- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hová lett 1000 mAh?
- Mobil flották
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
vakond5
őstag
válasz
inspiroyhome #53109 üzenetére
Akkor milyen szenzor? A szoftver csak a hardverre tud támaszkodni.
-
do3om
addikt
válasz
inspiroyhome #53115 üzenetére
Ja értem, mert már elgondolkoztam a 70e ajánlatodon
De az alaplap így mindjárt nem annyira tetszik. -
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #53098 üzenetére
Már írtam korábban, h az ilyesmi ram hiba. Valami időzítés nem kerek.
HT link és CPU NB-t vedd 2200-ra, az biztosan stabil. Teszteld megint, YT, Farmerama meg ilyesmi. Ha nem stabil, akkor ram időzítést kell állítani. Esetleg plusz fesz a memvezérlőnek és a ramnak is.rambustibi: ha valamikor megerőszakolom magam és összerakom, akkor tesztelem. De csak frekire, teljesítményt nem szoktam különösebben mérni. Ha van olyan free progi, amivel mérjek, akkor írd meg, lefuttatom. De nem ilyen több gigás firestrike vagy ilyesmiket.
-
marquuard
veterán
válasz
inspiroyhome #53098 üzenetére
Az érték ne tévesszen meg, az közel sem pontos, a Piledriver-es procikhoz készült IBT-hez egy FX patch, ami rendesen számolja a GFLOPS-ot. Viszont van egy hibája, az utolsó körre mindig hibát ír ki (legalábbis nekem állandóan, patch nélkül tünetmentes.)
-
HANDO88
senior tag
válasz
inspiroyhome #53106 üzenetére
Nekem HWinfo és AIDA tök egyforma értéket mutat.
-
HANDO88
senior tag
válasz
inspiroyhome #53100 üzenetére
Akkor lehet hogy nem is rotyog a procid? Az AIDA is a bios-ból veszi az infót. Jut eszembe, a múlt héten raktam össze egy gépet FX6200 +Giga970-es lap és az is baromságokat Írt a proci hőfokára, mondjuk az irreálisan keveset. 8-12 fok volt a kupak.
-
Habugi
addikt
válasz
inspiroyhome #53089 üzenetére
Igen, így lesz a legjobb!
Ha azt nézed, hogy az adott OC eredményt emberes alulfeszeléssel érted el nem is rossz az..!
Új hűtővel majd egészen más lesz a leányzó fekvése!
-
Habugi
addikt
válasz
inspiroyhome #53084 üzenetére
Az az 54°C-os kupakhő jóval beljebb van a komfortzóna határain.
Már bebizonyosodott, hogy render alatt jobban melegszik szóval a helyedben azt csinálnám, keresnék adott fesz mellé egy Primestabil órajelet és ha megvan, akkor ráengednék egy pár órás rendert.Addig emelném a feszt/órajelet, amíg egy hosszabb render alatt is 70°C alatt tudod tartani kupakszinten.
Ugyanakkor a jelenlegi vcore mellett könnyen elképzelhető, hogy render közben azaz 54es kupakhő felmenne akár 65ig is, a házad oldala is lentvan még szerintem, tehát igen, maradjon a jelenlegi fesz és keress mellé Primestabil órajelet, utána renderes teszt esetleges gépház oldallap visszatétellel párosítva.
Egészen addig rendben vagy, amíg 70fokig bezárólag meg tudod fogni tartósan render közben/alatt.Magszinten az ajánlott hardlimit a 65°C.
-
Habugi
addikt
válasz
inspiroyhome #53074 üzenetére
3.8Ghz-hez kevés neki az a fesz ami éppen be van állítva és droppolgat, ezen a vcore beállításon maradhatsz is csak egy alacsonyabb/stabil órajelet kell keresni mellé. 19es szorzóról vidd lejebb először 18.5x (3700) majd ha még szükséges akkor 18x(3600)-re.
-
Habugi
addikt
válasz
inspiroyhome #53072 üzenetére
Fene vigye..
Feszből is vegyél vissza 1-2 lépcsőt, szorzó pedig 18/18.5x.
-
Habugi
addikt
válasz
inspiroyhome #53069 üzenetére
Szép, máris Prime stabilnak tűnik 4Ghz-en viselhető hőmérséklettel..
No offense tényleg, de most tartasz ott, amit pont 24órája javasoltunk: [link]Az előző válaszomban amúgy csak emiatt írtam amit írtam:
'A gyárit nem rakom vissza, mert oké hogy 5 fokkal hűvösebb, de iszonyat hangja van."
Tomko78, norbert1998:
Egy árva szóval sem említettem a másik oldal gyári hűtőit, nem véletlenül..
, CPU ajánlóban ugye dúl az Intel szerelem, sokszor elhangzik milyen marha nyugodtan rajtuk lehet hagyni/nem kell lecserélni, hát lelkük rajta..
Norbi, alapórajel, FX-el?? -
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #53067 üzenetére
Nah, ennek 2/3-át be tudtad volna állítani, ha elolvasod az összefoglalót...
Azt írom, amit sztem állíts át.
cpu ratio: 20
HT link frek: 2200
C1E: enabled
Cool & quiet: enabled
AMD APM: disabledCPU-feszt pedig lépésenként vedd még lejjebb, amíg Prime / IBT stabil
-
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #53065 üzenetére
Mindig igazam van. A nagy orrrrmány ne tévesszen meg!
Összefoglalóban is sok hasznos dolog van. Asus-os alap tuningos is segíthet, de sokak van itt brutál frekin FX, nem lehet a tieddel sem baj. Csak megkéri a többi HW-ból is a komolyabbat. Aprón keress nagy hűtőt, rögtön lehet neki csapatni.
-
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #53024 üzenetére
bios beállításokról rakj fel képet.
A nagy siránkozást megértem, de egy fél mondatot írhattál volna, h akkor milyen értékeken megy most.raubisoda: dettó. nem megy, jujj-jujj. De érdemi infó nincs. Ezen hogy segítsünk? Amúgy gyanítom ram oldalon lesz a hiba... CPU/NB feszt rakd autora, restart. Nézd meg hány V ilyenkor. CPU-Z-vel ram időzítéseket is nézd meg. Utána ezeket közöld és segítünk.
Megjegyzem tegnap sikerült derékig érő sárba menni a kocsimmal és nem megy. Komolyan. Ha ennyit mondtam volna a szerelőnek, akkor hétvégéig vizsgálta volna, egy "szerényebb" összegért. Nem vagyok autószerelő, de kiderítettem mi a baj, úgy hívtam fel. Kedden legkésőbb kész.
Remélem érthető a hasonlat. Ha akarod, hogy jól működjön, akkor tenni kell érte. Az nem elég, h ide beírod, h áááá 3 napja szopok vele, de nem jó. INFO kell. Bios KÉP kell. Kitöltött ADATLAP kell.
-
törölt tag
válasz
inspiroyhome #53049 üzenetére
Elképesztő, hogy úgy elszállt a gyári hűtővel (is) auto feszen, míg normálisan belőve megüt egy (alapórajelen, tc nélkül) elfogadható szintet. Épp a napokban említettem, hogy gyári hűtővel egy kezdő/laikus akár meg is sütheti az fx-6300-as prociját, mert auto-n adja neki a kakaót bőven. A 8320-as nyilván még nagyobb falat, de elvileg a hozzá adott gyári hűtő is jobb kell legyen.
-
Habugi
addikt
válasz
Látod, pedig olyan szépen kértelek, hogy "nyugi" még az elején..!
Az a hűtő ennyit tud sajnos, 12V-os ágat elnézve HWInfoban még 1.44V-nál sem esett le, szóval a táp remélhetőleg oké lesz, bár egyik-másik shotodon 3000rpm-et ment a ventije ami hujujujjuj, nem is tudtam h a táp ventik is tudnak ilyet..
Amúgy 71k-ból nem raksz össze Z-ben K i5-öt (ezekre is kell normális hűtő), sima meg elég nudli pláne renderre az FX-el szemben.
Veszel rá proper hűtőt (10-12k, apróról fele vagy 2/3ad ennyi..) és simán meglesz a 4.5Ghz 24/7 renderre. -
vakond5
őstag
válasz
-
Balathruin
veterán
válasz
Akkor jöhet a következő lépés: Normális hűtő szerzése.
-
vakond5
őstag
válasz
inspiroyhome #53046 üzenetére
Ez már sokkal emberibb. Mindenképp maradj alapórajelen, mert most a melegedés visszaszorítása a cél. Fesszel próbálkozz 1.2 és 1.3 között.
-
DiszNóÓl
senior tag
válasz
inspiroyhome #53046 üzenetére
Most emelheted szorzóval ha kell több teljesítmény. De szerintem 4ghz-hoz kevesebb fesz is elég. Próba cseresznye.
-
törölt tag
válasz
inspiroyhome #53037 üzenetére
Ja hogy ez egy korábbi revíziója az alaplapnak, még nem uefi-s. Load-Line Calibration-nek ettől függetlenül szerintem szerepelnie kell valahol, azt is érdemes átállítani high-ról.
-
DiszNóÓl
senior tag
válasz
-
Balathruin
veterán
válasz
Csak szintek vannak? Ha igen, akkor ennél még a 10+ éves alaplapjaim is jobbak.
Mind1, vedd le eggyel, ha tudod.
Ja hogy +- van. Akkor -0.1 -
Balathruin
veterán
válasz
inspiroyhome #53027 üzenetére
Kicsit?
Szerintem azért a ~0,14V különbség nem kicsi. LLC állítás van? Lehet az a gond, vedd le ha extreme/very high-on van + a feszültséget állítsd be 1,3V vagy az alá egy kicsivel.
-
guftabi96
addikt
válasz
inspiroyhome #53030 üzenetére
1.44 az nagyon sok lesz.
főleg gyári hűtővel. -
Mi5u
tag
válasz
Egy ki segítség, nálam így vannak a feszültségek:
1.236V - 3.5Ghz
1.310V - 4.0Ghz
1.440V - 4.6Ghz(bár itt már elvérzik az Arctic A11) -
raubisoda
senior tag
válasz
Az sok az sok ááá nem kell....
-
törölt tag
válasz
95 °C, te jó ég...
Az 1.44 V amúgy biztosan sok neki, de a 95 °C még azzal együtt is sok.
Mondjuk az északi híd hőmérséklete sem kevés, de lehet a proci fűti fel így.Még próbáld meg ezt is: az LLC-t (Load-Line Calibration) medium-ra tedd, a magfeszültség értékét pedig konkrét értékre állítsd be, mondjuk 1.25 V-ra.
-
DiszNóÓl
senior tag
válasz
1.44-es fesz nagyon sok. Lődd be alapfeszre biosban (auto helyett alapfesz legyen, numpad - al tudod lejebb venni + al többet adni.) alapfesz mellett 4Ghz szorzóállítással és nem fog melegedni.
-
HANDO88
senior tag
válasz
Mennyi a feszkó? A kép nem nagyÍtható.
(#53029) raubisoda :
(#53030) nagynorbiman : az sok
-
törölt tag
válasz
inspiroyhome #53021 üzenetére
Azért még nem biztos, hogy a proci a ludas ebben, simán lehet valami gubanc az alaplappal is. Próbáld még a bios-t frissíteni (utána megint be kell állítani mindent), hátha az segít. Ha nem, akkor az alaplapot másik procival, illetve a procit másik alaplapban tesztelni, ha van rá módod. Ha nincs, én visszavinném az egészet a boltba, ahol vettem.
Illetve ami még eszembe jutott, hogy a magfeszültséget ellenőrizd is terhelés mellett cpu-z-vel/aida-val, ha nem tetted volna meg, hogy tényleg 1.2-1.3 V közti-e.
-
ViZion
félisten
válasz
Meg kell szokni, gyárilag alapos túlfeszt kapnak ezek. Gyk. használhatatlanul sokat.
Próbáld 1,2-1,3 V körül megtalálni a legjobb frekit. Utána új hűtő és lehet feljebb menni.
-
vakond5
őstag
válasz
Valami nagyobb baj lesz ott a háttérben, mert nem létezik hogy olyan iszonyatosan melegedjen egy 8320 még gyári hűtővel is..
-
törölt tag
válasz
inspiroyhome #53018 üzenetére
Próbáld meg esetleg a magfeszültséget a "Normal" beállításra tenni. Az "Auto" túl sok feszt ad.
Amúgy nem zárom ki, hogy gyári hűtővel az a majd 80 °C reális fx-8320 esetén az 1.4 V körüli magfeszültség mellett.
-
ViZion
félisten
válasz
inspiroyhome #53014 üzenetére
"Stock órajelek" és stock feszek is? Összefoglaló, kicsi beállítások megvoltak?
-
Balathruin
veterán
válasz
Szerintem a ház lehet még a baja.
-
Kutya_7
tag
válasz
Ha van otthon egy kallódó venti és fel tudod erősíteni/fogatni az alaplap hátuljára a procifoglalattal szemben az is segítség lehet. Pár fokot lejjebb visz rajta...
-
Habugi
addikt
válasz
inspiroyhome #53011 üzenetére
Egy próbát simán megér persze, csak Lacpac példájából/esetéből kiindulva nem lehet biztosat állítani.
Azért valljuk be, az a hűtő ami rajtavan nagyon "falatka" kategória egy 8magos FX-nek..Próbálj MX-et szervírozni (mondanám hogy bármi jó a gyári AMD paszta helyett, de nálam speciel az MX-2 még a Scythe pasztához képest is 12fokot hozott..) és nézd meg mennyit javul a helyzet.
Mielőtt nagyobb hűtőt vagy másik tápot vásárolnál, érdemes egy kört letolni egy nem osztott ágas kölcsöntáppal is. Amúgy ez még csak az első este, nem akarlak elkeseríteni deee..., nekem hetek/hónapok alatt sikerült a saját igényeimnek megfelelően finomhangolni a vadat.Még nagyon az elején jársz szóval a türelem rózsát terem!
Vagy ahogy korábban szó esett róla: [link] -
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
inspiroyhome #53005 üzenetére
Barátom... (ha mondhatom ezt) a hőközlő pasztát nem kapargatjuk és újra hasznosítjuk.
az máris a forrósodás első okozója is lehet.
arctic mx pasztát alá és mindjárt hűvösebb is lesz, no meg a gyári ventit érdemes cserélni, mert az sok mindenre nem jó, és azt is elég hitványul teszi
meg a házban is legyen kellő légáramlás, FX-nél még fontosabb a légrámalás, mert az tud fűteni.
van itt egy két Úr, aki tudna mesélni, mennyire jó a fűtőértéke az AMD FX-nek (én magam is oszlopos tagja voltam a technológiának) -
Habugi
addikt
válasz
Közben olvasom mit írtak a többiek, ha osztott ágas a Hexa akkor sztornó amit írtam.
-
Balathruin
veterán
válasz
Egyáltalán felmelegedik a hűtő? Ha nem, akkor 1000%, hogy a paszta a baja, de a gyári amúgy is vicc, házi lekvár 2x lekörözi.
-
Habugi
addikt
válasz
inspiroyhome #53000 üzenetére
Az a táp tuti elég neki!
Köszi, hogy megfogadtad a HWInfo64-es tanácsom, ennek eredménye képpen meg is van a probléma.., maximum oszlopban szépen látszik, kupakszinten csúnyán elmegy 80°C-ig.
End of story, nekem ugyan AWARD Biosos lapom van, nem tudom a tiéd melyik Rev és UEFI vagy AWARD Biosos még, PC Heath Status menüpontban van egy opcio ahol beállíthatom hány foknál szabályozzon le.
Ez elméletben azt kéne jelentse(+amennyire utána tudtam olvasni..), hogy a speaker felvisít ha elérem az adott hőmérsékletet / elveszi a feszt a CPU-tól, gyakorlatban vagy kékhalálozott ilyenkor vagy restartolta magát az egész gép.
Nálad valószínüleg ez a limit 80fokra van belőve, ami nem is baj!A pasztázással lesz valami, mert még azzal a 3k-s hűtővel sem mehetne alapfeszen 80 fokig!
Szerk.:
(#53005) nagynorbiman:
Na így viszont már egészen biztos, hogy a pasztázás a ludas..!
AMD gyári paszta, leszedve~átrakva, áúccs..MX-2 vagy MX-4et neki!
-
Balathruin
veterán
válasz
Te jó ég... lekaparod a pasztát máshonnan és össze vissza elkenegeted? Hát én erre már nem is tudok mit mondani... Vegyél valami érteleset és rakd fel újra.
-
Balathruin
veterán
válasz
inspiroyhome #53003 üzenetére
Semennyire. Hűtő rajta van rendesen?
-
HANDO88
senior tag
válasz
inspiroyhome #52998 üzenetére
Szerintem annak simán elégnek kell lennie.
-
HANDO88
senior tag
válasz
inspiroyhome #52996 üzenetére
Milyen táp?
-
Lacpac
őstag
válasz
inspiroyhome #52994 üzenetére
Szvsz elfogyott a tápod.
Lekapcsol a táp védelme. -
Habugi
addikt
válasz
inspiroyhome #52989 üzenetére
Igen így értettem.
Csak, hogy tudd egy 8320asban is mennyi potenciál lehet és amúgy is render a téma, ez volt az utolsó mérésem: [link]Ugye ez még mindig levegő.., jófajta vízzel ki tudja hol lenne a vége.
-
Habugi
addikt
válasz
inspiroyhome #52987 üzenetére
"Turbo Coret kikapcsoltam, 66 fok helyett 54 Large FTT-vel.... LOL?"
Hát igen.., "szeressük" a Turbot..!
Elkezdhetsz feljebb menni alapfesz mellett az órajellel pl 100asával, Prime szépen ki fogja dobni mikor válik éhessé. Innentől már csak a hűtő fog limitálni.Az alapórajelet elkell felejteni, ezeket a procikat tunningra gyártották.
Képzelj magad elé egy K-s i5-öt ami az Intelnél a tunning verzió szép felárral, vedd a sima/K-s procik viszonyát és szorod be kettővel. Na kb ennyi van a Visherákban, kupakolós kabaré sincs csak hűtő kérdése az egész! -
Habugi
addikt
válasz
inspiroyhome #52985 üzenetére
Az is jófajta 8+2es lap.
Sajnos sokkal több potenciál van a lap+cpu párosodban, sem mint amit tartós render mellett ki tudnál használni. Nem akarok nagyon számokkal dobálózni, de cirka 1Ghz-et bennehagysz azzal a hűtővel a configban. Nem tudom miről váltottál erre a setupra, lehet még így is teljesen meg leszel elégedve a sebességével a korábbihoz képest, csak jó ha tudod, hogy még bőven lenne/van benne tartalék! -
Habugi
addikt
válasz
inspiroyhome #52980 üzenetére
Az AIDA tudtommal maghőt mutat (lehet rosszul emlékszem, de monitorozásra 100x inkább HWInfo64).
Valószínüleg a Turbo On miatt hasalt el teszt közben, feleslegesen magas fesszel eteti a procit, kapcsolt ki, összefoglaló alapján. Manuál állíts neki 1.3V-ot (alapfesz..) és nézd meg így bírja-e a Primeolást.(#52981) eldiablo:
Pffff...
-
Picturemaker
őstag
válasz
inspiroyhome #52974 üzenetére
Üdv!
1. A kártya rossz, mindkét ventinek kellene szabályozottan forogni.
2. Az a hűtő FX8320-ra kevés (gondolom ráadásul automata feszen megy a proci).Ház szellőzése rendben van?
Tesztelj külön procit és külön VGA-t, hogy kiderüljön melyik adja meg magát. -
HANDO88
senior tag
válasz
inspiroyhome #52974 üzenetére
Az a Cooler Master Vortex Plus nem valami izmos darab egy 8320-ra.
-
Habugi
addikt
válasz
inspiroyhome #52973 üzenetére
Ugyan ez a lap+cpu párosom van, visz mindent mint a piros ász!
VGA venti: passz
Hűtő: a gyárinál bármi jobb, "normálisabb" OC-khoz szerintem marha kevés, de ha a 7770es venti problémát megoldottad, annak kihajtására bőven jólesz 3.5-4Ghz között is, szóval max akkor nézzél rá nagyobb hűtőt ha túlságosan melegszik 1.3-1.35V mellett is illetve ha nagyobb VGA-t szeretnél majd tenni mellé.(#52974) nagynorbiman:
A Prime+Furmark önmagában nem igazán normális...
HWInfo64 letölt, sensor modeban indít, príme a procira és nézd meddig melegszik.
Ha nagyon ragaszkodsz hozzá, Furmarkal ugyan ez.Turbo oFF és társai beállítások megvoltak BIOS-ban?
Fent a téma összefoglalóban megtalálod Orrmányos (aka ViZion) irományát, kezdő OC-soknak! -
vakond5
őstag
válasz
inspiroyhome #52952 üzenetére
Akkor viszont maradj mindenképp a használtaknál, azzal jársz a legjobban.
Gigabyte lapok se rosszak, de én az Asus-t javaslom. Annak legjobb az UEFI-je szerintem, és nem is csinálja a kétszer indulós dolgot. -
Picturemaker
őstag
válasz
inspiroyhome #52950 üzenetére
Üdv!
Nem xar az a lap, csak a "nagy" FX alá gyenge a VRM része. Egy FX6300 kis szerencsével 4.2 környékén még elmegy benne, az FX8xxx pedig kézi beállítással talán 4 GHz-en, de már ott is előfordulhat throttling.
-
marquuard
veterán
válasz
inspiroyhome #52950 üzenetére
Szarnak nem szar, csak a többi 970/990-es lapokhoz képest ennek gyengébb a tápfázisa, és a rajta lévő VRM borda is több sebből vérzik. Nekem egy egész jó darab CPU-m van (értsd úgy, hogy alacsonyabb feszültségen magasabb frekvencián megy) és 4,4GHz volt a maximum, amit el tudtam érni 6 maggal, efölött már böngészőben is throttlingolt a monitoroztatás alapján. Ekkor döntöttem úgy, hogy minimális szinten megmókolom a VRM hűtését és kis gépház hátsó panellapjából kiszedett alumínium lapokat tűzdeltem be a bordázat közé, a processzorhűtő ventilátorja meg lefújja róluk a meleget. Ezzel stabil 5GHz-en megy a CPU lassan fél éve throttling nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel I7 4790 Eladó!
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (BX8071514900KF) Processzor! BeszámítOK
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest