- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Mobil flották
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Silentfrog
Topikgazda
Szétbombáztam a csigasügéres medencét.
Maláj tornyos csigák ingyen elvihetők! / / A picikből van vagy 300 darab! Ezek szerint a csigákkal etettem a drága Sera tápokat!/
-
sepsi0
őstag
válasz
turbulencia8 #15296 üzenetére
Köszönöm a plusz infót
A fény megoldott, mert az akváriummal szemben (2m) van két ablak és egy teraszajtó a ház dél, délkeleti oldalán. Eddig ezek reluxával voltak árnyékolva (nem teljes sötétség), ha a növények bekerülnének tudok neki így természetes fényt adni. Én Easy Life ProFito-t használok, aljzatban JBL agyaggolyók.
Nagyon tetszik amit csináltatok, pont most leszek otthon 20 napot (szabi) nekiállok barkácsolni, csak még azt nem tudom mekkora legyen a növényes tartály (cserép), csak azért mert nekem ugye majdnem 3* akkora (300l) az akvárium. Ez nekem 10 naponta 100l ozmó víz, na meg van fent egy 200l-es akvárium teli guppikkal, most akarok belőle garnélásat csinálni (Red Cherry).Tényleg ha valakinek kell odaadom az összes Guppimat ingyen, 10db-al kezdtem 9 hónapja és kb már 100db-ot elajándékoztam, most ismét van kb 100db. Menniük kell, mert nem bírok a szaporulattal, már nem élmény ha kis halakat látok
, pedig nekem tetszenek....
-
farkas26
tag
válasz
turbulencia8 #15287 üzenetére
Így már sokkal világosabb számomra az egész.
-
turbulencia8
őstag
válasz
turbulencia8 #15295 üzenetére
Megnéztem ismét a kisebb, konyhában lévő fűszernövényes akvapóniát: a menta nagyon nő, és ahogy nézem a hagyományos és a görög bazsalikom is, a paprika is épp termést növeszt, pedig többségük tápanyaghiányosan, kissé elsárgulva lett betelepítve még korábbról. Szóval gyorsan rendbe jöttek, pedig csak Aquatic Nature által gyártott Plant Pro N7-et és talán némi Neptun tápoldatot kaptak. Annyit érdemes tudni a kiegészítő világítással kapcsolatban, hogy gyorsabb, nyúlánk növekedéshez hideg fehér, a bőséges terméshez meg inkább vöröses kiegészítő fény szükséges (ezek a konyhában csak nemrég lettek beállítva). És ha a zöldségtermesztés a cél, akkor nagyon sok hal telepíthető az akváriumba (ld. konyhakertes akvapónia). De a külső szűrő kapcsán ne feledd, hogy az szakaszos elárasztású!
-
turbulencia8
őstag
válasz
sepsi0 #15291 üzenetére
És bocs, elfelejtettem írni, hogy egy-két kivétellel szinte minden fűszernövény termeszthető akvapóniában, főleg a szakaszos elárasztás módszerével, de azoknál termés idején külön szórakozni kell a káliumszinttel és a mikroelemekkel is. Szobai futókánál ez nem gond, én csupán az egyszerűség és megbízhatóság miatt nem vágtam bele a bazsalikomtermesztésbe. A menta is igénytelen, azt nyugodtan pakold bele.
Kieg: nálam 350 l/h a térfogatáram, lakótársamnál meg 300 l/h. Egy ilyen teljesítményű szivattyú kb. 2200 Ft.
-
sepsi0
őstag
válasz
turbulencia8 #15293 üzenetére
Én úgy gondoltam hogy az esőztető végéről leveszem a záró kupakot és fabrikálok rá egy csövet ami ellátná a virágládát vízzel. Ezzel valamelyest csökkenne az esőztető vízforgatása, de legalább nem kéne másik szivattyú. Mennyi víz folyik át kb a rendszereden egy óra alatt, csak hogy tudjam az arányokat.
Akkor ezek szerint sikerrel termeszthetek fűszernövényeket is (pl. menta) nem kell semmilyen más táp, persze nem is lehet. -
turbulencia8
őstag
válasz
sepsi0 #15291 üzenetére
Egy átlag külső szűrő térfogatárama ilyenhez szerintem nagyon nagy. Persze működne a rendszer, de csak akkor ha csúszdát barkácsolsz, mert a cső nem fogja normálisan elvezetni a hirdopóniás láda vizét (több cső esetén pedig könnyen kialakul szürcsögés, én sokat szórakoztam a kádban a lefolyással). A nagyobb lefolyóhoz esetleg barkácsolhatsz valami PVC szerelvényt, de az fontos szempont, hogy polipropilén ládához nem ragad a sziloplaszt. Tervrajz az nagyon beépítés (és térfogatáram) függő lenne, szerintem mindenkinél tapasztalati úton, barkácsolás közben alakul ki a jó megoldás.
-
turbulencia8
őstag
válasz
Silentfrog #15290 üzenetére
Az is tök jó lehet! Én viszonylag sok szobanövényt akartam berakni, hogy biztos legyen a denitrifikáció. Lehet, hogy ez a 12 tő futóka kissé túlzás is, mert nagyon gyorsan lecsökkent a nitrátszint, viszont legalább az algamennyiségem is határozottan fogy, és a víz is kristálytiszta lett.
-
sepsi0
őstag
válasz
Na ez már valami! Köszönöm!
Hogy legyen egy kis haszna, milyen fűszernövények termeszthetők így? Olyanokra gondolok amik elvannak az akvárium által biztosított tápanyaggal. Írtad, hogy igénytelen növény kell.
Egy 300l-es akváriumnál akkor 3db virágláda kellene nekem, hogy elérjem ezt az eredményt? Én úgy tervezem, hogy a külső szűrőt csapolnám meg a kifolyó ágnál és abból biztosítanám a ládák vízellátását. Látsz ebben valami kivetni valót a tapasztalataid alapján?
Agyaggolyó van nekem az akváriumban 50l 4500ft, igaz nem mind teljes golyó formájú sok félbe van tőrve, de nekem ez van 1 éve aljzatnak és bevált, PH semleges. Virágláda is van csak a méret lenne érdekes 300l-nél.Esetleg valami "tervrajzot" tudnál linkelni?
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
turbulencia8 #15289 üzenetére
Esetleg, ha a gyökérzet a külső szűrő szívó ágához kerül akkor gondolom nem rohadna a gyökér, hisz ott van vízmozgás.
Egy ismerősöm megoldotta egyszerűen belógatta a vízbe a növény gyökerét! -
turbulencia8
őstag
válasz
Silentfrog #15288 üzenetére
Köszi (bár sajnos elég sok hiba maradt benne)! Amit írsz, az egy másik, szintén jól bevált módszer. Azt a technikát elsősorban salátáknál alkalmazzák, és ott erős buborékoltatás szükséges, hogy ne rohadjon be a gyökérzet. Utóbbi hangossága miatt én inkább maradtam az NFT-szerű megoldásnál.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Remek írás!
Egy kérdés.: Nem lett volna egyszerűbb ha a szárazföldi futónövényt gyökerét egy esztétikus perforált hengeres csőbe raktad volna és azt kerülne az akvárium vizébe? A növény meg fusson amerre akar. Úgy tudom, hogy ez a fajta növény amit használtál a tövénél nem bokrosodik, csak az indákon,így az akvárium lett volna a "virágcserép" .
Vagy ez amit én gondolok ugyanennek az elvnek a másik megvalósítása? -
turbulencia8
őstag
Barátnőm unszolására mégiscsak írok egy mini blogot az akvapóniás denitrifikációról.
Előzmény
Az alábbi képen a közvetlen előzménynek tekinthető, lakótársam által az erkélyre telepített hidrokultúra:
Innen indult az egész, a ládák tele vannak műtrágyás vízzel (halak nélkül), ahol még tavasszal a hidrokultúra minden gyengesége előjött. Előfordult levéltetű probléma, főleg a paradicsomnál. Mivel itt még nincsenek halak, híg nikotinoldattal lettek kezelve, majd vízcsere. Végül levendula lett melléültetve, ami távol tartja a tetveket, a maradékot a katicabogarak eltüntették. Természetesen akvapóniás rendszernél nikotin és más vegyszer nem használható, egyedül a katicabogár vethető be levéltetű ellen. Jelentkezett mikroelemhiány is (valószínűleg mangán), de mára be lett állítva a megfelelő műtrágya, sőt a termés idején szükséges nagyobb káliummennyiséget is megkapják a növények. A szivattyúk fél óránként kapcsolnak be és ki, a tartályba csúszdán folyik vissza a víz csobogás nélkül. A tápanyag és víz utánpótlása két hetente történik. A növények gyökerei nem rohadnak, mivel mindig friss, átfolyó vizet kapnak, ráadásul levegőzni is tudnak. A növények természetesen nem földbe, hanem hidrokultúrás (Blusana márkájú) égetett agyaggolyókba lettek átültetve (OBI-ban kb. 2200 Ft/10 liter).
Érdekességként bemutatom, ahogy a lakótársam beüzemelt egy számomra idétlen, túlzsúfolt akváriumot kísérleti céllal (kb. 50 hal/ 60 liter), hagyományos külső szűrő nélkül. A mechanikus tisztítás és a nitrifikáció a virágládában történik (szűrőpaplan, égetett agyaggolyó), és persze a fenti növények (menta, paprika, görög bazsalikom, levendula stb.) hatékonyan felveszik a keletkező nitrátot és foszfátot is. A mindössze 2 W-os 300l/h-s szivattyú 60 percig megy, és fél órát áll. A vízlefolyás csúszdás rendszerű, csobogás nincs. Levegőztetés sokáig nem volt, mert alapból az agyaggolyók közt bőven szellőzik az átfolyó vizet, de mivel még új a rendszer, és a nitrifikáló baktériumkolónia még nem telepedett meg teljesen, az ammónia egy hónap után elérte kritikus 1 mg/liter szintet, ezért a halaknál "légszomj" jelentkezett. Azonnali 30%-os vízcsere történt (lágyított vízzel persze) és átraktuk a már bejáratott, baktériumokkal teli lávaköveket és egyéb kerámiatöltetet az általam nemrég leselejtezett belső szűrőből. A használt kerámiatöltet pár nap nap alatt gyakorlatilag annulálta az ammóniaszintet, azóta sem mérhető nitrit sem, szóval a nitrifikáció beindult, a halak legalább fizikailag jól vannak. Ami iszonyat jó: a nitrát minimális, gyakorlatilag csapvíz szinten: 10 mg/liter, a folyamatos mérések JBL Easytest és Prodac Ammónia szettekkel történtek.
A boros pohár kerámiatöltettel egy vicc, azt hamarosan kiveszi, a rendszer külön levegőztetés nélkül is működne, ennek ellenére a kiemelt halsűrűség miatt minimális buborékoltatás megmaradt. A fűszernövények elég sok természetes, és nagyon sok mesterséges fényt is kapnak, szépen nőnek, a medencében algásodás egyáltalán nincs.
Előzményekhez kapcsolódik a korábbi, immár áttelepített (nem akvapóniás) medencém:A saját akvapóniám
Én nem szeretem túlzsúfolni a medencét, és fűszernövényeket sem kívántam termeszteni. A korábbi belső szűrőmet nem szerettem, óriás valiznéria nélkül amúgy sem volt tökéletes a denitrifikáció, a bevált külső szűrőt meghagytam (4 rekeszes Eheim Ecco). A telepített szobai futóka igénytelen, ráadásul hidrokultúrában is könnyen termeszthető, az akváriumi anubias-hoz is illik, sőt akár mesterséges fénynél is elvan. A másfél-két héttel ezelőtti medencecserét megelőzően egy ideje már barna algásodás jelentkezett, az áttelepítés előtt mért nitrátszint a kritikusnak tekinthető 50 mg/l volt. Aztán vettem egy kicsit nagyobb, 126-os medencét (80x35x45), amibe a régi vizet egy az egybe, durván felkavarodva átraktam. (Korábban említettem, hogy nálam több éve nem volt vízcsere, utálok pancsolni). Íme a jelenlegi állapot:
A nitrátkoncentráció persze az új, kissé nagyobb medencében azonnal felhígult, kb. 35-40 mg/ liter-re, ami még mindig magas érték, viszont később nagyon gyorsan lecsökkent. Kb. másfél hét alatt gyakorlatilag elérte a csapvíznél mért 10 mg/l körüli koncentrációt. A víz amúgy (ismét) műgyantával lágyított, az összkeménység (GH) 6° körüli.
Állatok: 9 vörös neon, 6 indiai üvegharcsa, 3 guppi, 3 kuli-kuli, 6 Amano és 6 Blue Jelly garnéla. Növények: Anubias barteri var. barteri, Anubias barteri var. nana, Anubias barteri var. ’angustifolia’ és az új bordó Alternanthera reineckii Mini, a korábban a nagy anubias-ra ránőtt jávai mohát pedig elajándékoztam.
Az új medencében még van némi barna alga, de az a kevéske is napról-napra csökken. Bal oldalt alul van a külső szűrő házilag barkácsolt szívókosara, amely védi a kis garnélákat, továbbá egy segédszivattyú. Utóbbi azért kell, mert anubias gyökerei eléggé belassíthatják a vízáramlást, és a lappangó részekről a piszok nem jut el a külső szűrőbe. Bal oldalt felül van a hidropóniás virágládát ellátó 4,5 W-os 350l/h-ás szivattyú, mely felszínleszívásra van állítva, hogy bármiféle probléma esetén még véletlenül se ürítse ki a medencét. Szintén bal oldalt felül van a külső szűrő bejövő ága, és a hidropónia leeresztő csöve, amin van egy fekete szűkítőidom, hogy a csőben teljes keresztmetszetű, halk lefolyás alakuljon ki.Az akvapóniás virágláda
Ez a denitrifikációs technika NFT-termesztéshez hasonlít legjobban. A cél továbbra is az, hogy soha ne kelljen vizet cserélnem, és a rendszer ne algásodjon. Mérések alapján a kb. 12 tő futóka maximálisan hozza is az elvártakat. Lakótáramhoz hasonlóan én is két 60 cm-es műanyag virágládát raktam egymásba (kb. 450 Ft/db), a belső aljára repedéseket, kisebb lyukakat vágtam, hogy a hidrokultúrás agyaggolyó véletlenül se tudja eldugítani a lefolyócsövet, szűrőpaplant nem raktam bele. Említettem, hogy a sziloplaszt nem ragad polipropilénhez, ezért a tömítést sajátosan kellett megoldani. Az OBI-s virágláda alsó távtartói csonka kúpos kialakításúak, és azokat sikerült úgy levágni, hogy a 12/16-os akváriumi cső alulról szépen beleszoruljon, és külön tömítés nélkül is stabilan beékelődjön. A magasságát érdemes úgy beállítani, hogy 1 cm-nyi víz maradjon a virágládában tartaléknak. A túlfolyó átlóg a belső virágládába is, az egy vékonyabb 9/12-es cső, és felér egészen a láda magasságának a feléig.
Az alábbi képen a már emlegetett - szivattyúval kapható - szűkítőelem (konfúzor) a lefolyócső végén. A túlfolyó végére nem raktam konfúzort, mert hallani akarom, ha probléma lenne. Mivel a lefolyócső csupán 12/16 mm-es külső szűrőhöz való hajlékony cső, a végén a konfúzor kiemelten fontos. Ha a gravitációs lefolyás örvényes maradna (nem teljes keresztmetszetű áramlás), a lefolyó térfogatárama annyira lecsökkenne, hogy a rendszer még túlfolyóval együtt sem lenne képes leüríteni a virágláda vízmennyiségét.
Az akvárium fedelét hátul két helyen kellet kivágnom a két cső részére:
A szobai futóka friss vizes táplálása esőztetővel történik csobogás nélkül, továbbá a túlfolyót védeni kellett az eldugulástól (egy régi szivacsszűrő alkatrészt raktam rá):
És így lett teljes az új hidropóniás virágláda, ami egyelőre folyamatos üzemben megy, és kb. a láda alsó harmadánál van a vízszint (bekapcsolt állapotban persze).
Ennyi, ez a rendszer úgy tűnik, hogy jobb bármilyen anaerob denitrifikációs tisztítónál. Mivel a szobai futóka igénytelen, ezért csak Neptun-os tápoldatot kapott, az anubias-ok meg továbbra is a bevált JBL Kugeln agyaggolyót kapták. Amúgy virágláda határozottan könnyű, a benne lévő égetett agyaggolyó gyakorlatilag lebeg a vízfelszínen, így a tető sem horpad be. Levegőztetés nincs, ahogy CO2 pótlásra sincs szükség, a 4 rekeszes külső szűrőt elég kb. 4 havonta takarítanom. Ezt az egyszerűbb akvapóniás módszert nyugodtan ajánlom mindenkinek!A szerkesztési és egyéb hibákért elnézést kérek!
-
akos3
addikt
válasz
Silentfrog #15284 üzenetére
igen pesti
már jó pár boltot ismerek, de nagyon nem jött velem szembe ilyen hal, de most már tudom legalább mi segíthet..
Amugy az anci sztem semmit nem is csinál -
akos3
addikt
válasz
Silentfrog #15282 üzenetére
ja nekem az algaevő csak az ancit jelenti
Ezt még nem ismerem, de nem sok helyen láttam az tuti..Kérdés melyik boltban tudnám beszerezni. Mondjuk van egy ára.. -
akos3
addikt
válasz
Silentfrog #15280 üzenetére
Nekem csak egy 30 L körüli van, igazából azt jól megszűri. legalábbis szemre...aztán, hogy mi van a vízben ami nem látható arról nem tudok
De problémát nem észlelek nagyon..Mondjuk most épp megjelent néhány ecsetalga, remélem nem terjed jobban..már levágtam a nagy részét a növényeknek amin volt..
-
Silentfrog
Topikgazda
-
akos3
addikt
válasz
Silentfrog #15278 üzenetére
igen igen az Aquel belső szűrőknek is van egy "lapos pálca" amire rá kell húzni a szivacsot..
-
akos3
addikt
válasz
Silentfrog #15276 üzenetére
Nekem most egy ilyen van : [link]
ha egy ilyen belső szűrőnek levenném a műanyag alsó házát (és rátennék egy nagyobb szivacsot) akkor lényegében ugyan azt kapnám?
-
Silentfrog
Topikgazda
-
akos3
addikt
válasz
Silentfrog #15266 üzenetére
Szia!
Köszi a részletes választ!
Közben találtam a fűtésre az akvarisztikás könyvben egy táblázatot Nedl mérnök alapján.Ez alapján nem is kell olyan gigamega
A lámpa úgy is kényes dolog, majd ha aktuálisabb lesz jobban utánajárok, de köszi az ökölszabályokatMondjuk ugye watt már annyira nem mérvadó, mióta mindenféle modern izzók vannak, a lumen az ami megszabhatja jobban szerintem a dolgokat.
Ezt a belső szűrőt meg érdekesnek találtam amit linkeltélE mellé már nem is kell "normál" belső akkor? A biológia szűrő miben másabb pontosan? nagyobb a felülete?
-
turbulencia8
őstag
válasz
farkas26 #15271 üzenetére
Holnap megpróbálok értelmes fényképeket készíteni az akváriumról. Addig is három jó tanács akvapóniához:
A könnyű, azaz akvárium tetejére helyezhető műanyag virágládák túlnyomó része polipropilén, amihez a hagyományos sziloplaszt ragasztó nem tapad (ez a tömítések tervezésekor nagyon fontos szempont).
Továbbá a lefolyócső végéhez szűkítő elemet (konfúzort) érdemes berakni, ellenkező esetben az örvényes-gravitációs lefolyás nagyon lassú és szürcsöghet (a Coriolis-erő miatt). De persze lehet csúszdát is barkácsolni.
Ha egyszerű denitrifikációs céllal építesz akvapóniát, akkor érdemes igénytelen szobanövényt választani, ami kevésbé érzékeny mikroelemekre. Erre szerintem kiváló a szobai futóka, aminél nem kell pl. a káliumszinttel bűvészkedni termés idején. -
havri1
félisten
válasz
Capricornus #15268 üzenetére
Inkább kitöröltem..
Szerk.:
Látom azért még sikerült elcsípned -
farkas26
tag
válasz
turbulencia8 #15248 üzenetére
Tudsz képet küldeni az akidról?
-
Capricornus
aktív tag
válasz
bringasisti #15269 üzenetére
Az emberek.
-
bringasisti
őstag
válasz
Capricornus #15268 üzenetére
Azért kell a gyerek, ki fog felidegesíteni nélküle ?
-
Capricornus
aktív tag
válasz
bringasisti #15267 üzenetére
Na ezért nem lesz soha gyerek a lakásomban.
-
bringasisti
őstag
Mivel egy szett megvásárlása esetén mindenből adnak egy kicsit ezért mindenből a bóvlit adják hogy az ára még eladható legyen. Egyszer csattogásra megyek be a szobába, és látom hogy a barátnőm 3 éves gyereke autójával püföli a 130 literes! Én minden medencémet egy üvegmérettel vastagabbra csináltam! Fokozatossan az anyagi lehetőségek szerint kell felépíteni a rendszert időálló megoldásokkal
-
Silentfrog
Topikgazda
Valóban az egy watt/litert szokták írni a fűtésre ha az ember panelba lakik ahol télen nyáron 25 fok van oda kisebb is elég de árban szinte nincs semmi különbség egy 50 vagy egy 300 wattos között sőt az Atmanoknál ha jól emlékszek egy árú mind.
Ha hidegebb van a lakásban télen akkor mindenképp érdemes a megfelelőt venni,úgyis csak annyit melegít ami szükséges.A világításnál is a watt vagy a lumen litert szoktak megadni.
A komoly,fényigényes növénnyel teli akváriumba 1 watt/liter szokott lenni ez a szám. Ez mély víz csak úszni tudóknak!
Minimum szám a 0.2-0.3watt/liter illetve ledes világításnál 20 lumen / liter
Tehát egy 100 literes akváriumba 30 watt minimum kell,ami elég például az Anubiasoknak, gömbmohának.Nekem növény nélküli medencém van és a 300 literre az össz. fény az 7000 lumen. Viszont ez csak pár óráig világít a 12 órás megvilágítási időből.
Itt jön képbe a szűrés.
Két dolog a fontos a szűrőknél.
A vízforgatás és a tartály méret amibe szűrőanyagot tesszük.
2-3 szoros valós vízfogatás szükséges ha külső szűrőnk van. Ha ennél gyengébb akkor megáll a mulm / kosz / az alzaton és rontja a vízminőséget és nem is szép látvány.A V@terán elég sokszor adnak el elég jó használt szűrőket. 3 vagy 4 alkalommal láttam Eheim 2213 külső szűrőt 3500 forintért elkelni. 90 literhez már kell egy ilyen.
A belső szűrőknek elég jó a vízforgatásuk de olyan kicsi bennük a hely, hogy biológiai szűrést nem nagyon tud végezni.hisz a szivacs is apró benne.
Tehát sokszor becsapós,hisz a víz tisztának látszik,hisz a koszt összeszedi a szűrő de a komoly biológiai szűrés hiányába a víz tele van a halakra káros anyagokkal.
Ha belső szűrőt vesz az ember akkor én ilyet vennék. Nagy szivacs amire meg tudnak telepedni a hasznos bacik, és jó nagy a vízforgatása.
[link] -
akos3
addikt
válasz
bringasisti #15264 üzenetére
Az akvárium szettek költséghatékony megoldások.
és milyen véleménnyel vagy róluk? Ezt vegyem negatívnak?
Szerintem minden évben van karácsony elv hosszadalmas de hatékony
A második felét nem értem...az elsőt is úgy értelmezem, hogy akkor leakciózzák őket?!
-
bringasisti
őstag
válasz
turbulencia8 #15248 üzenetére
"Túl sok időt nem fogok mások istápolásával tölteni, inkább a disszertációmmal kéne haladnom (nem akváriumos téma)."
Azért köszönjük hogy időt szakítasz ránk! -
Capricornus
aktív tag
Ne vedd készpénznek egyelőre, amit én mondok. :-)
Majd ha egy tapasztaltabb akvarista is megerősíti, akkor.A fűtés:
A víz fajhője elég nagy, sok hőt el tud raktározni. (lásd óceáni éghajlat)
Az, hogy mekkora a szobád és az akvárium vize közötti különbség, az is számít. Pl. egy kisebb teljesítményű fűtő is szinten tud tartani egy nagy akváriumot, ha a hőmérséklet különbség csak 1-2 fok. De pl. ha télen a te szobás is olyan, mint az enyém, hogy dupla zokni+melegítő+meleg tea 10 percenként, akkor egy ilyen fűtés már lehet kevés lesz ha 10-15 fok különbséget kell leküzdeni.Ezen kívül egy nagyobb teljesítményű fűtő hamarabb felfűti az akváriumot és kevesebbet jár, mint egy kisebb teljesítményű. Így egyrészt a lehetséges hőingadozás is kisebb lesz, ami ha jól tudom, nem jó a halaknak, meg az is lehet, hogy a fűtő is tovább bírja, ha nem napi 24 órát megy hanem mondjuk 4-5-öt.
-
akos3
addikt
válasz
Capricornus #15260 üzenetére
igen a világítás a legkényesebb, már az enyémmel is megszenvedtem egy sort vele tavaly, (pedig nem nagy az aksi), mire találtam egy megfelelő erősségűt..
Szóval leegyszerűsítve a szűrő az jó ha 1 óra alatt 3x legalább átszűri az egészet, a fűtés meg 1L--1WAm a mostani 30L-es aksimat is szettben kaptam és egy 25Wos fűtés járt hozzá valamint egy Q=260L/h szűrő (ami akkor 70l körüli aksihoz is elég?!...amúgy is ugy néztem, hogy egy 75 vagy 85Les már bőven kielégítene.. vagy ha már lecserélem menjek 90L fölé??!)
-
Capricornus
aktív tag
Majd az igazán tapasztaltak elmondják a frankót, én csak arra emlékszem, hogy a világításnál olvastam egy watt/gallon szabályról. Erről nagy viták folynak, ha jól láttam. Én egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy a névleges teljesítményt nem elég nézni, mert sokat számít a spektrális energiaeloszlás és a fényerő is.
Ezen kívül a szűrésről is olvastam, hogy a liter/óra szám jó ha elég nagy ahhoz, hogy az akvárium vizét egy óra alatt többször is átszűrje. Talán 3-4-szer egy óra alatt, de ebben sem vagyok most biztos.Fűtés: ezt te is ki tudod számolni a Newton-féle hűlési törvényből, felhasználva a víz fajhőjét, illetve a szoba és a víz hőmérsékletének különbségét. :-D
Viccet félretéve, azt hiszem itt az 1 liter 1 watt az ökölszabály.
-
akos3
addikt
Köszi a válaszokat, pedig ezek egész jó árnak tűntek ...
Majd erre visszatérünk, ha valóban esedékes lesz, úgy tűnik a kkor a legkényelmesebb út annyira nem járható..szerk:
Amúgy van vmi "aranyszabály", hogy hány Literes akváriumra milyen erős fűtés, szűrő, világítás szükséges?
-
Capricornus
aktív tag
Eddigi kevéske saját tapasztalatomból én is csak azt tudom mondani, hogy jobb, ha te magad rakod össze a cuccot. (úgy, mint egy PC-t)
Sajnos a tetővilágításnál bíztam az eladóban, de ugye most kiderült, hogy nem a legjobb vétel volt. (egyébként a tetőm pont egy ilyen Diversa szettből van, mint amit linkeltél)
Szerencsére szűrőt és fűtőt már külön vettem, azok faszák is.@Silentfrog
De most miért mondod ezt? Az elsüllyedt kalózhajó tök menő! :-D -
Silentfrog
Topikgazda
A 45 ezer forintos 200 literes akváriumhoz adnak egy 3700 forintos belső szűrőt ami semmire sem elég csak elmegy a kedved az egésztől 3 hét alatt.
Amit linkeltél még azt sem lehet tudni ,hogy milyen világítás van a tetőben mivel nem írja.
Szerintem jobban jársz, ha veszel egy akváriumot akár tetővel és veszel bele azt ami kell.
Külső szűrő,vízmelegítő,aljzat stb.A szűrés és a világítás a legfontosabb egy akváriumba meg az, hogy ne rakj bele műanyag dolgokat! /kis búvár, repülőgéproncs,citromsárga műnövény, világoskék aljzat
/
-
akos3
addikt
válasz
bringasisti #15255 üzenetére
Rosszul írtam. nem kifőzni (szal nem 100 fokon forralni), mert az valóban roncsolja a fa szöveteit, ami a tartósságát csökkenti. Meleg vízben való áztatásra gondoltam, a színező anyag és egyéb dolgok távozása érdekében. Baktérium nem hinném, hogy nagyon lenne ezeken már a boltba jutás után...
más: Egy ilyen komplett akvárium szett mennyire jó? úgy értem a világítés, a szűrő, fűtő mennyire felel meg az akvárium méreteinek? Egyik felem azt mondja, hogy nyilván szakértelemmel válogatták össze az alkatrészeket, de a mai világban lehet h csak "összedobáltak" egy szettet..Mi a tapasztalat? ha majd nagyobbra váltok vehetek ilyeneket?
http://akvariumszett.eakvarium.hu/ -
akos3
addikt
válasz
Capricornus #15253 üzenetére
én csak amolyan koca akvarisztikás vagyok, de már vagy 10-12 éve. Soha nem csináltam ebből problémát, mindig csapvízzel töltöttem fel és jól bírták a a "megszokott, bejáratott" halak, amelyek minden 2. akváriumban tuti vannak.
Igazából nagyobb akit szeretnék, de majd csak pár év múlva lehetséges, ha lesz önálló lakásom..
-
Capricornus
aktív tag
Sajnos ebben a döntésben már nem tudok segíteni. Nagyon újrakezdő vagyok. :-)
Vasfát azért vettem, mert elvileg kicsit savasítja a vizet, ami meg jó ezeknek a halaknak, amiket vettem. Persze ez nem jött össze, mert olyan mocskos kemény a csapvíz, hogy a savasításra a vasfával egyelőre nincs esély. Bár most sikerült szereznem esővizet, remélem ezzel egy kicsit tudom majd lágyítani a vizet és utána eltolni picit savas irányba a pH-t.Köszi a növénytippeket!
-
akos3
addikt
válasz
Capricornus #15251 üzenetére
jah értem. És tudsz valami különbséget a mangrove és a vasfa között? melyiket érdemes venni?
Látom fény problémád van. Simán vannak olyan növények amik kibírják. Nekem se annyira világos az aki, de az Acorus gramineus var. pusilus és a Microsorium nagyon jól érzi magát, sőt még a Cryptocoryne is "elvegetál". De valóban az Anubias is kifejezetten gyenge fény kedvelő.
-
Capricornus
aktív tag
Hello!
Amit én vettem, azt 2 nap áztatás és kétszeri kifőzés után tettem be az akváriumba. Talán egy picit sötétebb lett a víz, de egyáltalán nem vészes. Képeimet lásd fent. Mondjuk főzéskor tényleg olyan volt a víz, mintha 10 kiló kávét raktam volna bele :-D
Nekem lent maradt rögzítés nélkül is. -
akos3
addikt
Sziasztok.
Vasfát tényleg nem lehet annyira lemosni/kifőzni, hogy ne engedje folyamatosan a színét? Mert tervezem, hogy idővel beszerzek egyet (de lehet majd csak ha nagyobb akim lesz), de azt olvastam, hogy picit mindig is színezni fogja a vizet...És valóban lenn marad az alján úgy is, ha nem rögzítem? -
Capricornus
aktív tag
válasz
turbulencia8 #15244 üzenetére
Rendben, kipróbálom a tanácsaidat. Köszönöm szépen a segítséget!
-
turbulencia8
őstag
válasz
bringasisti #15246 üzenetére
A módszer kis és közepes halsűrűségre vonatkozik, és megfelelően méretezett külső szűrőre, amiben van elég biológiai töltet is. Nálam levegőztetés és vízcsere nélkül kb. 6 éve burjánzik a növényzet, és a halaknak semmi bajuk, pl. egy hete ajándékoztam el fél szatyor anubias-t. Persze ahol még a sima nitrifikáció sincs megoldva, akkor az ammónia miatt sokkal nehezebben lélegeznek a halak, így azok az akvaristák nyugodtan levegőztessenek, és mellé vegyék meg növényekhez a CO2 rendszereket. Túl sok időt nem fogok mások istápolásával tölteni, inkább a disszertációmmal kéne haladnom (nem akváriumos téma).
-
turbulencia8
őstag
válasz
havri1 #15245 üzenetére
Szívesen! Mondjuk nálad bonyolultabb a helyzet, mert ha át akarsz állni élő növényre, egyszerre kéne megvenned viszonylag sok anubias-t, és/vagy akár jávai mohát, amivel biztonságosan ellátod oxigénnel a halakat és a külső szűrő baktériumkolóniáját. Ha levegőztetsz, akkor a CO2 nagyon gyorsan elillan, azaz csak nagyon kis mértékben fotoszintetizálnának a növények, ami megint nem jó. Ha átállsz élő növényre, a "zseniális" EasyCarbo helyett egyszerűen kerüld a szellőztetést, és ellenőrizd a nitrátszintet és a pH-t (a víz legyen enyhén savas, pl. 6,8, akkor valószínűleg van elég szén-dioxid a vízinövényeknek). Viszont a lassú növésű (de tartósabb) növények nagyobb halsűrűségnél általában nem vesznek föl annyi nitrátot, mint amit a biológiai külső szűrő - az ammónia és a nitrit bontásával - termel, ezért átálláskor érdemes beszerezned Szat Clearwater-t, ami kiválóan megköti a keletkező nitrátot. Viszont a nitrátmegkötő műgyantával meg gyakorlatilag sózod a vizet (tömény konyhasóval kell regenerálni a műgyantát), így azt sem érdemes vízcsere nélkül túlzásba vinni (bár a konyhasó az anubias-nak és a halaknak sem árt kis mennyiségben, de nem is hasznos), ráadásul pl. a foszfátot ez sem tünteti el. Végleges megoldás az akvapóniás módszer lehet, ami nálam eddig egyszerű szobai futókával iszonyat jól működik vízcsere nélkül is: ammónia és nitrit nem mérhető, szóval a külső szűrő továbbra is teszi a dolgát, viszont a nitrátszint is egészen minimálisra csökkent, a maradék algák fokozatosan tűnnek el, pedig a korábbi denitrifikáló anaerob szűrőt kiiktattam.
-
bringasisti
őstag
válasz
Nem mondod remélem komolyan amit itt írtál
-
havri1
félisten
válasz
Köszi, ez hasznos volt szerintem sok kezdőnek!
-
turbulencia8
őstag
válasz
Capricornus #15242 üzenetére
A gyári fénycsövek valószínűleg sajnos nagyon gagyik, gyakorlatilag 3 csúcsos spektrumot adnak. A hátsót mindenképp cseréld le növényesre, én olcsóbb Osram-ot használok, engem nem zavar a lillás fény. A Sera drágább, mert van egy zöld csúcsa is, hogy fehérnek tűnjön a fénye, emiatt gyorsabban el is használódik. Inkább vegyél bele egy még egy tő anubias-t is, az az egyetlen növény, amit kezdő akvaristák sem tudnak kinyírni, ill. csak elég nehezen.
A gyorsteszt általában pont az ammóniát nem mutatja, pedig induláskor a halakra az a legveszélyesebb, de a hasznos nitrifikáló kolónia is ettől indul be. Sok akvapóniás rendszert egy kevéske szalmiákszesszel indítanak, mielőtt bármit betelepítenének. Ha nagyon akarod mérni, lehet külön titrálós tesztet venni ammóniához.
(Amúgy az Easystart szerintem nem sokat ér, a Panzi Crystall tabletta sokkal olcsóbb és hatékonyabb.) Nitritet esetleg a második hónap végén mérhetsz, de azt már könnyebben nitráttá bontják majd a nitrifikáló bacik. Sokak számára az a szennyvíztisztítás vége, azaz vízcsere nélkül felgyülemlik nitrát. Mi várható később? Az ember megunja a heti pancsolást, és a nitrátszint brutálisan ingadozni fog, akár egy hónapos intervallum alatt is, ez lesz a későbbi algásodás és növénypusztulás elsődleges oka (a nitrát a halakra csak nagyobb mennyiségben veszélyes, a növényeket nehezebb jól tartani). Az egyetlen igazán tartós akváriumi dísznövény - a mohákon kívül - az anubias félék, amik bírják az átlagos akváriumi nitrátingadozást (szerencsére neked is van pár tő). Trükkösen meg lehet oldani a denitrifikációs tisztítást is, én kb. hat éve nem cseréltem vizet, még a mostani áttelepítéskor sem. Erről ha lesz időm írok egy külön bejegyzést. A mostani akvapóniás módszer előtt korábban volt egy belassított anaerob biológiai szűrőm erre a célra, de csak akkor működött igazán jól, amikor mellette óriás valiznériákat szaporítottam el, és kéthavonta fél szatyor levelet vágtam le róluk. Utóbbi növény viszont érzékeny a vízkeménységre, amikor tavaly nyáron nem figyeltem a lágy vizes utánpótlásra, kipusztultak, és nem telepítettem be újra.Halakról, növényekről
Ekkora akváriumban a vitorláshalak - mivel területőrző sügérek - nagyobb korukra meg fognak zakkanni, piszkálni fogják a többi halat és egymást is (nekem is voltak kezdő koromban, ekkora medencében). Szerintem lassan majd ajándékozd el (persze ez csak javaslat). Az anci, ha megnő ekkorra akváriumot igen durván fel fog túrni, én a növényeim érdekében én azt is elajándékoztam anno. Algázónak nálam az Amano garnélák bizonyultak legjobb megoldásnak, kb. 5 éve aktívan takarítanak, de ezeket agresszív halakkal nem érdemes egy medencébe tartani.Az anubias akkor nő szépen, ha már rendesen legyökerezett (nem baj ha magasra ültetted, csak ne piszkáld amíg megkapaszkodik). Nálam egyetlen tápanyag vált be anubias-hoz (ami ráadásul évekig jó nekik) a JBL Kugeln agyaggolyók. Viszont utóbbi alkalmazása esetén már ne túrd fel a kavicsot, mert napokig zavaros lesz a víz az agyagtól.
-
Capricornus
aktív tag
válasz
turbulencia8 #15241 üzenetére
Ehh, lejárt a szerkesztési idő. :-(
Elfelejtettem a halakat:
2 db Közönséges algaevő (Ancistrus cirrhosus)
2 dbTörpe szívóharcsa (Otocinclus affinis )
2 db Foltos páncélosharcsa (Corydoras paleatus)
6 db Vörös karcsú díszmárna (Puntius titteya)
2 db Vitorláshal (Pterophyllum scalare)
6 db Rózsalazac (fehérúszójú) (Hyphessobrycon rosaceus)
+
2 db Csigaevő csiga (Anentome helena) -
Capricornus
aktív tag
válasz
bringasisti #15240 üzenetére
Kiszedtem a fénycsöveket, ez volt rajtuk az összes infó:
[link]Polamp Fluolamp Daylight
18W G13/T8 6500KEz alapján én ezt találtam:
[link](igen, sajnos ez a típus pont nincs benne, de ez a legközelebbi, amit találtam :-( )
@turbulencia8
Ok, rendben, akkor várok még két hónapot. Külső szűrőm van, egy Atman CF-600. Két kazetta van benne, egy szivacsos a mechanikai szűréshez és egy, amiben kis lyukacsos hengerek vannak, amin meg tudnak telepedni a jó bacik. Indulásnál két hétig csak növények voltak + táp + easycarbo + easystart. Ez az utóbbi volt hivatott beindítani a bacikat.
Pár napja csináltam egy víztesztet egy öt az egyben csíkkal, és a nitrit és nitrát szint gyakorlatilag a minimum kimutatható érték volt.
Cserecsőnek egy ilyen jó lenne szerinted?
Sera Plant Color -
turbulencia8
őstag
válasz
Capricornus #15239 üzenetére
A hatso fenycsovet csereld ki novenyesre, ami gyakran lila fenyu (foleg az olcsobbak, de azok is jok), akkor nem lehet fenyproblemad, de elobb a levegoztetesd kellene minimalisra allitanod, vagy kikapcsolnod. Hany halad van osszesen?
Illetve bocs, ha meg csak egy honapos az akvarium, akkor meg maradjon valamennyi levegoztetes, mert a nitrifikacios kolonia kiepulesehez min. harom honap kell (gondolom van biologiai szurod). Amig az nem indul be, magas lesz az ammonia szinted, kicsit kesobb pedig a nitrit. Ha beindult a nitrifikacio, akkor szerintem elhagyhatod a legpumpat.
-
bringasisti
őstag
válasz
Capricornus #15239 üzenetére
Kuglin meg kell nézni a fénycső márkájánál írják hány K és esetleg egy grafikon
-
Capricornus
aktív tag
válasz
turbulencia8 #15235 üzenetére
No, sajnos a tető papírján nem írnak semmit a fénycsövek által kibocsátott fény spektrális energiaeloszlásáról. :-( Csak annyi van, hogy 2x18W T8.
Ha ez segít, akkor egy ilyen tetőről van szó:
[link] -
biomassza
tag
Esetleg ha a szűrőt úgy állítja, hogy mozogjon a felszín - nálam gyakorlatilag sosincs külön levegőztetés.
-
bringasisti
őstag
válasz
turbulencia8 #15232 üzenetére
Azért ez így nem kerek! Ugyanis éjszaka mikor a növények elb@sszák a vizet a halakat nyírja ki levegő nélkül!
-
turbulencia8
őstag
válasz
Capricornus #15234 üzenetére
Boven ki fogjak birni nelkule este is, ha jol mukodik a fotoszintezis. Kis buborekoltatassal is konnyu elillantani azt a keveske CO2-t, en este sem hasznalok levegoztetest. Immar 7 eve megvagyok nelkule. Amugy is a csigak fognak eloszor elpusztulni, ha esetleg megis keves lenne az oxigen, a halak sokkal jobban alkalmazkodnak, raadasul ejjel ok is takarekon mozognak.
-
Capricornus
aktív tag
válasz
turbulencia8 #15232 üzenetére
Ha hazaérek megnézem milyen a spektrumuk.
Kipróbáltam már, hogy hogy bírják a halak levegőztetés nélkül, de a törpe szívóharcsáim kb. 1 óra múlva megőrültek, úgyhogy inkább járattam tovább. Viszont az intenzitásából már lejjebb vettem egy szelep segítségével azóta, mióta ezek a képek készültek.
Majd ha kicsit többet leszek valamelyik nap otthon, akkor kipróbálom megint, hogy hogy viselik a levegőztetés hiányát.
Viszont estére visszakapcsolhatom, nem? Sötétben a növényeknek is kell az oxigén.
-
turbulencia8
őstag
válasz
Capricornus #15230 üzenetére
Most neztem az akvariumod kepet, boven van eleg novenyed, azt a brutalis levegoztetest mihamarabb kapcsold ki! Ilyen halsuruseghez teljesen folosleges a levegoztetes, csak kinyirod vele a novenyeidet.
-
turbulencia8
őstag
válasz
Capricornus #15228 üzenetére
Le tudnad fotozni a gyari fenycsovek szinspektrumat? Amugy ha levegoztetot hasznalsz, a szen-dioxid azonnal elillan. Ha van eleg novenyed, akkor nem szabad legporlasztot hasznalni, es akkor a szen-dioxid tragyazast is megsporolod.
-
Capricornus
aktív tag
válasz
Silentfrog #15229 üzenetére
Bocs, a szén nem volt a legjobb szó. Nem aktív szénről van szó. Az Easycarbo CO2-t juttat a vízbe, ami a növényeknek kell. Nekem nincs külön CO2 rendszerem, ezért ajánlották.
A növények:
Előre is elnézést a szakértőktől, de nem tudom a latin nevüket. Van, aminek a magyart sem. :-)Ezért inkább berakok pár képet:
[teljes akvárium]
[talán brazil fűnövény?]
[Amazonasi kardfű?]
[nem tudom mi a neve a hátsó növénykének]Ami biztos: van még egy gömbmoha, illetve a vasfán és a kövön összesen 5 arab törpe anubias.
Az anubiasok miatt aggódom a legkevésbé, róluk tudom, hogy a kevesebb fénnyel is jól elvannak.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Capricornus #15228 üzenetére
Majd segítenek a növényes fórumtársak, de ami feltűnt az az, hogy a 112 literre a 36 watt az nem egy komoly fényerejű világítás,de ez a fény alatt is lehet alacsony fényigényű növényeket tartani.
Szerintem ha megírod hogy milyen növények vannak a medencédbe akkor konkrétabb választ tudnak adni.Azt megkérdezhetem, hogy ha vannak növények az akváriumodba akkor miért használsz aktív szenet?
Mert így az aktív szenet "eteted" növénytáppal
Ha tápozod a növényeket, akkor célravezetőbb a Seachem Purigen használata
Ez egy olyan kémiai szűrőanyag ami nem veszi ki a vízből a növényeknek hasznos anyagokat, ugyanazt tudja mint az aktív szén, és többször regenerálható,tehát egy pár napos,hetes használat után sem kell kidobni,nem úgy mint a szenet.Aktív szenet betegségek,vegyszeres kezelések után szoktak alkalmazni,és ahol növények vannak ott állandó használatra nem.
Amikor fényképezik akkor tuti használják a purigennel együtt! -
Capricornus
aktív tag
Sziasztok!
Még egy kérdésem/kérésem lenne. Aki sikeresen tart növényeket az akváriumában, az tudna nekem olyan fénycsövet ajánlani, ami elősegíti az ő növekedésüket? Most lesz egy hónapos az akváriumom, de nem érzem azt, hogy burjánzana a növényzet. :-( Jelenleg két gyári 18W-os fénycső van a tetőben. Az akvárium 112 literes. A vízbe rendszeresen rakok tápot és szenet. (Easy Life Profito & Carbo)
Külön táptalaj nincs, viszont minden növényke kapott táptablettát ültetéskor. Kivéve az anubiasok amik fán meg köveken vannak. -
SSJmeszes
senior tag
A mostani helyzetről mutatok egy képet és egy videót!
Jobb oldalt leültettem hátra egy kis darabon Rotala Rotundit. és elé ültettem Rotala sp. Greent, és így majd egy kis vegyes saláta lesz majd egyszer. A Green most változik még át, és most vágtam meg hétvégén.
Hétvégén megint kaszabolnom kell, csak nem épp azokat a növényeket, hanem azon kívül szinte mindent.
Az aljzat növény nem nagyon akar terjeszkedni, főleg, hogy az amanok eltemetik, a sziámi algázók meg feltépkedik.. Így gondoltam egy merész ötletre nem régiben, hogy lehet valami magasabb alj növényzetet kellene leraknom, hogy milyet azt még nem döntöttem el, de előtte mindenképpen le kellene szurkálnom táp rudat/golyót a földbe, mert már szerintem egy ideje kimerülhetett a táptalaj ( több mint 1 éves )! -
SSJmeszes
senior tag
Ahogyan én is kétnaponta adok nekik.
Két naponta szoktam adni nekik fagyit a kis törpesügerek miatt, + szárazat a többi halnak.
Van mikor szórok napközben szárazat nem normál etetős napon, de akkor csak keveset..És azért így is elég bikák ezek a vörös orrú, vörös neonjaim...
-
mdk01
addikt
válasz
havri1 #15221 üzenetére
De akkor miért adsz nekik? Ők állatok addig esznek amíg van. A másik meg pl. ha vmi granulátummal etetsz amit ha megesznek nem rögtön dagad meg a víztől. Bezabálnak mert azt hiszik még fér beléjük, aztán megdagad bennük és megdöglenek. A halak egy hétig is simán kibírják kaja nélkül, nagyon sokan pedig csak két naponta etetnek.
-
havri1
félisten
Le kellett szednem a posztert hátulról, mert ahogy kiszáradt, folyamatosan elengedett több helyen, és ismét borzasztó csúnya lett
Most levágtam a tetejéből, pontosabban az aljából, hogy ne érjen olyan magasra, így talán nem folyik be a víz, ami lecsapódik a buborékoztató meg a párolgás miatt a tetőre.
Jó lenne, mert ha befolyik, foltos, és csúnya, na meg elvezeti az aljára, és folyamatosan áztatja a terítőt alatta, és az egész egy ikeás bútoron van -
HTCX715
tag
válasz
farkas26 #15197 üzenetére
Először is köszi mindenkinek a választ!
Ez a kép a szűrő és az üveg távolságát mutatja. (az akváriumot ne nézzétek átalakítás van+ alga gondok)
Sajnos a beteg halakről nemtudok képet feltölteni mert az a harcsa akivel fél évig össze voltak zárva nagyon buzgó volt az éjszaka és megszabadított néhány fekvő döglődő neontól: ( (a harcsáről küdthetek képet: )
Amit észre vettem az az, hogy bújkálnak a neonk pedig nincs ellenségük az akváriumban. Meleg lenne nekik a 26.5°C???? Volt már 28is!!!!
Egyenlőre új halon gondolkozom(10 neonból 5 lett) persze csak ha elmúlt a halpusztulás. Szerintetek a kolibriha+rc milyen együtt?(#15199) havri1: igen fel is mérgelnek a máléságukkal! Sajnos én is félek a betegségtől.
(#15200) turbulencia8: nemhiszem mert ugye ezek a szűrők is mágnessel viszik át a hajtást és félek, hogy bekavarna! Meg attól is, hogy a sok mozgatással összekarcolja az üveget. Amúgy nemtudom, hogy kivitelezhető-e.
Ami érdekes, hogy a másik 2 szűrő mögé nem másznak be. -
bringasisti
őstag
A sügérekkel úgy lehet kib@szni hogy a medence aljára szúnyoghálót kell ragasztani és akkor a növény meg tud kapaszkodni
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
havri1 #15214 üzenetére
Ááá nem. 200 -as volt de kicsinek találtam és kb 2 hónapja lecseréltem nagyobbra. Kb 300 literes. és vagy 15 kiló szőllőtőke van benne.
Gondolom a halak méretéből gondoltad,de a a bíborsügérek/ jobbról a pirosak 13 centisek tehát kifejlett példányok/
A legkisebb hal is 5 centis ami benne van, saját nevelésű Malawi neonsügér.Most 20 kis ivadék [link] ilyet dédelgetek, külön nevelő medencébe.
Ők a szülők / Astatotilapia aeneocolor /Nagyon tetszik a halnevelés!
-
havri1
félisten
válasz
Silentfrog #15213 üzenetére
Nagyon szép, jó az összhang ☺
Hány literes?
200ra saccolom -
Silentfrog
Topikgazda
válasz
havri1 #15212 üzenetére
Régi kép van,kb egy hónapos azóta bővült a világítás is.
A kép minősége sajnos nem a legjobb!
Nekem is van egy pár zebrám és egy nőstény fehér zebrasávos sügerem is. 2-3 hetente veszem el tőlük az ikrákat.
Nem kell ilyen halból több!
Ezek is azért vannak mert ők voltak anno az első lakók és sajnálom odaadni őket. -
havri1
félisten
válasz
Silentfrog #15211 üzenetére
Tudsz képet küldeni az akváriumról?
Tetszenek a sügerek ☺
Nekem a legalapabb volt a kedvencem, a zebra sávos. A hím akkora volt mint a tenyerem, a nőstény meg 4-5cm..szép pár volt, és még ikrázott is ☺ -
havri1
félisten
válasz
Silentfrog #15209 üzenetére
Ő, nekem amikor sügerek voltak régen, folyamatosan kitúrták az összes növényt..reggelre mind a tetején úszkált
Erre öntöttem még egy sazcsó sódert -
havri1
félisten
Jobban megnéztem, de le is fotóztam. Lehet azok a világos leelek új hajtások?
Szerintetek változott a novény 1 hét alatt?
Nem lett mozgatva, ugyan az a pozíciója.Régi :
Mai
-
Capricornus
aktív tag
válasz
turbulencia8 #15205 üzenetére
Igen, két csigaevő csiga. Voltak más csigák is, de az a probléma már megoldódott. :-)
@Silentfrog
Ok, köszönöm az infót! -
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Capricornus #15201 üzenetére
A fákon a vízbe helyezés után egy héttel megjelenik a nyálkás biofilm réteg. Ez kb 2-3 hét alatt eltűnik.
Teljesen normális nem lesz semmi baja a halaidnak! -
turbulencia8
őstag
válasz
Vannak csigaid?
-
havri1
félisten
Elkezdte a középső friss leveleit dobálni, illetve sárgulnak..
-
biomassza
tag
válasz
Szia! Pontos összetételére nem esküdnék a fehér izének, de ha van algaevőd, le fogja takarítani. Nekem is volt nem egyszer, és még nem tapasztaltam, hogy bárminek ártott volna.
-
Capricornus
aktív tag
Sziasztok!
Pár hete vágtam bele újra az akvarisztikába egy évtized kihagyás után. Kb. másfél hete vettem az akváriumba vasfát. Mielőtt beleraktam pár napig ázott, illetve ki is főztem, hogy csíramentes legyen. Ennek ellenére ma este azt vettem észre, hogy valami fehér, gombaszerűség nő rajta több helyen is.
A kérdésem, hogy ez mi? Illetve, veszélyes-e a halakra?Itt egy (elég szar) kép róla:
[link]Előre is köszi a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen SSD-t vegyek?
- Kuponkunyeráló
- Samsung LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Építő/felújító topik
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- További aktív témák...
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! - A világ legerősebb RTX A-s tervezőgépe (vapor chamberrel)
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad T495 üzleti notebook - R7 Pro 3700U 32GB RAM 512GB SSD Radeon Vega 10 W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest