- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Magisk
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Telekom mobilszolgáltatások
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
moongoose #89244 üzenetére
Ugyan nincs elottem a kep, de tobb, mint valoszinu (szinte 101%
), hogy 8 bites adatbusza lesz annak a chipnek, amit ugy tudsz illeszteni a 16 bites adatbuszhoz (286 ugye), ha kettot hasznalsz belole. Igy a paros bytetok az egyikben, a paratlan byteok a masik chipben lesznek.
Szerk: Eleg lesz 1 darab 8 bites chip is, ha akarsz kiegeszito logikat epiteni a lapra, ami megoldja a 8 bites adatok 16bites buszra torteno multiplexalasat. Viszont ez tovabbi plussz koltseg, raadasl olcsobb volt meg 1 darab 8 bites romot megvenni es rarakni, mint a kiegeszito aramkort. Ez a kiegeszito aramkor kesobb, az integralt chipsetek megjelenesevel szepen bekoltozott a chipsetbe, igy maradhatott a 8 bites chip.
-
fpeter84
senior tag
válasz
moongoose #89232 üzenetére
azthiszem csak sikerült kiszúrnom a lapodat a theretroweb-en úgy hogy csak a 286 platform, 2db 8bit és 6db 16bit ISA slotra kerestem rá - bár más színűek a foglalatok itt ott, de egyetlen eltérést sem sikerült eddig kiszúrnom, szóval lehet más évjáratban más alkatrészekből épült, vagy esetleg ugyanazt a nyáktervet másik gyártó is gyártotta - viszont a szépséghiba hogy se manual, se jumper doksi, semmi ilyen nincsen róla sajnos...
a coprocit leginkább csak spec programok használták mint CAD, táblázat és adatbázis kezelők - a játékokra nem volt jellemző mert akkor töredék annyi példányt tudtak volna csak eladni... valahol a 486-ok megjelenésével kezdett alap elvárássá válni és kezdték kihasználni a játékfejlesztők is, amikor már az összes 486DX-ben alapból ott volt
#89234 envagyok
nem azt mondtam hogy nem is létezett itthon ilyen, csak hogy annyira ritka volt hogy még egyetlen egyet sem láttam élőben, pedig pár lap már átment a kezeim alatt az utóbbi 30 évben... -
válasz
moongoose #89232 üzenetére
A chipeket alapvetoen ugy tudod meg, hogy megkeresed az adatlapjat, a rairt szoveg alapjan. Azt, hogy melyik kondi/ellenalas pontosan mivel van kapcsolatban, azt ugy tudod meg, ha megnezed a lapon a vezetok iranyat. Mi hova megy, honnan jon stb.
A retrowebet mondtam volna, hogy ott nezd meg, de ott csak hasonlo lapok vannak, pont ilyen nincs.
Az FPU-t szerintem nem nagyon hasznaltak a jatekok abban az idoben. Szerintem, amikor elkezdtek hasznalni, de nem volt kotelezo, mar javaban a 386/486 idoben jartunk, mire pedig kotelezo lett, addigra mar volt Pentium is.
-
fpeter84
senior tag
válasz
moongoose #89229 üzenetére
az LH21256 datasheetre rákeresve 256Kx1 szervezésű vagyis darabja 32KB, van rajta 4*8 (+1 ECC) darab vagyis kerek 1MB
a 80287 szép érték, még életemben nem láttam élőben semmiféle koprocit, annyira kevés gépbe került ilyesmi... talán ha 100-ból 1-be...
csinálj távolabbi képet is amin egybe az egész látszik, hátha úgy meg lehet találni
a tápra tegyél valami terhelést és úgy is nézd meg, akár egy 12V autó izzót, mert tapasztaltam már olyat régi táppal hogy terhelés nélkül hülyeségek jöttek ki belőle
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Villanyszerelés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Sorozatok
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- E-roller topik
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- Hálózati / IP kamera
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- Eladó Garanciális (2027.10.08) AMD 7700 processzor Jegelve: torok.adam11
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Új,bontatlan,dobozos, számlás,garanciás 7800X3D CPu.
- Intel Core i7-10700 8-Core 2.9GHz LGA1200 (16M Cache, up to 4.80 GHz) Processzor!
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, CW90
- Samsung Galaxy A50 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 SUPER 8GB ZALMAN I3 NEO Enermax 650W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest