-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
Suse linux enterprise desktop 11-hez lehet hozzáadni extra repókat, hogy pl. egy conky-t fel tudjak telepíteni?
Erős a gyanúm, hogy amint időm engedi, felugrik egy Arch Linux, de nem akarom elvetni ezt a disztrót csak azért, mert nem ismerem. No meg minden működik
-
Siriusb
veterán
válasz
bambano #14263 üzenetére
Mert olyan szerencsétlen vagyok ezzel a tapipaddal.
Az Alt-os módszerrel viszont csak durrbele és semmi finomkodás, pozicionálás.Egyébként meg sokszor a billentyűzetet használom egér helyett, pl. openbox-szal sokkal kényelmesebb.
(#14261) CPT.Pirk,
akkor még próbálkozom. A kétujjas még nekem is sikerül -
Siriusb
veterán
Touchpad-dal meg lehet valósítani a mozgatás (Alt+ egér bal klikk) és átméretezés (Alt+jobb klikk) funkciókat?
Bocs a bugyuta kérdésért, de új nekem a laptop használat.@Speedfire:
iotop -
Siriusb
veterán
válasz
CPT.Pirk #14203 üzenetére
Még egy lehetőség lehet a clonezilla, bár valószínűleg a win-t én is inkább dd-zném, a linux-ot rsync-kel másolnám és újratelepíteném a grub-ot.
-
Siriusb
veterán
válasz
MoneyHunter #13950 üzenetére
Cserélhető lemezeket általában a /media könyvtárban csatolunk fel. Hozz létre egy könyvtárat pl. /media/kulsohdd és adj magadnak jogosultságot írásra (ne csak a root-nak legyen), pl. chmod a+w /media/kulsohdd vagy chmod 777 /media/kulsohdd. Persze mindezt rootként.
Mindezek után az előbb létrehozott könyvtárba csatold a szóban forgó merevlemezt, akár mount -a paranccsal.Szerk: lekéstem.
-
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
Nos, ha valóban meg akarod ismerni a linux működését, egy járható út, ha feltelepíted az Arch Linuxot. Nagyon jó a wikije, rögtön kezdheted is a beginners' guide-dal.
Azért felhívom a figyelmed, hogy ez idő- és munkaigényes folyamat lesz.Szerk::
Egyébként lapa is jókat írt, csak nem felhasználóbarát módon.
Linuxnál nem telepítjük újra a rendszert, ha elszúrunk valamit, hanem helyrehozzuk. És ebből lehet igazán sokat tanulni, mert kénytelen vagy beleásni magad a témába.
A másik fontos dolog, amit említett, a terminál. Arch Linuxnál ez különösen igaz, bár hozzá kell tennem, ma már rengeteg minden megoldható grafikus felületen (legtöbb disztrónál), főleg, ha DE-t (Desktop Enviroment: Gnome, KDE stb.) használ az emberfia. -
Siriusb
veterán
válasz
kovaax #13435 üzenetére
Ha olyan jó memóriád van, hogy megjegyzel 50 felhasználónév / jelszó párost, nem szóltam.
Másrészt, ha értelmesen akarsz hozzászólni, akkor legalább próbálj meg úgy kommunikálni, hogy az olyan hátrányos helyzetűek, mint én is, megértsék, mit akarsz mondani.Bocsánat, hogy nem érek fel szellemi nagyságodhoz és nem tudom követni a gondolatmenetedet. Azért köszönöm, hogy ilyen szépen elmagyaráztad eredeti mondandód értelmét, ez igazán kedves volt tőled. Szívemet melengeti jóindulatod és segítőkészséged.
-
Siriusb
veterán
válasz
Jester01 #13427 üzenetére
LOL
Bevallom, mivel sokan dicsérik mc-t, amikor elkezdtem linuxszal ismerkedni felraktam, de nem igazán használtam. Amikor egyszer-egyszer jól jött kétpaneles fájlkezelés, akkor Tux Commander segített, de nem igazán van rájuk szükségem. Ott a terminal vagy a Thunar.
Más témakör:
Meguntam a Firefox lomhaságát és mostanában Operát vagy Iront használok. Mivel FF-ben van elmentve minden username/password, ezeket jó lenne elérnem az Operában is. Direkt importra nincs lehetőség, most vagy megnézem az adatbázisokat, hogy manuálisan át tudom-e pakolni, vagy külső alkalmazást használok. Nézegettem pl. a KeePass-t.
Nektek mi a véleményetek, javaslatotok, tapasztalatotok ezen a téren? -
Siriusb
veterán
Még mindig elámulok a linux nagyszerűségen, egy feladatot hányféleképpen meg lehet oldani.
Egy levelezőlistán megjelent a kérdés, miként nevezzünk át több fájlt egyszerre. A szokásos rename, mv, script lehetőségek mellett olvastam egy-két újdonságot is:$ ls | vim -
majd ":%s/foo/bar" jellegű utasításokkal minden sorban egységesen létrehozzuk a kívánt parancsot, soronként testre szabhatjuk, végül:
:w !shVagy a moreutils csomagból ott a (I)vidir(/I).
GUI-val: metamorphose2, illetve az általam is használt GPRename.
Ez a sokszínűség fantasztikus. És mindez térítés nélkül közzétéve.
Szerk:
formázás miatt -
Siriusb
veterán
válasz
Anakin007 #13372 üzenetére
Ezek szerint a php-t betölti.
Igazából több ötletem nincs. Pár órát szenvedtem én is, amire virtual hostostól belőttem mindent, de nem vagyok túl jártas a témában, csak azokat a dolgokat tudtam megosztani veled, ami nekem kellett a működéshez.
Esetleg még a jogosultságokat nézném meg, de több ötletem nincs.Szerk.
Illetve még annyi, hogy tegyél fel inkább xampp-ot, hacsak nem az a célod, hogy rágyere, mi a hiba. -
-
Siriusb
veterán
Samsung SCX-3200 multifunkciós lézernyomtatót használ valaki? Mik a tapasztalatok? A neten böngészve úgy látom, használják linux alatt.
Illetve milyen készüléket ajánlanátok (kevés nyomtatás, irodai mennyiségű szkennelés)? -
Siriusb
veterán
Livecd célszerű, chroot-ot nem értem.
Azért jobb offline készíteni a mentést, mert az tényleg egy adott pillanat állapotát tükrözi. Ha online csinálod, amire végez a másolással, az elején másolt fájlok már változhattak addigra. Vagy ha zárolva vannak fájlok, valószínűleg azokat sem menti.
Pl. log fájlok elég gyorsan bővülhetnek menet közben.Én mindig offline mentek rsync-kel.
-
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #13301 üzenetére
Gondolom valami mail server - szerűséget szeretnél, ami automatikusan letölti a leveleket és Te már helyileg éred el őket. Nos, fogalmam sincs, mivel lehet megoldani, de esetleg nézd meg a postfix-et, hátha.
-
Siriusb
veterán
Használ valaki notification-daemon-t? Openbox+tint2 felső szélhez helyezve, és a buborék időnként kilóg a képernyőről, így az információ egy része nem látható. Keresgéltem, de nem találtam, hol lehetne ezen állítgatni. Ötlet?
-
Siriusb
veterán
Egy elméleti(?) kérdés /media ill. /mnt használatával kapcsolatban:
FHS szerint a /media a cserélhető adathordozók számára fenntartott hely .Itt az oprendszer automatikusan hozza létre / távolítja el a csatolási pontokat.
A /mnt az adminé, elvileg ide kerülne az ideiglenesen csatolt fájlrendszer.
Mi a helyes gyakorlat? A /media-ban vagy a /mnt-ben hozni létre könyvtárakat ideiglenes fájlrendszerek csatolási pontjának?
-
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #12832 üzenetére
Én úgy oldottam meg, hogy a user home könyvtárában van egy upload könyvtár (csatolási pont), amit sftp-n keresztül elérhet (persze a user-nek nincs joga semmit futtatni).
Másik partíción van a célkönyvtár, amit az fstab-ban adok meg:
/media/cel/konyvtar /home/ftp/upload auto bind,user 0 0Szerk: valamiért a vsftpd nekem nem felelt meg - már nem emlékszem miért-, és openssh lett belőle.
-
Siriusb
veterán
Ez elég durva: http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTA0NTA
Valakinek ötlete az ideiglenes megoldásra?
-
Siriusb
veterán
válasz
CPT.Pirk #12598 üzenetére
A morelocale 2-ben alapból nem hozta elő a magyart, hozzáadtam custom locale-ként a magyart, de nem lett magyar nyelvű a rendszer.
Találtam egy másik alkalmazást is: Set locale and language, de ugyanaz a helyzet.Viszont magyar nyelvvel árulják ennek a wm8650 netbooknak a táblás változatát...
-
Siriusb
veterán
Ott sajnos nincs benne a magyar nyelv. Megkérdezem őt, kösz a tippet.
Eleddig annyit tudtam kibogarászni, hogy SD kártyára téve fájlokat, indításkor arról képes frissíteni az eszköz, de mit, miért, hogyan, semmi normális leírást nem találok.Elég durva, vannak telepítve olyan alkalmazások, melyek kínaiul dumálnak. Egyszer került hozzám PC kínai nyelvű windows-zal, hááát, elég ilyesztő volt. Azt sem tudtam melyik gombra van írva az OK.
-
Siriusb
veterán
Került hozzám egy netbook jellegű akármi, VIA 800 MHz procival, 7'' TFT-vel és 2 GB háttértárral (gondolom flash alapú).
Android 2.2 van rajt', de magyar nyelvű OS kellene rá. Bekapcsolásnál nem látok lehetőséget, hogy másik boot eszközt válasszak. Tudja valaki, miként lehet ezt 3.2-re vagy 4-re frissíteni? Úgy látom, ezek már támogatják a magyar nyelvet.
Vagy felrakni valami pici linuxot, aminek van magyar lokalizációja? -
-
-
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb #12300 üzenetére
Nagyon nem értem az inputclass-ok viselkedését, bárhogy próbálom, a háromból csak kettő option kerül alkalmazásra még akkor is, ha egy InputClass-ban szerepel mindahány.
A manual szerint bármennyi InputClass lehet, csak célszerű az általánostól a specifikus felé haladni, mert felülíródik - ez értelemszerű. Ellenben az én esetemben más-más tulajdonságok kerülnének beállításra...
Mondjuk az xxkb-vel ki tudom váltani a keyboard layout toggle-t, így a maradék 2 option hozzárendelődik. Ha más sem érti a jelenséget, marad ez a megoldás. -
Siriusb
veterán
Ha lennétek oly kedvesek, xorg-hoz kérnék némi magyarázatot:
a xorg.conf.d mappában a 10-evdev.conf-ban alkalmaztam a következőt idáig:
Section "InputClass"
Identifier "Keyboard Defaults"
MatchIsKeyboard "yes"
MatchProduct "keyboard"
Option "XkbLayout" "hu"
Option "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp"
EndSectionLétrehoztam egy új konfig fájl 01-keyboard-layout.conf néven:
Section "InputClass"
Identifier "keyboard-layout"
Driver "evdev"
MatchIsKeyboard "yes"
MatchProduct "keyboard"
Option "XkbLayout" "hu, us"
Option "XkbOptions" "grp:shifts_toggle"
EndSectionA 10-es fájlban az Option "XkbLayout" "hu" sort kommenteltem. Ami furcsa, hogy az X újraindítása után azt látom, hogy mindkét inputclass alkalmazva lett, de az Option "XkbOptions" "grp:shifts_toggle" mégsem került hozzárendelésre. Mi lehet ennek az oka?
Amennyiben minden option a 01-keyboard-layout.conf -ban van, akkor valamennyit hozzárendeli a billentyűzethez.[ 38.600] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "keyboard-layout"
[ 38.600] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "Keyboard Defaults" -
Siriusb
veterán
válasz
Jester01 #12290 üzenetére
Megnéztem:
-deactivate
This tells xscreensaver to pretend that there has just been user activity. This means that if the screensaver is active (the screen is blanked), then this command will cause the screen to un-blank as if there had been keyboard or mouse activity. If the screen is locked, then the password dialog will pop up first, as usual. If the screen is not blanked, then this simulated user activity will re-start the countdown (so, issuing the -deactivate command periodically is one way to prevent the screen from blanking.)xset-ről el is feledkeztem. Mondjuk talán ebben az esetben az első megoldás jobb, mert nem kell dpms-sel is foglalkozni.
Ez a kill $! parancs az összes futó scriptet írtja, vagy csak az aktuálisra vonatkozik?
-
Siriusb
veterán
Adott alkalmazás futtatása esetén szeretném blokkolni az xscreensavert. Jelenleg ezt a megoldást ötlöttem ki:
#!/bin/bash
#
watch -n 150 "xscreensaver-command -deactivate" &
alkalmazás-indít
kill `ps -o pid,args -C watch | grep xscreensaver | cut -c1-5 | sed 's/[^0-9]*//g'`Meg lehet ezt oldani szebben?
-
Siriusb
veterán
Nna, letakarítottam a gnome-shell-t Arch Linuxon és felraktam az openbox-ot. Mivel mindig gnome-ot használtam (és egy kis ideig kde-t), néhány alap dologgal bajban vagyok, mivel sosem volt szüsséges foglalkozni vele.
*Fbpanel: true transparency megoldható, vagy csak a fake működik? Cairo-compmgr -t telepítettem fel.
*Cairo-compmgr-nél van "jobb", amit érdemesebb használni és fejlesztik is?
*Az fbpanel néhány pluginja nem működik, pl. x-file-manager hiányára panaszkodik. Ezt hogy tudom beállítani? xdg-settingsnél keresgéltem, eredménytelenül.
*Gnome-keyring helyett mit érdemes használni?Mulatságos:
Nem vettem észre, hogy az elején bedaráltam a consolekit-et is, és nem értettem a slim miért nem tudja indítani a session-tKis időbe telt, mig a logban megtaláltam, mi baja van, mert természetesen a config fájlokat túrtam...
-
Siriusb
veterán
válasz
Epic79 #12247 üzenetére
Akkor már inkább a sysrescd-t kellene ajánlani szvsz.
Gparted-del lehet új partíciós táblát is létrehozni az új partíciók mellett, s formázni azokat. Habár úgy hallottam, nem w7 telepítővel létrehozott ntfs nem tetszik a telepítőnek, de ezt nem tudom megerősíteni.
Mindenesetre ez az egész kérdéskör nem ide való. -
Siriusb
veterán
válasz
zotja22 #12240 üzenetére
Volt. Soha nem is értette senki, mi köze a win telepítéséhez a linuxnak.
Most komolyan, win telepítővel formattálod a hdd-t. Volt linux, nincs linux. MBR-be is a saját cuccát rakja a windows. Szóval inkább a win topikban kellene érdeklődni. Vagy ellenőrizni, hibátlan-e a telepítő lemez. -
Siriusb
veterán
válasz
CPT.Pirk #12138 üzenetére
SystemRescueCd
A weboldalon segítséget is találsz a grub helyreállításhoz. Nem tudom, mi miatt nem sikerült a grub-ot helyreállítanod, valami hibajelenség? -
-
Siriusb
veterán
Adott néhány rar fájl, amelyekben további rar fájlok találhatók.
Azt szeretném shell-ben megoldani, hogy minden rar fáljból csomagolja ki a *abc.rar végűeket és csak ezeket.
Egyelőre nem sikerült eltalálnom a megfelelő utasításláncot, szóval szívesen venném segítségeteket. -
Siriusb
veterán
Lenne egy kérdésem, amit némi utánaolvasás után sem tudok megválaszolni magamnak. Amennyiben tmpfs-t használok a /tmp-re:
tmpfs /tmp tmpfs nodev,nosuid 0 0, mi történik, ha a RAM kifogy. Ugye alapból a RAM felét használja fel, ami esetemben 1,5 GB, viszont nincs swap. Tegyük fel, meg akarok írni egy DVD-t 2 GB adattal. Meghal az egész? -
Siriusb
veterán
válasz
Fooler89 #11503 üzenetére
Feltelepítettem, nálam megy. Borzasztó
Úgy látom, hogy az Audio résznél akadt el nálad - a terminálban nálam az jön. Pulseaudio-t használsz, azzal minden rendben van?
Találtam egy ilyen hibaüzenetet OOO esetén, ott egy OOO reinstall megoldotta a problémát.
A ldd /usr/bin/supertux2 kimenetében látsz olyat, hogy not found? Ha igen, ott a bűnös. Ha nem, játsz passziánszt.
-
-
Siriusb
veterán
Egy kis humor unix parancsokból összefűzve:
who girl; look; talk; date; strip; touch; unzip; finger; head; mount; uptime; fsck; more; more; yes; yes; more; umount; make clean; sleep
-
-
-
Siriusb
veterán
válasz
sto1911 #11465 üzenetére
Egy kicsit megkavartad. Egyébként nem illik semmit a "/" alá csatolni, erre a /media könyvtárat kellene használni.
Egyszóval crypttab:teszt /dev/sdd1 jelszavad
Mivel a root particiód is titkosított, s gondolom más nem fér a gépedhez root joggal, nyugodtan beírhatod ide a jelszavadat. Ha midenáron gépelni akarsz, akkor ASK kerüljön oda. Egyébként én itt (is) UUID használnék.fstab:
/dev/mapper/teszt /media/luks-disk ext4 defaults 0 2Egyrészt hozzd létre a /media/luks-disk könyvtárat, másrészt ha nem használsz dump-ot, akkor annak az értéke legyen 0.
-
Siriusb
veterán
válasz
bambano #11452 üzenetére
@bambano, @Jester01 Kösz a válaszokat.
userdel -r parancsot használtam a felhasználó(k) törlésére. Mivel 2 ilyen teszt felhasználó is benne maradt a /etc/passwd - ben, feltételeztem ez a helyes működés, de mégis meg szerettem volna véglegesen szabadulni tőlük.
Válaszaitok hatására hozzáadtam egy újabb felhasználót, majd töröltem. Eltűnt a passwd-ből! Gyorsan kiadtam a userdel -r parancsot, a nemkívánatos userekre is, és azok is eltűntek! Csak úgy, maguktól!Két lehetőséget látok, valamelyikőtök a távolból valamilyen hi-tech fegyverrel, ismeretlen mentális erővel kitörölte a próba usereimet, vagy én baltáztam el valamit nagyon a törléskor (szerk.: pedig ugyanez a userdel -r került végrehajtásra eredetileg is - elvileg).
Amennyiben megmondjátok hol hibáztam, annak örülök, ám ellenkező esetben az első számú feltételezésem vagyok kénytelen igazolva látni, ez esetben felmondom az internet előfizetésem. -
Siriusb
veterán
Otthoni gépen hoztam létre próba felhasználót a fantáziadús proba névvel. Ezután törlésre került és eléggé el nem ítélhető módon szeretnék új felhasználót létrehozni az előzőleg említett - és használt - proba névvel. Ezt márpedig nem lehet, hiszen a rendszerben szerepel.
Amennyiben én mégis nyakas és makacs lennék, miként lehetne csak azért is elkövetni eme tettet?Amit eddig előástam: a vipw és vigr paranccsal kitörölni a releváns sorokat a passwd és group fájlokból. Ha minden igaz, ez -s kapcsolóval a shadow változatokat módosítja.
Ez jó megoldás? Vagy csak vi-ben kellene simán törölni a sorokat? Gondolom vim-et nem lehet használni, mert nem megfelelően mentené a fájlokat...
Amennyiben az érintett felhasználók nincsenek bejelentkezve, simán lehet runlevel 5-ön mindezt végrehajtani, ugye? -
Siriusb
veterán
válasz
flash- #11393 üzenetére
Szia!
Első nekifutásra az Ubuntu-t javasolnám, s azt is virtualbox-ban vagy windows alkalmazásként telepítve:
http://www.intermatrix.hu/linux
http://sugo.ubuntu.hu/community-doc/intrepid/main/install/install-wubi.html
http://www.webuntu.hu/doc/ubuntu-telepitese-windows-melleKülönböző asztali környezeteket / ablakkezelőket is lehet telepíteni, melyek egyszerűen fogalmazva a kinézetet határozzák meg, illetve különböző - saját - alkalmazásokat biztosítanak, mint fájlkezelő, optikai lemez író stb. Ezeket egymás mellé is fel tudod rakni és váltogatni őket; mondjuk a menü kissé kaotikus lesz.
Megnézheted még a Linux Mint-et és az openSUSE-t is, itt pedig a különböző distrokról találsz infót.
-
Siriusb
veterán
válasz
Fooler89 #11377 üzenetére
A keymap-nél és a consolefonts-nál a kitejesztéseket csendesen el kellene hagyni szvsz. Pl. a hu.map.gz-ből csak a hu maradjon.
A /usr/share/zoneinfo/Europe/Budapest fájl létezik? A ~/.bashrc-ben nincs valami idevonatkozó sor?
Kíváncsiságból egy locale-gen indíts, hátha...
Az utolsó sort arra értetted, hogy konzolba bootolva jó a dátum? Esetleg hozz létre egy teljesen új user-t és azzal jelentkezz be. Úgy mit csinál?
Mindenesetre én kifogytam az ötletekből, az Arch Linux fórumon kellene hajszolnod a megoldást.
UI: Esetleg még egy másik timezone-t kipróbálnék, pl. Europe/Vienna.
-
Siriusb
veterán
válasz
Fooler89 #11373 üzenetére
Távgyógyítás
Vagy rendszerfrissítés
A LOCALE és a TIMEZONE értékeinek mi van megadva?
Egy locale -a és egy locale kimenetet másolj be légy szíves.
Ezt az 1 hetes eltérést nagyon nem értem...Még azt lehetne megpróbálni, hogy beállítod a biosban a dátumot és multi user-ben indítasz (a grub bejegyzésben a linux sor végére egy 3-ast kell írni) vagy kiveszed a démonok közül a gdm-et, ha ezt a módszert használod. A lényeg, hogy csak a konzolba jelentkezz be, ne töltődjön be a gdm ill. a DE. Ezután egy date paranccsal leellenőrzöd a dátumot. Ha itt jó, akkor a gnome kavar be. Amennyiben itt sem jó, én csak locale problémára tudok tippelni, esetleg újra generáltatni a locale-gen paranccsal.
Igazából ötletem sincs, ezt miként tudtad összehozni. -
Siriusb
veterán
válasz
Fooler89 #11370 üzenetére
A windows általában csak localtime-ot kezel (lehet a win7 már okosabb, passz), szóval az rc.conf-ba a hardwareclock-hoz localtime-t írj. Ha a winen is be lehet állítani, akkor célszerűbb a HARDWARECLOCK="UTC", de ezt csak zárójelben jegyzem meg.
Tehát mivel a win a biosba a helyi időt írja, ezért az arch-on is azt kellene beállítani (lásd első változat) és megszűnik a gondod.
Ha a dátumod is elszáll, akkor az inkább hardware probléma (elemcsere szükséges, bár notin ez nem tudom hogy megy).
hwclock benne van a daemon sorban?Szerk: ne használj UTC-t: Note: Windows Vista SP2 and Windows 7 have a preliminary support to UTC. The solution is add the DWORD value HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation\RealTimeIsUniversal with hexadecimal value 1 in the registry (through regedit). Windows XP and Windows Vista SP1 also have support to UTC and can be activated in the same way, but there's a bug after resume from suspend/hibernation that resets the clock to localtime, so it's not recommended to use UTC in these systems.
-
Siriusb
veterán
válasz
Speeedfire #11365 üzenetére
Talán a 8.10 - 9-04 környékén használtam utoljára, akkor még kellett várni jócskán egy új OOO-ra például.
Én imádom az Arch - ot. Nem vagyok egy power user, de elboldogulok, no meg a fórumon is segítenek, ha szükség van rá. Ha tudnád micsoda lúzerek is feltelepítik; néha lekaparná a bőrt az ember ar arcáról kínjában egy-egy hozzászólást olvasva, amikor még azt sem értik, a grub mire való. Egy szó mint száz, Te biztos jól elboldogulnál.
Azt mondják, ha minden jól működik Arch - on, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz. Meg kell mondjam, nálam általában stabil a rendszer. Ha gond van, legrosszabb esetben downgrade-del meg tudom oldani (lásd a mostani nvidia driver + gnome shell message tray bug, mondjuk állítólag a 280.11 bétában már jó, csak lusta vagyok feltenni, a 270-esben lévő hibernálás bug meg nem érint.) Talán egyszer kellett rendszermentést visszaállítanom amiatt, mert nagyon elkavartam valamit. Szóval azt javaslom, virtualbox-ban vagy második rendszernek dobd fel, hogy ízelítőt kapj a jóból. -
Siriusb
veterán
válasz
Tomi29 #11358 üzenetére
bambano röviden és tömören megírta a kérdésedre a legjobb választ.
Első körben azt kell eldöntened, szánsz-e időt arra, hogy megismerd a Linuxot, vagy windows user mintájára csak kattingatni akarsz. Elmondhatom, hogy az Arch Linux feltelepítésével többet tanultam a linuxról, mint 2 éves ubuntu használattal. És itt jön be, amiről bambano is írt: milyen segítség érhető el. Arch Linux esetén kell az angol nyelv ismerete, viszont kiváló wiki oldalai vannak. Ubuntunál itt a ph! - n is nagyon jó fórum van, ahol igazán segítőkész és türelmes emberekkel találkozhatsz.
Részemről meguntam Ubuntunál a félévenkénti újratelepítést az új verziók miatt (tudom, tudom, lehet frissíteni is, de én abban - minden tapasztalat nélkül kijelentve - nem bíztam), s azt, hogy az újdonságokra esetleg sokat kell várni.
A rolling release distro - k előnye, hogy viszonylag hamar megkapod mindenből a legújabb verziót, a hátránya, hogy esetleg buherálni kell, hogy működjön, illetve több bug reportolással jár. Viszont nem kell újratelepítgetni és mindent beállítgatni újra és újra. -
Siriusb
veterán
válasz
Tomi29 #11354 üzenetére
Ha jól emlékszem az ubuntu-restricted-extras - t kell telepítened, ha mindent le akarsz játszani: https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats
Ki használ ma már ubuntu - t...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Antivírus szoftverek, VPN
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest