Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• katt777

félisten

válasz Grave_444 #51598 üzenetére

Éppen azt szoktam írtni, hogy ne általánosítsunk. ;) (User error és társaik.)

Véleményem szerint egy meghajtónak úgy kellene működnie, hogy:
    1: Ne kelljen folyton az újabbat keresni és tesztelni, mert mindegyik hibás valamiben, ha meg éppen jó, akkor attól rettegni, melyik újabb játék alatt adja meg magát.
    2: Feltelepítem v. éppen frissítem, és minden menjen gond nélkül.
    AMD-nél egyik sem garantált, miközben egyetlen felhasználótól sem várható el, hogy értse, hogyan működik egy meghajtó, vagy már, hogy mire vigyázzon egy telepítésnél.

Amúgy a "user error"-ok legtöbbje sem a userből fakad, aki azt hiszi, hogy ha vesz pl. egy bármilyen 270X-et, akkor az ugyanúgy fog működni, mint bármelyik másik. A gyártók gyakran módosítanak a referencia design-on, és vagy csak rosszabb hűtéssel, vagy egyenesen gyengébb minőségű alkatrészekkel gyártják a VGA-t (főleg az olcsóbb modelleket), ami 99%-os biztosíték arra, hogy a ref. meghajtóval bugokat produkáljon, és ez nem az AMD sara (ha csak annyiban nem, hogy nem korlátozza a design módosítását). Másik irányban is előfordul, amikor viszont extra feature-ökkel látják el a kártyákat (ASUS, MSI, GB, stb.), ami megint csak buktatja a ref drivert. Ezért szoktam javasolni hiba esetén mindig a gyártói meghajtó alkalmazását. Persze, ez akkor szívás, ha egy olcsóbb gyártó nem is veszi a fáradságot erre, viszont a komolyabbaknál mindig megvan a megfelelő, még ha nem is a legfrissebb (de persze a user rögtön frissebbet akar, nem megfelelőt). De, hangsúlyozom, egy "mezei" user ezekkel nincs tisztában, és nem is kell, hogy legyen.
    Érdekes lenne egyébként kiszámolni, mennyi időt (az idő pénz ;) ) veszítenek userek azzal, hogy megoldást keresnek az akár saját forrású hibákra (amire nV-nél eleve kisebb az esély), vagy akár csak tesztelgetik, javult-e, gyorsult-e egy-egy újabb driver. :U

Az alábbiak nem nV hype, hanem tények, és nem akarok vitát indítani, csak leírom:
    Ha összességében nézzük, nem adja drágábban (másképp nem venné senki). Nyugodtan lehet számolni magasabb tuningképességekkel, ráadásul eszerint te is hajlamos vagy elfelejteni a CUDA (ha kódoltál volna már videót AMD-vel, illetve CUDA+Intel kombóval, tudnád ;) ), de főleg a PX előnyeit. Akármit is csinál az AMD, minden PX-es alkalmazás hazavágja a grafika sebességét (hiába egy erős proci), míg nV kártyákon ezek a beállítások is vígan mennek, ergo magasabb szintű a grafikai élmény. Mindeközben míg az AMD Mantle 1-2 játékban és csak gyenge processzoroknál javítja a grafika sebességét, addig az nV mindenben 7-8%-ot javított a driverkódok optimalizálásával, ráadásul anélkül, hogy csak kiválasztott (gyenge, értsd: AMD) CPU-kkal működne a dolog. Emellett az nV meghajtókkal sosem volt problémám, össze-vissza cserélgethettem őket (nem kellett még csak gyárit sem) egymásra telepítve (és, hidd el, teszteltem ezeket is rendesen ;] ), és még csak nem is lassult a megjelenítés több driver-telepítés után, ami AMD-re jellemző. Ahogy mondani szokták: a nyugalom megfizethetetlen. :DDD :R
    A fentiektől függetlenül persze van, hogy az ár számít, hiszen 1xűbb lemondani a PX-ről, ha pont az a pár ezer Ft hiányzik, ami miatt csak gyengébb nV kártyát kapnánk (és a tuningban azért soha nem lehetünk 100% biztosak, leszámítva a tesztelt vételt, mint a jelenlegi VGA-mnál).

Popes: + a hibás meghajtókból. :P

and1ao: Még mindig szoftverfüggő a dolog. 3870-ből 8 hónapig nem volt épkézláb meghajtó. A játékok persze futottak (bugok akadtak azzal is), de akkor hirtelen 20%-ot gyorsult a kari MINDENBEN, ami elég nyilvánvalóvá teszi, hogy az előző driverek szart sem értek.
    4870-nél grafikai hibák kerültek elő több alkalmazásban (arra emléxem, hogy AvP3 egy időben folyton kidobált az aktuális meghajtókkal), legtöbbször OGL-ben, amit meg a legtöbben nem is feltétlenül használnak.
    Az elmúlt havi meghajtókkal is szinte minden játék rendben futott (Thief Mantle volt gázos a legkisebb GPU-tuninggal is némelyikben, 1xűen darabokra hullott a képe), DE minden videó lejátszás akadozott, léptetésnél csak hang jött, aztán 10-30mp múlva ért oda a kép. Ha tehát nincs Thief, és nem léptetem a videókat, én is azt mondhatnám, hogy tök OK volt mindegyik driver. :U
    ATi-ra kár hivatkozni, azokkal sosem volt probléma (nekem 1600Pro, 1950XT volt, ismerősnél 1950Pro). :R
    Még valami, amit sokan elfelejtenek: az AMD meghajtó alapból sebességre van beállítva, ráadásul a legtöbb teszt is ezekkel készül (ezért nem is tartom sokra őket). A bugok gyakran csak akkor jönnek elő, ha fogod szépen a CCC-t, aztán beállítgatod minőségi megjelenítésre. Van, hogy laggolást kapsz, vagy csak indokolatlan mértékben csökken a sebesség (mert az adott beállításokra éppen nem gyúrtak), esetleg bugok jelentkeznek, ráadásul ez megint csak alkalmazásfüggő. Ez leginkább azért van, mert egy jó driver helyett egy rakás "optimalizálás" (értsd: csalás) a CCC-be van beépítve, és csak bizonyos beállításokkal működnek, vagy éppen nem. Persze, ezeket is javítgatják, de a "mezei user" csak feltelepíti a meghajtó-csomagot, és játszik (ha éppen sikerül).
    Gyakran egyébként éppen eltűnnek a bugok, ha az ember kizárólag a drivert telepíti.

huan: Nem tűnt fel, hogyan rohasztják tovább a Ft-ot, hogy legyen mit elkölteni a választásokra?

Raidon: Ezen az szerepel, hogy "nem javítható" vagy "a felhasználó nem ért egyet". Első esetben cserélniük kellene, 2.-ban kérdés, hogy mire vonatkozik. Nyilván nem arra, hogy kicseréljék-e. :) Egy szakvéleményben indoklásnak is kellene szerepelnie mindegyik esetben. Nem hiszem, hogy az ASUS ezt megengedné magának, úgyhogy szerintem írj magad a supportnak (de nehogy a magyarországinak!!!), és jelezd a problémát. Nálam, amikor a nagyker ezzel szórakozott, a Sapphire--hoz küldve a kártyát kicserélték a magyarok szerint garvesztett VGA-t. Persze, hardveres sérülés esetemben nem volt, és, ha csak nem fényképezted le garba küldés előtt tanúkkal igazolva, hogy ép volt a kari, nem tudod bizonyítani, ezért ez már a gyártó jóindulatán működik. Vesztenivalód végül is nincs. Mindemellett a (OFF)fogy. véd. 6óságnak is jelezheted, hogy elégedetlen vagy a gar. elutasításának indoklásával.(/OFF)
    ASUS-nál 2 Glaciator-os 4870-emből 3-nak hibásodott meg a ventije pár hónapon belül (az elsőre cserélt ugyanis egy ilyen hiba miatt javított volt), 1 hónapon belül cserélték mindegyik esetben, másodjára újat kaptam. Azt mondjuk a boltban kicseréltettem egy Sapphire-re, és azóta kerülöm az ASUS-t egészen addig, amíg ezekre akár csak hasonlító ventiket is látok a VGA-in. Lapoknál bevált, VGA-nál meg maradok GB-nál (nV), v. Sapphire-nál (AMD).

Steve198310: Ott a pont a Sapphire-nál. Főleg, hogy fő gyártó, ezért a legkevesebb a driver-bug.
    Nálam van 1 ilyen kártya... :P :)) Sztem nem véletlen, hogy nehézséget okoz a beszerzése. ;)

Új hozzászólás Aktív témák