Apple iPhone X - vissza a jövőbe

Brutális hardver, előremutató arcazonosítás, szuper kamerák, kakis animoji és jó pár ellentmondás – íme, az Apple jövőképe a jelenben, egy kisebb vagyonért.

Hirdetés

Az iOS 11

Az iOS jelen pillanatban 11.1.1-es verziónál tart és organikus továbbfejlesztése a korábbi verzióknak. Küllemében picit vastagabb betűk és sötétebb dizájnelemek jellemzik, ám radikális változás nincs. Ügyes újítás, hogy a zseblámpa erejét négy fokozatban lehet állítani, egyébként továbbra is adottak a lehetőségek ikonokra vagy akár galériaképekre erősen nyomva, a megszokott 3D Touch funkciókkal. Az új Fájlok alkalmazás számos online fiókhoz hozzáfér, az ingyenesen 5 GB-ot kínáló iCloud vagy a Google Drive-ot beleértve, akárcsak a helyben tárolt, bizonyos alkalmazásokhoz kötődő állományokhoz. A belső tárhely azonban továbbra sem barangolható be szabadon, és az iTunesszal, az AirDroppal vagy az AirDroid-féle megoldásokkal átmozgatható állománytípusok száma is korlátozott. A képernyőképek mellett (amelyek ügyesen kitöltik a betüremkedést) immár képernyővideók is rögzíthetők, a kamera kapott egy dokumentumolvasó funkciót, a vezetéshez pedig külön ne zavarj mód társítható.


[+]

A Siri magyarul továbbra sem kommunikál, bár diktálni lehet vele, és a call XY vonalon simán érti a magyar Aput, az Anyut, a Gemeiner Brigit és a Szentkuti Ákost is, amibe általában beletörik a rivális Google Segéd bicskája. Az asszisztens egyébként természetesebben artikulál, mint korábban, illetve kontextuálisan is jobban ért. Továbbra is hozzáfér az online tartalmakhoz, az Apple szolgáltatásokhoz, a GPS pozícióhoz és a személyes preferenciákhoz, mostantól pedig a Safari keresési előzményeihez is. Gond nélkül fordít angolról kínaira, spanyolra, olaszra, franciára, németre és vissza, a hunglisht egész jól érti, és nem csak szóban, billentyűzeten bepötyögve is kommunikálni lehet vele. Az Apple Pay itthon még nem elérhető, másutt viszont komoly fizetőplatformmá fejlődött a beépített NFC-vel, ami immár tageket is leolvas, bár az Android-féle, érintéses gyorskapcsolódás és megosztás továbbra sem opciót.


[+]

Az Apple egyértelműen az AR mellett kötelezte el magát a virtuális valóság helyett, önálló kiterjesztett valóság eszköz is érkezhet. Ezt a a Térkép remekül demonstrálja: amelyik város vagy helyszín támogatja a virtuális bejárást (Flyover), ott a telefonnal az ember maga körül forogva és sétálva szétnézhet, mondjuk Manhattanben, részletesen kidolgozott 3D-s épületek között. A HomeKit rendszerbe épülő okoslámpákat, termosztátokat és egyéb elemeket az Otthon rendszerezi, a csatlakoztatott hangszórókra vagy tévére pedig az AirPlay 2-vel lehet átjátszani. A munkát és egyéb tevékenységeket a Handoff-fal lehet az Apple eszközök között megosztani és gond nélkül folytatni. A Wallet egy helyen tárolja a digitális beszállókártyákat, az e-jegyeket, a kuponokat stb., a számos beépülő szolgáltatással felvértezhető Egészség pedig a tulaj testmozgását, testtömegét, alvásciklusait, és tápanyag-bevitelét monitorozza.


[+]

Az Óra, a Részvények, az Emlékeztetők, az Időjárás, a Mail, az iBooks, a Naptár, a Podcastok, a Számológép, a Watch, az Iránytű, a Tippek és a Hangjegyzetek nevek magukat definiálják. A Keynote prezentációs alkalmazás, a Numbers a táblázatokat kezeli, a Pages pedig az egyéb dokumentumokat. A Clipsszel pofás videók dobhatók össze mindenféle effektet beleértve, komolyabb szerkesztésre az iMovie-t érdemes használni. A GarageBand zeneszerkesztésre, rögzítésre és vágásra is alkalmas kiegészítő. A FaceTime és az iTunes Store nem hiányozhat, az alkalmazásokat pedig az átszabott App Store-ból lehet beszerezni.


[+]

A több lapot rendben kezelő Safari a webes bejelentkezési adatokat eltárolja, hogy legközelebb könnyebben, a Face ID-val túljusson a felhasználó a védelmen, és roppant praktikus a teljes képernyős olvasási mód, ami az állapotsávot is elrejti, bár ez nem minden holnap esetében adott. A Kontaktok minimalista dizájnt kínál, ahogy a tárcsázó, a kedvencek és az előzmények megjelenése is lényegre törő, a 3D Touch funkciók pedig nem meglepő módon gyorsítják a használatot. A telefonkönyv több fiókot rendben szinkronizál és néhány rendezési elv is adott. Az iOS 11 számos apró változást hozott, összességében viszont ideje volna nyitottabbá tenni a fájltámogatás és a testreszabás oldaláról. Az azonnal érkező rendszerfrissítések és a vizuálisan, illetve logikailag is egységes felület ugyanakkor még mindig fejfájásmentesebb a komplexebb és eklektikusabb rivális platformokkal szemben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

 • Gyorsabb lesz az iPhone-ok töltése

  Egy kiegészítőgyártó fecsegte ki, hogy az iOS következő verziója már biztosítani fogja a gyorsabb vezeték nélküli töltést.

 • Dél-Korea kifogyott az iPhone X-ből

  Az Apple évfordulós készüléke percek alatt elfogyott, minden szolgáltatónál hiánycikk a főleg ezüstben népszerű készülék.

 • Jony Ive: ha van jobb út, ne ragaszkodjunk a régihez!

  Az Apple fődizájnere beszél az iPhone X megosztó formájáról és az olyan döntésekről, mint az 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet elhagyása. Mindeközben komoly Apple-Intel összefogás készülődhet.

 • Késik az Apple HomePod

  Az ünnepek alatt még biztosan nem az Apple prémium hangszórója fogja nyújtani a zenei aláfestést, a gyártás ugyanis kissé meglassult.

Előzmények

Hirdetés