Apple iPhone X - vissza a jövőbe

Brutális hardver, előremutató arcazonosítás, szuper kamerák, kakis animoji és jó pár ellentmondás – íme, az Apple jövőképe a jelenben, egy kisebb vagyonért.

Forma, Face ID, animojik

Betüremkedés, horpadás, benyúlás, hasadék, bevágás, kávapúp – nevezzük bárminek a keretmentes dizájnba belerondító TrueDepth kamerarendszert, ott van, és nem lehet nem vele kezdeni a külső bemutatását. Az iPhone-ok formáját eddig olyannyira az esztétika határozta meg, hogy a mutatós küllem a vastag kávákkal a hasznos képernyőtartalom rovására ment. Most meg mintha direkt a másik végletnél kötöttünk volna ki: a szögletes, 16:9-es érintőpanelből ugyanis ez lett, és ez minden, csak nem egy esztétikai műremek:

Íme, az iPhone X elölről, lekerekített sarkokkal és betüremkedő TrueDepth kamerarendszerrel
Íme, az iPhone X elölről, lekerekített sarkokkal és betüremkedő TrueDepth kamerarendszerrel [+]

A száraz paraméterek: az iPhone X 143,6 x 70,9 x 7,7 milliméteres, azaz inkább a 4,7”-es iPhone 8-hoz áll közelebb, 174 grammos tömege és 5,8”-es képátlója mégis az 5,5”-es iPhone 8 Plust juttatja az ember eszébe. A nagyobb képátló persze csalóka: a 19,5:9-esre nyúlt képátlóval, a betüremkedéssel és a saroklevágásokkal az iPhone X hasznosítható képernyőtartalma nem nagyobb az 5,5”-es modellénél, hosszúkás OLED panel miatt pedig sokan inkább egy megnyúlt iPhone 8-ként tekintenek rá. A kávamentes jelzőt egyébként is fenntartásokkal szabad csak dobálni: a képernyőt körülölelő keret meglehetősen vastag, úgyhogy akad rivális előnyösebb kijelzőaránnyal úgy, hogy panelja nem ér a készülék aljáig és az előlapi azonosítást betüremkedés nélkül lezavarja.

Az iPhone X az LG G6 társaságában
Az iPhone X az LG G6 társaságában [+]

Az Apple tehát megosztó kivitel mellett döntött, de hogyan jutottunk el az egyszerűséget kukázó és a teljes képernyős tartalmakba bevágó megjelenítőhöz? A válaszhoz vissza kell utazni az időben. Az iPhone és főgombja a kezdetektől fogva összefonódott, és egészen mostanáig szétválaszthatatlan maradt. A gomb megtartását erősítette a remek Touch ID ujjlenyomat-olvasó, ám a piac egyértelműen a káváktól szabaduló trendek felé mozdult, és a Xiaomi Mi Mix, az LG G6, illetve a Galaxy S8 után az Apple sem maradhatott ki a képernyő megnyújtásából. Csakhogy a megjelenítőbe integrált ujjlenyomat-olvasóba ugyanúgy beletört az Apple bicskája, mint a Samsungé, ehelyett egy évek óta dédelgetett és komoly mérnöki munkával lekicsinyített, arcalapú TrueDepth rendszerre fordítottak minden energiát, az pedig a kijelző tetejébe belekontárkodott.

Az előlap teteje kicsit közelebbről
Az előlap teteje kicsit közelebbről [+]

Eddig a mobilpiacon az arcot két dimenzióban vizsgáló és könnyen átverhető védelmi rendszerek, illetve a sokkal biztonságosabb, ám megfelelő fényviszonyokat és pontos arc elé emelést igényélő íriszleolvasók domináltak. A Kinectre emlékeztető, parányi TrueDepth rendszer és a Face ID védelem ugyanakkor három dimenziós felvételt rögzít az arcról, és a gyártó szerint egy az egymillióhoz az esélye, hogy illetéktelen át tudja verni. A Face ID ráadásul pofonegyszerűen működik: beüzemeléskor az ember két fejkörzéssel bevizsgáltatja arcformáját, majd megad egy jelkódot. Utána a készüléket egy gomb megnyomása nélkül az arca elé emeli, vagy egyetlen érintéssel felvillantva a képernyőt fölé hajol, és egy másodperc alatt feloldja a zárat.


A Face ID működés közben (forrás: Red Flag Deals) [+]

Tapasztalataim szerint olyan 20-70 centiméteres arctávolság között operál az azonosítás, és kb. 30 fokos előre-hátra döntés is belefér, tehát nem kell pontosan fölé hajolni, bár 30-60 centiméter között igazán hatékony. Ráadásul szemüvegben, sapkában, állig érő kabátban és változó fej- és arcszőrzettel is felismeri a tulajdonosát az iPhone X, a gépi tanulás miatt egyre hatékonyabban. Közvetlen rátűző napfényben viszont nem egyszer megy a dolog félre, a szemüveg becsillanása is problémás lehet, plusz a telefont jobbra-balra döntve és fordítva sem az igazi a dolog. Sötétben viszont nem gond a feloldás, nyilván ebben a kijelző fénye is segít, plusz a TrueDepth rendszer infravörös fényvetője. Gyorsan meg lehet szokni a Face ID-t a Touch ID ellenében, de így is komolyabbak az arcalapú azonosítás korlátai a bárhol, bármikor működő ujjlenyomat-olvasóval szemben, éppen ezért visszavárom azt a képernyő aljába, ahova eredetileg tervezték – kétféle védelem csak jobb, mint egy. Ám a jack port sem tért vissza, és az Apple szerint a Face ID eleve biztonságosabb az ujjlenyomat-olvasónál, úgyhogy a felbukkanására nem vennék mérget.


Az animojik felveszik a küldő arcvonásait (forrás: Red Flag Deals) [+]

A Face ID használata egyszerű, működése viszont olyan bonyolult, hogy eme miniatűr technológiai csodának az összerakása végül többhetes késedelmet szült. A pontprojektor 30 ezer, az emberi szemnek láthatatlan lézerpöttyöt vetít az arcra (sötétben a szintén nem látható infravörös fényvető is besegít), és az infravörös kamera a részletes, három dimenziós képet összeveti az A11 Bionic chipben titkosítva tárolt adatokkal. Csukott szemmel a Face ID nem oldja fel a zárat (ez a korlátozás kikapcsolható), szóval nem kell attól tartani, hogy valakinek szundítás közben jutnak hozzá az adataihoz (és most nem az Eredet című filmre gondolok). A rendszerből profitál a 7 megapixeles szelfikamera is (portrémegvilágítás), a betüremkedésben pedig helyet kapott még a távolságmérő, az intelligens fényérzékelő, a beszélgetési hangszóró (ami a sztereó hangleadó egyik eleme) és egy rejtett mikrofon. Értesítő LED nincs, ahogy vaku sem, mivel szelfiknél a képernyő villan fel.

Akad egy sor praktikus előnye a TrueDepth kamerarendszernek: képes lekövetni és a képernyőn élőben animálni a tulaj arcmimikáját és fejforgatását (bár mondjuk a nyelvnyújtogatását nem), amivel jópofa dolgokra is használható, ezek sora biztosan bővülni fog.

A legfontosabb a híres-hírhedt animoji: a csirkétől az űrlényen át a kakiig jelenleg 12 figura tudja ellesni, és az Üzenetek alkalmazásban tíz másodpercig rögzíteni a tulaj mimikáját hanggal. Ehhez azért jól jönnek a megfelelő fényviszonyok, a lámpafény is be tud zavarni, viszont bárki összedobat animojit, nem csak a készülék tulajdonosa.

Az animoji iMessage üzeneteket az iOS 11-es készülékek tudják megjeleníteni, de küldés után menteni és megosztani is lehet őket, hogy más app és beszélgető program se maradjon ki a mókából. De akár animoji karaoket is össze lehet vágni a kis klipekből zenét alászerkesztve, ami valóságos trend lett.

Amíg egyébként az ember a képernyőt bámulja, az nem kapcsol ki, és az értesítések is halkabban futnak be, a Face ID a feloldás mellett pedig bevethető az iTunes vásárláshoz, az Apple-féle bejelentkezésekhez és a Safari űrlap kitöltéseihez.

Az iPhone X zárképernyője
Az iPhone X zárképernyője [+]

Akad még egy ügyes biztonsági velejárója is: értesítés befutásakor a képernyőn alapból csak a személy és a küldő alkalmazás neve jelenik meg, a tartalma csak akkor, ha a tulajdonos feloldja a védelmet, bár ez a korlátozás is kikapcsolható. A képernyőzár viszont nem: hiába a feloldás, nem jut azonnal a tulaj a főképernyőre, és ha egy darab olvasatlan értesítés sincs, akkor is az egyesített zár- és értesítési panel jelenik meg, balra a widgetekkel, jobbra a kamerával és alul pedig az erős 3D Touch nyomásra induló zseblámpával és kamerával. Az is bosszantó, hogy nem elég bárhol végighúzni az ujjat, a főképernyőre csak legalulról felfele simítva lehet jutni. Ahogy jeleztem, adott most is a képernyő nyomásérzékelése, ahogy a haptikus és a jófajta rezgéses visszajelzések.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

 • Gyorsabb lesz az iPhone-ok töltése

  Egy kiegészítőgyártó fecsegte ki, hogy az iOS következő verziója már biztosítani fogja a gyorsabb vezeték nélküli töltést.

 • Dél-Korea kifogyott az iPhone X-ből

  Az Apple évfordulós készüléke percek alatt elfogyott, minden szolgáltatónál hiánycikk a főleg ezüstben népszerű készülék.

 • Jony Ive: ha van jobb út, ne ragaszkodjunk a régihez!

  Az Apple fődizájnere beszél az iPhone X megosztó formájáról és az olyan döntésekről, mint az 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet elhagyása. Mindeközben komoly Apple-Intel összefogás készülődhet.

 • Késik az Apple HomePod

  Az ünnepek alatt még biztosan nem az Apple prémium hangszórója fogja nyújtani a zenei aláfestést, a gyártás ugyanis kissé meglassult.

Előzmények

Hirdetés