- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motorola Moto G54 5G Power Edition - nem merül le
- Samsung Galaxy S24 FE - később
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ezeket szerintem most mind érdemes követni.
asztali Raven Ridge procik (2400G, 2200G): [link] (ezeknek a noti verziója a 2700U, 2500U, stb)
AMD proci mélyvíz, a még meg nem jelent dolgokról, ez inkább szakmai: [link]
AMD procik jövőjéről szintén, de kötetlenebb formában, itt több minden belefér: [link]
VGA-knak is van külön, AMD Radeon találgatós: [link]De csinálhatsz egy külön noti Raven Ridge topikot, mint ezt a Carrizosat is csinálta valaki. Remélhetőleg több Raven tulaj lesz majd, mint Carrizos volt. Lehet nem ártana egy hely a notis tapasztalatoknak.
-
16CU-val kb GTX 1050 szint lehet, ha a hűtés vagy a tdp nem korlátozza le nagyon.
Nem is értem a notigyártókat. Végre egy jó erős széria AMD-től, s ugyan úgy alig kapni néhány típust nálunk, mint az egy ideje már divat. Nagyon örülök a 300k+ gépeknek, de a "halandóknak" is kéne valami. -
-
-
Ez a konkrét HP 15-ba010nt lett véve, hardveraprós emberke közbenjárásával. Végül a billentyűzet is magyar volt rajta.
Mindenképp Bristolt akartam, a youtube gyorsítás miatt, bár prociból is kinyomja az 1080p@60fps-t a youtube-on, szóval elég lesz a tulajnak még évekig. -
Köszi, ez elég baba, főleg ennyiért.
Későn jött végül ez az Acer (hogy látom, november második felétől listázza ipon pl), vettünk már egy HP-t.
A10-9600P, 2x4GB DDR4, melléerőszakolva R7 M440 ócskavas, 1TB, jogtiszta Win10, 160k körül volt. A teljesítménye bőven elég a tulajnak, szóval öröm és boldogság van.Btw vicces az Acer, most már inkább a Raven Ridge notikkal kéne jönni, nem RR start előtt egy hónappal Bristolos notikat piacra dobni. Bár lehet csak a magyar boltok nagykerek vannak nagy csúszásban.
-
A csúcs APU-k olyan i3-i5 szint körül szoktak lenni, előbbihez közelebb. Sok magot használó dolgokban jobbak, kevés szálas alkalmazásoknál gyengébbek. Noti procikat nagyon visszafogják a gyártók a jellemzően 15W-20W-ra belőtt hűtéssel. Raven lesz a szintlépés remélhetőleg.
-
A Llano 2,3GHz-ig turbózott, c2c meg ugye erősebb, mint az Excavator. Magasabb órajel miatt lehet picit pörgősebb lenne a Stoney, de erős a multitasking, kevés az egy modul szerintem neki.
Carrizoba a H265-öt berakták, a VP9-et kihagyták, még a vele egyidős, lesajnált IGP-s Skylake is tudja már. (VP9 gyorsításra képes hardverek)
Csak azért nem tűnik fel, mert izomból kitolja magából a fullHD youtube-ot a Carrizo. 4K youtube-ról mondjuk Bristollal sem lehet álmodni, mert VP9-et csak 1080p-ig támogat, Stony meg 720p-ig, vicc."up to 1080p VP9"
forrás -
Ez csak két mag, egy modul. Egy 4 magos Llano notiról vált, nem akarok kitolni vele.
Carrizo sajnos nem jó, mert nem gyorsítja a youtube-ot, AMD hülye volt, hogy nem kezdte el időben támogatni a VP9-et (amire átállt a youtube), Intel és Nvidia is beelőzte ebben egy évvel kb.Gondoltam meg tudja várni a Ravent, ha idén megjelenik, de a gép már eléggé köhög, Raven meg áttevődött 2018-ra.
-
Engem a 150-170k körüli nem macskás AMD-s notiknál zavar a kínálat szűkössége, most is kéne valami ismerősnek, de Lenovo 320-at nem merek ajánlani neki. Bristol alá nem mennék a youtube gyorsítás hiánya miatt.
Ipon kínálata, alig van Bristolos gép, s abból is csak 3 db van 200k alatt.
-
letepem
aktív tag
Nem próbáltam " támadni", szimplán érdekelt a téma.
Ez a konfig egy asztali konfiguráció, nincsolyan agresszív turbó, sőt igazából turbó sincs. Ellenben a teljesítménye jóval az aktuális mobil megoldások felett van.
Raven esetén mind az igp, mind a cpu mobil követelmények szerint van/lesz tervezve, azaz agresszívebb turbót alkalmaz, alacsonyabb tdp keret, feszültségkeret stb... Látva az eddig AMD mobil megoldásokat, ez még versenyképesebb lehet: nem lehet túlfeszelni
Árat tekintve pedig csak meg kell nézni az asztali ryzenek teljesítmény/ ár mutatóit. Én nem néztem, de szerintem kétszeres ez az érték az intel megoldásaival összehasonlítva, persze nagy átlagot véve és nem a "best case" és "worst case" eseteket.
-
letepem
aktív tag
A feltételezett nagy fogyasztást és árat milyen sztereotípia alapján állítod?
Ryzen bőven felveszi, sőt, jobb is bizonyos esetekben mint az Intel azonos árkategóriájú variánsa.
Több maggal kvázi kevesebbet is fogyaszt!Kérdéses lehet az IGP fogyasztása: a Vega alap és az undervoltos eredményeket megnézve, látható, hogy túl van feszelve a kártya. Igp-k szerintem (ált igp-k fogyasztási kerete agresszívebb) teljesítmény/fogyasztás szempontból inkább az "alulfeszelt" eredményekhez lesznek közelebb, ha meglesz a szükséges memória-sávszélesség is.
Árazás pedig szerintem hasonlóan agresszív lesz, mint az asztali Ryzenek esetén, mivel piacot és felhasználóbázist akarnak szerezni, mindezt egy olcsóbb lapkával.
-
Dhampir
félisten
Még valami eszembe jutott.
bossbob, nem tudom, hogy a Pavilionokkal mi a pontos helyzet, de például ProBookok esetében csak a HP által aláírt driverek telepítése engedélyezett (ugyan ki lehet játszani, de Windows Update esetében esetlegesen nagyot lehet vele szippancsolni), Linux alatt más a helyzet, de Windowsnál megköveteli például Intel meghajtó esetében.
Nem lehet, hogy emiatt is bajlódsz a driverekkel?
-
bossbob
tag
Most már nem éri meg bulldózer architektúrás laptopot venni!!! AKkor már inkább egy használt intel. Ha eddig kibírta valaki, akkor már inkább várja meg, amíg a Ryzenes APU-k megjelennek.
Szóval a radeon szoftverről peddig már írtam fentebb, hogy a win10 creators update vátozattal még mindíg nem működik!!!!!!
Most jön elvileg az új WIN10 frissítés és már előre félek mi nem fog működni.....
-
Hurkaleves
őstag
-
Ruuwa
tag
Alapesetben én is az APU-t mondanám, de csak a konkrét gép ismeretében mondanék bármit is. Sajnos tényleg minden a hűtés és a konfigurált TDP viszonyától függ. Annak nem látom értelmét, hogy a CPU és IGP egymás elől cibálja el a megahertzeket. Ezért nem zárnám ki teljesen a dGPU-t, még ha az csak egy R7 M340-es is. Lehet, hogy játéknál előrébb vagy az APU+dGPU kombóval, még ha nem is dualban mennek. De az is lehet, hogy az elégtelen hűtés miatt a dGPU hőtermelése nyomja lejebb az APU órajeleit.
-
Ruuwa
tag
-
Hurkaleves
őstag
simán!
nekem A10 5750M APU-m van a másik notiban 384sp-vel és 25.6GB/s memósávval (2x4GB 1600) és pl. a skyrim 1366*786 medium beállítás mellett gyönyörűen fut!
namost ez az R6 is 384sp-s de 720 helyett 800mhz a gpu és ha 2133Mhz-es ramokat tesz bele az ember dualban akkor a memósávszél 34GB/s ami igen jótékony tud lenni!
szóval igen. starcraft2, diablo3, warhammer retribution... is szépen futnak mediumban.. hirtelen ezek jutottak eszembe.
-
simo9555
tag
Alapvetően nekem is megoldódott a driver kérdés, viszont ettől függetlenül a support elég gyenge. Nekem csak CS:GO-ra kell meg néhány régebbi játékhoz. Egyenlőre elegendő a teljesítménye, remélem a ram bővítés még dob rajta egy keveset, de ettől függetlenül jó vételnek tartom ezeket a gépeket. Nekem az volt a szempont, hogy 150e alatt FullHD IPS panelos gép kell, amin kompromisszumokkal, de fusson pár régebbi játék. Szerintem ezt tudja is, tehát elégedett vagyok összességében vele. Intel/Nvidia konfigot nem kaptam volna ezért az árért.
-
bossbob
tag
Nos lehet kiírja hogy elérhető a 16.15, de azt csak azért dobja fel mert valszeg van még a gépedben egy R7 360-as dedikált GPU és arra ajánlja ezt fel. Én megpróbáltam azt felrakni, de install közben kifagy mert nem kopmatibilis az APU-val. Szóval ennyit az AMD driverről........
Tehát kb. 5 hónapja nincs driver az APU-ra, de ha egy kiadó kifosik valami új játékot arra egyből jön ki a hotfix, a saját up to date mobil APUkban talált hibát meg cseszik javítani az AMD. Crimson driver ide vagy oda, én ehhez csak "gratulálni" tudok.
-
Hurkaleves
őstag
én sem értem, hogy lehet még mindig 10/100-as LAN-t gépbe rakni...
1 éve vettem egy "usb3 to gigabit lan" adaptert ebay-ről 3.000 forintért... hát ennyi pluszt bármikor szívesen kiadnék ha arról lenne szó.stratova #264: szerintem ott az aksi kapacitásoknál valamit benéztél a számokkal/mértékekkel
-
stratova
veterán
-
stratova
veterán
-
stratova
veterán
Szerintem vesd össze a mostanival. GPU-ban persze gyengébb lehet.
A8-7410 (CPU):
CB R11,5 S/M: 0,6 / 1,57
CB R15 S/M: 52 / 1,75Mondjuk Fallout 4 egymagában A10-8700-zal is játszhatatlan (gondolom fejbe veri a TDP keret és "nevetségesen" alacsony órajelre kényszerül). Így drágábbik konfiguráció sem opció. Carrizo-L-nél ugye az APU-nak és a GPU-nak van külön külön 15W kerete.
-
stratova
veterán
Magasabb elérhető órajel azonos TDP kerettel [kb. egy steppingváltás] (és talán szerelik már DDR4-gyel is noha ezt már Carrizo is támogatta volna). De ha a Cats részleg kihal, ami csak DDR3-mat támogat s helyét Stoney Ridge veszi át, tán nagyobb eséllyel készül DDR4-es AMD APU-s noti.
FX-9830P 3.0-3.7 GHz [25-45 W cTDP]
FX-9800P 2.7-3.6 GHz [12-15 W cTDP] -
Hát nincs mit!
Novemberben vagy hogy jelent meg először a Radeon Software Crimson Edition. Amúgy nagy gyorsulásra nem kell gondolni, mégiscsak egy IGP-ről van szó, kb úgy teljesít vele az A8-760, mint a 2014.12. havi Omega driverrel. (a 2015. nyári rontott a teljesítményen, ezt hozta helyre a Crimson Skyrim esetében) -
Nálam az adatlapon lévő konfiggal megy a Radeon Software, Win10 64bit, rendben működik. Skyrimban gyorsult tőle az A8-7600. Más nagyobb terhelést jelentő játék nincs a gépen.
Felraktam ismerős ASUS notijára is, abban a gépben Llano + dGPU (A6-3400M + HD6650M) van, rendben üzemel. Annyi, hogy ugye ott csak a bétát szabad feltenni a legacy oldalról, több minden nincs abban a verzióban benne, ha jól tudom.
Anyám gépére ugyan ezt a legacy Crimson bétát tettem fel, HD5450 van a gépben, ott sincs probléma vele.Mondjuk most nem is értem hirtelen, néztem AMD-nél, legacy oldalon van új Crimson béta, azt hittem nem kapnak már új drivert a Terascale kártyák.
-
stratova
veterán
Azért elárul egyet s mást a hazai forgalmazás tempójáról, hogy más helyen még mindig csak A6-7310-zel (Beema) forgalmazzák az Inspiron 5555-öt :/
3 év, már ha nem bukod a gyártói garanciát, nem tudom milyen a Dell hozzáállása ilyen esetben az otthoni (van valamilyen egyén normális szavunk a konzumerre?) notikhoz.
-
Hurkaleves
őstag
igen. és ami játékra jó az szinte minden másra is.
mod: most olvasom az asus oldalán: DDR3L 1600 MHz SDRAM, OnBoard Memory 4 GB , 1x DIMM socket, DIMM Up to 8 G
magyarul szopóka a 2133-ra való upgrade mivel az egyik 4GB-os 1600-as modul az alaplapra van forrasztva... ezt a sz@rságot... -
Hurkaleves
őstag
akkor már inkább ez...
bele kell pattintani 2db DDR3 2133MHz-es ramot és egész szép eredmények érhetőek el az integrált grafikával.
amit továbbra sem értek, hogy rakhatnak bele egy ilyen dVGA-t hogy: AMD Radeon R8 M350DX Crossfire 2GB DDR3?!! hoogy? minek? inkább hagyták volna ki és tegyenek bele 2x4GB 2133-at.
vagy benézek valamit? ezek a vga elnevezések összezavarnak.. -
stratova
veterán
Szvsz A10-8780P-vel az A10 és FX közötti eltérés szinte minimális. Ha hozzáveszem, hogy a 15 W TDP-t csak a CPU vagy GPU egymaga is ki tudná használni, akkor nevezhetjük akár jelentéktelennek is (100 MHz eltérés van a CPU alapórajelben és a GPU mindkét APU-nál 8 CU-s)
solfilo: Az Elitebookokba azért szereltek 15 W-os FX-nek megfelelő A10 Pro-t.
-
stratova
veterán
Úgy tudom RMClock már c2d korszaktól nem használatos.
solfilo nem rossz, ha akarsz mehetsz alacsonyabbra is. Ártani nem tudsz vele, max.kifagy a gép és megy neki egy reset. A notinálam RMClock + 5perc wprime kombóval lett beállítva a feszültség p-state-enként, az azóta eltelt 5 év alatt 1x futottam bele, hogy ez túl kevés akkor kapott minden szint +1 lépcső fesz.emelést.
Ez segíthet? -
Ez az RMClock elég réginek tűnik már, szerintem nem támogatja az újabb szériákat. Esetleg még a PSCheck, csak az nem megy Kaverivel.
A gép egyelőre nem hibázik, úgyhogy szerintem marad ez a picivel alacsonyabb fesz. Azt sikerült beállítani, hogy induljon a géppel együtt az undervolt, de az UAC bejön és okézni kell a Win betöltődésekor, kivételt nem tudom hogy lehet hozzáadni a felhasználói fiók felügyelethez. Kikapcsolni nem akarnám.
-
Csak csökkenteném a feszt kicsit, mert az én A8-7600-am elég sokat kap valamiért alapból. Ha hibázik, visszaállítom és kész.
(#168) stratova: turbó nálam most ki van kapcsolva. Lehet megnézem, hogy mennyire lehet csökkenteni a turbó P-statekhez a feszt, ha jelentősen, akkor visszakapcsolom. De az is lehet, hogy hagyom a fenébe.
jah igen, P0-P2 a turbó, P3 már az alapórajel.
-
stratova
veterán
Igen AmdMsrTweaker az APU barátja, Godavarin is meglepő fogyasztáscsökkentésre volt képes overclock.net fóruma szerint. Mobil apunál pedig ha nem feszeli túl (és miért tenné) ártani nem tud vele. Llano óta csak egy toollal nem lehet tuningolni, ahhoz komolyabban kell trükközni (bar edites msr mókolás kézzel...). De fogyasztáscsökkentésre jó. Ezzel csak az a gond, hogy miért feszelik ennyire túl gyárilag... Mert egy tesztoldal ezt fogja lehozni, nem pedig, hogy milyen finomhangolva
-
stratova
veterán
Köszi, csak azt az akkuidőt tudnám feledni :/ Az nem újdonság, hogy valamivel i7-5500U felett teljesít több szálon Carrizo, de mintha a dVGA-t nem tudnák elküldeni pihenni, ha nincs rá szükség.
Itt az a gond, hogy egy i7-6700HQ + GTX960M sokkal szebb akkuidőt produkál, a teljesítménybeli eltérést pedig szerintem nem vitatjuk.
Az a fő kérdés kinek ér meg 30e ft-ot ez a hátrány.249.990 Ft- Y700 FX-8800P + R9 M385, 4 GB RAM1 TB HDD
279.990 Ft - Y700 i5-6300HQ + GTX 960M, 4 GB RAM 1 TB HDD
319.990 Ft - Y700 i7-6700HQ + GTX 960M, 4 GB RAM 1 TB HDD + 128 GB SSD
329.990 Ft - Y700 i7-6700HQ + GTX 960M, 8 GB RAM 1 TB HDD -
-
-
Hurkaleves
őstag
háttt..igen. de 245-ért már vihető 4GB rammal az AMD-s Y700 míg az i5-ös verzió 270-ért.
275-ért 8GB ram + 120GB SSD verziót veszel AMD-ből.. az úgy már egész baráti...
és ha jól működik a dual graphics akkor le is körözi bőven. nagyon csalogató.. de egy teszt előtt semmiképp.
azzal is tisztában vagyok, hogy a proci (multithread-ben erős) visszalépés lenne az i7 4710 után, de nem használom ki az erejét. plusz én nem is multizok neten. igazából semmit se játszok neten.
teszt kell! -
Hurkaleves
őstag
AMD-nél szól még a freesync is ami jó dolog lehet...
és ha jól optimalizált a dual gpu amit tán a windows 10 végez el (mivel ezen a területen a Windows 10 egységesítette a támogatást, így minden egyes IGP és dedikált GPU párosításnál a Microsoft Hybrid Graphics Framework csomagja dolgozik. Ennek az előnye, hogy a fejlesztők az efféle hibrid konfigurációkat mostantól szabványosan támogathatják, tehát a hardverek detektálásához és ezzel egyetemben a megfelelő működéshez elég egy szabványos programkódot írni, és ez Windows 10 alatt akármilyen gyártói párosítással tökéletes lesz) akkor a dual graphics már igen komoly erőt produkálhat! 896+512 shader nem hangzik rosszul... kérdés, hogy a proci elegendő lesz e és nem ütközik cpu limitbe! -
stratova
veterán
Fehér holló kategória az is:
Phenom II X4 X920 BE [2,3 GHz] - Acer Aspire 7552G
Phenom II X2 X640 BE [3,2 GHz] - Acer Aspire 5552G-7632Ezeknél kicsivel gyakrabban lehetett találkozni az N950-970 [2,1-2,2 GHz] és N640-660-as [2,9-3,0 GHz] modellekkel.
-
stratova
veterán
Ez lassan "névjegye" az Ideapad/TP Edge notiknak... Z565-nél volt utoljára valamennyi értelme (HD 5470) mert Phenom II 840-ben még nem volt GPU. De azóta is rendre bekerül a kb legkisebb dGPU az APU-k mellét. Edge esetében ráadásul mindig a legerősebb IGP-s APU-hoz A8 mellé nem. "Logikus"...
-
-
Hát szerintem a Lenovo Z50 és az Asus X akármi sorozatok elég gázosak. Nem vagyok egy noti guru, de ajánlós topikban ezekről folyamatosan lebeszélik az embereket a minőségük miatt. Teljesítményük elég lehet, de inkább maradnék Pavilion vonalon.
Legjobb lenne neked is egy HP Probook, csak azokban még nincs Carrizo (legalább is nálunk tuti nincs), csak Kaveri. Pl ha ezt kiadnák Carrizoval, nem is kéne tovább gondolkodni sztem.
-
Huawei
tag
Szerintem teljesítményben jobb az ASUS X550ZE, HA kérsz memória bővítést és tud dualban menni a memória. Asuséknál tudtommal nem nagyon vannak megbízhatósági gondok, de cáfoljatok meg ha tévedek. Bizalom program is mellettük szól... Nekem csak az volt a bajom, hogy nem tudtam magamnak beletenni másik RAM modult. A minőségével nem volt bajom.
-
Hát nem hiszem, hogy gond lenne a gépnek a 10 órás üzem naponta.
Ahogy nézem, elég gyenge a Carrizo felhozatal még mindig. Ha nem sürgős, érdemes lehet várnod, hátha jön több típus. Sőt, a Bristol Ridge (~Carrizo) tiszteletét teszi majd elvileg a mobil és asztali szegmensben is.mod: Találtam egy HP Pavilion 15 tesztet, A10-8700P-vel. Nem pont az a típus, de talán nagyon nem visz félre, az APU teljesítményét bizonyára jól mérik.
-
Huawei
tag
Mert nem tudtam bővíteni magamnak memóriát, mert az egész gépet bontani kellett volna. Nincs az alján a memóriánál szerelőnyílás és ahonnan rendeltem nem is volt az aljáról kép (ha láttam volna eleve kértem volna bővítést 2 memóriamodulra). Ha meg én bontom meg akkor ugye ugrik a gari. Meg kiderült, hogy forrasztva van az az egy szem modul is szóval nem lehet gyorsabbra cserélni sem :S Így elálltam a vásárlástól.
Új hozzászólás Aktív témák
- 0 perces RYZEN laptop, eredeti Win10! FullHD IPS / 12GB DDR4 / 1TB M.2 SSD! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5560 Laptop -70% 15,6" Xeon W-11955M 64/1TB RTX A2000 4GB FHD+
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- MacBook White unibody eladó töltőárban
- Lenovo IdeaPad S10-2 netbook jó akkumulátorral eladó
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest