- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- VoLTE/VoWiFi
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- One mobilszolgáltatások
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Divinity #102318 üzenetére
Szia!
Nos, egy pár napja használom a dokkolót, de egy rövid véleményt már tudtam róla alkotni.
Ami nekem fontos volt, a két DP csatlakozó (ha kell van 2 db HDMI is), nyilván, mert 2 monitort kellett rákötnöm, az egyik egy 34”-os, a másik egy 22,5”-os, ez utóbbit állóként használom, plusz ugye a MacBook kijelzője, és ezzel nincs is semmi gond, tökéletesen teszi a dolgát.
Kell egy kis segédprogram ami a gyártó honlapjáról letölthető, és ezzel lehet beállítani a kijelzőket.
Azon kívül amit jó tudni, hogy ez a dokkoló nem tölti a MacBook-ot, tehát mindenképpen kell neki a külön töltés.
A laptopon be van kapcsolva a wifi (csak az AirDrop miatt), de alapértelmezetten az Ethernet kábelről kapja a netet a dokkolón keresztül, ami azért jóval gyorsabb sebességet biztosít a gépnek.
Továbbá rá van dugva még 2 db 3,5-ös külső merevlemez, ami szintén plusz áramforrást igényel, bár ez minden esetben így van ennél a méretnél.
Alap szinten nekem mindkét külső merevlemezem állandó szinkronban van egy Nas-al, és amikor egy kicsit jobban dolgozik, akkor a dokkoló kicsit felmelegszik, de nem vészes, bőven belefér.
Minőségileg, összeszerelést is beleértve, szerintem nagyon rendben van, nincs ok a panaszra.Ami a gyártó weboldalát illeti, nekem tetszett, mert könnyen áttekinthető, ellenőrizhető, hogy kompatibilis-e a laptopoddal, típus szerint, illetve itt tölthető le a szoftver, aminek a beállítása kb 30 mp.
Röviden tömören ennyi lenne, ha esetleg valamire még kíváncsi vagy, írj nyugodtan.
-
válasz
Divinity #102318 üzenetére
Természetesen
Izgatottan látom hogy kézbe vegyem (remélem ma megérkezik), és kipróbáljam. utána írok róla egy rövid beszámolót, vagy egy rövid blog bejegyzést, mert szerintem többen vagyunk így akik ebben a cipőben járunk. Valamint az ár is elég korrektnek tűnt.
A mostani dokkolóm mint kiderült, támogatja a 2 monitort, windows rendszeren, de hát ugye én nem azt használok, ezért is döntöttem egy gyors csere mellett. -
user12
őstag
válasz
Divinity #99609 üzenetére
Úgy érzem/gondolom, hogy most jó nagy szakadék van az Air és az új Pro modellek között. Mind árban, mind teljesítményben.
Én azt csináltam volna, hogy kihoztam volna egy MBP-t, a teljesítményét belőni az M1 és az M1 max közé és 4 USB-C/TB portot rá. Az ára meg úgy 600e Ft körül. Nem feltétlen kellene bele az új kamera, új kijelző se.
Az M1 Max processzort meg belerakni a 16 collos notiba, amin annyi port van, mint amennyit tegnap bemutattak. Ott a nagy akku esetén van létjogosultsága a gyorstöltésnek. -
Head88
addikt
válasz
Divinity #98888 üzenetére
Minden ami hőt termel és ezt a hőt el is kell viselje huzamos ideig szintén potenciális hibaforrás. Márpedig ami elektromos feszültség alatt van, az hőterhelés alatt is van.
(bármelyik kondi, ellenállás, tranzisztor vagy mosfet potenciális hibaforrás egy alaplapon)#98893B-L-A-C-K
A 2012-es airnek a többi mac ssd-hez képest is egyedi a csatolója. Se a korábbi se a későbbi modellek ssd-i nem passzolnak bele.
Air ssd kompatibilitások:
2010-2011 11/13"
2012 11/13"
2013-2017 11/13" -
-
blakey
titán
-
nord_
veterán
válasz
Divinity #98203 üzenetére
Nem tudom, az esetleg felmerült-e benned, attól, hogy neked van, talán másnak nincs.
Egyébként az nem rossz dolog, ha annak a kis doboznak köszönhetően a lentieken kívül még kéznél van az HBO GO, a Netflix és mondjuk az iCloud Photos is. Arról meg nem is beszélve, ha netán ott figyel két HomePod a tévé mellett. -
törölt tag
válasz
Divinity #96163 üzenetére
Google Lens-ről írják alapból küldi felhőbe a tevékenységet és usernek kell törölni fiókban. (99% erről nem is tud, ahogy a Google Photos képek "ingyen" feltöltése kapcsán se mire használták fel)
Nekem szimpatikusabb, ha tényleg csak az eszközön dolgoznak a mindenféle algoritmusok. -
válasz
Divinity #95805 üzenetére
Ami esetleg jobban eszi a memóriát az a photoshop. Jelenleg egy 2019-es Pro van, szintén 8Gb ram van benne, és csak egy i5-ös proci. Néha egy kicsit megakad, de nem vészes, a többi programmal boldogul. Viszont egy M1-es Procival gondolom az is megszűnne.
A többi program amit használok az nem vészes, az SSD 256gb marad az biztos, a programokra elég, a tartalmat meg amúgy is egy Nas-szerverre szinkronizálom, szóval az szintén nem gond. -
válasz
Divinity #95494 üzenetére
> A log szerint nem sikerült neki új szálat csinálni, ami elég egyértelmű mert ebben az esetben 90-100% között pörgött a CPU használat.
Fura, mert szalat letrehozni kb. ingyen van, hmm.
JB IDE-k eseten a .vmoptions-ban limitalva van a max Java heap, szoval annyit eszik, amennyit adsz neki (bar kb. 1 GB alatt nagyobb projekteknel necces).
-
válasz
Divinity #95490 üzenetére
Peldaul: a WSL2 alapesetben a teljes memoriakapacitas feleig engedi a VM-et. Gondolom Mac-en Docker for Mac-et hasznaltal, es lehet, hogy ott mas a memoriahasznalat beallitasa.
@consono: a Windows 'overheadje'? Mihez, a MacOS-hez kepest? Nincs neki semmi. A WSL2 overheadje kb. a minimalisnal is kevesebb.
"Na itt a stack az felment, igaz közben szerencsétlen azt hittem elrepül úgy gyötörte magát majd pár óra után a hibát megtalálva felcsaptam egy Ij idea-t ami kb percenként befagyott néhány másodpercre a resource monitor meg kb kiakadt"
^ ez nem 'diagnozis'. Normalis esetben az ember megnezi, hogy mi tortenik, miert 'fagy be' az IDEA (elfogy a Java heap? valami mas gond van?), mit jelent az, h 'gyötörte magát'
Ha egy fejleszto ilyen 'diagnozissal' kezdene el panaszkodni ott, ahol en dolgozom, biztos nem sokaig maradna alkalmazasban
" új Apple virtual platform erőforrás kezelése köröket ver a HyperV-re"
Ja, biztos. A Hyper-V a piac egyik top virtualizalasi technologiacsomagja a VMWare mellett.
De mindegy is.
-
i400
senior tag
válasz
Divinity #95151 üzenetére
Csatornatagság, patreon, paypal stb van ott még mód a támogatásra, és van példa arra is amikor a feltöltő elmondja, hogy ez neki nagy segítség és mellé nem 6 reklámot rak a 10 percbe. Mindent lehet úgy csinálni, hogy a fogyasztónak ne fájjon.
Más: amúgy csak én érzem azt hogy a böngészési élmény manapság az erősen közeledik az internet hajnalához, az ezer felugró ablakkal, animgiffel és egyéb idegesítő dologgal?
-
Mr Bond 007
őstag
válasz
Divinity #95150 üzenetére
"Azt ugye tudod, hogy a reklámokból és prémiumokból befolyó pénzből kell fizetni a content creator-okat is? "
Tudom, pont ezért nem zavart mikor még normálisan csinálták. Most amit csinálnak az minden csak nem normális. De leírtam már: Nem az a bajom hogy tolják a reklámot, hanem az hogy ha keresek valamit egy videóban és bele tekerek 4x akkor 4x nyomja elém a dupla reklám blokkot ugyanazokkal. Ez agybaj.. -
tboldi
nagyúr
-
válasz
Divinity #94216 üzenetére
Gratulálok a CNCF papírodhoz, de ha töb podot futtatok akkor több memóriát fog az elhasználni? Jól gondolom (használjunk most elméletben mondjuk minikube-t)? Én idáig azt vettem észre, hogy igen. Itt én erről beszélek.
"A VSCode azért viszonylag közel áll egy IDE-hez, nekem is visszás érzéseim vannak ezzel de mondjuk egy Netbeans-hez képest, ami ugye IDE, fényévekkel jobb akkor azért mindig elgondolkodom."
Hasonlítuk a VSCode-ot az IDEA-hoz ne egy halott IDE-hez ha kérhetem (ami sosem volt jó). Fentebb leírtam, hogy felőlem mindenki azt használ amit akar, és ahogy akarja. Sosem cáfoltam, hogy a VSCode nem lehet IDE.
"Szintén mondhatnám, hogy 100 megás JSON-ökkel dolgozol akkor valami rég rossz
"
Ez egy példa volt arra, hogy a 100 megás json, pdf, png, tar.gz, iso, dmg, txt, rar vagy akármi vagy egy egyéb adatstruktúra ami menet közben keletkezik és 100 - 200 milló rekordot tartalmaz pl. az nem fog kevesebb helyet foglalni a memóriában amd64, arm64 vagy akármilyen architektúrán. Én a következőt írtam: "A memória fogyasztás nem függ architektúrától." ami alatt erre gondoltam. Nem hoztam szóba az instruction setet meg akármi.
Összeségében: az én felhasználási céljaimra nem elég a 8 gb. Ha nem is egész 8 gigával de kevesebbel kifutok belőle. Ha pedig nem muszáj nem szeretnék swappelni.
-
válasz
Divinity #94207 üzenetére
"Ez amúgy egy szar példa volt
"
Nem volt szar példa. Valós volt. De látom Te pontosan jól tudod, hogy Én mivel dolgozom és hogy néz ki az architektúra. Nem tudod.
"de nekem még az is így hangzik, hogy talán belefér a 8 gigába ha nem egy IDEA-t csapsz fel mellé csak egy VSCode-ot
"
Ide-ről beszéltem nem kód szerkesztőről. Tehát a VSCode mellé.
"Már, hogy ne függnek az architektúrától
Teljesen más instrukció setet teljesen máshogy kell kezelni a memóriában. Bizonyos esetekben a RISC még memória igényesebb is mint a CISC"Van egy alkalmazásom ami betölt mondjuk egy 100 megás json-t. Akkor az M1 estében az mennyi memóriát foglal, ha intel esetében mondjuk. 100-at? Erre amúgy emvy már válaszolt többször.
Ha pontosan jól tudom, hogy 8 nekem kevés linuxon és windowson intel processzor mellet akkor 100%, hogy akármilyen más architektúrán is kevés. Azért mert kiswappeljük ssd-re a memóriát és nem vesszük észre, attól még a memória nem lesz több - kevés lesz.
-
Sumi
aktív tag
válasz
Divinity #94202 üzenetére
"Annyira" azért nem függ. X bitet eltárolni/betölteni a memóriába minden architektúrán legalább X bitnyi memória helybe kerül. Tehát egy 1megás adat (pl. kép) 1 megát minimum el fog foglalni a memóriában (ennél igazából többet is, és ez a "többet" az amiben különbözhet a RISC/CISC). Az tény, hogy az utasítások hossza miatt több/kevesebb egy utasítást betölteni, de nem az a mérvadó adatmennyiség manapság, hanem maga az adat amin az utasítás(oka)t végre kell hajtani.
Nincs ilyen varázslat, hogy 8GB ARM-on "többet ér"/"többnek számít/érződik/stb", mint x86-on. Marketing dumának jó (mert tényleg pár tucat vagy száz kilobyte ide-oda változhat), de a valóság inkább az, hogy gáz +80e-ért adni +8GB ramot..Más: amúgy ez a mostani M1 sorozat (akár 8, akár 16GB memóriás) elvileg a belépő szintű gépekbe kerültek bele, s majd a következő megy a tényleg PRO gépekbe amiket videóvágásra meg ilyesmire használnak az emberek - az sosem a ~$999-2000-os árketegória volt. Magyarul most nincsen kifejezett PRO felhasználásra szánt M1-es gépe még az Applenek.
-
válasz
Divinity #93789 üzenetére
WSL2 bekapcsolása esetén a Windows is Hyper-V alatt fog futni.
A Hyperkit tudomásom szerint pl nem tud dinamikusan memóriát reallokalni a MacOS és a Linux között. Windowson meg ezt meg lehet csinálni.
Nem tudom, milyen modellt és milyen Dell gépet néztek, de egy csúcs Nvidia kártyát nem ver meg az M1. A real world ML felhasználás nagyrésze CUDA-n alapszik. Az ember eleve nem trainel nagy modelleket helyben. Szerintem.
-
válasz
Divinity #93785 üzenetére
> Persze jobb mintha nem lenne de azért ez messze van attól amit a Mac vagy natív Linux nyújt.
Nativ Linux. A Mac a fejlesztesi feladatok jo reszere konkretan teljesen hasznalhatatlan. Oke, csomo front-end dologra megfelelo. Tehat azt nem tudod szepen megoldani, hogy nativan Mac-en fusson X adatbaziskezelo, docker compose, mittudomen.
> Arról nem is beszélve, hogy kb 3 naponta nem csatlakozik a Docker backend sem és jó win módon 2x újra kell indítani mire felfogja
Nem kell Docker for Win-t felrakni akkor, csak siman hasznald a Linuxosat, es kesz.
> Én pl agyfaszt kapok tőle, hogy rengeteg toolt (git, maven etc) duplán kell beállítani na meg, hogy néha gondol egyet és nem indul el.
Miert kene duplan? Masreszt meg gondolom a beallitas eleve scriptelt.
De mindegy, el tudom kepzelni, hogy a Linuxos reszevel nincs eleg tapasztalatod (foleg h ilyeneket mondasz, h nem nativ Linux).
-
válasz
Divinity #93776 üzenetére
> Ugye ez csak poén volt? A plain Windows Docker használhatatlan sz-r a mögötte levő virtualizáció miatt. Max úgy van értelme használni ha WSL2 backend van mögötte de az meg sokkal több overheadet okoz.
WSL2 backenddel, persze. Mi a WSL2 overheadje? A WSL1 volt lassu, a WSL2 teljesen nativ teljesitmenyt ad. WSL2 alatt a Windows meg a Linux egymas mellett futnak, type 1 hypervisor alatt.
> Na meg minek wsl alternatíva Mac-re? Épp az a lényege a Unix alapoknak, hogy ott van minden ami kellhet plussz dolgok nélkül.
Dehat rohadtul nincs. Docker muszaj a fejlesztesek nagyreszehez.
-
Major Lion
senior tag
válasz
Divinity #93274 üzenetére
Én ezt tökre megértem, csak mikor a video alatt ott a Patreon linkje, a gofundme linkje, a live-ok alatt dobálják nekik a dollárokat, kap a google-től is zsét már egy kicsit soknak érzem ezt, és most a nagyobb csatornákról beszélek, akiknek milliós vagy több százezres sub-ja van.
És aki nem fizet premiumot az nézze a blokkokat is meg a google hirdetéseket is
-
madgie
titán
válasz
Divinity #93232 üzenetére
Vegyél fel egy vékony, de semmit nem szellőző, műszálas ruhát nyáron és utána beszéljük ezt át még egyszer
De amúgy meg a franc se költene 15-20-25 ezer forintot matricára (!), hogy eltakarjam a rosegoldot, mikor a matrica két/háromszoros árával megtolva vehettem volna olyat, amit nem kéne dugdosni a szemek elől -
hszilard666
veterán
válasz
Divinity #93229 üzenetére
Nem biztos hogy smart move a skin. Egyik ismerősöm 15” TB ra rakott carbon megoldást (nem vagyok benne biztos hogy dbrand) és elmondása szerint a gép hatványozottan hangosabb és melegebb lett. Lehet azért mert nehezebben tudta leadni a környezetének a keletkezett meleget.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz
Divinity #92762 üzenetére
Van tippetek, hogy iCloud tárhely vásárlásnál miért nem terheli meg a számlát (és nem is bőviti a tárhelyet)?
iTunes-on belül kártya beállítva. Fizetési folyamat lemegy, banki második hitelesítés is, majd kiírja a rendszer, hogy rendben, térjek vissza a kezdőlapra a fizetési folyamat befejezéséhez. Jobbra lent csak egy "Done" gomb van, rákattintok, és nem történik semmi.
Ha nincs ötlet, hétfőn felhívom az ügyfélszolgálatot. De ez megint olyan bosszantó, hogy pénzt dugnál a zsebükbe, de az sem megy egyszerűen. -
blscrn
tag
válasz
Divinity #92721 üzenetére
Ezt valóban kimeríti, viszont vannak kivételek. A nyáron az iStyle-nak "köszönhetően" utánanéztem ennek a dolognak, és a következőt találtam:
"Nem tartozik ezen kivételszabály alá, ha:
...
- a fogyasztó kérése alapján állítják össze a számítógépet vagy notebookot (egyedi konfiguráció), hiszen a notebook előre gyártott alkatrészekből áll, és arányosan csekély költségráfordítással az alkatrészek állagának sérelme nélkül, működőképességük megőrzésével újból szétszedhető, később újra összerakható, és egy másik vevőnek értékesíthető."A szétszedhetőség a MacBookok esetében nyilván kérdéses, de ez egy jogi szöveg, itt nincsenek megemlítve külön az Apple termékek.
-
Friczy
senior tag
válasz
Divinity #92721 üzenetére
Pnnt nem. Ha bemész az apple.hu oldalára, akkor a kiválasztás után felkínálja neked a testreszabást, és semmilyen információt nem közöl, hogy ez a te egyedi terméked, hanem a fő választás után tovább válogathatsz a kategórián belüli opciók közt. Ráadásul az oldalon ott van ez esetben is az ingyenes kézbesítés és az ingyenes visszaküldés lehetősége.
-
Friczy
senior tag
válasz
Divinity #92680 üzenetére
Ez kissé határterület. Elvileg ha megrendelsz valamit és bemész érte a boltba, ott lehetőséged van (még ha nem is gyakorlat) kibontani, megnézni, megnyomkodni, és ott helyben tudod közölni, hogy 'kösz nem kell'.
A krományrendelet szerint:
"20. § (1) Az üzlethelyiségen kívül kötött és a távollévők között kötött szerződés esetén a fogyasztót a (2) bekezdésben meghatározott határidőn belül indokolás nélküli elállási jog illeti meg. "Nos, itt az a kérdés, hogy a szerződés vajon a termék átadásával és a pénz átadásával valósul meg, vagy pedig a megrendeléskor. Ha a megrendeléskor, akkor jogos a távollévők közt kötött szerződésre hivatkozni, ha viszont a tényleges átadás (pénu, áru) minősül szerzpdéskötésnek, akkor az nem távollévők közt köttetett, mert az üzletben vetted át. Nem vagyok jogász, szerintem ez határeset.
-
-
aximcore
csendes tag
válasz
Divinity #92495 üzenetére
Nálam is megy a legó, hogy hogyan nem "birckelem" majd az M1-est.
Van egy asztalim, egy céges MBP, most úton a saját MBP. És két monitort használok.
Azon gondolkodom, hogy veszek egy ThinkPad Hybrid dokkot. És az M1-hez csak usb-a keresztül kapcsolódik, így PD nem fog menni. Az inteles MBP-hez meg mehet usb-c keresztül PD is. Csak ott nem tudom a displaylink milyen gyors lesz. -
likeaRAINBOW
senior tag
válasz
Divinity #92438 üzenetére
akkor legalább nem vagyok egyedül ezzel a gondolattal
Syl: én egelőre kevés külső appot használok, de nem is érzem szükségességét sok dolognak, hogy annyira hiányozna.
Milyen dolgokat tud a fizetős appal, amit alapból nem tud? Fagyásról én keveset hallottam, pedig páran használnak almát a környezetemben.
(arról nem az OS tehet, hogy a te extra igényeidnek nem felel meg, ha mindenki másnak megfelel. én pl a testreszabhatóságot se hiányolom, jó nekem igy
)
-
Syl
nagyúr
válasz
Divinity #92438 üzenetére
Ahány felhasználó, annyi tapasztalat...
Évekig én is Linuxoztam, de mivel a munkámat nem tudom rajta végezni, ezért egy ideig virtuális majd fizikai win géppel oldottam meg. Végül ráuntam és almára váltottam. Pont azzal a gondolattal, mint te, hogy majd mindkét világ előnyeit összehozza.
Hát egy frászt.
Az hogy számomra fontos, más rendszereken beépített, alapvető kényelmi beállításokhoz 3rd party app kell, kicsit kiábrándító. A rendszer testreszabhatóságának a hiánya szintén fájó. Viszont a legfájóbb, az instabilitás. Pár hetente szereti kockásra fagyasztani magát [kép]. A többi bosszantó "apróság" felsorolásába bele sem kezdek.A trackpad az viszont piszok jó. Kár hogy annak a normális paraméterezéséhez is külső (fizetős) program kell.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EAFC 25
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Formula-1
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- 10 gigabites hálózat USB4 Type-C kapuból a QNAP átalakítóival
- Amazon Kindle
- DUNE médialejátszók topicja
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -40% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD EU-HUN
- Acer Swift 3 (SF314 54) i5 / 8GB RAM / SSD / FullHD / kiváló állapotban!
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 2/14"UHD(3840x2160)/i7Vpro-1185G7/48GB/512GB/Nvidia MX450(2GB DDR6)LTE,eSIM)
- Lenovo ThinkPad P14s/14 FHD(1920x1080)/i7-1165G7/32GB/512GB SSD/Nvidia T500(4GB GDDR6)
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 8500G / 8600G AMD Ryzen 7 8700G / 7800X3D processzor 3 év garancia 27% áfa
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- Utolsó 3db - KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest