- CES 2025: A Garmin Instinct is AMOLED-re váltott
- CES 2025: 6 centiméteres akadályt mászik meg ez a porszívó
- CES 2025: Ötletes és bivalyerős külső akkut hozott az Anker
- CES 2025: Piacra kerül végre a kifejezetten vékony Velia okosgyűrű
- CES 2025: Vagy rúd, vagy morzsa, vagy robot, de mindenképpen porszívó
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- CES 2025: Ötletes és bivalyerős külső akkut hozott az Anker
- CES 2025: Vagy rúd, vagy morzsa, vagy robot, de mindenképpen porszívó
- Az Oppo is rápróbál a kompakt csúcskategóriára
- Huawei P10 - pisztácia nem is volt
Új hozzászólás Aktív témák
-
setup
tag
Jó ideje nem foglalkoztam ilyesmivel. Elég szegényes az AMD oldalán a "specifikációk" rész. A referencia feszeket például nem is találtam ott, de
A "régi" VGA BIOS adatbázis viszont még létezik.
Van olyan BIOS editor vagy akármi, ami a rom-ból ki tudja nekem olvasni és valami grafikus felületre ki tudja tenni az értékeket anélkül, hogy kártyára égetném a BIOS-t?
Arra gondoltam letölteném egy referencia kari BIOS-át és abból puskáznék, hogy abban mi van.
(Még) nem teljesen értem mi a rák VGA-nál ez a boost clock. Régen ilyen nem volt, ahhoz tartozik egy külön fesz a BIOS-ban és azon fűti szét magát?
Gyanús, hogy ez valami auto OC, amire felmehet a GPU blokk miatt állandóan és nem szeretném, ha nyáron kinyírná a feteket magán.[ Szerkesztve ]
-
setup
tag
válasz Motion_Blur #30697 üzenetére
Ha 20 foknál több a delta, akkor nem elég szoros. Én erre jutottam, miután elsőre én sem húztam meg eléggé a blokkot és nekem is 80 fölé ment a hs másfél perc 100% terhelés után 50 fokos GPU-val. Mehúztam, utána 68-69-nél kezdett ugrálni. Aztán több óra játék után átmelegedett lötty és felment 73-ig. Léghűtőnél nyilván meghatározó a levegő mennyisége, így jó venti hiányában csinálhatsz bármit. Nem tudom a gyári giga ventik milyenek, de az a Giga borda sokkal jobban néz ki. Ha a ventik is jók ott nagy hiba kell, hogy a vége ne legyen jó.
-
setup
tag
válasz Motion_Blur #30694 üzenetére
Így néz ki, amit leszedtem a 6700XT-ről. Ebben sincs sok réz, de legalább annyi, ami a GPU-val érintkezik. 580 is visszakapta a léghűtőjét, hát azt kell mondjam a gap padok a 3x annyi idős 580-on jobb állapotban vannak. A VRAM bordák alá pl. újakat kellett tegyek, az XT-n mert megy szét, ahogy veszem le a léghűtőt és egy másfél éves kártya. Ahhoz képest, hogy milyen marha drágák ezek a vackok újonnan. A minőség valahogy, az anyaghasználat is inkább lefelé megy. A ventiekeret is ilyen legalja fröccsöntött holmi. Talán ezek a VGA ventimotorok fejlődtek valamit érdemben, csak azokat meg pont nem használom soha
-
setup
tag
válasz Motion_Blur #30689 üzenetére
Nálam a 6700XT ilyen mezei pasztával, réz blokkal, felszerelt ház oldallappal 1-2 óra The Last of Us után tegnap felment a HS 73 fokig egy 20 fok körüli szobában. Mentségére legyen mondva, hogy egy körön van a CPU-val, amin akad most némi tuning is, de alapvetően nem vagyok elájulva ettől a GPU tokozástól.
Azt nézem, hogy miért nem réz magos a hűtő nektek? Túl nehéz lenne? A Sapphire Pulse -ról én réz magos léghűtőt szedtem le. Vagy ez valami speckó anyag, ami csak alunak néz ki? Tisztára olyan a képen, mintha ez egy polírozott alu hűtő lenne, ahhoz képest viszont nagyon jó, ha 70 fokra lehúzza a GPU-t.
Persze belegondolok, hogy 3 venti teker és még így is 70 fokos a GPU felület, akkor a hőcsövek is fűtenek, mint az ördög f.sza... hát brutál lehet közel ülni egy ilyenhez. Klíma nélkül ez a 325W TDP már tényleg emberkínzás nyáron.
-
setup
tag
válasz KAMELOT #30675 üzenetére
Hogyhogy mi fordul le, hát a hatásfokgörbe, azt (is) linkelted, azt is írtam, hát látod Te is nem? Most ezt miért kell ilyen könyökölve megkérdezni?
Ez pl. egy 700W-os táp görbéje. Ha egymás mellé teszed a kettőt láthatod, hogy 8 éve vagy 80%-on ott, ahol 90% felett is lehetnél ugyanezzel az erővel, ha kevesebbet költesz anno a vételárra és kisebb tápot veszel.
Az más, ha Te nem tudsz kisebb tápot használni, mert vettél valami kazán VGA-t és muszáj nagyobbat használni hozzá. Az oké, de ha másnak nem kell nagyobb, akkor minek túltolni?
Neki minek az 1200-as? Mert legalább jó drága?
Most akkor éveken át fizethet annyit idle, mint Te, miközben idle megy a legtöbbet az összes konfig.
Ne offolj, inkább írd bele a VGA-t, hogy Te mihez vetted azt az 1200-as tápot.
Úgy már nem off, ha az egy hatezres VGA kártya nem? Lehet ilyen vita jellegűen is, mert a vita a tudás cseréje, bár én jobb szeretem a haverkodós hangnemet.
Ez így kicsit fura, mintha azért kapnám a leb.szást, hogy értékes információt osztok meg. Ez nem szakmai fórum?
Túlméretezte picit, nem biztos hogy kellett volna. Most téged az zavar, hogy a túlméretezte helyett azt írtam, hogy túltolta, vagy az, hogy neked is 1200 van? -
setup
tag
válasz Szpisti #30666 üzenetére
Az 1200-al szerintem kicsit túltoltad. Annak a 20%-a 240W. Az ATX táp hatásfokgörbéje 20% alatti terhelésnél redesen lefordul. Ergo idle most a konnektorból többet vesz és a semmiért fizetsz netezés közben.
Az a Corsair amúgy egy jó nagy fos lehet belül. Ha egy táp teker akkor az disszipál is, ergo éppen vacak a hatásfok. Ha egy 850-es táp hatásfoka 700-nál rossz, akkor az egy hulladék. Jól tetted, hogy dobtad, mert ha teszel bele egy olyan ventit ami csendben van, attól még a hatásfoka szar marad, de az 1200 az hurvanagy.
#30667RetepNyaraB
Az AMD-s srácok korrektek egyedül. A referencia kártyák mellett a táp ajánlások még tök rendben vannak. A 6700XT mellé ők 550W-ot írnak, a 6900XT-hez meg 700W-ot. Csak a brandelt dobozokra nyomtatnak érdekes számokat.Gyári léghűtéssel azért már egy 100W-os tuning is vicces. Tüskevár olyan van
-
setup
tag
Vizezett be rajtam kívül valaki 6700XT-t?
Most raktam össze és gyanús, hogy nem tapadt fel elég szorosan és a cső meg tudta húzni.
100% load mellett gyári feszekkel 53fok a GPU és 81-re ugrál a hotspot alig 2 perc stressz után.Ennyire gáz a GPU burkolat hővezetése, hogy létezik ekkora delta vagy nem jól húztam meg az egyik csavart a blokkon?
idle 4 fok a különbség. GPU 28 fok, a hotspot meg 32 fok
[ Szerkesztve ]
-
setup
tag
válasz KAMELOT #30662 üzenetére
Az egész táposdi elég maszatos manapság. Én annak idején még használtam 4870X2-őt, aminek 286W volt a TDP-je és nem írtak mellé a minimumnál 600W-nál erősebb tápot akkoriban.
Ma meg egy RX6800 250W-os TDP-je mellé is simán odaírják a 700W-ot. Itt kézenfekvő, hogy az OC kerül szóba, mint fogyasztásnövelő specifikum és biztos az emelt órajel miatt, de inkább az az érzésem támad, hogy ezek a „gyári” OC órajelek leginkább arra kellenek manapság, hogy rád melegítsék a drágább tápot, mert csak arra jó, hogy elbizonytalanítson.
Mindegy, impulzusvétel volt a táp egyébként. 10k-ért láttam egy 80+ gold 700W FSP-t az aprón, ami soha nem volt még szétszedve az oldalmatricán látszott. Mezei ventizörgés miatt volt eladó és olyan régóta használom a deltát már, hogy bezsákoltam.
A gyári ventije is tökéletes még, csak meg kellett kenni, kondik se púposak, nem bántam meg. Ennyit megért.
Meg így meg tudom tartani az rx580-at a HTPC-be a deltával, mert azért annak is kell egy legalább 500W-os táp, a HTPC-ben meg egy brand táp van, ami még tán 300W-os sincs. Csináltam magamnak munkát, de egyszerűen nem akarózik eladni a 8GB 580-at 20-25k-ért csak mert sok a levetett bányászkártya a kínálatban.
Inkább megtartom mozizni, 20-at nekem is megér. -
setup
tag
Leengedtem a rendszert. Betettem a 6700XT Sapphire Pulse kártyát a gyári léghűtéssel.
Aki a ciripeléstől tart:
Én úgy vettem azt a típust 80k+ postáért, hogy az eladó szerint über mega brutál és elviselhetetlen a műsor, amit ad és inkább visszatette a 3070-et, mert megőrült tőle. Ehhez képest 50-60FPS-nél semmi nem hallatszik a tekercsekből. Tehát aki egy 4K TV-n szeretne játszani natívban az esetleg a menükben fog hallani belőle valamit, ha nem szinkronizál a 60Hz képfrissítéshez. Aki FPS lövöldéhez keres VGA-t és FullHD-t akar 250FPS-re fixálva az szerintem kerülje a típust. Ezen egy sereg tücsök tüntet a magas FPS ellen.
Támasztás:
A régi 650W-os deltámon csak egy PCI-E kábel volt 2x6 pinnel és mivel az aprózás során a 6800-ra is próbáltam lőni a vétel előtt kicseréltem a tápot is. Az új tápon két PCI-E kábelköteg van négy 6+2 csatival. Ezen a VGA-n a backplate L alakúra van hajlítva így tuti nem görbül a kártya és egyenesen is áll a gépemben. DE
A két harisnyázott kábelköteg nálam együtt annyira merev és nehéz, hogy ferdén áll tőle a kártya nekem is.
Tehát, ha valaki megnövelné a vezeték keresztmetszetet is a biztonság kedvéért és külön kábelről csatlakoztatná a két aljzathoz a lengődugót, mint én annak vagy kell kezdeni valamit a tápkábellel, vagy a kártyát kell megtámasztani.
Szóval a történet erősen táp- (és ház) függő. -
setup
tag
válasz bobalazs #30631 üzenetére
Gyönyörűek, de tegyük hozzá, hogy az összes kínai ház beltere pontatlanul szegecselt, filléres, vékony, lemeztálcás. Egy csillivilli szálcsiszolt előlap mögött valami low cost-os szemét.
Simán állhat benne akár a lap is rosszul, pláne ha nem figyelnek a szereléskor. Csomóan egy csavarral teszik be a VGA-t, de egy időben divat volt a házakon a csavarmentes kártyabefogatás is, az is egy igazi marhaság volt.
Csak arra akarok kilyukadni, hogy az önmagában, hogy van egy csomó gyökér akinek egy picit ferdén áll a kártya a gépében még nem jelenti, hogy az a VGA már hibás is. Inkább emberünket minősíti, aki azt úgy használni kezdi és használja.
Meg ott a kábelkorbács a kártya másik végén. Az is csak szerelés kérdése valahol, hogy az pl. „tartja”, vagy húzza. Fenntartom, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja és sok lehet a user error, de nem vitázom. Mindenki csinál, amit akar. Én spec. megleszek kitámasztó nélkül is.
Amúgy most, hogy világméretűvé fújtad a problémát külön öröm, hogy fekvő ATX házat meg már nem gyárt szinte senki Van helyette VGA kitámasztó. Szerintem ötvenezerért kéne adni. -
setup
tag
válasz bobalazs #30629 üzenetére
Adott valami extrém nehéz hűtő 320-350, de leginkább a 450W-os TDP-hez tervezett hűtés pl. 4090-en, ami tényleg 450W TDP és a sokszor ismétlődő bűneset, amikor egy gyárban a melósok lopják a műgyantát.
Láttunk már ilyet számtalanszor, hiszen a nyomtatott áramköri lap gyártásához szükséges legdrágább alapanyag helyben, ami lopható észrevétlen mert "felhígítható" és azonnal korlátlan mennyiségben elpasszolható a lopott cucc az építőiparba az a műgyanta. Többet hoztak, a többletet meg lenyúlták. Senki nem szólt rájuk, mindenki benne volt.
Nagyjából teljesen mindegy "mennyi" műgyantát ír a "fehér lapra" egy mérnök, mert az nem determinálja, hogy végül mennyi lesz benne valójában. Oké.
Akárhogy is, legalább egyszer megtörtént. Adott a végeredmény: pár kártya nyákja elreped. Senki nem tagadja. Rendben van.
De Ti erre elkezditek adni a lovat valaki alá, aki vett egy 250W TDP-s 6800-at. Nem 450, nem 350, nem 320, hanem egy 250W-os kártyát ég szerelme.
Azért nem gondolod, hogy ez így egy kicsit túl van tolva? Ennyi erővel én is kereshetném a támasztót a 6700XT-hez a 230W TDP-vel nem? No offense, de egy 9800 gx2 sem tört el anno, csak mondom. -
setup
tag
válasz GoodSpeed #30616 üzenetére
"azért ha már van egy ilyen probléma"
Mér' a backplate meghajlik? Nem. Akkor hol a probléma? Oda van csavarozva a kártya a házhoz, a hátlapja meg kimerevíti.
Anno a két nyákos 2GPU-s 9800GX2? Na, az nehéz volt, aztán hol támasztottuk meg? Sehol. Hagyjuk már gyerekek. Rosszabbak vagytok, mint egy hímző egylet. Melyik találta ki ezt a támasztósdit?
Közben nekem is megjött a 6700XT, ez ilyen BIO rev, lesz,.előző tulaj szerint lakik rajta egy tücsök ha felcukkol én kiöntöm lakkal a tekercsházakat.Azt nézegetném, hogy az 1600AF-et cseréljem e ki 3600-ra ehhez a VGA-hoz így, hogy csak a kess a különbség a két proci között, de mindenhol FullHD teszt van fenn az meg a sánta kóbor kutyát nem érdekli, hogy azoknak 100FPS-ük vagy vagy 130.
Nekem a Rift-hez kéne tudni Pixel per display override persze, naná , de hát alap, most FullHD-hez mi a fenének vennék ilyen erős kártyát? Legalább egy 4k összehasonlítás lenne fenn, de miért pont FullHD? Nem is értem. -
setup
tag
válasz logineres #30587 üzenetére
Azt írod nincs kép posztoláskor, akkor meg nem Windows, szóval kár reménykedni. Ettől még beállíthatod a Windows-ban, hogy a semmi legyen a jelszavad, hogy egyből belépjen, aztád beírod a futtatásba, hogy „shell:startup” és a megjelenő mappába bemásolod pl. az egyik játékod parancsikonját.
Azt írod kép nélkül hallod, ahogy betölt a Windows. Ha kép nélkül hallod azt is, ahogy elindul játék, tehát a játéktól sem omlik össze a VGA driver, de egyik kimeneten sincs kép integrált VGA meg nincs, akkor szerintem onnan nincs tovább a történet. Onnan szerintem tuti, hogy VGA.
Ha bármi „környezeti” miatt menne el a kép összeomlana a VGA driver. -
setup
tag
válasz mpierre #30579 üzenetére
Végül is rezgőkörről beszélünk, tehát mindenkinek rezeg, csak jó esetben nem hallani. Ahogy néztem a videókat magas FPS-en jobban hallani, de hallhatóan javul valamit alulfeszelés miatt is, nem csak az FPS limittől. Ezért nem zárom ki, hogy a hőmérséklet indukálta hőtágulás is játszik a történetben. Már úgy értem, hogy alulfeszelve nem melegszik annyira léggel és a teljes feltekert huzalhossz hidegen rövidebb lehet annyival, hogy lesz egy-két ezredmilliméter „helye” rezegni a tekercsnek és emiatt nem ciripel annyira alulfeszelve.
Igazából mindegy, mert már eljutottam oda, hogy kezdem feladni az aprót.
Ha meg újonnan rendelem úgy is ott a 14 napos elállás.
Egyszerűen akkora a káosz az új árakban is lásd rx6800 - 153k, hogy folyamatosan azt érzem, hogy át akarnak húrni az aprón.
Gondolnám naivan, ha egy új 6800 153k, akkor egy használt garis mondjuk 130-140k, ehhez képest egy 3060 száz fölé tud menni, ami sokszor a fele FPS-ben egy 6800-nak és mellé persze valami 100 éves lejárt garis bányászkártya.
Persze lehet mondani, hogy nem a teljesítmény számít, de akkor egy rx580, ami újonnan 75k az emag-on az miért 25k használtan az aprón? Ha nem a teljesítmény számít?Ha meg a teljesítmény számít és egy új 6800 153k a büdös életben nem mehetne egy lefingott 3060 ma már még 75k fölé sem, nem hogy 100k fölé.
Meg van őrülve minden.
Régi szép idők tudod, hogy ha lassú követőként 1-2, esetleg 3 éves hardvereket vettél szinte féláron tudtál építkezni. Ehhez képest ma a 2-3 éves kártyákkal húrnak át a legjobban.
Ár-teljesítmény arányban se jó bolt és még gari sincs rajta.
Picit elment most a kedvem, de majd nézegetem még.
Ez a hatezres sorozat lesz a vége nagyon úgy néz ki. -
setup
tag
-
setup
tag
válasz raziel01 #30561 üzenetére
Erről lekéstem, pedig ez tényleg jó ár volt. Most betettem a kosárba, de már nem ad kedvezményt, hiába teszek mellé mást is. Ennyiért pedig bezsákoltam volna.
Más:
6700XT-k tekercsei mennyire ciceregnek? Alapvetően mindegyik csinálja, vagy csak van egy-két peches vásárló és az posztol túl sokat erről a neten?
Új hozzászólás Aktív témák
Relatív gyári teljesítmények:
● RX 6400-hoz képest
● RX 6500 XT-hez képest
● RX 6650 XT-hez képest
● RX 6750 XT-hez képest
● RX 6950 XT-hez képest
Fogyasztási keret állításához:
● MorePowerTool
/link a weblap közepe fele/
● MorePowerTool leírás/guide, mit hogyan, miért !!!
Aktuális AMD driver:
● AMD.com
EXCEL-tábla topiklakók méréseivel:
● [LINK]
- CES 2025: Feltekeri kijelzőjét a Lenovo ThinkBookja
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ukrajnai háború
- Elektromos cigaretta 🔞
- Cyberpunk 2077
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- ASUS routerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest