Hirdetés

Sony Xperia XZ Premium - tükör által homályosan

Úgy csillog a káva a Sony 4K kijelzője körül, mintha kifutóra tervezték volna. Kipróbáltuk a szuperlassítást és elvesztünk a nyolcmillió képernyőpixelben.

Hirdetés

Advertisement

Bevezető, formaságok

Tartozom egy vallomással: az elmúlt évtized okostelefonos dizájntrendjeit elnézve nekem a szögletes, letisztult Xperiák jöttek be a legjobban. Nem a kézkomfort vagy a zsebbarátság oldaláról: egyszerűen arról van szó, hogy a 2001: Űrodüsszeiából kilépett téglatest annyira jól mutatott egy meetingen vagy szociális összejövetelen, hogy a díjnyertes forma évekig eladta magát, és nemrég még senki sem rugózott olyan dolgokon, mint a kávák és képernyő-dominancia. Valamikor az Xperia Z3 idejére tisztult le a dolog anyaghasználat és a finom lekerekítések oldaláról úgy, hogy kifogást egy részlete ellen sem tudtam emelni, és sokan máig ragaszkodnak ahhoz a mobilhoz.


[+]

2014-et írunk, és akkoriban volt egy csúcs Xperia vitathatatlanul egy szinten vagy fölötte a közvetlen riválisainak, aztán forma, funkció és kamera oldaláról a riválisok más fokozatba kapcsoltak. Szó nincs róla: meghökkentette a piacot a 4K kijelzős Z5 Premium (ami általában 1080p-n futott), és ha kompakt androidos csúcsmobilról volt szó, én is a kisebbik Xperiákat javasoltam. A techvilág és a felhasználói igények azonban folyamatosan változnak, és szuperéles kijelző helyett jelenleg minden a felesleges kávák és zavaró élek felszámolásáról szól.

Míves társaság: a Galaxy S8+, az Xperia XZ Premium és a Mate9 egymás mellett
Míves társaság: a Galaxy S8+, az Xperia XZ Premium és a Mate9 egymás mellett [+]

Tiszteletreméltó, hogy a régi receptből a Sony nem enged, az Xperia széria ugyanakkor egy meghaladott paradigmát tökéletesít 2017-ben, és erre még rá is pakol az XZ Premium. Az 5,5”-es, döbbenetesen éles 4K HDR panel a virtuális gombokkal egyszerűen túl kevés hasznos képernyőtartalmat hagy az előlapon, érdemes csak a szinte egy magas, ívei és keskeny dereka miatt mégis kényelmesebben fogható Galaxy S8+-szal összevetni. Az 6,2”-es képátlót használ hasonló felületen, de a tradicionálisabb Mate9-nek is sikerült egy 5,9”-est beépítenie, a sztereó hangszóró feladása nélkül.

Ha követi a kávamentes trendeket, az XZ Premium akár ilyen is lehetett volna
Ha követi a kávamentes trendeket, az XZ Premium akár ilyen is lehetett volna

Az XZ Premium viszont úgy nyom 191 grammot és nyúlt meg 156 x 77 x 7,9 milliméteresre, hogy sarkai élesek, fogása barátságtalan, telepe pedig nem nőtt gigászira, 3230 milliamperóránál megáll. Nincs problémám a szögletességgel, ha nem vágja a tenyeret, a hozzá passzoló képernyő-dominanciára a Mi Mix viszont már megoldást talált, de még az XZ Premium sztereó hangszórói és szenzorai is megmaradhattak volna, ha a fenti, általam tákolt koncepció felé indulnak el, szempárok tucatjait vonzva a boltokban.


[+]

Szerencsére az IP68-as por- és vízálló védelemből a Sony alább nem adott (a mértékéről itt és itt tessék informálódni, a víz alá merítést a gyártó nem javasolja), és megmaradt a kétlépcsős exponáló is jobb oldalt, alul. Felette süllyesztett, ujjlenyomat-érzékelős home gomb és hangerőszabályzó tapintható ki, átellenes oldalon pedig, a fület kipiszkálva a nanoSIM és a microSD kártyák járataihoz lehet hozzáférni. Nem kell lemondani a 3,5 milliméteres audiokimenetről (felül) és az USB-C portról sem (alul), mindkettőt elkísérte egy-egy mikrofon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés