- Magisk
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
samujózsi
senior tag
válasz
inf3rno #29902 üzenetére
Alpine eddigi ismereteim szerint nem szerverre való. Inkább beágyazott rendszerek alá és konténerekbe (lxc, docker) - tévedés jogát fenntartom ugyan, de mikor rájöttem, hogy az ArchLinux a rolling release és az ezzel érkező esetleges gondok miatt nem túl nyerő, az Alpine-t kezdtem volna nézni és akkor futottam egy ilyen kijelentésbe, sajnos nem írtam fel, hogy hol. (pro/kontra tud valaki bővebbet?)
-
samujózsi
senior tag
Van arról valakinek tapasztalata, hogy árt-e egy LED-es kijelzőnek a nagyobb frissítési freki?
Alapból 60Hz-en megy a laptopom, de full screen videóban fellép az a "flickering" nevű jelenség.
Valahol azt olvastam, hogy lejjebb kell venni a frissítést, akkor megszűnik. Na attól nem, viszont attól, hogy felraktam 119Hz-re, így már O.K.
Csak nem tudom, miért jó, hogy default 60Hz-en megy. Egy tippem van: esetleg árt a hardvernek. -
-
samujózsi
senior tag
válasz
Dißnäëß #29784 üzenetére
Érdemes megnézni egyébként az strace kimenetét a cp és a dd használatánál.
Tanulságos... Kis méretű, pár száz, esetleg pár ezer bájtos fájlnál a cp egy darab read és egy darab write-ot hajt végre, a dd meg, ha nem adok neki paramétert 512 bájtonként dobálja át, de látszólag ugyanazzal a művelet párossal.Hát ez most megint olyan, hogy vagy én emlékszem rosszul, ami könnyen lehet, vagy valami változott a linuxban az elmúlt évek során, vagy a "nagy" unixokon működtek másképp ezek a dolgok. Bennem olyan emlékek éltek régről, hogy a cp más rendszerhívásokat használ, mint a dd (a dd alacsony szintű I/O, míg a cp "magas" szintű...), de annyira rég volt, hogy akár még az ellenkezője is igaz lehet.
-
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #29782 üzenetére
Azt tudom, de Dißnäëß ragaszkodott a mc másoláshoz.
Egyébként abban nem vagyok biztos, hogy a dd korrekt eredményt ad (persze mihez képest), mert valami rémlik, hogy megkerül bizonyos fájlkezelő funkciókat, emiatt gyorsabbnak mutatja a másolást, mint amit valójában tudna a rendszer.
(de lehet, hogy keverem a dd if=/dev/sda ... formával, ahol eleve a device-t adom meg inputként) -
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
válasz
Dißnäëß #29763 üzenetére
Azért is írtam, hogy ez csak a fantázia szülötte... fogalmam sincs, valóban tudja-e.
Főleg most, hogy egy "zfs crc checksum" keresésre nem pont az jött elő, amire számítottam.Valahogy nálam a checksum és a CRC eltérő fogalmat takartak eddig, de vagy eleve rosszul tudtam, vagy valamit nagyon megkavart itt valaki...
CRC: rövidebb bájtsorozatokhoz egy-két bájtos ellenőrző összeg, a checksum-ot meg leginkább hosszabb adatok, teljes fájlok hash-elésével kapcsoltam össze (lásd md5sum, sha1sum stb.) -
samujózsi
senior tag
válasz
Dißnäëß #29747 üzenetére
Hogy adat vagy checksum hiba, arra lehet megoldás a duplán tárolt checksum, illetve itt azt hiszem checksum és crc együtt vannak. Ha a crc vagy a checksum tér el, akkor az a hibás, ha mindkettő, akkor adatsérülés.
Azt hiszem... De ez már inkább a fantázia világa, mint konkrét ismeret. -
samujózsi
senior tag
Az egy hibát csinál, nem görgeti végig a fájlrendszeren. Pár éve nyűglődött egy ismerősöm hasonló témával, akkor körülnéztem a google-n és találtam egy oldalt, ami sorolt pár ellenérvet ellenük.
Az egyik az volt, hogy ECC RAM nélkül veszélyes a crc/checksum használat ezeken a fájlrendszereken, mert ha a memóriában elállítódik egy bit, annak alapján automatikus javításba kezd(het?), ami viszont sokkal nagyobb adatvesztéshez vezethet, mintha csak az az egy bit sérülne.
Sajnos már nincs meg a bookmark
Ha ott hülyeséget irtak, mea culpa! -
samujózsi
senior tag
válasz
growler #29741 üzenetére
Csak nem "on the fly", amennyire látom
A btrfs és a zfs ezt menet közben csinálja, csak én részben emiatt sem szeretem őket. ECC RAM viszonylag ritka az otthoni gépeken, ugyanakkor egy bithiba miatti automatikus javítás könnyen vezethet adatvesztéshez. (Jó, biztosan nagyon ritka a bithiba a memóriában)
-
samujózsi
senior tag
válasz
haddent #29722 üzenetére
Akkor ez debian/ubuntu specifikus?
Mert nekem rendre felülírta a resolv.conf tartalmát és miután sikerült rábeszélni, hogy az én szerveremet használja, még akkor is csak úgy, hogy a rendszerem (egy része?) a 127.0.0.53:53 dns-t keresi és az megy tovább a sajátomra, ha úgy látja jónak.
Ebből következik pár hibaüzenet a logban, meg az, hogy egyes módosítások a host nevekben nem mindig érvényesülnek azonnal.Apropó log: jó szokása a journalnak, hogy szabálytalan leállásnál megsérül.
-
samujózsi
senior tag
válasz
haddent #29720 üzenetére
Próbáltál már saját dns-t használni vele? Lehetőleg úgy, hogy a systemd teljesen ki legyen iktatva a névfeloldásból?
Egy agyrém.
Kihagyni azt hiszem, nem is lehet.
Jó másfél éve, hogy szoptam vele, aztán tegnap, hogy előjött a systemd téma, kicsit nézelődtem a google-n és ez eszembe juttatta, mert más is panaszkodik rá.
Vagy... Amikor bootnál/shutdown-kor elakad valami. Mondjuk épp nem érhető el bootkor a dhcp szerver és képes percekig várni rá...
Persze, lehet módosítani a timeoutot, csak esetenként tojik rá. Stb.
A szerverem már szénné hackeltem miatta, így most működik, csak ritkán kergül meg, de ha legközelebb összefutok valami hasonlóval, majd leírom. -
samujózsi
senior tag
Ha már systemd...
Surviving a security audit with enterprise linux
-
samujózsi
senior tag
válasz
bambano #29684 üzenetére
Nem csak szerinted, de pl a debian(?) fejlesztők szerint a noexec az hülyeség, úri huncutság, ördögi praktika...
De az is lehet, hogy ez már ubuntus marhaság: sok telepítő nem működik, ha noexec van a /tmp-n. És nem értem, hogy miért. (Úgy értem: miért oda csomagolja ki a futtatandó szemetet?) -
samujózsi
senior tag
válasz
Jester01 #29680 üzenetére
Kb három napig bírtam read-only usr, etc stb. mellett.
Aztán visszacsináltam. Régi unixokon, ahol két-három havonta jött egy-egy update csomag, tartható volt. Linuxon, ahol naponta jönnek a javítások, elég macerás. (A remount valami gondot okozott, de nem emlékszem, hogy mit)
De ettől függetlenül igazad van, ez valóban jó indok.Apropó: a /tmp az tmpfs, ahhoz nem kell partíció
A var ha megtelik, az gáz, de ha együtt van az egész, később telik be, több idő van észrevenni, hogy fogy a hely. -
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
válasz
sh4d0w #29670 üzenetére
És mit teszel a helyére?
Fene tudja, ha üzemszerűen használok egy rendszert, azt nem cserélgetem gyakran. Amikor nekiesek, akkor már belefér a backup/restore.
És akkor azt nem említettem, hogy az ott lévő fájlok keveredése sem feltétlenül egészséges, ha disztrot váltasz. (.config/, .bashrc stb) -
samujózsi
senior tag
Nem ez volt a kérdés. Húsz+ év linux használat alatt egyszer volt külön /home, /var, /usr, ahogy a telepítő javasolta. Aztán megtelt valamelyik és nem tudtam bővíteni (ext2 korában, lvm nélkül nem lett volna veszélytelen). Se előtte, se azóta nem voltam/vagyok hajlandó szétdobálni a könyvtárakat.
Ha hozzá kell nyúlni a rendszerhez, az első, hogy friss backup.
A magam részéről nem látok rá okot, hogy feldaraboljam a / alatti területeket, viszont sokszor látom, hogy ezt javasolják. Csak az indokot nem, ami miatt esetleg megéri kockáztatni, hogy ha elfogyott a hely az egyiken, akkor valahogy bővíteni kell, de azzal vannak komoly hibalehetőségek. -
samujózsi
senior tag
Adott egy darab gép, egy darab diszkkel, azon egyetlen linux/unix.
Felhasználási terület: otthoni desktop.
Mivel lehet indokolni, hogy külön partíciókra kerüljenek egyes könyvtárak (/boot, efi nem számít, az többnyire muszáj) ?
Sokszor látom, hogy minimum a /home külön partíció, de van, hogy a /var és a /usr is.Ha megtelik valamelyik, ott a live rendszer, pendrive-ról bootolva.
Hogy valaki rendszeresen cserélgeti az OS-t, miközben megtartja a home-ot, lehet egy ok, bár ezt annyira nem tartom jó ötletnek, mert vannak eltérések, kivétel talán az új verzió azonos rendszerből, de annak mennie kellene újratelepítés nélkül is.
Egyéb? -
samujózsi
senior tag
Utolsó SSL kérdés: létezik arra bármiféle módszer, hogy kidumpoljam, az openssl milyen konfigurációval dolgozik? Nem az openssl.cnf elérési útja kell, hanem a tartalma, illetve azok a paraméterek/értékek, amiket defaultként állít be, ha a .cnf-ben nincs beállítva.
Felületes kereséssel sem parancssori eszközt, sem API-beli lehetőséget (utóbbiból a pythont néztem) nem találtam. -
samujózsi
senior tag
válasz
I02S3F #29650 üzenetére
"Ennél már csak az a "jobb", amikor valami netes szolgáltatást használ valaki a jelszavai tárolására..."
Erre írtam. Bocs, ha nem volt egyértelmű.
A lényeg, hogy amíg nincs megfelelő számítási kapacitás az ismert világon ahhoz, hogy egy erős jelszóval + erős kódolással védett állományt valaki kinyisson, addig nem kell aggódni a netes tárolás miatt.
Persze érte már meglepetés a közönséget e téren. -
samujózsi
senior tag
Milyen password manager létezik, ami linuxon és androidon is elérhető, kellőképp biztonságos, szinkronizálható, biztonságos, van még supportja (értsd: javítják, ha valaki hibát talál benne) és esetleg, bár nem létszükséglet, van firefox plugin is hozzá?
Keepassx az egyetlen, amit ismerek, de azzal voltak gondok, ha jól rémlik és nem emlékszem, hogy létezik android verziója...
De kérdezhetném úgy is, hogy ha van egy fájl, amit öt évent egyszer kell elővenni, és nagyon bonyolult jelszóval akarod védeni, akkor hogy őrzöd meg a jelszavát?
Az egész forrása: ha készítek végre root és intermediate CA-t, akkor a root CA kulcsát erős jelszóval védem és offline tárolom. De ugye amellé nem rakom oda egy cetlin a jelszavát...Viszont mire megint kell, emlékezni sem fogom a passwordte.
-
samujózsi
senior tag
válasz
samujózsi #29633 üzenetére
Ma is tanultam valamit...
Ha nem is pont az, amit akartam, de így is elmegy:
(csak példa - a "Super"-ként hivatkozott bill. nálam a Windows gomb)
Böngésző -> Super+Jobbra, terminál -> Super+Balra. Így felosztják egymás közt a desktopot, vertikálisan maximalizálva, horizontálisan 50%-ra "maximalizálva" az ablakot.
És itt jön a poén: ha az egyik ablakot horizontálisan átméretezem, akkor a másik is megy vele.Na jó, ez inkább a kezdőbe való, csak azért ide írtam, mert itt kezdtem kérdezni.
Sajnos az xrandr nem működik laptop kijelzővel.(#29634) sh4d0w
Nálam nincs ilyen és úgy emlékszem, már a unity is mellőzte ezt az opciót.Szerk: helyesbítek, alapállapotban nem volt ilyen. Kiválasztva a "Use system title bar and borders"-t már van, csak nem tudok visszaváltani az eredetire...
-
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #29632 üzenetére
De mint azt két alkalommal említettem, maradnék a gnome környezetben. És ezzel a megkötéssel elég szűkösek a lehetőségeim.
A másik probléma, hogy amelyik wm olyan, hogy fel tudja osztani a képernyőt, az tudtommal ezzel egyidejűleg nem teszi lehetővé, hogy a maradék területen hagyományosnak nevezhető ablakozás működjön. Számomra az lenne a poén, hogy az egyik oldalon egy eltakarhatatlan böngésző, a másikon meg terminal, IDE stb.
Régebben (bár lehet, hogy az windows volt) volt rá lehetőség, hogy egyes ablakokat megjelöljünk, hogy azt a többi ne tudja eltakarni, de ez mára a legtöbb helyről kihalt vagy csak én nem találom.
-
samujózsi
senior tag
válasz
I02S3F #29630 üzenetére
Extensiont nem találtam, a wm csere felmerült bennem is, de gyorsan elvetettem, mert már lusta vagyok hozzá.
Nem használom a gnome szolgáltatásait, de a manapság elérhető wm-k... túl primitív felületet adnak ootb és egy ilyen futó ötlet miatt nem akarok belevágni. Ha lesz más hasonló igényem, akkor majd elgondolkodom a váltáson.Találtam még egy olyat, hogy xrandr. Nem teljesen tiszta, hogy mi ez, de majd megnézem, ha újra gép mellé ülök.
-
samujózsi
senior tag
válasz
bambano #29626 üzenetére
Az bjztosan nem. A nested X gyakorlatilag ablakban futtat egy másik X szervert.
Nekemnmeg az kellene, hogy húzzon egy függőleges vonalat a monitor közepén és a két oldal önálló virtuális dekstopként viselkedjen.
Sokadjára megnézve lehet, hogy mégis nagyjából arról lenne szó, amit májmiki linkelt.Eredendően arra kellett volna, hogy az egyik oldalra kihajítom maximalizálva a böngészőt a szükséges doksikkal, a másik oldalon meg dolgozom, de úgy, hogy a munkafelület ablakai nem takarják el, nem mozdítják meg a browser ablakát.
Workarondként akár ez is szóba jöhet, bár macerás bizonyos esetekben: [link]
-
samujózsi
senior tag
Szükségem lenne egy olyan megoldásra, lehetőleg az ubuntu 18.04 gnome-ja alatt, hogy kettéosszam a desktopot, mintha két önálló képernyő lenne. Sajnos arra sincs ötletem, hogy angolul mit keressek.
Valami ötlet? -
samujózsi
senior tag
Van egy hdd a szerveremben. Kizárólag backupot tartok rajta, jó, ha havonta kétszer piszkálom. Két használat közt automatikusan kikapcsol. Azt vettem észre, hogy sokszor olyankor is pörög, amikor elvileg senki sem használja. Hogy tudnám megkeresni, hogy milyen program ébreszti fel?
O.K., egyik mód, hogy a mount pointra bekapcsolom az auditot.
Egyéb módszer? -
samujózsi
senior tag
válasz
haddent #29611 üzenetére
Ez egy rtl81xx:
Cannot get device udp-fragmentation-offload settings: Operation not supported
tx-checksumming: off
tx-checksum-ipv4: off
tx-checksum-ipv6: off
scatter-gather: off
tx-scatter-gather: off
tcp-segmentation-offload: off
tx-tcp-segmentation: off
tx-tcp-mangleid-segmentation: off
tx-tcp6-segmentation: off
udp-fragmentation-offload: off
tx-nocache-copy: off
rx-fcs: off
rx-all: off
-
-
samujózsi
senior tag
Arról van valakinek elképzelése, hogy visszavont tanúsítványok listáját hogyan lehet update-elni és publikálni?Valami hiányzik minden megtalált leírásból, mert a crl file update után sem mutatja a visszavont tanúsítványokat, csak az index-ben cserélődik a V R-re, de ezt hogyan kellene web szerveren publikálni?Bocs, tárgytalan. Benne van a CRL-ben a visszavont tanúsítványok sorszáma.
Ami benne van magában a tanúsítványban is, így az azonosítható, ha visszavonásra került, akkor ebből kiderül. -
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
Csak remélve, hogy van itt valaki, aki ért az openssl-hez és RFC-ket is olvas...
Van egy (valójában több is) ilyen a openssl csomaggal érkező openssl.cnf file-ban:
[ usr_cert ]
# These extensions are added when 'ca' signs a request.
# This goes against PKIX guidelines but some CAs do it and some software
# requires this to avoid interpreting an end user certificate as a CA.
basicConstraints=CA:FALSE
Ha nem tévedek, akkor azok a bizonyos "PKIX guideline"-ok itt találhatóak: https://tools.ietf.org/html/rfc5280
Tudja valaki, hogy ebből mi az, amivel szembemegy a fenti részlet? És egyáltalán mi? A bascConstraints=CA:FALSE a problémás vagy az egész [usr_cert] és hasonló szekciók?
-
samujózsi
senior tag
válasz
haddent #29509 üzenetére
Félreértesz: egy rolling release folyamatosan hozza az új verziókat, ami egy nem-rolling rendszeren nem jellemző.
Ki vállal be egy olyan fejlesztést, amit (durva túlzással) havonta hozzá kell igazítani az op.rendszer újabb és újabb darabjaihoz, mikor egy hagyományos rendszernél ezt csak akkor kell meglépni, ha már nincs support a használt rendszerre vagy azt egyéb ok miatt újabb verzióra kell felhúzni? -
samujózsi
senior tag
válasz
sh4d0w #29505 üzenetére
Azért ez így, ebben a formában... nem fedi a valóságot.
Normális helyen ennek úgy illene működnie, hogy van egy az élessel az utolsó bitig egyező tesztrendszer, az update arra megy fel és ha sikeres volt a teszt, akkor mehet élesbe.
Ez megakadályozza, hogy egy update borítsa az éles szervert, csak ott a gond, hogy mondjuk (most épp openssl-t olvasgatok) a saját rendszert openssl 1.0.2-re építik, az op.rendszerben meg hirtelen megjelenik az 1.1.1 vagy a 3.0.0, ami már nem feltétlenül kompatibilis a korábbi verzióval.
És akkor mi lesz? A saját kódot hozzáigazítják az újhoz, csak azért, hogy az op.rendszer továbbra is kapja az update-eket? -
samujózsi
senior tag
válasz
Frawly #29502 üzenetére
Például olyan, mint a java licenc változása?
Vagy pusztán a tény, hogy kevésbé van lehetőség összehangolni a különböző csomagokat egy folyamatosan változó, egyre újabb verziókat összeszedő rendszeren, mint egy olyanon, amit összeraktak adott verziókkal és később csak hibajavítások jönnek rá, új funkciók, új főverziók nem annyira. -
samujózsi
senior tag
Újabb emberiesség elleni bűnre bukkantam!
Olvasom az openssl.org FAQ-t, ott írják, hogyFor OpenSSL 1.1, we decided to base our build system on perl, information files and build file (Makefile) templates, thereby covering all the systems we support. Perl was the base language of choice because we already use it in diverse scripts, and it's one of the most widely spread scripting languages.
-
samujózsi
senior tag
válasz
bambano #29487 üzenetére
A 20.04-re kicsi az esély. A 16.04 kb így került a vasra, úgy egy héttel a megjelenése után, de csak kényszerből, mert a régebbi kernelekkel voltak gondok az akkor vadonatúj procin, ebben találtam olyan kernelt ami többé-kevésbé jól kezelte a hardvert.
Az új rendszerekben sok a bug, ezért is tartok kicsit a rolling release-ként megjelenőktől (arch, suse). -
samujózsi
senior tag
válasz
haddent #29479 üzenetére
Na OpenSuSE SoSE
Úgy általában nem lenne vele bajom, de a szervernek csúfolt gépemen be sem bootolt.
Sem a hagyományos, sem a rolling ág.
A RH variációknál meg ott a SELinux, ami elvben tetszik, de a gyakorlatban ha valakinek sikerült vele elbarmolni valamit (én :D), az nem biztos, hogy újra hozzá mer nyúlni. -
samujózsi
senior tag
Azon méláztam az előbb, hogy ha végre újrahúzom a szerverem, mit tegyek rá: Ubuntu 18.04 server-t vagy arch linuxot?
Előbbi mellett szól, hogy ismerem, viszonylag stabil, ellene, hogy kicsit túl nagy, a gépem meg egy gyengécske celeronos darab, 8GB RAM-mal.
Utóbbi mellett szól, hogy pici, gyors, viszont ellene, hogy nem is ismerem mélyebben és ami mindennél jobban zavar, hogy rolling release, ami (legalábbis az arch esetében) olyan érzést kelt bennem, hogy stabilitásban/megbízhatóságban valahol a debian testing környékén lehet.A kérdés: van olyan komolyabb hely, ahol az arch egyáltalán szóba jön, mint szerver OS? Meg úgy általában: mi a közvélekedés a rolling release-ekről? Merjek belevágni, ha a stabilitás legalább olyan fontos, mint a kis erőforrás igény?
-
-
samujózsi
senior tag
válasz
Dißnäëß #29463 üzenetére
Köszi, de annyit azért tudok, hogy tudatlanul jobb nem piszkálni a netfilter táblázatokat és azt is tudom, hogy nem értek hozzá.
Az ipchains-t még nagyon bátran piszkáltam, aztán jött a netfilter/iptables, azóta csak valami ufw jellegű eszközzel... nagyon ritka, ha másképp hozzá merek nyúlni. -
samujózsi
senior tag
válasz
Mr Dini #29457 üzenetére
Bocs, tudatlan "szakértőtől" is jöhet tipp?
Nem ismerem a firewalld-t, de ha totál üres az iptables -L akkor ott valami nem kerek. Vagy kizárólag erre használnád?
Valami rémlik az olvasmányaimból, hogy a szabályok beállítása után kell neki valami commit vagy reload.
Illetve (gondolom, systemd rendszer) nem lehet, hogy a firewalld service nincs engedélyezve/elindítva? -
samujózsi
senior tag
válasz
haddent #29428 üzenetére
De minek terheljem a gépeket olyan protokollal, amire igazából semmi szükségem?
A proxy nálam eredetileg azért kellett, mert több virtuális gépen azonos linux volt és bizonyos irányokba a digi finoman szólva nem nyújtott megfelelő sebességet, így a proxy cache-elte a letöltött anyagok egy részét.Ez már elmúlt, de arra még jó (lenne), hogy logolja a kliensek forgalmát legalább olyan szinten, hogy milyen site-okat látogatnak meg.
Korábban ilyet csak az androidos mobilok csináltak, hogy kikerülve a proxy-t próbáltak a neten kószálni.
Viszont ehhez a VPN eléggé feleslegesnek tűnik, főleg, hogy a proxy-ként is működő szerverem egy celeronos kis gépecske... vagy nem értem, miről beszélsz. -
samujózsi
senior tag
válasz
samujózsi #29424 üzenetére
O.K., részben tárgytalan, a kérdés csak annyi, hogy hogyan lehetne ezt is átterelni a proxy-n, ha az nem transzparens?
Az amazonaws kapcsolat azért van, mert szinkronizálom a firefox beállításait, könyvjelzőit és ehhez valamiért szüksége van az állandó kapcsolatra.
Viszont nagyon utálom, ha valaki megkerüli a proxyt. -
samujózsi
senior tag
Na erre mondjon valaki valami értelmeset!
Rendszerszinten (network managerben) és a firefox-ban is be van állítva, hogy használjon proxyt.
Mégis van egy nyitott tcp kapcsolata a firefoxnak egy Amazon Technologies Inc. tulajdonban lévő cím felé. Ez vajon hogy lehet? Ki lehet valahogy deríteni, hogy mi módon kerüli meg a proxy használatot valamelyik oldal vagy addon? -
samujózsi
senior tag
Troll on
Azt korábban is tudtam, hogy ama bűncselekménynek minősülő python az alapja a Disqus nevű komment felületnek (django talán?), de az csak most jött szembe a wikipédián, hogy a Reddit is pythonos (Pylons)
Bocs, részemről lezárva.
-
samujózsi
senior tag
válasz
inf3rno #29416 üzenetére
Látod, még a CSV-re is van RFC
Arra úgy a 3.0-s Excel korában találtam egy leírást/definíciót: egy sor=egy rekord, a rekord végét LF/CRLF jelzi, a mezőszeparátor egyetlen karakter, többnyire vessző vagy pontosvessző és a nem numerikus értéket illik idézőjelbe pakolni.
Ez volt az első és utolsó formátum, amire saját parsert próbáltam hegeszteni, aztán rájöttem, hogy valamivel bonyolultabb a dolog, mint a szeparátorok mentén szétrobbantani a sort, így maradtam a már kész megoldásoknál -
samujózsi
senior tag
válasz
bambano #29407 üzenetére
Épp ezért nem fogok grep/sed helyett pythont használni, ellenben perl-t azt bármikor, ha az előbbiekkel nem lehet két mozdulattal elintézni vagy épp lehet, csak kib.lassú... (pár hónapja futottam ilyenbe, hogy sorokban stringet cserélni bizonyos esetekben nagyságrendekkel lassúbb a grep ... | sed -e ... formában, mint perl szkriptben. (Konkrétumokra nem emlékszem, talán a notebookomon megvan valahol, ha kell)
-
samujózsi
senior tag
válasz
bambano #29405 üzenetére
Az nem bash, már bocs... egyébként van amikor gyorsabb a futása, mert a sed és a python más regex feldolgozót használnak.
Te itt foggal-körömmel véded az álláspontod, hogy bash, most meg kiderül, hogy valójában nem is a bash a lényeg, hanem a unix/linux toolok használata? (Amit viszont természetes, hogy meg kell ismerni annak, aki dolgozni akar a linuxszal) -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Magisk
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gitáros topic
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Formula-1
- alza vélemények - tapasztalatok
- Hardcore café
- További aktív témák...
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest