- Yettel topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34637 üzenetére
de érted, ha véletlen se csinálod amit mondok/mondunk akkor kár erőltetni ( :
ha téged az megnyugtat hogy 4,5ghz-et látsz kiírva akkor legyenez gyakorlatban annyit jelent, ha egy kódolással végez 4,3g-n egy óra alatt, a te beállított 3,4-3,5g-n szintén egy óra alatt, akkor hiába látsz te többet kiírva, mikor nem több, hátha így átmegy mit akarok mondani, és ez ugyanúgy igaz játéknál is -
-
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34635 üzenetére
akkor az 1,35@4,3g, és a vége kb ott van, melóra már ezt sem erőltetném, játékra oké
amit mondtam fentebb, beállíthatsz te akármilyen órajelet, ha az órajelhez tartozó teljesítmény elmarad, ahogy most is elmarad
és ez a 4,4ghz ezért nem annyi, hanem 4,3ghz környéke
ez kb az én 3100-asom ikre 6 magban, 4,3g-t 1,35v-on megy
ha beállítasz bisoban 1160mV körül 4ghz-en, esélyesen meglesz a "kötelező" pontod, ahogy 1,35@4,3-nál is
egészségesebb 4,2ghz 1250mV környékén lehet -
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34633 üzenetére
egy órajelet tesztelj ki először, nem random ugrálgatunk
cb20-nál +100mhz órajel kb +100 pötty, az alapján nem is rossz, de nem 4,4g-s eredmény, ez kb 4,3ghz teljesítménye, itt is kicsi a feszültség
de elég ha beírod a pöttyöt és a feszültséget amit lőttél mellé
de először legyen meg a 4g stabilan szerintem -
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34628 üzenetére
ahogy Dragon3000 mondja, ez kevés
több feszültség, és egész addig csökkentsd utána 25 vagy 50mV-onként amíg nem lesz a 2650-2700 közt a pötty
onnantól lesz stabil és "valós" órajelű
ha az is megvan menjen 10 perc prime 95 small fft, csomó böngészőablakkal oszt' kész, utána használd, ha anomália van későbbiekben dobj rá még 25mV-ot
lapodtól is függ éppen mennyit droppol, hw info 64 elég jól kijelziszerk:
ha ez 1,1v akkor esélyesen bios 1150mV környéke kell a cpu-nak
kb mint a 3100-asom, ennyin megy 4g-t - bios-ban talán 1156mV -
és az enyém is megy 1,1v-on is, csak a pötty hiányzik hozzá -
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34617 üzenetére
nem is zen 3600-hoz kell nézni hanem 3500x-hez
ahogy mondták:
kicsi a feszültség
azt a pontot kell produkálni 4ghz-en mint másoknál, ha nem, akkor - látszólag - stabil ugyan, de nem hozza az órajelhez "illő" teljesítményt, ergo a gyakorlatban 4g helyett csak 3,5-et megy plCinebench R20 4000Mhz 2647pont.
tehát tolj fel egy cb20-at ha nincs, ha ennyi a pont oké, +/- 20-30 pötty belefér éppen -, ha kevesebb akkor kicsi a feszültég és növelni kell -
Dragon3000
nagyúr
válasz
luci@85 #34618 üzenetére
Az 1,1V-ra értettem, ha ott nem hoz sokat a magasabb frekvencia, akkor kevés a feszültség. 1,237V-tal stabil volt, de próbálgatások miatt 1,25V-ra van állítva és azóta se foglalkoztam vele, hogy egy léptékkel visszalépjek, így cinebench r23-ban 10524 pontot kaptam, r20-ban 4100 közelében volt, de egy nagyon jó példányt fogtam ki.
-
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34532 üzenetére
a bootolás és win stabil a boldogsághoz kevés, de ígéretes
kezdésnek akár ráereszthetsz egy lightos cinebenchet is, ha azt bírja akkor prime 95 small fft - nem a smallest -
és persze pontszám "ellenőrzés" mások 4g eredményével
ha azt is bírja, akkor esélyesen értelmes feszen benne van 4,3-4,4g is -
fanti
addikt
válasz
luci@85 #34514 üzenetére
Ez kissé bonyolultabb...sajnos.
Én is foglalkoztam a témával, hogy mennyit és mit ér az AMD SMT-je.
Ugyanis én is okosban akartam olcsó procit, és gondoltam, minek nekem a 3600, amikor a 3500-as majdnem ugyanaz. De sajna nem így van. Játékoktól nagyban függ, de az újabb játékok többségénél rendesen tud dobni az anno általam is mihasznának vélt SMT.Számomra is furcsa volt amúgy, mert ha megnézem akármilyen játékok alatt a magok terheltségét, akkor azt látom, hogy sosincs az az eset, hogy pl. a 3500-nál mind a hat mag 100%-on teker.
Gondolta, akkor meg mi a francnak kéne még több mag/szál?
Aztán megtaláltam a választ egy leírásban, miszerint az SMT a feladatütemezővel karöltve ugyebár azt csinálja, hogy ha valamire várnia kell egy magnak, akkor a futó program(ok) igénye szerint elindít rajta egy olyan műveleti szálat, ami viszont haladhatna előrébb ha van szabad erőforrás még.
Tehát tulajdonképpen sokkal jobbá, hatékonyabbá tudja tenni egy olyan program futását, ami úgy is van megírva, azaz igényli a több szálat mert nagyon jól párhuzamosított a programkód.
Ezért tud lényegesen gyorsabb lenni a megfelelő programokkal a 3600, mint a 3500, mert azok a logikai szálak nagyon jól tudnak jönni bizonyos helyzetekben.Nyilván, ettől még a 3500-as egy nagyon jó processzor, de relatíve kicsi az árkülönbség a 3600-ashoz képest (talán 10k lehet), és ezt a difit véleményem szerint már a jelenben is nagyon meg tudja hálálni a rendszer, a jövőben meg még jobban.
-
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34514 üzenetére
az azért nem úgy működik
jó cpu a 3500x, de egy herélt 3600, nincs smt, az meg játéktól függően sokat tud számítani
forza pl szereti a sok magot - persze ment az 3100-zal is, csak nem úgy ahogy én szerettem volna, de még 3600-tal sem úgy, konzol port, aminél már előző genben is 8 mag volt, mostaniban meg 8c/16t van -
sok yt videó egyébként fake, érdemes helyén kezelni -
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34510 üzenetére
az jó jel, 4g-t értelmes feszen mehet ez alapján
a 3100-am 1v-on megy 3,6-ot, 1150mv-on 4g-t - és ez nem kiemelkedően jó de nem is rossz -
itt nem kell offsetelni, fix szorzó és feszültség páros
offset jellemzően a 6+ magos cpu-nál hoz érdemit - főleg azoknál akik játék+munka kombóban nyomják -atillaahun
az északi híd jelölése az uclk
bios-ban elvileg át tudod írni manual
nálam 3600-os ramig szinkronban járat mindent auto-n a lap, utána rémlik hogy felezi az nb órajelét defaulton
ha az if 3800-at megy akkor a ram is annyin menjenszerk:
belaazallat
mondtam a ctr-t is ha az szimpatikusabb, és mondtam hogy ki kell próbálni fix szorzó-órajel párost
éppen lehet ezdeni 1,35v@4g-vel is, az már részletkérdés
de ha túl kicsi a fesz nem hal meg semmi -
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34508 üzenetére
nagyon helyes
a 4g nem nagy oc egy 3500x-nélsőt, max finomhangolás - gyárilag all core 3,9 környékére boostol -
ha mázlid van, mehet az 1,25v-on akár sokkal többet is mint 4ghz, de meg kell nézni
látszatra nem cpu igényes - forzával bűvészkedtem a legtöbbet -, de azért szereti a sok magot
nem fogok olyan tanácsot adni amivel kinyírhatad rövidebb/hosszabb távon, nem olyan családbú" származom ( : ahogy itt más sem, ha igen akkor elássuk -
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34506 üzenetére
7nm, emiatt kisebb hőátadó felület, ez jobban melegedik, az 1200-ad még 14nm és csak 4 mag
mondjuk ha ezzel kezded eccerűbb' lett volna ( :
amit tehetsz:
manul fix all core és/vagy hűtőcsere
ha mázlid van 4ghz-et megy 1,1v alatt, akkor egyszerű lesz nagyon hűteni, gyári is nőven elég, halkan is megoldja
ha nincs mázlid akkor sokkal több fesz kell
mivel minden chip más így neked kell kitesztelni, vagy a ctr nevű csodával - keress rá itt - bűvészkedni
kezdetnek adnék neki 1,25v-ot, szorzó fix 40, ha prime small fft alatt lepörög 10 perc akkor - 50mv, és így tovább
végén egy alaposabb teszt, kárt tenni így nem tudsz benne
egyébként 60 fok teljesen oké ha komolyabb terhelés alatt érted, de még játéknál sem gond -
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34503 üzenetére
nincs sajnos, utolsó asus lapom egy am2-es volt
beledöglött egy bios frissítésbe, pedig már akkor is nem ma kezdtem ( : azóta asus lapom nem volt - azt meg szerencsére cserélték és eladtam -
arra próbáltam finoman célozni, ha esetleg megosztanád mi a probléma, úgy válaszban is érdemibbet kapnál -
belaazallat
addikt
válasz
luci@85 #34501 üzenetére
írd le, mi a probléma, hátha nem csak lap specifikus!
Szerk:
Másik topicba már látom. Minden proci más és más. Nálam All core oc 4000MHz hez 1,2625V volt kellett. Próbáld meg 1,3 V-tal majd ennek függvényében, ha stabil lefele, ha nem akkor felfele. PBO-t kapcsold ki. Esetleg a CTR 2.0 progi tud segíteni órajel és fesz gyorsabb megtalálásához, de ehhez a memóriának is stabil beállításon kell futnia.
-
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #33948 üzenetére
kép most lemarad a technika ördöge miatt
zen 3100 1740 cb20 pötty @4ghz smt off
ez kb 23%-kal gyorsabb azonos órajelen mint a zen 1200 eredménye
smt-vel 2400 pötty 4ghz-en, ez több mint 60%-kal gyorsabb az 1200-nél - 7700k default szint -
van smt nélküli 3600 mérésem, úgy 3500x-nek felel meg
az 4ghz-en 2700 pöttyöt csinált, 12%-kal gyorsabb kb a 3100-nál smt mellett
egyéb renderben is hasonlóakat mértem, konvertálásban is, játékban meg random melyik jobb/rosszabb
tényleg csak az ár kérdéses amennyiért venni tudod őket, reálisan ha a 3100 x ft, a 3500x ára x+3-4-5e ft lenne tudásához mérten
csakhogy gyakorlatban sokkal drágább - most nem ( : jelenlegi áruk szerint így "rendben vannak", de mikor 40e alatt volt a 3100 és 55e környékén a 3500x az nagyon nem érte meg -
mindkettő sokkal gorsabb lesz az 1200-höz képest az biztos
tuning meg úgyis chip függvénye, sok 3100 elkaristol 4,4g-n is még értelmes feszen, de 3500x-ből is lehet jót kifogni -
belaazallat
addikt
válasz
luci@85 #33921 üzenetére
Ááá, gyári hűtő 1 óra Prime 95 után 100fokot nyaldosta. Erre olyan vacak gyári hűtő van, hogy csak na, nem az, ami a 3600-on és társain.
Ezek a hőfokok egy broken 3 hűtővel és 3-4 óra prime 95 progi alatt értendőek. Játékok alatt nem érik el ezen hőfokot.Na igen, van ahol még a 3000Ft-ot sem éri el a különbség. Ez nekem egy igen keserű pirula, mert mostanában terveztem venni a konfigot, de az élet közbe szolt.
-
belaazallat
addikt
válasz
luci@85 #33918 üzenetére
Nálam se hoz sok FPS-t, de nálam már mindenhol VGA limit van.
Ha a lap kezelte a feszültséget és az órajeleket, akkor 3960MHz volt a csúcs, 1,43V-tal. Prime alatt 80fokig melegedett, Fix 4000Mhz-n, 1,2625V-tal 74fok a max. 6fokot nyertem. Játékok alatt többet.
#33912Chaser
Most mennyi a különbség a 3500X és a 3600 között, amikor én vettem február elején akkor ~20000Ft volt a különbség -
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #33913 üzenetére
3070 mellett is használtam a 3100-ast
persze frametime job lett volna 3600-tal és afelett, de na, teljesen élhető eredményt prukált a kicsi is - arról is van fenn forzás eredményem -
kizárólag csak azért cserélem mert jobb áron kapok egy 3800x-et, egyébként hobbi videóvágásra is tökéletes a kis 3100
ha fenn van game pass pc-n a heat lehet megnézem mit megy 1650-nel - úgy rémlik xbox gp-ben benne vannak az nfs-ek -jokeph
ha lehetne kapni vagy 60e lenne, aprón sem sokkal olcsóbb elnézve a 3100 árakat
3300x-nek mindig csak az ára volt baja, mint a 3500x-nek is
illetve a 3100-at adták túl olcsón, úgy is lehet nézni
de megoldották, most ami van drága ( : -
Dragon3000
nagyúr
válasz
luci@85 #33915 üzenetére
Egyszerű nézd meg, hogy amivel játszani szeretnél elég e neki 4 mag vagy kell e a 6. Amúgy használt árak sokszor viccesek, amikor én vettem a 3600-at 1,5 év garancia mellett csak 5e-rel voltak olcsóbbak, mint bazárostól a bontatlan 3 év garanciás dobozos verzió, így 65e-ért sikerült vennem 1 hónapja. Szerencsém is volt vele, mert all core 4,5GHz-en megy 1,237V-on.
-
belaazallat
addikt
válasz
luci@85 #33913 üzenetére
FHD-ra most nincs opció mire cserélni a VGA-t., pláne ilyen árak mellett. NFS Heat nekem nincs meg, R9 380-an engem most mégjobban bekorlátoz.
A 3500X ellen szól még az is, hogy enyém pl eléggé nem nyerő a szilikon lottón, 4000Mhz-ra sem láttam boostolva, nem hogy 4100MHz-n, ráadásul az all core 4000MHz-t 1,2625V-tal tudja, alatta hibázik.
-
belaazallat
addikt
válasz
luci@85 #33902 üzenetére
Szia!
Nekem 3500x van, mire használnád?Én FX 8350@4500MHz-ről, 4/8 ról, váltottam 6/6-ra. Játékokban nagyon nagy előrelépés, bár régi címekkel játszom. BF4, BF Hardline, WoT. Minden másban is érezhető a a változás. Telepítés, programok.
Már, ha lehet kapni, mikor én vettem a 3500x-et, nem volt más a nagykerben csak 2db 3500X 2db 3600X és 1db 3600XT és elég durva árakon.
-
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #33907 üzenetére
az x nem sokat jelent
nyilván a használt 3500x ára is megszaladt, és ha arányosan a többivel akkor nem jó deal
a 3100 4c/8t-je az elég jó mindenre, kipróbáltam 3600-ot smt nélkül - az a 3500x -, azonos órajelen majdnem ott van mint a 3100 rendernél
játék tesztet meg találsz bőven
utolsó 3600-om kényelmesen 4450mhz-ig ment el - visszább nézed van róla pár eredmény, ráadásul az egyik legolcsóbb lapban hajtottam -, most a 3100-at 4g-n használom alig vid fölött, 4,3-at biztos simán megy 1,35v alatt, előző még jobb volt
x-es zenem még nem volt ( : majd a 8 magos, mert abból csak x van 3000 szériánál
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest