Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• katt777

félisten

válasz papírzacsi #52015 üzenetére

Amúgy tényleg nem ártana figyelembe venni a 2 kártya képességeit. Még itt is csak egyenlő, és akkor nem beszéltünk arról, a 270X mennyire NEM tuningolható (írtátok itt jó páran). Driverekkel is változik a teljesítmény.

Amit én láttam, az az, hogy a 7870XT, ami alapból gyengébb a 7950-nél, nagyobb sebességre képes a 270X-nél. Ennyire egymáshoz közel persze nyilván belejátszik az adott kártya típusa, pl. gyári OC-s kiadás valami gyengébb szériás nagyobb kártya ellen (hiszen az én XT-m sem "mezei", ráadásul jól húzhatók a RAM-jai is), itt az ár és a driveres támogatás segíthet a döntésben. Az viszont nem véletlen, hogy az átnevezésben 79x0 kártyák helyett a 280-asok jöttek, és a 78x0-ak helyett a 270-ek, nem hiszem, hogy az AMD fordítva skálázná a termékeit. :U

Egy kiragadott extrém FireStrike teszt: 270X 5700-5800 pont (verziófüggő), 7870XT 5900 pont (tuning). És ez csak a 7870, :R

• katt777

félisten

válasz papírzacsi #52007 üzenetére

Csak vicceltem, vazze, azért volt ott a smiley. :B :R

Már hogy ne lenne erősebb a 7950? :Y A 7870XT-m erősebb a 270X-nél, és még a gyári tuningot is tuningolni kell, hogy befogja a 7950-et. Ez azért távolról sem arra utal, hogy a 7950 gyengébb lenne... :U

Steve198310: Alapból a 7950 jó lenne, mert ezek jól tuningolhatóak, 7970-nel nem lennél sokkal előbbre. A Club3D viszont nem egy ász gyártó, mindenképpen nézz utána, megfelelő hűtés van-e a RAM-okon, de főleg a VRM-eken, vagy van-e egyáltalán, mert ezek híján szoktak tönkremenni a kártyák, és persze tuningolásra is kisebb az esély, főleg VRM-hűtés híján. Ha minden OK, és be tudod tesztelni a kártyát, akkor sztem megéri erre váltani, mert jóval nagyobb teljesítményt kapsz, és nem lesz annyi driver-hiba, mint az R-esekkel. A kistesó 7870XT-vel pl. nálam alig, és azok is elvétve játékokban (ja, BF4-et meg is kell néznem, Sam2-nél meg a VSync kiiktatása megoldotta a befagyást, ami azért elég érdekes egy grafikailag ma már ennyire gyenge játéknál). Még a "known issues" sem jöttek elő. De, ha váltasz, nV-t vegyél. ;)

makoss: Böngésző 3D gyorsítás, gyakran okoz hibát. Ma már ezt a sz.r foxot is gyakrabban frissítik, mint a vga-drivereket, flash playerről nem is beszélve. Nálam akadós problémát (v. pl. előretekerésnél csak hang ment, kép 0,5-2 perccel utána) hardveres lejátszásnál csak az AMD Accelerated Video Transcodig szolgáltatás telepítése okozott, de az idén 3 drivert kivéve (ezeket írtam) mindegyiknél. Ezt még AB egyenletes jelvezérlés sem oldja meg. Ennek eltávolítását, hardveres videolejátszás (minek az?) kikapcsolását, AB egyenletes órajel/fesz. vezérlést érdemes megpróbálni, önmagában a drivercsere nem feltétlenül segít, mint látod.

V.Dave: Bingo! :Y :C

frozzyZTE: És a legfrissebb driver hibáira mi lesz a megoldás? :F :))

• katt777

félisten

válasz makoss #51999 üzenetére

Ami bevált, azon nem kell változtatni, ez tény. De mit nem találsz? Ne keress frissítést, tölts le az újat, vagy a korábbiak közül valamelyiket AMD-től v. Guru3D-től. Önmagában a frissítés úgyis automatikusan hibát fog generálni, lehet, hogy eddig is ez volt a baj.

V.Dave: Frissítettél, vagy eltávolítás után telepítettél? Valamilyen segédprogram nem aktív? Nálam nem csinálja.

papírzacsi: Nekem ez a gyerek sehogy nem jön elő. :U

• katt777

félisten

válasz Frozzy #51995 üzenetére

Tesztelés kell neki. Persze vsz. rögtön nem lesz benne Mantle, és kérdéses az újabb játékok támogatása is. Igazából GB drivert nem nagyon szoktam próbálni, mert minden GB kártyám nVidia volt, azokhoz meg, ugye, minden reg meghajtó vígan felment és rendben működött.

makoss: A probléma az, hogy ami másnál bevált, nem fog nálad is feltétlenül. A Tahiti-s Xt-mmel pl. egy rakat hiba nem jön elő, ami 270-ekkel igen (no meg AB is besegít :DDD ), és bár ezek mégiscsak leporolt 7870-ek, 7870-nel nem nagyon panaszkodik senki. Nálam mindenesetre a 14.1b2 (vagy b3, nem emléxem, a 2. Mantle-ös), a 14.7 RC3, 14.8 voltak az elfogadhatóak. A sokat dicsért 14.4 szintén videó kódolós hibát nyomott, mint az összes, fent nem jelzett, vagy éppen Mantle artifactelt. DX-bencsak a régi progis hibákat dobálja, de azt sztem mindegyik. Azért majd feltolok egy Sam 2-t, és kijátszom, ha lesz időm, melyik beállítástól hal be (XIII-mal, Rep Com-val, KotOR-ral stb. nem is érdemes már próbálkozni). És akkor nem is beszéltem az alaplap-érzékenységről, mert az enyémmel pl. nincsenek BS hibák, de már egy másik ASUS lappal is dobja egy 270.

• katt777

félisten

válasz makoss #51985 üzenetére

Hát én kerülnék minden külső progit frissítést illetően. Catalyst uninstall, aztán sztem a 14.8-at megpróbálhatod, nálam OK volt, 14.9 már kevésbé, 14.9b1 még nincs tesztelve, de az videó kodekek már kavarnak valamit, szóval azt mellőzd (AMS Accelerated video).

papírzacsi : Sam 2 nálam behalt 14.9-cel, de le is szedtem, mert AMD-t ismerve ilyen hibát tutira nem javítanak.

• katt777

félisten

válasz bozont #51983 üzenetére

Talán egy hibás példány, vagy simán széthajtotta. Utóbbi esetben persze mindegy, milyenre cserélik. Én biztosan 7870-et KÖVETELNÉK helyette. :DDD

• katt777

félisten

válasz sb #51974 üzenetére

Pont az AB-re (és társaira) értettem a user errort.
    "Mezei user"-rel kapcsolatban csak egyetérteni tudok, tényleg úgy kellene működnie, hogy feltelepíted, aztán no problemo. De az nV kategória. :(((
    ATT-hoz volt saját topicom a saját cikkemhez, amely alapján kismillióan belőtték a VGA-jukat, de persze az sem rossz, ha magad kísérletezed ki, csak hosszabb. :R Ha AB nálad nem működne rendben, te lennél az első, és akkor is arra tippelnék, hogy a sok segédprogram vagy több beállítás miatt vmi megkeveredett a rendszerben, és mindenképpen célszerű lenne egy tiszta (friss OS és csak driver) teszt.
    Gondolom, ha ennyire utánajártál, azzal azért tisztában vagy, hogy ha beállítottál mindent AB-ben, akkor utána CCC-ben már ne piszkálj semmiféle 3D beállítást. :U
    Mondjuk, régi AMD-sként annyit csak megtanult már az ember, hogy kerülő utakra lehet szükség az optimális működéshez, én legalábbis HD3870 óta csak ezt látom.
    CCC-ből hogy a f.szban állítottál feszt? :F :Y

Na, talán tudok segíteni, nálam ezek a beállítások biztosítják a zökkenő- és ugrálásmentes, stabil működést:

A rendszer MINDIG (net, hardveres videó lejátszás stb.) ezzel az alap profillal működik gyári min. feszen, kiküszöbölve bármiféle ingadozást (órajel, fesz), ért. szerűen auto betöltéssel:

Amiről beszéltem, a kézi vezérlés szükségszerű, de előnyös. Régebbi v. kevésbé igényes alkalmazásokhoz van low3d profilom (takarékos és hűvös):

Gyári órajel-beállítások -0.144V-tal gyári fesz alatt:

És ez az ésszerű (GPU ÉS RAM) túlhajtás (még mindig 0.04V-tal gyári alapfesz alatt), ha éppen szükséges lenne magasabb min FPS-hez:

Az adott játékhoz szükségeset aktiválom (vagy hagyom "2D"-ben, amelyben szükségtelen több).

Értelemszerűen neked a saját feszekhez és órajelekhez kell alkalmaznod, a teljesség kedvéért írtam le így összetetten a megoldást.

aginor: Support, vagy a fenti megoldást tesztelheted. Azért nagy gáznak kell lenni, ha XT-n rendben működik, egy szimpla 270X-en meg nem.

frozzyZTE: Gyártó oldaláról driver, de reffel is elsősorban csak drivert telepíteni eszközkezelőből, semmi CCC és egyéb. Ha valamit eloptimalizáltak CCC-ből (profilok, csalások), akkor driverrel jó lesz. Vagy legalább kiderül, hogy tényleg a driver szar. Esetleg Mantle-ben sincs meg a támogatásod, ha ennyire a procihoz lassul a cucc, mert nálam még úgy sem nagyon esik 40 alá, mmiközben a VGA-d alig gyengébb az enyémnél.
    Jut eszembe a 120FPS-ről: gondolom, nem maxigrafikával tolod. Ha relatíve gyenge a proci, és magasabbra teszed az összetettséget, könnyen nőhet az FPS-szám.

makoss: Most akkor melyik? 14.9 zűrös, 14.8-as "APU" elég jó volt, 14.9b1-et még csak most próbálgatom.

noby: Egy használt 7870(XT). :D Olvass vissza, mennyi probléma van bármelyik 270(X)-szel, és mennyi az előbbivel. ;)

• katt777

félisten

válasz Frozzy #51959 üzenetére

DX-ben mi a helyzet? Mert nálam úgy teljesen OK volt, Mantlevel szaggatás, RAM-zabálás (nyilván emiatt is, noha 2GB-ot nem evett meg), itt-ott artifact-ek, és persze jóval lassabb. Régebbi meghajtóval lehetett választani, de most tutira csak Mantle-lel megy AMD kártyákon, mert ugyane hibákat produkálja (50FPS és 40 alá zuhanások), miközben anno DX-ben 50-60-nal szaladt röcc nélkül.

Driver-hiba esetén én elsőre mindig a gyári meghajtót ajánlom, nagyon sokaknak segít, bármit mond is Abu arról, hogy ezek csak az aláírásban különböznek a referenciától. A gyakorlat nem ezt igazolja, ezt én legfőképpen ASUS-okon tapasztaltam. Viszont tény, hogy a gyári meghajtók régebbiek, talán éppen azért, mert tesztelik őket. ASUS néha több hónapos elmaradásban van, GB-nál meg ennél is több volt, amikor ilyen kártyákat használtam. Ez elméletileg azzal járna, hogy az újabb játékoknál előfordulhatnának bugok, viszont ilyet sosem tapasztaltam, ami azt támasztja alá, hogy nem feltétlenül rossz önmagában egy meghajtó, amíg AMD-nél nem "optimalizálják". :U

Amúgy kizárólag a driverrel teszteltél, vagy mindig nyomod a cumót is hozzá? Mert a CCC-be épített profilok (utócsalás :DDD ) is bele tudnak cseszni a dolgokba.

Zsébernardo: Amit hetekkel ezelőtt javasoltam, ti. hogy az ASUS honlapjáról töltsd le a legfrissebb saját drivert, megvolt?

sb: Most én "user error"-oznék, ha megbocsátod. Elég komolyan foglalkoztam ezekkel a progikkal (15k fölötti olvasottság csak jelent valamit, saját topicról és privát segítségnyújtásról nem is szólva), és sem nV, sem AMD kártyán nem fordult elől, hogy ne lehetett volna velük optimalizálni a VGA-k vezérlését. Anno még RivaTuner-be is keményen belemásztam, amikor nem nagyon szerette az AMD kártyákat, és azt is be lehetett bizony lőni. A legtöbb user viszont még az egyszerűbb beállításokkal sincs tisztában, aztán persze, hogy jönnek a problémák, főleg, ha több ilyen progit is feltelepítenek, amelyek aztán nemcsak a drivernek tesznek keresztbe, hanem még egymásnak is.

Jelenleg elégedetten használom az AB-t, 13%-os energiamegtakarítással gyári beállításhoz képest, természetesen halkabb és hűvösebb kártyával, és nem b.sztatja a meghajtó sem a VRM-eket, sem a GPU-t v. a RAM-okat az idióta órajel-ugráltatással (?X is olvastuk itt? :Y ). Annyi a hátulütője, hogy kézzel kell profilt váltani, de ezzel tudok élni, Tahiti-s kártyákon nincs más lehetőség. Ráadásul így megfelelő profilt tudok alkalmazni (pl. -20% tuningot, ha nem kell a teljes kraft). Mindemellett a 2D alap feszen a kártyám magasabb RAM-órajellel és teljes sávszélességgel képes dolgozni, mint azt a driver hagyná. Ha majd az AMD biztosítja ezeket a lehetőségeket, el lehet dobni az ilyen progikat, addig viszont szerfölött hasznosak.

aginor: Nem videózok mobilnettel.

• katt777

félisten

válasz sb #51956 üzenetére

Abu, minden tiszteletem ellenére, a hsz-aiból ítélve szart sem ért a "3rd party" programokhoz, szajkózni viszont tudja, milyen jó a driver. Pplayjel az van, ami írtam: vagy van, de viszi a feszt, vagy kézzel kell váltani. Semmi egyéb gondot nem láttam (leszámítva némelyik verzió használhatatlanságát legalábbis tahitis kártyákon). Ha valamelyikkel nem működne, vannak alternatívák is, az viszont több topicban is simán lejön, hogy az órajel- és fesz. ugrálás garantáltan pár hónap alatt hazavágja legalább a VRM-eket. De használjon mindenki csak AMD drivert! :C

AB-ben nem letiltani kell, hanem engedélyezni, ezt már annyiX írtam!!! Low-level driver vezérlés, meg minden egyéb, végezze az AB, és rendben lesz.

Biosban alaplapi (onboard) beállításoknál, esetleg CPU-settings-nél szokott lenni.

nV-val anno BS hiba volt sokaknak, nálam még ez sem jött elő, mert nem a driver okozta, hanem a "zóccsó" alkatrészekkel szerelt kártyák (kevés volt nekik a ref. fesz.). Azért nV (nem sokkal) később driverből javította. Mantle ellen meg optimalizálták a DX kódot mindenben 7-8% sebességnövekedést elérve, szóval azért sok minden nem szól az AMD mellett (PhysX és CUDA sem :DDD ). A baromerős energiatakarékos új kártyáikat meg nem is említem. Ja, késő, már említettem. :B Bőven megérik az AMD-fan tesztekben kierőlködött "felárat".

frozzyZTE: Mi is a konkrét problémád BF4-gyel? :F Nekem annyi, hogy látszólag (választhatatlanul) Mantle-ben fut az új driverekkel, mert pont olyan hibákat csinál, anno pedig DX-ben tökéletesen szaladt.

Minden szoftver "as is", röviden fordítva "kapd be". Sem a gyártónál, sem a driverírónál, sem a hardverkészítőnél nem reklamálhatsz. Vagyis hát reklamálhatsz, csak nem érdekli őket, a pénzedet meg már megkapták (próbáld meg visszakérni a BF4 árát :DDD ). Nézd meg, hány éve szórakozik az AMD a vásárlóival, és még mindig veszik a kártyáit, mert elég balekot győznek meg a marketingeseik.

AMD-vel ez van. Én csak a rendkívül kedvező ár/érték arány, illetve a beteszteltség miatt vettem ezt a karit (használtan), és az összes eddigi AMD kártyám közül ezzel tapasztaltam a legkevesebb hibát. Mivel írtam soxor, ezzel mennyit és mit, elképzelheted a régebbieket. :DDD

• katt777

félisten

válasz aginor #51953 üzenetére

14.9 (már javított)

Known Issues:

[404829]: Horizontal flashing lines on second screen in a clone mode with V-Sync on using AMD Mobility Graphics with Switchable Intel Graphics
    [404508]: Display takes a long time to redraw the screen after an S4 cycle
    [405432]: Mantle driver will TDR when running Star Swarm on the loading screen
    [404660]: GPU gets stuck in a low power state after it was previously stressed to max power
    [403032]: Severe flickering observed on default launch of SimCity 4
    [403449]: Playing any media sample in full screen in the 2x1/1x2 Fill SLS configuration leads to TDR
    [400573]: Intermittent application hang observed while launching Aliens vs. Predator
    [400693]: While running performance test, crash is observed with fault module atidxx32.dll
    [401386]: Severe corruption and flashing light observed with specific game settings in Grid 2
    [401289]: Flashing lights in Batman Arkham Origins game main menu
    [xxxxxx]: Driver installation randomly crashes or hangs
    [xxxxxx]: Intermittent black screen or BSOD on reboot after driver installation
    [406933]: AMD Catalyst™ Control Center intermittently crashes or fails to load

Hajrá, AMD!!! :C

• katt777

félisten

válasz #00137984 #51947 üzenetére

Hát képtelen vagy megérteni, hogy az AMD driverek jók, és minden hiba "user error"? :F :Y :))
    Nem minden oldal használ 3D gyorsítást, pl. én sem alkalmazok ilyent.
    Valamiért csak kiadtak frissített biost. :U Azt viszont mindenképpen nézd meg, milyen kártyákra szabad rátenni, pl. széria/sorozatszám alapján, stb. Ilyet meg szoktak jelölni. Anno pont ASUS HD4870-hez adtak ki olyat, amely az enyémre pont nem volt jó.
    Ha nem is látsz hibát, attól a VRM-eket még kicsinálhatja. Sztem GPU-Tweakkel is megoldható a probléma áthidalása, nem csak AB-rel, ha már ASUS-ról van szó. Én GPU-T-t azért nem használom, mert a Sapphire karin éppen a feszt nem lehet állítani vele.

aginor: Sztem nálad is valami VRM-gond lehet a grafikus gyorsítás használata miatt. Próbáld ki letiltani böngészőben és lejátszóban, vagy fix profilt használni.

Gyári biost feltehetsz garvesztés nélkül, mi több, akkor sem veszítesz gart, ha magad modolod a biost, de nem ez okoz meghibásodást. Saphire-nél pedig garantáltan.

szivacs1987: Célszerűbb Cat. uninstallt használni, mint bármi mást. egyébként én driverre gyanakodnék. Ha a GPU végre ki van hajtva, a teljesítmény meg emellett csökkent, akkor jó eséllyel magasabb összetettséget használ a program. Játék profilokban érdemes lehet kísérletezni, illetve a grafikus beállításoknál körülnézni. Lehet, aktivált pl. egy SSAO-t, amely nV-s cucc, és AMD kártyán pontosan ilyen hatása jelentkezik, még Oblivionban is, ha driverből megküldöd (teszteltem: 40-50FPS, SSAO-t rátéve 10-15 :DDD ). Ha jól rémlik, HBAO a vegyes, és HDAO az AMD-s verzió.
    Szóval játékot nem kell retelepíteni.

• katt777

félisten

válasz #00137984 #51945 üzenetére

AB problémák:

Ha bios alapján váltja a 2D/3D módokat a kártya, akkor hiába állítasz be egy max feszt, azt is bios alapján fogja adagolni, azaz csak az órajel-ugrálás szűnik meg, nem kíméled a VRM-eket. Nálam pl. még a -20%-os profilnak is 1.144V-ot adott, hiába tettem fix (és alacsonyabb) feszre. :Y

Ha teljes AB vezérlést állítasz be és megadsz profilokat, akkor automatikusan 3D-be kapcsol win miatt és ott is marad, hiába 2D-t töltöd be induláskor (éppen csak megjelenik egy pillanatra, és már át is vált).

Ha nem adsz meg 3D profilt, akkor marad ugyan 2D-ben, viszont felkapcsolni sem fog, kézzel kell.

Értelemszerűen a 3. megoldás az ideális, én ezt használom. Nyugodtan mehet minden alkalmazás hardveres gyorsítással (hadd örüljenek ;] ), mert egyik sem lesz képes b.sztatni a VGA-t (VRM, GPU, RAM, stb), az alap órajel meg mindenre elég. Ha viszont játékot indít az ember, nyomni kell egy gyorsbillentyűt a megfelelő profillal (AB úgysem tudná, melyik játékhoz melyik gyorsítás kell), játék végén meg vissza. Maxitakarékosság, minifogyasztás, minimelegedés, maxiélettartam, és csak pár gombnyomás. ;)

• katt777

félisten

válasz sb #51930 üzenetére

Hát én pont AB-re teszek minden vezérlést.

proci985: Hol szarna be a CF, ha nem AMD lapon? :F :DDD Anno úgy gondolták, így majd cserélnek a felhasználók újabbra. Én is ezt tettem, csak az már természetesen Intel volt. Senki ne mondja, hogy engem nem lehet meggyőzni. :DDD

Zsébernardo: AB-rel v. GPU tweakkel fixálva a profilokatnincsenek ilyen ugrálások (mert persze a szar böngészőknek kell ám az órajel-emelés). Egyébként ezek az állandó órajelb.sztatások elég szépen ki tudják nyírni a kártyát, de főleg a VRM-eket (nem egy ilyenről olvashattunk már), már csak ezért is inkább a fix, vagy letiltod a gyorsítást (de még a hülye Office is használja). Egyébként roppant érdekes, hogy amikor "2D"-be fixálom a GPU órajelet, és azzal fut böngészőben a "gyorsított" megjelenés, nincsen semmiféle akadás (de még a TV-tunernek sem engedem az UVD-s gyári profilt ;] ), azaz semmi szükség rá azon kívül, hogy hamarabb használódjon el a VGA és kelljen cserélni.

argentin27: Nálam az AMD Accelerated Video Transcoding telepítése okozott nem pontosan ilyen, de hasonló hibát hónapokon keresztül, csak a 14.8-as meghajtó oldotta meg.

• katt777

félisten

válasz Pityu. #51923 üzenetére

Na, Sam 2-vel akartam játszani, hiba volt. Hogy én mindig megtalálom! :DDD Elindítom a játékot, már az intro-nál fél p-enként 1 kép bevillanás. Sebaj, régi beállítások törölve, játék indul, szépen bemegyek a menübe, semmi gond. Ahogy alkalmazom a magas grafikai beállításokat, máris újra a bug!! Ahogy menti a beállításokat, odaragad a kép a betöltő csíkkal, szép kékben, se tovább. :C :(( Úgy fest, tényleg nem avultatnak semmit. :U Kompatibilitási beállítások sem segítenek.

proci985: Gondolom, nem 580X chipsetes alaplapod van, és csak tréfából írtál mást az adatlapodra... Mintha kb. 50x említettem volna, hogy az alaplapi CF támogatás tűnt el. :B

sb: Eddig mindenkinek bejött Inteles lappal. Szerencsére nálam már nincs ilyen probléma. Vagy az AB miatt? :F :DDD Amíg feltelepítettem, legalábbis nem jött elő, csak mindig elég hamar feltelepítem. :B
    Én is gondolkodom, várjak-e 960-ra, de a 970 elég imponáló. XT árának duplája, teljesítménye szintén, kvázi megérné, csak egyelőre egyik játékomnak sem kell, én legalábbis elvagyok 30FPS-szel és full grafikával. Azért ez a BF4 FPS-visszaesés kicsit idegesítő játék közben, főleg, ha éppen célzás közben történik. Vagy tényleg Mantle fut kérdés nélkül, vagy valamit lqrtak DX-ben is.

• katt777

félisten

válasz proci985 #51916 üzenetére

8.5-tel MINDENben gyorsult 20%-ot, viszont "eltűnt" a CF-támogatás az alaplapból

Pityu.: Azon tűnődöm, hogy nem elképzelhető-e, hogy BF4-ben választhatóság nélkül működik a Mantle? Csak mert feltettem tesztelni, erre mit látok? VGA-tuninggal nekiáll artifactelni itt-ott, pont mint anno a Thief, és ezt csak Mantle-lel csinálta (és nem mindegyik meghajtóval). Mindemellett 1800MB fölött zabálja a RAM-ot, néhol belassul, és az 50FPS sincs meg mindenütt, éppen, mint Mantle-lel, mert DX-ben ilyen hibák sem voltak. Választási lehetőség viszont nincs.

sb: Zero Core hibára van végleges megoldás, a varázsige: nVidia. Amúgy alaplapi beállításoknál tilthatod a PCI-E en. gazdálkodást, de nálad nem tudom, cuccaid nincsenek kitöltve normálisan. Ha hirdetés lenne, az lenne odaírva. :B

Steve198310: Ez annyira tipikus AMD-hiba, hogy egyik hardveren egyik hardverkörnyezetben egyik meghajtóval van, a csomagból valamit cserélve meg nincs. :(((

• katt777

félisten

válasz Pityu. #51912 üzenetére

AMD-nél régi, ami helyett már adtak ki újat, 78x0 sorozat tehát elavult. Kész szerencse, hogy a driver-támogatás még ezekhez jó, az újakhoz kevésbé, de jön még egy széria, és ezek is esni-kelni fognak. (Tapasztalat HD3870 óta.)

lukaszokni: Vak végzet. ;) Mit mondott Obi-Van Kenobi: Ne higgy a szemednek, az megcsalhat. (Én eszerint közlekedek az utakon. :DDD ) Használd az erőt! :R Az én szemem szerencsére ennyire nem rossz, de így értelek. Csak akkor megint minek ilyen kaliberű kártya CPU-limittel? :F
    Tipp: Bármerre mész, mindig tüzelj. Én még jó szemmel is ezt szoktam, akinek van esze, úgysem áll a tűzvonalba, aki meg igen, azt úgyis kihalásra ítélte az evolúció. ;]

• katt777

félisten

válasz #00137984 #51892 üzenetére

Azért, hogy ez a Mantle mekkora fejlesztés!!!! :))
    Nálam a 14.9 eddig jónak tűnik, Mantle-t meg olyan magasról szarom le, hogy odáig még a Voyager sem jutott el. ;] nV bezzeg fogta magát, és MINDENTt felgyorsított DX-ben 8-9%-kal (nem csak 2-3 játékot és csak gyenge processzorokon), azóta is minden driverben ott van.

lukaszokni: Nem célzás, tények, tapasztalatok. Hát én pl. nem bírom a gagyi grafikát, legfőképpen a recés éleket.
    Alacsony szintű grafikához egyszerűen fölösleges ilyen kártyát venni. Ha tartasz tőle, hogy az ellenfél elbújik az effekt mögött, akkor legalább valld be ezt, mert ez itt a lényeg. :P Egy részletes grafikával, sok fűvel, tereptárggyal, ködben, füstben nyilván nehezebb észrevenni az ellent (pl. STALKER-ben még a hullákat is alig lehet megtalálni maxirészletes maxifűben). Csak az ilyen "grafikával" máris betettél bármely játék realitásának. :B Cheater!!! :((
    Monitorból az enyémet javaslom (nem pont ezt, hanem egy ilyet). IPS paneles (kizárólag ilyet vegyél), olcsó, elképesztően jó a képe, full HD-s.

papírzacsi: De neki a randa és herélt grafika kell, másképp lelövik. ;]

• katt777

félisten

válasz zsizsef #51888 üzenetére

Magas felbontás magas minőség. Mi mást akarnál ilyen szintű kártyákkal? :F OK, hogy az XT gyorsabb mindegyik másiknál, de nem annyival, hogy egy 270-nel ne lehetne minimális kompromisszummal Full HD-ben magas szintű grafikával játszani, 78x0 karik meg tudtommal elég jól húzhatóak.
    Egyébként a magasabb felbontás sokkal kevésbé terheli meg a VGA-t, mint a magasabb szintű grafika, ergo egy full grafikás 1600x900 nem sokkal lesz gyorsabb full HD-nél.

• katt777

félisten

válasz anderledani #51886 üzenetére

Sokan azért játszanak low beállításokkal erős VGA-kon, hogy sírhassanak, amiért nincs elég FPS-ük (meg okoskodhassanak, milyen kevés egy 270X alá egy i7-es, mert ilyen is volt). Talán még mindig azt hiszik, hogy CoD2 szinten járunk, és magasabb FPS-szel magasabbra lehet ugrani. :))

• katt777

félisten

válasz Gstyler #51875 üzenetére

Kipróbálom, bár nekem eddig a 14.8 tökéletesen megfelelt. Igaz, Mantle-t nem néztem, mert egyrészt nem játszom azzal a számtalan :DDD programmal, amelyeket támogat, másrészt nálam csak lassított DX-hez képest, amikor anno Thief v. BF4 futott.

• katt777

félisten

válasz Steve198310 #51849 üzenetére

Mindenki megtalálta a megfelelő drivert... :U De tényleg, 1 napja nem szidta senki!!! :Y

Jeollam: Szerintem sem táp okozza a problémát. RAM-okat én tesztelnék a helyetekben, az ilyen hibáknál ált. onnan fúj a szél. A másik tippem, amire itt senki nem gondolt, hogy talán valamilyen "3rd party" "optimalizáló" sz.rság zavar bele a win memóriahasználatba, esetleg belepucoltok ilyesmivel a registry-be.

mrab: Használj magasabb szintű grafikai beállításokat.

• katt777

félisten

válasz - = Zk = - #51839 üzenetére

BF3-at ezen toltam végig gond nélkül. Az persze AMD-től teljesen megszokott lenne, hogy hol erre, hol arra "optimalizálnak", és az ilyen beavatkozásoknak ált. nincs közös halmazuk. :DDD

sephi: BF-nél sokan hajlamosak elfelejteni, mennyi problémát okozhatnak a szerverek (lassulás lassabb csatlakozókhoz, "dugulás", stb.). Szerencsére nálam a Mantle semmivel nem volt gyorsabb DX-nél (nem multiztam), akkor meg inkább hanyagolom, Thief-ben is csak rontott a sebességen. Mondjuk a procimnak nem okoz gondot a VGA kihajtása, értelemszerűen FHD-ben és maxigrafikával. Multiról nem tudok nyilatkozni, nem érdekel, de nem is szidom a drivert más problémák miatt.

• katt777

félisten

válasz - = Zk = - #51833 üzenetére

:DDD :R Ahogy olvasom, R-es kártyáknál már nem nagyon lehet optimalizálni sem az órajeleket, sem a feszt.nV-nál vhogy ezzel sem volt probléma. 23% tuninggal (OC-re :Y ) még 80°C körül elvolt az 560, és hol volt akkor még a Maxwell? "Mentségére" szóljon, hogy GB Windforce 2 hűtés volt, ha tehetem, nem is vettem volna mást. Mondjuk kicsit gáz, hogy a 105k-s 970-ek 115k-nál nyitnak, de ráérek, XT lecserélését egyelőre a driverek sem indokolják, és ez nagy szó. Szem 7870-eket a következő generáció meghajtóival lehet majd kukázni.

Ikka: Továbbra is javaslom a bios-t ellenőrizni, illetve másik, ha lehet, MSI drivert. Egy kihasználtsági grafikont nézhetnél (vagy OSD), nem váltogat-e játék alatt 2D-be, mert némelyik kártya eleve érzékeny erre, másokon csak tönkremegy tőle a VRM-szakasz. (Böngészőknél fordítva fordul elő, 3D-be kapcsolgat, de a hiba hasonló.) Emiatt különösen javaslom az MSI driver-t, legalább egy teszt erejéig, mert tudtommal más a fázisvezérlésük, mint a ref. kártyáknak.

• katt777

félisten

válasz - = Zk = - #51827 üzenetére

Muszáj, mert az XT fölöslegesen sokat fogyaszt/melegszik/pörög, a javítás meg CCC-ből nem kivitelezhető.

Ikka: Nézd meg biosban a PCI-E en. gazd.-t, kapcsold ki. AMD driver érzékeny rá. Nekem sem ment vele a kártyám az első fél évben, rendre hasonló hibák.

• katt777

félisten

válasz - = Zk = - #51824 üzenetére

Nálam Gen 1 / Gen 2 / Auto van (de ez vacak Inteles lap :DDD ). Auton megy 1.0-3.0 között, Afterburnerrel legalább 2.0-van tehát nemcsak a az órajel magasabb a gyárinál alapfeszen, hanem a sávszél is duplája.
    Amúgy az idióta Ab megint nekiállt sikoltozni a lejáratnak. Hogy ezt de rühellem, amikor a "final"-ok meg fél éve szarok! (Nálam, XT-n, ha valaki nem nézne utána. :P )

• katt777

félisten

válasz proci985 #51822 üzenetére

C3-nál is volt ilyen, de még kártyát sem kellett cserélni. Csak azt láttam, hogy GPU 90%-on, proci kb. 70%-on, és minden grafika max. VGA-t tuningoltam, erre a játék azt hitte, hogy erősebb kártya van a gépben (szóval szinte biztosan nem azért csinálta, hogy vegyél erősebb kártyát :U ), és máris 100% GPU-kihasználtsággal futott 80%-CPU terhelés mellett. Ja, és ez még 6800K-val volt, annyira nem kellett neki proci.

Igen, CoP-ot használja, 1 szál + 20%, viszont CPU-Controllal (ezt is) át tudom tenni 4 magra. Ami érdekes, hogy 1. és 4. pályán lényegében 1 magon is max GPU% van, 2-3.-on viszont kell neki a 4. Vagy talán pályaváltásnál sz.rik be, olyan hamar nem megyek át egyikről a másikra, hogy kiderítettem volna.

Hát, a több kártyás konfigok bár nagyobb felbontásba és több kijelzőre ajánlottak, azért még könnyen lehet CPU-limit, ha egy adott engine nem kimondottan erőforrás-igényes, és az UE3 pont ilyen. Egyébként anno, ha jól emlékszem, 3870-en +10% volt a CF teljesítménye. :((( (Ha akkor már volt a 3-as, de mintha lett volna.) Azóta azért jó eséllyel fejlődtek a meghajtók CF-támogatás szempontjából.

Mondjuk arra tényleg nem gerjedek, hogy 80FPS helyett 160-am legyen (jó eséllyel kevés is alá bármilyen proci), de egy 30FPS körül futó C3 helyett nem lenne rossz 60, csakhogy mindenben kéne, azt meg az AMD nem tudja garantálni, hiszen még 1 kártya esetében sem képesek kiküszöbölni minden driver-hibát. Én inkább az 1 gyorsabb kártyára szavaznék, de ki tudja, mit hoz a jövő? Majd elválik, GTX970 mire elég önmagában. Full HD-ben tutira lazán vinni fog mindent kb. fél gőzzel, tekintve, hogy majd' 2x gyorsabb a 7870XT-nél. Talán, mire meglenne, 960 is lesz elfogadható ár/teljesítmény aránnyal. Viszont vagy +2 monitort veszek, vagy VGA-t, vagy nagy felbontású kijelzőt, még 2 együtt sem megy. :((( Mint a reklám: Ön dönt, iszik vagy vezet. De a 3-at együtt semmiképpen! :DDD

• katt777

félisten

válasz proci985 #51813 üzenetére

Hát én csak full HD-ben toltam anno, limit annyira nem lehetett, mert 100%-on ment a GPU 1 kártyával, ráadásul az még 3870 volt. Limit annyira ma sincs, mert a 7870XT-t 1+1 mag is simán elviszi (STALKER Lost Alpha CPU-Controllal), vagy grafigényes progiknál 100% GPU-val a procim átlag 20-30%-on megy, még csak nem is melegszik.

• katt777

félisten

válasz proci985 #51793 üzenetére

Na de ez aztán tényleg alkalmazás kérdése. Nyilván, olyan játékokat használsz, amelyeknél OK a kihasználtság, akkor remek a CF. Oblivionnal/Skyrimmel egyébként mi a helyzet? Csak mert előzővel nálam egyáltalán nem működött (persze, jóval régebbi meghajtó volt), utóbbira meg kíváncsi lennék hasonló motorral, mert Obilval akár még ma is ki tudok fektetni egy magányos 7870XT-t. ;]

Kabalabula: "Open Windows" hűtés rulez!!! :C

Steve198310: Csak a bios-modba frankón bele tudnak kötni egy meghibásodás esetén. :U Mindenesetre, ha az XT-m jóval nagyobb teljesítményt ad le jóval kisebb fogyasztással, nekem az teljesen OK. :R

• katt777

félisten

válasz - = Zk = - #51768 üzenetére

Nálam sem volt bug anno CF-rel, viszont 10-30% körül mozgott az általános hatásfoka, alig 1-2 alkalmazásban ért el 70-90-et, 100-at meg csak Markokban.
    Én is, hogy te, mert ez azoknak volt fontos, akiknek segítettem, nem neked. :R

Steve198310: Téves címzés. :B :P Én a 7870XT-ről írtam, mások keverték bele a többi kártyát, hogy náluk aztán OK az AB. Én azt is írtam, hogy vsz. éppen az említett hiátus miatt nem jelentkezik náluk az általam tapasztalt probléma.

Grave444 : 270X Firestrike 5500 pont. 7870XT, nem szénné húzva: 5900+ pont. :P

• katt777

félisten

válasz #00137984 #51744 üzenetére

Hát, sajna Leadtekre nem nagyon jellemző a hosszú terméktámogatás, esetleg nem is OK. Nekem fönt van nem is tudom mikori (3200H), azzal elmegy minden, a videó hiba nálam egyértelműen az AMD sara volt. Esetleg a Leadtek topicban mondanak valami bölcset, ha még nem kérdezted ott.

hackeeeee . Ja, "köztudott", csak én meg hajlamos vagyok megfeledkezni róla. :B :R De azért tényleg álljon már meg a menet, rám szólnak, hogy nem írok ezt-azt, miközben ugyanúgy nem írnak semmit, milyen beállítással és környezetben OK náluk. Én csak az utóbbit tudom megnézni, már ha van adatlap, de legalább erre nem vagyok lusta. :R

Kabalabula: Ezzel a hűtéssel és 1.2V-tal hangos marad és melegedni is fog, hiába pasztázod újra. AB és vedd le a feszt, mert az kicsit durva, hogy a 7870XT-m 1.1V-tal még 13% túlhajtást is visz.

- = Zk = -: Hát még azok hogy örültek, akiknek segítettem. :P Gondolj bele, mennyi időt takarítanék meg egy olyan VGA-val, amelynek a driverével annyira nincsenek hibák, hogy érdeklődés hiányában még a topicja is megszűnt. :DDD

Tiger.: Gigabyte jó VGA-kat gyárt (AMD-nél viszont volt valami hibás széria tudtommal), Twinforce hűtéssel keresd.

belinho: Csak gratulálni tudok az Alzheimer-kórodhoz, hogy csak fél mondatokra emléxel, azokra sem pontosan, ráadásul nem egyben, hanem minden szó között átlag 2-3 másikat kihagysz. :DDD Ha már az aláírásomat figyelmen kívül hagyod, csak erre tudok gondolni. :P Vagy szimpla mazochizmusból égeted magad? :F
    Mivel féligazságokat próbálsz a számba adni, ismételném magam sokadjára, mert vannak páran hozzád hasonlók, akik előbb adnak a hülyeségre, minthogy utánanézzenek a dolgoknak:

1: Ma is visz mindent az XT fullban, viszont azt mindig (de az esetek 90%-ában biztosan) hozzátettem, hogy a PhysX korlátozó tényező egyes alkalmazásoknál, valamint hogy a CUDA is hiányzik. A driverekről most még nem is szóltam. :DDD
    2: 3-4GB-os pénzkihúzást a Mantle-lel kapcsolatban írtam, ti. hogy proci gyorsul, de VGA-nak kell a 3GB már full HD-be is, ami miatt meg lehet majd drágább procit venni. Egyébiránt már egy kevés neuronnal is rá lehetne jönni, hogy egyrészt 970-et nem gyártják 2GB RAM-mal, tehát úgyis meg kell venni, másrészt meg talán nagyobb felbontású kijelzőm lesz a jövőben. ;)
    3: 6800K-ról is számtalanszor leírtam, hogy JÁTÉKRA elég a topic bármelyik kártyája alá akár alap órajelen is, tekintve, hogy a 7870XT-t egyik sem veri. Mi több, azt is hozzá szoktam tenni, hogy ez nem vonatkozik BF4 multira, v. arra a kevés játékra, amelyet fel szoktak hozni ellenérvként, és ahol sosem a proci a limitáló tényező önmagában. Szintén említettem nem 1x, hogy anyagi okokból vettem 6800K-t, és azért cseréltem le amikor megtehettem, mert másra is használom a gépet, nem csak játékra.

Azért jobb helyzetben vagyok nálad, mert engem legföljebb mások hülyesége idegesítene, ha nem inkább mulatnék rajtuk, és megválogathatom, mikor foglalkozok velük, de te mindig ott vagy magadnak. :))

• katt777

félisten

válasz belinho #51738 üzenetére

Nem kell bizonygatnod, hogy nem emléxel más hsz-aimra, előre megmondtam. :P

hackeeeee: Most komolyan, ennyi ember van, akinek pár napos hsz-okat újra és újra be kellene linkelni? :Y Vagy hogy valaki legalább megnézze az adatlapot, mely kártyával tapasztaltam a jelzett hibát? :F

CirrMee: Ez most jogos :B (nem is tiltakozom), de hát pont úgy nézel ki, mint belinho, magadra vess. :R Szóval tényleg nem neked címeztem, ahogy sejtetted is. De megnéztem a tiédet is, és az sem 7870XT. Szóval sokat nem tévedtem.

Csak nekem tűnik úgy, hogy megint a szófosás megy tesztelés helyett? Komolyan mondom, ez csak AMD topicokra jellemző. :B

Zsébernardo: :) :R Olyat még én sem pipáltam, hogy egy új kártyával régi meghajtó kelljen. :Y Próbáltad CSAK W7 SP1-gyel? Mert a későbbi frissítések gyakran okoznak hibát.

Tényleg, mondjuk az sem lenne nagy fáradság, hogy "bocs, nem találom, esetleg nem írtad a tesztkörnyezetet, írd már le +1x hogy leteszteljem". Na mindegy, nálam a b9 működik, többi meg nem érdekel, a 3-as verziókból is a béták voltak jók. Lehet, 1xűen a PCtrl-re érzékenyek.

Nálam 14.8-cal driverhiba egyetlen: restart után képernyőillesztő nem válaszol, és helyreállt. Előzőekkel hardveres videó lejátszás akadt, ha AMD acc. v. trc. szolg. telepítve volt, kivéve asszem 14.7RC1-et, egyelőre én ennek örülök, még ha C topicban kötik is az ebet a karóhoz, hogy ez csak APU-hoz való. Ahhoz képest remekül működik asztal AMD kártyákon, 7850K APU-n meg pont nem. :D

Az egyébként a 7870XT-t dicséri, hogy grafikai hibát, amióta csak megvan (1 év), kizárólag Mantle Thief-ben tapasztaltam, és az is csak tuninggal jött elő, és mindössze 3 meghajtóban (igaz, már nincs fent a játék). Hogy a drivert dicsérjem, attól azért - más kártyákkal tapasztaltakat ismerve - ódzkodom, de legalább jó karit sikerült választani. Amúgy meg gyűjtök 970GTX-re. :)

Szervizben volt, hogy egész nap teszteltünk egy gépet, hogy előhozzuk a hibát, de mindig megoldottuk, mert ha user error volt is, meg kellett tudnunk mondani, mi (bár "pohártartós" hiba nálunk nem volt :DDD ). Ehhez képest folyamatosan azt olvasom több topicban, hogyan szórják vissza a hibás cuccokat, még csak nem is az adott hardverkörnyezetben tesztelve.

• katt777

félisten

válasz CirrMee #51735 üzenetére

Tényleg, csak odaírtam, hogy mikor és hogyan fagy (alacsony órajel, TV-nézés), a VGA-m típusa meg ott van az adatlapon.
    Igen, "válogat". Még azt is leírtam, miért fordulhat elő ilyesmi, ahogy megtörténik gyakran pusztán a driverrel is, mint azt a topic messzemenően igazolja, C-ről már nem is beszélve.
    Olvasásból megint buktál. :P Szerencsére én még tudok. :DDD Hogy másik hsz-ra emlékezz, azt tőled már nem is várom el. :R
    Én pl. elolvastam, hogy neked MSI-d van (Myst), amely, feltételezéseim szerint, nem egy Sapphire HD7870XT. :U (És bizony a többiekét is megnéztem.)
    Egyébként másnál is jött elő hiba, de megint jöttek az ész (és tesztelés) nélküli tagadások. :C De azt tényleg elfelejtettem megkérdezni, vajon megnézte-e bárki az általam egyébiránt többször is jelzett beállításokat, vagy szokás és tesztelés szerint csak úgy rávágtátok a tutit. De akkor megkérdezem szájbarágósan (inkább a többiektől, mert te úgysem fogod érteni), hogy az alábbi beállításokkal is OK-e minden, illetve használtok-e vele TV-tunert hardveres gyorsítással (ill. 7870XT az adott kártya?):

GPU: 305MHz
    VRAM: 470MHz
    GPU Fesz: 0.800V (FIX, és Powerplay OFF)
    PControl: -20%

Ha nem, akkor kéretik nem olyan magabiztosnak lenni az állításban! :R Ha meg igen, akkor tartom, az eredeti állításomat, hogy a Sapphire 7870XT-vel a fenti beállítások instabilitást okoznak hardveres TV-nézés közben, amíg valaki meg nem cáfolja.

• katt777

félisten

válasz hackeeeee #51733 üzenetére

Kész szerencse, hogy egyikőtök kártyája sem Tahiti LE magos.

• katt777

félisten

válasz do3om #51723 üzenetére

Sejtettem. ;) Az a lényeg, hogy megvan.

adam.zoltvai: UNINSTALL!!! (Beállításokkal.) Mint mondtam, először csak driver, azzal tesztelni, AB-t majd akkor telepíted (nem a finalt), ha úgy is fellép a hiba. Addig nyoma se legyen sehol!
    Aki nem tud vagy akar olvasni, főleg ennyiszer egymás után, annak hiába próbál segíteni bárki. :B (lásd még: #51716) Képzeld, nálam is befagyott vele, ezért szóltam.
    Nem azt kell beállítanod, ami az én cikkemben van, mivel az 7870XT-hez készült (oda van írva :Y ), azért linkeltem, hogy lásd, mit és hol lehet szabályozni.

zsizsef: Ez az, szívasd meg!!! ;] :B (És sikerült is!!! :C )

Zsébernardo: 2 lehetőség van.
    1: 270X-re nem érzékeny. Egy eltérő fázisvezérlés már elég lehet ahhoz, hogy egyik kártyán jó legyen, másikon meg nem. Ha MSI-é hasonló, mint az ASUS-é, akkor fut, Sapphire meg vsz. más. Pedig próbáltam az extended módot is.
    2: Nem tuningoltad komolyan a VGA-t.
    Azért a ROG GPU-Z-nek csak fel kellene ismernie egy ASUS kártyát... :U

• katt777

félisten

válasz #71028224 #51720 üzenetére

Olvasni nem szoktál? :(( :Y
    1 hsz-szal korábban linkeltem az AB-t, azt meg alig néhánnyal ezelőtt írtam sokadjára, hogy telepítőből kilépni, eszközkezelőből telepíteni.
    Soha, semelyik windowsnak nem engedélyezek driver-telepítést vagy frissítést, így számos hibát máris elkerültem, és minden pikk-pakk működik. :DDD (Az meg nem érdekel, ha egy mások által is megtalált biztonsági rést máshova raknak.)

• katt777

félisten

válasz do3om #51718 üzenetére

Kétlem. Kereső bedobja Guru3D-t, az alatt vagy 20 régebbi verzió linkjét is megtalálod, legalábbis, ha valaki nem lusta legörgetni az oldalt. :U Illetve célszerű sosem letörölni a régebbi verziót! ;)

Egyébként ha vkinek 7870XT-hez (vagy másik karihoz, módosításra) módosított tartomány, beállítások kellenek, azt is tudok küldeni.

adam.zoltvai: Nem szükséges, csak ha AB-t felteszed, ne maceráld a túlhajtást. A pusztán driver-t viszont érdemes megnézni, de akkor Catalyst uninstall, restart, majd csak driver telepítés eszközkezelőből (telepítőből kibontás után kilépés).

• katt777

félisten

válasz #71028224 #51715 üzenetére

Nálam 2014.0812.1103.17905 van fent, ez a 14.8 WHQL.
    Afterburnert feltelepíted, beállítod, tesztelsz. Honlapomon megtalálod. (Menü vmiért nem működik, vmikor frissítenem kéne, de főoldalon ott a linkje.

Apropos!

NE TELEPÍTSÉTEK AZ AFTERBURNER 4.0.0 FINAL VERZIÓJÁT!!!
    Ugyanúgy elcsesz mindent, mint a 3.0.1 Stable beta, a bétás profilok simán behalnak, még ha törlitek őket, és az újban állítjátok be ismét kézzel, akkor is fagyás/csíkozódás a vége, akár még fesz. emeléssel is. Viszont a skineket és a RivaTuner 6.2-es verzióját érdemes kiszedni a telepítőből.
    4.0.0 b9 verzió továbbra is teljesen rendben van.

Ha valakinek kell a beállítások és grafikonok bővített és frissített honosítása, szóljon! :R (Megcsináltam.)

• katt777

félisten

válasz #71028224 #51713 üzenetére

Miért kell szar szoftvert használni? :F Csomószor besz.ratják a VGA-kat.
    Csak driverrel nézted, vagy CCC-t és egyebeket is telepítettél (hiba).
    Ab-rel adj egy fix feszes 2D profilt a karinak, ha úgy nem hibázik, akkor vsz. az órajel/fesz ugrálása a ludas. Böngésző 3D támogatását célszerű letiltani.

• katt777

félisten

válasz BandiT85 #51710 üzenetére

Az a tuti, ha megnézi az ember saját szoftverrel (ha van), Aida-val, HWinfo-val (talán ez a legjobb), AB-rel és társaival is. Ha 2 egyezik, már király. :C Mondjuk nálam tényleg csak az említett apró hibák vannak, hogy AB feszt csak a beállítottat jelzi, nem a valósat, ill. RAM-ok sebességét nem ismeri fel pontosan.

Tiger.: De igen, biztosan.

• katt777

félisten

válasz BandiT85 #51706 üzenetére

Kösz. Na, olyan fülem nincs (meg az AB-nek sem :DDD ). Gondolom, csak a támogatott kártyákon jelenik meg. Amíg viszont anélkül is megvan a teljesítmény, nagyon nem is érzem szükségét. MSI-től azért ódzkodom, mert ritka szar alaplapokat csinál, bár az is igaz, hogy a gagyi Asus VGA-hűtések ellenére nem veszek más lapot. :B VGA-ból nekem leginkább a GB-ok jöttek be, bár ezek mind nV-k voltak.
    Én viszont a grafikonokat csoportosítottam, ha már lehet végre.
    Ja, verziók tucatja óta sem ismeri fel jól a VRAM-ok órajelét az AB, szerencsére viszont jól szabályozza. Elég fura hiba, hogy gond nélkül kezeli, mégsem "látja" (minden más tesztprogram igen). De inkább ez, mint fordítva. :)

Zsébernardo: Az első hőértéket fenntartás nélkül elhiszem, a másikat legföljebb közvetlen hőméréssel igazolva. :R Ha csak nem a nyák hátulján mér valamit a levegőn, de még ott is magasabbnak kéne lennie a hőmérsékletnek egy gép belsejében.

hibavissza: Túlhúztad a kártyát, és degradálódott. Vegyél vissza az órajelekből (alighanem VRAM).

sephi: Kimaradt: Nemcsak magasabbak az órajelek 2D-ben, hanem a sávszélesség is 3.0, nem 1.0, ezért viszi a videókat is UVD helyett.

• katt777

félisten

válasz F e Z o #51684 üzenetére

Igen is meg nem is. :DDD
    Fix fesszel dolgozom, és PL-et csak feltétlenül szükséges esetben húzom fel, azaz szinte soha, mert egy grafikailag terhelő alkalmazásnál úgysem esik vissza sem az órajel, sem a fesz (de a beállítottat Vdroop miatt nem éri el), kevésbé igényesekre meg ott a csökkentett órajeles 3D profil szintén 0%-kal.
    HWInfo-ban szoktam követni, mert AB és társai csak a beállítottat jelzik, nem a valósat: a gyári órajelek 0,89-0,99V körül mennek (@1,019V), a tuningosak 1.089 (@1,119V) közelében, minimális változásokkal.
    Auto fesz-beállításokkal a hülye driver még a csökkentett órajeles profilt is megküldi 1.144V-tal, hiába tiltom le elméletileg AB-ben, szóval az rögtön kilőve, mert a gyári hűtés (dupla ventis :Y ) "támogatásával" egy gyári órajeles sima játéktól máris 97°C-ra hevülnek a VRM-ek, de kánikulában néha még le is kapcsolt. Fesz szabályozás segítségével a VRM-ek tuning alatt sem melegszenek ennyire. A poén az, hogy ennek a kártyának az első generációja még 1,2V-os üzemi feszültséggel készült, annak a melegedésébe bele sem merek gondolni. :Y
    Szóval én a fentiek miatt vagyok a tuning, és nem a valóban értelmetlen túlhajtás mellett (értsd: 100 helyett 110FPS).
    Megj: Alapból átskáláztam az AB-t, hogy a max beállítható érték 1100/1710 legyen, mert a francnak sincs szüksége 1800 meg 2600MHz-es órajelekre, így 2D-ben 305/470-re sikerült levinni az órajeleket a gyári 0,796V-on (gyári 300/150 helyett), tehát alapon is van egy kis tuningom, ami pont jó TV-zéshez, videó-lejátszáshoz v. böngészéshez (+ régi játékokhoz) anélkül, hogy az órajelek felugrálnának a gyár UVD 500/1500MHz-re értelemszerűen magasabb fogyasztással és nagyobb melegedéssel.

Raidon: Felhívnám a figyelmedet, hogy az AMD is zöld. ;) (Csak csúnyább. :DDD ) De értem, mire gondolsz. :R Remélem, végigmész a javasolt úton (FVH, ASUS kzp), és sikerül vmi megoldást találni.

Zsébernardo: 26°C-os VRM nincs. ;)

Összehasonlításokat illetően javaslom a gpuboss.com-ot.

Andrewstarr: VRM vagy RAM-hibás az. Csere. Egy 2D-ben amúgy is halódó karin én sem kockáztatnék bios-frissítést.

• katt777

félisten

válasz Steve198310 #51680 üzenetére

Hát, nálam nem tudott 4GB RAM-ot enni, viszont gondja sem volt. Nálam 100%-on ment a GPU. Nem mondanám, hogy nálam gond nélkül futott maxon, ha nem így lett volna. Az meg szintén tudom, hogy 2 eltérő típusú VGA esetén simán lehet, hogy egyiken jól fut egy játék, másikon meg nem. ;)
    Erős vegyes-limitet látok a képen, ami azt jelenti, hogy kevés a CPU a CF alá, ami egyébként éppen azt jelentené, hogy jól optimalizált a játék. Ha ez nem CF, akkor viszont csak 2GB felett optimalizálatla. Megj: csak az első pár pályán játszottam, mert utána untam meg az lqrt külső nézetét, ezért későbbi pályákról nem tudok nyilatkozni. :R

Megnéztem a VGA-m teljesítményét benchmarkokban és játékokban (nyilván tuningolva). Hol kicsit kevesebb volt, hol kicsit több. Nem felejtettem el semmit, csak a teljesítményt néztem. ;) Erre persze majd azt mondod, hogy 7950-et is lehet tuningolni, csak hát azt nem 7870 árban kapod meg, ezért az 7870XT a nyerő.

Tényleg, miért keveri mindenki a tuningot a túlhajtással? Csak a +FPS-ekről jutott eszembe. Ugyanakkor pl. a feszt le lehet vinni gyári órajelekkel is. Az én kártyám az 1.144V üzemi feszültség helyett max. 1,089V-on viszi a gyári órajeleket (1,019-es beállítással), tehát 10%-ot spórolok a fogyasztáson és a melegedésen anélkül, hogy csökkenteném az órajeleket, tehát nem vesztek a teljesítményből.

• katt777

félisten

válasz Pancsermeste #51648 üzenetére

Na, az szép. :DDD Egyébként számomra érdekes, amikor olyan userek, akik anno akár privátban is kerestek, hogy segítsek a problémáikat megoldani (mert anno is sok volt a "hülye user"-jellegű minősítés), ma hangosan kiabálnak, hogy soha nem volt AMD meghajtókkal semmi problémájuk. (Értelemszerűen itt nem ATT és AB + társaikra gondolok.)

BandiT85: Hát nálam nincs ilyen fül. Lehet, hogy csak MSI-nél? Tudsz egy képet küldeni? Sajnos Sapphire-nél a VRM neuralgikus pont, azoknak biztosan nem adnék több feszt, mert intenzív terhelés alatt akár 20°C-kal is a GPU-k fölé hevülnek (sokan ezt figyelmen kívül hagyják, aztán előbb-utóbb bekrepál a kártya), a ventik érzékelője meg az utóbbit figyeli.

Zsébernardo: Cipőt a cipőboltból, azaz ASUS kártyához ASUS drivert! Nem ref. design (pl. több fázis, gyári OC), ref. driver tehát okozhat ilyen hibát. Amikor ASUS kártyáim voltak, és a ref. meghajtók bármilyen hibát okoztak, az ASUS-okkal mindig, minden rendben volt, még ha lemaradásban voltak is. Én ugyan nem rejtem véka alá, ha valami hibát találok az AMD meghajtókban, de az ASUS (vagy éppen MSI, GB) esetében nem rögvest náluk keresném a "hibát".

Apollo_21: Hát az én XT-m befogja a 7950-et. 79x0 kártyáknál már jelentkezhet sávszél korlát. Elbeszélsz mellettem, mert én is éppen ezt írtam (ill. hogy pont határesetnél van értelme tuningnak), szóval nem érdemes vitázni. :R

Steve198310: Teszteltem Watch Dogs-ot, maxi grafikán Full HD-ben lag nélkül futott. :U

• katt777

félisten

válasz Pancsermeste #51631 üzenetére

De nem is hiábavaló hsz-okkal gyűjtöttem, hanem 5000-15000 feletti látogatottságú cikkekkel, és nem kevés segítségnyújtással, szerintem te is emléxel rá. ;) :R
    Továbbra is a releváns infókról beszéltem. Amiről beszélsz azt én is soxor hangoztattam már: játékot csak patchek után, olcsón, hozzájuk gyúrt driverekkel kell beszerezni. Manapság szinte már nem is adnak ki alapból játszható játékokat, némelyiknek nagyobb a javítócsomagja, mint maga a játék. :DDD Sajnos ezen alapelvek betartásával is előfordulnak hibák (pedig ott virít egy rakás játék elején az AMD logó, tehát joggal várhatna el az ember a zökkenőmentes működést), de nálam nem is a grafikával volt mostanában, hanem a videó lejátszással, ill. legújabb (14.8) esetben a telepítéssel.
    Az szintén megfigyelhető, hogy egy-egy új hardverstruktúra kiadásával lépnek föl hibák a régebbi kártyákon, amire persze könny azt mondani, hogy használd a régebbi drivert, de mihelyst beszerzel pár újabb játékot, amelyekhez kellene az új, máris lehetnek hibák a régiekkel. Ált. ez a problémák forrása, leszámítva persze azt, hogy az új kártyákkal is sorra jönnek a hibák (mondjuk, ami a 3870-nel történt anno, az szerintem überelhetetlen, de ezt illetően tévedhetek is :DDD ), tehát ezek beszerzésével is érdemes fél évet várni.

and1ao: Ja, a Bibliában is sok minden le van írva. :DDD Ha azt akarnám bizonyítani, hogy nincs értelme, csak hogy az ilyen kártyákat el tudjam adni, én is megtehetném, de amíg saját magam tesztelek a tudásom gyarapítására, és azt látom, hogy a GPU-tuninggal elért (9%) szintet 44%-kal dobja meg a RAM-ok túlhajtása (13%), számomra ez elég szignifikáns különbség. :R A 285-nek egyébként mi köze van a jelen topichoz? :F Minél erősebb egy VGA azonos sávszélesség mellett, annál közelebb kerül a sávszélesség korlátjához (alap matek), és a jelen topicban jóval gyengébb kártyákról beszélünk.
    Azt éppen a minap írtam, hogy csak mert más is okoz hibát, ez nem jelenti az AMD-driverek megbízhatóságát, ezen mi nem volt érthető? :F Költői kérdés volt! ;)

Szerintem (Apollo_21 és társai) páran inkább teszteljetek az állandó mantrázás helyett. ;) :R Túlhajtás értelméről már soxor leírtam az alapvetést: ha nyertek vele (minFPS, VSync), használjátok, ha nem, fölösleges. Számszerűen leírtam, még ha páran nem is tudjátok követni megfelelő matematikai ismeretek hiányában, ami nyilván nem a ti hibátok. :R
    Mivel mindent egyértelműen leírtam és teszteltem, a továbbiakban a VRAM-túlhajtás értelmét illetően, légyszí, mellőzzétek a nekem címzett "okosságokat". :R Remélem, ez legalább érthető.

Picturemaker: És mégis mozog a Föld! :Y Legalább valaki saját maga is megnézi, miről van szó. :R
    Ez egyébként nem annyira sávszél (az csak akkor szólna közbe, ha elérnéd a határát, amit az elért tuning-eredmények egyértelműen cáfolnak), hiszen a grafikai teljesítmény a GPU+VRAM kombóból áll össze. Ha nem egyforma mértékben tuningolod őket, akkor az alacsonyabb képességű hardver szűk keresztmetszet lesz. Ezért, ha VRAM-ot húzol, a GPU lesz relatíve lassabb és vice versa. Számos VGA-t tuningoltam az elmúlt 10 évben, és a tuningnak megfelelő gyorsulás, sávszélességtől függetlenül, kizárólag akkor jelentkezett, ha mindkét komponenst sikerült azonos mértékben túlhajtani (és egyik esetben sem korlátozott a sávszélesség, máskülönben nem lett volna meg a számszerű gyorsulás).
    A tuning (hangolás) nem egyenlő a túlhajtással. Nekem még -20%-os profilom is van régebbi v. igénytelenebb játékokhoz, hogy még a gyári mértékben se melegedjen/fogyasszon a VGA-m (nem beszélve a "2D"-ben is lazán futó, régebbi játékokról), tehát távolról sem értelmetlen "bármiféle" tuning. :R
    Azt mindig is hangoztattam, hogy "szénné húzni" egy VGA-t baromság, mert csak tönkretesszük, de egy egészséges túlhajtás nem árt, ha van értelme. Ezt az értelmet általában pont az a néhány FPS jelenti (lásd tegnapi hsz számításokkal), mert ahol sok FPS-t nyernél vele, pont ott nyilvánvalóan semmi értelme (hiszen +10FPS-hez már alapból van legalább 80-90FPS-ed, túlhajtás szintjétől függően).

BandiT85: Köszönöm, hogy teszteltél. :R Memóriának hol tudsz feszt adni? :F

Steve198310: Hát ez az. Ha nem lehet húzni a RAM-okon, akkor nincs meg az ennek köszönhető extra teljesítmény sem. Páran ezért azzal vigasztalják magukat, hogy az "úgysem jelent semmit", figyelmen kívül hagyva a tényeket.

• katt777

félisten

válasz Pancsermeste #51627 üzenetére

Nekem tök mindegy, nem tetszés kérdése, tényszerűen értelmetlen valakinek a problémájára azt mondani, hogy "nálam minden rendben". Mintha bemennél az okmányirodába jogsit újítani, mire közölné az ügyintéző, hogy az övével semmi gond. :)
    Hasznos tapasztalat az lenne, amit írtam: ha tesztelnéd az adott problémát. :R Ha visszaolvasol, éppen tegnap írtam, hogy semmi nem jelzi, miszerint kizárólag problémákról lehet írni a topicban. ;) Hsz-t persze lehet gyűjteni releváns információ nélkül is. Ha tapasztalatról akarnék beszélni, kezdhetném a HT/Primo/Spektrum/C64 számítógépekkel. :DDD

belinho:Igazad van. :K IQ-val születni kell, ezzel az átokkal kell élnem. :R Tartok tőle, hogy az összetett mondatok megint problémát okoznak majd számodra, de ez van, lejjebb nem tudok süllyedni, mert tériszonyom van. :DDD

Ismét leírod, hogy "szinte semmit nem hoz" a RAM-tuning, meg hogy 256-bites vezérlőnél nincs értelme, miközben még mindig saját magad elismered, hogy ott van az a szignifikáns néhány % (ami egy gyakorlati +9%->+13% esetében 44%-os teljesítmény-növekedést okoz), ami csak azok számára jelentéktelen, akik azt, az általam kb. 100X leírt tényt sem képesek felfogni, hogy mely esetekben van értelme bármiféle tuningnak. Már nem is számolom, ezt is ?X írtam le.
    Én erről beszéltem, te hordasz össze hetet-havat, amitől a "beszéltünk" halmaz sajnos jóval nagyobb lett, mint a "beszéltem". :P 1mp-ről szó nem volt, csak min FPS-ről (ami, ugyebár, folyamatos teljesítmény), azaz nemcsak, hogy számolni képtelen vagy, hanem már megint ferdítesz, amivel csak saját magad számára "bizonyítod be" a vélt igazadat, ahogy a 6870 és a 660 tuningja is irreleváns ebben a topicban, szóval legalább a címét olvasd el, hátha leesik valami. ;)

Nem igét terjesztek, csak próbáltam megértetni veled, sajnos hiába, miről van szó. Sajnálom, ha a te RAM-jaidon nem lehet húzni, ami annyira szörnyen érint, hogy képtelen vagy szembenézni ezzel a súlyos ténnyel. :D :R

De utoljára szánok még rád egy kis időt, és légyszí, kímélj meg mindenkit további félremagyarázástól, mert sztem nem csak én unom (és te sem égnél szénné :R ), tényleg ált. isk. matek:

1. eset: VSync-et akarsz, de enélkül min. 58-59 FPS-ed van a GPU mondjuk 13% tuningjával, ami gyakorlatilag 9%, hiszen a RAM-ok visszafogják. Ennél fogva VSync-kel30FPS-en fut a játék. A RAM-on is tuningolsz 13%-ot, hogy szinkronban legyen a GPU-val, így megvan a GPU-tuning hatásfoka, csak GPU-tuninghoz képest további 4%-ot gyorsul a játék (+2-3FPS), min FPS felkúszik 60FPS fölé, és voilá, 60FPS-szel fut a játék VSync ON.

2. eset: akadozik a grafika, mert befigyel a min FPS 25 alá (vagy legyen 30, tetszés szerint) a GPU tuningjával. RAM-okat felviszed GPU szintjére, és a +1.x FPS-szel máris megvan a szükséges 25 (30, stb) FPS.

Éppen a jelen topic kártyáival gyakori mind2 fenti eset, ha az ember ki akarja használni őket, azaz szeretne minden grafikát maximumra tenni egy-egy játékban, én legalábbis ezt tapasztalom, leginkább a min FPS-es problémát, mert a minőség fontosabb, mint a VSync, de a régebbi játékokkal meg pont előjön maxi grafikával is a min. 55-60FPS-közötti teljesítmény. Tehát, mint minden mást, ezt is TESZTELTEM!

A fentiek minden értelmes lény számára egyértelműen bizonyítják, hogy van értelme a RAM-ok túlhajtásával nyerhető, ám szerinted elhanyagolható 3-4%-nak, no meg bármiféle tuningnak, hiszen matekhoz értők számára az is nyilvánvaló, hogy ha semmiféle túlhajtással nem érhető el a kívánt cél, akkor ez értelmetlen, és valóban nincs más megoldás, mint visszavenni a grafikát. :R

• katt777

félisten

válasz Raidon #51625 üzenetére

No de újra kéne húzni a rendszert, mert sztem a sok belenyúlkálástól már rég kaputt. Különben sem fő meg levett órajelekkel terhelés nélkül.
    tipp: Addig is tegyél egy 12cm ventit a gépbe VGA-ra fújásra állítva. Oldallapot vedd le persze.

• katt777

félisten

válasz Pancsermeste #51623 üzenetére

Hát ez ritka kreatív egy hsz volt. :C :(( Fogadok, hogy aki mást sem csinál a gépén, csak email-ezik és dolgozik, az sem találkozott semmiféle hibával. :P
    De tényleg, szájbarágósan: AZ LENNE A LÉNYEG, HOGY HA VALAKINEK PROBLÉMÁJA VAN, AKKOR VALAKI MÁS MEGNÉZI AZ ADOTT JÁTÉKOT AZ ADOTT DRIVERREL, AZONOS BEÁLLÍTÁSOKKAL, ÉS JELZI, MIT TAPASZTAL. Persze, hardveres különbségek közrejátszhatnak, tehát CÉLSZERŰ OLYANOKNAK TESZTELNI, AKIK HASONLÓ HARDVERREL BÍRNAK.
    A "nálam semmi probléma", "user error", és hasonló benyögések semmiféle érdemi információval nem bírnak, legföljebb hsz-gyűjtögetésre és melldöngetésre jók (főleg, hogy az ezeket bekiabálók sem teszteltek. nV-nál nincs ilyen mizéria, de még ott is kiderítettük anno, mely gyártók mely modelljeinél lépett fel az akkori BS error (az is gyagyi hardver miatt volt).

Raidon: Ez a sok beletörlés nem jelent jót. Mentsd el a partíciót, telepíts egy wint, NE FRISSÍTSD (tehát W7 SP1 v. W8.1 update), telepítsd fel az alaplap meghajtóit, és mentsd el az egész partíciót (hogy szükség esetén vissza lehessen tenni). Aztán jöhet minden további kísérlet, de elsőre kizárólag a VGA driverrel. Sajnos másképp, az általad elmondottak alapján, nem lehet kitalálni, hol lép fel a probléma. Ha rögtön a fenti esettel, akkor GPU-tweak, és 2D-ben fesz emelés. Mivel 3D-ben ugyanúgy megy a kari, mint 2D-ben, csak magasabb feszen és órajeleken, 3D-ben pedig állításod szerint jó, előbb utóbb megtalálható az az érték, amelyen 2D-ben menni fog a kártya.
    Nekem is direkt azért van egy szűz win partíciómentésem, hogy ha driver-hibát tapasztalok, megnézzem ezen, és ne kiabáljak bugot a vakvilágba.

• katt777

félisten

válasz Raidon #51609 üzenetére

Még mindig a fogy. véd 6ósághoz.
    Mondjuk nem ismeri fel a VGA-t? :F Vagy fent van még valami más is (pl. AB), ami elviszi a vezérlést.
    Én a helyedben azért megpróbálnék minden drivert (és a maradványaikat) lepucolni, a feltelepített "3rd party" szoftokkal együtt, aztán kizárólag az AMD driver feltelepíteni (CCC kicsomagol, kilép, driver eszközkezelőből telepít). innen kezdeni az egészet. Ezután próbáld a GPU-tweak-et, de tisztán, nem régi beállításokkal, a többit utána.

and1ao: Nem tudom ?X írjam le, hogy ha nálad nincs bug, másnál még lehet. Az Adobe, steam, vagy egyéb szerver hibák szintén előfordulnak, ez az AMD meghajtók hibáit nem zárja ki. Sztem, ha a videó lejátszó programjaim léptetésnél hónapokon keresztül akadoznak, az bizony elég komoly bug, ahogy az is, amikor egy-egy driverrel grafikai hibák vannak. MoH-ban pl 1-1 csík kinőtt némelyik társam felyéből, és ment el a végtelenbe, néhol normálisan látni sem lehetett tőle.

J.Hetfield: Miféle szerencsejáték? Előbb-utóbb úgyis gond lesz vele, főleg, ha kijön egy újabb széria. Lapom topicjában minap röhögtek ki, hogy 660-nal nincsen semmi probléma. Mondtam, én is tudom.

bozont: Nem néphit, de ez már túl van tárgyalva. 660-ról lásd feljebb, nincs azzal semmi gond.

belinho: Idézlek: "Nem érted amit írtam, csak a magad igazát hajtod, ahogy mindig!"
    Te suliból mindig ellógtad a matekot, nem? :F :DDD Számold már ki, hogy Vsyncnél hány FPS a 3-4%, ha már nekem nem hiszed el! És RAM-tuning nélkül csak 58FPS minimumod van, cseszheted a GPU-tuningot. :P
    Szerintem elég ciki, hogy egyik mondatodban azt mondod, hogy semmit nem ér 3-4%, a másikban meg azt állítod, hogy pár FPS-t ha hozna, az OK lenne, és még másra fogod, hogy nem érti, mit mondasz. :P :))
    EC-t nyilván már a jó driverrel tesztelted, amellyel, MINT ÍRTAM, már nálam is rendben ment. Gondolom, azt sem olvastad, hogy Thief-nél ugyanilyen probléma előfordult Mantle-lel.
    Tényleg, lényegében még mindig egyetlen érdemi hsz-od nem volt senki problémájára. :B

• katt777

félisten

válasz Raidon #51607 üzenetére

Láttam már a képet.
    ASUS global site, support, írj le mindent a hibáról, mellékeld, amit kaptál. Írd meg, hogy elégedetlen vagy a probléma ügyintézésével, főleg az indoklás hiányával, ill. a semmit nem jelentő papírral. Elég egyszerű mondatokban, mert a taiwani szakik sem perfekt ángliusok, és néha nem értik elsőre, mit ír az ember. :DDD
    Neked nem kell tudnod, miért hibázik a kártya, van egy problémád, megoldást keresel rá, ennyi.

• katt777

félisten

válasz Grave_444 #51598 üzenetére

Éppen azt szoktam írtni, hogy ne általánosítsunk. ;) (User error és társaik.)

Véleményem szerint egy meghajtónak úgy kellene működnie, hogy:
    1: Ne kelljen folyton az újabbat keresni és tesztelni, mert mindegyik hibás valamiben, ha meg éppen jó, akkor attól rettegni, melyik újabb játék alatt adja meg magát.
    2: Feltelepítem v. éppen frissítem, és minden menjen gond nélkül.
    AMD-nél egyik sem garantált, miközben egyetlen felhasználótól sem várható el, hogy értse, hogyan működik egy meghajtó, vagy már, hogy mire vigyázzon egy telepítésnél.

Amúgy a "user error"-ok legtöbbje sem a userből fakad, aki azt hiszi, hogy ha vesz pl. egy bármilyen 270X-et, akkor az ugyanúgy fog működni, mint bármelyik másik. A gyártók gyakran módosítanak a referencia design-on, és vagy csak rosszabb hűtéssel, vagy egyenesen gyengébb minőségű alkatrészekkel gyártják a VGA-t (főleg az olcsóbb modelleket), ami 99%-os biztosíték arra, hogy a ref. meghajtóval bugokat produkáljon, és ez nem az AMD sara (ha csak annyiban nem, hogy nem korlátozza a design módosítását). Másik irányban is előfordul, amikor viszont extra feature-ökkel látják el a kártyákat (ASUS, MSI, GB, stb.), ami megint csak buktatja a ref drivert. Ezért szoktam javasolni hiba esetén mindig a gyártói meghajtó alkalmazását. Persze, ez akkor szívás, ha egy olcsóbb gyártó nem is veszi a fáradságot erre, viszont a komolyabbaknál mindig megvan a megfelelő, még ha nem is a legfrissebb (de persze a user rögtön frissebbet akar, nem megfelelőt). De, hangsúlyozom, egy "mezei" user ezekkel nincs tisztában, és nem is kell, hogy legyen.
    Érdekes lenne egyébként kiszámolni, mennyi időt (az idő pénz ;) ) veszítenek userek azzal, hogy megoldást keresnek az akár saját forrású hibákra (amire nV-nél eleve kisebb az esély), vagy akár csak tesztelgetik, javult-e, gyorsult-e egy-egy újabb driver. :U

Az alábbiak nem nV hype, hanem tények, és nem akarok vitát indítani, csak leírom:
    Ha összességében nézzük, nem adja drágábban (másképp nem venné senki). Nyugodtan lehet számolni magasabb tuningképességekkel, ráadásul eszerint te is hajlamos vagy elfelejteni a CUDA (ha kódoltál volna már videót AMD-vel, illetve CUDA+Intel kombóval, tudnád ;) ), de főleg a PX előnyeit. Akármit is csinál az AMD, minden PX-es alkalmazás hazavágja a grafika sebességét (hiába egy erős proci), míg nV kártyákon ezek a beállítások is vígan mennek, ergo magasabb szintű a grafikai élmény. Mindeközben míg az AMD Mantle 1-2 játékban és csak gyenge processzoroknál javítja a grafika sebességét, addig az nV mindenben 7-8%-ot javított a driverkódok optimalizálásával, ráadásul anélkül, hogy csak kiválasztott (gyenge, értsd: AMD) CPU-kkal működne a dolog. Emellett az nV meghajtókkal sosem volt problémám, össze-vissza cserélgethettem őket (nem kellett még csak gyárit sem) egymásra telepítve (és, hidd el, teszteltem ezeket is rendesen ;] ), és még csak nem is lassult a megjelenítés több driver-telepítés után, ami AMD-re jellemző. Ahogy mondani szokták: a nyugalom megfizethetetlen. :DDD :R
    A fentiektől függetlenül persze van, hogy az ár számít, hiszen 1xűbb lemondani a PX-ről, ha pont az a pár ezer Ft hiányzik, ami miatt csak gyengébb nV kártyát kapnánk (és a tuningban azért soha nem lehetünk 100% biztosak, leszámítva a tesztelt vételt, mint a jelenlegi VGA-mnál).

Popes: + a hibás meghajtókból. :P

and1ao: Még mindig szoftverfüggő a dolog. 3870-ből 8 hónapig nem volt épkézláb meghajtó. A játékok persze futottak (bugok akadtak azzal is), de akkor hirtelen 20%-ot gyorsult a kari MINDENBEN, ami elég nyilvánvalóvá teszi, hogy az előző driverek szart sem értek.
    4870-nél grafikai hibák kerültek elő több alkalmazásban (arra emléxem, hogy AvP3 egy időben folyton kidobált az aktuális meghajtókkal), legtöbbször OGL-ben, amit meg a legtöbben nem is feltétlenül használnak.
    Az elmúlt havi meghajtókkal is szinte minden játék rendben futott (Thief Mantle volt gázos a legkisebb GPU-tuninggal is némelyikben, 1xűen darabokra hullott a képe), DE minden videó lejátszás akadozott, léptetésnél csak hang jött, aztán 10-30mp múlva ért oda a kép. Ha tehát nincs Thief, és nem léptetem a videókat, én is azt mondhatnám, hogy tök OK volt mindegyik driver. :U
    ATi-ra kár hivatkozni, azokkal sosem volt probléma (nekem 1600Pro, 1950XT volt, ismerősnél 1950Pro). :R
    Még valami, amit sokan elfelejtenek: az AMD meghajtó alapból sebességre van beállítva, ráadásul a legtöbb teszt is ezekkel készül (ezért nem is tartom sokra őket). A bugok gyakran csak akkor jönnek elő, ha fogod szépen a CCC-t, aztán beállítgatod minőségi megjelenítésre. Van, hogy laggolást kapsz, vagy csak indokolatlan mértékben csökken a sebesség (mert az adott beállításokra éppen nem gyúrtak), esetleg bugok jelentkeznek, ráadásul ez megint csak alkalmazásfüggő. Ez leginkább azért van, mert egy jó driver helyett egy rakás "optimalizálás" (értsd: csalás) a CCC-be van beépítve, és csak bizonyos beállításokkal működnek, vagy éppen nem. Persze, ezeket is javítgatják, de a "mezei user" csak feltelepíti a meghajtó-csomagot, és játszik (ha éppen sikerül).
    Gyakran egyébként éppen eltűnnek a bugok, ha az ember kizárólag a drivert telepíti.

huan: Nem tűnt fel, hogyan rohasztják tovább a Ft-ot, hogy legyen mit elkölteni a választásokra?

Raidon: Ezen az szerepel, hogy "nem javítható" vagy "a felhasználó nem ért egyet". Első esetben cserélniük kellene, 2.-ban kérdés, hogy mire vonatkozik. Nyilván nem arra, hogy kicseréljék-e. :) Egy szakvéleményben indoklásnak is kellene szerepelnie mindegyik esetben. Nem hiszem, hogy az ASUS ezt megengedné magának, úgyhogy szerintem írj magad a supportnak (de nehogy a magyarországinak!!!), és jelezd a problémát. Nálam, amikor a nagyker ezzel szórakozott, a Sapphire--hoz küldve a kártyát kicserélték a magyarok szerint garvesztett VGA-t. Persze, hardveres sérülés esetemben nem volt, és, ha csak nem fényképezted le garba küldés előtt tanúkkal igazolva, hogy ép volt a kari, nem tudod bizonyítani, ezért ez már a gyártó jóindulatán működik. Vesztenivalód végül is nincs. Mindemellett a (OFF)fogy. véd. 6óságnak is jelezheted, hogy elégedetlen vagy a gar. elutasításának indoklásával.(/OFF)
    ASUS-nál 2 Glaciator-os 4870-emből 3-nak hibásodott meg a ventije pár hónapon belül (az elsőre cserélt ugyanis egy ilyen hiba miatt javított volt), 1 hónapon belül cserélték mindegyik esetben, másodjára újat kaptam. Azt mondjuk a boltban kicseréltettem egy Sapphire-re, és azóta kerülöm az ASUS-t egészen addig, amíg ezekre akár csak hasonlító ventiket is látok a VGA-in. Lapoknál bevált, VGA-nál meg maradok GB-nál (nV), v. Sapphire-nál (AMD).

Steve198310: Ott a pont a Sapphire-nál. Főleg, hogy fő gyártó, ezért a legkevesebb a driver-bug.
    Nálam van 1 ilyen kártya... :P :)) Sztem nem véletlen, hogy nehézséget okoz a beszerzése. ;)

• katt777

félisten

válasz J.Hetfield #51595 üzenetére

Én is, de a 7870XT nagyon jó vétel volt, és az utolsó, és hibátlan ATI (1950XT) kártyám óta ezzel van a legkevesebb problémám (és a problémák csak AMD-vé válásuk óta vannak). Ami lényegesen jobb, az még lényegesebben többe kerül, ezért amíg nem jön ki egy új nV széria jóval nagyobb teljesítménnyel és hasonló árban, addig marad, legalábbis terveim szerint. Szóval én AMD részéről ezt a kártyát merem jó szívvel ajánlani, bár, ha jól rémlik, a sima 7870-ekkel sincs sok gond, csak azok jóval gyengébbek.
    Gyártóra meg mindkét fronton figyelni kell, vannak gagyik és minőségiek.

• katt777

félisten

válasz J.Hetfield #51592 üzenetére

AMD-nél pont az a jó, ha a kártya legalább fél éves, mert akkor már nagy eséllyel van hozzá megfelelő meghajtó (de volt, hogy 8 hónap kellett pl. 3870-nél), viszont az avultatását csak jó 2 év múlva kezdik meg, tehát ezzel a legkisebb a szívási faktor.
    760? :F Maradj sztem nV-nál, ott ilyesmitől nem kell tartani.

Popes: Semmi baj azzal szerintem, ha nem csak problémák kerülnek ide (nem is az a topic címe!), viszont az fontos lenne, hogy minden esetben tisztázva legyenek a hardveres körülmények (aláírás), illetve, hogy mely szoftverekkel problémamentes az adott driver.

• katt777

félisten

válasz belinho #51558 üzenetére

Magad írtad a különbséget a RAM-ok függvényében! :Y :B
    Szerinted mi értelme van 17FPS-nél az egésznek? Vagy ennyire lusta vagy olvasni? Pár hsz-szal ezelőtt írtam, hogy akkor van értelme (bármilyen) tuningnak, ha azzal van meg a min FPS, vagy éppen a Vsync. Mondjuk egy 24FPS minimumra ha rá tudsz tenni 4%-ot (vagy éppen 24,5-re 3-at), pont megvan a 25, Vsync esetén pedig már 3-4FPS-ről van szó. Én erre nem állítanám hogy nincs jelentősége, te meg hajtogathatod, hogy nincs, csak teljesen fölöslegesen, mert közben megint éppen elismered az ellenkezőjét. Ki is írta, hogy "Ha hozna +3-4 fps-t, mint a gpu tuning akkor oké."? :Y Csak egy kis számolási képesség szükséges hozzá. ;) :B Ez eseteken kívül továbbra sem látom értelmét semmilyen tuningnak.
    Szét csak egy idióta hajt bármit. Az én GPU-m és RAM-jaim is vinnének többet, de éppen, hogy nem hajtom szét őket, hogy határértéken járjanak, aztán degradálódjanak, mert nem az az ember vagyok, aki szétcseszi a kártyáját, aztán eladja valakinek nyugodt szívvel. Erről volt szó az említett esetben is. Nem a RAM-ok voltak túlhúzva, hanem a játék hibája volt (optimalizálatlanság, mint mindig), amelyet későbbi meghajtóban orvosoltak, és a hiba eltűnt, miközben a kártya ugyanazokon a már rég betesztelt, stabil tuningértékeken futott. :P Mint arra magam rájöttem, mert más nem nézte meg, de ilyenkor persze elő lehet húzni egyébiránt téves hivatkozási alapnak.

Zsébernardo: Kérdés, hogy egyáltalán bírja-e a kari, amit elvárnál tőle.

Raidon: Hogyan tesztelted? AB-rel próbáltál 2D feszt emelni? (Azt kell, nem az órajelet.) Mivel 3D-ben OK, ami csak az órajelekben és a feszben tér el a 2D-től, elkezdheted feljebb vinni a feszt, és ahol megszűnik a vibrálást, azt elmenteni.
    Bios-szerkesztővel is lehet módosítani 2D beállításokat, ha AB-t macerásnak találnád.
    Valóban a gyártó küldte vissza a kártyádat, vagy esetleg az Expert a forgalmazó? :F

J.Hetfield: Szerezz be olcsón egy 7870XT-t, azzal alig vannak driverhibák, a jelenleginél is csak telepítéskor lép fel. Ha nem indítom újra telepítés után, becsíkoz, ha újraindítom, elsőre "képernyőillesztő nem válaszolt, majd helyreállt" (viszont utána már minden rendben fut). Mindegyik esetet 2x is teszteltem (mielőtt valaki belekötne). De amúgy, ha olyan kártyát keresel, amellyel csak elvétve fordulnak elő ilyesféle hibák, akkor eleve rossz színt választottál.

Akinek "semmi baja nem volt" a VGA-jával: attól, hogy nektek nem volt, másnak még lehet!!! A driver jellegéből következően erősen hardver- (nem csak VGA) és szoftverfüggő is a dolog.

• katt777

félisten

válasz Grave_444 #51555 üzenetére

Persze, hogy gyorsul, csak nem annyit. Esetemben 13% és 9% között a különbség 40%!!! :Y Mivel értelmes ember kizárólag akkor húzza a VGA-ját, ha ez kell a min FPS-hez v. Vsynchez, bizony 1-2FPS különbség is éppen azt jelentheti, hogy sikerül vagy sem. Persze, ha valaki antituning RAM-okat fog ki, annak nincs sok választása, csak aztán ne sírjon, hogy 50%-kal tuningolja a GPU-t, mégsincs ekkora teljesítmény-növekedés. Ha a RAM-ot is húzná ennyit, lenne.
    Többit lejjebb.

belinho: 3% különbség volt Heaven-ben csak a RAM órajelek miatt (az FPS-ből ítélve te ráadásul nem is maxon teszteltél), de nem is ez a lényeg, hanem az, amit a szinkronitás szétesése okozott: több tesztben is laggolt a progi, mint az állat. Mivel aszinkron módban soha nem tuningoltam, csak most értettem meg, miért kiabálnak egyesek, hogy 25FPS fölött is szaggatottnak látják a képet; hát, én is annak láttam (a lagot meg ezúttal sem mérte semmi számszerűen). Persze ez sem minden alkalmazásban lép fel feltétlenül, de én inkább az esélyét is kizárom.

Az, hogy 256-bites a memóriavezérlő, semmilyen módon nem befolyásolja a RAM-ok sebességét, vagy a gyorsításuk hatásfokát.

Már megint a félmondatok! :B :( Tőlem sehol nem olvashattál nálam csíkozódásról tuning miatt, mert nem hajtom szét a kártyát. Olyan fordult elő (visszanézheted C topicban nemrég), hogy egy új driverrel, konkrétan most a 14.8-cal, telepítés után 2x is becsíkozott, de restart után rendben volt. No tuning, azt is soxor hangsúlyoztam, hogy ha bármiféle hibát tapasztalok, MINDIG friss és tiszta drivert nézek tuning nélkül. :F A mostanii hibának sem túlhajtás volt az oka, hanem vsz. az, hogy az újabb VGA-k (és a velük tapasztalható bugok) miatt az AMD valamit mókolt a driverben, amely így hatott konkrétan az én régi kártyámra.

• katt777

félisten

válasz belinho #51542 üzenetére

FPS-ben is ennyi a gyorsulás, számold ki százalékban.
    Egyébként, MINT ÍRTAM, éppen azért néztem Markkal is, merthogy itt semmi nem fogja közben a procit, semmi nem foglal a VGA elől memóriát, ráadásul 100% a GPU-kihasználtság. 100% GPU-kihasználtság mellett édesmindegy, milyen alkalmazással nézed.

Grave444: Éppen előtte írtam, hogy a GPU tuning eredménye kizárólag akkor jelentkezik teljesítményben, ha a VRAM-ot ugyanilyen mértékben tudod gyorsítani. Nálam a 13% tuning megvan 13% órajel-növeléssel. Aki tehát 50%-kal húzza a GPU-t (ami eleve kizárt), de a RAM-ot nem, az távolról sem kap ekkora növekedést. Belinho szövegértését ismerem, ne idegesítsd magad miatta. :R

• katt777

félisten

válasz CPUID #51537 üzenetére

Magad írtad a megoldást: "a shapire trixxi és a MSI afterbourner". Majd, ha csak egy GPU-ba nyúlkáló 3rd party program lesz fent, akkor minden rendben fog menni. Vagy legalább arra vedd a fáradságot, hogy ne legyen aktív v. aut induló mindegyik, ill. ne indítsd az egyiket, miközben a másik fut. No és persze ha valami hibázik, akkor vissza kell venni a tuningból, mielőtt tönkremegy a kártya. Jelen esetben az AMD sem szoftveresen, sem hardveresen nem tehető felelőssé a nálad tapasztalt hibáért.

Zsohi: Nem, ez a tipikus USER ERROR. :P (Pedig én aztán nem vagyok az a usererrorozó típus, ha lehetséges más hibaforrás. :DDD ) Ilyen, amikor vkinek nincs fogalma róla, hogyan működnek ezek a külső programok.

MÁS: Azoknak, akik előszeretettel tévesztenek meg másokat, vagy nyugtatják magukat téveszméikkel, megnéztem a különbséget 1500 és 1700MHz-es VRAM-sebességgel. Nem, mintha nem tudtam volna, hogy hülyeségeket beszélnek, amikor azt állítják, hogy nem számít a memória sebessége, de azért csináltam pár tesztet, és bizony 4-5%-kal lassabb :P az alacsonyabb órajel (azaz a 13% GPU-tuning hatásfoka mindössze 9%-ra csökken :F ). Értelemszerűen kisebb, mint a számszerű emelés arány, hiszen közben a GPU órajele semmit nem változott. Így persze nincs meg a számszerű GPU-túlhajtásnak megfelelő gyorsulás.
    Konkrétan egy nem túl rendszerigényes, de a GPU-t 100%-ban kihasználó Full HD max/prec/stb. teszt SM3.0/HDR 3DMark06: 8010 vs. 7741 pont (a gyengébb érték az alacsonyabb VRAM-órajelé, mielőtt valaki összekeverné).
    Persze, minél többet használja egy program a RAM-ot a GPU-hoz képest, annál nagyobb az eltérés, de hogy nem zéró, az hót zicher. ;)
    Mindez azt jelenti, hogy a VRAM órajelek arányos emelése továbbra is szükséges ahhoz, hogy a GPU tuningja maradéktalanul érvényesüljön.

• katt777

félisten

válasz lowzor #50897 üzenetére

Hát, mivel én azt mértem, hogy RAM-okat nem húzva van, hogy csak 7-8% a 13%-os gpu-tuning eredménye, RAM-okkal együtt meg valóban 13%, én inkább a saját tapasztalatomnak hiszek, mint azok állításának, akik ezt nem tudják tesztelni.
    Én meg ezen röhögök. Skyrim-et (Oblivion engine-nel, ne nevettess már!) és Wolfensteint (ha az újra gondolsz) is fullban toltam ultra grafikán. :P Meg minden mást is. És nem zabáltak 2GB-ot, még a BF4 sem Mantle-lel (bár az még az első Mantle-ös driver volt, azóta lehet, hogy "optimalizálták" az eladásokra. :U
    Az egészen más tészta, ha egyes (1 favágó kezén megszámolható mennyiségű) programokat SZÁNDÉKOSAN úgy írnak meg, hogy 3GB-os kártya kelljen hozzájuk. Attól még elég a 2GB, hogy van a világon kereskedelmi mennyiséget elérő palimadár, akikkel meg lehet etetni, hogy mégsem. ;)

belinho: Sehol nem állítottam, ugyebár, hogy MINDENBEN így van.
    Gratulálok, hogy akkor szerinted is függ a kártyára szerelt RAM-ok minőségétől, de én azért hülyeséget beszélek. :C Az a Sapphire elég gány példány lehetett (lehetett persze gyengébb alkatrészekkel szerelt széria), én olyat még nem is láttam, de mint ÍRTAM, saját tapasztalataimról beszélek (illetve pár ismerőséről). Attól, hogy van egy-két kivétel, ez még egyáltalán nem cáfolja az írt általános alapvetéseket. :P
    A szándékosan RAM-zabálósra írt programokról lásd feljebb.
    A butaságról meg annyit, hogy egészen nyilvánvaló, miszerint nem láthatok 2GB-nál nagyobb RAM-használatot, viszont még annyit sem látok, ráadásul egy minimálisan VGA-khoz értő ember számára is világos (már ha nem buta ;) ), hogy ha elfogyna a RAM, még ha nem is látja, hogy kellene több, de a játék belassulna, akadozna, ami nálam egyetlen programban sem fordult elő.
    A BF4-et meg, főleg multiban és Mantle-lel inkább hagyjuk, az semmilyen szempontból nem mérvadó, főleg a Mantle miatt, amellyel állítólag 10000X annyi műveletet lehet elvégezni, mint DX-ben, valójában mégis csak a gyengébb processzorokat gyorsítja, ráadásul a szándékos RAM-zabáltatás miatt a palimadarak úgyis megveszik a 3GB-os VGA-kat (és ezzel persze nyilván rengeteget spóroltak). :DDD

do3om: Amióta tudjuk, milyen szarok az AMD driverek, és pl. hogy másik driverrel nincs kék halál (mondjuk nálam egyikkel sem volt, de nem tartozom azok közé, akik szerint ez "user error". Nálam hónapok óta akadt a TV közvetítés és a videó lejátszás, ha fent volt az AMD gyorsított videó kódolás, aztán a 14.7 RC1 meghajtóval megint szalad minden, mint régen. Elég kicsi a hardveres hiba esélye. :DDD

A "hardveres hiba" (de nem meghibásodás) lehetősége olyan esetben állhat fenn, amikor gagyi alkatrészeket szereltek egy adott VGA-sorozatra (jellemzően az olcsó kártyáknál), ilyenkor a ref driverek pont ilyen kék halálokat okozhatnak, aztán persze majd jön a javítás, de minőségibb kártyákon nincsen probléma. Ilyen esetben célszerű a gyári meghajtót használni (ha van), hiszen az adott gyártó tudja, miben tér el saját hardvere a referenciától. Ilyen sajnos nV és AMD oldalán egyaránt előfordul, ám ezúttal nem az AMD vagy az nV hibája. De ellenkező esetben is előfordulhat, ha pl. komolyabb egy kártya felszereltsége, esetleg több fázissal (pl. ASUS, de asszem MSI-nél is megesik).

• katt777

félisten

válasz lowzor #50897 üzenetére

Tök jó, hogy most írtam le, mennyit ér. :R Ha csak a GPU-t húzom, nincs +13% teljesítmény. Ezzel az állítással csak azok vigasztalják magukat, akik nem tudják húzni a RAM-okat. :P

• katt777

félisten

válasz lowzor #50890 üzenetére

Hát, vannak, akiknek csak a GPU tuning számít, azzal nem foglalkoznak, mennyire keveset ér ez, ha a RAM-okat nem lehet gyorsítani. Konkrétan pl. sok XT-n nem lehet felvinni a RAM-ok sebességét, Sapphire-nél viszont 1700-at futnak, így a GPU-tuning 100%-ban kiaknázható (kb. 13% jön rá a már alapból OC-s sebességre gyári fesz megemelése nélkül, és így gyakorlatban meg is van a 13% gyorsulás), és ez bizony gyártófüggő, mert nem mindegy, milyen RAM-okkal szerelnek egy-egy kártyát.

Én egyébként számos nV és AMD kártya használata során azt vettem észre, hogy pont az OC-s kártyák húzhatóak jobban, és ez megint csak gyártófüggő, hiszen nem mindegy, hogy válogatott alkatrészek kerülnek a nyákra, vagy gyárilag tesztelik őket, és azokat adják el OC-snek, amelyek bírják. Utóbbiakra természetesen igaz, hogy már nem nagyon tuningolhatóak, de hát nem ilyet kell vásárolni. Ilyen szempontból HIS-t, Sapphire-t, ASUS-t és GB-ot mernék csak javasolni, ezekben mindig ott a potenciál. És akkor nem beszéltem arról, mennyire fontos a VRM-ek minősége, és itt jön képbe a megfelelő hűtés is.

A fentiekre mind figyelni kell VGA-vásárlás előtt, főleg, ha tuningolni akarunk, mert alapból ált. mindegyik kártya megfelelő, másképp nem is lennének a piacon.

A 3GB RAM parasztvakítás Full HD felbontásban és alatta. Még a 2GB-ot sem ette meg eddig egyik játékom sem, bár a Thief Mantle-lel határeset volt, 1975MB-ig is elment, Crysis 3 addig sem, pedig mindegyiket full grafikával toltam. Több monitoros konfigba, vagy nagyobb felbontásba (pl. 1900x1200) kell, de pl 4k-hoz azt is kidobhatod az ablakon. :DDD

• katt777

félisten

válasz NorDezs #50841 üzenetére

Az a hőérték nem OK, infra hőmérő javasolt. Ha érzékelő nem jó, tök mindegy, milyen szoft olvassa ki a hülyeséget.
    Furmark nem fogja terhelni a VRM-eket. A legkeményebb tuningbeállításaimmal a VRM-ek 95°C-ig is hajlamosak elmenni, miközben a GPU 75°C alatt marad, Furmarkban 70-ig sem.
    VRM-ekkel az gáz, hogy azok egyszerűen csak tönkremennek (volt már példa itt rá), nem lesz semmi előjele a meghibásodásnak, mint ahogy GPU/VRAN kockáz/csíkoz/lefagy.

isti101: PC-nél gázos a RAM-ok és a VRM-ek hűtése

Clemi: ASUS driver.

• katt777

félisten

válasz kona005 #50682 üzenetére

Az a kérdés, AB mit ír ki, hiszen az MSI saját szoftvere. Ha "hülyeség", könnyen lehet, hogy szarrá volt hajtva a kártya, és a magas hőmérséklet miatt kiment a hőmérő, ezért is adták el. Így aztán bármikor tönkremehet a kártya, de lehet tuningolni, és nem foglalkozni vele.

kona005: Nagyobb felbontású monitortól eltűnik a CPU limit, és bizony könnyen lehet (egyáltalán nem ritka, persze attól függ, mekkora volt előtte a CPU-limit), hogy magasabb FPS-e is lesz egy rendesen kihajtott kártyával a nagyobb felbontás ellenére.

• katt777

félisten

válasz brown26 #50654 üzenetére

Egyetértek az előttem szólóval (bár, ha a paszta valahol valami érintkezést elzárt, okozhatott hibát az is, de ennek már a lehetősége is eleve hiba). Még bios mókolás is lehetett ott (a bios képhibából gondolom, hiszen ott nem játszik semmiféle driver). Ha rendszermentésed van, vissza vele, vagy reinstall, ha driver nélkül OK a kép.

Számomra erősen gyanús a RAM-ok (csíkozódás), illetve a VRM-ek (kép elmegy) degradálódása. Ha valamilyen driverrel (akár MS win update-ről) tudnád használni a kártyát, utánanézhetnél a bios-nak, vagy órajel levétellel lehet tesztelni a degradálódást. De leginkább vissza a biznisz, az eladó felelősséggel tartozik az eladott termékért a törvény szerint. Asszem ez most 3 hónap, bármiféle "próbagar" nélkül, olyan törvényileg nincs.

A legújabb driver a 14.6 RC2, 14.4-ben amúgy is voltak hibák (persze, ebben is vannak :DDD ).

Amúgy megvan a lejátszóhiba oka: az AMD gyorsított videokódolási technológia. Ahogy lepucoltam, pöccre megy minden. Ez van, ha olyan gyártó akar gyorsítani valamit, amelyik eleve nem tud valami trükkök nélkül gyorsat (procit amúgy sem) készíteni. :(((

• katt777

félisten

Ha AMD driver fent van, akkor csatornák közötti váltáskor tuneren (HD) 10mp, mire kép jön a hanghoz, de videó lejátszó szoftvernél szintén. Hang ugrik, ahova húzom, kép nem. Ahogy eltávolítom a meghajtót, "ált. MS videokártyával" tökéletesen működik. Nem tudom, mit hagyott fent a 14.6RC2, de szabályos eltávval, majd 14.6b-tfeltéve ugyanez a jelenség, pedig amikor csak előbbi volt fent, nem jelentkezett a hiba.
    +1 jó pont az AMD driver íróinak az újabb eltávolíthatatlan hibáért. 14.4-gyel még megpróbálom, aztán jön az ilyen esetekre tartogatott biztonsági mentés visszaállítása. AMD, mert megérdemlem. :((( Ha már ilyet vettem.

Zsohi: Hát, ezt itt többen tagadják, de csak részben igaz. Van olyan játék, amelyet még a HD4600-hoz sem tudtam lebutítani, igaz a legjobb AMD APU-hoz sem. VGA így is, úgy is kell, a szünetet átvészelni, és kevésbé igényes játékokkal játszani viszont bármelyik gyártó jó, intel is, hiába sztárolják az AMD-t. Mielőtt szólnának érte megint, természetesen van néhány AMD-re optimalizált játék, amely erősen belassul Intelen, amit egyébként nem tenne egyik sem, ha Intelre is megtették volna.

• katt777

félisten

válasz belinho #50476 üzenetére

Én nem állítottam be magam semminek, nem én vagyok féltékeny. :P Sajnálom azokat, akik akár magukat mindentudónak tartják, akár emiatt másokról gondolják azt, hogy annak hiszi magukat, csak mert sok éve számítástechnikával foglalkoznak.
    OC-s kártyát linkeltem érdekes módon (ezt dobta elsőre a kereső), de tény, hogy van más is, de órajelben elhanyagolható a különbség boost módban a 280 javára. Szerencsére a másik topicban is akadnak, akik értenek egy kérdést és válaszolnak rá bármiféle kioktatás nélkül. :P

A múltkor bugokról volt szó, most meg azt írtam, hogy nálam egyáltalán nem indulnak bizonyos játékok. Ráadásul nem állítottam, hogy a bugokért KIZÁRÓLAG a driver lehet felelős (de azért nagyrészt az). Annyit mondtam, hogy ÉN egyik driverrel sem tapasztaltam hiányosságot (tehát nem használhatatlanságot) egyik rendszeren sem. De ez téged ezúttal sem zavar, szerintem, csak az a pár szó érdekel, amit sikerül kiragadnod. :DDD Cache-t bővíts. ;)

Lassan írom a kedvedért, hátha megérted: Azt írtam: a frissített W7-en nem használhatóak egyes játékok. ez egy tény, nem szidtam az OS-t. Az egyik játék régi, a másik 2 pedig tényszerűen a játék miatt nem indul frissített Win7-en (8-on ezek is mennek). A driver avultatása az AMD részéről szintén nem a Windows sara. A MS szeretné, ha W8.1-et venne mindenki, ezért az ilyen hibákat a maga részéről nem orvosolja (a játékokét meg nem is tudná), az AMD-nek pedig hagyja, hogy avultassa a meghajtót. Ez nem jelenti azt, hogy a W7 rossz lenne, és a 8-asok sem emiatt azok.

123sylaar: Szerintem rosszul gondolod, de majd kiderül. Lásd: foylamats driver mizéria, amiről a topic 80%-a szól.

urbi73: AA miért nem? :F Elég vacak a recés kép. :U Mind2 játékban bírnia kell a kártyának.

• katt777

félisten

válasz hackeeeee #50454 üzenetére

Jogos. :) Annyiszor volt itt szó 280-ról, hogy eltévedtem. :B :R

#50470: Hányan lehurrogtak, amikor az AMD avultatási megoldásairól beszéltem. :DDD Bár ez a kb. fél év náluk is rekord. :C

belinho: Én nem vallottam magam szakértőnek. :U A szakértésről annyit, hogy itt egy OC (!) 280X 870MHz-es órajellel... :P Ennyit az ismételten "hasznos" hsz-odról. :B

123sylaar: Minden driver bugzik, az újabbakban vannak javítások, régebbi játékok támogatása meg romlik velük, tehát tényleg meg kell találni a megfelelőt, de megszívtad, ha újabb játékot használsz. A nyugalom érdekében vegyen az ember nV kártyát.

Mellesleg a W7 ügyes frissítéseivel nekem már 3 játékom nem működik ez alatt (egyiket telepíteni sem lehet), pedig tökéletetsen megfelelne (ha visszateszem az original W7-et, mennek). Érdekes módon W8.1 alatt semmi gond, de nyilván a MS sem azt akarja, hogy cseréljem le a W7-et. Ááá... :N

• katt777

félisten

1 kérdés, hogy olvasgatom 7870XT és 280X összehasonlítását. Így + úgy gyorsabb a 280X, viszont azt írják, hogy nagy felbontásban és magas összetettséggel a magasabb pixel rate miatt a 7870XT kerül előnybe. Sajna mobilnettel nagyon nem tudok utánajárni, de mitől számít ez a magasabb felbontás?

Valaki tudna nyomni R9 280X-szel egy maxigrafikás full hd benchmarkot Vantage-ben v. 3D11-ben?
    Mivel egyesek előszeretettel tesztelnek NEM maiterheléssel, íme, a beállítások:

Nekem anno 1700 grafikus pont felett teljesített 1100/1700-on, de alapon is messze 1500 föllött. Előre is köszönöm. :R

• katt777

félisten

válasz CHIPman #50450 üzenetére

Talán még szorulnak a csapágyak. Pörgesd kicsit (egy pár óra játék 3D-ben, vagy kézzel CC), remélhetőleg rendbe jön. Csöndben kéne lenniük, főleg 2D-ben. Ha marad a zaj, akkor vmi kosz került bele, gari lesz.

• katt777

félisten

válasz Grave_444 #50447 üzenetére

Hát, az elég gáz. Van pár kártya, amelyeknél a VRM-ek állítólag nem melegszenek sokkal jobban a GPU-nál (ez olyan ritka, hogy én inkább érzékelő-hibára gyanalszom), de általában, főleg tuningnál, akár 20+°C-kal is forróbbak lehetnek a GPU-nál. Nekem eddig MINDEN AMD kártyámon így volt, pedig akadt jó néhány. Persze, működhet rendben, a degradálódás csak idővel fog jelentkezni.

Apollo_21: Hát, legalább segített kizárni a lehetőségeket.

• katt777

félisten

válasz Apollo_21 #50425 üzenetére

Én meg azt írtam többX, hogy hiába van egy 400W-os tápod (amiből egy jó simán elvisz egy ilyen konfigot), ha a 12V-os ágakon pl. csak 17A-t ad le, a kártyának meg 20 kéne.

HANDO88: 4500RPM? :Y Hát, tényleg nem csak a lapjai szarok az MSI-nek. :DDD

Afterburnernél az MSI beállítást kell választani (akár extended-et), kezelnie KELL az MSI kártyákat. Egyáltalán hány eres kábel van a kártyán? Mert, ha 2, akkor szívás, csak a potméter marad. Azt mondjuk amúgy is alkalmazhatsz (hőérzékelővel vagy kézit), kari és csatlakozó közé bekötöd, garvesztés sincs.

Grave444: Még mindig itt vagytok leragadva. :( A GPU egy dolog, 80°C teljesen OK, de a kártyák a VRM-ek túlmelegegedésétől szoktak bekrepálni. Azt nézd. Ha 100°C alatt marad, OK, felette már gázos, 110°C-felé már képvesztés és fagyás (érdekes, hogy AMD szerint 120°C-ig vannak hitelesítve ezek a cuccok, mégsem bírják). Ha nem tuningolsz, nem melegszenek 100°C-ig. Nagy teljesítményű ÉS hűvös kártyák csak a zöld oldalon vannak. Sajna még mindig nem hoztak ki semmit, amire megérné váltanom, de nem sürgős, mert 1950XT óta ez a legmegbízhatóbb AMD kártyám. Igaz, előbbi még ATI volt, nem is volt vele probléma, sem hardveres, sem driver.

• katt777

félisten

válasz nanus #50414 üzenetére

Hát, ez gáz, mert hiába húzod a procit, ha a RAM nem megy vele, nem lesz meg a GPU-tuningnak megfelelő teljesítmény-növekedés. Magas grafikai minőség mellett a felbontás kevésbé számít, tehát ilyen szempontból OK a konfig.

Apollo_21: Több A-t NEM TUDSZ adni neki. :(

• katt777

félisten

válasz Raidon #50396 üzenetére

Az 3 hónap volt. Egyébként gyakran sokkal gyorsabb a gyártóhoz fordulni, még ha többe is kerül, mert ők nem trükköznek a hibás cuccokkal, ráadásul garantáltan érvényesítik a garanciát.

nanus: Nem mennek 1700-on a RAM-ok? :F

rdavid921011: A hátrány inkább az, hogy MSI. :DDD

Apollo_21: Lehet, a táp kevés A-t ad le 12V ágon. Vagy az új tulaj meghajtotta a karit, mint Singer a varrógépet. :U

Steve198310: Hát, ha húzás volt, megint kevésbé a W8 a ludas. ;)

hackeeeee: A logót overlay-jel teszi rá a program, nem meglepő, hogy olvasható.

• katt777

félisten

válasz Steve198310 #50387 üzenetére

Azt is írtam, hogy az sincs. Mindegyik drivert próbáltam, egyikkel sem jött elő ilyen hiba. Ezért kétlem, hogy a win lenne a ludas. Inkább valamilyen "rendszer-optimalizáló" program, esetleg egymásra telepítés.

haypro: Egy szakértő nem ír olyat, hogy "droppol az FPS". :P Egyáltalán nem kell Intel (mondom Intelesként), egy FX, A10 is elég.

Zsébernardo: Nem a BF4 CPU-limites, hanem a hálózat (úgyis a leggyengébb géphez fog lassulni). 6800K fél gőzzel kihajtotta a 7870XT-t, miközben Crysis 3 alatt 80%-ra is felment. Na, az CPU-igényes.

Raidon: Nem. Gyárba küldik, helyette kapsz gyárilag javítottat vagy újat.

• katt777

félisten

válasz Steve198310 #50350 üzenetére

Mi baj van a Windows-zal? 8.1 rendben működik minden driverrel, driver-hiba meg a driveré.

CirrMee: 120°C-ra vannak hitelesítve. Gyári hűtéssel és némi tuningal GPU elmegy 80-85°C-ig, VRM-ek akár 110°C-ig is, működésben semmi probléma, csak meleg van. Ettől függetlenül jobb hűtés nem árt, simán 95°C alatt lehet tartani a VRM-eket is, akár túlfeszeléssel. Persze ajánlott legalább egy közepesen jól szellőző ház.

Zsébernardo: Minél nagyobb a felbontás és az összetettség, annál gyengébb proci elég. A Phenom ettől függetlenül vaskos CPU-limitet fog okozni mindegyikben (csak kisebb felbontásban kevésbé érezni). Nem ilyen kártyák alá való.

• katt777

félisten

válasz CirrMee #50279 üzenetére

1. Mert évek óta nem képes pontosan olvasni a VRAM órajeleket. egyébként +1 bibi: a dragon skinek sincsenek ben a bétában. Egyébként nem ez a "poén", hanem, hogy külön jelezték: "stable beta".

2. ok: Sokaknak segíthet, ha valaki teszteli, mert nem mindenki keni-vágja a témát, és volt itt jó pár driverszidás ilyen segédprogramok miatt. Ez nem kell, a drivereket anélkül is elég okkal lehet szidni. :DDD

freestailo: Szerintem egy betesztelt, használt 7870-nel sem jársz rosszabbul, ráadásul kevesebb a driverhiba is velük. Én használt XT-t vettem, elégedetten használom több mint fél éve. Az erős melegedés miatt én egyébként a Gigabyte twinforce-os verzióit ajánlanám, Sapphire-nél hűvösebbek.

szika87: Én egy CM Silent Power 600-ast vettem, tökéletesen megfelel (C7 mód nincs, ez kb. egyáltalán nem érdekel).

• katt777

félisten

Na a "stable beta" 3.0.1 Afterburner egy kupac gané. Artifactelés, csíkozódás, fagyások, Trixx v. 3.0.0 vissza, és minden OK tuninggal is.

• katt777

félisten

válasz Alister71 #50141 üzenetére

+1 semmitmondó teszt. :C :((( FullHD maxi beállítás, ami számít ilyen kártyákon.

belinho: Sztem már mondtam neked, mikor reagálj a hsz-omra, nyilvánvalóan megalapozottan, hiszen ezt sem értetted.

juve600: Talán mert nem ismerik fel, vagy hibás? Mérőpont van rajta? GPU-Z sem?

• katt777

félisten

válasz juve600 #50072 üzenetére

Az elég macerás. Mondjuk az első javíthatatlan ATI (!) driver (sima telepítés, semmi belenyúlkálás) hibám (ill. rendszerhiba) még 1950XT-s koromban volt (akkor is egy frissíthetetlenség), azóta mindig VGA-meghajtó nélkül telepítek mindent, aztán rendszermentés. Bármi probléma, rendszer 5p alatt vissza, driver fel, és minden OK. Hozzáteszem, mielőtt megint félremagyarázná valaki: 7870XT-vel, és az azóta használt driverekkel (tavaly szept. óta) nem volt telepítő hibám, driver bug is csak 1-2, pl. Thief-ben Mantle artifact tömeg VGA tuninggal, de az újabb meghajtóval ez már rendben van (ahogy az első 2 Mantle-össel is OK volt). Persze a túlhajtással előbukkanó hibákért nyilván nem vállal felelősséget az AMD, egyszerűen csak (ezúton is) látszott, hogy valóban nem voltak túl "kerekek" a más okból is többször szidott, 14.3 körüli meghajtók.

csabi0805: Rossz meghajtót töltöttél le? :F Nálam bármelyik meghajtó gond nélkül felment W8.1-re. Hiány nem lehet, mert ami kell, bele van építve a telepítőcsomagba. Mondjuk én sosem frissítek rendszert csak azért, mert van elérhető frissítés, tehát nincs kizárva, hogy MS-nál a bug forrása.
    Halkan kérdem: nem valami gányolt wint telepítettél? Mert ezeket gyakran kiherélik, vagy csak rosszul rakják össze, és bár ált. települnek, de hibák tömkelegével ajándékoznak meg a későbbiekben.

• katt777

félisten

válasz #00137984 #50050 üzenetére

Driver sweeper UTÁN futtasd még egyszer a tesztet, és nézd meg, mi maradt ott, ezeket a fájlokat kézzel távolítsd el, valamint a reg-ből is töröld az AMD-s hivatkozásokat. Önmagában vagy rosszul használva sajnos minden hibajavító/uninstaller program sok hibát okozhat. A legrosszabb az, ha több "windows javító" programot is használsz. Ezek után már garantáltak a hibabejegyzések.

Nálam HD4870-es időkben volt egy olyan driver, amelyet nem lehetett AMD telepítővel leszedni (egyébként tiszta telepítéssel ment fel, és az elmúlt évtizedben nem ez volt az egyetlen ilyen hiba), és frissíteni sem, a fenti megoldással sikerült leszedni, aztán új meghajtót telepíteni, és gond sem volt.

• katt777

félisten

válasz belinho #50039 üzenetére

Ekkora mellébeszélési együtthatóval, gondolom, civilben politikai pályán mozogsz. :DDD
    A teszt nem szar, hanem célirányos. Eleve kitűnik, ha elolvassa valaki, nem csak a grafikonokat nézi. Mint anno linkeltem is be eredményeket, 6800K és 4670K társaságában pont ugyanazt a teljesítményt produkálta a C3, és 30+FPS-szel futott mind2 esetben full HD-ben, maxi grafikával.
    Ha azt hiszed, hogy a komp. futtatás megoldás minden problémára, tényleg nem értesz ahhoz, amiről hiszed, hogy beszélsz, de ezen végképp nem csodálkozom, hiszen azt sem értetted, mi ügyben beszéltünk a Cat-ről, a többiről már nem is szólva.
    Végezz szövegértési gyakorlatokat, és ha már megy, akkor reagálj a hsz-aimra, légy szíves. :R

• katt777

félisten

válasz belinho #50019 üzenetére

Ne ferdíts már megint! Nem kell idehozni más példákat, amelyeknek semmi közük az említett problémához. Konkrétan olyan játékokról beszéltünk, amelyek a frissebb driver miatt nem futnak. Még a legelején említettem, hogy vannak hibásan megírt programok (Unreal engine), és NEM azokról beszélek. Szintén szó nem volt semmiféle directX-ről, vagy 11-es kód XP-n futtatásáról (ezt megint te kombináltad bele, fölöslegesen), amire eleve értelmetlen már gondolni is, hiszen pont a régebbi játékok futtatásáról volt szó, nem DX11-esekről. Köszi, hogy javaslod az XP-s régi masinát, én is éppen ezt javasoltam napokkal ezelőtt. :P A jelekből ítélve megint csak pár hsz némelyik részét olvastad az egészből. :B

#50030: Nem csak átnevezés volt (vagy a driverekkel machinálnak, amit ugye páran nem hisznek, mégis napról napra igazolódik), mivel, bár a teljesítmények hasonlóak, driverekkel távolról sem ugyanaz a helyzet. Csak itt a topicban egy rakás driver-hibáról olvastam, amelyek 78xx sorozattal nem léptek fel, az újabb kártyáknál meg rendszeresen.

Érdekes, hogy egy olyan vastagon GPU-limites játékkal, mint a C3, valaki nem tud GPU-limitet előállítani. Lehet persze rég elavult processzorokkal tesztelni butított grafikai beállításokkal, csak ennek vajmi kevés értelme, és egyedül a tesztelő limitjét igazolja. :DDD A magam tapasztalata alapján tudok nyilatkozni, hogy a C3-ban a tuningolt 7870XT-t (a lá GTX760) 100%-ban kihajtotta egy alap órajeles A10-6800K, BF4 esetében még csak nem is dolgozott 100%-on a proci (és hagyjuk a netes CPU-limitet, azt nem a VGA okozza). A "4 játékból 3 CPU-limites" állítás önmagában egyszerűen marhaság, mivel bármelyik játékról bebizonyítható mind a VGA-, mind a CPU-limit, megfelelő hardver kiválasztásával.

• katt777

félisten

válasz #00137984 #50011 üzenetére

Ha ettől tartasz, kicsomagolás után lépj ki a telepítőből, és eszközkezelőből csak a drivert telepítsd. Ez egyébként sok hibától megkímélhet, amelyet amúgy a CCC okoz (találkoztam párral az elmúlt években :DDD ), viszont felülvezérlésre nem lesz lehetőséged.

• katt777

félisten

válasz Abu85 #50001 üzenetére

Ez a marketing. :P Tudom, hogy hivatalosan miből és hogyan áll össze egy driver. A gyakorlati tapasztalat viszont az, hogy a régebbi játékok elkezdenek bugzani, vagy éppen már el sem indulnak, ez pedig nyilvánvalóan cáfolja a marketinget. ;) Ha mégis igaz lenne, amit állítasz, azaz, hogy nem változnak a régebbi profilok (azok lehet, hogy nem, csak a driver "fut ki" alóluk), akkor egyértelműen szándékos az avultatás (és nyilván nem kerül annyiba, mint amennyit behoz az új hardverek eladása). Más logikai lehetőség nincs. :R

Másik téma: akinek már van egy ideje AMD kártyája, az szerintem pontosan tisztában van azzal, mennyi galibát okozhat (persze nem feltétlenül okoz), ha bármi fennmarad valamelyik meghajtóból. Az meg, hogy a csak frissített driverekkel idővel az elméleti javuláshoz képest egyre lassulnak az alkalmazások, rég közismert tény, könnyen kimutatható, ha fél év frissítgetés után pucolunk, és tisztán teszünk fel friss meghajtót. Szerencsére egymás mellett nV és AMD (de még Intel is) megfér, csak fölöslegesen lassítják a gépet. nVidiát bármikor fenntartás nélkül frissítek v. avultatok, AMD-t hosszú évek tapasztalata okán mindig tisztán telepítek.

belinho: Nem erre értettem (szerintem te is tudod, csak félremagyarázod, nem először), összehasonlításod egyébként megállja a helyét, tehát egy AMD driver semmiképpen nem fog működni egy kvarcjátékon. De ha van egy PC-d, amelyen elméletileg egy adott szoftvernek futnia kellene, akkor azon fusson már az a rohadt szoftver, ne akadályozzák meg ezt azért, hogy újabb hardvert, vagy éppen OS-t vegyél. Gondolom, most már világosabb, miről beszélek.

• katt777

félisten

válasz Abu85 #49999 üzenetére

Hát éppen erről beszélek. Azzal (is) avultatják a drivereket, hogy nem foglalkoznak a régebbi játékokkal, valamit átírnak az újakhoz, és leszarják, milyen hatással lesz a régiekre. Egy picit belenyúlni egy kódba meg nem kerül 1 centbe sem.

Miért váltana a user újabb programokra, amikor egyre szarabb szinte az összes? Az csak a marketingesek elképzelése, hogy nyomják az új játékokat, és mindenki azokkal fog majd játszani, miközben azért a legtöbben éppen, hogy a régi, jól bevált játékaikkal nyomul(ná)nak újra és újra, amit a "fejlesztés" szépen hazavág, így aztán ki lehet adni a remake-eket jó pénzért. Tehát van az a pénz, amiért szándékosan is megéri avultatni, csak hát erre bizonyíték nem lesz sosem.

• katt777

félisten

válasz Abu85 #49974 üzenetére

Érdekes, évek óta tapasztaljuk mindannyian. Az, hogy a gyártó nem ismeri el, te meg ezt elhiszed, egészen más kérdés. :P (Sajnos ezt a kritikátlanságot rég nem tudod levetkőzni. :((( ) Emlékezz csak, már mondtam, anno pl. 3870CF-nél az avultatás miatt eltűnt a CF funkció, ha meg nem tettem fel az új drivert, 20%-kal lassabb volt a grafika. De ott van a hivatalos avultatás, amely miatt az egyébként ma is használható HD4xxx sorozattal vannak problémák, a többit meg látjuk itt nap mint nap.

belinho: Az avultatás nem természetes része a fejlődésnek, hanem szándékos, bármiről legyen is szó (PC hardver, autó, tv, stb.).

Ha valakinek van stabilnak hitt beállítása, megnézné Enemy Front-tal? Nálam 10-20p játék után csíkozódás, fagyás (VRAM). Program v. driver hiba? Fesz nem számít neki, viszont alapon rendben fut. C3 motor, C3-nak semmi baja a túlhajtással.

• katt777

félisten

válasz Steve198310 #49949 üzenetére

Hát, én meg úgy tudom, hogy lakkozási hibára vezethető vissza. Az egyik persze nem zárja ki a másikat. Sem nV, sem AMD kártyáim nem nagyon ciripeltek, pedig különösen a GTX560 nagyon csöndes volt (Windforce2). Igaz, nem vagyok FPS-mániás, nekem a futtatható sebesség (30-60FPS) elég, inkább legyen minőségi a grafika.

Ha az előző kártyán rendben futott a gama, akkor kicsi az esély a játék hibájára, AMD drivernél előfordulhat az avultatás miatt régebbi játékoknál bug.

joshuam: Erre utaltam. Ahogy kijön egy újabb széria, az AMD szép csöndben hanyagolni kezdi a régebbi játékok támogatását, még a hivatalos megszüntetés előtt, ami amúgy is nagyon rövid időszak. nV kártyákkal sosem volt ilyen problémám, AMD-vel viszont gyakran. Van persze, amikor maga a játék épül olyan motorra (pl. Unreal Engine), hogy egyik gyártó VGA-in sem fut. Ilyen esetekre, kedvenc játékaink futtatására célszerű egy XP-s, 4-6 éves gépet beszerezni (vagy a régit megtartani).

• katt777

félisten

válasz J0shu4M1ll3r #49944 üzenetére

Zizegés a szar lakkozás eredménye. Az akadozás ált. azé, hogy az AMD avultatja a drivereket, így idővel egyre több régi játék fog egyre szarabbul menni. De nincs kizárva, hogy a tekercsek nem bírják már a terhelést.

• katt777

félisten

válasz Raidon #49937 üzenetére

ASUS driver volt fent totál driverpucolás után?

Valaki original AMD profil szerkesztésre tud progit/leírást (hűtés, fesz)?

• katt777

félisten

válasz Steve198310 #49894 üzenetére

Én azon csodálkoztam, hogy az agyonsztárolt APU a 6800K-ban 20% tuninggal (ennyit bírt) 16-17%-kal volt gyorsabb az alapon járó HD4600-nál (4670K). Ilyen szempontból max. az számít, hogy az Intel grafikus meghajtói még az AMD-énél is rosszabbak (2500K-ban 40% IGP tuningtól lett 17% + teljesítmény, de a lassabb RAM-ok visszafogták a GPU-t). :DDD
    AMD-t tudni kell, mire érdemes venni, pl. játékokra, videózásra, de komoly számításokra kevésbé. Sajnos míg az AMD dupla modulos megoldásai 2 maghoz képest átlag 60% teljesítmény-növekedést hoznak, addig a HT Intelben csak 30% körül, ami meg úgy jön ki, hogy míg számításoknál gyakran jelentős sebesség-növekedést okoz, sok játék egyáltalán nem támogatja (végeredményben Pentiumod lesz), ergo ha kevés a pénzed, és játékgépet akarsz, csak AMD-ben érdemes gondolkodni. A 6800K 33k-s ára vastagon megéri (egy 16k-s lapban is lazán tuningolhatod), a 7850K 46k-ért már pénzkidobás, miközben ua. számítási teljesítményt tudják.

VGA-ra visszakanyarodva: Volt sok AMD kártyám és nV is, az extra szolgáltatások (PX, Cuda), a tuningolhatóság (páran majd mondják, hogy pedig nem, de én mást tapasztaltam és olvastam) és a megbízhatóság (1x sem találkoztam driverhibával) miatt nV mellett is maradok. De ez a 7870XT túl jó vétel volt, semhogy kihagyjam, és az összes eddigi AMD kártyám közül magasan ez a legmegbízhatóbb. Alig 1-2 driverhibával találkoztam, még felülvezérléssel is, tehát a 7870-et nyugodt szívvel ajánlom bárkinek mindamellett, hogy továbbra is nV-párti leszek.

• katt777

félisten

válasz belinho #49889 üzenetére

Ez semmiben nem üti az általad is idézetteket. Azt is írtam, hogy bár elég, azért pl. videók kódolására, tömörítésre, stb. sokkal többet kell várni (és van pár hasonló helyzet, még ha ezek ritkábbak is, mint amennyit játszom). Amit idéztél: "felesleges pénzkidobás a jóval drágább proci egy ilyen kártya alá", tartom, nem is emiatt váltottam i5-re, hanem pl. fentiek okán. Erre volt lehetőségem jókor, jó árban (ahogy AMD kártyát is azért vettem nV helyett). Hogy a 6800K elég ide, továbbra is tartom, i5 fél gőzzel sem dolgozik soha. Ha most anyagi szükségszerűségek alapján játékgépet építenék, jó eséllyel ma is 6800K lenne pl. egy 280X-szel (vagy persze GTX770), inkább, mint i5 egy 7870-nel, mert egyebekben köthet az ember kompromisszumot, de grafikai minőségben azért mégse.
    Gondolom, ha lenne egy remek, megbízható BMW-d, azért csak lecserélnéd egy Jaguar-ra, ha minimális anyagi ráfordítással megteheted. ;)

Steve198310: Csak annak, aki nem érti. :P Cserélj hardvert. ;)

• katt777

félisten

válasz belinho #49886 üzenetére

Nem értem a kérdést. :B Sosem voltam ellene, sztem éppen elégszer elmondtam, mennyire jó kis proci ezek alá a kártyák alá.

• katt777

félisten

válasz kretenallat #49881 üzenetére

AMD vonalon 6800K is megteszi, rendesen kihajtja (full HD ajánlott). Intelből lényegében akár egy i3 is, ennek hátulütője az lehet, ha egy játék nem támogatja a HT-t, tehát akkor i5, de nem feltétlenül lesz különbség, max nem 4 mag megy 50%-on, hanem 2 100-on. A tuningolt 7870XT-m mellett a 4670K átl. 25-45%-on totyog. 6800K azért elment 80%-ig.

• katt777

félisten

válasz etanbusz #49876 üzenetére

Hát, akkor tényleg hardvergyanús a dolog. Sikerült valamit próbálni azóta?

• katt777

félisten

válasz Steve198310 #49867 üzenetére

Arra értettem, hogy ne eltávolíttassuk, ami esetleg nincs is fönt, és nem biztos, hogy kárt okozott, hanem, hogy talán rá kéne kérdezni. Talán említette volna, ha tuningprogit használ, VGA-hibánál ugyanis elég vsz, hogy ott kell keresni a hibát. HA használja.

etanbusz: Mi a helyzet a gyári MSI meghajtóval? Csak mert spéci kártyák, lehet, hogy azzal gond nélkül menne. Sokan elfelejtik, hogy a spéci kártyákhoz (pl. más fázisvezérlés) nem feltétlenül jók a ref. meghajtók.

Zsohi: Egy rakás AMD kártyát használtam analóg kábellel, még a 7870XT-t is, egyiknek sem volt baja velük, mi több, a HDMI-nél is jobban kezelik őket (mondjuk ez nem nagy szó).

• katt777

félisten

válasz etanbusz #49865 üzenetére

Lehet, hogy használt javítottat kaptál.
    Arra ne hallgass, aki nem ért a tuningprogikhoz. ;) AB-rel lejjebb veheted a VRAM órajeleket, és ha azzal OK a kép, akkor biztosan a VRAM-ok rosszak. Ha nem, lehet kis feszt adni, hátha ott a probléma, és így behatárolható. Pusztán RAM hibától nem lenne szürke a kép, inkább becsíkozódás jellemző. Én inkább vmi fesz. problémára gyanakodnék. Ha az előző kari is hasonló hibával ment tönkre, könnyen lehet, hogy a táp kevés, vagy hibás, v. lap felől rossz a tápellátás. Az is előfordulhat, hogy nem pont 90°-ban van az alaplap és a gép hátulja, VGA picit kimozdulhat, és máris ott a baj. Érdmes megnézni, mielőtt majd közlik veled, hogy te vágod tönkre a kártyákat, és nem cserélik ki.

• katt777

félisten

válasz hellboy0415 #49855 üzenetére

Hát, ha jó árban kapod, megéri, amúgy adhattak volna egy másik 7870XT-t is. Én az enyémet spec. használtan vettem, de nem bántam meg (még csak amiatt sem, hogy AMD :DDD ). Visz ez mindent fullban, leszámítva Metro PX-et, de azzal minden AMD kari behalna. Egyelőre nem érzem szükségét másik karinak, de ha tönkremenne, vsz. egy 760-at vennék helyette.
    Eladót nem ismerem.

• katt777

félisten

válasz hellboy0415 #49853 üzenetére

"Kivel érdemes üzletelni" topic. Az eladónak amúgy 3 hó gar. kötelezettsége van, de egy R-es kari amúgy is garanciális még. Ergo visszavetetheted vele, ha nem akarod a gar. kálváriát.
    Mindig lesznek új generációs VGA-k, amelyekkel garantáltak a driver hibák, AMD-nél legalább + fél évig, de akár tovább is. R-eseknek máig vannak, a 7870XT-m meg ugyanott van, és szinte semmi gáz. Lényegében akkor éri meg előző gen. AMD kártyát venni, amikor kijön egy újabb. :DDD

• katt777

félisten

válasz hackeeeee #49762 üzenetére

A fájl nevében nincs ott. :)

Mirman: Vagy a monitort állítod be rendesen, vagy CCC-ben a GPU-scaling-et.

Zsohi: Talán nem használsz HDMI-t. :U

hellboy0415: 2 GB mindenre elég full HD-ig, a többi parasztvakítás. A legdurvább grafikai beállításokkal sem zabált nálam semmi 2GB VRAM-ot, még Mantle-lel sem, pedig az zabagép.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés