
Amikor macro assemblert hasznaltunk meg, akkor sokminden igy ment....
(#6580) gyapo11 válasza Teasüti (#6577) üzenetére
Nem kell mindenhez erteni! Amugy erosen tul van ez a motorolaj kerdes misztifikalva. Az osszes auto (kiveve azt a 0.00001% nagy becsben tartott veterant) ugyan ott vegzi. Elobb, vagy utobb.
Amugy meg ugyis hiaba beszelsz az embernek. Leirom, hogy 40 alkatreszt vizsgaltam meg, az elettartama elejen, vegen, oszcilloszkoppal, kulonbozo terhelesek mellett, de hiaba. Osztja nekem az eszet, mert o egyet megmert. Hat, akkor ugy van. -
tvamos
nagyúr
De, rohadt sok. En sem gondoltam, mielott el nem kezdtem szkoppal meregetni mindenfele gombokat, kapcsolokat, meg ilyeneket. A legdurvabb dolgok egyike, amikor az olcso kinai tactile gombot felengeded.
De a leges-leggazosabb az, amikor bedugnak valamit a konnektorba... Na, ott van minden, es sokaig is tart.Ha már az első modellt látnám működni, akkor megnyugodnék, megkönnyebbülnék, hogy van értelme, meg össze tudok hozni ezt-azt.
Kozelebb vagybhozza, mint ahogy most gondolod! Nem kell ezt a prellmentesitest sem annyira tulgondolni. Eloszor menjen az nelkul, utana meg majd hozzateszed. Ne vessz el a reszletekben! -
tvamos
nagyúr
Ha vegallasokat is hasznalsz, es azt akarod, hogy ne csak uj koraban mukodjon jol, akkor allitsd be inkabb olyan 100ms-ra. (Lattam szkopon gombot prellezni 70ms-ig is.)
(#6481) Vladi válasza Teasüti (#6478) üzenetére
Ha megnezegeted ezeket a lib-ket, mi van bennuk, es megerted, hogy mukodik, (ha tokeletesen mukodo progit akarsz a vegen, ez ugyis elengedhetetlen,) mar te magad jobbat tudsz majd irni. -
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #6444 üzenetére
Az ESD miatt jo, ha van ott egy soros ellenallas, de a zavarok szempontjabol meg rossz, mert rontja a jel-zaj viszonyt,,tehat jolmkell megvalasztani.
A zajokmmiatt kell a kondi.
Az ESD miatt meg ESD vedelem, mondjuk diodaval, supressor-ral, transillel, varistorral, akarmivel. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #6378 üzenetére
(#6344) Janos250
Azon gondolkodom, én is csinálok valami arduinos szerkezetet a kocsimra, hogy mindenki mást zavarjon
Remelem, te is vicceltel!Nekem van 2db, egy ebay-es, es egy Banggoodos. En nem vagyok veluk elegedett. A 30W-os Cree lampa jobban vilagit, (10x3W) sokkal kevesebbet disszipal. (Oke, ez csak az en szubjektiv velemenyem. Mar az osszes ilyesmim a butorraktarban porosodik.
)
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #6315 üzenetére
Én nem tudok jól magyarázni, de itt szépen leírják: Bootstrap Circuit
Annyi a lényeg, hogy van ott egy charge pump. Amikor a MOSFET ki van kapcsolva, fel kell tölteni egy kondit tápra, amikor bekapcsol a MOSFET, akkor a kondi megemeli a gate driver tápfeszültségét. (Nem tudom, így érthető-e.) -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #6294 üzenetére
Egyszerű ez is. Ha nem kell gyors pwm, akkor egy közös bázisú kapcsolásba kötött npn tranzisztor is elég.
(#6287) tibi-d
P csatornás kiüritéses Fet
A kiüritéses FET-et szerintem nyugodtan felejtsd el. Itt csak növekményest használunk.(#6283) Janos250
Méretezés:
Én 10K-t szoktam
De ezeknél az alkalmazásoknál gondolom az Arduino pwm generátort használod. Mennyi az? 100Hz.
A p csatornás FET-eknek azért jóval nagyobb szokott lenni (hasonló verziók esetén) a gate kapacitása. -
tvamos
nagyúr
válasz
Gergosz2 #6265 üzenetére
Basszus... nem azert vettem kit-et, hogy forro ragasztoval hefteljem oda az arduinot... Kapja be a kinai!
(#6264) Teasüti válasza tvamos (#6263) üzenetér
Nekem van sajatom, nem kell megegy. A gyerek meg majd meg kitalalja, en egyenlore eroltetem, hogy ne csak a tv-t nezze.
Persze, lehet aztagyom, ogy e is, hogy hagyom, csinaljon amit akar... -
tvamos
nagyúr
Hello!
Ilyen kitet vettem a gyermeknek: [link]
Sajnos az elado nem adott semmi utmutatot, hogyan rakjam ossze, meg ilyenek.
Nem tudtok a neten valami projektet, ami jo lenne hozza? Megoldanam en, csak az emberke nem turelmes... szoval valami instant megoldas kene! -
tvamos
nagyúr
Ez mennyire jó választás, ha külső antennás modul kell?
-
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
válasz
Oryctolagus #6106 üzenetére
Én egy Raspberry Pi Zero-t vennék.
-
tvamos
nagyúr
válasz
BTminishop #6092 üzenetére
-
tvamos
nagyúr
Ugy gondoltam, hogy az egyensulyozos robothoz az lenne a jo, mert kicsi, es gyors. Van ilyen atalakitott szervom, jol mukodik.
Egy lanctalpast meghajtani es azzal randalirozni meg szerintem nem az a jo, annak nem kel olyan gyorsank lenni, de sokkal kitartobban kel mukodni. Szerintem oda mas kell. En igy gondolom.--------------------------
Ma megtanultam egy uj fugvenyt: Serial.flush();
Ezt eddig nem hasznaltam. -
tvamos
nagyúr
No es milyen tapellatasi gondjaid vannak?
Ez a fabol living hinge-es megoldas tetszetos, de nem tul celszeru szerintem.(#6027) Honkydoo válasza aryes (#6023) üzenetére
Van egy Roland keyboardom, en is koppintottam valami arduino midi interface-t, (szamitogephez,) de kezelhetetlen volt latency. (Vagy hogy hivjak ezt a zeneszek, nem tudom...) Valami hairless project, vagy mi volt a neve, amit lemasoltam. [link] Szoval ez nem valt be.
Azutan gondolkodtam azon, hogy Raspberry Pi kene, es kozvetlen a proci soros portjara kene dugni a serial-midi cumot, de az idohiany miatt megakadt. -
tvamos
nagyúr
válasz
kormoskandur #6019 üzenetére
Ha elmondom, meg kell hogy oljelek!
Pont a fenykepezogepemet hajtom korbe-korbe. Arduino + olcso kis kinai leptetomotor. Egyenlore ott tartok, hogy leegett a leptetomotor, valoszinu a mechanika lehet a bunos.
Szeretnek az asztro mountom es a fenykepezogepem koze egy motorosan vezerelt fejet kesziteni. Meg nem tudtam eldonteni azt sem, hogy leptetomotor kell, vagy DC... Van mar mind a ketto. Van Arduino CNC shield, meg Arduino, Raspberry pi, meg minden. Wifi-n lenne jo vezerelni.
-
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
Nem nagy cucc... jó pofa, neked. Én 0-ról kezdtem 5 nappal ezelőtt.
Nekem 5 perc volt, igen, de neked is menni fog, mert piszok egyszeru, es segtek szivesen.
Ha neked is eleg lenne az az aram, amit a shield tud, akkor piszok egyszeru az eset, radugod a shield-et az uno-ra, a frameworkben letoltod a libray-t, az is max. 5 perc, a libary pakkban ott van a minta aplikacio, azt feltoltod az Uno-ra, terminalbol vereted a motornak.Nekem ilyen kit van: [link]
Mostmar ilyet vennek, mert talan ez eredeti DRV-s: [link]Ha nem eleg az aram, akkor bonyolultabb a helyzet, de nem remenytelen.
-
tvamos
nagyúr
Lehet jobb lenne neked a micro pithon.... [link] [link]
Tenyleg irj mar le egy kicsit tobbet a projektrol! Mekora motorok, ilyesmi.
Amugy meg... ha herotod van az arduinotol, akkor Rasberry PI sokkal jobb valasztas.
Es akkor megy a Linux bash!!! [link] Mondjuk ebben is van egy arduino, de nem talalkozol vele, csak egyszer, amikor osszerakod.
Ebben viszont nincs arduino, ha jol latom: [link](#5893) quint válasza aryes (#5892) üzenetére
Akkor mar erdemes eldobni ezt naggyon regi csipet is, es atnyergelni ARM-ra!
[link] [link] [link] -
tvamos
nagyúr
válasz
BTminishop #5802 üzenetére
Én a Banggoodról rendeltem egyet, volt hozzá frankó doboz, meg minden. (De nem igazán érdekli a célszemélyt.)
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok! Tudnatok nekem ajanlani valami kis meretu LCD kijelzot? Olyan kenem, ami mondjuk ugy 15 x 50 mm, de minden keppen kisebb, mint 20 x 80 mm. Eleg 2x10 karakter. Arduinohoz kell...
Kosz a segitseget, elore is! -
tvamos
nagyúr
Ha nagy range kell, akkor probald meg akkor GSM modemmel, az menne az egesz orszag teruleten, ugyis, ha te Miskolcon vagy, az etetohajo meg a Tisza tavon.
Amugy a wifi-nek eleg nagy az overhead-je, egy jol belott, kulso antennas NRF24L01 modullal szerintem egyszerubb jo eredmenyt elerni, mint wifi-vel. Itt van pl. ez, ok kapasbol ra merik irni az 1100m-t. [link] Ha jo kinai modon, csak a nagyade igaz, akkor is 2750m. Vagy itt ez a jopofa projekt: [link] Viccesek ezek a video-k is: [link] [link]
Egy szo mint szaz, en taviranyitani egy kulso antennas NRF24L01 modult hasznalnek. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #5708 üzenetére
No, akkor mostmar tudsz mindent. Siman ra lehet kotni a 3.3V-os kimenetet a kis motorvezerlod bemenetere.
(#5704) quint válasza DrojDtroll (#5703) üzenetére
Nagyon szep leiras. nekem nincs turelemem az ilyen reszeletes kifejtesekhez. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #5701 üzenetére
A VCC-t mindig te adod meg. Rákötsz valamit, és az annyi.
Pontosan mit kell rákötni a due-ra.
-
tvamos
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
- Fotó állvány eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged