- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Kernel
nagyúr
De azt nem értem, hogy az elemben miért van 1.5 volt, akksiban meg 1.2. Akksi is kb annyi voltig merül le, mint az elem?
Kémia határozza meg, potenciálkülönbség a különféle anyagok között, mintha a periódusos rendszerhez is köze lenne, de nem tegnap jártam iskolába, ebbe jobban nem mennék bele.
Akku, elem 0 Voltig is lemerül ha hagyják, nem ez a lényeg. Elemet hagyhatjuk lemerülni, hiszen úgyis eldobásra kerül. Akkut viszont kímélni szeretnénk, csak addig lehet lemeríteni, amíg nem károsodik.
-
Kernel
nagyúr
Varta ready2use akksit néztem, igaz az csak 800mah,de egérbe jó lesz, talán nem merül le olyan hamar mint pl az1000mah-s hama. Vagy a hosszú ideig való kapacitásmegőrzés megint csak marketing?
Nem, az R2U valóban jó, igen sokáig tartja a töltést. Mint az eneloop stb. társai. A marketing mögött ezúttal valóban technológiai feljlesztés áll. Most látom, megszüntették a régi eneloop honlapot, aminek magyar változata is volt, jelenleg ez van:
-
Kernel
nagyúr
A két LED kétségtelenül 2 cella független töltésére enged következtetni, bár ilyen egyszerű töltőnél ennek csak annyi előnye van, hogy 1 db-ot is lehet tölteni.
Nekem van egy egyszerű infrás egerem, ami még 1,5 V alatt is működik, vagyis mire akadozni kezd a monitoron, már túlmerítette az akkuk legalább egyikét. (2 cella esetén 1,7 V alá menni már nem lenne tanácsos.) De így is jól bírja, mikor akadni kezd, rögtön feltöltöm.
Tehát Voltmérővel ezt érdemes megnézni, hány Voltig meríti az akkut, mikor az már észre is vehető? Főleg az üresjárási kapocsfeszültség számít. Az egérből kivéve még lassan feljebb kúszik a feszültség, majd beáll egy értékre. Amíg üresjárásban képes visszakapaszkodni "saját erőből" a görbe letörési szakaszára, az még a jobbik eset, de ha alatta marad, az már a túlmerítés esete, káros. De azért ez nem jelenti, hogy egészséges lenne terhelés közben is gyakran a letörési szakasz alá menni.
-
And
veterán
Multiméterrel gyakorlatilag nem lehet töltöttséget vagy akkukapacitást mérni (hacsak nem áramot mérsz, meg mellette időt). A pillanatnyilag mért kapocsfeszültség NiMH akkuk esetén nincs egyértelmű összefüggésben a bevitt vagy épp a kisütött töltésmennyiséggel.
#1690: "Viszont ha az én esetemben kikapcsol az egér, akkor honnan tudom meg, hogy még hány milliamper van benne?"
Közvetlen méréssel ezt sem tudod meg, a maradék töltésmennyiség (mAh, nem mA!) méréséhez egy adott feszültséghatárig (0,9..1V), szokásosan állandó árammal ki kell sütni a cellákat. Ennek igazából nem kellene, hogy köze legyen a következő töltés idejéhez, mivel NiMH esetén sem illik rátölteni egy olyan cellára, amelyben jelentős maradéktöltés van. Ezért célszerű olyan töltő beszerzése, amely ha nem is méri a kapacitást, de legalább képes a töltés megkezdése előtt az említett pontig kisütni az akkut. Ez megakadályozza a memóriaeffektus kialakulását, így nem fogsz olyan gyakran találkozni a 'hirtelen lemerüléssel', és a teljes töltés-kisütés ciklusok miatt az akkupakk élettartama is hosszabb lehet. -
Kernel
nagyúr
Egyébként processzorvezérelt, rá van írva, de nekem elég gyanús, hogy valamikor lekapcsol 1 óra után (4 órás töltő), hidegek az elemek, fénykéepző be se kapcsol, majd ha visszadugom újra, akkor rendesen telerakja (még 2-3 órát rátölt), ilyenkor már forróak az akksik, de bekapcsol vele a gép, viszont 1-2 nap után lemerülnek.
Ez önmagában inkább csak arra utal, hogy gagyi az akku. Mégha újkorában jó is volt, de túl hamar lepusztult, megnőtt az önkisülése és a soros belső ellenállása is. Egy processzorvezérelt töltő helyes működéséhez megfelelő minőségű, állapotú akku is szükséges, hogy az elektronika pontosan tudja érzékelni a töltési görbe alakulását. Továbbá az akkunak bírnia kell az adott töltőáramot is.
-
Kernel
nagyúr
A 2 cellás Varta Mini töltő 180 mA körüli áramon tölt, a 4 cellás Varta Pocket töltőhöz hasonlóan, de utóbbi biztonsági időzítőt is tartalmaz. Legalábbis a 2 cellásnál nem említik a timert (hacsak nem pontatlan a leírás), a 4 cellást magam is ismerem.
http://www.varta-consumer.hu/1506_1191510627.html
http://www.varta-consumer.hu/1324_1191510627.html
Kb. 16 óra után kapcsol le, de ez nem azt jelenti, hogy 16 óra a töltés.
A töltési időt az akku kapacitása és a mellékelt táblázat alapján kell megállapítani, majd manuálisan (esetleg az üzletekben kapható dugaszolható kapcsolóórával) célszerű megszakítani a töltést. 180 mA töltőáramról beszélünk, ilyen áramon egy mai nagykapacitású AA cella kibírja épp 16 óráig is, káros túlmelegedés nélkül, de a töltöttségi állapot elérése után fokozódhat a melegedés, mivel innen kezdve a betöltött energia hővé alaku, az akku nem képes többet felvenni.
Így néz ki az időzítős Varta töltő belseje:
-
pitman
őstag
Továbbra is azt mondom, hogy meg kellene nézni, a töltőd mennyit tölt az akkukba.
Ha pedig töltőt kell venned, nézd meg az IPC-1L-t. Ezzel tudsz lassan és gyorsabban is tölteni, ráadásul látod is, hogy mennyit tesz bele, illetve az akkuid milyen állapotban vannak.
Ha a töltőd a rossz, akkor az rövid úton ki fogja nyírni az új eneloop akkuidat is.(Én láttam már olyan vadiúj akkukészletet, aminek egyik darabjába 800 mAh sem töltött a töltő. Egy egyszerű led visszajelzős töltő használatakor az ember nem értette volna, hogy miért csak néhány percig képes működtetni a fényképezőt...)
-
pitman
őstag
Esetedben én inkább arra tippelnék, hogy az akkuk párban töltődnek. Ha ez így van és nem egyforma kapacitás lesz beléjük töltve, akkor a használat során az az akku igen hamar megadja magát, amelyikben a legkisebb töltés van. Ezért kapcsol ki a fényképező.
Ezt csak úgy tudod ellenőrizni, ha egy megfelelő töltőben kisütöd (lásd a korábban említett típus). -
And
veterán
Pedig pl. az #1676-ban említett alacsony önkisülésű típusok nem csak ceruza méretben léteznek, hanem AAA-ban is. Igen, az áruk magasabb, mint a hagyományos társaiké, de ezek hosszú távon érnek is valamit, a normál NiMH-akkumulátorokkal ellentétben. Az IPC-1L pedig nem csak kisütő készülék, hanem egy intelligens töltő, többek között kisütés- és kapacitásmérés funkciókkal, a tudásához mérve igen jó ár/érték aránnyal. Hosszú távon bőven megéri egy ilyet beszerezni. Az olcsó, normál 14-16 órás töltéshez való készülékek semmilyen túltöltés elleni védelemmel nincsenek ellátva: akkor fognak 14h-n át tölteni, ha te utána kiveszed belőlük a cellákat
. A gyorsított v. ultragyors töltők szinte kivétel nélkül rendelkeznek lekapcsolási automatikával ill. védelmi időzítővel, mert ezeknél már muszáj.
#1677: Nem kell ehhez teszt. A NiMH-cellák a töltés befejezését követő 24 órán belül elvesztenek pár százalék töltöttséget, az első néhány napon az önkisülés relatíve gyors, mindenfajta NiMH esetén. A normál kivitelűek ezután szobahőmérsékleten kb. 1%/nap rátával önkisülnek (a nagyobb névleges kapacitásúak valamivel gyorsabban, mint az alacsonyabbak), tehát a nagyobb kapacitásuk csak rövidtávon használható ki. Az alacsony önkisülésűek névleg kb. 15%-ot vesztenek a töltésükből egy év alatt, de ez az adatlap szerint is csak 20°C-os környezetre igaz. Én ennél valamivel gyorsabb önkisülést tapasztaltam: egy fél éves gyártású, AA-méretű Eneloop 20..22%-ot vesztett (mivel ezeket gyárilag feltöltve árulják) a névleges kapacitásának megfelelő töltöttségéből, de egyrészt messze nem 20°C-on volt hónapokig tárolva, másrészt ez még mindig jóval kevesebb egy hagyományos NiMH várható önkisülésénél. Több hetes v. hónapos távra tervezve, alacsony fogyasztású készülékekbe egyszerűen nincs értelme normál NiMH-akkukat tenni. -
pitman
őstag
Nem ismerem az említett töltőt, de lehet, hogy érdemes lenne egy rendes töltőben megnézni, hogy ez mennyit töltött valójában az akkuidba (pl. IPC-1L-ben kisütni). Új akkuknak nem illene ilyen gyorsan lemerülniük, ha rendesen fel voltak töltve és a fényképezőnek sincs baja.
Sanyo 2700-as akkuk két hónap alatt kb. 12-15%-ot vesztenek a töltöttségükből.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Autós topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Magas AI-költségek, csökkenő létszám: dolgozók ezreit rúgja ki a Microsoft
- BestBuy topik
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Bomba ár! Dell Latitude E6410 - i5 I 4GB I 250GB I DVDROM I 14,1" WXGA I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest