Meghajlítani nehéz, összetörni könnyebb az iPhone X-et

Sokat fejlődött az évek során az okostelefonok összeszerelési minősége, az Apple persze mindig is odafigyelt az anyaghasználatra és az összeillesztésre. Most már a por- és cseppálló kivitel szinte alapfeltétel a csúcskategóriában, a három új, IP67-es minősítésű iPhone pedig üveg hátlapra váltott a vezetékmentes töltés trendjéhez csatlakozva.

Ez persze azt is maga után vonja, hogy most már nem csak egy, hanem két oldalon is pókhálósodni tud a fémvázat záró védőüveg a vétlen vagy szándékos balesetek megtörténtekor, és a javítási költségek piac szerte igen magasak. Az iPhone X kijelzőjét AppleCare+ támogatással 29 dollár vagy euró, más komponensét – így a hátlapot – 99 dollár vagy euró cserélni vagy javítani.

A durvább árak AppleCare+ nélkül bukkannak fel: a kijelzőt ilyen esetben 279 dollárért vagy (Németországban) 321 eurórért, minden mást pedig 549 dollárért vagy 611 euróért javítanak, amiért akár új csúcstelefon vásárolható. Az Apple az iPhone X fémvázát oldalt rozsdamentes acéllal erősítette meg, és az üveggel való találkozásnál keskeny műanyag sáv hivatott a földön való landolás energiáját elnyelni. A fenti két példából is látható, hogy továbbra is szerencse kérdése, mikor éli túl a jubileumi (és tíznek ejtendő) iPhone a landolást, a védőfelszerelés mindenesetre a magas kezdőár miatt erősen javallott.

Vannak persze olyan behatások, amelyek a telefonra mindenképpen hatnak, így lapos felületen vagy zsebben valamilyen éles tárgy vagy akár a homok is karcokat hagyhat. Zack Nelson videójából azonban kiderül, hogy az iPhone X előlapja pont annyira ellenáll a karcoknak, mint az edzett üveglapos konkurenciáé: a Mohs-féle skála hatos keménységű vésője hagy először, kisebb nyomot rajta és a hetes mélyebbet. Ugyanez a helyzet a hátoldalon. Bár a LED villanók műanyag kivitelt kaptak, a lencsék zafírüvegét nem könnyű megkarcolni, plusz a rozsdamentes acél oldalak is meglehetősen tartósak.

A szokásos és felesleges öngyújtólánggal való teszt után a felhevült OLED pixelek nem „gyógyultak meg” teljesen de az érintőpanel használható maradt, az iPhone X pedig gond nélkül átment a hajlításteszten, a váz Zack Nelson komoly nekifeszülése ellenére is remekül egybetartotta a szerkezetet. Bár csodák nincsenek, és más márkák termékeihez hasonlóan a védőüveg itt sem barátja a becsapódásoknak, összességében mégis remeknek mondható az iPhone X összeszerelése, a rajongóknak pedig jó hír, hogy a napokban 3-4 hétre csökkent a korábbi 5-6 hetes várakozási idő az OLED paneles csúcstelefon megrendelésekor, azaz a gyártósorok, úgy tűnik, felvették a ritmust.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés