Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- TCL 50 NxtPaper 5G - átgombolom magam monokrómiába
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
katt777
félisten
válasz
Grave_444 #51598 üzenetére
Éppen azt szoktam írtni, hogy ne általánosítsunk.
(User error és társaik.)
Véleményem szerint egy meghajtónak úgy kellene működnie, hogy:
1: Ne kelljen folyton az újabbat keresni és tesztelni, mert mindegyik hibás valamiben, ha meg éppen jó, akkor attól rettegni, melyik újabb játék alatt adja meg magát.
2: Feltelepítem v. éppen frissítem, és minden menjen gond nélkül.
AMD-nél egyik sem garantált, miközben egyetlen felhasználótól sem várható el, hogy értse, hogyan működik egy meghajtó, vagy már, hogy mire vigyázzon egy telepítésnél.Amúgy a "user error"-ok legtöbbje sem a userből fakad, aki azt hiszi, hogy ha vesz pl. egy bármilyen 270X-et, akkor az ugyanúgy fog működni, mint bármelyik másik. A gyártók gyakran módosítanak a referencia design-on, és vagy csak rosszabb hűtéssel, vagy egyenesen gyengébb minőségű alkatrészekkel gyártják a VGA-t (főleg az olcsóbb modelleket), ami 99%-os biztosíték arra, hogy a ref. meghajtóval bugokat produkáljon, és ez nem az AMD sara (ha csak annyiban nem, hogy nem korlátozza a design módosítását). Másik irányban is előfordul, amikor viszont extra feature-ökkel látják el a kártyákat (ASUS, MSI, GB, stb.), ami megint csak buktatja a ref drivert. Ezért szoktam javasolni hiba esetén mindig a gyártói meghajtó alkalmazását. Persze, ez akkor szívás, ha egy olcsóbb gyártó nem is veszi a fáradságot erre, viszont a komolyabbaknál mindig megvan a megfelelő, még ha nem is a legfrissebb (de persze a user rögtön frissebbet akar, nem megfelelőt). De, hangsúlyozom, egy "mezei" user ezekkel nincs tisztában, és nem is kell, hogy legyen.
Érdekes lenne egyébként kiszámolni, mennyi időt (az idő pénz) veszítenek userek azzal, hogy megoldást keresnek az akár saját forrású hibákra (amire nV-nél eleve kisebb az esély), vagy akár csak tesztelgetik, javult-e, gyorsult-e egy-egy újabb driver.
Az alábbiak nem nV hype, hanem tények, és nem akarok vitát indítani, csak leírom:
Ha összességében nézzük, nem adja drágábban (másképp nem venné senki). Nyugodtan lehet számolni magasabb tuningképességekkel, ráadásul eszerint te is hajlamos vagy elfelejteni a CUDA (ha kódoltál volna már videót AMD-vel, illetve CUDA+Intel kombóval, tudnád), de főleg a PX előnyeit. Akármit is csinál az AMD, minden PX-es alkalmazás hazavágja a grafika sebességét (hiába egy erős proci), míg nV kártyákon ezek a beállítások is vígan mennek, ergo magasabb szintű a grafikai élmény. Mindeközben míg az AMD Mantle 1-2 játékban és csak gyenge processzoroknál javítja a grafika sebességét, addig az nV mindenben 7-8%-ot javított a driverkódok optimalizálásával, ráadásul anélkül, hogy csak kiválasztott (gyenge, értsd: AMD) CPU-kkal működne a dolog. Emellett az nV meghajtókkal sosem volt problémám, össze-vissza cserélgethettem őket (nem kellett még csak gyárit sem) egymásra telepítve (és, hidd el, teszteltem ezeket is rendesen
), és még csak nem is lassult a megjelenítés több driver-telepítés után, ami AMD-re jellemző. Ahogy mondani szokták: a nyugalom megfizethetetlen.
A fentiektől függetlenül persze van, hogy az ár számít, hiszen 1xűbb lemondani a PX-ről, ha pont az a pár ezer Ft hiányzik, ami miatt csak gyengébb nV kártyát kapnánk (és a tuningban azért soha nem lehetünk 100% biztosak, leszámítva a tesztelt vételt, mint a jelenlegi VGA-mnál).Popes: + a hibás meghajtókból.
and1ao: Még mindig szoftverfüggő a dolog. 3870-ből 8 hónapig nem volt épkézláb meghajtó. A játékok persze futottak (bugok akadtak azzal is), de akkor hirtelen 20%-ot gyorsult a kari MINDENBEN, ami elég nyilvánvalóvá teszi, hogy az előző driverek szart sem értek.
4870-nél grafikai hibák kerültek elő több alkalmazásban (arra emléxem, hogy AvP3 egy időben folyton kidobált az aktuális meghajtókkal), legtöbbször OGL-ben, amit meg a legtöbben nem is feltétlenül használnak.
Az elmúlt havi meghajtókkal is szinte minden játék rendben futott (Thief Mantle volt gázos a legkisebb GPU-tuninggal is némelyikben, 1xűen darabokra hullott a képe), DE minden videó lejátszás akadozott, léptetésnél csak hang jött, aztán 10-30mp múlva ért oda a kép. Ha tehát nincs Thief, és nem léptetem a videókat, én is azt mondhatnám, hogy tök OK volt mindegyik driver.
ATi-ra kár hivatkozni, azokkal sosem volt probléma (nekem 1600Pro, 1950XT volt, ismerősnél 1950Pro).
Még valami, amit sokan elfelejtenek: az AMD meghajtó alapból sebességre van beállítva, ráadásul a legtöbb teszt is ezekkel készül (ezért nem is tartom sokra őket). A bugok gyakran csak akkor jönnek elő, ha fogod szépen a CCC-t, aztán beállítgatod minőségi megjelenítésre. Van, hogy laggolást kapsz, vagy csak indokolatlan mértékben csökken a sebesség (mert az adott beállításokra éppen nem gyúrtak), esetleg bugok jelentkeznek, ráadásul ez megint csak alkalmazásfüggő. Ez leginkább azért van, mert egy jó driver helyett egy rakás "optimalizálás" (értsd: csalás) a CCC-be van beépítve, és csak bizonyos beállításokkal működnek, vagy éppen nem. Persze, ezeket is javítgatják, de a "mezei user" csak feltelepíti a meghajtó-csomagot, és játszik (ha éppen sikerül).
Gyakran egyébként éppen eltűnnek a bugok, ha az ember kizárólag a drivert telepíti.huan: Nem tűnt fel, hogyan rohasztják tovább a Ft-ot, hogy legyen mit elkölteni a választásokra?
Raidon: Ezen az szerepel, hogy "nem javítható" vagy "a felhasználó nem ért egyet". Első esetben cserélniük kellene, 2.-ban kérdés, hogy mire vonatkozik. Nyilván nem arra, hogy kicseréljék-e.
Egy szakvéleményben indoklásnak is kellene szerepelnie mindegyik esetben. Nem hiszem, hogy az ASUS ezt megengedné magának, úgyhogy szerintem írj magad a supportnak (de nehogy a magyarországinak!!!), és jelezd a problémát. Nálam, amikor a nagyker ezzel szórakozott, a Sapphire--hoz küldve a kártyát kicserélték a magyarok szerint garvesztett VGA-t. Persze, hardveres sérülés esetemben nem volt, és, ha csak nem fényképezted le garba küldés előtt tanúkkal igazolva, hogy ép volt a kari, nem tudod bizonyítani, ezért ez már a gyártó jóindulatán működik. Vesztenivalód végül is nincs. Mindemellett a (OFF)fogy. véd. 6óságnak is jelezheted, hogy elégedetlen vagy a gar. elutasításának indoklásával.(/OFF)
ASUS-nál 2 Glaciator-os 4870-emből 3-nak hibásodott meg a ventije pár hónapon belül (az elsőre cserélt ugyanis egy ilyen hiba miatt javított volt), 1 hónapon belül cserélték mindegyik esetben, másodjára újat kaptam. Azt mondjuk a boltban kicseréltettem egy Sapphire-re, és azóta kerülöm az ASUS-t egészen addig, amíg ezekre akár csak hasonlító ventiket is látok a VGA-in. Lapoknál bevált, VGA-nál meg maradok GB-nál (nV), v. Sapphire-nál (AMD).Steve198310: Ott a pont a Sapphire-nál. Főleg, hogy fő gyártó, ezért a legkevesebb a driver-bug.
Nálam van 1 ilyen kártya...Sztem nem véletlen, hogy nehézséget okoz a beszerzése.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hyundai, Kia topik
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- BestBuy ruhás topik
- RoadCraft - Akár négyen is játszhatunk a teljes változattal
- Xbox tulajok OFF topicja
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- További aktív témák...
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 3510 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy S24 Ultra 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest