Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pitman

    őstag

    Sziasztok!

    Egy kis segítségre lenne szükségem. Kb. egy hónapja kértem már segítséget, hogy miként lehetne Internet nélkül Linux Mintet (16) telepíteni úgy, hogy az magyar nyelvű legyen, illetve azon programok legfrissebb verziói legyenek telepítve, melyek nekem fontosak. A kapott útmutatások alapján nem tudtam megoldani a dolgot. Ezért felhagytam a próbálkozással. A gépet elvittem olyan helyre, ahol van net és ott telepítettem fel. A Telepítés sikerült (bár nem volt egyszerű, illetve sikerült szinte mindent beállítsak és telepítsek.

    Egy nagy problémám van, mellyel nem tudok mit kezdeni:
    Nem tudok nyomtatni. Egy Minolta PagePro 1250E PostScript nyomtatót kellene életre kelteni. Először saját magam próbáltam a nyomtatót beállítani: a listából kiválasztottam a gyártót, típust, drivert mindent elfogadott. Kétféle drivert (PPD) lehet választani, a foomatic választása esetén nem nyomtat semmit. A nyomtatási sorban a doksi megjelenik, majd közli, hogy a nyomtatás kész és ennyi. A nyomtató meg sem mozdul. A normál PPD esetén pedig a lap tetejére nyomtat egy sort, benne egy PPD verziószámmal és honlapcímmel és ennyi.

    Ezt követően a nyomtatót eltávolítottam és hagytam, hogy a rendszer magától telepítse. Ebben az esetben nem az adott típushoz való PPD települt, hanem a generic PS, mellyel a nyomtató már nyomtat, azonban ez is használhatatlan: Libreoffice Writer és Calc alól próbálkoztam, akárhány oldalas is a dokumentum, az első oldalt kinyomtatja, majd két üres oldalt és ennyi.

    A neten rákerestem a nyomtatóra, a Mint oldalán azt találtam, hogy elméletileg tökéletesen kellene működjön. Linuxos nyomtatással foglalkozó oldalon megtaláltam a kétfajta PPD-t, amit a rendszerben lehet választani, ezeket letöltöttem a külső oldalról (nem Mint-es), de az eredmény ugyanaz, mint a Mint saját PPD-ivel.

    A végén megpróbáltam azt a PPD-t kézzel megadni neki, mely a nyomtatóhoz járt Windows alá. Ezt elfogadja, nyomtat is vele (minden oldalt kinyom, nincsenek üres oldalak), viszont ezzel a fekvő tájolású oldalakat nem forgatja át az álló oldalra (vagyis az álló lapon keresztbe nyomtatja, a két széle lemarad). Ha az orientációt a nyomtató tulajdonságainál átállítom fekvőre, csak hibaüzenetet nyomtat, semmi mást nem. Tehát ez a megoldás is használhatatlan, mert nem lehet vele fekvő tájolású oldalt nyomtatni. A fent említett generic PPD esetén az automata forgatás működik.

    Találkozott már valaki ilyennel, mit lehet ezzel kezdeni?

Új hozzászólás Aktív témák