- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- iPhone topik
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Czo
addikt
válasz
moongoose #89244 üzenetére
Ugyan nincs elottem a kep, de tobb, mint valoszinu (szinte 101%
), hogy 8 bites adatbusza lesz annak a chipnek, amit ugy tudsz illeszteni a 16 bites adatbuszhoz (286 ugye), ha kettot hasznalsz belole. Igy a paros bytetok az egyikben, a paratlan byteok a masik chipben lesznek.
Szerk: Eleg lesz 1 darab 8 bites chip is, ha akarsz kiegeszito logikat epiteni a lapra, ami megoldja a 8 bites adatok 16bites buszra torteno multiplexalasat. Viszont ez tovabbi plussz koltseg, raadasl olcsobb volt meg 1 darab 8 bites romot megvenni es rarakni, mint a kiegeszito aramkort. Ez a kiegeszito aramkor kesobb, az integralt chipsetek megjelenesevel szepen bekoltozott a chipsetbe, igy maradhatott a 8 bites chip.
-
fpeter84
senior tag
válasz
moongoose #89232 üzenetére
azthiszem csak sikerült kiszúrnom a lapodat a theretroweb-en úgy hogy csak a 286 platform, 2db 8bit és 6db 16bit ISA slotra kerestem rá - bár más színűek a foglalatok itt ott, de egyetlen eltérést sem sikerült eddig kiszúrnom, szóval lehet más évjáratban más alkatrészekből épült, vagy esetleg ugyanazt a nyáktervet másik gyártó is gyártotta - viszont a szépséghiba hogy se manual, se jumper doksi, semmi ilyen nincsen róla sajnos...
a coprocit leginkább csak spec programok használták mint CAD, táblázat és adatbázis kezelők - a játékokra nem volt jellemző mert akkor töredék annyi példányt tudtak volna csak eladni... valahol a 486-ok megjelenésével kezdett alap elvárássá válni és kezdték kihasználni a játékfejlesztők is, amikor már az összes 486DX-ben alapból ott volt
#89234 envagyok
nem azt mondtam hogy nem is létezett itthon ilyen, csak hogy annyira ritka volt hogy még egyetlen egyet sem láttam élőben, pedig pár lap már átment a kezeim alatt az utóbbi 30 évben... -
Czo
addikt
válasz
moongoose #89232 üzenetére
A chipeket alapvetoen ugy tudod meg, hogy megkeresed az adatlapjat, a rairt szoveg alapjan. Azt, hogy melyik kondi/ellenalas pontosan mivel van kapcsolatban, azt ugy tudod meg, ha megnezed a lapon a vezetok iranyat. Mi hova megy, honnan jon stb.
A retrowebet mondtam volna, hogy ott nezd meg, de ott csak hasonlo lapok vannak, pont ilyen nincs.
Az FPU-t szerintem nem nagyon hasznaltak a jatekok abban az idoben. Szerintem, amikor elkezdtek hasznalni, de nem volt kotelezo, mar javaban a 386/486 idoben jartunk, mire pedig kotelezo lett, addigra mar volt Pentium is.
-
fpeter84
senior tag
válasz
moongoose #89229 üzenetére
az LH21256 datasheetre rákeresve 256Kx1 szervezésű vagyis darabja 32KB, van rajta 4*8 (+1 ECC) darab vagyis kerek 1MB
a 80287 szép érték, még életemben nem láttam élőben semmiféle koprocit, annyira kevés gépbe került ilyesmi... talán ha 100-ból 1-be...
csinálj távolabbi képet is amin egybe az egész látszik, hátha úgy meg lehet találni
a tápra tegyél valami terhelést és úgy is nézd meg, akár egy 12V autó izzót, mert tapasztaltam már olyat régi táppal hogy terhelés nélkül hülyeségek jöttek ki belőle -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Óra topik
- Az AI-ügynökök közel fele hamarosan a kukában végzi
- Dune: Awakening
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Napelem
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Hobby elektronika
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- ASUS TUF Gaming F16
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged