Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    Rájár a rúd az x86-ra

    Tegnap cikkeztek a Fugakuról, ami egy Arm.procit használó rendszer:

    "The new top system, Fugaku, turned in a High Performance Linpack (HPL) result of 415.5 petaflops, besting the now second-place Summit system by a factor of 2.8x. Fugaku, is powered by Fujitsu’s 48-core A64FX SoC, becoming the first number one system on the list to be powered by ARM processors. In single or further reduced precision, which are often used in machine learning and AI applications, Fugaku’s peak performance is over 1,000 petaflops (1 exaflops). The new system is installed at RIKEN Center for Computational Science (R-CCS) in Kobe, Japan."

    Peak performance meglépi az 1exaflopot.
    Szerintem az A64FX különlegessége nem kifejezetten az Arm utasításkészlet, hanem az a felépítés, hogy HBM eteti a processzort vastag sávszélességgel, ami így egyszerre tud úgy működni, mintha gpu is lenne.

    Ez kábé ugyanaz az irány, mint az AVX512. Van az armnak is ez a kiterjesztése, az SVE, ami 128-tól 2048bit széles tud lenni.

    Oda akarok kilyukadni, hogy szerintem x86 CPU-tól akkor fogunk ilyesmit látni, ha melléteszik a HBM-et. De persze ahhoz olyan CPU felépítés is kell, ami ezzel élni tud. A jelenlegiek nem igazán ilyenek.
    Valószínűleg nem véletlenül írt tegnap abu olyanokat:

    "Ehhez olyan tesztszerverek is készülnek, ahol a processzor mellé be lesz kötve egy gyorsító az Infinity Fabric interfészen keresztül, így gyakorlatilag a két részegység egységes memóriaképet lát majd. Ez tulajdonképpen a 2021-es év vége felé érkező Genoa platform nagy fejlesztése. Az AMD erre a partnerek felé CPU-szerű programozhatóságként utal. Ez effektíve azt jelenti, hogy a rendszert hasonlóan kell majd programozni, mintha csak CPU lenne benne, vagyis az adatmozgásra, illetve a memória kezelésére vonatkozó nem kell beírni semmit, miközben a kód futni fog a gyorsítókon."
    [link]

    Ez úgy hangzik, mintha végre eljutna a.chipleten keresztül csatlakoztatott CDNA gyorsító (ami már nem IGP, mentes minden grafikától) a kupak alá.

    A másik merénylet az x86 ellen az Apple műve.
    Jó, persze az Apple az egy zárt bioszféra, nem igazán használhatók Apple szoftverek Apple környezeten kívül, vagy Vica versa most se. Nem tudom Mit nyerhetne egy asus vagy Lenovo azzal, hogy arm magos cput pakol a gépeibe - feltéve, hogy nem magának készíti, vagy nem jut hozzá lényegesen olcsóbban. A nagy kérdés, hogy kevesebbet fogyaszt-e egy ugyanolyan gaártástechnológiám készült arm CPU, ha nem jár teljesítménybeli kompromisszumokkal. De presztízs hatása biztosan van/lesz, és bár nem az Apple irányából, de verseny élénkítő hatása mindenképp lehet.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák