Apple iPhone X - vissza a jövőbe

Brutális hardver, előremutató arcazonosítás, szuper kamerák, kakis animoji és jó pár ellentmondás – íme, az Apple jövőképe a jelenben, egy kisebb vagyonért.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az iPhone X egy nanoSIM-et fogad be Cat.12-es LTE modemmel, minden hazai frekvencia támogatásával, remek vételi minőséggel és kellően hangos, telt, tiszta beszélgetési minőséggel. A VoLTE is adott, valamint a kétcsatornás WiFi (802.11a/b/g/n/ac, HotSpot, AirDrop, MIMO), a Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), az NFC (Apple Pay, NFC tagek olvasásra) és persze a villámgyors navigációs modul (A-GPS, GPS, Glonass, Galileo, QZSS), ami szobabelsőben is gyorsan pozicionál. Akad még iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp és barométer, csak az infra maradt ki. A Lightning portra néhány minősített periféria is rámehet, akárcsak a fülesek átalakítóval vagy Lightning csatlakozóval, megfelelő kábellel a tükrözés is működik 1080p-ig, a számítógépre csatlakozva pedig hozzá lehet férni a médiakönyvtárhoz, máskülönben az iTunes az első számú fájlátviteli szoftver.

Ha ki van kapcsolna a képernyő, a betüremkedés lényegében láthatatlan
Ha ki van kapcsolna a képernyő, a betüremkedés lényegében láthatatlan [+]

Az akkumulátorkapacitást az Apple ritkán közli, a GSM Arena szerint mindenesetre 2716 mAh-s a telep lapul a X-ben, amivel egy intenzív napot kibír, ám este feltétlenül töltőre kell dugni. A mobilfüggők nyilván ezt az iPhone-t is letudják nullázni naplementéig, és tekintélyes egy Mate 10 Pro-féle konkurens üzemidőbeli előnye. Ám a 150 niten mért, 11,5 óra netezés vagy 14 óra videózás teljesen elfogadható a mobilpiacon, a vegyes használat pedig másfél napra is kitolható, ha kevesebbszer nyúl az ember a mobilért. Aztán jön a feketeleves: a mellékelt, 5W-os adapterrel kerek három óra egy teljes töltés, és bár vásárolható kompatibilis gyorstöltő és Type-C kábel az USB Power Delivery előírásoknak megfelelő gyorstöltéshez (az Apple 30 perc alatt 50%-ot ír), a kombináció drága, nem beletenni a csomagba pedig pofátlanság. Cserébe a Qi szabvány szerinti töltőpadokra helyezve az idei iPhone hármas vezetékmentesen is tölthető. Ez is lassú folyamat, bár állítólag az iOS 11.2-től némi gyorsulás várható. Ha fogytán az energia, akkumulátorkímélő móddal húzható ki a hátralévő idő a töltőig, egyébként pedig sötét hátteret használva és extrém esetben a színinverziót bekapcsolva lehet az OLED panel oldaláról takarékoskodni.

A hátlap mögött kettéosztott kialakítású akkumulátor lapul és egynapos működést biztosít
A hátlap mögött kettéosztott kialakítású akkumulátor lapul és egynapos működést biztosít [+]

Összefoglaló

Értékelés: Apple iPhone X
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 10 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Az iPhone X, vagyis a Tíz az eddigi legelőremutatóbb, legtöbb funkciót kínáló és összességében a legjobb Apple okostelefon, furcsa volna más konklúzióval zárni. Csak nem a legpraktikusabb. Az iOS vs. Android vitát félretenném, mert mindkét oldalon akadnak kitűnő csúcsajánlatok, a legtöbben pedig már elkötelezték magukat valamelyik platform és szolgáltatásai mellett. Inkább arról érdemes beszélni, hogy a megdöbbentő, 380 ezer forintos nyitóáron jobb vétel-e a X, mint a két iPhone 8 olcsóbban, és a válasz árral kalkulálva nem egyértelmű. Kétségtelenül odaver a HDR OLED kijelző, amit nappal, éjszaka és esőben is fantasztikus használni, bár egy hét után is furcsa a TrueDepth kamerarendszer betüremkedése, illetve az állapotsor-ikonok felének a kitakarása.

Egyébként is jellemző, hogy az iPhone X valahol hozzátesz, máshonnan viszont elvesz: simán odafért volna a hátlapra a remek Touch ID, és bár a Face ID tényleg jövőbemutató technológiát rejt, kényelmesebb és biztonságos arcalapú azonosítással a konkurenciánál, az ujjlenyomat-olvasó még mindig praktikusabb. Nyilván hatalmas sláger az animoji és az előlapi portrémegvilágítás, a TrueDepth kamerához kapcsolódó lehetőségek tárháza pedig még bővülni fognak, úgyhogy jobb megbékélni ezzel a formával és funkcióval, jó eséllyel maradni fog. Mindez persze új kezelés eltanulását kívánja, hiszen oda a főgomb, a multitasking és az egykezes elrendezés elérése pedig nem lett az igazi. Persze hozzá lehet szokni, de van egy sejtésem, hogy ha valaki odanyomja az iPhone X-et 2007-ben Steve Jobs kezébe, azt orrba vágja. Ez már nem az a koncepció, ami persze nem feltétlen baj, csak sokaknak lesz furcsa.

Az Apple szerint a jövő: az iPhone X-et jövőre valószínűleg több hasonló modell követi
Az Apple szerint a jövő: az iPhone X-et jövőre valószínűleg több hasonló modell követi [+]

A két iPhone 8 máskülönben hasonló előnyöket nyújt a konkurenciával szemben: ott a mindenkit lealázó A11 Bionic SoC a szerteágazó (bár eléggé zárt) Apple ökoszisztémával, a döccenés mentes felülettel és a kibontakozó AR-megoldásokkal. Az elképesztő videós képességek is megvannak az olcsóbb variációk esetében, bár a dupla optikai képstabilizálás a X privilégiuma. Az állóképek az egész 2017-es generáció esetében kiválóak, némi fenntartással a feldolgozás oldaláról, telés kamerája pedig 8 Plusnak is van. Szóval akkor melyik iPhone legyen? Elengedném ez ügyben az Olvasó kezét, hiszen innentől a dolog egyfelől szubjektív és anyagi döntés kérdése, másfelől az árkülönbség nagyjából szinkronban van az extra tudással.

Az iPhone X az LG G6 hátlapján pihen
Az iPhone X az LG G6 hátlapján pihen [+]

Magánvéleményem persze van: én biztosan az iPhone X-et választanám a kitűnő OLED panel és a kevés káva miatt. Elfogadtam, hogy erre tart a mobilpiac, akár kezelési kompromisszumokkal. Az sem zavar különösebben, hogy a másik két modell szebb, itt meg belóg a TrueDepth kamera, a Face ID meg tényleg praktikus. Egy töltéssel egy napot kibír, egy kézzel rendben tudom kezelni, és ha ez, vagy a két ódivatú iPhone 8 a választék, nem gondolkozom kétszer. Ha viszont az LG V30, a Galaxy S8 / Note8, a HTC U11+, a Mate 10 Pro vagy az Xperia XZ Premium is játszik, már nehezebb dönteni. Ők a mobilpiac abszolút zászlóshajói, és mind rendelkezik olyan extrával, ami egyedivé teszi. Vagy csak szebbé. Ám végeredményben az összes szereplő hálás lehet a másiknak, mert egymást túllicitálva és trükkjeit ellesve a felhasználó a csúcskategóriában egyre nehezebben tud mellényúlni – jó mélyre viszont feltétlenül szükséges.

Apple iPhone X

Hidegkuti Zoltán a.k.a. Bone123

A tesztkészüléket a VIP-Phone küldte el nekünk, ezúton is köszönjük a felajánlást. A vásárláshoz, kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

 • Gyorsabb lesz az iPhone-ok töltése

  Egy kiegészítőgyártó fecsegte ki, hogy az iOS következő verziója már biztosítani fogja a gyorsabb vezeték nélküli töltést.

 • Dél-Korea kifogyott az iPhone X-ből

  Az Apple évfordulós készüléke percek alatt elfogyott, minden szolgáltatónál hiánycikk a főleg ezüstben népszerű készülék.

 • Jony Ive: ha van jobb út, ne ragaszkodjunk a régihez!

  Az Apple fődizájnere beszél az iPhone X megosztó formájáról és az olyan döntésekről, mint az 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet elhagyása. Mindeközben komoly Apple-Intel összefogás készülődhet.

 • Késik az Apple HomePod

  Az ünnepek alatt még biztosan nem az Apple prémium hangszórója fogja nyújtani a zenei aláfestést, a gyártás ugyanis kissé meglassult.

Előzmények

Hirdetés